2015-05-26 3026 瀏覽
好啦咁其實我就冇乜朋友既 有次自己一個人行行下街肚餓得制 就燃點起我既放題魂 點知10點幾呢個鐘數好多放題都閂哂門 得返呢間,就膽粗粗自己一個上去試下啦 一黎緊係叫D刺身先啦 D紋睇落係唔錯既 不過食落又冇乜特別,不過不失囉 之後叫左個雞翼試下 我覺得唔太好食 因為出面層野太厚之餘又冇味 之後硬著頭皮食埋其餘2隻廢事哂野 咁之後叫左我最中意既帶子啦 冇刺身得壽司,心諗咁矜貴實好正啦,點知… 乾真真,鞋洽洽既一塊帶子,食左一塊已經唔想再食lu… 唯一覺得幾好既係D串燒 叫做ok唔錯既,其他野食真係食完唔會想再食 紫薯仔都ok,雖然醜樣左少少 菇太甜唔中意 總的而言價錢幾抵,百五至百七蚊左右 不過野食質素頗一般…..
D紋睇落係唔錯既 不過食落又冇乜特別,不過不失囉
咁之後叫左我最中意既帶子啦 冇刺身壽司,心諗咁矜貴實好正啦,點知… 乾真真,鞋洽洽既一塊帶子,食左一塊已經唔想再食lu… 唯一覺得幾好既係D串燒
叫做ok唔錯既,其他野食真係食完唔會想再食
紫薯仔都ok,雖然醜樣左少少
2015-05-22 2900 瀏覽
兩個字,唔掂!!!完全同我睇既食評都唔同既,仲諗住睇完食評話幾好就過黎試下啦,嘩...........咩料呀,完全兩回事囉,😡😡😡😡刺身勁唔新鮮,壽司蛋完全係舊粉,最靠得住竟然係迷你版百福牌山水豆腐花😒都未試過食放題剩哂成枱野😕😕手卷來到塊紫菜已經完全林哂😖串燒無味,烏冬似漿糊,羊架食落似牛扒👎🏻一句講哂無下次🙅🏼🙅🏼🙅🏼🙅🏼🙅🏼
兩個字,唔掂!!!
2015-05-19 3223 瀏覽
相信今日是30度都有的天氣~胃口只想吃冷凍食物日本放題已是大家識同的好選擇加上有優惠推廣,最重要是第二位是半價,真的是看價吃飯,今晚就來這裡開大餐先得~2小時任食時間內,如果有客人預先說好是賀生日,餐廳會當場播生日歌和送壽司蛋糕大家一起唱生日歌,氣氛超熱鬧~生日就是這樣過才對的.日本料理除了食物新鮮外,食品擺放的美觀都很重視看~~~來一盤多震撼的大剌身拼盤大家立即嘩然一聲後,就相機食先.海膽一板是贈送的因為滿4位已上滿500就有我們今晚剛好可以享用這優惠~海膽不是太肥美,但鮮味十足,這板海膽已經快速地被我們一一吃掉了刺身有三文魚,可吞拿魚,希靈魚,油甘魚,甜蝦已上全是推薦之選,甜蝦細細隻,鮮味十足,而油甘魚,三文魚新鮮,油脂平均我們再來刺身主打要了這3款刺身.泰式生蝦刺身辣酸的泰式醬汁是靈魂之處,連一片的生蒜和生蝦一口吃.刺辣的味道真過癮來一點小吃,雞軟骨是必ORDER的,一份的數量可以滿足了四個人的份量剛炸好就送來,還暖暖的,一口吃下幾粒來咬咬咬,沒有一口油的討厭感,只有咬嚼感飲品有免費啤酒,雞軟骨是佐油是一流的.日本甜蕃薯細細隻的甜蕃薯,連皮吃的,一隻一口,內在甜甜的而鬆軟的蕃薯泥
相信今日是30度都有的天氣~
胃口只想吃冷凍食物
日本放題已是大家識同的好選擇
加上有優惠推廣,
最重要是第二位是半價,
真的是看價吃飯,
今晚就來這裡開大餐先得~
2小時任食時間內,
如果有客人預先說好是賀生日,
餐廳會當場播生日歌和送壽司蛋糕
大家一起唱生日歌,氣氛超熱鬧~
生日就是這樣過才對的.
日本料理除了食物新鮮外,
食品擺放的美觀都很重視
看~~~來一盤多震撼的大剌身拼盤
大家立即嘩然一聲後,就相機食先.
海膽一板是贈送的
因為滿4位已上滿500就有
我們今晚剛好可以享用這優惠~
海膽不是太肥美,但鮮味十足,
這板海膽已經快速地被我們一一吃掉了
刺身有三文魚,可吞拿魚,希靈魚,油甘魚,甜蝦
已上全是推薦之選,
甜蝦細細隻,鮮味十足,
而油甘魚,三文魚新鮮,油脂平均
我們再來刺身主打要了這3款刺身.
泰式生蝦刺身

