《#Omakase_taltal | #大埔_taltal 》🇭🇰𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚 𝕊𝕦𝕞𝕚 @ 𝕋𝕒𝕚 ℙ𝕠第二次到訪,今次係慶祝家人生日到訪。特別的是連大埔都有Omakase食😋價錢都較親民。位置超方便,就係火車站對面🚃過條隧道/馬路就到。記得之前晚餐係有3個set可以選擇,但今次剩返2款選擇,都係$1000+。而今次全家都點咗最貴嘅set「澄」,包括前菜、刺身7款、Hot Dish、壽司8件、湯、卷物、甜品🍣超級滿足❕_澄𝚂𝚞𝚖𝚒 $𝟷𝟹𝟾𝟶🤎 八爪足 - 配柚子皮好Match!清新得嚟食得出刺身嘅新鮮,唔需要太多調味遮掩👍🏻🤎 廣島蠔 - 超肥美呀❕漲卜卜嘅廣島蠔配上少量醬油及海草🦪沒有腥味又新鮮,係我最喜歡creamy嘅生蠔🤎 子持魷魚 - 魷魚中間塞滿子持(魚春),子持增加菜式嘅口感又唔腥。而且🦑魷魚燒得香香,灑上五色芝麻,色彩繽紛賣相更吸引!🤎 燒野生右口魚 - 因為唔食蝦及海膽關係,師傅👨🏻‍🍳另外安排咗呢款燒野生右口魚比我🍣即是交蝶魚魚邊(其實我都唔識分,只係知好唔好味😂)望住師傅用火槍燒🔥D油逼哂出嚟,好正!上菜時都仲滴緊油,但配落紫菜及壽司飯,食落唔會肥膩唔會好油,咬嘅

_

澄𝚂𝚞𝚖𝚒 $𝟷𝟹𝟾𝟶

🤎 燒野生右口魚 - 因為唔食蝦及海膽關係,師傅👨🏻‍🍳另外安排咗呢款燒野生右口魚比我🍣即是交蝶魚魚邊(其實我都唔識分,只係知好唔好味😂)望住師傅用火槍燒🔥D油逼哂出嚟,好正!上菜時都仲滴緊油,但配落紫菜及壽司飯,食落唔會肥膩唔會好油,咬嘅每一啖都有魚油😋😋

食物包括:
赤貝 | 黑貝 | 堅魚 | 昆布清酒蒸鮑魚配鮑魚肝膽醬 | 深海池魚 | 金目鯛 | 九目魚 | 帆立貝配岩鹽柚子 | 吞拿魚赤身 | 中拖羅 | 大拖羅 | 卷物

🅵🅾🅾🅳:所有食物都夠新鮮,絕對對得起呢個價錢!偷食咗細佬一啖海膽,連唔好海膽嘅我都贊歎好鮮甜,食落口真係甜的😯 喺最後先上嘅赤身+中拖羅+大拖羅 都係我最愛!好滿足嘅一餐😋
_
📍大埔翠怡路3號翠怡花園C座15A號地舖 | Shop 15A, G/F, Block C, Greenery Plaza, 3 Chui Yi Street, Tai Po

🄾🅅🄴🅁🄰🄻🄻:推薦❕質素比以前更進步,而且食材夠新鮮👍🏻價錢上絕對係抵食。
2021-06-30 2497 瀏覽
睇完youtube介紹就黎食。網上講餐牌摷,今日黎到佢又真係換左。證明係有心去聽客人要求。環境好舒服乾淨,好有空間感。今日就比較小人。只得兩台客。蒸蛋係鮮味,唔似落味精。壽司定食師傅拎埋黎時會介紹返係咩魚黎,係細心既。鱈魚燒得剛剛好,油份出晒黎,調味剛剛好。仲有個奶凍結尾係超正。值得試。
2021-03-09 2934 瀏覽
Lunch 性價比超級高,值得一試,大家多啲支持,壽司新鮮,廚師態度友善親切有笑容! $300唔使,包前菜,蒸蛋,麵豉湯,仲有烏冬,菜式吸引,我食午飯去到的時候,人流唔多,大家多啲去。如小店執笠,以後淨係可以去食元氣
Omakase
Omakase
2020-12-20 3255 瀏覽
喺Open rice見到呢間店,用whatsapp book定枱門面有隱世店嘅風格十二點入到去竟然無人,應該係因為最近疫情嚴重咗嘅關係,直接叫咗個十貫目 $248環境乾淨舒適,有去咗日本嘅感覺,午市都可以望住師傅整,女店員著浴衣更加吸睛套餐包括麵豉湯、茶碗蒸、十件壽司、烏冬同甜品個人認為茶碗蒸太濃味,顯得烏冬太淡壽司就無得挑剔喇,甜品係紅豆奶凍,啲紅豆好正,粒粒都有起沙嘅感覺總括嚟講午市非常抵食!!
喺Open rice見到呢間店,
用whatsapp book定枱

