第一個爆分食評🥳我自己都好興奮 哈😆誤打誤撞揾到呢間必試 超出色火鍋店🍲❣️員工非常友善☺️裝修設計帶有一種70年代懷舊風味📽坐位非常闊落 兩個人食都有一張大圓枱 ▫️火鍋任食有三個價位揀 我哋揀咗最平每位$228〰️▫️湯底:特濃花生沙嗲花膠鍋🥜超級 超級 超級正既湯底❤️‍🔥平日打邊爐多數都嗌麻辣🌶但見佢有推介呢款湯底就試一試 哇 真係無誇張 花生沙嗲味🥜好濃。好香😍!重點 佢真係有啲花生碎係入面!豆卜索曬啲湯真係令人尖叫🥰!另外 佢花膠係超大塊 仲要比咗兩塊咁多 crazyyy❣️雖然佢有比醬油我哋自由調配 但佢湯底太出色 根本唔需要再點醬🤣❣️▫️食物:餐前小食係一啲涼拌 炸魚蛋燒賣等 我都覺得好好味 涼拌味道好夠😋睇返單先發現我哋兩個人嗌咗20樣野😳佢既食物款式真係多架 響鈴都要有紫菜響鈴 鵝腸 豬紅 豬皮 雲吞 魚皮餃 真係不能盡錄😚〰️肉類方面 都好出色 好嫩 啲色都好靚 呢個價位真係性價比極高🥰❣️
第一個爆分食評🥳我自己都好興奮 哈😆

▫️火鍋任食有三個價位揀 我哋揀咗最平每位$228〰️

▫️湯底:特濃花生沙嗲花膠鍋🥜

2021-08-25 403 瀏覽
今日嚟到屯門試吓出名嘅花膠車仔麵,今日係星期六中午時段,都唔算多人,於是就嚟試吓呢一到出名嘅花膠車仔麵。今日就想試吓豬腸,花膠,魷魚,菜底,碗餸份量都幾多,賣相都唔錯!豬腸夠入味;魷魚都幾入味,爽口,整體都幾好;最最最重點嘅就係花膠,入口食落幾驚喜,花膠吸左湯底嘅味道,幾吸引,一食想再食多幾舊;山菜就係一般貨色,但啲菜都吸晒湯底嘅味道,所以菜都值得一試。總括而言,係幾好食嘅,如果去開屯門或者旺角分店會再食

總括而言,係幾好食嘅,如果去開屯門或者旺角分店會再食
2021-07-26
2021-08-16 310 瀏覽
其實已經好少再寫食評,但係今次好想讚揚舖頭嘅同事而寫返本身喺屯門市中心唔知食乜嘢,行吓行吓去咗火水爐,雖然等候嘅時間比較長,但係因為想食打邊爐,所以最後都有等。首先要重點讚揚舖頭既叔叔,我估佢應該經理?服務態度超級好,亦係一個好細心嘅店員;除咗佢之外,舖頭女同事嘅態度都非常好,今時今日唔係高級餐廳都可以有咁嘅服務真係好難得!值得一題嘅,係佢哋會依照你嘅人數,比適當份量,而唔係全部standard一樣。至於食物方面,花膠超大,湯底都好好耐。唔係打手,但真係好想讚,100分!!
其實已經好少再寫食評,但係今次好想讚揚舖頭嘅同事而寫返

唔係打手,但真係好想讚,100分!!
2021-08-09 393 瀏覽
成日出街打邊爐,好多大同小異但呢間真心幾impressive 。1. 花膠雞湯底👍🏻好足料,啲花膠雖然唔係最靚但都唔係差喎,比想象中有良心,啲雞肉亦算滑同入味,湯嘅調味又唔會超重味精。2. 前菜👌第一次見打邊爐小菜送啲燒賣同四川涼拌,唔係好好味不過可以墊下個胃。3. 牛頸脊👍🏻比較瘦但好重牛味。4. 牛板腱👍🏻好食過牛頸脊,油脂rich啲。其他配料就正常水準,都算大份嘅,我覺得呢個價位算合理。

