2023-04-04 1005 瀏覽
老細請食飯,係唔使理價錢之下去咗呢間貴價邊爐食,質素固然係好啲,因為我哋人多所以有房最低消費好似係唔知$3800 唔肯定有冇聽錯因為唔係我搞🤣🤣求其嗌一大堆嘢食食,嗌咗醉雞牛肉,生蠔帶子一啲菜咁樣仲有新鮮魚錶幾特別!不過呢度有特別小小嘅菜式或者內臟,其實都唔係應該係話大部份食物都係椰菜絲薦底實質份量唔多!不過我諗大部份地方都係咁,出街打邊爐其實真係幾貴🤣🤣呢個好似係羊肉片,幾好味嗌咗個牛油龍蝦湯底同埋木棉魚湯底,兩個都係頭頭推薦最貴嗰兩個,不過一上枱咩都未抌落去已經成層油喺面,相信店員調製嘅時候已經落咗好多牛油,龍蝦嗰個就喺我哋面前整,龍蝦份量都幾多,又有蛤肉好似四百幾蚊一個湯底的豬膶勁好味!唔知點解走甩咗幾篇六個老公唔會太晏,唔知佢醃過啲咩呢🙈鍾意食清淡海鮮嘅人就啱食呢條魚!不過全枱都冇乜人食得我同另一個食嘢好清嘅女仔食🤣🤣覺得比較特別嘅就係豬潤!同埋呢度啲蝦滑丸等都好好味😋豆腐只幾特別,好多人都話好味但我自己就覺得OK啦聖子每隻計,好似一隻$70 !好大隻好鮮甜整體而言呢度服務同環境都OK,以呢個價錢俾返呢個質素唔錯啦自己俾錢就應該太貴haha
求其嗌一大堆嘢食食,嗌咗醉雞牛肉,生蠔帶子一啲菜咁樣
呢個好似係羊肉片,幾好味
好似四百幾蚊一個湯底的
覺得比較特別嘅就係豬潤!同埋呢度啲蝦滑丸等都好好味😋
豆腐只幾特別,好多人都話好味但我自己就覺得OK啦
聖子每隻計,好似一隻$70 !好大隻好鮮甜

整體而言呢度服務同環境都OK,以呢個價錢俾返呢個質素唔錯啦
自己俾錢就應該太貴haha
  • 豬潤
2023-03-22 232 瀏覽
湯底:香甜椰子雞湯底 188雞肉滑嫩 椰子湯底非常濃郁 二者融合 絕配!刺身:刺身五點 238刺身食材本身非常新鮮 肉質Q彈 軟糯香甜 配上芥末醬油 簡直不要太滿足!肉品:特級雪花牛立方 148 紐西蘭羊肉片72牛肉油脂非常豐富 入口即化;紐西蘭羊肉非常新鮮 簡單在椰子雞湯底涮片刻 羊肉包裹著椰子的香味 格外香甜!環境氛圍:香港少有的二層樓火鍋店鋪 進門的左側是一個很有氛圍的酒櫃;進門的正中間是一個海鮮櫃 生猛的龍蝦和鮑魚都是鮮活的!
湯底:香甜椰子雞湯底 188
椰子雞
雞肉滑嫩 椰子湯底非常濃郁 二者融合 絕配!

刺身刺身五點 238

肉品:特級雪花牛立方 148 紐西蘭羊肉片72

環境氛圍:
2023-03-22
椰子雞
  • 海鲜拼盘
2023-03-15 165 瀏覽
環境舒適,又坐得舒服的九龍城火鍋店 (火鍋頭)足料湯底有多款選擇,火鍋頭招牌豆腐木棉魚燉湯 入面有梭露、九機及魚尾煎香,加入豆腐及薑片 再放入原條新鮮木棉魚明火燉至奶白,味道鮮甜😋招牌花膠 冬瓜濃雞湯,將三黃雞置於水清蒸、後撈起煎至金黃,再放回原先雞湯熬製, 配以盡草花、花膠筒及冬瓜等煮起,前後散足六小時,滋補養顏,味鮮甜 ,我們揀選了揀選了秘製香濃沙嗲湯底,用了十足,非常濃郁,仲好味過老字號的沙嗲牛肉麵湯底,令人回味無窮😋😋😋手切新鲜本地牛頸脊肉味濃軟腍易入口、牛頸脊肉質鬆化味濃。推介只需8 秒白鱔片晶瑩剔透、新鮮, 食落魚油脂香,口感軟嫩,又不失嚼勁 。皇帝菜 打邊爐必食🫶🏻野生竹笙 口感和風味較佳,內厚柔軟。水晶粉 和沙嗲湯底是絕配,缺一不可。風沙脆豆腐店員特別推介,外脆內軟,非常滑
環境舒適,又坐得舒服的九龍城火鍋店 (火鍋頭)

