2020-01-26 4101 瀏覽
之前朋友話依到附近開左間日式居酒屋餐廳 搞到我之前朋友話依到附近開左間日式居酒屋餐廳 搞到我心思思都想去食 見到佢牆上面寫左唔少時時日精選嘅菜式 咁就緊係要試下喇忌廉薯餅望落細細舊 好似好普通咁 但一咬落去個下外脆內軟 入面薯蓉個味道好出色 一個字惦廣島蠔芝士燒食得出個蠔好有鮮味 芝士同個蠔都好夾 個蠔殼有啲蠔汁飲落好juicy 不得不讚 雞胸軟骨串燒雞軟骨大大舊 雞胸食落去好嫩口 一啖肉一啖軟骨口中感好有趣汁燒墨魚嘴爽得黎口感煙韌 鮮味濃 加埋個燒汁真係好正汁燒牛仔骨肉質極嫩 肉汁鎖得好好 食落juicy加上個油味極香 燒得岩岩好 咬落軟冧鬆化 入口即溶 脂肪分佈得岩岩好 唔會太肥膩 肉既香味好突出 加上佢既秘製燒汁完全突出到牛本身既油香 推薦蟹膏海鮮炒飯一上枱個下好香 而且感覺到好有鑊氣個啲 上面舖左蝦 望落去美觀啲賣相吸引 啲蝦食落去好爽口好鮮 而且肉質結實 個飯就用左啲蟹膏去炒 炒飯炒得好乾身 而且仲要每粒飯都係粒粒分明 食落去啲飯好似識係你個口入面跳舞咁 味道方面咸香味岩岩好 但蟹膏唔太覺心思思都想去食 見到佢牆上面寫左唔少時時日精選嘅菜式 咁就緊係要試下喇忌廉薯餅望落細細舊

廣島蠔芝士燒

汁燒牛仔骨

蟹膏海鮮炒飯
  • 忌廉薯餅
  • 汁燒墨魚咀
在荃灣的小街走著走著在一個暗暗的角落竟然有一間門面非常光猛的日本餐廳就吸引了我們去試一試~~😎😎😎內部環境不算太大但座位都算是闊落,坐很頗舒服~~配上微暗的燈光、不斷播放的音樂的確是和朋友喝一杯、聊一下的好地方~💕餐廳有前菜小食、主菜當然還有店名上的爐端燒~~🤗🤗🤗螢光魷魚沖漬 ($48)螢光魷魚肉質很爽彈~~腌漬至咸咸的~~🦑一口咬下去,魷魚的頭部是會爆汁的~~口感不錯~~爽~~🤗🤗🤗胡麻秋葵 ($35)冰冰的秋葵,每條都是頗粗身大條的配上胡麻醬,完全掩蓋草腥味~健康又美味~😙爐端燒: 雞翼($25)、牛舌($40)、黑豚五花腩($28)🎐雞翼🐥雞翼是弄成單骨去燒,非常方便吃~~燒得外皮非常香脆而又不乾,微微的咸香~~裡面的雞肉又絕對不會燒乾了,非常好吃~😍🎐牛舌🐮牛舌口感彈牙,有牛味~~用黑椒灑在上面調味,再微微燒香已經非常惹味~~絕對可以再翻吃~~🤤🎐黑豚五花腩🐷五花腩也是灑上了黑椒作調味~~香口~~而且由於五花腩有少許肥肉有油脂的加持下,使表面更香脆而不會乾~~不錯吃~~😌😌😌縞花魚一夜干 ($78)魚很大一條,性價比高~~🐟外皮烤得微脆,絕不會焦~~魚肉是結實香嫩的,沾少許沙
在荃灣的小街走著走著
在一個暗暗的角落
竟然有一間門面非常光猛的日本餐廳
就吸引了我們去試一試~~😎😎😎

內部環境不算太大
但座位都算是闊落,坐很頗舒服~~
配上微暗的燈光、不斷播放的音樂
的確是和朋友喝一杯、聊一下的好地方~💕

餐廳有前菜小食、主菜
當然還有店名上的爐端燒~~🤗🤗🤗

螢光魷魚沖漬 ($48)

螢光魷魚肉質很爽彈~~腌漬至咸咸的~~🦑
一口咬下去,魷魚的頭部是會爆汁的~~
口感不錯~~爽~~🤗🤗🤗

胡麻秋葵 ($35)

