2019-05-26 226 瀏覽
朋友牛一,四個人去了屋企附近的餐廳打邊爐,這間以花膠雞煲為名的餐廳,任飲任食都是$298。小食是魚蛋燒賣,普普通通。海鮮拼盤有蝦、蜆、蠔、魚及墨魚滑,海鮮都幾新鮮,尤其是蝦及魚,味道鮮甜,墨滑更加是鮮打彈牙。我們點了一個花膠雞鍋,平時外面叫的花膠鍋,只有人頭甚至更少的花膠,但這裏的花膠多到食不完,真的十分誇張,而且有半隻雞肉,所以味道鮮甜。我們主攻牛小排,牛肉肥膏不多,色澤鮮紅而且肉質很腍,雪花紋清晰。除了牛肉外,還有牛柏葉、豬潤等內臟,味道都不錯,炸魚皮及響鈴更是十分脆口。水餃雲吞都有幾款,九類有十多樣,但是雞煲實在太多配料,食完都大半飽。飲品就只有四款汽水比較遜色。最後還有紅豆涼粉冰做甜品,可以解膩下火。

小食是魚蛋燒賣,普普通通。

最後還有紅豆涼粉冰做甜品,可以解膩下火。

2019-05-25 175 瀏覽
這間在屯門市廣場的火水爐花膠館,餐廳裝飾似茶餐廳的格局,走懷舊路線,當然不會是用火水爐,是用電磁爐啦!任飲任食每位$298,我們要了花膠雞湯,花膠份量多到難以至信,有十幾件大大件的花膠舖滿是鍋面,下面有半隻雞及蘿蔔,湯底有點雞湯鮮甜滋潤。小食是魚蛋燒賣,烓賣比較乾及硬。任飲的款式較少,只有四款汽水。反而任食的食物款式頗多,牛肉都有幾款,其中牛小排色澤鮮豔,肥瘦均勻,肉質嫩滑有肉香。餐廳還會送上一份海鮮拼盤,有蝦、蠔、蜆、脆肉鯇及墨魚滑,其中墨魚彈牙,蝦肉結實爽彈,脆肉鯇十分新鮮彈牙。其他食物都比較大眾化,勝在款式夠多,花膠雞湯最後鮮甜無比,飲了幾碗。最後還有個懷舊甜品,椰汁紅豆雜果涼粉冰。

小食是魚蛋燒賣,烓賣比較乾及硬。

最後還有個懷舊甜品,椰汁紅豆雜果涼粉冰。
2019-05-23 264 瀏覽
火水爐(屯門店) 午餐試食火水爐 ,出名食花膠 ,晚市就邊爐。午市時間無咩人食 ,行入去搵位一陣陣漂白水味道,時間沖淡味道後叫餐。3個人試了花膠牛腩麵,花膠雞脾麵,花膠雞脾飯。麵食最重要湯底,味濃而不口渴,至少食後一點口渴都沒有。花膠,一般貨式呢個價有大半隻手掌花膠 ,仲想點。牛腩是台式一點大大舊牛腩,半肥半瘦。雞脾有用醃料是飽汁的。麵及飯量也夠呀!價錢比起同區食肆貴一點 但真是好吃。侍應服務良好恩勤,如果清潔唔好用漂白水就更加好。PS 下次試邊爐
火水爐(屯門店)

3個人試了花膠牛腩麵,花膠雞脾麵,花膠雞脾飯。
價錢比起同區食肆貴一點 但真是好吃。

侍應服務良好恩勤,如果清潔唔好用漂白水就更加好。
PS 下次試邊爐
花膠牛腩麵
花膠雞髀飯
花膠雞髀麵
午餐餐牌
花膠牛腩麵
2019-05-22 179 瀏覽
—落下雨又涼返 把握時間打邊爐花膠雞牛小排海鮮火鍋套餐($298/位+醬油費$13/人)炸燒賣魚蛋餐前小食湯底都有好多花膠同雞件可以食海鮮拼盤有蜆 蝦 蠔 鯇魚 墨魚滑任食方面肉類 丸類 雲吞水餃 常見火鍋配料 蔬菜 粉麵一應俱全 選擇都多Refill嘅肉類質素都唔錯 畀多d錢食牛小排係值嘅120分鐘都夠食 因為上菜幾快手 電爐加熱火力都夠雜果涼粉紅豆冰食完透心涼 唔洗過隔離幫襯 ————————————————火水爐花膠館屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼地下35-38號舖

