2021-10-11 15 瀏覽
火五越式牛肉粉專門店位於佐敦白加士街,食物多元化而且價錢親民,吸引我哋入去進餐。除了湯粉外,仲有湯飯、油飯等等。越式魚翅花膠雞湯飯 ($59)魚翅花膠雞湯,配上油飯。湯味濃郁,好滋潤,雞肉大塊又香嫩,湯內有花膠同魚翅,真材實料!越式花膠老火雞油香飯 ($56)花膠老火雞湯,配上油飯。濃郁嘅雞湯味,雞肉大塊又香嫩,花膠爽口。油飯金黃色,有飯香又不太油膩。火五炭燒鰻魚飯 ($48)鰻魚有手掌咁大,餐廳用炭燒過嘅鰻魚香軟又惹味,加上鰻魚醬汁及木魚,好味道!越式炸蝦春卷 ($28)炸蝦春卷長而幼身,春卷內有爽口蝦肉,而且有3條咁多,好抵食又夠脆!飲品:烏龍茶 ($12),消暑解渴!火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) 佐敦白加士街55號其昌樓地舖

越式魚翅花膠雞湯飯 ($59)

越式花膠老火雞油香飯 ($56)

火五炭燒鰻魚飯 ($48)

越式炸蝦春卷 ($28)

飲品:
烏龍茶 ($12),消暑解渴!

火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店)
佐敦白加士街55號其昌樓地舖
  • 越式花膠老火雞油香飯
  • 越式魚翅花膠雞湯飯
  • 越式炸春卷
2021-10-10 38 瀏覽
今日行經佐敦 見到澳牛太多人排 所以轉去隔離食呢間火五牛肉粉 人龍相對無咁長叫左兩個招牌火車頭牛肉粉、一杯蜜桃梳打、青檸梳打,大蝦米卷以及香茅雞翼非常推介個招牌牛肉粉 超大碗 湯底又夠濃 非常足料兩杯飲品都唔會太甜 如果想清淡d 店內仲有免費青檸水可任飲真的非常細心大蝦米卷都夠清新😍唯一係雞翼唔夠熱 有少少乾但大致上都非常好!!特別要讚係店員服務好好 見我地係出面排隊係咁同我地講唔好意思 就黎到你地下次一定再黎幫襯😀
非常推介個招牌牛肉粉 超大碗 湯底又夠濃 非常足料
兩杯飲品都唔會太甜
如果想清淡d 店內仲有免費青檸水可任飲
真的非常細心
大蝦米卷都夠清新😍
唯一係雞翼唔夠熱 有少少乾
但大致上都非常好!!
特別要讚係店員服務好好 見我地係出面排隊
係咁同我地講唔好意思 就黎到你地
下次一定再黎幫襯😀
  • 火五火車頭牛肉粉
  • 手作大蝦米紙卷
去到佐敦想搵啲價錢親民少少嘅餐廳喺門口見到餐牌幾吸引 就入咗嚟😆結果又叫到成枱都係嘢食😅最後又食到好飽🤭黑毛豬扒 (2塊) $42肉質果然比一般豬扒好唔韌 亦都唔榎 唔錯😛星洲黃金蝦球 (5件) $48一上枱已經聞到好香嘅蛋黃味😋佢仲要用原隻蝦個炸皮都幾鬆脆個底仲有好多蛋黃汁可以點嚟食😈香茅豬頸肉油香飯 $58可以放心 個咖哩唔辣嘅所以都啱啲唔食辣嘅人 但略鹹🤏🏻相反 油飯就真係好香口而豬頸肉連蔥油食好夾👍🏿火五火車頭牛肉湯檬粉 $62食越式嘢 梗係要叫個火車頭嚟食啦都幾多料吓有生牛肉、熟牛肉 (有牛腩同牛筋)、和牛牛丸同札肉入邊我哋覺得和牛牛丸最好味😍湯一啲都唔鹹 味道適中凍鹹檸雪碧 $19上枱嘅時候 係用嘢飲鋪嘅膠杯嚟裝所以佢已經幫你拮好晒啲檸檬而且拮到好爛吓 好重味 正🤤❎ 加一服務費
去到佐敦想搵啲價錢親民少少嘅餐廳
喺門口見到餐牌幾吸引 就入咗嚟😆
結果又叫到成枱都係嘢食😅
最後又食到好飽🤭

黑毛豬扒 (2塊)