辣酸的泰式醬汁是靈魂之處,
連一片的生蒜和生蝦一口吃.
刺辣的味道真過癮
來一點小吃,
雞軟骨是必ORDER的,
一份的數量可以滿足了四個人的份量
剛炸好就送來,還暖暖的,
一口吃下幾粒來咬咬咬,
沒有一口油的討厭感,只有咬嚼感
飲品有免費啤酒,雞軟骨是佐油是一流的.
日本甜蕃薯

細細隻的甜蕃薯,
連皮吃的,一隻一口,
內在甜甜的而鬆軟的蕃薯泥,
又可當做蔬菜,又可當甜點
再來ORDER先~
有一個是好得意的朱古力棒棒波
看下似一個珍寶珠
可惜我錯了,是心太軟才對,
外軟內有朱古力熔醬,
其他店都沒有吃過,
超有創意的棒棒波
芝士年糕

煙韌的年糕內有熔了的芝士,
可惜這芝士不夠熱,
那就更可口了.
天婦羅-

大部份的天婦羅很香口而不油
欣賞炸粉薄,而不炸焦,
炸要控時很好.
吃到最後,必吃的燒菠蘿
巨型的厚切菠蘿
除表像很乾身感,
咬下去一口,
原來是十分多的果汁在內,
一人塊菠蘿,就咁吃曬了~
原定有4款的甜品,
但我鐘情吃雪米糍
有芒果和蜜瓜味道
已經很滿足,
但是甜品還能吃下3至4個雪米糍

假期~就是這樣過了~
幸好今天吃了一場大餐,
準則~明天工作的來臨了~
題外話/補充資料: 今晚送了海膽是要一天前訂座才送的,所以都是預早訂位會比較好, 不用在門外等待
  • 朱古力棒棒波
  • 天婦羅
  • 燒菠蘿
  • 甜蕃薯
  • 泰式生蝦刺身
1K
今次放題既鋪頭係荃灣既瀛喜 交通都算方便 一出地鐵站行大約5分鐘左右就到 天橋望向側邊就會叫到個招牌喺呢到入去上2樓就係呢到既環境比較舒服 特別係座位兩邊都係卡位唔會好似其他鋪頭咁逼 枱面都有好多位可以放唔少食物呢度既食物種類唔算特別多 同正常既放題差唔多計埋飲品同甜品有12樣好喇 事不宜遲 叫野食喇!!!首先就叫左一堆壽司 見到都覺得正~~賣相都算唔錯 試下味道點先~呢度既壽司真係幾好食首先食三文魚壽司先~呢度既壽司最特別既就係佢飯既比例小好多唔似其他放題咁食多左飯會塞飽你三文魚薄得黎味道都幾好之後就到花之戀我不嬲都中意食花之戀呢度既花之戀同其他放題差唔多但都係比較易爛 不過三文魚都幾足料跟住就係蟹柳壽司~一如之前 飯既比例都係比較細相比蟹柳就變到好似好大舊咁而且蟹柳既肉質好滑都算唔錯之後就叫左個烏冬食~~個烏冬都幾足料 又有蟹籽 又有菜同栗米食落個烏冬有少少麻醬既味食到停唔到口~之後就到芝士焗腸仔可能我本身又中意食芝士同腸仔加埋一齊真係好正 呢兩樣野加埋仲要有焗過既香味好快就清左一碟~之後要回本梗係唔少得叫刺身~!呢度既三文魚味道都算幾好冇雪藏味得黎反而仲有鮮味但就係嫌佢唔夠厚 食
喺呢到入去上2樓就係
呢到既環境比較舒服 特別係座位兩邊都係卡位
唔會好似其他鋪頭咁逼 枱面都有好多位可以放唔少食物
呢度既食物種類唔算特別多 同正常既放題差唔多
計埋飲品同甜品有12樣
好喇 事不宜遲 叫野食喇!!!
壽司
首先就叫左一堆壽司 見到都覺得正~~
賣相都算唔錯 試下味道點先~
呢度既壽司真係幾好食
首先食三文魚壽司先~
呢度既壽司最特別既就係佢飯既比例小好多
唔似其他放題咁食多左飯會塞飽你
三文魚薄得黎味道都幾好
之後就到花之戀
我不嬲都中意食花之戀
呢度既花之戀同其他放題差唔多
但都係比較易爛 不過三文魚都幾足料
蟹柳壽司
跟住就係蟹柳壽司~
一如之前 飯既比例都係比較細
相比蟹柳就變到好似好大舊咁
而且蟹柳既肉質好滑
都算唔錯

