2020-01-12 1099 瀏覽
週四晚中環有新舞場,收咗工就約同女伴舞前食個簡單晚餐。得知喺銅鑼灣幫襯開間「炊豕店」喺區內新開咗間分店喎,兩口子就決定去試一試,睇吓同本店有冇得比。喺威靈頓街上,新店鮮明突出。為方便排隊嘅食客揀選食物,門外有大大張中英對照嘅彩圖餐牌任君參考。店內嘅木造枱櫈、海報剪報及日曆燈飾等,都顯出裝潢簡樸得十分懷舊有特色。餐桌上擺有自助餐具及調味料。只有中文版嘅點菜紙講明每位客人設有最低消費$40,並且每人要填一張。新贈嘅啤酒及紅白酒項目就貼咗喺窗邊。酒鬼XO仔就要咗枝清爽嘅Corona($30/樽)。秘製豬扒飯(肉燥汁;$58):招牌靚飯嘅白飯底粒粒飽滿肥潤,即叫即炸嘅秘製豬扒金黃吸睛,咬落香脆無比,肉質厚潤鬆爽,伴上帶甜嘅肉燥汁已夠濃郁惹味,絕不比銅鑼灣本店遜色!沖繩豬軟骨撈粗麵($60):意外地,靚女所點嘅沖繩豬軟骨撈粗麵個粗麵煙韌軟潤,而且入哂味,豬軟骨量足軟腍,極易入口。厚午餐肉(另加$10):厚午餐肉熱辣香口,外脆內嫩,正到包大家食過返尋味,簡直係冇得頂呀!豬豬專門店「炊豕店」於中環新設之分店格調輕鬆懷舊,服務生友善效率高,招牌「秘製豬扒飯」、「厚午餐肉」及「沖繩豬軟骨撈粗麵」均質高味
喺威靈頓街上,新店鮮明突出。
餐桌上擺有自助餐具及調味料。
新贈嘅啤酒及紅白酒項目就貼咗喺窗邊
酒鬼XO仔就要咗枝清爽嘅Corona($30/樽)。
Corona
秘製豬扒飯肉燥汁;$58):招牌靚飯白飯底粒粒飽滿肥潤,即叫即炸嘅秘製豬扒金黃吸睛,咬落香脆無比,肉質厚潤鬆爽,伴上帶甜嘅肉燥汁已夠濃郁惹味
,絕不比銅鑼灣本店遜色!
秘製豬扒飯+厚午餐肉
沖繩豬軟骨撈粗麵($60):意外地,靚女所點嘅沖繩豬軟骨撈粗麵粗麵煙韌軟潤,而且入哂味,豬軟骨量足軟腍,極易入口
沖繩豬軟骨撈粗麵+厚午餐肉
,簡直係冇得頂呀!
厚午餐肉
豬豬專門店「炊豕店」於中環新設之分店格調輕鬆懷舊,服務生友善效率高,招牌「秘製豬扒飯」、「厚午餐肉」及「沖繩豬軟骨撈粗麵」均質高味佳,屬實可遇不可求之超值隱蔽美食
2020-01-09
Corona
秘製豬扒飯+厚午餐肉
沖繩豬軟骨撈粗麵+厚午餐肉
厚午餐肉
2020-02-15 0 瀏覽
同男朋友係中環見到呢間裝修幾特別就入咗去食!間店既裝修好似客棧,入面有啲70/80年代既poster主食全部都係用豬肉做食材,款款都睇落好吸引!仲可以加蛋添,係中環黎講,價錢都唔貴我哋叫泰好味豬扒飯、蔥油豬扒撈幼麵同埋辣味海蜇本身想加蛋但又驚食唔哂,不過見隔離枱叫咗之後,下次一定加,因為真係好正泰好味豬扒飯,其實就係泰式既汁淋上大大塊既豬扒上面,醬汁係油泰式辣醬、洋蔥、紅蔥同青瓜絲做成既。幾特別!蔥油豬扒好足料,塊豬扒好大,大過我塊面,肉質唔腍又唔會太難咬,岩岩好邪惡既蔥油撈面食一流!佢又唔會太油!鍾意食辣就加啲辣椒油,仲惹味我加左蘋果汁,係泰國牌子,好好飲!辣味海蜇,個人覺得唔夠辣但海蜇好爽好好食!佢既醬偏泰式辣醬,酸酸地幾開胃!