門面有隱世店嘅風格

十二點入到去竟然無人,
應該係因為最近疫情嚴重咗嘅關係,

直接叫咗個十貫目 $248

環境乾淨舒適,有去咗日本嘅感覺,
午市都可以望住師傅整,
女店員著浴衣更加吸睛
十貫目

套餐包括麵豉湯、茶碗蒸、十件壽司、烏冬同甜品

個人認為茶碗蒸太濃味,顯得烏冬太淡
壽司就無得挑剔喇,
甜品係紅豆奶凍,啲紅豆好正,
粒粒都有起沙嘅感覺
總括嚟講午市非常抵食!!
2020-12-17
2019-10-20 5296 瀏覽
好有 heart 小店,值得支持!用料非常新鮮!試咗中價 set ($7xx),感覺物超所值,尤其係隻生蠔,超肥美鮮甜,朋友唔食蠔轉咗汁煮鮑魚一樣咁正!同樣質素市區肯定過千!星期六晚幫趁,一入門口得兩位客人,一開頭都驚伏伏地,但係原來咁正,好彩無調頭走!連埋我地全晚得四個客,都擔心佢做唔住,有機會要再幫襯!唯一美中不足係師傅有幾聲咳,如果番個戴口罩會安心啲!
唯一美中不足係師傅有幾聲咳,如果番個戴口罩會安心啲!

2019-10-12
生日
2019-09-03 3760 瀏覽
同男朋友慶祝拍拖周年,去試呢間新野。估唔到幾有驚喜講真omakase黎講佢唔算貴,有480/780/1080揀,我地揀左780。份量都夠食,用料好新鮮,師傅會同你傾下計,咁岩我地個日唔算多人環境都幾舒服。特別一提,師傅係啲細節位好有心思。例如係生蠔上放柚子jelly提味,真係好fresh好特別。值得一試啊間,下次會再黎
同男朋友慶祝拍拖周年,去試呢間新野。估唔到幾有驚喜

2019-07-28
2019-07-14 2569 瀏覽
媽媽生日🎂、倆母女撐枱腳! 一心鎖定日食! 要帶媽咪食D 有新意嘅日本料理! 上open Rick look 咗一陣,決定去”澄”一試😀! 由於是omakase,所以食了1.5 小時;對於我哋唻講已經是一個慢活節奏😂、但感覺良好,好享受😌最開心係....難得穫得媽咪「沒」有彈的一餐所謂貴價晚飯!正明佢真係覺得好食同滿意💯! 我個人來說,這個初嘗omakase的食物 與價格比是高CP 的! 還境也很舒服😌下次會同朋友再唻😊@@媽媽唔like 手機食先,所以無相睇@@
@@媽媽唔like 手機食先,所以無相睇@@
2019-07-14
生日
2019-06-19 2536 瀏覽
大埔中心美食多不勝數,可惜旁邊的太和站卻.......偏偏公司就在太和,這天忙碌過後,來到「澄」店如其名,一室澄明,簡約雅緻百餘元起跳的lunch set 不算便宜,鮮美的壽司卻也對得住這個價錢。初次造訪,想寫的不是食物。撥開簾子走進洗手間,日式座廁已叫人歡喜,還有棉花棒、牙線、JM香薰,洗手盆下甚至還有衛生巾!這份細心,不枉為一間日式食店。食物雖不至於驚為天人,但因着這抹恬靜,這份細心,還是樂於在午間再次光顧。
大埔中心美食多不勝數,可惜旁邊的太和站卻.......
偏偏公司就在太和,這天忙碌過後,來到「澄」