之後就叫左個烏冬食~~
個烏冬都幾足料 又有蟹籽 又有菜同栗米
食落個烏冬有少少麻醬既味
食到停唔到口~
之後就到芝士焗腸仔
可能我本身又中意食芝士同腸仔
加埋一齊真係好正 呢兩樣野加埋仲要有焗過既香味
好快就清左一碟~
三文魚
之後要回本梗係唔少得叫刺身~!
呢度既三文魚味道都算幾好
我個人就唔係太中意個牛肉手卷
其實放題叫手卷真係唔係好抵
因為都算飽肚 唔係好抵食
同埋個人唔中意呢個手卷既味 有少少怪怪地既味咁

之後就到串燒喇~
串燒
叫左蜜糖腸 串燒腸 串燒蝦 同串燒牛肉
個人覺得呢度既串燒真係一般
首先串燒牛肉我覺得牛肉既肉質太韌
食落去都唔太開胃
至於蜜糖腸算係比較好食既
一啖咬落去既肉質幾好
咬落去之後有啲汁咇出黎~
燒腸仔
到串燒腸仔~
味道都係麻麻地 肉質唔知點解冇咁好食
食左一條就唔想再食
同樣係放題必叫既就係天婦羅~
當中我最中意食天婦羅蝦~
天婦羅蝦
呢度既天婦羅蝦炸得都算唔錯
而且食落去都唔會太油既感覺
點埋佢既汁真係幾好食~
食完天婦羅蝦 見到仲有個炸蝦 就叫左黎試下
炸蝦
天婦羅蝦已經唔錯 但炸蝦真係好味好多~
佢既感覺好似更加實在
但雪糕都唔錯 不過冇果種食完再係咁再食既感覺
講下佢既飲品~
種類既數量都係算中上
有10款左右
都係寫紙要 但都可以自己出去拎~
整體黎講服務都算OK 但有時都會漏單
環境都幾大同舒服 野食就有啲ok有啲麻麻地
不過整體都算唔錯
蟹柳壽司
天婦羅蝦
炸蝦
雪米糍
  • 炸蝦,芝士焗腸仔,花之戀,蜜糖腸
2015-05-15 2264 瀏覽
第二次黎瀛喜,和朋友6點半到,好快坐底叫野食,首先叫刺身,三個人叫了一大盤,都覺得好誇張,師傅好有心機,每種刺身位置都擺得恰到好處,好有美感,仲送左一客海膽比我地,海膽雖不是貴價貨色,但味道 亦不差,有creamy口感,食得過。而其他刺身,每樣都好肥美新鮮,魚生是厚切,好大方。北寄背是我比較鍾意的刺身,爽口得黎又彈牙,食多左都唔覺得食物好快陸續送上,先講天婦羅,都係一般蝦,蟹腳,墨魚丸,南瓜,蕃薯等等,送上時剛炸好脆卜卜,有水準,所以要襯熱食,凍左就無咁正。壽司有好多選擇,我就食左天使蝦壽司,火灸鰻魚壽司,火灸蒜香和牛壽司,北寄背壽司,帶子壽司,全部都幾好味,細細件不怕太飽。小食沙律都係果啲啦,芝麻八 爪魚,螺肉,拍青瓜,不過不失,開胃小食。炸物呢都幾多完化,而且款式都幾特別,紫芋甜粟子餅同朱古力棒棒波上次都有食,煙un有口感,好鍾意。仲有好多野食就唔續樣講,總之以呢個價錢黎講真係超值,每人百幾蚊有呢個質素去邊度搵
第二次黎瀛喜,和朋友6點半到,好快坐底叫野食,首先叫刺身
2015-05-13 2115 瀏覽
因為呢間瀛喜相對較新 所以一直都有優惠二人同行一人半價 因為佢既開張都好耐冇去旺角食放題了等左一陣就入得啦一坐低 當然叫刺生為主啦好快就送到啦第一輪既有一瓶流煙咁既物體 一直流煙 好靚 但忘記了拍照 圖為第二輪質素冇話特別好既 但三文魚都好鮮甜 幾肥美 全部都正常水準 但希靈魚今日就略有腥味跟住叫左好多炸物 炸芝士年糕 值得推介另外就係雞腎 好好口感 脆仆仆既因為五個入埋單198  都屬幾扺既
因為呢間瀛喜相對較新 所以一直都有優惠
2015-05-10
  • 刺身
  • 炸芝士年糕
2015-05-08 2594 瀏覽
年少時曾經縱橫多區的球場,結識了不少足球發燒友,多年後的今天雖然對足球熱情隨著時間開始褪色,但友濟間的情義卻從不減退,這亦是為什麼我今天會到荃灣區的原因當年每天與足球為伴的好友們,今天轉眼一變為美食巡邏隊員,住在荃灣的他們當然是在區內搜索美食吧,已有著荃灣美食天國之稱的海霸街正是他們經常流連的地方,今次聚會的主題是日式放題,就看看他們今次找到的是不是寶物吧在區內工作的他們,準時放工下先來霸位,等待我這位區外人,幸好他們有訂位,否則一開閘已滿座的瀛喜是絕對不可能容納我們,人流之旺絕對超越我的想像入座後立刻挑選深愛食品,還擔心那麼滿座的情況下可能食物會晚點才來,想不到約10分鐘左右刺身船已出來了,效率之快實在沒話說刺身船起航了,大家爭先恐後的把心愛的刺身放進各自的咀裡,三文魚非常肥大潤滑,對於餓急的我們來說簡直是上天的賞賜.蝦刺身在新鮮的前提下,咬下去時也感到非常多汁嫩口,希靈魚比街外的放題店更顯得腥味滿溢,喜歡腥味的朋友一定不可錯過.其餘的刺身也屬於中上級數,絕對不容曾過.重複點了3次刺身船就是像店家最大的獎勵放題店來說這裡的串燒選舉算是多樣化的,而且質素也可跟串燒店比拼一番.其中二項算

