2016-07-02 296 瀏覽
唔知第幾次來潮福啦,一直挺喜歡潮福所以光顧左幾次。 旺角其實有兩間潮福,一間就好似旗艦店一樣大間又舒服(旺角道一號),呢間就坐落(個人覺得)比較就腳既女人街,系近家樂坊/油麻地方向。有兩層,上層食蒸鍋,下層竟然系任食火鍋,成人148HKD任食。點選了烤魚湯底,條魚大條,都ok好食既,配料有西洋菜餃,魚肚,豬皮,伊麵,紅薯粉和其他比較常見的配料。啤酒汽水同竹遮茅根水(呢個幾好飲不很甜)。 當日因為人很多員工又比較少,所以有時食物要等挺久才來,加上冷氣好少幾熱下,但勝在員工們都好有心敬業樂業,所以無所謂啦。 其實呢度早上7點開,大部分時間做點心生意,或者下次可以死黎一試飲茶。

太肥左d
2016-06-29 264 瀏覽
早前在青衣吃過這一間蒸氣鍋店,對這間餐廳印象不錯,所以相約好友到旺角分店再吃一次主打的蒸氣石鍋,不過旺角分店有點不同,因為這裏可以選擇海鮮加任食套餐,可以揀粥底、燉湯、total五款自選海鮮,再加任食其他餐點鮮菌燉龍躉骨湯:平日都好少機會飲到正宗的燉湯,這裏的燉湯非常之足料,魚骨也熬得好入味。生劏龍𧄌件:蒸煮過後的龍𧄌非常清甜,魚皮仍留有很厚的膠質,不過肉質比之前吃過的欠一點彈牙的質感。手切和牛肉:肉質多嫩滑、油脂分佈均勻,蒸煮過後也帶好重的牛香,不錯。瑤柱鮮准山粥:等一次試海鮮鍋的粥底,果然名符其實粥底盡吸了食材的精華,即使已經好飽,但也要將粥底掃落肚。還吃過很多款海鮮,埋單一人$350,性價比真的好高
還吃過很多款海鮮,埋單一人$350,性價比真的好高
2016-06-02 402 瀏覽
今日早放工,早啲食飯唔使等位,就同同事殺上潮福食海鮮,海鮮係我嘅至愛, 最鐘意食就係亞拉斯加蟹,貪佢夠多肉!今日店長推介就係呢隻蟹啦!中正下懷,不過唔知有幾大隻,同埋都應該都唔平,走去睇睇先,佢話一隻約四斤重......喂,幾錢先得架??? 佢答我$488...,咩話? 無錯, 係$488!嘩,末聽過咁平,梗係要開隻食啦。 上枱分開三 Part, 蟹蓋,蟹身,蟹腳,先食蟹蓋先,蒸左十分鐘,啲膏多到呢..... 入口甘甘甜甜,吃完仲有陣陣鮮味係味蕾上 ,不過要忍一忍口,經理教落,留反啲膏最後放埋落啲粥底道。跟口吃埋其他,蟹腳啖啖肉,鮮甜至極,原來呢隻蟹蒸來食係咁好食!最後食埋個蟹粥,完美飯局。不過一枱只限一隻,唔夠喉^^。想訂定星期六同屋企人來食, 原來星期一至四先係$488一隻咁平,五六日要$788, 不過咁大隻,其實都唔過份,應該好快會再來食。
2016-05-31
  • 亞拉斯加蟹
2016-05-28 325 瀏覽
星期五晚, 我和一班舊同事相約到旺角的潮福嘗試新出品的蒸氣鍋, 他們食過話唔錯,所以我都想試下,果然十分有驚喜,比我想像中更好。首先來的是一盅蟲草雞龍躉骨燉湯, 湯很夠熱,而且真材實料,很足料,味道很好。跟著是海中蝦,海中蝦十分新鮮,捧出來時還會動,放在蒸氣鍋煮熟,很鮮甜美味, 蜆和蚌也很新鮮,一點也不軔,也沒有半點腥味。壓軸出場的是龍蝦,龍躉,鮑魚,聖子皇和扇貝,龍蝦捧出來時也是會動的,這些海鮮都超級新鮮,令人眼前一亮。龍蝦肉鮮甜多汁;龍躉則嫩滑鮮味, 鮑魚扇貝聖子皇都不軔,蒸的火喉恰到好處;扇貝伴有粉絲和蒜蓉, 蒜蓉本身已經很香,粉絲加點鼓油,令扇貝的鮮味更特出,好味到難以形容。食到這裏時,我原本以為差唔多,但我想不到這只是開始,還有和牛,雞,栗米,菜心,花枝丸,馬拉糕等火鍋配料任點任食, 比較特色的配料是菜肉釀涼瓜,涼瓜一點苦澀味也沒有,肉釀落涼瓜也很合拍,味道不俗。食了這麼多,我已感到很滿足,但原來主角還未出場,這兒的主角是淮山瑤柱粥底,粥底就在蒸氣鍋底,用粥的蒸氣把上面的海鮮和蒸氣鍋配料蒸熟,粥吸收了海鮮和肉類菜類的精華,簡直是完美,令人回味無窮,建議大家不要在前段吃得太飽,