黑毛豬扒 (2塊) $42

火五火車頭牛肉湯檬粉

火五火車頭牛肉湯檬粉 $62
食越式嘢 梗係要叫個火車頭嚟食啦
都幾多料吓
有生牛肉、熟牛肉 (有牛腩同牛筋)、和牛牛丸同札肉
入邊我哋覺得和牛牛丸最好味😍

所以佢已經幫你拮好晒啲檸檬
而且拮到好爛吓 好重味 正🤤

❎ 加一服務費
2021-10-06
$114.5 (晚餐)
黑毛豬扒 (2塊)
香茅豬頸肉油香飯
火五火車頭牛肉湯檬粉
凍鹹檸雪碧
2021-10-09 91 瀏覽
假日口淡淡 想食下唔同港式既食品去到佐敦見到有越式野食就去品嘗一下以往都覺得生牛肉好特別今次見到呢間價錢唔貴緊係叫一叫呢味餸鋪面唔大 環境算乾淨企理有好十部電視播緊大叔的愛🤣雖然人流唔係好多 無人排隊 但係keep 住每枱都有客人店員好有禮貌 唔係慣性系人面果啲打晒招呼咁有啲意料之外講下野食 未入去前都已經選擇好要生牛肉河男朋友就要招牌火車頭河粉未黎野食之前店員俾左杯配菜我地 話可以粉到時加落去個杯裡有銀芽 香葉 同埋青檸銀芽係我唔中意既 我預計到有陣青草味不過店舖好體心分開左方便啲唔食既人火五生牛肉河粉個碗上枱嚇親 好大碗 熱辣辣湯頭濃郁 加青檸汁可以解解膩有青蔥令成件事好清新!牛肉嫰滑 河粉又滑又彈牙火五越式火車頭湯河男朋友呢碗有唔同既配料札肉同埋牛丸有驚喜 好juicy 重牛味 洋蔥令湯底升華有啲黑椒調調味 令湯底不停飲都唔覺單調份量真係有點多😂好抵食第一次食紙米卷 每個入面都有個蝦 好彈牙 夾住生菜🥬清新得黎幾新奇不妨一試個雞翼上枱熱辣辣 但係味道上普通 加左蒜都唔覺好香口 但係可以加入湯河食不過呢個價錢食到五隻炸雞翼 已經值返晒中意食酸野既你可以試下 個汁酸酸甜甜咁咖啡幾滑
假日口淡淡 想食下唔同港式既食品

火五生牛肉粉

火五生牛肉河粉
個碗上枱嚇親 好大碗 熱辣辣
湯頭濃郁 加青檸汁可以解解膩
有青蔥令成件事好清新!

牛肉嫰滑 河粉又滑又彈牙

最後要讚一下店舖好多唔同既醬

可以自行試下 幾特別
枱面有介紹 長知識了
2021-09-18
2 分鐘 (堂食)
火五生牛肉粉
手作大蝦米紙卷
荔枝茶
  • 凍越式香滑濃咖啡
同朋友係尖沙咀行完街,聽到朋友介紹佐敦有間好抵食嘅越南菜,就去試一試😍門口見到好多人嗌外賣,晚市堂食都唔少人,不過好彩一入就有位,同朋友嗌咗兩碗粉一個小食同埋一個甜品再加埋嘢飲食到超滿足😋😋😋 咁嘅價錢真係好親民仲要唔使+1 加上咁好食真係好驚喜👍🏻住附近嘅街坊真係好幸福🙈火五生牛肉檬粉 $42火五和牛牛丸+扎肉粉 $48上枱熱辣辣,已經忍唔住即刻試啖湯,食粉麵覺得最重要就係個湯底😍湯底好濃但係唔會好鹹,仲有蔥香,洋蔥,芽菜同金不換配料,一啖檬粉一啖湯好味道😋 牛肉片好薄好嫩滑又軟腍,另外超推薦和牛牛丸!!牛肉味香濃,食落超Juicy又彈牙😋😋😋 一邊食一邊同朋友不斷讚😂 同埋份量都唔少,啲粉好似食極都仲有咁🙈手作扎肉米紙肉米紙卷 $32米紙卷有4件,夾住生菜青瓜仲有一大塊扎肉食落好爽口,個人鍾意加上酸汁食好開胃D24榴槤炸燀 $48上碟好靚有朱古力醬同埋糖粒做配搭,炸到金黃色外皮好脆唔會好厚粉,咬開入面係流心榴槤醬好重榴槤香味🥰凍青檸梳打 $19熱西洋菜蜜 $16