放題店來說這裡的串燒選舉算是多樣化的,而且質素也可跟串燒店比拼一番.其中二項算是本人覺得最為出色的.
煙肉番茄串燒,燒過後的煙肉和番茄包藏著的不只是美味,更是串燒師傅的功架,串燒師傅對燒物的時間拿捏剛剛好,沒有過濃還是太淡.燒過更能突出番茄的鮮味和煙肉的精髓

燒德國腸看似平平無奇,但出來的效果卻比眼見的更不簡單.腸肉燒起後非常軟熟,咬口尤其出色,而味道方面,小辣的腸肉入味三分,頂級的串燒
試過燒物後,便是炸物的表演時間.遠遠已聞到天婦羅獨有的炸物香味,心想味道一定不錯,嘗過多國佳餚的我們早已練成未吃先知.

炸蝦是天婦羅的頭號皇牌,這裡的味道也是相當不俗.香脆的外殼包著新鮮的鮮蝦,入口爽脆嫩滑
炸番薯和炸南瓜也是入口異常清爽,大慨是因為食材鮮香吧
最特別的是炸香蕉,香蕉被熱力四射的炸粉包圍著並沒有溶掉,反而更顯甘香
炸芝士年糕,芝士味非常濃郁,年糕則不油膩,一味不錯的最後小吃
道地薑茶很小出現在放題上,它的出現令我倍感歡喜,吃完一輪刺激性味道的大餐喝一口薑茶是最佳選擇!