首先來的是一盅蟲草雞龍躉骨燉湯, 湯很夠熱,而且真材實料,很足料,味道很好。跟著是海中蝦,海中蝦十分新鮮,捧出來時還會動,放在蒸氣鍋煮熟,很鮮甜美味, 蜆和蚌也很新鮮,一點也不軔,也沒有半點腥味。壓軸出場的是龍蝦,龍躉,鮑魚,聖子皇和扇貝,龍蝦捧出來時也是會動的,這些海鮮都超級新鮮,令人眼前一亮。龍蝦肉鮮甜多汁;龍躉則嫩滑鮮味, 鮑魚扇貝聖子皇都不軔,蒸的火喉恰到好處;扇貝伴有粉絲和蒜蓉, 蒜蓉本身已經很香,粉絲加點鼓油,令扇貝的鮮味更特出,好味到難以形容。食到這裏時,我原本以為差唔多,但我想不到這只是開始,還有和牛,雞,栗米,菜心,花枝丸,馬拉糕等火鍋配料任點任食, 比較特色的配料是菜肉釀涼瓜,涼瓜一點苦澀味也沒有,肉釀落涼瓜也很合拍,味道不俗。食了這麼多,我已感到很滿足,但原來主角還未出場,這兒的主角是淮山瑤柱粥底,粥底就在蒸氣鍋底,用粥的蒸氣把上面的海鮮和蒸氣鍋配料蒸熟,粥吸收了海鮮和肉類菜類的精華,簡直是完美,令人回味無窮,建議大家不要在前段吃得太飽,留肚食粥底才是重點。 這一晚食得很開心,大家都盡興而歸,享用了一頓很豐富的晚餐。
海中蝦
鮑魚
龍躉
  • 淮山瑤柱粥底
2016-05-22 3332 瀏覽
蒸氣石鍋可以話系近期嘅潮流,而且食完之後仲比一般嘅火鍋健康添~~~絕對唔介意再嚟多幾次囖...三個人一齊嚟,就無先book位啦,我地大概夜晚6點幾去到,唔洗點等就有位。因為用蒸氣將啲食物蒸熟,所以食嘅主要都系海鮮。 點咗鮑魚、蟲草雞、蜆、帶子墨丸同埋蟹。味道的確好唔錯!!鮑魚大隻夾抵食!!!而且性價比高,何為性價比高呢,就係鮑魚大得嚟,蒸完之後肉身嘅精華同汁唔會流失,而且好好咁保存系度,肉質較嫩。 味道好鮮,真係睇到都已經流曬口水啦。 蟲草蒸雞又系,好大一盤,三個人食就啱啱好,雞肉蒸出嚟好嫩,名副其實嘅鮮嫩多汁啊,加上冬菇同蟲草花嘅香味,好食到停唔到口. 墨丸爽口彈牙 帶子真係要特別推介一下,好大粒啊,粉絲好滑,帶子上面加少少蒜茸一齊蒸,更加入味蟹,果然蟹都系要蒸先會好食,原汁原味,汁都唔放過!!
點咗鮑魚、蟲草雞、蜆、帶子墨丸同埋蟹。味道的確好唔錯!!
味道好鮮,真係睇到都已經流曬口水啦。
蟲草蒸雞又系,好大一盤,三個人食就啱啱好,
墨丸爽口彈牙
蟹,果然蟹都系要蒸先會好食,原汁原味,汁都唔放過!!
2016-04-28
13 分鐘 (堂食)
最近蒸氣石鍋真是到處都有, 而愛吃打邊爐的相公近來都轉愛食蒸氣石鍋, 今次就來到這間旺角的潮福蒸氣石鍋店平日晚上的石鍋店都有7 成滿, 而店員就帶我們去二人卡位, 枱的size 都非常大的呢~潮福的半自助蒸氣鍋海鮮餐, 可以選5 樣海鮮, 其餘肉呀, 菜呀都可以任食, 適合大食的相公; 而調味料及飲品也是自助式的呢~先來個雲腿粒冬瓜燉海螺肉, 都幾清甜之餘都幾足料的說~店員同時幫我地準備排骨粥之後再開始在上面蒸海鮮啦~店員先幫我地蒸象牙蚌仔, 都好新鮮…之後就食個象拔蚌仔及日本大元貝,蟶子都幾爽口, 而元貝都好厚肉大只, 不過唯一我覺得他們會將每樣海鮮都上大量的蒜, 雖然好食但就油了一點, 也不像食蒸鍋了…蟶子皇, 好味但也是有同一樣的蒜頭調味…海中蝦, 都好大隻下, 而且都好新鮮, 肉質都好Q 彈..大連鮑魚, 這個用蟲草花及薑來配的鮑魚, 味道清新, 也沒有之連其他淨用蒜頭那樣油膩, 不錯~食完海鮮, 就食下雞及肥牛先, 可以任食的說, 雖然不是肉質最好的, 但也不過不失, 而且也是任食的說.當然要食返個蔬菜平衡一下…而且還有馬拉糕等, 馬拉糕不錯很鬆軟的呢~最後食返個粥底, 有南
先來個雲腿粒冬瓜燉海螺肉, 都幾清甜之餘都幾足料的說~
店員同時幫我地準備排骨粥
蟶子皇, 好味但也是有同一樣的蒜頭調味…
海中蝦, 都好大隻下, 而且都好新鮮, 肉質都好Q 彈..
當然要食返個蔬菜平衡一下…
而且還有馬拉糕等, 馬拉糕不錯很鬆軟的呢~
最後食返個粥底, 有南瓜加入的排骨粥, 鮮甜好味, 加上之前的海鮮精華, 好味道~