1. 花膠雞湯底👍🏻

2. 前菜👌

3. 牛頸脊👍🏻

比較瘦但好重牛味。

4. 牛板腱👍🏻

好食過牛頸脊,油脂rich啲。

其他配料就正常水準,都算大份嘅,我覺得呢個價位算合理。

2021-07-31 448 瀏覽
尋晚7點幾,想試下屯市未食過既餐廳,見無人排隊,就去左火水爐食咗個288蚊既花膠雞湯底既邊爐,中伏。雖然睇落有好多料,但個湯完全無味,竟然豉油都係無味,牛肉睇樣就好似幾好,但食落完全無牛味,如果矇住塊面食野你都唔知係食咗牛。之後點咗其他野,無一樣係好食,得蔬菜係正常,有d仲放唔到落個口度,如鵝腸、豬紅、蘿蔔等,想嘔。飲品方面都無咩選擇,無甜品供應。總結,任食黎講,以288蚊未加一情況下,應該係食過最差既一間。

2021-07-30
2021-07-21 356 瀏覽
好耐冇食過任食邊爐今日兄弟生日一班男人就覺得試試久違嘅任食邊爐餐牌選擇不過不失應該有嘅嘢都有比較特別係可以挑選前菜橙皮魚蛋,炸燒賣等主角花膠雞湯底湯底張住張住蠻好喝但雞肉比較難咬最驚喜係個蝦皮菜圃同辣醬總括而言,不過不失~係價錢有dd貴
好耐冇食過任食邊爐

蠻好喝
但雞肉比較難咬

最驚喜係個
蝦皮菜圃同辣醬

總括而言,不過不失~係價錢有dd貴
2021-06-19 612 瀏覽
呢間餐廳已經嚟食第二次,隔左大半年嚟食,個餐已經加左價$10。最令我深刻係枱上面任食蝦皮菜甫,真係好惹味,其實有得成罐甘買🌟飯麵二人餐 $148,有得2款揀飯或者麵,可以揀1個小食同1個菜肉燥豬扒飯好食😋豬扒醃得入味又大塊,肉燥好餸飯上次食過鮑汁雞髀飯好鞋口,所以今次新試花膠牛腩飯,賣呢個價就當然唔好諗係比頂級花膠你食啦😬味道都ok,花膠有少少漿口嘅感覺,牛腩好入味都有2大舊,算足料炸雲吞好脆口,鮑汁菜心都係偏香口濃味,好在跟餐有2杯免費🆓涷野

肉燥豬扒飯好食😋豬扒醃得入味又大塊,肉燥好餸飯

2021-06-12 401 瀏覽
食過幾次火水爐,除左花膠外,最愛都係豬扒,火水爐豬扒寶係好出色平時食開花膠車仔麵,lunch 點都要食返個飯填滿下胃既空間‘溏心蔥油豬扒飯’ 係一碟會上癮既飯溏心蛋用左日本醬油整成的,流心及入味👍🏻蔥油撈飯一流👍🏻重頭戲黎喇~厚砌豬扒,煎既時間岩岩, 個味道真係一試返唔到轉頭,食完係滿足既真心推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻必食!

‘溏心蔥油豬扒飯’ 係一碟會上癮既飯

溏心蛋用左日本醬油整成的,流心及入味👍🏻
蔥油撈飯一流👍🏻

真心推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻必食!
2021-06-02 471 瀏覽
我真係好中意打邊爐疫情嘅關係冇得一大班人出去食呢間係屋企樓下每次經過都想試好耐係OpenRice 訂外賣仲可以減20 真係好抵食就叫左佢花膠雞煲佢d花膠大件都要剪一剪真係好大件另外d雞都好滑其實睇佢咁平我叫左1隻雞 果日我叫埋老爺奶奶上黎試當然有買其他配料肥牛果d都唔少得最後我奶奶話d雞唔好哂 要留返第二日食因為真係食唔哂我本人對花膠其實就一般 不過佢d湯好飲 所以一開始 我都先飲左碗湯補一補下次再試佢其他煲先
我真係好中意打邊爐