冰冰的秋葵,每條都是頗粗身大條的
配上胡麻醬,完全掩蓋草腥味~健康又美味~😙

🎐雞翼🐥
雞翼是弄成單骨去燒,非常方便吃~~
燒得外皮非常香脆而又不乾,微微的咸香~~
裡面的雞肉又絕對不會燒乾了,非常好吃~😍

🎐牛舌🐮
牛舌口感彈牙,有牛味~~
用黑椒灑在上面調味,再微微燒香
已經非常惹味~~絕對可以再翻吃~~🤤

🎐黑豚五花腩🐷
五花腩也是灑上了黑椒作調味~~香口~~
而且由於五花腩有少許肥肉
有油脂的加持下,使表面更香脆而不會乾~~
不錯吃~~😌😌😌

縞花魚一夜干 ($78)

魚很大一條,性價比高~~🐟
外皮烤得微脆,絕不會焦~~
魚肉是結實香嫩的,沾少許沙律醬來吃~~
超級好吃~~~推介~~~🤤🤤🤤

蟹膏海鮮炒飯 ($108)

炒飯的餡料很豐富🤤
有帶子、魷魚、蝦、蟹膏、蔥花~~
每樣餡料量都很足,蝦是非常大隻的~~🦐
而蟹膏均勻地沾在每一粒飯粒上,非常惹味~~
飯炒得非常乾身,絕不油膩~~
超級好吃的一個炒飯~~😍😍😍

這家店食物質素和味道皆好~~
又可以讓客人坐下慢慢食,絕不會趕客人快結帳
是值得推介和翻吃的小店之一~~😎

P.S.
下次要留肚子吃燒雞皮串~~🐥🐥🐥
  • 縞花魚一夜干
2020-01-22 2019 瀏覽
今日收工唔太肚餓,想食啲輕食,又想同朋友好好傾下計,所以今晚就揀咗居酒屋。呢度鋪仔細細,幾骨緻下,真係好居酒屋果種感覺。因為朋友揸車,所以我哋冇嗌酒精飲品,只係嗌咗啲串燒。首先嚟到嘅係牛舌同雞胸雞軟骨。個牛舌我覺得幾好食,因為佢用黑椒調味好夠味,燒到啱啱好唔會好韌。而雞胸雞軟骨係真係雞胸嗰舊軟骨,再加少少雞胸肉,都幾脆口。跟住嘅我哋仲嗌咗個雞軟骨,呢款就係傳統我哋食開一粒粒嘅雞軟骨,都係好脆,調味又岩岩好。然之後仲有一串豬大腸,一開始見到佢燒到好乾身,以為會好硬,而且我自己又唔係好食豬大腸,但係一試落去就覺得好好食,因為其實佢並唔會好乾,而且冇我想像中嘅異味,洗得好乾淨,脆中帶軟。食燒物當然唔少得燒茄子,佢個茄子冇用好濃嘅調味料,而係用咗少少醬油,食到茄子本身嘅鮮甜味。跟住我哋又嗌咗個餃子,佢個餃子每一粒都脹卜卜,好似好足料。傳統日式餃子嘅味道,小小甜甜地。另外朋友仲嗌咗個麻醬秋葵,秋葵同麻醬嘅配搭,有幾新鮮,遮咗秋葵本身嘅潺。最後仲有一個蕎麥麵,佢呢度特別再有一隻生嘅鵪鶉蛋代替左雞蛋,賣相好精緻。而個蕎麥面都好彈牙。

2020-01-21
2020-01-17 85 瀏覽
『火狐 』,有氣勢的名字,搵三坡坊時誤入四坡坊見到的,即刻記住咗,終有一日會來吖!呢日來到,只見牆上的漫畫,和『火狐』有關嗎?我是真的唔曉,但就莫名鍾意咗。如此環境下用餐相信很愜意的,先來個前菜『螢光魷魚仔』,醃佐嘅,第一次吃,似韓國的醬油蝦蟹feel,同時清甜軟腍。跟住嗌嘅燒物就有『盬燒雞胸軟骨』、『黑豚五花腩』、『汁燒八爪魚仔』、『燒牛舌』。雞胸軟骨大大舊有咬口,五花腩脂肪比例恰到好處,油而不膩,牛舌亦厚薄適中,每樣嘢都幾平均好食。厚燒玉子好大份,配埋蘿卜蓉真係幾夾。最後係多人推介的蟹膏海鮮炒飯,上枱時撲鼻而來的香氣,粒粒分明的飯粒同埋真材實料的鮮蝦,魷魚及帶子,果然不負多人推介。

