2021-07-29 17 瀏覽
與朋友約了2pm午餐時間,門外也有好幾個人等位~好在朋友快手早少少攞位。火五生牛肉粉每次食越南菜會必試生牛肉湯粉,這是越南菜代表作之一。火五生牛肉粉湯底清甜加上青檸、芽菜、洋蔥等配料,味道相當唔錯,牛肉鮮嫩,河粉也滑。越式炸蝦春卷撈檬炸蝦春卷有6條非常抵食,香脆惹味。撈檬其一重點配菜份量足夠才能與檬搭上青瓜絲甘荀絲,撈檸汁酸甜度適合。黃金蝦炸物中乾身,蝦也大隻,一碟有7隻,抵吃!8火五特式鳳爪值得推介鳳爪,啖啖肉爽口,夠酸酸味味,非常開胃小食。
與朋友約了2pm午餐時間,門外也有好幾個人等位~
好在朋友快手早少少攞位。

越式炸蝦春卷撈檬

黃金蝦
炸物中乾身,蝦也大隻,一碟有7隻,抵吃!8

火五特式鳳爪
值得推介鳳爪,啖啖肉爽口,夠酸酸味味,非常開胃小食。

2021-06-21
2021-07-28 33 瀏覽
呢度嘅飲品非常抵飲,好多都$20唔使,性價比好高,叫咗杯凍越式三色冰,奶香味重。仲有白桃紅茶,味道唔會太甜,幾解渴。香茅豬頸肉撈檬$58,個豬頸肉同檬粉都好足料好大碗,配菜有蘿蔔絲同青瓜,食落幾Fresh幾新鮮。豬頸肉味道都唔錯,不過比較偏淡,可以再惹味啲。法式咖喱牛肋油香飯 $58,呢個都係佢哋其中一個招牌菜,報章雜誌都有曾經介紹過,用新鮮足料蕃茄、洋蔥等煲至溶化嘅法式咖喱,再將牛肋炆八個鐘以上,好有獨特嘅味道,唔想食麵嘅朋友都可以試吓呢度嘅咖喱飯。手作大蝦米紙卷 $38 非常推介呢個,材料非常新鮮,配上原隻大蝦,完全係同我以前喺越南食嘅味道差唔多。必試推介🙌🏻🙌🏻特色鳳爪青木瓜沙律 $48,呢個沙律都唔錯,要加埋檬粉汁先好味,酸酸甜甜,幾開胃!

• 手作大蝦米紙卷
  • 法式咖喱牛肋油香飯
2021-07-28 10 瀏覽
最近潮流興食米線,食得多米線都想轉下口味,又唔想食飯,越南粉會係我既一個好選擇。而且佐敦出名有條食店方便搵食,今日黎左佐敦火五食個越式晚餐。入面長期都甘多食客,但係我地等左陣就入得。我地主食點左火五生牛肉湯檬同香茅豬頸肉油香飯。首先淨係講啲料頭,已經比得好足料,驚死你唔夠甘越南粉其中一個精粹係啲配料,令到碗粉既味道提升。生牛肉唔會煮到好老,而且一樣比得好重手,一碗都可以食到好飽。豬頸肉爽口彈牙,配油香飯食都唔停口。另外點左手作煙三文魚米紙卷同黑醋蒜蓉牛油雞翼2款小食。米紙卷好大舊好足料,咬落去啲料多到瀉出黎。雞翼都唔錯,配黑醋汁又幾夾!

2021-07-28 16 瀏覽
今日去到佐敦,見餓餓地,又想搵野食,平時食開都係日本野,今日就想食下東南亞野,行下行下,見到有間越南野,原來叫火五,二話不說就入去試試。由於兩個人又餓餓地,所以就叫多啲野食,於是就叫火五火車頭牛肉粉,越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河、手作大蝦米紙卷、香茅雞翼、蠔油唐生菜、凍越式香滑濃咖啡、凍咸檸梳打。先講個火五火車頭牛肉粉,個湯底真係足料,食湯粉湯麵類,其實最重要係食佢個湯,呢個湯一絕,正。跟住就試下越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河,雖然佢口味同火車頭牛肉湯唔同,但咸菜味幾夾個湯,又唔會太搶,仲有濃濃胡椒香。另外個手作大蝦米紙卷,加埋魚露正,蝦又夠大夠口感。至於香茅雞翼,煎得恰到好處,香茅味香得來又唔搶走雞翼煎香味。當然,食咁多肉,一定要叫返個菜平衡返夏天熱辣辣,緊係要叫埋兩杯消暑飲品,咖啡香而咸檸梳打又解渴,呢餐真滿足。