所以一開始 我都先飲左碗湯
補一補

下次再試佢其他煲先

外賣自取
雞煲火鍋一直是朋友的最愛,以往想吃好吃的雞煲火鍋都要去市區,現在屯門開設了火水爐花膠館,大家可以盡情在火水爐花膠館嚐雞煲火鍋,而且吃飽後也能去屯門公園散步消化呢。未吃火鍋前,我們先來點餐前小食,炸燒賣和炸陳皮魚蛋充滿香港街頭小食味道,酥脆的炸燒賣不失彈性,越嚼越停不下來。炸陳皮魚蛋嚐上一口已有淡淡的陳皮和魚香,教人意猶未盡。火水爐有六大招牌湯底供應,若是第一次來想吃得物超所值的話,可以像我們選吃澎湃的招牌麻辣花膠雞煲,品味海陸滋味。懂吃的都知道花膠含豐富的膠原蛋白,極為滋補,而且這裡花膠給得不手軟,無敵大塊。雞煲溫度很夠,每一口均是熱呼呼的,喜歡吃辣的,建議直接選中辣或大辣,會更加過癮,至於小辣則能提味,不擔心會被辣到。麻辣雞入味得很,渾厚鹹香,雞肉滑嫩,不柴好咀嚼。豆卜吸附麻辣醬,花椒香氣沒有嗆辣感,挑逗味蕾。當吃畢麻辣花膠雞煲,煲內的洋蔥,芫荽,香料繼續保留,再請店員加湯頭,我們挑了雞湯,鮮甜的雞湯中和雞煲先前的麻辣味,由刺激變成柔和的麻辣。美國肥牛油脂分佈十分豐沛,最棒的享受方式就是煮熟後直接享用,肥牛與麻雞湯底結合後,讓人直呼好吃,多汁的口感在口中完全沒有過多的油膩感呢。特選牛

特選牛頸脊最佳的熟度為五至七分熟 ,牛肉不需太熟,稍稍入鍋一下就可打撈上岸,牛頸脊軟嫩的口感太迷人 ,所以每次來吃火鍋都一定要點特選牛頸脊,吃完心情大好。

安格斯牛小排細密的油花分佈在肉片上,光看已能感受到涮完的細嫩,每一片牛小排尺寸跟厚度挺大,保留了肉感,柔嫩的牛小排涮上麻辣雞湯更滑順。

炸魚皮亦是火鍋經典配料,既可直接單吃,也可涮煮火鍋品嚐。炸魚皮涮鍋的話,只需涮數秒即可,千萬別久煮,炸魚皮咬起來鹹香脆口,越吃越涮嘴。

火鍋只吃肉不太健康吧,故我們叫了不少蔬菜,如蘿蔔,蕃茄,粟米,金菇等,菜蔬熬煮一段時間,能增添湯的甜味,不容易膩滯。

穀飼牛板腱脂肪雖比其他牛肉少,但牛板腱嚼感細緻,肉質嫩彈,迅速在口腔散發出濃濃肉香,火鍋湯將牛板腱牛汁甜味提升,水準甚高。

黑毛豬肉片肉色超粉嫩,厚薄度剛好,這樣吃來更飽嘴。黑毛豬肉片涮至肉色轉白就可以吃,豬肉片完全展現脆彈感,入口盡是滿滿甜鮮的肉汁。

墨汁墨魚丸用料實在,每咬一口吃到墨魚肉在裡頭,真材實料。蜂巢豆腐的小孔吸飽了湯汁,極之入味,我都追加了多一回蜂巢豆腐呢。

韭菜餃個頭飽碩,餃皮薄滑,鮮肉混合爽脆的韭菜,吃得到韭菜的菜甜和豬肉的新鮮味美,口齒留香,令人愛不釋口。
2021-04-07 467 瀏覽
難得既二人世界, 最岩去烚下烚下慢慢嘆。近近地揀左屯門 #火水爐花膠館,一行入去好似時光倒流到80年代咁,霓虹光管掛上多部經典港產片名,昏黃色調加埋復古圓枱摺凳、復古地磚,仲有牆上一排火水爐裝飾,真係夠晒玩味😉。晚市主力做 #雞煲火鍋放題,有幾個套餐可選,其中兩個包埋雞煲,我哋點左 「牛小排花膠火鍋放題套餐」有雞煲又有火鍋任食,逢星期一至四仲有85折,每位只需$279,好抵食👍。先黎麻辣花膠雞煲,上枱時係8成熟,店員會幫手炒到全熟,咁食既時候就岩岩好,唔會煮到老晒乾晒,真係好細心。點左小辣,麻辣程度剛剛好,惹味又唔會蓋過晒雞既香味,啖啖肉,好嫩滑;仲有大大塊原塊花膠,炆得好冧,加埋辣汁食🌶,又另有一種風味。食完雞煲加花膠雞湯做火鍋,湯底鮮甜,清清地配埋火鍋配料更好味😋。任食多款牛🐮,喜歡稔滑重油香要試 #安格斯小牛排,喜歡有口感肉味濃要點 #牛頸脊、#牛板鍵 就特別有嚼勁,再試埋黑毛豬滿足晒🐷。其他火鍋配料選擇都多,流心芝士丸、玉米貢丸、爆漿魚丸、蜂巢豆腐都值得試。值得一提係佢哋自家出品既菜甫同醬料,其中烈火菜甫辣得好過癮🔥,最後都買左樽返屋企。其他仲有炸蔥油、雞煲醬、極品沙嗲醬等。這