厚燒玉子好大份,配埋蘿卜蓉真係幾夾。

2020-01-16 71 瀏覽
今日放工約左朋友去荃灣食飯,望到openrice d好評都唔少,所以book左lee間佢係千色店附近,好方便,係後巷嘅一間串燒小店門外寫上今日嘅推介𥚃面細細地,但都爆哂人,好彩先book左位店𥚃仲有一個超高清電視,電視撈飯幾正🙈佢有午市定食,都唔算好貴,夜晚就散嗌,餐牌勝在夠多款式揀👍🏻👍🏻我地叫左鰻魚,上高鋪左d紫菜加埋佢個濃濃嘅鰻魚汁好好味😋雞翼燒得好脆,調味都好好左邊係牛肉,右邊係豬腩肉,黑椒有少少辣,不過好夾,雖然話係豬腩肉但又唔係太肥,讚👍🏻雪魚干,脆卜卜,之前講佢有個大電視,用lee個送好似係屋企薯片咁,好正蟹膏海鮮炒飯,d蝦同scallops大大隻,又炒得乾身,果然冇失望總括黎講,餐廳都坐得幾舒服,嘢食選擇多又好食,都幾推介黎試下👍🏻

佢係千色店附近,好方便,係後巷嘅一間串燒小店

門外寫上今日嘅推介

𥚃面細細地,但都爆哂人,好彩先book左位

店𥚃仲有一個超高清電視,電視撈飯幾正🙈

我地叫左鰻魚,上高鋪左d紫菜加埋佢個濃濃嘅鰻魚汁好好味😋

雞翼燒得好脆,調味都好好

2020-01-09
2020-01-16 60 瀏覽
朋友最近話荃灣呢邊有一間日式串燒店幾多人推介,夜晚時分同朋友決定嚟試吓,餐廳的裝修得非常有居酒屋feel ☺️環境唔錯之餘亦適合同朋友嚟呢度傾吓計食下野_💡胡麻秋葵$38非常開胃的冷盤,秋葵配上胡麻醬非常合襯😆💡鹽燒雞胸軟骨 $32 牛舌 $40牛舌食落都幾juicy五會過乾😙雞軟骨食落非常有口感,雞肉亦都唔會過鞋😋💡蟹膏海鮮炒飯 $108食完串燒就梗係要食返啲主食海鮮炒飯用料非常充足,有大粒蝦仁、原粒帶子、魷魚🦑 炒飯食落去非常暖胃💡魷魚一夜干 $78這個有驚喜,魷魚食落去彈牙,配上七味粉沙律醬非常配合,而且用上完條魷魚同朋友share食啱晒💜💡粟米🌽 $25黑豚五花腩 $28另外飲品方面呢度除咗熱茶之外亦都提供各式酒類飲品、汽水、特飲等等,大家不妨下次嚟同朋友傾吓計食下串燒吧

