2025-04-06
中環歌賦街呢間奈良過江龍燒肉店真係無得輸!由日本師傅坐鎮,專攻宮崎直飛過嚟嘅黑毛和牛,成個牛嘅部位任你揀,仲有專人幫手燒埋,我哋齋食就得~店內木系裝修好有日本嗰種簡約禪意feel!👅和牛舌牛舌控必嗌!厚切牛舌芯好爽口,本身已經調好味夠哂惹味,加兩滴檸檬汁仲清新!🥩黑毛和牛西冷月見壽喜燒($158)見到啲雪花紋靚到呢~師傅火候掌握得超好,西冷入口即溶!蘸埋月見蛋黃壽喜燒汁,鹹甜交加真係停唔到口!🐮上等肩肉呢個位喺牛牛前肢同肩膀中間,800公斤重嘅和牛先得嗰3-4公斤!師傅通常會切到四四方方薄薄一片,啲脂肪紋好似大理石紋路咁~咬落彈牙得嚟肉味超濃,仲有陣陣油脂甜香!🥩黑毛和牛菲力全隻牛最矜貴嘅部位!每隻牛得嗰少少,肉質軟嫩到呢~一啖咬落去和牛香氣爆晒出嚟,難怪係頂級之選!日本師傅Osato San每日親手切割,保證件件都係啖啖肉精華!👅牛舌刺身估唔到牛舌生食都正!爽脆到呢~入口嗰下冰涼感仲會慢慢化開,有驚喜!🍣里肌肉刺身食落柔軟過絲綢!肉質細嫩鮮美,個口感簡直似食緊拖羅咁奢華~🍳和牛他他食前記得撈埋日本No.1蘭王雞蛋!生牛肉混蛋黃滑溜到不得了,蛋香同肉味perfect match,邪惡但
👅和牛舌
🥩黑毛和牛西冷月見壽喜燒($158)
🐮上等肩肉
🥩黑毛和牛菲力
👅牛舌刺身
🍣里肌肉刺身
食落柔軟過絲綢!肉質細嫩鮮美,個口感簡直似食緊拖羅咁奢華~
🍳和牛他他
食前記得撈埋日本No.1蘭王雞蛋!生牛肉混蛋黃滑溜到不得了,蛋香同肉味perfect match,邪惡但停唔到口!
P.S. 全程有店員幫手燒真係好貼心,唔使驚燒燶靚肉。埋單人均$500左右,但食到咁高質和牛真係值回票價!(仲偷偷mark低咗師傅教嘅燒肉小技巧🤫)」 🥢✨