2016-05-30 3865 瀏覽
這天下午要參加朋友公司在北角附近舉辦的試酒會,便約了另外兩位朋友先到此區午餐!問了兩位朋友想吃哪種菜式後,又是使用Openrice大神的時間,結果出來的是排首位的潮式餐館--潮樂園!與朋友一行三人一點多到達北角地鐵站,再步行十多分鐘就到了店子!快步進內坐下,看到有不少明星曾光顧的照片!之後侍者遞上了餐牌,很多選擇,有傳統的潮式食物,也有潮式+印式的融合菜式!問及朋友意見後,就點了以下食物:金錢肚口感很好,煙韌度適中有咬口,本身滷水味已不俗,而配合著鮮甜的湯底,更是提味!牛筋走的是爽滑路線,是另一驚喜!另外,幼麵質感幼細,很配各種肉味於其中,但並不各走各路,而是越吃越有開心的感覺!而牛片頭河粉的魚片也很爽脆,配合著清湯與河粉,帶著些海洋氣息的鮮味!至於全餐亮點之一鮮鵝腸,果不其然做到了鮮爽肥美,而且洗得很乾淨,完全沒有沙粒;咬下去表層爽滑彈牙,底下肥膏的油脂之後在口中蔓延,加上美味的滷水汁,吃下去有實在的層次感!而另一亮點胡椒豬肚湯,值得大讚!湯底十分濃厚醇和,一股澎湃的胡椒香味,平衡著豬肚帶來的肉燥味,兼且辣度控制得很好,一件豬肚ㄧ口湯,胡椒香味與豬肚的融和帶來的餘韻在口中可以細細回味

問及朋友意見後,就點了以下食物:
牛三寶湯幼麵
牛片頭湯河
滷水鮮鵝腸
胡椒豬肚湯
而另一亮點胡椒豬肚湯,值得大讚!湯底十分濃厚醇和,一股澎湃的胡椒香味,平衡著豬肚帶來的肉燥味,兼且辣度控制得很好,一件豬肚ㄧ口湯,胡椒香味與豬肚的融和帶來的餘韻在口中可以細細回味,確是令人大大的滿足,!
總結此餐,個人覺得潮式的滷汁類食物都比較出色,但更驚喜的是胡椒豬肚湯!

而飯後水杯指數(食物調味輕重度),本人給予2杯,以此類餐館食物屬中高水平!
2016-05-21
牛三寶湯幼麵
牛片頭湯河
滷水鮮鵝腸
胡椒豬肚湯
2016-05-29 383 瀏覽
鵝片拼豆腐($168)滷水夠曬味,鵝片舊舊都肥美,好入味又唔會過鹹,推薦👍🏻!下面既豆腐索曬鵝既精華,加埋滷水汁,一流。-蠔仔粥($45)蠔仔份量相當多,每啖都食到蠔仔,調味唔算重手,保留到蠔仔本身既鮮味。而且雖然係細份🤔,但都接近有五碗,相當抵食。-蠔餅($59)蠔餅新鮮熱辣,份量大,好酥脆😍。亦係調味唔算重,中意重口味既朋友記得沾啲魚露。-反沙芋頭($88)芋頭夠粉夠好食,佢地既反沙係帶辣味既,一開始食未必會習慣😱,但食多幾啖就覺得幾特別幾有新鮮感。
鵝片拼豆腐($168)
蠔仔粥($45)
蠔餅($59)
反沙芋頭($88)
2016-05-28 393 瀏覽
今日行開北角,一心想食潮洲野,所以去左好出名既潮樂園一嘗正宗潮洲菜。首先,我點了凍烏頭魚,師傅好有心將烏頭一開為二,等我地唔洗反來反去,值得一讚。由於,係潮洲菜,所以這條魚係凍食,不過魚肉已經弄熟不用擔心,食落充滿著魚香的鮮味,不但魚的肉質鮮嫩,而且有著清香的海水味,加上沾一沾豆醬來吃,將魚的鮮味調出,確實係出色的菜式。之後,我再點了鹵水雙拼,鵝肉拼墨魚,鵝肉不但嫩滑,而且夾雜著正宗潮洲鹵水汁,不但將鵝肉的味帶出,更值得一提係鵝肉係用新鮮的鵝製作,所以唔會有雪藏味。再者,墨魚不但爽脆,而且還很彈牙,同一般街店相比,這裡確實係一流。之後,我再點了鹵水鵝腸,鵝腸不但沒有肥膩感覺,而且在鹵水汁夾雜下,食出爽嫩的口感,加上處理得宜,令到鵝腸唔會因為飛水後令到鵝腸變硬。最後,我點了花鵰鴨舌,鴨舌在花鵰酒的醃製下令到變得清香,而且入口有戳熱的口感,令全身血脈沸騰,這就是真正花鵰酒應有的感覺。總括來說,潮樂園不但粉量十足,而且菜式用正宗潮洲方式製作,確實係潮洲菜之首。