手切新鲜本地牛頸脊
肉味濃軟腍易入口、牛頸脊肉質鬆化味濃。

推介只需8 秒
白鱔片
晶瑩剔透、新鮮, 食落魚油脂香,口感軟嫩,又不失嚼勁 。

皇帝菜
打邊爐必食🫶🏻

野生竹笙
口感和風味較佳,內厚柔軟。

水晶粉

和沙嗲湯底是絕配,缺一不可。

風沙脆豆腐

店員特別推介,外脆內軟,非常滑
今天和朋友来了一家九龙城的高端火锅店,真的挺好吃的。超爱他家的和牛刺身非常的新鲜,鸭舌也很好吃,还有淡淡的酒香味。我们选择了冬阴功汤底。火锅烫菜的话我们点了羊肉。羊肉还是切得很薄比较嫩,放在辣汤里面比较适合。另外,一边不辣的汤底,我们选择的是萝卜牛腩汤放了一些韭菜饺,还有他家推荐的鸭血和猪润味道也还不错。今天还第一次吃到了日本水母刺身🈵!最后我们还追加了一些海虾,海虾的味道真不错,下次还要再来!
羊肉还是切得很薄比较嫩,放在辣汤里面比较适合。
另外,一边不辣的汤底,我们选择的是萝卜牛腩汤
放了一些韭菜饺,还有他家推荐的鸭血和猪润味道也还不错。
今天还第一次吃到了日本水母刺身🈵!
最后我们还追加了一些海虾,海虾的味道真不错,下次还要再来!
2023-03-09 134 瀏覽
📍火鍋頭 (九龍城)上年都試過一次呢間火鍋店,幾鐘意佢環境舒服,湯底款式又多又高質🤪。💕招牌泰式冬陰功 $158酸酸辣辣好惹味,而且越煮會越濃越香。同埋出乎意料地配菜配肉都超夾。💕手切頂級安格斯牛小排(例) $258肥瘦均勻,肉質軟嫩又有油香。💕珊瑚蚌 $108爽口彈牙,一啲腥味都冇。💕招牌手打黑松露墨魚滑 $88墨魚甜味好重,黑松露味道唔算好突出。食到粒粒墨魚肉好滿足。💕飛魚籽蝦滑 $88蝦肉比例好高,彈牙又鮮甜。💕唐生菜 $38💕椒鹽鮮魷 $68麵衣夠薄而且炸得香脆,椒鹽味道啱啱好。💕自家製竹蔗茅根 $78
📍火鍋頭 (九龍城)
💕招牌泰式冬陰功 $158

💕手切頂級安格斯牛小排(例) $258
肥瘦均勻,肉質軟嫩又有油香。

💕珊瑚蚌 $108
爽口彈牙,一啲腥味都冇。

💕招牌手打黑松露墨魚滑 $88
墨魚甜味好重,黑松露味道唔算好突出。食到粒粒墨魚肉好滿足。

💕飛魚籽蝦滑 $88
蝦肉比例好高,彈牙又鮮甜。

💕唐生菜 $38

💕椒鹽鮮魷 $68
麵衣夠薄而且炸得香脆,椒鹽味道啱啱好。

💕自家製竹蔗茅根 $78
2023-03-07 98 瀏覽
心癮起想食火鍋,知道九龍城都幾多正嘅打邊爐,所以嚟咗「火鍋頭」,地方都好闊落,有成兩層🤩湯底叫咗雙拼—四川麻辣燙中辣、秘製沙嗲湯,麻辣底超過癮,夠晒麻同辣;沙嗲又夠濃郁,夠cream夠香😍三色牛拼盤非常之出色,尤其是個牛胸爽, 燙一下就熟,食落口感好爽脆,非常之好味;牛立方粒食落啖啖肉,好有牛味😋日本廣島蠔都非常之唔錯,海水味十足,而且一碟有成六七隻,非常抵食; 新鮮肥鵝腸果然好滋味,食落好爽脆,同埋而且一啲異味都冇😝四寶丸好高質,最鍾意佢個梅菜豬肉丸,甜鹹皆備,好味又夠特色;牛肉丸都好高質,彈牙多汁,真心夠晒真材實料🥰唐生菜同鮮冬菇都好新鮮,份量好足😚另外仲嗌咗個小食皮蛋鹹鹹哋,都好滋味,飲品方面就叫咗罐王老吉、可樂、梳打水,今餐真係食得好滋味🤩