如果以蒸氣石鍋來說, 只是3百多的價可以食海鮮之餘又可以任食牛肉雞及蔬菜等, 飲品也是任飲, 真的平之選~

2016-04-19
  • 蒸氣鍋海鮮餐
2016-05-17 1530 瀏覽
呢排個胃都唔知系米食錯咗啲乜,食乜都覺得飽飽滯滯,搞到晚晚一到飯點就唔知應該食啲乜好...行行下通菜街,見到潮福蒸氣石鍋,先醒起仲可以食蒸嘅海鮮,清淡得嚟又好味,等老公收工,就一齊過嚟撐檯腳啦!!! 睇個菜單,海鮮餐有個海鮮定食,有貝殼盛盆同埋南非龍蝦,我地兩樣都要咗,粥底系2選1嘅,下邊仲有自選海鮮5款,夜晚7點9之前或者10點半之後過嚟食會比較抵食 $298一位!!酒水系自助嘅,想飲自己過去拿就得啦,就嚟夏天,雪櫃仲有冰凍西瓜,正吖!! 我同老公仔都唔系好識煮飯,啲海鮮好彩都有專門嘅服務員幫手蒸,我地直接等熟就可以食啦!~~~~南非龍蝦真係好大隻!!蒸嘅時候我就鐘意放蒜茸,其實仲有好多其他醬汁,不過為咗健康啲,都係偏向原汁原味多啲,....龍蝦肉又白又嫩,仲有好香嘅蒜茸味添... 海中蝦噶肉質比較爽口,蝦同豉油梗喺絕配啦。 個湯味道比起我自己系屋企煲仲更加好味,入邊食材豐富,有冬瓜、雲腿粒、海螺肉,湯嘅味道好鮮~~ 美國石蠔同平時食嘅生蠔好唔同,首先大細就已經唔系一個level啦,再加上佢比一般嘅生蠔口感要滑,更加嫩!!! 如果驚住要等好耐,可以放幾樣
$298一位!!
海中蝦噶肉質比較爽口,蝦同豉油梗喺絕配啦。
如果驚住要等好耐,可以放幾樣一齊落去蒸,蟲草雞、荷葉飯、豬肉丸,咁樣蟲草雞既可以有荷葉嘅香味,豬肉丸都有蟲草花嘅香味!!一舉幾得,蟲草雞蒸完之後,啲油都自動滲出嚟,雞肉嫩滑
2016-03-31
18 分鐘 (堂食)
2016-05-09 749 瀏覽
雖然天氣開始熱,都不會減低小妹對打邊爐的興緻 今日就一家人到旺角吃蒸氣鍋~看地圖,有點複雜... 但地點實際上很便利,在登打士街轉入女人街就即看見。先看看收費。閒日每人$338,包粥底、1燉湯、1貝殼盛盤、1花竹蝦,還可選5款海鮮 (份量: 1人1隻)。右邊的才是任食。價錢不算貴,比散叫的便宜得多!海鮮方面我們選了肉蟹、蟶子、石蠔、鮑魚、黃金蚌。醬汁自助吧跟平時火鍋店無異,有小妹最愛的桂林辣椒醬!終於不用再以豆瓣醬扮辣醬了~套餐還包任飲~ 大枝裝嘉仕伯/青島都有。下次可以同朋友仔邊吃邊暢飲 鬼佬涼茶x中國涼茶 crossover xD媽媽喜歡這個自家煲竹蔗水,蔗味清甜,與平常喝到只得甜味的,天然得多。燉湯我們全部都選了雲腿粒冬瓜燉螺肉。當隔離枱落單時才發現可以每人選不同的,早知2款都試啦... (๑•́ ₃ •̀๑)燉湯非常足料,又雞又蜆肉又火腿。煲得也夠火喉,連平時只喝媽媽牌湯水的妹妹也讚口不絕。飲完湯warm up,終於到戲肉。先來個貝殼盛盤,有大蜆、花甲... 非常新甜,任何調味料也不用,已經吃到滿滿鮮甜味。店員精準拿捏蒸的時間,保持鮮嫩爽口,媽媽都不禁大讚一番。花竹蝦都是送的,
雖然天氣開始熱,都不會減低小妹對打邊爐的興緻