這裡真的有舊香港情懷,服務也十分殷勤好客,好有老街坊感覺,聽說會懷舊就代表年紀大了😂不過來吃的都是潮人多啊,年輕vs老餅,何必分咁細呢?😜
2021-04-06 3139 瀏覽
“火水爐”,聽個名就知道好懷舊啦~仲以為食懷舊菜添😛原來唔喺。。。都喺打邊爐,即係十下十下😅香港人最鍾意嗰啲😍 星期一至四有85折喎👍任飲任食,咁耐冇出街食嘢,今日一於擦餐勁😅 先嚟個花膠雞窩 啲花膠又厚又大舊,成隻碗咁大🤭真係女人恩物呢👍 雞肉嫩滑無比,再飲埋啖湯,真係飽左一半😛我地order左安格斯牛小排套餐,淨返一半嘅quota食牛啦~ 牛小排,牛小排肉質細緻而軟嫩更重要的是油花比例均勻,口感並兼,就好比半肥瘦叉燒,重肉味亦保留油香咬感,正🥰 牛頸脊是牛隻活動最多的部位,脂肪較少。有咬口,肉味濃,油香也不錯😍 炸魚皮,鬆脆可口,魚皮香脆且無腥味~ 每人KO左四碟牛肉,所以都只可食多一碟小食同炸魚皮了😛原來中午有好多麵餐,花膠車仔麵,仲有我鍾意嘅溏心蛋一丁喎🤩佢地仲有外賣同秘製醬料,下次買返屋企慢慢嘆先🤭
“火水爐”,聽個名就知道好懷舊啦~仲以為食懷舊菜添😛
原來唔喺。。。都喺打邊爐,即係十下十下😅香港人最鍾意嗰啲😍