異常歡喜的一餐,此外,由於此店人流太旺的關係,餐廳氣氛到了中段非常的高漲,而有人生日時更會播放生日歌,這裡絕對適合朋友們結伴聚舊,留下歡喜的時刻

• 刺身船
今日同朋友到了荃灣食放題距離地鐵站都唔算好遠 行6分鐘左右就到上到去 環境幾好 幾有氣氛冷氣又唔會話大凍 幾舒服第一輪叫左好多野食首先到嘅係壽司花之戀係幾好味嘅 夠沙律醬三文魚好新鮮 唔似放好耐嘅不過嫌佢薄身左啲如果可以切厚啲就好然後就泥個蟹籽青瓜沙律個人本身中意沙律但食沙律唔中意太多沙律醬如果呢個落少啲沙律醬就好有粟米 青瓜絲 蟹柳 夠足料好好味 我中意~~~重頭戲就係呢個刺身拼盤所有刺身都好新鮮 好好味而且厚度切得適中三文魚腩真係世界級好食 好夠肥美蝦都好新鮮 好大隻 好好味但鮑片食得出唔係好新鮮應該係雪藏野海膽份量幾好4個人食唔會話太多 都係幾夠鮮味嘅但整個海鮮拼盤都係唔錯嘅擺得好靚 美觀100分我個人中意食蝦所以對呢個鹽燒海蝦特別中意唔會話煮得太熟唔好食烤得啱啱好所以我再落單加多10隻 正!另外串雞腎都幾好味幾入味下 不過嫌韌左啲呢個一口牛都唔錯醬汁調得好好味每一粒牛都黏滿醬汁而且面頭有蒜粒吃落特別香口令到有幾種口感牛柳又煮得啱啱好唔會好難咬一啖一粒牛柳 係正嘅豉汁抄蜆都係正嘅其實我真係勁中意食海鮮😋攞到泥仲好熱辣辣幾夠鑊氣醬汁仲好夠味一隻一隻咁食好快就清哂但呢個紫薯就稍微遜色
今日同朋友到了荃灣食放題
個人本身中意沙律
但食沙律唔中意太多沙律醬
如果呢個落少啲沙律醬就好
有粟米 青瓜絲 蟹柳 夠足料
好好味 我中意~~~
重頭戲就係呢個刺身拼盤
我個人中意食蝦
所以對呢個鹽燒海蝦特別中意
唔會話煮得太熟唔好食
烤得啱啱好
所以我再落單加多10隻 正!
另外串雞腎都幾好味
但最衰有時會漏單
不過總括都幾滿意
三文魚壽司+花之戀
2015-05-07 1728 瀏覽
回憶總是美好的,又來到這家分手店,倒不是因為要回憶,只是想吃一餐抵食的晚餐而已,哈哈偌大的一盤龍船刺身包羅萬有,三文魚的魚油甘香豐富,值得一試再試,甘蝦亦十分飽滿,吃下去亦十分黏牙香甜,象拔蚌是餐廳特有,表皮細白, 海鮮味十分豐富,不過那種生吃的感覺不是人人可接受黑松露三文魚腩壽司同樣甘香飽滿,油甘味濃, 松露可完全取代醬油,柚子風油甘魚腩卻別有不同,柚子不知為什麼那麼地辣,不用鼓油也嘗不到油甘本身的風味了生蝦刺身亦是新口味來啊!澆上了一點泰式酸辣汁之後,的確令人回味, 而且開胃,不過跟一般刺身的味道不同,建議先吃完這個燒菠蘿似乎非常大舊,而且汁多味濃,非常推介芝士年糕? 不!!!這是雪糕天婦羅!不過用的卻是炸粉...是怎麼一回事呢?被分到了云呢拿...聽說紫芋的很好吃,不能選擇味道很可惜啊...普通壽司中,天使蝦的確值得一試,比甘蝦多了一重口感,十分彈牙忍不住牵扯了一下,因為實在太多芝士了!非常滋味卻有一點點漏呢炸蒜頭很能吊出牛肉的味道,但醃得有點稔,失去了應有的彈性吞拿魚腩蓉手卷也不錯,只是不夠吞拿魚腩而已...炸物中以紫心香芋丸最出色,流心的香芋非常細滑,忌廉薯餅則沒有見到忌廉,
回憶總是美好的,

又來到這家分手店,

倒不是因為要回憶,

只是想吃一餐抵食的晚餐而已,

哈哈
偌大的一盤龍船刺身包羅萬有,

三文魚的魚油甘香豐富,

值得一試再試,

甘蝦亦十分飽滿,

吃下去亦十分黏牙香甜,

象拔蚌是餐廳特有,

表皮細白, 海鮮味十分豐富,

不過那種生吃的感覺不是人人可接受
黑松露三文魚腩壽司同樣甘香飽滿,

油甘味濃, 松露可完全取代醬油,

柚子風油甘魚腩卻別有不同,

柚子不知為什麼那麼地辣,

不用鼓油也嘗不到油甘本身的風味了
生蝦刺身亦是新口味來啊!

澆上了一點泰式酸辣汁之後,

的確令人回味, 而且開胃,

不過跟一般刺身的味道不同,

建議先吃完這個
燒菠蘿似乎非常大舊,

而且汁多味濃,

非常推介
芝士年糕? 不!!!
這是雪糕天婦羅!

不過用的卻是炸粉...

是怎麼一回事呢?

被分到了云呢拿...