我哋叫泰好味豬扒飯、蔥油豬扒撈幼麵同埋辣味海蜇

我加左蘋果汁,係泰國牌子,好好飲!

辣味海蜇,個人覺得唔夠辣
但海蜇好爽好好食!佢既醬偏泰式辣醬,酸酸地幾開胃!
2020-02-15 0 瀏覽
今次已經係第二次嚟,上次12.15嚟已經要排隊,我諗排咗20分鐘至半個鐘左右?所以今次星期五帶埋兩個同事嚟11.45就到, 好似係第一個坐低嘅客人我上次食咗蔥油豬扒飯(冇影到相)其實不嬲都唔係特別鍾意食豬扒但呢個豬扒真係超級好食直頭外脆內軟,好香. 好彩一早睇咗OpenRice啲review嗌少飯因為小飯嘅份量都大過你平時屋企食一碗飯. 飯嘅份量對於有啲男仔來講都算多-所以大家請勿浪費今次嚟我就推薦兩位同事食豬扒飯佢哋一個食咗泰式豬扒飯另一個食肉操豬扒, 我就叫咗豬軟骨飯,之後我哋再share一碟calamari- 兩位同事都食到好津津有味 都認同好好食自己就覺得個豬軟骨飯OK嘅, 好林, 但未去到佢呢度嘅炸豬扒咁值得推薦,魷魚都係炸得幾好但我覺得又唔係好食到魷魚味, 鹹味又唔係好出 ,所以soso不過都係非常滿足😁😁😁近期喺中環食過最好食嘅lunch

不過都係非常滿足😁😁😁近期喺中環食過最好食嘅lunch
泰式豬扒飯
豬軟骨飯
泰式豬扒飯
豬軟骨飯
  • 蔥油豬扒飯
  • 秘製豬扒飯(肉燥汁)
收工係中環食呢間平時中午排到癲嘅豬扒店。呢度主打炸豬扒,配飯。飯有得配咖喱汁或者肉燥汁之類。朋友叫左肉燥汁豬扒($58),塊豬扒就原味嘅,肉燥汁就直接淋上飯度。我叫左泰好味豬扒($62),呢個就有泰式風味,將泰式酸辣調味放上間豬扒度,酸辣開胃。豬扒超級大塊,好厚,有2cm,個皮雖然係炸,但係唔會好似日式吉列咁太熱氣,但依然脆身,好香口。每碗附帶兩條菜,平衡一下。另外我地叫左個小食就係椒鹽魷魚鬚($38)。非常酥脆,魷魚亦大大件,外脆內有咬口,正!呢度打卡都一流,有啲復古擺設架,侍應有啲係講英文嘅添。雖然呢餐有啲熱氣,但係時不時都應該比自己放縱一下嘅!
飯有得配咖喱汁或者肉燥汁之類。

2020-02-06
2020-01-22 264 瀏覽
喺中環返工都聽過炊豕店,呢間台灣人氣小店,午飯時段經常大排長龍。年尾多嘢做要加班晏收工,晚上見唔使排隊,即刻跟同事去食返個豬扒飯!餐廳裝潢 懷舊有Vintage感覺,店小整潔有點擠擁。店員態度良好,點餐送餐服務秩秩有序。眼見顧客車水馬龍,翻枱率高甚有效率!餐廳主力做豬扒飯,有3款招牌口味 -蔥油、秘製肉燥、秘製咖哩,每款都係$50-60。呢個價喺中環基本上都好難搵到!秘製豬扒飯 (肉燥汁) 58招牌飯餐 神級豬扒好似隻手板咁大塊,差不多遮住個碗,外皮鬆脆粉薄,炸得乾身唔油膩,肉質嫩滑Juicy。肉燥滷蛋飯 54呢度嘅肉燥係用切碎豬肉粒,肥瘦適中 特別有口感。醬汁用甜醬油混製,鹹中帶甜,非常惹味撈飯一流。椒鹽魷魚鬚 38必食推介! 採用魷魚鬚 酥炸香脆,椒鹽惹味香口,有濃烈嘅海味魷魚乾味,應該係經過風乾吸收曬水份,才用高溫油炸,魷魚鬚味道非常突出!