今日就一家人到旺角吃蒸氣鍋~
先看看收費。

海鮮方面我們選了肉蟹、蟶子、石蠔、鮑魚、黃金蚌。
竹蔗水
鬼佬涼茶x中國涼茶 crossover xD

雲腿粒冬瓜燉螺肉

飲完湯warm up,終於到戲肉。
貝殼盛盤

店員精準拿捏蒸的時間,保持鮮嫩爽口,媽媽都不禁大讚一番。
花竹蝦 + 美國石蠔
花竹蝦都是送的,每人一隻。蝦肉結實、爽口,嫩嫩的,蠻鮮味,不用調味也可。

石蠔也頗新鮮,肉蠻厚。原本已加了些薑蔥,蒸後蠻入味。蠔味不算太濃,啖啖肉的感覺好滿足。
蟶子 + 鮑魚 + 黃金蚌
黃金蚌比手心還大,大得令人驚喜。因為size比其他蜆/蚌大,口感更爽脆、啖啖肉。小妹認為蒜蓉過多。蚌本身已夠鮮,太多調味反而掩蓋了其鮮味。

吃過鮮味的黃金蚌後,鮑魚/蟶子的鮮味冇咁突出。鮑魚幾爽口,但蟶子好像不夠鮮。黃金蚌的蒜蓉應該要加在蟶子上才對。
肉蟹
肉蟹一人半隻,蟹膏超多~ 蟹的肉質頗結實、爽口。

餐廳很細心,把蟹殼先敲破一點,方便我們食用。還開不到嗎?他們還會提供蟹剪,連媽媽都讚好。
吃完海鮮,當然也要試試任食的東西。

店員很細心,見到我們差不多蒸晒海鮮就提提我們落單,好讓我們一吃完海鮮就可以蒸其他東西吃。

中間:蟲草花蒸雞。雞肉蠻滑,但味不鮮,雞味不突出。

左至右:蝦丸、墨魚丸、釀豆卜、肉鬆釀涼瓜。手打丸夠爽口,蝦丸還有真蝦肉~ 蒸豆卜淋淋地又脆脆地,口感頗有趣。
蒸菜
平時食菜都是炒/白焯多,没想到什麼調味都没有,蒸都可以咁鮮味,而且保持翠綠、口感清爽。

比上面的乜丸、乜肉更得我心。
馬拉糕 + 紅棗糕
上次散叫吃過馬拉糕,即蒸即食超鬆軟。但2人吃一大盤真的太多了⋯⋯ 這裏可以一件件叫,比較適合吃飽飽做甜品

馬拉糕依舊鬆軟,新鮮出爐的紅棗糕也夠軟熟,啖啖的紅棗味感覺很養生~
瑤柱鮮淮山粥
粥頗綿,瑤柱不太吃到,但鮮肉及淮山味蠻突出。一家人,一人一碗仔都不錯。可能吃得不夠多海鮮吧,海鮮精華不夠,鮮味略嫌不夠。如果可再額外加錢,多吃一點海鮮會更開心。