聽說紫芋的很好吃,

不能選擇味道很可惜啊...
普通壽司中,

天使蝦的確值得一試,

比甘蝦多了一重口感,

十分彈牙
忍不住牵扯了一下,

因為實在太多芝士了!

非常滋味卻有一點點漏呢
炸蒜頭很能吊出牛肉的味道,

但醃得有點稔,

失去了應有的彈性
吞拿魚腩蓉手卷也不錯,

只是不夠吞拿魚腩而已...
炸物中以紫心香芋丸最出色,

流心的香芋非常細滑,

忌廉薯餅則沒有見到忌廉,

吃下去就像麥記薯餅一樣
朱古力棒棒波非常流心,

根本就是燒出來的心太軟嘛~

不過外層香脆,

很有特色~
忍不住最後又叫了芝士年糕,

吃下去煙韌有勁,

而且芝心味香,

幸好有叫!
2015-05-07 1397 瀏覽
近排表弟又犯左思憶病,話掛住EX, 要入去回憶下以前既日子云云,真係煩死人了不過呢間瀛喜真係好抵食,百幾蚊就可以埋單,咁就算佢啦~!極愛食甜蝦既小妹,馬上就叫左甜蝦先,隻隻都大隻甘甜,而且味道鮮美,第二愛"人"三文魚肥美肉香,切得非常厚身,好有咬口啊~~~不過玉子刺身就略嫌失色了...蛋唔夠甜之餘, 凍食好奇怪啊...天婦羅蝦用左刺身來炸嗎?口感非常彈牙細嫰啊!天婦羅香蕉甜而不膩,略略溶化的糊口令人想再添吃!燒茄子配上會動的鏗魚乾鮮甜多汁又滑, 但不要放太久啊,涼了就不好吃帆立貝牛油燒味道有點似鹵水帶子,醬汁入味, 濃香味美,不過帶子略略鮮味不足,同刺身有些距離甜甜的蕃薯一口咬下粉粉的,連皮食也可以, 一整舊都唔錯比起小店其他甜品真係好得多喎,除左賣相之外...自家制黑松露玉子燒口感十分彈牙,不過黑松露欠奉,咸味略嫌突出,有改善空間又再叫一次刺身三文魚一樣都好好食呀,最有印象既係螺片,新鮮既同炒過真係唔同,冇落醃料既味道鮮甜好多鹽燒鯖魚還保有肉汁,同吉野家唔同之處係,佢地有魚香好多!唔使靠甜醬七味"粉"炒牛肉好甜, 油好香,而且七味粉再提升左佢既辣味層次,入口即溶真係好好食~到左真係叫
近排表弟又犯左思憶病,

話掛住EX,

要入去回憶下以前既日子云云,

真係煩死人了

不過呢間瀛喜真係好抵食,

百幾蚊就可以埋單,

咁就算佢啦~!
極愛食甜蝦既小妹,

馬上就叫左甜蝦先,

隻隻都大隻甘甜,

而且味道鮮美,

第二愛"人"三文魚肥美肉香,

切得非常厚身,

好有咬口啊~~~

不過玉子刺身就略嫌失色了...

蛋唔夠甜之餘, 凍食好奇怪啊...
天婦羅蝦用左刺身來炸嗎?

口感非常彈牙細嫰啊!

天婦羅香蕉甜而不膩,

略略溶化的糊口令人想再添吃!
燒茄子配上會動的鏗魚乾

鮮甜多汁又滑,

但不要放太久啊,

涼了就不好吃
帆立貝牛油燒味道有點似鹵水帶子,

醬汁入味, 濃香味美,

不過帶子略略鮮味不足,

刺身有些距離
甜甜的蕃薯一口咬下粉粉的,

連皮食也可以,

一整舊都唔錯

比起小店其他甜品真係好得多喎,

除左賣相之外...
自家制黑松露玉子燒口感十分彈牙,

不過黑松露欠奉,

咸味略嫌突出,

有改善空間
又再叫一次刺身

三文魚一樣都好好食呀,

最有印象既係螺片,

新鮮既同炒過真係唔同,

冇落醃料既味道鮮甜好多
鹽燒鯖魚還保有肉汁,

同吉野家唔同之處係,

佢地有魚香好多!