秘製豬扒飯 (肉燥汁) 58

肉燥滷蛋飯 54

椒鹽魷魚鬚 38
2020-01-18 177 瀏覽
星期六既晚上同朋友行完街就出動搵食啦路過見到有格調既餐廳 好型既門面時間尚早 唔駛排隊就入得入到去就一人一張點餐紙見到有限定飯 就覺得勁吸引一定要點先黎左汽水 跟餐點 最抵食海哲 好開胃既小食唔會過辣 唔淡口先黎豬軟骨飯有好多配菜 唔會得肉咁寡豬軟骨超淋 比平時車仔麵既食到既更加淋而且好入味咬唔去好膠著個口 充滿骨膠原感覺泰好味豬扒飯加厚切餐肉餐肉真係勁厚 咬落啖啖肉 勁滿足而且餐肉炸得香口泰式醬汁酸酸甜甜咁 令到炸豬扒感覺無咁油炸粉唔厚 食落好香口 又炸到脆卜卜而豬扒就好淋 外脆內軟食下食下 餐廳就開始多人啦果然為左食好野 行遠啲都抵餐廳仲會提供英文餐單俾遊客貼心既服務
星期六既晚上

餐廳仲會提供英文餐單俾遊客

貼心既服務

2020-01-18
2020-01-14 192 瀏覽
今日同朋友行過中環,到咗威靈頓街附近,見到除咗一般酒吧同西餐廳之外,有一間走舊香港懷舊路線的飯店,裝潢樸實,牆上的80年代舊海報,卻吸引了不少人在門外排隊入座。論主菜款式,這間店不及其他中環茶餐廳種類多,但就因為專注做好豬扒和豬手的粉面飯,所以特別出色。見到餐牌上蔥油豬扒飯係人氣推介,所以特別點了一客嘗試。豬扒比一隻手掌還要大,而且十分厚身,肉質鬆軟,外皮鬆脆,加上蔥油非常香口。切開豬扒,才見到原來質地乾身鬆脆的豬扒下面,有濃濃的豬扒湯汁,為粒粒分明的白飯添加不少味道層次。另外朋友點了一客話梅花雕豬手幼麵,豬手通常冇咩醬汁,以為撈面會好乾身,但效果又比想像中好喎,面條本身撈左油,所以入口滑嘟嘟,雖然係比較油膩,但偶然一次就算啦,整體感覺好好,話梅香味突出多點就更好。最後同朋友share左一個辣味海蜇,質地爽口彈對面是不錯的小食,而且味道不算很辣,啱幾個朋友齊齊分享。

見到餐牌上蔥油豬扒飯係人氣推介,所以特別點了一客嘗試。

2020-01-13 187 瀏覽
平時這間餐廳喺 中午嘅時間非常之多人排隊, 喺今日夜晚剛好有位, 難得入到去, 就入去食發現原來個餐廳都幾特別, 外面同裏面個格局完全唔一樣, 裏面有懷舊角特色, 再加柔和燈光, 好relax, 佢嘅食物主要都係以豬扒為主, 除咗飯之外, 仲可以配到面我就配咗粗麵嘅撈麵, 再加咗厚切嘅午餐肉, 非常之大碗, 豬扒同午餐肉已經鋪滿咗喺個碗上面, 先食午餐肉, 厚切嘅關係, 非常之邪惡, 煎得非常之香, 另外撈麵q彈, 配鮮甜嘅醬汁,再加咗爆香咗嘅蒜, 非常之香口,最後豬扒, 炸到金黃色, 咬落去好脆身, 非常的juicy呢, 一餐只不過係80蚊, 係夜晚嚟講非常之抵食