凍烏頭魚
滷水雙拼
滷水鵝腸
  • 獅頭鵝片
2016-05-26 2879 瀏覽
來到北角找朋友吃晚飯,她大力推薦在她家附近的一家打冷,店的左近也有些食肆唯獨這家大排長龍!!!等了大約15分鐘,終於入到去了!櫥窗內掛着很多大大隻的滷水鵝好吸晴!!其他還有淋淋種種的內臟(鵝潤、鵝腸、鵝腎、豬耳等)我個人是內臟愛好者,見到都流哂口水,買有能直接看到師父的好刀工,等候時都在看他片片砌砌,都幾好睇!門口的餐牌大大個,好快已選定吃什麼了了!花雕醉豬手 $15頭盤!!登登....有優惠當然要享用啦!!這是非識吧!15元有三隻大大隻的。花雕味好勁喎又夠醒神!好Q彈的豬皮好厚身又夠淋韭菜豬紅$48樣子好令~又滾熱~濃湯微辣~一夾夠凝固沒有散,咬落豬紅很入味,也很新鮮!滑脫脫!!值得一讚韭菜夠嫩口,全部入口即哨即吞,沒有渣!!好好吃獅頭鵝片 $148鵝片份量算大呢!別看小只是一碟鵝片,首先又讚師父刀法神功,片片size均勻非常工整;鵝肉皮薄脂肪也是薄薄一層,神奇在於別以為沒脂肪肉質會鞋,錯!剛好相反,又滑又嫩又軟~而且肉味濃~意想不到喔!除了鵝片好,薦底既豆腐也不能看小,油豆腐皮很薄包着的豆腐又勁滑有豆香,讚!!另外涵水花生也好正,涵得淋淋的又入味,大大顆又鬆軟潮洲三寶 $38三寶(
門口的餐牌大大個,好快已選定吃什麼了了!
花雕醉豬手 $15
花雕豬手

韭菜豬紅$48
韭菜豬紅
樣子好令~又滾熱~濃湯微辣~
一夾
夠凝固沒有散
,咬落豬紅很入味,也很新鮮!滑脫脫!!
值得一讚韭菜夠嫩口,全部入口即哨即吞,沒有渣!!好好吃
獅頭鵝片 $148
獅頭鵝片

潮洲三寶 $38
潮洲三寶
三寶(生咸菜,菜脯,花生)
送粥良品

生咸菜:多汁爽口,咸咸酸酸辣辣
菜脯:乾身脆身!咸咸地
花生:炸得剛剛脆卜卜!好勁咸香味

黃金糖醋麵 $68/小
黄金糖醋麵
出名作品,不能不試吧!
煎香麵餅,除了顏色鮮艷奪目外,煎法做到內嫩外脆之口感,首先洒上砂糖,再點醋,甜甜酸酸的,又有粒粒砂糖的口感
花雕豬手
韭菜豬紅
獅頭鵝片
潮洲三寶
黄金糖醋麵
2016-05-25 339 瀏覽
自從食過潮樂園之後就已經成日都掛住想返去食, 今次就叫左一個潮州蠔仔粥, 竹日便d蠔仔絕不欺場,每一啖都有, 2尺大大粒好有咬口, 鮮甜不在話下加埋每一淡的粥,簡直係人間美食Ps: 可能有部分既人唔識最新潮州粥同廣東的最佳分辨潮州粥係會比較仔湯飯咁樣 廣東既粥以夠綿身為佳,所以兩者係有分別既
2016-05-25 370 瀏覽
睇到個名點會估佢係食…………打冷!係,潮洲打冷!!企門等幾個字,開始想走又話有位地方不算太大,位有的迫夾,人就勁多,有兩間舖,食正條水,呢頭真係冇乜打冷,咪多講,食左先講!我片,老水我片,不過不失,咬洛係幾新鮮,花生好未,豆付也不錯,係小左的,148大元,俾起大排當貴,如果多幾塊就值租的。糖醋面,煎左既面,點糖點醋食,可接受。潮洲三寳,有點失色,好咸真係好咸,咸到講不出聲。總之不過不失,但甘既價錢,我去反的大靕當好過!!
糖醋面,煎左既面,點糖點醋食,可接受。
潮洲三寳,有點失色,好咸真係好咸,咸到講不出聲。
總之不過不失,但甘既價錢,我去反的大靕當好過!!