另外個手作大蝦米紙卷,加埋魚露正,蝦又夠大夠口感。

當然,食咁多肉,一定要叫返個菜平衡返

2021-07-09
5 分鐘 (堂食)
不知道為什麼夏天總喜歡吃些越南泰國菜,於是今天就去了這一家吃越南菜的餐廳,因為午餐吃了些比較重口味,於是我們二人都選了比較清淡的湯河。再配上有越南風味的飲料,再加上我最喜歡的炸榴槤球!越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河 $49很大的一碗,份量很足。河粉彈牙不易斷,而且不會太油。湯底清甜,胡椒豬肚的味道比鹹菜更強,再加上辣椒粒,辣辣的也很好吃☺️。豬肚的份量還好~越式魚翅花膠雞湯檬粉 $59也是超大的一碗。最後超飽的!料也很足,除了有魚肚,魚翅,雞肉也不少,而且尚算嫩滑,蛋白質滿滿!我也很喜歡它的湯,鮮甜,配上青檸汁,很清新~忍不住多喝了幾口🤣D24榴槤炸彈 $48每次來都必點!超喜歡榴槤,而且味道很濃郁,餡料也很足,榴槤味超香的!作為甜點很不錯!凍越南三色冰 $19椰奶味很重!好喝!凍青檸梳打 $19對於我來說有點甜,但羊先生挺喜歡!酸酸甜甜的~🌟整體CP值:7/10 💬大家都喜歡吃些什麼越式菜?📍 火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)佐敦白加士街55號其昌樓地舖

越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河 $49

越式魚翅花膠雞湯檬粉 $59

D24榴槤炸彈 $48

凍越南三色冰 $19
椰奶味很重!好喝!

凍青檸梳打 $19
對於我來說有點甜,但羊先生挺喜歡!酸酸甜甜的~

🌟整體CP值:7/10

💬大家都喜歡吃些什麼越式菜?

📍 火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)
佐敦白加士街55號其昌樓地舖

火五火車頭牛肉河粉🐂$62(生牛肉、熟牛肉、牛筋、牛丸)火車頭性價比就係高😆因為有四個材料😃睇落去超大碗🤣🤣🤣連我都食唔晒😆幾鍾意佢個牛丸😇一咬有爆汁彈牙嘅感覺🙂牛肉都有牛味😊生牛肉其實本身都偏紅😇如果鍾意食生啲就可以即刻食🤪鍾意食熟啲就浸耐啲個湯😃牛筋都算煙韌唔錯😊最鍾意佢個湯底都入味🤤原來係用咗18個鐘加牛骨去煲😍唔怪得咁正咁濃味啦😄所以嗌河粉係正確嘅因為佢索晒啲汁火五特色鳳爪撈檬🦶🏻$42最正嘅呢就係佢個鳳爪😆😆係真.冇骨鳳爪🤣🤣🤣都鍾意食佢個撈檬😃偏軟身😆😆😆個醬好開胃好夾個撈檬😆其實最驚喜嘅係佢有好多配菜🤤青瓜啊蘿蔔啊😇所以就好fresh好清新黑醋汁蒜蓉牛油雞翼🐔$38本身以為蒜蓉牛油雞翼就冇乜特別🤣但係加咗黑蒜汁反而成個層次唔同咗😄😄神奇地配合過牛油香味☺️同埋佢都炸得新鮮😊外脆內軟🙂

火五火車頭牛肉河粉🐂$62(生牛肉、熟牛肉、牛筋、牛丸)

火五特色鳳爪撈檬🦶🏻$42

黑醋汁蒜蓉牛油雞翼🐔$38
2021-07-26 11 瀏覽
今日咁岩去左佐敦食飯發現到有間吸引既越南菜就入左去決定試下!有好多選擇,主打生牛肉河,亦有撈檬,越式油香飯豬頸肉撈檬豬頸肉份量好多,燒得好香唔會太肥,肥瘦均勻淋上酸汁撈埋食好開胃檬粉好彈牙,好爽口口感好好咖哩牛肋油香飯咖哩好香濃牛肋軟淋入味好惹味油香飯香氣十足意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼好香!炸到剛剛好,火喉控制好好好佩服廚師既功力雞翼外脆內軟,仲好juicy黃金蝦球每粒都佈滿咸蛋黃好邪惡!蝦肉好鮮味推介!
今日咁岩去左佐敦食飯
發現到有間吸引既越南菜就入左去
決定試下!