落下雨又涼返 把握時間打邊爐
花膠雞牛小排海鮮火鍋套餐($298/位+醬油費$13/人)
炸燒賣魚蛋餐前小食
火水爐花膠館
屯門屯隆街2號屯門時代廣場北翼地下35-38號舖
2019-05-21
2019-05-21 109 瀏覽
夜晚行經市中心見到呢間新開嘅火水爐,見唔係太多人就入黎食屯門新店嘅裝修同旺角店一樣用左懷舊嘅元素入面。餐前會有炸燒賣同炸魚蛋作為小食花膠唔算太薄,而煲內仲有豬皮同豆卜等等嘅配料食物選擇都幾多這個菜脯辛辣到媽媽都不認得呀頂級牛小排冇肥牛咁肥,肉質比較滑而且肉味較濃。黑毛豬肉片睇起黎似巴馬火腿,切得夠晒薄更易熟。美國肥牛膻味十足,正海鮮拼盤有蝦、蠔、魚片、海蜆同蝦滑。蔬菜有唔係間間火鍋店都供應嘅西洋菜簡食完之後仲有碗其多料嘅懷舊糖水送TIM
夜晚行經市中心見到呢間新開嘅火水爐,見唔係太多人就入黎食
屯門新店嘅裝修同旺角店一樣用左懷舊嘅元素入面。