_
💡胡麻秋葵$38
非常開胃的冷盤,秋葵配上胡麻醬非常合襯😆

💡鹽燒雞胸軟骨 $32
牛舌 $40

💡蟹膏海鮮炒飯 $108
食完串燒就梗係要食返啲主食[害羞]海鮮炒飯用料非常充足,有大粒蝦仁、原粒帶子、魷魚🦑 炒飯食落去非常暖胃

💡魷魚一夜干 $78

💡粟米🌽 $25

黑豚五花腩 $28

2020-01-14 52 瀏覽
平時都多喺荃灣出沒但之前真係留意唔到原來呢度開咗間日式串燒店😯😯全靠朋友帶我黎見識見識😆😆店舖裝修簡單舒適晚飯時間都接近滿座似乎幾受歡迎😌😌朋友係蒜頭控 叫咗個 蒜子唐揚平時我真係唔會成粒蒜頭就咁食朋友誠意邀請我食粒 咁我就一於試吓啦😂😂咦! 估唔到又OK喎蒜頭已經燒到熟咗完全唔辣脆脆地好爽口味道重甜甜地我覺得夾埋啲燒肉一齊食幾清新用竹籤一粒一粒吉出嚟食,又幾好玩😄😄鱈魚乾係細細塊,正方形,脆卜卜嘅薄片好脆 好似食緊薯片咁點埋肥仔沙律醬,食到停唔到口雞胸軟骨呢個超級特別!一舊雞肉 一夠軟骨 咁夾坐軟骨好好咬口滿滿骨膠原香口得黎,又唔肥黑豚五花腩Encore左兩串😎😎好香黑椒味咬落去啲肉汁會流出嚟!所以食嘅時候要小心😌😌肉質好爽 必食!另外仲食左和牛蘆筍炒飯,燒牛舌,八爪魚BB等等。每樣叫d,咁就夠晒開心啦~整體來講成餐飯都唔錯😌😌
平時都多喺荃灣出沒

脆脆地好爽口
味道重甜甜地
我覺得夾埋啲燒肉一齊食
幾清新
用竹籤一粒一粒吉出嚟食,又幾好玩😄😄

鱈魚乾
係細細塊,正方形,脆卜卜嘅薄片
好脆 好似食緊薯片咁
點埋肥仔沙律醬,食到停唔到口

雞胸軟骨
香口得黎,又唔肥

黑豚五花腩
Encore左兩串😎😎
好香黑椒味
咬落去啲肉汁會流出嚟!
所以食嘅時候要小心😌😌
肉質好爽 必食!

整體來講成餐飯都唔錯😌😌
2020-01-10
2020-01-13 47 瀏覽
放工同朋友去荃灣食飯,朋友想食日本野,於是去咗呢間餐廳。餐廳裝潢簡單舒服,好啱同朋友靜靜地傾計。睇完餐單,我地決定點鱈魚乾、鹽燒雞胸軟骨、黑豚五花腩、牛舌、厚燒玉子同埋蟹膏海鮮炒飯。鱈魚乾一上枱,以為是零食。一食又有驚喜喎,薄薄脆脆,好有皮的鹹香味。個人幾推呢道小食。豬腩肉不太肥粒黑胡椒好大粒,配合豬肉很好。牛舌簿簿的,不是厚燒那種。和豬腩肉一樣有大大粒黑胡椒係面,調到嗰肉味。牛舌燒得剛好,不會太難咬,幾好食。點返嗰檸檬汁減去油膩感,正!鹽燒雞胸軟骨都燒得好香。厚燒玉子味道淡淡地,更突出蛋香,配埋蘿蔔蓉嚟食,一凍一熱好夾。蟹膏海鮮炒飯有成2碗,同朋友share啱啱好。一上碟已經香噴噴,加上海鮮份量都唔少,抵食!
放工同朋友去荃灣食飯,朋友想食日本野,於是去咗呢間餐廳。

餐廳裝潢簡單舒服,好啱同朋友靜靜地傾計。

豬腩肉不太肥粒黑胡椒好大粒,配合豬肉很好。
鹽燒雞胸軟骨都燒得好香。

• 牛舌
  • 黑豚五花腩
2020-01-11 136 瀏覽
荃灣美食選擇很多總有幾間係附近😆今次發掘一間隱世日式居酒屋!雖然位置並不顯眼..但我一向鍾情小店決定一試,食物水準高有驚喜👍環境舒適很有日本風格,滿滿的人情味。蒜子唐揚🌟一上枱已經好香蒜頭味,好特別既開胃前菜!燒得岩好食落脆口加上蔥花有另一番風味😋牛舌🌟厚切牛舌好滿足👍牛味濃郁肉質爽口好出色。豚肉車厘茄🌟車厘茄酸酸甜甜好多汁,加上可中和豚肉油膩感絕配。很不錯的選擇😋鹽燒雞胸軟骨🌟外皮烤得脆卜卜,好適合做下酒菜。朝鮮清酒煮大蜆🌟蜆肉新鮮大隻冇沙,湯底好鮮甜有驚喜😋和牛露筍炒飯🌟份量好足,和牛油脂充滿香氣很惹味推介👍
荃灣美食選擇很多總有幾間係附近😆
今次發掘一間隱世日式居酒屋!雖然位置並不顯眼..
但我一向鍾情小店決定一試,食物水準高有驚喜👍
環境舒適很有日本風格,滿滿的人情味。