2023-03-07
2023-03-05 86 瀏覽
宋王臺站腳程2分鐘就到嘅火鍋頭,地方就腳又好坐,牛肉🥩,海鮮🦐🦞🦀,火鍋配料唔單止新鮮,而且用心製作,去九龍城想食火鍋♨️,一定唸起呢度👍👍👍鮮椰子雞湯底🥥🐔$188.-,清香滋潤,湯頭香甜,雞件嫩滑,手切本地牛頸脊🥩$368.-,雙飛薄切,油香而不膩,半隻雞🐔一牒牛🥩已經大滿足喇💯四寶丸🍡粒粒新鮮爽彈,蝦丸食到粒粒鮮蝦,豬肉丸加咗梅菜幾盞鬼,牛丸、墨魚丸都非常高質🍡豬膶🐷豬粉腸處理得非常乾淨,響鈴即炸即食,韭菜餃,雲吞🥟皮薄餡靚。打邊爐🍲,最緊要湯底靚,材料正😋火煱頭真係做足一百分💯,而且貨真價實,招呼周到,值得-試🥢

經常聽起身邊朋友說起這家好吃的火鍋店 於是我跟我先生慕名而去 我們一進餐廳 就被熱情的服務員引領到了座位在那裡我們看到了一份包含了各式各樣的火鍋食材的菜單一看菜單就知道這家餐廳一定不同凡響---首先 湯底非常豐富 從泰式冬陰功到沙爹 從四川麻辣到海鮮應有盡有 我們選了泰式冬陰功拼四溢豬肚湯頭冬陰功湯頭酸酸甜甜 豬肚也別有一番風味 ---♡ 安格斯肥牛肉質看著顏值就很高 紋理很不錯 口感也是新鮮嫩滑 棒---♡ 墨魚丸x 梅菜豬肉丸這個真的是新鮮 墨魚粒也很足 有吃章魚燒的感覺 ---♡ 炸黑豆腐這個一上桌以為是什麼黑暗料理 誰能想到它可甜可鹹被炸過的外殼很酥脆 配上醬料就是一整個香也是本次火鍋體驗中的小確幸惹---除了美味的食材 餐廳的服務也非常出色 服務員非常熱情餐廳的環境也很優美 讓人從心情上得到了放鬆如果來香港你想要體驗一頓美味的火鍋 我強烈推薦這家餐廳

在那裡我們看到了一份包含了各式各樣的火鍋食材的菜單

除了美味的食材 餐廳的服務也非常出色 服務員非常熱情
餐廳的環境也很優美 讓人從心情上得到了放鬆
如果來香港你想要體驗一頓美味的火鍋 我強烈推薦這家餐廳
2022-12-23 304 瀏覽
絕對明白上年某位寫食評的感受,我就係同佢一模一樣的感覺,又係因為其他人寫的食評太好,所以一家人去試下,正正是18/12最凍嗰晚。單講肥牛第一碟還可以,但份量真係少,所以再叫多一碟,係一碟冇牛味的牛(雪貨),其他食品正常品質,但份量真係好少(最可惜冇影相),冇order海鮮都要$2700埋單,食完個個都話冇下次..... 中伏...
2022-11-30 376 瀏覽
打邊爐最緊要個湯底~~~人多(其實唔多)嗌左兩個鍋~有辣有唔辣 任君選擇~​​​啲湯底勁養生我頭風好重見到個天麻魚頭湯勁想嗌🥺不過費事大家一浸藥材除最尾叫左花膠冬瓜雞個湯未打已經每人飲成兩碗個湯有埋菜 飲夠湯就食菜食冬瓜勁養生 勁啱我河車​另一個湯底四川麻辣都正夠味但唔咸​​餐廳俾左樓上房 勁好坐張檯勁夠大 擺完兩鍋湯仲放得落嗌哂既全部野食​​鴨血勁軟林林又爆汁 好正叫左兩份唔同既牛 both靚酒水服務全部充足夠private 食得好開心​最正應該係九龍城啲咁既位佢有埋代客泊車食夠千幾已經唔使俾錢泊車仔 無得頂​​​featuring. 最佳示範:斟滿100%的酒 🫡
打邊爐最緊要個湯底~~~
人多(其實唔多)嗌左兩個鍋~有辣有唔辣 任君選擇~