餐前會有炸燒賣同炸魚蛋作為小食
花膠唔算太薄,而煲內仲有豬皮同豆卜等等嘅配料

食物選擇都幾多
這個菜脯辛辣到媽媽都不認得呀

頂級牛小排冇肥牛咁肥,肉質比較滑而且肉味較濃。

黑毛豬肉片睇起黎似巴馬火腿,切得夠晒薄更易熟。
美國肥牛膻味十足,正

海鮮拼盤有蝦、蠔、魚片、海蜆同蝦滑。
蔬菜有唔係間間火鍋店都供應嘅西洋菜簡

食完之後仲有碗其多料嘅懷舊糖水送TIM
2019-05-19
5 分鐘 (堂食)
2019-05-21 136 瀏覽
百食不厭的一家火鍋店,之前已經跟男朋友在旺角食過,沒想到今天來到屯門時代廣場又給我們看到它,原來已經有開分店到這裡,當然要去食一下了.屯門時代廣場這裡比旺角大好多,門面上都已經大一倍,裡面坐位可能都有多5張以上,但裝潢就一樣,都是用好多復古的東西,最喜歡它們的碗碟,好像是復古的玻璃,但事實是膠的,又可以輕一點,又不會容易破,好好的設計.它們只有兩個套餐選擇,因為我們食過兩種牛都好好食,所以今天我們都選擇了便宜的,兩個套餐都一樣,先來一盤前菜"炸燒賣,炸魚蛋"又是小時候的食物.炸的剛剛好,外脆內軟,一人不只有一粒,非常大方.還有一盤跟套餐送的海鮮,裡面有"蠔,蝦,蝦滑,脆鯇魚,兩種蜆等等,款式都算多,部份還可以重覆點.其他包括任食的火鍋料都有好多,丸類已經有十幾款,還有雲吞,蟹柳,腸仔,午餐肉等等,最特別是有一種丸叫玉米貢丸,笑死我了,外面從來沒有見過.當然最重要是特級安格斯牛,它們有另外一款貴的頂級牛小排,但因為今天我是食比較便宜的,所以沒有,但其實特級安格斯牛都好好食,你看有好多肥的位置,但全部都入口即溶,不過好硬好難咬,還有牛肉味好濃,真的回味呀.當然還有汽水任飲,什麼熱的天氣,真
百食不厭的一家火鍋店,之前已經跟男朋友在旺角食過,
沒想到今天來到屯門時代廣場又給我們看到它,
原來已經有開分店到這裡,當然要去食一下了.
屯門時代廣場這裡比旺角大好多,門面上都已經大一倍,
最喜歡它們的碗碟,好像是復古的玻璃,但事實是膠的,
又可以輕一點,又不會容易破,好好的設計.
炸的剛剛好,外脆內軟,一人不只有一粒,非常大方.
款式都算多,部份還可以重覆點.
其他包括任食的火鍋料都有好多,丸類已經有十幾款,
還有雲吞,蟹柳,腸仔,午餐肉等等,
最特別是有一種丸叫玉米貢丸,笑死我了,外面從來沒有見過.
當然最重要是特級安格斯牛,它們有另外一款貴的頂級牛小排,
但因為今天我是食比較便宜的,所以沒有,
不過好硬好難咬,還有牛肉味好濃,真的回味呀.
當然還有汽水任飲,什麼熱的天氣,真的好爽!!
2019-05-20
2019-05-21 154 瀏覽
屯門跟銅鑼灣都有一個叫時代廣場,今天我去了屯門的時代廣場,這裡泊車好便宜,只是20塊1小時,但可能是因為太便宜,所以沒有泊車優惠。剛好泊車的位置一進商場就看到這家火水爐花膠館,外表吸引我進去了。裡面的裝潢是用復古的設計,每一樣東西都可以想到小時候的自己,餐牌選擇只有兩種,一個貴40塊價錢的是有頂級牛小排,一個便宜一點的就是沒有頂級牛小排,另外有一部份的都是可以重覆的,只有海鮮只糖水不可以。我們選擇好了就會有醬汁送來,自己加完就等店員收去,現在好多餐都是這樣,我們都懶惰到不用起來了。好快湯已經到了,我們叫了"招牌的濃厚花膠雞湯鍋"來的時候煲裡面已經有好多料,等一下就可以食,店員還推展先喝一下湯,清甜雞味,濃濃的把雞全部流進去,還有好多好滑好嫩的雞,全部都是雞脾雞翼,太細心了。其他方面當然要叫了,有好多好多選擇,例如炸魚皮,炸響鈴,羅白,粟米,好特別是有苦瓜,什麼會有?什麼還會有人叫?真的想不通,最重要的是頂級牛小排,肥瘦均勻,入口即溶,好舒服,好好食。本來想走了,叫店員的時候,好好人的店員提醒我們還有甜品沒上,完來是一個自己的,裡面包括有"紅豆,涼粉,菠蘿等等,甜道非常剛剛好,不會太甜,
屯門跟銅鑼灣都有一個叫時代廣場,今天我去了屯門的時代廣場,
另外有一部份的都是可以重覆的,只有海鮮只糖水不可以。
我們選擇好了就會有醬汁送來,自己加完就等店員收去,
現在好多餐都是這樣,我們都懶惰到不用起來了。
好快湯已經到了,我們叫了"招牌的濃厚花膠雞湯鍋"
來的時候煲裡面已經有好多料,等一下就可以食,
店員還推展先喝一下湯,清甜雞味,濃濃的把雞全部流進去,
還有好多好滑好嫩的雞,全部都是雞脾雞翼,太細心了。
好特別是有苦瓜,什麼會有?什麼還會有人叫?真的想不通,
最重要的是頂級牛小排,肥瘦均勻,入口即溶,好舒服,好好食。
完來是一個自己的,裡面包括有"紅豆,涼粉,菠蘿等等,
甜道非常剛剛好,不會太甜,加上紅豆的香,有點像在食紅豆冰,好好食。
2019-05-20
2019-05-20 103 瀏覽
餐廳位於屯門時代廣場地下,地點方便火水壚,名字得意,地下鋪上小瓦磚,牆上掛上七彩霓虹燈,裝潢設計懷舊餐廳提供多款任食火鍋選擇,我們選花膠雞牛小排海鮮套餐, 每位298.00店員送上花膠雞鍋同時送上炸燒賣及魚蛋,可以食住等,燒賣炸得香脆,魚蛋彈牙雞湯濃郁,呈現奶白色,花膠大塊厚身,有口感雞肉幼嫰好滑,唔駭口海鮮拼盤有蝦、脆肉鯇、廣島蠔、白蜆及手打墨魚滑蝦入口彈牙,廣島蠔飽滿,入口多汁,晤腥墨魚滑肉質雪白,新鮮爽口牛小排切成薄片,油脂分佈平均,牛味香濃,好快清哂火鍋後,有甜品贈送紅荳雜果涼粉,冰冰涼涼,即是淸新哂
餐廳位於屯門時代廣場地下,地點方便