店如其名,一室澄明,簡約雅緻

初次造訪,想寫的不是食物。

六貫目定食
六貫目定食
2019-04-17 2172 瀏覽
OMAKASE熱潮開始,周圍都開咗不少呢類嘅日本餐廳。特別係大埔,原來已經開完一間又一間。睇過網上媒體報導過,明白係比錢賣廣告,但都成功吸引唔少大埔人試。-店內寬敞,比上次個間多啲位,但去前不忘打電話book個位有個保障!當日一點去到,客人唔多好多吉位,師傅冇野做休息緊。原來晏就冇Omakase😭同朋友各點咗十貫目壽司定食。有前菜、壽司主食、茶碗蒸、味噌湯、湯烏冬、甜品。呢個份量十分夠之餘,重好飽!👍🏻都只係$248+加一。-1️⃣前菜:係一磚迷你豆腐加上南瓜蓉 🎃 個人感覺呢個前菜十分普通,連少許調味都冇,好普通。2️⃣十貫目壽司:呢set係朋友個set🍣因為我唔食海膽關係,比朋友個set唔同。上菜時,師傅逐件壽司介紹,更叫我地由右下角開始由右至左食上去。點豉油更叫我地用薑點豉油掃上去。不過因為一次過上十件,記唔到咩名😂整體-飛魚子唔腥👍🏻鯛魚及拖羅係最好食。不過唔知係咪有比較嘅情況下(上次食隔離鋪),覺得食材唔太新鮮,魚壽司更冇各嘅特色,舊舊好似差唔多咁。而且每件壽司入面嘅Wasabi太多了,舊舊都攻鼻。3️⃣味噌湯:沒甚麼特別,唔似自己煮的。但湯的份量都幾大碗啊 🥣 4️⃣湯烏冬:麵身同出面買粗
當日一點去到,客人唔多好多吉位,師傅冇野做休息緊。
1️⃣前菜:係一磚迷你豆腐加上南瓜蓉 🎃
個人感覺呢個前菜十分普通,連少許調味都冇,好普通。
2️⃣十貫目壽司
十貫目壽司定食

呢set係朋友個set🍣
十貫目壽司定食

因為我唔食海膽關係,比朋友個set唔同。

整體-飛魚子唔腥👍🏻鯛魚及拖羅係最好食。
而且每件壽司入面嘅Wasabi太多了,舊舊都攻鼻。
4️⃣湯烏冬:麵身同出面買粗身嘅唔同,唔易斷又有咬口!清清地冇配料,幾岩十件壽司後食。
5️⃣甜品:其實食甜品時已經好飽。應該係牛奶雪糕?而且好似自製的。食落口感似Cream更有顆粒😳所以有D唔係咁確定係咩黎。味道口感都不太討好,所以同朋都只係食咗一兩啖。
正如上面所講,因為食過同類型餐廳,所以有比較。
食物-新鮮程度中上。食到尾聲時,見到師傅拎一盒帶子一盒蝦出黎解凍。可能即日解凍,所以食得出唔太新鮮(?)
服務-指waitress嘅服務。斟水唔夠主動。不過呢間大D,得一個待應比較忙。
店鋪-十分乾淨企理!又夠寬敞。如果有位放手袋就更好了。
價錢-十分抵食!$248加一已經可以食到飽飽👍🏻可以話係呢類日本餐廳嘅入門級。
整體-一分錢一分價。推薦大家一試的。⭐️⭐️⭐️

2019-04-13
2019-03-31 1481 瀏覽
$480 就可以食到Omakase 啦! 本身抱住去試吓嘅心態, 點知佢地用料一啲都唔差,連深海池魚都有 😍 好抵食呀! 下面係比平時多咗2樣,因為我地有啲朋友仔唔食某啲嘢,所以廚師特登安排咗其他嘢食1. 吞拿魚醬油漬2. 赤貝配岩鹽&青檸汁,好refreshing(不過平時個啲omakase 拍完會見到佢郁,唔知係呢到師傅唔夠經驗定點呢? 佢無俾我地睇呢個特色)3. 拖羅4. 兵庫縣生蠔 (真蠔)爽,清甜5. 象拔蚌 (好新鮮呀! 唔食蠔,食呢個都抵返哂)6. 比目魚7. 深海池魚8. 金目錭9. 帆立貝 (岩鹽,柚子汁)10. 新鮮海蝦11. 松葉蟹 (清甜,正呀~)12. 吞拿魚赤身13. 立魚湯14. 深海池魚/帆立貝/錭魚手卷15. 赤肉蜜瓜/橘子啫喱再講一次,呢個價錢,呢個質數,正呀~

1. 吞拿魚醬油漬
2. 赤貝配岩鹽&青檸汁,好refreshing

3. 拖羅
4. 兵庫縣生蠔 (真蠔)爽,清甜
5. 象拔蚌 (好新鮮呀! 唔食蠔,食呢個都抵返哂)