唔使靠甜醬
七味"粉"炒牛肉好甜, 油好香,

而且七味粉再提升左佢既辣味層次,

入口即溶真係好好食~
到左真係叫左太多肉了,

飽極都要食啦~

不過太多沙律醬了,

口感CREAMY但好邪惡呀!
2015-05-02 1942 瀏覽
女人愛選擇,越多野揀就越開心。一行5人,早一日book檯,7:30pm準時入座,已是高朋滿座了 。地方還算寬敞,2小時間倒數開始... ,好多東西可以揀,第一輪當然是每樣叫D,試下味先啦 !雖然間間放題也是差不多,但取決於品質和時間方面:人流多,刺身也可以保持冷冰冰出場,要讚 。壽司,即叫即整,細細件,一啖可以兩件,yummy 。最好味是火炎牛肉壽司,安哥N次 炸物,也是即叫即整,真是要等等了,款式多,味道不錯。甜品:迷你百福豆腐花,細杯朱古力雪糕及一口雪糕糯米滋作完美既句號。 星期一至三是有優惠88折,埋單每人$19x
女人愛選擇,越多野揀就越開心。

地方還算寬敞,2小時間倒數開始...
,好多東西可以揀,第一輪當然是每樣叫D,試下味先啦

雖然間間放題也是差不多,但取決於品質和時間方面:
人流多,刺身也可以保持冷冰冰出場,要讚

壽司,即叫即整,細細件,一啖可以兩件,yummy
。最好味是火炎牛肉壽司,安哥N次

炸物,也是即叫即整,真是要等等了,款式多,味道不錯。

星期一至三是有優惠88折,埋單每人$19x
麻醬冷烏冬,普通烏冬,但味道有驚喜,讚
無限量朱古力雪糕及一口雪糕糯米滋
迷你豆腐花
2015-04-27 3011 瀏覽
昨晚經過荃灣,見到呢間放题2人同行第2位半價,不過有限時段,上網睇過食評唔差我同老公就決定訂左今晚5㸃半,上到去侍應就帶我地座2人卡位,座位都尚算闊,我第一時間就㸃左刺身先,佢地一般ge刺身都有,最開心有我最愛ge甜蝦 壽司,串燒,炸物,沙律各款都有點D,啤酒汽水任飲,先講刺身三文魚夠新鮮甜蝦入口甘甜,不過細隻D  每款細細碟可以試多幾款,所有ge食物都有水準,一定要推介(芝士焗蠔,串燒蒜芯,芝麻鳮亦....等等)太多都不能盡錄。唯一差ge就係20元一隻生蠔買一送一,生蠔細隻冇味道  但總體食物都有水準,出食物快重要係冇漏單,一讚各侍應生務態度非常好。呢間係我同老公都認為暫時最滿意ge一間放題,一定會再來
2015-04-17
慶祝紀念
紀念日
  • 芝士焗蠔
  • 串燒蒜
2015-04-22 3107 瀏覽
大肚婆朋友生完坐完月,十個月無得食生冷剌身,就同佢來狂食補數,佢話要食返一年欠了的次數,看來我要捨命陪靚太。刺身水準依舊,流量多不怕吃放耐了的刺身,今趟是主攻甜蝦,因大隻多肉又甜,三文魚帶子也是貨真價實,還有訂位送的海膽。柴魚茄子好似煎釀三寶,腍身有點油,灑上味粉柴魚。串燒的香腸我最愛,食極都不厭,香口惹味,蒜味同黑椒腸腸皮脆身,燒蝦也大大隻。海蜇魚翅撈,醋味拍青瓜,味付螺肉同芝麻8爪魚做冷盤先。這是芝士焗生蠔,今次舖了很多芝士好大方。日式放題來說,甜品上有個缺口,選擇不多,多是雪糕杯及糯米滋。糯米滋今次有雲尼拿,蜜瓜同芒果味,我encore時自己去冷櫃搵心水口味來食。掛念個炸朱古力波,流心朱古力食了二粒呢,炸蛋糕仔出面香脆。黑糖薑茶,道地新口味都有,基於無飲過貪得意一試,有薑味但好甜飲唔出黑糖,道地新出飲品好伏。二人同行第二位半價,除開$160非常合理,新媽媽差唔多全程食魚生,食到有回三個月身孕大肚腩先走
柴魚茄子好似煎釀三寶,腍身有點油,灑上味粉柴魚。
海蜇魚翅撈,醋味拍青瓜,味付螺肉同芝麻8爪魚做冷盤先。
這是芝士焗生蠔,今次舖了很多芝士好大方。
掛念個炸朱古力波,流心朱古力食了二粒呢,炸蛋糕仔出面香脆。