雞湯濃郁,呈現奶白色,花膠大塊厚身,有口感
雞肉幼嫰好滑,唔駭口

海鮮拼盤有蝦、脆肉鯇、廣島蠔、白蜆及手打墨魚滑

蝦入口彈牙,廣島蠔飽滿,入口多汁,晤腥
墨魚滑肉質雪白,新鮮爽口

牛小排切成薄片,油脂分佈平均,牛味香濃,好快清哂

火鍋後,有甜品贈送
紅荳雜果涼粉,冰冰涼涼,即是淸新哂

• 頂級牛小排
  • 紅荳雜果涼粉
  • 花膠雞湯鍋
  • 海鮮拼盤
本身期待食雞煲,因為間餐廳環境比較懷舊風格幾得意,加上價錢都正常,唔算太貴。今次兩個人去食,但可惜一入去個位巳經係邊青位,員工都唔多望到過泥,好難落單加上有漏單情況,多次向職員舉手都無人留意。仲要多次自己行出去搵職員幫手。BTW 要讚一讚佢地既豬肉因為唔食牛肉,只係單點佢啲黑毛豬肉泥食真係好好食!!!!如果同牛一&牛摩比較 泥間係出色好多最後仲有甜品。應該係紅豆涼粉+煉奶冰都好好食如果可以加多人手就好啦,或者叫員工多留意位置偏僻既客,以免類似情況再次發生

BTW 要讚一讚佢地既豬肉

因為唔食牛肉,只係單點佢啲黑毛豬肉泥食

真係好好食!!!!
如果同牛一&牛摩比較 泥間係出色好多

最後仲有甜品
應該係紅豆涼粉+煉奶冰都好好食

2019-05-18
30 分鐘 (堂食)
  • 黑毛豬肉片
2019-05-18 64 瀏覽
屯門區質素高既任食火鍋係好少,今次專為花膠雞煲而來😋先來一份街邊小食炸魚蛋燒賣😋裝修用上七八十年代既懷舊,再加上大量火水爐的裝飾,很懷舊呢!先來一鍋花膠雞煲,花膠份量多又大!膠質很重,湯亦好重雞味,味道濃郁!先來一份海鮮拼盤,海蝦、蠔,墨魚滑,蜆,鯇魚片,很新鮮!海蝦肉實彈牙!特級牛小排,紋靚,重牛味,薄薄地淥幾秒就吃,雖然是任叫,但都保持到水準,抵讚!👍餃子係新鮮手包,粒粒脹卜卜!稻庭烏冬亦很新鮮!以任食來講,食物質素算很高,最後仲有個雜果涼粉紅豆沙冰,透心涼😋😋!

屯門區質素高既任食火鍋係好少,今次專為花膠雞煲而來😋

先來一份街邊小食炸魚蛋燒賣😋

餃子係新鮮手包,粒粒脹卜卜!