星期一至四有85折喎👍
任飲任食,咁耐冇出街食嘢,今日一於擦餐勁😅

先嚟個花膠雞窩

啲花膠又厚又大舊,成隻碗咁大🤭
真係女人恩物呢👍

雞肉嫩滑無比,再飲埋啖湯,真係飽左一半😛

牛小排,牛小排肉質細緻而軟嫩

牛頸脊是牛隻活動最多的部位,脂肪較少。

有咬口,肉味濃,油香也不錯😍

炸魚皮,鬆脆可口,魚皮香脆且無腥味~

每人KO左四碟牛肉,所以都只可食多一碟小食同炸魚皮了😛

原來中午有好多麵餐,花膠車仔麵,仲有我鍾意嘅溏心蛋一丁喎🤩

佢地仲有外賣同秘製醬料,下次買返屋企慢慢嘆先🤭

2021-03-24
  • 安格斯牛小排
  • 特選牛頸脊
  • 濃厚花膠雞湯鍋
2021-03-31 281 瀏覽
平時喺屯市行街成日都經過呢間有霓虹燈招牌嘅火鍋店 今日有緣比我試到入邊舖頭嘅裝修有好多好搶眼嘅霓虹燈好似喺旺角嘅街頭鬧市咁似以前老香港嘅感覺!佢嘅枱、用嘅餐具亦都有大排檔既感覺喺雞煲嚟之前 有陳皮魚蛋同埋燒賣俾我哋吊住個肚仔先 魚蛋彈牙有陳皮味 燒賣就比較乾身枱面上有佢哋自家製嘅菜甫 可以食 可以無限添加 主菜未黎到 呢菜甫已經令到我充滿期待我哋嗌左一個中辣「招牌嘅麻辣花膠雞煲」 職員好細心過嚟講解呢個雞煲 每一個雞件、花膠、豬皮都好大舊 咁平嘅價錢 非常足料 啲雞啖啖肉而且好入味 花膠 浸滿咗雞煲嘅醬汁 食到停唔到 雞煲食到7788之後我哋就決定繼續落單 叫火鍋料 一般嘅火鍋配料應有盡有 而當中最值得推介大家點既係安格斯牛小排、特選牛頸脊、穀飼牛板腱雪花紋理分佈平均、油花靚、肉味香濃,每一塊都博切長身,有咬口 冇乜筋 想像唔到呢個價錢都可以食到咁高質素嘅牛肉最後要讚下嘅係呢度每一位嘅店員 非常之有禮貌 有耐性 服務好好 會細心講解 周不時會過嚟幫我哋控制火鍋嘅火候 淨係服務質素已經留底好好嘅印象👍🏻

安格斯牛小排、特選牛頸脊、穀飼牛板腱

2021-03-24 366 瀏覽
由於朋友同屋企人喺屯門收工,我見到呢間好多好評 ,又有八五折,所以就過咗嚟試吓。一開始湯底揀咗沙嗲湯底,佢漿糊到好似成煲汁咁,我哋之後”筆”走一部份湯底再加水先好咗少少。。但一開始我食咗已經覺得好反胃,好似係’傑撻撻‘‘花生醬鍋喺度打邊爐🤧所謂嘅花膠就係沙爆魚肚未爆之前,成塊仲大過我塊面,睇到已經唔想食,我爸爸食咗,佢話好腥🥲😂然後到啲丸,冇咩特別,但係啲魚皮餃同餃子就黐埋一舊,扁踢踢,又係見到都唔想食🥲我唔食牛,但朋友食牛,佢話啲肥牛真係好肥,另外一款牛都唔好食。總括而言,我唔知自己食咗啲咩😂我成餐食得最多就係陳皮魚蛋。。。完全搵唔到值得讚賞的地方🥲我極度懷疑啲好評係邊度嚟!🥲🥲

完全搵唔到值得讚賞的地方🥲我極度懷疑啲好評係邊度嚟!🥲🥲
2021-03-24
2021-03-15 1546 瀏覽
望見呢個天才與白痴既霓虹燈, 大家都知我今晚約左一堆白痂一齊同我呢位天才一齊烚下烚下, 哈哈哈坐底無耐, 餐廳職員已經招呼周到, 服務態度超好, 一坐底即刻有兩款街頭小食可以頂住肚先, 分別係炸魚蛋同炸燒賣, 食完唔夠喉仲可以再ENCORE 添, 火鍋醬料都有6款可以任你揀, 生蒜 炸蒜 蔥 辣椒絲 花生醬我既滋補養顏花膠雞湯終於黎啦, 真係好建議大家飲返碗頭啖湯先好打邊爐, 咁就可以飲到真正既原汁原味, 唔會俾火鍋食材既味道蓋過左你地睇下塊花膠係幾咁肥美同厚身最後我決定將D雞同花膠放落隻碗度, 咁我就開始可以打邊爐啦, 其實雞同花膠既分量非常多, 真係好足料, 難怪D湯會咁甜我最揀左最豪華既套餐, 星期一至四仲有85折,$279一位,咁就可以品嚐到安格斯牛小排,  特選牛頸脊, 穀飼牛板腱, 美國肥牛, 呢個價錢可以任食高級牛肉, 真係物超所值仲有以下既火鍋配料任君選擇添最後仲有呢樽烈火菜脯, 果然無改錯名, 辣到噴火餐廳仲會無限供應俾大家刺激大家既味蕾, 我最後決定帶埋佢返屋企添火鍋過後, 我仲叫左個冰冰黎降一降火添, 透心涼~
濃厚花膠雞湯鍋
你地睇下塊花膠係幾咁肥美同厚身

仲有以下既火鍋配料任君選擇添
最後仲有呢樽烈火菜脯, 果然無改錯名, 辣到噴火
烈火菜脯
火鍋過後, 我仲叫左個冰冰黎降一降火添, 透心涼~
雜果紅豆涼粉刨冰
2021-03-11