2015-04-19 3319 瀏覽
因為知道呢間做緊優惠,二人同行一人半價,就係荃灣睇完戲順便黎試下~兩個路痴都揾左好耐路,沿住天橋直行5至10分鐘就見到大大個瀛喜招牌了。可能係平日嘅關係,唔洗等位但都full左7,8成我地兩個人佢比左四人枱我地,感覺好開心好闊落,可以盡情叫野食唔洗怕擺唔哂喔!同一般放題一樣分門別類左,第一時間叫刺身壽司啦緊係!一路飲野一路等,好快就有野食啦,我地叫左好多花之戀但賣相確實不是太好,好散亂嘅感覺,但又真係好多蟹籽但沙律醬又好味,三文魚又好濃郁,點算!如果佢賣相靚啲就perfect 啦…壽司類黎講,真係幾得意,好似係我食咁多間放題,舊飯整得最細件嘅一間,好得意,啱哂個啲食少少就飽嘅女仔,北寄見係好鮮甜好大塊!其他三文魚,生蝦壽司不過不失啦之後係冷盤!我最愛嘅蟹籽沙律!係足料嘅,有蟹柳,青瓜,好多蟹籽!好多沙律醬!好好味,咬落soksok聲,太心急食,唔記得比相機食先lol蟹籽胡麻醬撈烏冬,真係見到都覺得好好食,食落去個口感好好,但可能有啲油膩到刺身啦!食左好多先記得影相,我專攻甜蝦嘅,呢度嘅甜蝦係連頭個啲!好新鮮鮮甜,同埋我寫20隻,佢又真係出20隻比我,抵讚!三文魚係厚切,好肥美,口感好好

。可能係平日嘅關係,唔洗等位但都full左7,8成
飲品
蟹籽沙律
烏冬
刺身
刺身啦!食左好多先記得影相,我專攻甜蝦嘅,呢度嘅甜蝦係連頭個啲!好新鮮鮮甜,同埋我寫20隻,佢又真係出20隻比我,抵讚!三文魚係厚切,好肥美,口感好好,正!其他就正常啦~因為唔係特別中意,而我係唔食海膽嘅,所以不予置評啦~
蜜桃片沙律
呢碗唔記得佢叫咩名,都係冷盤,以為應該好好味,但係啲蜜桃片加埋蟹籽下面嘅一大碗沙津…醬,食完應該肥10磅,仲有啲washapi味,奇奇怪怪的
天婦羅
牛柳粒
食左咁多凍野,到熟食啦,值得講嘅係呢度嘅牛柳粒,天婦羅同炸魷魚鬚,牛柳粒煎得剛好,七成熟,好香口,大蝦天婦羅炸得熱辣辣,好鬆脆,個粉唔會太厚,入面好軟,點埋個汁大件又好食!炸魷魚鬚好大條,我唔中意食厚粉炸到乾哂個啲,呢度就係做到個水準!
炒蜆
最後個煮硯真係咸左啲,但份量好多!一大碟,兩個人都食唔哂
四方果
食到飽哂緊係叫甜品埋尾啦,有四方果真係幾驚喜,即刻叫左個,但唔夠凍,而雪米滋就好成功!我食左3粒先走xp,好好食啊
啊,要讚嘅係last order 後,有追問每張枱有冇漏單,好貼心喔,雖然佢地冇漏到~服務員嘅態度都好好,唔似其他放題咁會受氣,呢個價食到高質野同服務態度,真係幾抵。

飲品
蟹籽沙律
烏冬
蜜桃片沙律
天婦羅
牛柳粒
四方果
2015-04-10 3210 瀏覽
朋友生日, 一行四大一小安排在瀛喜聚會晚餐, 生日朋友是第一次來, 對她而言十分驚喜, 好抵食, 環境乾淨, 食物種類多元化, 上菜都好迅速, 刺生亦好新鮮, 熟食就以小碟形式上也很好, 又可品嚐多種不同款式食物, 又不用浪費食物, 刺生類本人最喜歡的是新鮮的三文魚及三文魚腩, 鮮甜的象拔蚌及馬刀貝, 熟食類是蒜香一口牛, 芝麻雞翼, 金菇肥牛, 只可惜一口牛上菜時間太慢, 差不多要結賬時才上菜, 而煮物類的清酒蜆或炒蜆太多沙了, 根本吃不到, 飲品類就選擇了沒難度的烏龍茶, 之前嚐試過黑糖姜茶, 姜味夠但太甜, 美蓮達的提子味汽水味道太假了, 甜品類都好有心思, 提供多款給食客選擇.
題外話/補充資料: 朋友聚會地方一流
2015-04-09