稻庭烏冬亦很新鮮!

2019-05-17 96 瀏覽
今日同朋友行街街,比火水爐既懷舊裝修吸引住,加上極吸引嘅花膠雞煲, 一於同朋友去試吓~入去座下, 點了花膠雞,牛小排,海鮮套餐,然後有好多唔同嘅調味料自己加料~點餐後店員會送上小食,炸魚蛋同炸燒賣, 新鮮熱辣,配甜酸醬更加好味 ~濃厚花膠雞湯鍋~湯底用鮮雞花膠,非常入味,勁足料,有十幾舊雞件,花膠勁大塊有口感又軟滑,對女士來講滋補又養顏,勁正👍🏻👍🏻海鮮拼盤有鮮蝦、墨魚滑、蜆、蠔 好新鮮~頂級牛小排!油脂分布均勻,牛味重,牛肉味濃任食真係超值👍🏻👍🏻美味糖水~食完嘅時候 侍應會送上一大碗涼粉什果紅豆冰 😍😍食完透心涼 爽❤

濃厚花膠雞湯鍋~

海鮮拼盤

有鮮蝦、墨魚滑、蜆、蠔 好新鮮~

頂級牛小排!
油脂分布均勻,牛味重,牛肉味濃任食真係超值👍🏻👍🏻

美味糖水
食完嘅時候 侍應會送上一大碗涼粉什果紅豆冰 😍😍

食完透心涼 爽❤
2019-05-16 440 瀏覽
一聽餐廳名字叫”火水爐”便知道是有關打邊爐,即火鍋。 餐廳位於屯市時代廣場地下, 裝修充滿懷舊風,可見落了不少心機於設計及裝修,地道香港長大,尤其70年代的人會特別有親切感。我們選了每位$298的任飲任食套餐 - 麻辣花膠雞煲牛小排海鮮火鍋。雞煲還未送上,店員先送上炸陳皮魚蛋及燒賣作餐前小食,有點久違的懷舊小食,勝在新鮮即炸,都是熱烘烘的。一大盤醬料有蔥,芫茜,辣椒,生蒜頭粒,炸蒜頭粒及花生醬。麻辣花膠雞煲隨後送上,由於點了小辣,所以麻辣味不算太強,不過更能吃到食物原本的味道, 雞件入味嫩滑,而主角當然是花膠,花膠大大塊軟滑,口感十足,充滿膠質。再續任食的火鍋,換上了另一個鍋,這次點了鴛鴦鍋底,特濃花生沙嗲鍋拼秘製麻辣鍋, 特濃花生沙爹鍋,花生味香濃,而秘製麻辣鍋則帶來刺激感。海鮮拼盤有大海蝦,廣島蠔,海蜆,鯇魚件及手打墨魚滑,十分豐富。肉類方面,主攻牛肉, 牛肉有三種, 頂級牛小排,特級安格斯牛肉,美國珍寶肥牛。 牛小排及安格斯牛肉,肉質嫩滑,牛小排明顯油花均勻,美國肥牛肉味較濃。火鍋配料竟有皮蛋,皮蛋呈糖心,不錯。額外點了啤酒, 酒桶亦走懷舊風,很特別,配上酒碗-戰鬥碗-,飲得份外