6. 比目魚
7. 深海池魚
8. 金目錭
9. 帆立貝 (岩鹽,柚子汁)
10. 新鮮海蝦
11. 松葉蟹 (清甜,正呀~)
12. 吞拿魚赤身
13. 立魚湯
14. 深海池魚/帆立貝/錭魚手卷
15. 赤肉蜜瓜/橘子啫喱

再講一次,呢個價錢,呢個質數,正呀~

2019-03-05 1408 瀏覽
在新界實在難以找到一家高水準的日本壽司店, 何況是大埔呢, 聽朋友介紹這間新開的澄, 本以為是跑馬地的澄, 原來大埔也開了一間700起跳的Omakase, 比起中環銅鑼灣平一大半, 今次選的780有刺身, 8貫壽司, 海膽飯和甜品。一入到去裝潢各樣都似模似樣, 很有格調。前菜先是螢光魷魚刺身, 下面還放了沙律, 味道普通。第二道上的是廣島蠔, 醋味不會太濃掩蓋了蠔本身的味道, 算新鮮, 味道相對清甜。這款有點燒得太乾身, 味道一般。到壽司, 我個人最喜歡這兩款, 上面的油脂挺多, 入口即溶, 下面的深海池魚卻帶點黏稠, 飯的溫度也剛好, 不錯。整晚最好吃的竟然是海膽飯, 分別有兩款海膽, 一款是紫海膽, 另一款是馬糞海膽, 再加上魚子和紫菜, 入口味道很濃厚, 美中不足的是馬糞海膽帶有點苦, 整體味道是不錯的。
前菜先是螢光魷魚刺身, 下面還放了沙律, 味道普通。
這款有點燒得太乾身, 味道一般。
2019-01-19
關於服務:我較早入坐, 除了我之外就只有4位客人, 坐下看餐牌, 手上沒有其他工作的侍應沒主動上前介紹, 看完放下了2分鐘, 手上沒有其他工作的侍應也沒主動上前詢問 。服務不到位其一。關於食物點了了中價位的, 比最高價位的少了兩種刺身和兩種壽司, 刺身壽司種類很普通, 沒有特別的魚或貝類, 大部份在普通的壽司店也能吃到。而品質也很普通。 不與日本比較, 就以附近為例, 此店旁邊也有一家師傅發板壽司店, 價錢便宜很多, 種類也相若, 但食物跟服務跟質素絕不下於這家, 此其二。關於壽司飯的酸度和各種比例還可以, 但最致命的是, 就算我馬上把放上來的壽司吃掉, 也無法感受到師父的手溫, 飯沒有手溫, 魚生更有冰冷感, 從低溫箱拿出來馬上做成壽司, 溫度控制欠棒, 令人非常失望, 如果我不能吃到師父手溫, 我不如果拿這850元去吃其他壽司店, 肯定能吃到更多較貴的食材和特色食品, 此其三。關於師父熱情度略低, 不夠主動, 介紹也不夠詳盡, 有時甚至要客人主動詢問才介紹放上來的食物。此其四。較高價位的店(1500UP)我也試過, 分別絕對大, 如果你是想嚐鮮, 附近有更便宜的選擇, 如果你是想

關於服務:

關於食物

關於壽司

關於師父

較高價位的店(1500UP)我也試過, 分別絕對大, 如果你是想嚐鮮, 附近有更便宜的選擇, 如果你是想尋找美食, 建議找高一個檔次的, 保證更有驚喜, 花的會更值得。
2019-03-04 2476 瀏覽
☆附上當日影片手機版(有可能)看不到, 如要睇片可坐定定在大電腦前收看☆沒有深究今天只顧住食跟著一班後輩仔闖進大埔, 來到這間開業不久日式店、試試其出品。。。大埔一個我不熟悉的地區,圍繞著這個圈圈內 原來也有數間日式料理店、 稍一不慎也給看錯, 訂好枱子朋友仔準時入座、 簡單的L型吧檯設計師傅嘅刀工/資力完全一覽無遺~星期六午市餐牌上以定食為主, 首看價錢絕不離地貼地價錢上更勝爭迴轉、 又看看食材新鮮度會否一樣更勝一籌~當日眾人便叫了十貫目壽司定食, 當中包括了前菜/茶碗蒸/ 壽司十貫/ 味噌湯/ 湯烏冬/與及甜品HK$248.前菜上很少機會碰到用豚肉堆砌而成 ,驟眼看來真的猜不透、 詢問之下才恍然大悟, 暖暖的豬肉放在口中肉香肥美、 不過自己就不甚太愛 過於肥的白肉~至於蒸蛋面層便用上薄薄的松露提升了整碗茶蒸蛋的香氣與及加多一份松露層次、 自己就蠻滿意手中物~至於味噌湯自己就覺得中中平平~定食當中當日包括 :吞拿魚/金目鯛/真鯛/深海池魚/活赤貝/帆立貝/甜蝦/海膽/與及三文魚子~十款壽司當中我不一一記錄, 只可說舌頭在記憶中有打上腦的幾款~ 當日之海膽濃郁甜美, 甜蝦爽身度令人驚訝