2016-04-28
肉蟹
蒸菜
馬拉糕 + 紅棗糕
2016-05-08 453 瀏覽
最近超流行吃蒸氣鍋,不過如果一大班朋友去吃海鮮價錢較難預計,潮福蒸氣石鍋推出嘅蒸氣鍋海鮮半任食放題,三百多元就可吃到指定海鮮,更有指定配料及飲品任飲任食,所以朋友約我吃飯,我即時提出要試!每枱都會送贈貝殼盛盆及南非龍蝦、粥底、燉湯及自選海鮮可選5款。選完菜,就可去醬汁自助吧挑選醬汁。我只取了少量醬油及辣椒,因為海鮮夠新鮮,吃原汁原味最滋味。啤酒汽水及竹蔗水可自取任飲。先來燉湯,我選的是雲腿粒冬瓜燉海螺肉,湯頭非常濃郁鮮甜,完全沒有油膩感。粥底是瑤柱鮮淮山粥,店員把原粒瑤柱、鮮淮山及珍珠米放入窩中,再放入蒸隔蒸海鮮。不同海鮮蒸煮時間不一,蒸鍋會有計時器,店員亦會在從旁協助,確保海鮮蒸得最有水準。貝殼盛盆,幾乎是完全的保留住蜆的鮮味跟肉質的彈嫩,而且蜆肉相當甜。 象拔蚌仔及象牙蚌仔,彈牙又鮮味,配上少量蒜蓉粉絲,好惹味。大連鮑魚配上蟲草花,好肥美。日本大元貝,啖啖肉肉厚鮮甜。聖子皇,大大隻蟶子入口鮮香彈牙,配上蒜香及粉絲,完全吸收蟶子的鮮味。南非龍蝦,肉質爽口味濃,一個字:鮮!吃完海鮮大約飽了一半,所以再點了任食配料試試,包括污糟雞、豬肉丸,蔥花卷及荷葉飯等等。荷葉飯,飯粒夠乾身,有大量瑤
啤酒汽水及竹蔗水可自取任飲。
象拔蚌仔及象牙蚌仔,彈牙又鮮味,配上少量蒜蓉粉絲,好惹味。
大連鮑魚配上蟲草花,好肥美。日本大元貝,啖啖肉肉厚鮮甜。
南非龍蝦,肉質爽口味濃,一個字:鮮!
荷葉飯,飯粒夠乾身,有大量瑤柱絲及冬菇粒等配料,淡淡荷葉香,有驚喜!
最後是我最期待的粥底。
粥底吸收海鮮精華口感綿滑,除了有海鮮味,也有瑤柱香,雖然很飽但我也忍不住全部吃光。
2016-04-25
  • 聖子皇
2016-04-26 540 瀏覽
本身我自己就鐘意蒸氣石鍋,一來健康D,二來無打邊爐咁熱氣,仲可以食到海鮮既鮮甜!落完order等海鮮既時候,先黎左兩盅湯,有雞腳、冬瓜、蜆,不過油份比較多!粥底方面,有兩款可選擇,分別係排骨粥或淮山瑤柱粥,然後店員會將粥放係鍋底一直煲!貝殼盛盤,有大花甲同細蜆,隻隻蜆肉都大大粒又彈牙,而且無沙!日本大元貝,同樣粒粒肉都好飽滿,而象牙蚌仔就比較細隻,不過肉質爽口!南非龍蝦,肉夠結實彈牙,再加上香蒜更加香甜!蟶子皇,肉質爽口鮮甜,加埋粉絲及蒜蓉好食!大連鮑魚,size比我想像中細左小小,不過肉質幾結實,加埋蟲草一齊蒸都唔錯!生劏龍䠢件,肉質嫩滑,唔鞋口!唔洗點豉油都好夠味,好清甜!食唔夠喉,簡左D任食既食物,例如豬頸肉、馬拉糕、紅棗糕!埋單每人大約HK$350
本身我自己就鐘意蒸氣石鍋,
一來健康D,二來無打邊爐咁熱氣,
仲可以食到海鮮既鮮甜!
落完order等海鮮既時候,
先黎左兩盅湯,有雞腳、冬瓜、蜆,
不過油份比較多!
粥底方面,有兩款可選擇,
分別係排骨粥或淮山瑤柱粥,
然後店員會將粥放係鍋底一直煲!
貝殼盛盤,有大花甲同細蜆,
隻隻蜆肉都大大粒又彈牙,而且無沙!
日本大元貝,同樣粒粒肉都好飽滿,
而象牙蚌仔就比較細隻,不過肉質爽口!
南非龍蝦,肉夠結實彈牙,
再加上香蒜更加香甜!
蟶子皇,肉質爽口鮮甜,
加埋粉絲及蒜蓉好食!
大連鮑魚,size比我想像中細左小小,
不過肉質幾結實,加埋蟲草一齊蒸都唔錯!
生劏龍䠢件,肉質嫩滑,唔鞋口!
唔洗點豉油都好夠味,好清甜!
食唔夠喉,簡左D任食既食物,
例如豬頸肉、馬拉糕、紅棗糕!
埋單每人大約HK$350
潮福我去了幾次,次次都很喜歡,喜歡的是他們乾淨俐落的中式裝橫,非常好的服務態度,每次去到都見到服務員開心和滿足,又不讓我們自己蒸煮食物,因為他們都搶著幫我們煮,還幫忙分食物夾到我們的碟子上。基本上我們除了order食物同將它們從碟子用筷子夾起放入口中外,我們什麼都不需要做,令我聯想起古時一位肥婆懶到手也舉不起來拿東西吃,要父母定唔知老公餵食,他們不在家的時候把麵包圍在肥婆的頸項,最後因連轉麵包都懶得轉而餓死家中。這種家人式的濡愛竟然在潮福找到到,絕對是我們的榮幸,而他們蒸海鮮肉類經驗比我們豐富,所以我們不用怕是不是蒸過頭還是怎樣的。旺角這個分店的職員全部都好nice,超bonus。 此海鲜餐是有一次性點的5種海鮮和無限量任食的包點,蝦丸,墨魚丸,菜類,蟲草雞件等,青島/Carlsberg啤酒都是任喝,還是玻璃瓶裝的,8點半後7折,星期一到四平40幾元,折實每人約320。任食類的墨魚/蝦丸和牛肉粒/牛肉片質素頗高,平時一碟要60多元那種,實淨比較少雪花,肉味重,配合蟲草雞件同蒸,吃不完的雞再放進最下層的粥底以蒸氣高溫蒸煮最多2小時,甚至我加了吃不完的啤酒下去(只是一小杯,沒浪費食物),粥
此海鲜餐是有一次性點的5種海鮮和無限量任食的包點,蝦丸,墨魚丸,菜類,蟲草雞件等,青島/Carlsberg啤酒都是任喝,還是玻璃瓶裝的,8點半後7折,星期一到四平40幾元,折實每人約320。任食類的墨魚/蝦丸和牛肉粒/牛肉片質素頗高,平時一碟要60多元那種,實淨比較少雪花,肉味重,配合蟲草雞件同蒸,吃不完的雞再放進最下層的粥底以蒸氣高溫蒸煮最多2小時,甚至我加了吃不完的啤酒下去(只是一小杯,沒浪費食物),粥吸了海鮮肉類的精華,顏色由白變黃,超。鮮。甜。,很。養。胃。!