蒜子唐揚

蒜子唐揚🌟
一上枱已經好香蒜頭味,好特別既開胃前菜!
燒得岩好食落脆口加上蔥花有另一番風味😋
牛舌

牛舌🌟
厚切牛舌好滿足👍牛味濃郁肉質爽口好出色。
豚肉車厘茄

豚肉車厘茄🌟
鹽燒雞胸軟骨

鹽燒雞胸軟骨🌟
外皮烤得脆卜卜,好適合做下酒菜。
朝鮮清酒煮大蜆

朝鮮清酒煮大蜆🌟
蜆肉新鮮大隻冇沙,湯底好鮮甜有驚喜😋
和牛露筍炒飯

和牛露筍炒飯🌟
份量好足,和牛油脂充滿香氣很惹味推介👍
蒜子唐揚
牛舌
豚肉車厘茄
鹽燒雞胸軟骨
朝鮮清酒煮大蜆
和牛露筍炒飯
荃灣雖然好多好嘢食,但係一向都唔多精緻嘅日式餐廳。之前試過呢一間火狐,今日朋友話想黎搵我傾計食下野,就推薦左呢間餐廳俾佢。一段時間冇黎,個Menu好似轉左,食物種類好似再多左。我哋就叫咗幾款串燒同小食,再加一個炒飯。首先係本日推介嘅忌廉薯餅,一般去到日式餐廳如果有得叫呢一款食物,我都會叫嘅因為係屋企好難可以自己整到。擺盤精緻,一人一件啱啱好,入面係好濃厚嘅忌廉薯蓉。之後就嚟咗兩串串燒,一串係黑椒蜜糖豬腩肉, 另一串就係燒雞翼。兩串都燒得啱啱好,而且調味非常之唔錯,唔會太過分掩蓋左肉味。我之後就係玉子燒,幾乎每一次去食日式居酒屋我都會叫呢一味餸。因為係屋企又係好難整到一個好完美嘅玉子燒。佢哋呢一度嘅玉子燒係冇餡料嘅,但係反而受更加可以食得出半熟玉子嘅香味。加上淋上咗日式醬油嘅蘿蔔蓉,真係好comfort呢下一味餸就係蘆筍牛肉卷,一共有四件。裏頭包住嘅係粗身嘅澳洲蘆筍,外面就係日本肥牛。兩樣嘢balance得啱啱好。之後就到唯一嘅主食,和牛蘆筍炒飯。炒飯用嘅係日本米,個飯炒得夠乾身,上面加咗好多蒜片同埋香蔥用嚟調味。和牛份量亦都唔少。食埋個飯,我哋兩個都覺得啱啱好夠飽。埋單兩個人三百幾蚊,

埋單兩個人三百幾蚊,其實以日本野黎講算係一個比較平嘅價錢。
會再有下次
2020-01-02 61 瀏覽
荃灣食店林林總總,今天給我遇見了一間隱世的串燒店。雖然離地鐵比較遠,但美食是值得走遠路的。餐廳環境很有日式居酒屋的感覺,每一張椅都墊了一張軟墊,坐得很舒適。豆腐唐揚( $30)外皮煎炸得很香脆,豆腐則香滑無比,一脆一軟營造豐富的口感。魷魚($25)雞軟骨黃金燒($25)牛舌($40)黑豚五花腩($28)三款都燒得很惹味,另外本身的鮮味也很突出,證明用料新鮮烏唐揚(58)個人最愛的小吃,外皮香脆,再配有點辣的醬料,真的令人吃不住口蟹膏海鮮炒飯($108)同樣地令人出奇地有驚嘉。材料充足,有數隻飽滿的蝦和帶子,配合醬膏炒的飯和很香的配菜,很快我們就把這個飯扒光了。
荃灣食店林林總總,今天給我遇見了一間隱世的串燒店。
雖然離地鐵比較遠,但美食是值得走遠路的。

豆腐唐揚( $30)

外皮煎炸得很香脆,豆腐則香滑無比,一脆一軟營造豐富的口感。
魷魚($25)