啲湯底勁養生

最正應該係九龍城啲咁既位佢有埋代客泊車
食夠千幾已經唔使俾錢泊車仔 無得頂

featuring. 最佳示範:斟滿100%的酒 🫡
2022-11-15 368 瀏覽
喺九龍城嘅美食天堂入邊, 有一間高檔次嘅火鍋店, 食材新鮮,,店員服務友善, 而且火鍋料選擇多, 最適合一大班朋友 上去一邊談心一邊打邊爐鹹酸菜胡椒豬肚湯既補身又惹味嘅胡椒豬肚湯, 除咗可以當湯飲之外亦都可以用嚟做火鍋湯底火鍋頭極上手切牛肉盛,當中包括有日本飛驒和牛,手切本地牛,安格斯牛小排,雪花牛立方同牛胸爽, 每一種牛都有唔同嘅出產地, 仲有係唔同牛嘅部位, 食得出每一種產地嘅牛, 都有佢獨特嘅味道同口感, 例如日本飛驒和牛,肉汁重油脂感到十分豐富,而雪花牛立方, 入口即溶白鱔片新鮮白鱔片,肉質彈牙,入口鱔香味十足芝心蝦丸新鮮嘅蝦肉打成漿之後再加入芝心, 蝦肉 又甜又彈牙流出 ,確係惹味芝士騸牯牛肉丸一口咬落去, 濃濃嘅芝士汁, 混合住濃沃嘅牛肉汁, 好似喺個口度爆出嚟當然仲唔少得其他炸物 ,生根,招牌鮮炸金響鈴,墨魚油炸鬼, 樣樣都新鮮即叫即炸, 香脆可口, 喺個火鍋湯底度”616”, 食落口真係好滿足唔夠飽嘅時候再加個 稻庭烏冬, 配合埋 豬肚湯底, 軟軟綿綿,暖在心頭

鹹酸菜胡椒豬肚湯

白鱔片
新鮮白鱔片,肉質彈牙,入口鱔香味十足

芝心蝦丸

芝士騸牯牛肉丸

又是要與朋友餞行的一餐,加上秋風剛剛起,當然要在朋友臨別前來一頓非常港式的打邊爐!可惜當天已經售罄我期待已久要再來吃的‘’龍蝦大蜆蕃茄湯底‘’…下次真的要早點打電話來向店家預訂!北海道刺身帶子(8片)$88帶子刺身非常新鮮,而且擺盤精美,令人食指大動!宮廷滋補天麻魚頭燉湯 $298 幸好這個湯也沒有讓我失望,鍋來滿滿的天麻、淮山及各種藥材。魚頭大件事前有走油煎香,一開為二,非常方便食用。湯底清甜又滋補!手切新鮮本地牛頸脊(例)$308~必食雖然我們點的是細份,但份量也相當夠二人食用,牛頸脊切得厚薄適中,而且每一片都均勻的部門油花,打邊爐首選!油麥菜 $38真的新鮮得有點過分!每一條都翠綠飽滿!豆腐造的紙 $32台灣新興的一款豆製品,而且油脂比一般的豆皮較低手打粒粒墨魚丸 $78~必食不是一般貨色,真材實料手打而成,百分百由墨魚造成,彈牙而且相當有口感,中間還有一粒粒的墨魚粒。稻庭烏冬 $22真稻庭烏冬,恰如其分,加上湯底非常滋味。醬油每位 $18一入座店員就會放上一大盤醬料,供客人自行選擇,醬料及配料一共10款,非常夠用,而且芫荽、蔥及蒜頭等配料都非常新鮮

北海道刺身帶子(8片)$88
帶子刺身非常新鮮,而且擺盤精美,令人食指大動!

宮廷滋補天麻魚頭燉湯 $298

手切新鮮本地牛頸脊(例)$308~必食

油麥菜 $38
真的新鮮得有點過分!每一條都翠綠飽滿!

