2019-11-17
星期六下晝同屋企人去左中環食炊豕店,顧名思義,係食豬肉嘅~ 好好彩因爲唔係午飯時間,所以唔駛等位~我地分別叫左2款飯食👇🏻🥢 葱油豬扒飯 +滷水雞蛋 +厚午餐肉見到係人氣推介,一定係呢間餐廳嘅signature啦,加上見到好多枱都食佢,唔駛諗就試佢! 一大碗送到黎,心裡嘩左一聲,真係好大啊!塊豬扒差唔多舖滿晒成碗飯,加埋其他配菜,完全見唔到啲飯!豬扒上面有一大堆葱油,起初都有少少擔心,因為本人平時其實都唔食葱,而且見到咁大堆,心諗到底會唔會好鹹呢!結果一食就覺得大量嘅葱油撈飯真係perfect match,好食。最欣賞係佢唔係好鹹,唔同平時用來點白切雞嘅葱油啊!豬扒係炸嘅,都幾厚,咬落外層香脆,入面嘅肉又唔會鞋或者韌,好味!而且份量好大,食到好飽!雖然已經有大大塊豬扒,但見到隔離枱嘅厚切午餐肉,又忍唔住加$10加咗塊!煎香咗嘅厚餐肉,正! 另外滷水雞蛋一隻加$8,幾入味,又唔會好鹹,唔錯!🥢 秘製豬扒飯配咖喱汁 +煎蛋呢個飯件豬扒都係一樣咁大塊! 咖喱汁係另上嘅,少少少少辣味,幾香!煎蛋個底都煎得幾香脆!整體都好好味,份量大,夠晒飽!至於嘢飲方面,分別嗌左熱蜂蜜柚子同熱蜂蜜生薑茶。生薑
我地分別叫左2款飯食👇🏻
🥢 葱油豬扒飯 +滷水雞蛋 +厚午餐肉
🥢 秘製豬扒飯配咖喱汁 +煎蛋
至於嘢飲方面,分別嗌左熱蜂蜜柚子同熱蜂蜜生薑茶。生薑茶係真係有薑嘅而唔係齋用粉沖架,薑嘅份量都唔少,味道唔錯。熱蜂蜜柚子都有好多柚子,唔會太甜,份量拿捏得好好。
食完好飽好滿足