一大盤醬料有蔥,芫茜,辣椒,生蒜頭粒,炸蒜頭粒及花生醬。

花膠大大塊軟滑,口感十足,充滿膠質。

美國肥牛肉味較濃。

火鍋配料竟有皮蛋,皮蛋呈糖心,不錯。

額外點了啤酒, 酒桶亦走懷舊風,很特別,配上酒碗-戰鬥碗-,飲得份外豪氣,獅威啤酒$28三罐,相當抵飲。

最後還有甜品甜品是雜果涼粉紅豆冰,火鍋後真的透心涼。
2019-05-16 101 瀏覽
之前聽過朋友講這間火水爐在旺角味道唔錯而且價錢可以,而家仲見到有間加了花膠館在火水爐,更加想去,但原來花膠館要在1630前先,有唯有今次同朋友來吃雞煲,花膠雞煲加打邊爐料任食$198未加一價錢都正常啦,叫了不久就有小食,魚蛋同燒賣都好味而且十分新鮮夠熱。等了五分鐘雞煲就食得,花膠味好少,吾夠膠,但以價錢都可以接受。雞都幾滑但中辣吾夠辣度,入面仲有豬皮好入味。食完之後再加水,牛肉,豬肉,菜,木耳,丸,芋頭,材料都以價錢選擇都多而且都幾新鮮,不過價錢就不可以海鮮但都岩我地,因我地都一般食海鮮,食完再食都差不多2鐘,最後結帳竟然仲有甜品涼粉紅豆生果粒甜品,椰汁涼粉再加底有冰好味但紅豆太甜,生果粒都正常幾好味。
之前試過旺角嘅火水爐,今日入到黎屯門探朋友,原來呢邊都有火水爐嘅分店,即時流晒口水,晚飯時段就即刻去試吓😍呢個位置方便,鄰近屯門西鐵站,門面裝修一樣係懷舊feel,裏面好搞笑有唔同嘅四字成語霓虹光管,感覺唔錯👍🏻呢個花膠加海鮮火鍋套餐$298,任飲任食,可以無限追加靚牛牛🐮,一於馬上Order😬 混完醬之後,豐富嘅海鮮拼盤已經送上,海鮮有生猛海蝦,大大隻蠔和斑片,仲有熟食前點,炸陳皮魚蛋和燒賣,熱辣辣卜卜脆,正👍🏻呢個花膠靚雞火鍋,真材實料,花膠份量認真多,雞件亦都唔少,貨真價實,冇得頂,香噴噴,未食都已經知道係好野😍火鍋配料種類繁多,梗有一款啱你心水,啱晒我哋呢啲大胃王😬牛肉就更加比我想像之中靚,牛小排,頂級靚肥牛,我要強調,牛肉係無限追加,食幾多都唔使同佢客氣,當然真係要食得晒先至好,千祈唔好嘥野啊,仲有好多飲品係免費任飲👍🏻👍🏻👍🏻大大隻蠔,又鮮又滑,索左啲花膠湯,真係鮮甜美味,而家諗返都流口水🤤人哋話飽暖思淫慾,我哋就飽暖思糖水,佢哋呢個自家撈糖水,唔係講笑,真係越食越上癮,呢個配搭真係Perfect match,估唔到屯門呢間嘅水準都一樣保持得咁好👍🏻
火鍋配料種類繁多,梗有一款啱你心水,啱晒我哋呢啲大胃王😬
2019-05-15 191 瀏覽
本人一家到此店吃火鍋,卻遇上不老實的店。先講講餐廳裝修確實係幾特別!但餐廳點都係食物味道同質素最重要!3個字,無下次!!!首先,佢地先用大量嘅魚蛋燒賣令你飽左3份1!然後你order配菜,佢會俾大量你!丸呀,菜呀,支竹仲俾成大碗我地!相反,肉就上得好慢!要催先黎!加上個湯真係冇乜味,花膠亦都.....完全失望!亦都唔值得一試飲品又要加錢先多d選擇,調味仲要每位額外加錢服務員又一舊雲咁,老闆態度又差大家真係唔好黎試負評!!
本人一家到此店吃火鍋,卻遇上不老實的店。
3個字,無下次!!!
相反,肉就上得好慢!要催先黎!
加上個湯真係冇乜味,花膠亦都.....
完全失望!亦都唔值得一試

飲品又要加錢先多d選擇,調味仲要每位額外加錢
服務員又一舊雲咁,老闆態度又差
大家真係唔好黎試
負評!!