小提示:牛肉片很容易蒸過頭,建議蒸了一分鐘就自己拿出來,但小心燙手,因為蒸汽的熱能比100度滾水更多!還有,上菜比較小份,所以要適量調節自己的適量。
2016-04-20
20 分鐘 (堂食)
2016-04-20 636 瀏覽
今晚到旺角換領信用咭迎新禮物,順道跟旺角工作的朋友晚餐。她已經訂好了就近的蒸汽石鍋店。原來這是半自助呢!即是5款海鮮+湯+其任食配料/汽水任飲。記得去年朋友的生日飯,在尖咀潮福散點,每人也要四百元。 現在半自助任食,才三百元呢!   散點VS半自助,還是半自助比較化算!    而且不用有任何束縛,任點喜歡的蔬菜,肉類,糕點。今晚來個無拘無束的半自助吧! 先點選鍋底及燉湯,再挑選五款喜歡的海鮮。吃過海鮮後,才選擇任食項目。交單後,去調味料自助吧!多款醬汁自由配搭。  燉湯:材料都燉至軟棉棉了,就連雞腳也不需太多的牙力呢!    海鮮來了!     龍蝦:訂位送龍蝦。龍蝦鋪了乾身的蒜蓉,不太油,没有搶過龍蝦肉的鮮甜。  日本大元貝:厚身元貝肉對半開,再平攤在元貝上,減少蒸煮的時間,可以保持元貝的肉質及鮮味。如果原粒來蒸,就要加長蒸的時間,可是這會令元貝肉質變霉,又失去鮮味。  象拔蚌仔:長長的吸管已分段,肉質較爽脆。    北寄貝:即是北寄貝刺身的清蒸版本。刀形的厚肉部份已對半開,蒜蓉的味道就可以滲入北寄貝肉,既有北寄貝刺身的清甜,也有絲絲蒜蓉的香味。蟶子皇:雖不是很大隻,蟶子肉已起出,方
今晚到旺角換領信用咭迎新禮物,
順道跟旺角工作的朋友晚餐。
她已經訂好了就近的蒸汽石鍋店。
原來這是半自助呢!
即是5款海鮮+湯+其任食配料/汽水任飲。
記得去年朋友的生日飯,在尖咀潮福散點,每人也要四百元。
現在半自助任食,才三百元呢!
散點VS半自助,
還是半自助比較化算!
而且不用有任何束縛,任點喜歡的蔬菜,肉類,糕點。
今晚來個無拘無束的半自助吧!
先點選鍋底及燉湯,再挑選五款喜歡的海鮮。
吃過海鮮後,才選擇任食項目。
交單後,去調味料自助吧
多款醬汁自由配搭。
燉湯
燉湯:材料都燉至軟棉棉了,就連雞腳也不需太多的牙力呢!