10 分鐘 (堂食)
2016-05-25 497 瀏覽
我好想食魚蛋粉,大口仔想食豬大腸,咁去潮樂園啦!嚟過好幾次,魚蛋嘅質素都好,即刻飛奔過嚟食先😋紫菜魚蛋粉 ($40)河粉偏幼身;湯底好清甜,仲有兩舊好鮮甜嘅白蘿蔔;手打魚蛋第一啖係煙韌,咬開後就好似棉花咁軟綿,好多魚蛋都非常鹹,鹹到唔會食到魚嘅鮮味,不過呢度嘅魚味唔算好重,但最好就唔鹹;魚片係軟身嗰款,我自己比較鍾意硬啲嘅魚片,不過都係唔鹹,所以係好味嘅😋魚片餃粉 ($30)大口仔好開心,因為魚皮餃嘅數量算係多而且個皮好滑溜;我試咗一舊,個皮滑到一咬就跌咗個魚肉餡出嚟😂滷水鵝+墨魚+豬大腸 ($168)滷水味香濃但唔鹹;鵝肉肥瘦適中,肉質鮮嫩有咬感冇羶味;墨魚爽口彈牙;豬大腸大舊肥美,點啲滷水汁食到大口仔勁開心雖然店舖細不過好企理,而且好抵食,大部分食物都係唔鹹,適合鍾意淡味道嘅朋友,例如家中嘅父母...
紫菜魚蛋粉 ($40)
紫菜魚蛋粉
魚片餃粉 ($30)
魚片餃粉
魚皮餃粉
滷水鵝+墨魚+豬大腸 ($168)
魚片餃粉
魚皮餃粉
  • 魚蛋
  • 魚片餃
2016-05-23 1093 瀏覽
星期日例牌節目是去睇電影,電影片長兩個半小時,但在這之前,還是需要先食飽的。太古的餐廳大多價錢較貴,所以今天我特意先到北角,看看橫街小巷中有甚麼特色小店。走到和富道便看見這間潮樂園,門口貼著不少明星到來的相片,但快眼看門外的餐牌又覺價錢很合理,所以便入內一試了。看過餐牌,決定要一個(小)鎮店蠔仔粥$45、(小)黃金煎蠔餅$59、鮮炸黃門鱔魚皮$20。我也算是頗喜歡蠔仔粥這一種食物的,因為它不用吐骨用匙羹就可以食到,十分適合我這種懶人。但我真心沒有想過細份的蠔仔粥份量也這麼多,我跟男朋友二人也要費點勁才可食得完~ 我先用自己的細碗瓜分蠔仔粥,方便同時與男朋友享用,平常我慣了把特別好吃的東西留給他,所以本想盡量避開蠔仔,把蠔仔留給男友吧。但我發現是很難的,因為蠔仔的份量多到我每舀一勺,匙羹上都有兩三隻蠔仔這跟我之前在連鎖餐廳時只有10隻左右蠔仔實在差別太大!!既然蠔仔這麼多~~~我便不用刻意留給男友了 說回味道,平日吃過蠔仔粥後總會覺得十分口乾,大概是味精所至,但潮樂園的不會有這種感覺,吃著反而覺得淡淡的更能保留鮮味,每隻蠔仔都肥美非常!!煎蠔餅雖然亦是點了細份,但看著真的一點也不細份蠔餅
鎮店蠔仔粥 (小)
鎮店蠔仔粥
這跟我之前在連鎖餐廳時只有10隻左右蠔仔實在差別太大!!
既然蠔仔這麼多~~~我便不用刻意留給男友了
黃金煎蠔餅
煎蠔餅雖然亦是點了細份,但看著真的一點也不細份
蠔餅外層用大火煎得十分香脆,但內裡的蠔仔不會過熟,每隻肥美之餘亦很鮮甜不會有渣。而且鴨蛋漿沒有過份調味,好讓客人吃得到原味,而想濃味一點的話也可以沾上旁邊的魚露。
鮮炸黃門鱔魚皮
炸魚皮是因為我看到餐牌上特別標榜這裡的魚皮是用黃門鱔造,所以才下單的。果然,黃門鱔造出來的魚皮跟平日普遍吃到的鯪魚皮有太大分別,一吃便可分辨到! 黃門鱔的魚皮厚身很多很多,一口咬下去是清脆的"卜一聲",完全沒有油膩感,魚味亦明顯更濃郁。