有好多選擇,主打生牛肉河,亦有撈檬,越式油香飯

豬頸肉撈檬

豬頸肉份量好多,燒得好香
唔會太肥,肥瘦均勻

好惹味

油香飯香氣十足

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼

好香!
炸到剛剛好,火喉控制好好
好佩服廚師既功力
雞翼外脆內軟,仲好juicy

黃金蝦球

每粒都佈滿咸蛋黃
好邪惡!

蝦肉好鮮味
推介!

2021-07-26 18 瀏覽
火五越式牛肉粉 常常出現在外賣平台的前排位置超受歡迎 一直都想試試有幾出色終於趁放工去佐敦取信用卡贈品後食晚餐火車頭湯河吃越南粉最愛大堆頭的火車頭生熟牛肉 扎肉 牛丸牛肉好嫩滑 湯頭濃郁牛丸有脂肪 很香再加上另外附上的芽菜和香葉完全越南風情香茅豬頸肉油香飯豬頸肉煎得有點香脆加上蔥油同吃 很香 香茅雞翼一份有4大隻雞翼才22 超划算香茅味重 雞皮夠香脆 裡面有豐富肉汁 好好吃飲食要均衡 所以點了一個油菜凍白桃梳打凍菜蜜
火五越式牛肉粉 常常出現在外賣平台的前排位置

飲食要均衡 所以點了一個油菜
凍白桃梳打
凍菜蜜
2021-07-26 49 瀏覽
近來連續食左好多間伏嘅越南河粉,見朋友話呢間正常,就去左食個快手晚餐~越南粉係我必點嘅一款,呢個做得好我會私心加分!咁呢碗真係無令人失望~食落香濃骨湯湯頭,麵質掛湯,而且無一夾就散!越南粉控表示滿足~香茅豬頸肉撈檬相對水準比較一般,豬頸肉唔夠Juicy,燒得無特別香,但整體都係ok!星洲黃金蝦球非常香脆!雖然食得出係雪蝦不過唔勁雪藏味,黃金脆漿香濃咸旦味!炸得唔油膩又好香脆,邪惡必點菜式~以光速晚餐食物質素幾好👍🏻而且份量好大,絕對絕對夠飽!入去舖頭時成間都充滿牛骨湯香味,肚餓少少入去一定流晒口水🤤另外絕對要讚嘅係店員服務態度很很很好,忙住包外賣都照顧到客人需要,令客人好窩心!
近來連續食左好多間伏嘅越南河粉,
見朋友話呢間正常,就去左食個快手晚餐~

越南粉係我必點嘅一款,呢個做得好我會私心加分!
咁呢碗真係無令人失望~食落香濃骨湯湯頭,
麵質掛湯,而且無一夾就散!
越南粉控表示滿足~

香茅豬頸肉撈檬相對水準比較一般,
豬頸肉唔夠Juicy,燒得無特別香,
但整體都係ok!

炸得唔油膩又好香脆,邪惡必點菜式~

以光速晚餐食物質素幾好👍🏻
而且份量好大,絕對絕對夠飽!
入去舖頭時成間都充滿牛骨湯香味,
肚餓少少入去一定流晒口水🤤
另外絕對要讚嘅係店員服務態度很很很好,
忙住包外賣都照顧到客人需要,令客人好窩心!
香茅豬頸肉撈檬
星洲黃金蝦球
2021-07-25 13 瀏覽
之前已經食過太子店最鍾意佢嘅牛丸今次去到佐敦發現都有間分店就去再食我最愛嘅牛丸越南粉火五和牛牛丸扎肉越南粉佢嘅牛丸同出面食到嘅唔同食到一粒粒油脂一咬落去就喺口入面噴發嘅感覺 好香好好食最鍾意佢嘅河粉夠晒滑越式花膠老火雞湯檬粉就算老火煲完 啲雞都唔怕鞋一碗有成三塊花膠 都幾厚身花膠養顏 女士們食多啲越式炸蝦春卷超長嘅春卷 炸到好香脆 入面啲蝦膠都幾爽D24榴槤炸彈一咬落去就有榴槤餡流出嚟好甜好好味 鍾意榴槤一定要嗌越南三色冰最鍾意椰汁野 加埋啲三色粉條 幾好咬凍菜蜜
之前已經食過太子店