至於味噌湯自己就覺得中中平平~
當日之海膽濃郁甜美, 甜蝦爽身度令人驚訝、帆立貝不過不失, 活赤貝亦都非常新鮮~
當中亦有我認為最不濟那就是最平凡的吞拿魚 、吃在口中感覺最為不鮮~

海膽

甜蝦

帆立貝

吞拿魚

吞拿小卷物是朋友追加的所以不屬於十貫目內
三文魚子

另外順帶一提他們之鰻魚定食個人就覺得可以一試,有別坊間一般用上鰻魚汁、所以上枱時赤身 鰻魚睇上平凡,但入口不俗~

湯烏冬麵質較為幼身, 入口滑溜雖然賣相不吸引~
湯烏冬

甜品方面簡單地用上一個奶凍, 面層輕輕灑上紫薯粉入口清新且不太甜~

老實說在於新界區以HK$二伯多元吃上一個這樣豐富的定食我覺得已值回票價,食材上某些白魚較為平凡 、但將貨就價之情形下亦可見諒, 至於每一件之(睇頭)個人覺得如果傅父可將魚生切得輕輕厚身一點入口更見豐盈~
☆ 忘記一提以這個價位帶上一件金目鯛個人覺得店子亦算有誠意☆
2019-01-10 1531 瀏覽
Me and my husband came here for dinner and felt great throughout the whole dining experience. The restaurant is very thoughtful towards guest’s needs, for example: they have a charging station under the table for EVERY customer to charge their electronic devices. After you choose the set you want from the menu, the owner, which is also the main chef will ask what are your preferences and whether there’s anything you can’t or doesn’t like to eat. I rarely go to any Omakase restaurants because I d

After you choose the set you want from the menu, the owner, which is also the main chef will ask what are your preferences and whether there’s anything you can’t or doesn’t like to eat. I rarely go to any Omakase restaurants because I don’t eat any raw fish/ uni etc, I thought I wouldn’t have much choices under such circumstances. BUT, after this Omakase experience, I realised that I have SO much alternatives than having fish sashimi! For my 3 sashimi dishes I had: Geoduck, Arkshell clam and spit shrimp. For my sushi selection I had white shrimp, scallop, crab meat with abalone paste, seared black sea bream and a red coloured shell ( not sure what’s the name) Every piece of sashimi and sushi was very fresh and tasty!

After the sashimi and sushi, you can chose whether to have a hand roll or udon~ I chose the udon and it turn out to be a black truffle udon with caviar. It’s VERY VERY GOOD!
Strongly recommend! Not to mention their soup is really good too!

Their desserts are handmade by the chefs and it’s different everyday.

Overall, me and my husband was very happy with the Omakase at Sumi and I learned that people like me ( who doesn’t eat raw fish ) can also enjoy the dining experience no less than the people who are having raw fish dishes!

2018-12-25 1352 瀏覽
大埔友平安夜唔知去邊度last min找到間新開日本餐廳就入去試吓啦,同男朋友想搵個靜靜地嘅地方傾吓計,又比我哋撞左入嚟唔錯喎!環境好舒服佈置同埋設施都好細心。今晚好開心好滿足,如果諗起想食日本野嘅話絕對會再返嚟!價錢480起,第一次黎,試左480啦每道菜都好新鮮~我最鍾意食牡丹蝦,牡丹蝦嘅做法非常特別!刺身再用火槍火炎燒~非常滿足^^比目魚裙邊真係唔係度度可以食到,仲有生蠔超濃海水味好啱我心意🥰師傅好健談細心,絕對推介!

價錢480起,第一次黎,試左480啦

師傅好健談細心,絕對推介!
魚子醬海膽湯凍
當做宮城真蠔