2020-01-11 102 瀏覽
Happy Friday,朋友約左我去蘭桂芳飲野,飲野之前當然要填飽個肚先啦,我地去左威靈頓街一間豬扒飯專門店食晚餐。呢度有好多充滿港式味道既飯,淨係豬扒飯都有三款,好吸引,仲有其他小食。我地點左兩個飯同埋一個小食。黎呢度食飯,當然要點豬扒飯啦,我地點左一碗秘製蔥油豬扒飯,豬扒超大塊,皮脆肉嫩,飯係用左珍珠米,粒粒分明又軟熟,撈埋啲蔥油,勁惹味!另外,我地仲點左碗沖繩豬軟骨飯,豬軟骨份量好多,而且好入味。呢度既豬軟骨真係整得超好,入口即化,係我食過最好味既豬軟骨,仲有白菜仔、蓮藕同蘿蔔,好豐富!我地仲點左個炸芝麻雞翼,芝麻雞翼炸得好香脆,再加埋啲調味粉,勁香口,雞翼有少少辣,我點左樽五花茶下下火就perfect!以中環既物價黎講好抵食。
以中環既物價黎講好抵食。
  • 蔥油豬扒飯
  • 沖繩豬軟骨飯
  • 炸芝麻雞翼
2020-01-07 202 瀏覽
weekday放工 屋企冇飯食 就黎左中環呢間餐廳 好多時間lunch time經過 實在太多人 冇機會食到 反而730 左右到 仲有幾個位 唔洗等 餐廳比較細 用紙點餐 送餐快速 叫左一個滑蛋叉燒飯 食落味道普通 比其實餐廳既同一個飯差 蛋唔算滑 同埋有豆角 0比較奇怪叫左一個招牌咖哩豬排飯 咖哩一般 唔太spicy但豬排一流 食落唔覺得好油膩 反而仲鎖住肉汁 唔知點整到 非常推薦 份量剛好小食叫左個大豆芽 冇咩特別仲有一個炸八爪魚 非常好食 again炸完 都唔油膩 但仲有隻炸既味道total二百左右 合理

餐廳比較細 用紙點餐 送餐快速

小食叫左個大豆芽 冇咩特別

total二百左右 合理

2020-01-03 160 瀏覽
平日lunch 大排長龍,根本無可能食到,今天晚餐輕輕鬆鬆都有位😎佢嘅裝修好有特色,60時代feel, 好懷舊, d碗都係雞公碗,枱好似舊時d學生枱!小妹同男友人叫左秘制豬扒飯(咖哩味)加炒蛋加滷蛋豬扒好tender, juicy 得來又脆,果然係首選!炒蛋不過不失,小妹覺得d飯要讚,粒粒分明,咖哩汁正嘅,唔太辣!涼拌大豆芽酸酸地好開胃!男友人好鐘意呢個芝麻雞翼,小辣!總結來講,佢80幾蚊咩都唔加都有一個飯,質素咁好,CP值咁高,唔怪之得咁多人lunch排,小妹下次會翻食!

小妹同男友人叫左秘制豬扒飯(咖哩味)加炒蛋加滷蛋

涼拌大豆芽酸酸地好開胃!

男友人好鐘意呢個芝麻雞翼,小辣!

2019-12-31
2020-01-02 136 瀏覽
係附近買完野,行內街見到呢間餐廳,價錢唔貴,又岩食,就坐低食晚飯啦!好彩我地黎得早,我估再夜啲應該好多人黎,門口set好晒排隊既位置。種類唔算話好多,但有飯有麵又雞有豬秘製豬扒飯,配葱油豬扒好鬆軟,好稔,炸到好鬆化,炸粉唔會太厚,啖啖咬落去都係肉。平時都少食葱油既配搭,但其實又幾好食,幾夾喎!加上個葱油唔係好咸,有芝麻香,好食!豬扒稔又香!梅菜扣肉飯梅菜墊底,好稔,甜甜地,唔會好咸,味覺剛好!扣肉一層瘦一層肥,而肥又唔會話好多,唔錯!扣肉好入味,一咬就開,正!鹵水雞翼雞肉好嫩滑,有肉汁!鹵水好香好入味!唔錯!飲返杯野做個好好既完結!