雞軟骨黃金燒($25)
牛舌($40)
黑豚五花腩($28)

三款都燒得很惹味,另外本身的鮮味也很突出,證明用料新鮮
烏唐揚(58)

蟹膏海鮮炒飯($108)

2020-01-01 48 瀏覽
今餐性價比高,食物品質好,服務也很好!小店一間,最後得知一個廚師一個樓面,我猜想兩人應該是該店老闆,才能做到咁有人情味,服務質量佳。是晚點了火灸油甘魚鮫、厚燒玉子、豆腐唐揚、燒墨魚咀、豚腩肉、枝豆、忌廉薯餅、和牛炒飯及清酒。值得一讚是豆腐唐揚、火灸油甘魚鮫及和牛炒飯,豆腐是小吃但令人一試難忘,油甘魚鮫的油香很甘香以及和牛炒飯都很足料可口。以上只有枝豆是可以改良一下,我估是汆得耐了少了咬店內位子不算多,亦有客人現場等待用膳,所以記得預計位子啊。店內有電影播放下,雖然無聲,看著字幕版的「蝙蝠俠」也很有趣,最後店長友善的讓我點播「Toy story 3」走的時候問了店長只有兩人打理是否很辛苦,他是笑著回答很辛苦,我認為有目標的辛苦也是值得的!加油啊,我這種吃貨一定會再光臨貴店!
今餐性價比高
,食物品質好,服務也很好!

值得一讚是豆腐唐揚
、火灸油甘魚鮫
及和牛炒飯

店內位子不算多,亦有客人現場等待用膳,所以記得預計位子啊。

2019-12-30 48 瀏覽
荃灣很小好的居酒屋,今次我和朋友去試一試這間很隱閉的居酒屋,平時在附近食米線,想試很久了,今次終於都食到 豆腐唐揚,豆腐 很嫩滑,外皮又夠脆,上面鋪左蘿蔔蓉和紅椒絲,椒絲有小小的辣味,味道剛剛好,不會淡而無味,又不會太咸大啡菇芝士燒 ,大啡菇真係很大隻,上面被滿滿 烤香嘅芝士蓋滿,上面撒上香草,香味十足,大啡菇燒得一啲都唔乾,仲有豐富嘅菇汁,十分juicy 黑豚五花腩和黑椒燒牛舌,五花腩和牛舌的厚康度剛剛好,入口很有口感,加埋黑椒的香味,濃濃的肉味燒雞翼都係燒物必點,雞翼一分為二,十分適合女仔食最後,加上蟹膏海鮮炒飯,蟹膏的味道淡淡的,但海鮮就不小,有蝦仁、鮮魷、帶子粒等,加埋珍珠米,口感很飽滿、圓滑

燒雞翼都係燒物必點,雞翼一分為二,十分適合女仔食

2019-12-22 55 瀏覽
平時經過都無留意到,但好彩今日同朋友發現到尼間位於小巷中嘅居酒屋,仲要係有驚喜🥰 拿拿林同大家分享下我地嗌左啲乜野先😌忌廉薯餅廣島蠔芝士燒: 尼個簡直係要encore 😋😋😋豚大腸山葵燒牛舌and雞軟骨黃金燒蟹膏海鮮炒飯: 蟹膏超香🦀食下野飲下野同朋友catch up下,咁就一個晚上😊

拿拿林同大家分享下我地嗌左啲乜野先😌

廣島蠔芝士燒: 尼個簡直係要encore 😋😋😋

豚大腸山葵燒

牛舌and雞軟骨黃金燒

蟹膏海鮮炒飯: 蟹膏超香🦀

食下野飲下野同朋友catch up下,咁就一個晚上😊
2019-12-20 60 瀏覽
定左同朋友2個去荃灣食飯,荃灣好似冇咩特別出色嘅餐廳,所以是但喺OpenRice 睇下,就搵左呢間,到左之後見鋪仔細細得一個waiter, 唔多枱。叫左廣島燒蠔,和牛,豚肉、大腸、忌廉薯餅,釀雞翼,等等,估唔到,全部都好好味有水準!好多餐廳都會有啲好食有啲唔好食,但今次叫果啲全部都滿意,朋友一路食一路讚😊推介!
2019-12-08
  • 豚大腸山葵燒