豆腐造的紙 $32
台灣新興的一款豆製品,而且油脂比一般的豆皮較低

手打粒粒墨魚丸 $78~必食

稻庭烏冬 $22
真稻庭烏冬,恰如其分,加上湯底非常滋味。

醬油每位 $18
  • 頂級本地手切肥牛
  • 墨魚丸
  • 天麻魚頭湯
2022-10-30 369 瀏覽
天氣開始轉涼 又係開始打邊爐嘅season 啦~今日嚟到九龍城打邊爐~朋友試過呢間火鍋頭 話湯底正食材靚 今晚即管嚟試吓~訂咗枱~部長安排咗張卡位枱俾我哋 坐得舒服諗諗吓好耐冇食過醉雞 於是揀咗個藥膳醉雞煲~ 湯底滾起聞起嚟好香酒味 ~百零蚊湯底仲配埋半隻雞 性價比唔錯朋友想食刺身於是叫咗北寄貝~另外叫咗椒鹽九肚魚 做前菜 兩樣都好正 刺身新鮮鮮甜 九肚魚熱辣辣好香口~講返火鍋配料先~打邊爐當然唔少得唔食牛啦 部長推介本地手切肥牛 牛味非常香濃 肥瘦適中 肉質彈牙 值得一讚嘅係上碟砌到好靚~另外叫咗自家製西洋菜餃子同埋梅菜豬肉丸 兩樣都好好食!餃子皮薄餡靚 食得出係用新鮮食材去製作再叫咗豬潤同牛肉滑 豬潤非常好食 彈牙得來好軟滑~ 牛肉滑好彈牙~蔬菜叫咗西洋菜粟米嗰啲 夠新鮮 份量仲唔少添呢度嘅服務態度好好 食材新鮮 會再幫襯!
天氣開始轉涼 又係開始打邊爐嘅season 啦~

訂咗枱~部長安排咗張卡位枱俾我哋 坐得舒服

蔬菜叫咗西洋菜粟米嗰啲 夠新鮮 份量仲唔少添

呢度嘅服務態度好好 食材新鮮 會再幫襯!
2022-10-29 262 瀏覽
九龍城最出名就係食泰國菜同埋打邊爐,今日朋友帶我去食一間火鍋店,就係龍崗道,門口有張長木凳,方便等位客人。入到餐廳內乾淨企理,而每張枱仲有屏風分隔,唔使再係嗰啲透明膠版,坐得好舒服。打開餐牌湯底好多選擇,仲有一啲特色湯底。今晚叫咗個秘製胡椒豬骨煱$188。湯底濃濃胡椒味,豬骨大大件,好多骨膠原。呢度主打嘅當然係牛肉牛肉,有日本和牛同埋本地手切肥牛選擇。今晚點左日本飛驒和牛肩頸肉$368, 牛肉入口嫩滑,牛味濃,口感強。其他配菜有萵筍$42,野生竹笙$58,蜂巢布包豆腐$68,皇帝菜$48,豬皮鴨血雙拼$58。另外墨魚油炸鬼$58,香脆彈牙。飲品自家製竹蔗茅根,清熱健康冰涼$78。呢度價錢性價比高,選擇度環境好,樓上仲有獨立房。

• 墨魚油炸鬼
2022-10-27 181 瀏覽
📍火鍋頭單點火鍋要搵到一間高質素嘅一啲都唔容易,身為火鍋狂人嘅我,今次就喺九龍城搵到一間推薦俾大家🤓今次湯底我哋揀咗香甜椰子雞湯($188),入面仲會配埋半隻三黃雞,雞肉幾嫩幾新鮮,一啲都唔失禮~湯底好鮮甜,有種媽媽屋企煲椰子雞湯嘅感覺🥰配料方面我哋叫咗手切牛肉特盛($438),招牌手打黑松露墨魚滑($88),娃娃菜($38),豆腐造的紙($32)同埋招牌鮮炸金響鈴($58)。今次主要想講吓牛肉特盛,入面有安格斯牛小排,雪花牛立方,牛胸爽,手切本地牛肉同埋手切本地牛舌。其實份量都幾多,我覺得都夠三個人食,店員會介紹食牛嘅次序,確保由淡味食到濃味~另外豆腐紙好過癮,其實都幾推介大家試吓,就咁放落湯底幾秒拎起食,估唔到咁鮮甜!第一次試呢一種配料,好驚喜!另外佢嘅響鈴都係超級好食,因為新鮮熱辣🤪加埋每位$18醬油費同加一,兩個人大概$1000鬆啲埋單,高質火鍋黎講我覺得非常可以🫶🏻
📍火鍋