越南三色冰
最鍾意椰汁野 加埋啲三色粉條 幾好咬

凍菜蜜

2021-07-25 13 瀏覽
每次到佐敦名店 - 澳牛和品穀,都會經過這間越南粉,不但多人堂食,外賣訂單也爆棚,門外餐單可見價錢經濟實惠。天氣熱辣辣,想吃個清爽的晚餐,就立刻想要一試。 火五火車頭牛肉粉 $62 / 火五和牛牛丸扎肉粉 $48湯頭清澈鮮甜,濃郁不油膩。特別喜歡外面較少吃得到的檬粉,口感清爽又掛湯。火車頭的配料有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、扎肉。當中和牛牛丸最出色,牛味濃又爆汁。另外,喜出望外的是熟牛肉是用香濃有咬口的牛肋肉,還有膠感十足牛筋,非常有誠意!火五特式鳳爪 $22酸酸甜甜帶點微辣,非常醒胃,最重要是已去骨啖啖肉,完全可以一個人KO一碟! 香茅雞翼(4件) $22味道偏甜,香茅味不重,但皮薄肉質嫩,不消10分鐘就清光。

火五火車頭牛肉粉 $62 / 火五和牛牛丸扎肉粉 $48

火五特式鳳爪 $22

香茅雞翼(4件) $22
味道偏甜,香茅味不重,但皮薄肉質嫩,不消10分鐘就清光。
🍜 𝕥ꪖડ𝕥ꪗ ꪜⅈꫀ𝕥ꪀꪖꪑꫀડꫀ ρꫝꪮ @ 🌟 火五越式牛肉粉專門店 《👽食神大媽食越南PHO》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:火五生牛肉粉 HKD 42火五熟牛肉湯檬 HKD 58蒜蓉牛油蝦球 HKD 48手作炸軟殼蟹米紙卷 HKD 76越南三式冰 HKD 19.👽 大媽長期見到呢間小店門口有人排隊,一路都有興趣想試下,終於今次經過難得見到有空檯可以直接入座,即刻要衝去試下 😆✌️.🐂 黎到食越南PHO嘅專門店,就當然要食一碗生牛肉PHO啦!一上台嚇一嚇,咁大碗嘅?!😱 呢個價錢,簡直超值!一試第一啖,終於明點解呢間小店咁好生意,因為湯底唔會好似某些同類餐廳淨係鹹到口渴,仲要牛肉足料,堅值得推介 👍.😬 食左PHO,就當然要試埋檬啦!試完生牛,一於試埋餐牌寫嘅熟牛。上檯又有驚喜!😳 原來所謂熟牛係牛腩呀!咁大舊以為會韌韌地啦,點之一咬即到底,非常嫩呀!湯底照樣出色,檬粉好彈牙,真係好好好味!👍.🦀️ 食越南耶嘢一定唔可以唔叫經典米紙卷,呢份軟殼蟹米紙卷好好好大份!陪上餐廳自家製嘅醬汁,真係好開胃!.🦐 另外唔想咁悶成日都係叫蒜蓉牛油雞翼,今次叫蒜蓉牛油蝦球。調味真係好正,好惹味呀!.🥤

💁‍♀️ 圖片展示美食為:
越南三式冰 HKD 19

手作炸軟殼蟹米紙卷
手作炸軟殼蟹米紙卷

蒜蓉牛油蝦球

🥤 一路享用咁好味嘅美食,再配多一杯特飲,當然要飲經典三色冰啦!夏日炎炎,無得彈呀!長期不論堂食定外賣都有人排隊果然真係有原因架,大家真係值得去試下呢,讚讚讚 😋