火五生牛肉檬粉 $42

熱西洋菜蜜 $16

• 火五和牛牛丸+扎肉粉
  • D24榴槤炸彈
2021-10-09 6 瀏覽
之前都食過一次平平哋質素都OK~200蚊唔洗可以嗌好多野食得幾滿足好近Jordon MTR c exit星期五夜晚8點幾去到 全場滿座等咗5分鐘內就入得🤣Encore返上次食嘅越式花膠老火雞湯河勁大碗好多河粉 雞湯清清地帶啲胡椒味嗌多個手作大蝦米紙卷🦐有四舊~一定要點魚露食甜甜地幾好味😘😘好食~推薦仲嗌咗個越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河有三四舊腐竹入味重點係好多豬肚!!!好軟有咬口又好好食!!處理得幾好又無腥味湯都清清地 幾好飲~太大碗仲食剩咗啲河粉🤣🤣🤣加多咗個蠔油生菜🥬幾正常好味!菜都幾新鮮~~~再加多咗兩杯野飲都係兩百有找!!!人均一百蚊都唔洗嘅越南野 真心抵食 笑死仲有電視插緊nct嘅mv🤣🤣

好近Jordon MTR c exit

有四舊~一定要點魚露食甜甜地幾好味😘😘

好食~推薦

仲嗌咗個越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河
有三四舊腐竹入味
湯都清清地 幾好飲~

太大碗仲食剩咗啲河粉🤣🤣🤣

加多咗個蠔油生菜🥬
幾正常好味!菜都幾新鮮~~~

再加多咗兩杯野飲都係兩百有找!!!
人均一百蚊都唔洗嘅越南野 真心抵食

笑死仲有電視插緊nct嘅mv🤣🤣
2021-10-08
5 分鐘 (堂食)
  • 手作大蝦米紙卷
  • 越式魚翅花膠雞湯河
2021-10-09 8 瀏覽
超正越南菜!好味又高質🥳~dinner time同friend一試,夜晚旺人超滋味!😍.香草大蝦春卷撈檬炸蝦🍤大隻爽口,春捲同樣採用蝦肉超爽甜!!.D24榴槤炸彈(4粒)面頭麵包糠🍞鬆脆,入面滿滿榴槤肉好好味🤤.炸軟殼蟹青木瓜沙律清新高纖,記住點埋泰式辣汁🌶軟殼蟹脆口之餘,好有口感!🥰.凍越南三式冰😍香滑椰奶,更有啫喱添口感~.荔枝梳打🤩清新氣泡感,荔枝甜蜜滿足😋
香草大蝦春卷撈檬
炸蝦🍤大隻爽口,春捲同樣採用蝦肉超爽甜!!

D24榴槤炸彈(4粒)
面頭麵包糠🍞鬆脆,入面滿滿榴槤肉好好味🤤

炸軟殼蟹青木瓜沙律
清新高纖,記住點埋泰式辣汁🌶軟殼蟹脆口之餘,好有口感!🥰

凍越南三式冰[少冰]
😍香滑椰奶,更有啫喱添口感~

荔枝梳打[少冰]🤩
清新氣泡感,荔枝甜蜜滿足😋
2021-10-07 11 瀏覽
已經有一段時間冇食越南粉,好掛住個味道,今日專程去佐敦火五越式牛肉粉專門店食越南粉。今次order咗火五火車頭牛肉粉、越式魚翅花膠雞湯檬,小食有黑毛豬扒,飲品叫咗凍青檸梳打及凍檸水。火車頭牛肉粉入面有牛腩、牛筋、牛丸、生牛肉片,每樣都好有牛嘅味道而且非常新鮮,配上越色正宗湯底及越南配料,絕對有越南風味。 魚翅花膠雞湯檬嘅湯底好有魚翅味道,原來好配檬粉,雞就又嫩又滑還有鮮味。黑毛豬扒就啖啖肉非常惹味,再配埋兩杯凍飲品為呢餐越式晚餐劃上完美句號。

2021-10-03 12 瀏覽
今日去咗佐敦嗰邊學嘢,學完野之後搵一間餐廳醫下肚中午時分,都有幾多人排隊,不過啲太多輪轉得快,好快就入到去香茅美國黑毛豬扒油香飯$56份量真係幾大碗,油香飯大概有平時兩碗飯嘅份量,女仔一定食唔晒黑毛豬扒煎得偏燶同香口,夾埋執鞭嘅酸菜食,都幾開胃越式魚翅花雞湯河$59雞湯底幾清幾好飲,河粉嘅份量一樣都好多雞肉都幾多,可能因為有花膠,所以個湯底有少少膠質狀一口芝士年糕$48芝士年糕好煙un,裏面勁多芝士凍荔枝茶$19荔枝茶好fresh 好清甜凍越南三色冰$19椰汁味好濃郁,足料好飲