海鮮來了!
龍蝦:
日本大元貝:
象拔蚌仔:

長長的吸管已分段,肉質較爽脆。
北寄貝:

即是北寄貝刺身的清蒸版本。
刀形的厚肉部份已對半開,
蒜蓉的味道就可以滲入北寄貝肉,
既有北寄貝刺身的清甜,
也有絲絲蒜蓉的香味。
蟶子皇:

雖不是很大隻,蟶子肉已起出,方便夾出來品嚐。

這4款都是蒜蓉及粉絲墊底,
除了浸著蒜蓉的油,也有海鮮的精華,
粉絲則吸收了這汁液,真的汁都撈埋。

大連鮑魚:
厚厚的鮑魚已界花,没有加上蒜蓉,改配蟲草花。
大連鮑魚
釀豆卜 釀苦瓜 南瓜 芋頭
紅棗糕 馬拉糕 是必點的
紅棗糕 馬拉糕
主角:瑤柱鮮淮山粥底
然後到主角:瑤柱鮮淮山粥底!!
米粒已化為棉棉粥,加上各款食材的精華。
今晚最好味的,就是這碗粥了!

餐後總要來一杯汽水,都是任飲
現在各款配料任點食,無須再怕順得哥情失嫂意了。
就是喜歡這種無拘無束的感覺。
  • 龍蝦
2016-04-17 349 瀏覽
有日睇報紙見潮福有半自助蒸氣鍋, 價錢平左一半都仲有海鮮食, 好抵WO, 所以今晚收工即刻黎食下先.半自助係海鮮自選十揀五, 任食既就包肉類, 蔬菜類, 仲有啤酒汽水任飲. 7點9前離坐都係$298.醬料配搭自選, 材料都有好多, 而且乾淨.粥底2揀1, 要左瑤柱鮮淮山粥, 一開始先將粥底料放落個鍋底, 瑤柱大粒夠足料.仲有每位滋潤燉湯2揀1, 要左西洋菜燉唐排, 個湯夠晒熱, 西洋菜好香, 清清地唔會太濃味, 夠滋潤.之後就開始食海鮮喇, 先蒸貝類, 花甲, 蜆之類, 隻隻都漲卜卜, 鮮甜無沙, 煙韌有咬口.半隻南非龍蝦, 肉夠厚夠多, 入口味甜新鮮, 爽口彈牙, 用少少蒜蓉調味更突出.海中蝦二隻, 唔算大隻但夠飽滿, 肉質肥美, 爽口彈牙, 蝦頭仲有好多膏.大連鮑魚, 鮮味濃, 厚肉而煙韌, 有咬口. 日本大元貝, 咬落好爽口, 味道鮮甜. 蟶子皇, 夠大隻, 肉質肥美, 煙韌得黎爽口, 蒜蓉配搭帶出鮮味, 而且粉絲索晒海鮮既精華.仲有生劏龍躉件, 魚肉好嫩滑, 厚肉肥美, 骨唔多唔腥, 而且皮夠晒骨膠原.之後再食番個粥底, 煲得夠綿夠杰, 好香而有淡淡海鮮鮮甜味, D精華流晒落個