越南三式冰

꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
📍 佐敦白加士街55號其昌樓地舖
📲 +(852)3486-9628
5 分鐘 (堂食)
2021-07-21 41 瀏覽
成條街好多餐廳最後入咗去食呢間越南菜,檯面的介紹說湯粉的湯底是用牛骨配多種香料淆製而成,講到咁巴閉就點咗一碗火車頭湯河($62),都好大碗,配料有生熟牛肉、牛丸和扎肉,當中牛丸真係好食, 爽口彈牙之餘亦富有油香, 熟牛肉亦香軟好食,湯底就如他的介紹所形容, 湯頭清澈,不過略嫌調味較濃另外有炸軟殼蟹撈檬($68), 上菜的時候聞到炸軟殼蟹的香味,食落很熱很酥香,有濃厚的蟹味,當中還有蟹汁,十分推薦 小食點了蒜蓉牛油蝦球($48),這個也是高水準之作,蝦球略為炸過,外脆內爽口,外層的炸皮吸進了牛油香,還配搭很多蒜蓉, 滋味無窮

火車頭牛肉粉

炸軟殼蟹撈檬

• 蒜蓉牛油蝦球
2021-07-20 24 瀏覽
天氣熱最好就係食湯麵,近排都食得幾多越南野同埋泰國嘢,方便快捷呢間越南野係佐敦地鐵站附近,非常之就腳<一口芝士年榚$48>芝士年糕有成五舊,好煙韌熱辣辣查出嚟,芝士溶咗喺年糕入邊,好食<蠔油唐生菜$19>出街食飯小食菜,$19一碟超大碟唐山菜,必叫<越式花膠老火雞湯飯$56>雞湯清清甜甜,雖然係老火湯,但係冇起晒油雞件雖然唔係話好多,但係又冇有陣雪味<火五生熟牛肉粉$58>牛肉粉個份量超級大,係平時越南粉嘅1.5倍生熟牛肉各佔一半,牛肉唔會煮到好un <越南三式冰$19>三色冰個味道淡咗少少,不過食越南野都好想叫番杯嘢飲

呢間越南野係佐敦地鐵站附近,非常之就腳

<一口芝士年榚$48>
芝士年糕有成五舊,好煙韌
熱辣辣查出嚟,芝士溶咗喺年糕入邊,好食

<蠔油唐生菜$19>
出街食飯小食菜,$19一碟超大碟唐山菜,必叫

<越式花膠老火雞湯飯$56>
雞湯清清甜甜,雖然係老火湯,但係冇起晒油
雞件雖然唔係話好多,但係又冇有陣雪味

<火五生熟牛肉粉$58>
牛肉粉個份量超級大,係平時越南粉嘅1.5倍
生熟牛肉各佔一半,牛肉唔會煮到好un

<越南三式冰$19>
三色冰個味道淡咗少少,不過食越南野都好想叫番杯嘢飲

呢間越南粉周不時都要排隊,價錢ok份量都好大,除咗有傳統嘅越式粉麵,仲有唔少新穎嘅配搭~火五火車頭牛肉粉一碗有齊生、熟牛肉(牛筋及牛腩),爆汁牛丸同扎肉~岩岩上枱個陣望落好似好空虛咁,原來寶物沉歸底😆啲粉下面有好多舊熟牛~生同熟牛嘅肉質好腍,牛味都幾濃;牛丸夠Juicy;湯底清清地,有微微嘅香茅味,食完唔會口渴;河粉好滑~仲有得免費加底🤪挪威煙三文魚撈檬見到呢個配搭幾新奇就試吓,估唔到煙三文魚同撈檬又幾夾香草大蝦青木瓜沙律有4件大蝦🍤球,唔厚粉,趁熱食脆卜卜~青木瓜絲食得出本身醃過嚟,食落有微微嘅酸醋味,但係有啲乾身,如果多返啲水分會更好~越式香濃凍咖啡鐘意咖啡嘅我就叫左黎試,叫一個主食用半價就有得飲,夠濃好香,同越南嘅味道好相近~

挪威煙三文魚撈檬
見到呢個配搭幾新奇就試吓,估唔到煙三文魚同撈檬又幾夾

香草大蝦青木瓜沙律

挪威煙三文魚撈檬
香草大蝦青木瓜沙律
2021-07-03
10 分鐘 (堂食)