今日去咗佐敦嗰邊學嘢,學完野之後搵一間餐廳醫下肚
中午時分,都有幾多人排隊,不過啲太多輪轉得快,好快就入到去

香茅美國黑毛豬扒油香飯$56

黑毛豬扒煎得偏燶同香口,夾埋執鞭嘅酸菜食,都幾開胃

越式魚翅花雞湯河$59
雞湯底幾清幾好飲,河粉嘅份量一樣都好多
雞肉都幾多,可能因為有花膠,所以個湯底有少少膠質狀

一口芝士年糕$48
芝士年糕好煙un,裏面勁多芝士

凍荔枝茶$19
荔枝茶好fresh 好清甜
凍越南三色冰$19
椰汁味好濃郁,足料好飲

2021-10-03 11 瀏覽
今日下午六點左右,一行二人嚟到火五越式牛肉粉專門店,直接有位唔使等。店面面積唔大,但乾淨企理。嗌咗碗招牌火五火車頭牛肉檬粉、火五和牛牛丸+扎肉粉;兩客小食,意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(四隻)、蒜蓉牛油蝦球(五件),再加杯凍越南三式冰。不得不說,佢哋嘅粉面份量真係好勁,勁大碗!!但絕對唔係虛有其表得個碗大!我胃口唔算細,但正係食碗面都好夠飽,而且幾款特色粉面價錢平民,呢兩款分別都只係$62同$48咋!先講講個招牌牛肉檬粉,入面有扎肉、牛丸同牛肉。佢嘅牛肉最岀色,有牛香但唔羶,而且夠軟稔,大大舊,食得好滿足!而和牛牛丸扎肉粉嘅和牛丸係好彈牙,好有嚼勁,而且亦有牛嘅脂香。蒜蓉牛油蝦球同蒜蓉牛油雞翼嘅蒜蓉味唔會好重,唔使擔心食完有口氣。蝦球肉質都算彈牙;雞翼肉質尚算嫩滑,但味道略嫌淡,唔太食得岀黑醋汁嘅味道。三式冰入面嘅椰味幾香濃,咬落有嚼口。而枱面有幾款醬料俾客人加料,其中隻河內沙爹XO醬幾惹味,大家不妨試試~~

2021-09-12
2021-10-02 9 瀏覽
好耐都無去佐敦食野啦 今日約左朋友係附近 天氣熱辣辣 想食啲粉麵朋友又推薦 於是走入去試試今次試下個火車頭,湯底算唔錯,都濃味。辣椒🌶️任加,加河粉重要唔洗錢添。一路食一路見到好多外賣送出,證明區內都好支持者。翻食指數
好耐都無去佐敦食野啦

今日約左朋友係附近 天氣熱辣辣 想食啲粉麵
朋友又推薦 於是走入去試試

一路食一路見到好多外賣送出,證明區內都好支持者。

翻食指數

2021-10-01
  • 火五火車頭牛肉粉
2021-10-01 5 瀏覽
今日去左佐敦行街,lunch time想去搵間餐廳食飯,假期周圍都喺人龍,行行下見到有間越式餐廳,突然間又想食越南野,就去排下隊!等左15分鐘,餐廳性價比好高,唔貴,選擇都算多!等左咁耐勁肚餓,叫左一個法式咖哩豬頸肉油香飯!天氣咁熱,我再加叫左一杯香濃滑奶茶豬頸肉份量多,入口爽口彈牙,肉質夠哂香嫩,唔會鞋口又夠入味,油脂豐富甘香咖哩唔辣,喺偏甜咖哩,撈飯超正奶茶味濃,順滑冰凍,天氣咁熱嘆一杯超滋味滿足!
咖哩唔辣,喺偏甜咖哩,撈飯超正
奶茶味濃,順滑冰凍,天氣咁熱嘆一杯超滋味滿足!
2021-09-30 5 瀏覽
網上見到啲人推介呢間越南粉性價比都幾高,今日去開佐敦便決定入座一試。火五火車頭越南檬粉 $62分量都唔少,配料都多,有生牛肉,熟牛肉,扎肉,和牛牛丸,牛肉有牛味,軟腍,有一小塊牛筋,好嫩滑🥰,牛丸好好食,juicy兼牛味濃,有驚喜。檬粉幼身爽口,湯底清甜唔油膩,食完再飲埋個湯真係超飽。法式咖喱牛肋撈檬 $58加粉都唔洗另外加錢,檬粉double up😍, 大食嘅男仔都一定可以食到飽飽。今次試下咖喱撈檬,牛肋軟嫩唔嚡口,牛筋爽滑,好滋味。意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $38有五隻🥳雞翼被炸至外層脆卜卜,入面仲好Juicy,好香蒜蓉牛油味,再加上黑醋汁,好食!$38呢個價真係好抵食。手作大蝦米紙卷 $38米子卷有四件,每件都大大件,有爽口嘅青瓜生菜,檬粉再加隻彈牙嘅大蝦,加點酸汁,開胃,口感都幾豐富。兩個人埋單都唔使$200 食到飽,認真唔錯唔錯。
火五火車頭越南檬粉 $62