種類唔算話好多,但有飯有麵又雞有豬

秘製豬扒飯,配葱油

豬扒稔又香!

梅菜扣肉飯

鹵水雞翼
雞肉好嫩滑,有肉汁!鹵水好香好入味!唔錯!

飲返杯野做個好好既完結!

2019-12-22 215 瀏覽
一直久仰炊豕店的大名,之前想試銅鑼灣分店,但係經常大排長龍,裏面位置不多,而且那時剛好有生好多暗瘡,唔敢食炸嘢。 聽好多人讚好食,我都好想試下,於是去咗中環分店。星期六晚人不多,而且餐廳內環境闊落,位置更多。我點了招牌菜蔥油炸豬扒飯,囡囡就食沖繩豬軟骨飯,另外配飲品五花茶, lemon cc,同小食辣海蜇。聞不虛傳,真係非常美味 ,蔥油香濃惹味,炸豬扒脆卜卜,裏面嘅肉唔會鞋,嫩滑而且juicy。囡囡嘅沖繩豬軟骨飯,豬骨炆得非常淋,撈飯食好正,而海蜇都非常好味爽口惹味。食物好高質,令人有一種幸福滋味。

2019-12-20 149 瀏覽
呢間炊豕店係小店黎,有兩間分店。之前都食過銅鑼灣店,今次真係食過反尋味😂😂😂今晚去Aia睇馬戲團,所以就係中環附近揾野食~係無錯 中環😂我睇錯左呢間係中環,其實係上環😂好彩都行到!我地叫左兩個飯同一個小食加野飲!叫左沖繩豬軟骨飯、秘製豬扒飯加咖喱汁、仲有辣味海蜇,仲加左塊厚切嘅午餐肉🤪🤪🤪個豬軟骨好入味,大大塊,一碗飯有兩大塊!男朋友就食秘製豬扒飯加咖喱汁,之前食個蔥油味都好正,今次就試吓啲另一種味!個咖喱吾會好咸,甜甜地,撈飯好味!重點梗係要講下塊豬扒啦!勁大塊!炸得好香脆!啲飯食完,但豬扒都未食完😂😂我真係好鍾意食午餐肉,所以見到餐牌寫住厚切午餐肉,我忍唔住加咗$10蚊😂
我地叫左兩個飯同一個小食加野飲!
2019-12-20
2019-12-19 141 瀏覽
中上環呢啲鬧市嘅餐廳雖然多,但價錢始終偏貴。呢日同朋友去左呢頭做野,到3點都未食晏,決定捐窿捐罅搵平靚正嘅好西,最後終於比我搵到間專係食豬扒嘅餐廳。門面相當日式,一開始我仲以為係食日式野😂門口前邊仲有啲空位比客人排隊,睇黎如果喺繁忙時間黎食嘅話就要排隊👀我地嗌左肉燥汁豬扒飯同沖繩豬軟骨撈粗麵,份量好!大!豬扒有成隻手掌咁大,好誇張😂好彩嗌左少飯,如果唔係真係食唔晒😂廚師好貼心咁將豬扒一開三,唔會食到冇晒儀態😌炸衣完全唔厚,非常酥脆而且唔油膩;豬扒好厚切但一啲都唔韌,仲好淋好juicy,必叫🤤肉燥係用肥瘦均匀嘅肉粒整成,有口感,甜甜地,送飯一流!豬軟骨撈粗都唔野少,豬軟骨炆到好淋!仲有蓮藕蘿蔔嘅配料。粗麵爽口,索哂啲醬汁,同埋炸蒜粒,齋食個麵都正😂🤘🏻芝麻雞翼脆卜卜,熱辣辣,好香口。雖然話落咗辣粉,但我地唔覺得辣🤣飲品都幾高質!
我地嗌左肉燥汁豬扒飯同沖繩豬軟骨撈粗麵,份量好!大!
肉燥係用肥瘦均匀嘅肉粒整成,有口感,甜甜地,送飯一流!
豬軟骨撈粗都唔野少,豬軟骨炆到好淋!
飲品都幾高質!