醬料配搭自選, 材料都有好多, 而且乾淨.
大連鮑魚, 鮮味濃, 厚肉而煙韌, 有咬口.
日本大元貝, 咬落好爽口, 味道鮮甜.
之後再食番個粥底, 煲得夠綿夠杰, 好香而有淡淡海鮮鮮甜味, D精華流晒落個粥度, 淮山亦入晒味, 好爽口.
2016-04-11 518 瀏覽
時常覺得吃"蒸"會較健康,而且能保留海鮮的原汁原味。前幾天已預先訂好旺角潮福,而這間潮福與別自選海鮮不同,賣的是半自助式。所謂半自助,是任選5款海鮮+湯,再點任食系列食物,對大胃王的小妹來說,任吃應該比較划算吧。而任食食物有荷葉飯、馬拉榚、菜、丸類等,選擇都算得上多元化。而餐廳時按時段收費,由於來到時已8點半,每位誠惠$298+茶芥。雖然已吃過幾次,但仍覺得這個竹籐編織出來的蒸爐非常精緻。可選擇大圓枱或旁邊的卡位,大圓枱雖比較闊落,但以4人來說,好像距離太遠,還是到卡位就座會比較方便聊天。一旁設醬汁自助吧,調味醬多元化,可按自己喜好調味。底層先放下排骨粥,可說是每次來到的必點之一,有待吃到最尾的時候盡吸收海鮮的精華,更入味更美味吧。每人有1盅燉湯,雲腿粒冬瓜燉嚮螺湯味道非常濃,內裡的嚮螺肉尚是彈牙,可惜比較油。侍應在旁幫忙掌握海鮮所蒸的時間,而每樣時間亦掌握得好好,可謂吃過每一樣後不用多等就再接再來。我們點了「象拔蚌」、「聖子皇」、「日本大元貝」、「美國石蠔」、「大連鮑魚」作5款海鮮,其中象拔蚌大大隻,不過入口較韌,難以咀嚼。小妹就喜歡這個聖子皇,蒸過後滲入上層的蒜蓉味,非常鮮味。念念
一旁設醬汁自助吧,調味醬多元化,可按自己喜好調味。
小妹就喜歡這個聖子皇,蒸過後滲入上層的蒜蓉味,非常鮮味。
念念不忘這裡的日本大元貝,隻隻都鋪上滿滿的粉絲及點點蒜蓉。元貝肉厚多汁,不需額外調味已非常鮮味,每次來到都是必點之一呢。
大連鮑魚加上蟲草一併蒸,不過肉質比較韌,味道一般。
美國石蠔肥美多汁,夾上蠔肉後,可見滿滿的蠔汁仍保留在殼內,而蠔沒有腥味,入口嫩滑。
原來預早訂座,餐廳會特別送上每人半隻的加拿大龍蝦,可說是賺到了! 龍蝦賣相不俗,純白的肉身亦看似啖啖肉。吃落肉質實而爽,蒜味不太濃,而且鮮甜。
多款任點任食的食物之中,美國肥牛片可是不錯,蒸後不韌,自行稍為調味會更好。而什菜籃中的娃娃菜及菜心,蒸後亦濕潤多汁,十分清甜。
香噴噴的馬拉榚做得不錯,入口鬆軟,彈性高,並帶點蛋香,味道很好。
吃到最後打開底層,排骨粥已煮了近1小時,大概已全吸收海鮮及什菜的精華,不過看落有點水。
雖然粥有點兒稀,但入口绵香,帶點微鹹,如濃一點會較好。值得一提的是,份量亦頗多,4人分每人也可吃好幾碗。

對大胃王來說,這裡的半自助式任食,任食食物勝在選擇多,可是不錯,絕對不會令您失望,一定吃得肚皮漲漲、滿足地離開。
2016-03-15
2016-04-10 343 瀏覽
前日中午休息時間很長,所以就同同時一起去咗潮福蒸氣石鍋,想著試一下新口味喇。真係好多好嘢食,蒸加拿大龍蝦及鮑魚,睇落就已經好正喇,工作之餘可以放輕鬆下真係好,龍蝦好大一隻,龍蝦蝦肉味道鮮美,啖啖都令人欲罷不能,海鮮之中我最鐘意嘅。蟲草花雞湯都好好飲,我自己系從來都煲無出咁好味嘅靚湯,裡面應該落咗好多材料吧。新鮮排骨粥絕地系無花假,落足料喇,食咗咁多再嚟翻個粥真係好清腸胃,梗系要食得健康啲喇。一份粥不是很多,關鍵系我地人多。蒸鮑魚的話都幾新鮮的食法,味道確實系好可以的。蒸美國石蠔,嘗試了一個新鮮,果然口感都係好有鮮味的,是其他事物所不能超越的,石蠔蒸的很正,好多都係用蒸的煮法,真係好健康。蒸聖子皇、蒸象拔蚌仔,以及蒸新鮮海蜆同花蛤皇,尼餐價錢雖然貴咗啲,不過都係好值嘅,因為真係好食吖嘛!
2016-03-10