法式咖喱牛肋撈檬 $58

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $38

手作大蝦米紙卷 $38

兩個人埋單都唔使$200 食到飽,認真唔錯唔錯。
2021-09-30 5 瀏覽
好耐無食生牛肉河,今次拉埋個朋友一齊去食。火五火車頭牛肉粉 (河粉) $62大大碗河粉,餸料有牛丸、生牛肉、熟牛肉跟扎肉=)每樣有點,一碗下來,挺多的呢。另外,朋友點了:越式花膠老火雞湯河 $56雞件跟花膠的份量正常,不過河粉的分量是真的多呢,食完是有點飽啊。香矛雞翼 $22雞翼夠入味,且不會很乾,肉還是嫩的,廿幾蚊,不算貴也味道不錯=)黃金蝦球 $48外衣炸得夠香脆,配埋咸香既咸蛋黃醬跟蝦球,既香口又好味😁
好耐無食生牛肉河,
今次拉埋個朋友一齊去食。

火五火車頭牛肉粉 (河粉) $62

大大碗河粉,
餸料有牛丸、生牛肉、熟牛肉跟扎肉=)
每樣有點,
一碗下來,挺多的呢。

另外,朋友點了:
越式花膠老火雞湯河 $56

雞件跟花膠的份量正常,
不過河粉的分量是真的多呢,
食完是有點飽啊。

香矛雞翼 $22

雞翼夠入味,
且不會很乾,
肉還是嫩的,
廿幾蚊,不算貴也味道不錯=)

黃金蝦球 $48

外衣炸得夠香脆,
配埋咸香既咸蛋黃醬跟蝦球,
既香口又好味😁

2021-09-29 67 瀏覽
今日同男朋友行開佐敦,發現好少喺呢邊食嘢,見到呢間越式餐廳價錢幾合理就入咗去試吓😆餐廳裝修簡潔,我坐單邊卡,都算幾闊落~我哋叫咗五樣嘢食同兩杯嘢飲,粉麵方面,叫咗一個火五火車頭牛肉粉 ($62),湯底好濃牛骨味,都算重口味~入面啲配料非常豐富,有牛丸、扎肉、生牛肉同熟牛肉☺️肉類都唔會韌,有牛味,而我覺得牛丸最好食😍一咬開係會爆汁架!另一碗就叫咗香茅豬頸肉撈檬 ($58),好大兜,好彩我哋大食🤣除咗好多檬粉,仲有好多蘿蔔絲同青瓜絲,撈埋一齊食好有口感,豬頸肉都燒得好脆~我哋都叫咗三款小食,火五特式鳳爪 ($22)真係好惹味,啲酸辣汁入哂鳳爪入面😋鳳爪好有咬口,啱哂我!另外,意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 ($38)都好大隻,上面黑醋汁平衡返油膩感,加埋蒜蓉,係重口味之選😋越式炸蝦春卷 ($28)係好長長一條,有三條,入面係蝦膠👍嘢飲就叫咗一杯白桃茶 ($19)同一杯白桃梳打 ($19),兩杯都少甜,甜度適中,入面仲有啲白桃粒粒,非常好味😋餐廳位置都好就腳,價錢親民,值得一試👍

餐廳裝修簡潔,我坐單邊卡,都算幾闊落~

香茅豬頸肉撈檬

火五特式鳳爪

越式炸蝦春卷 ($28)係好長長一條,有三條,入面係蝦膠👍
越式炸蝦春卷

白桃茶/白桃梳打

餐廳位置都好就腳,價錢親民,值得一試👍
2021-09-17
10 分鐘 (堂食)
香茅豬頸肉撈檬
火五特式鳳爪