我出身在香港仔,本港聞名的漁村,黃門鱔魚皮的味道我好多年沒有再嚐過了......現在我有點後悔只叫了一碟....
下次要帶爸爸來,他能再嚐到這種兒時的味道一定比我更高興
題外話/補充資料: 埋單時老闆說因為這裡的魚蛋是自家手打,剩出來的黃門鱔皮就順理成章用來造成炸魚皮,每天限量供應的~ 難怪魚皮的味道如此不簡單,原來真的是自家鮮炸,並非工場貨。
2016-05-22
鎮店蠔仔粥 (小)
鎮店蠔仔粥
黃金煎蠔餅
鮮炸黃門鱔魚皮
  • 黃門鱔魚皮
2016-05-20 409 瀏覽
大眼雞先叫一條大眼雞,上枱已經分好兩半,肉質比較結實,咬落去有魚既鮮香,唔係好滑但會愈咬愈出味既香。沾少少豆醬食又係另一番風味,最岩飲啤酒。蠔仔粥食潮式野唔可以少既蠔仔粥,叫左細份既,適合兩三人食,一筆上去就見到大量肉碎同蠔仔,蠔仔每粒都好飽滿,新鮮好食。芥蘭想食啲菜於是揀左份炒芥蘭,芥蘭幾嫩,炒得有鍋氣,而且份量都幾多,調味適宜,唔錯。
大眼雞
蠔仔粥
食潮式野唔可以少既蠔仔粥,叫左細份既,適合兩三人食,
一筆上去就見到大量肉碎同蠔仔,蠔仔每粒都好飽滿,新鮮好食。
芥蘭
2K
2016-05-18 439 瀏覽
這夜又同屋企人來到潮樂園,總覺得這裡的食物既不貴,又做到很出色,平均人均消費百元就吃得肚子飽飽的。雙拼滷水鵝、鵝腸($148)除了有滷水鵝和鵝腸外,還有花生和豆腐。滷水鵝肉質鮮嫩滑溜,肉質有嚼口。鵝腸鮮嫩爽口,豆腐嫩滑入味。潮洲三寶($38)是咸菜、花生和辣醬菜脯,咸香惹味,吃著非常爽口,來一碗白粥送伴最好不過!韭菜豬紅($48)味道非常好,豬紅夠滑之餘又入味,加上韮菜的爽脆,吸收了豬紅汁非常入味。春菜腩肉($48)想不到這麼簡單的菜式也可以做到非常美味。春菜腍滑入味,吸收粥豬腩肉和薑的味道,份外好吃!黃金煎蠔餅($59)份量很大的,兩大塊金黃色的蠔餅蠔粒大隻肥美,外層酥脆香口,非常惹味。方魚肉碎粥,餐廳優食滿$200可加$15享用,原價$45。方魚肉碎粥相當足料,充滿風味,香惹美味。

2016-05-16
2016-05-12 296 瀏覽
北角係我以前讀書既地方, lunch就最鐘意周圍搵食今日番到哩個地方尋蹟, 竟然發覺有間餐廳食潮州野係咁好食叫左個崩沙腩麵, 崩沙腩是牛的橫隔膜 ,一隻牛只可以整6碗, 入口煙韌彈牙是最有嚼勁的部分崩沙腩上一塊帶jelly狀的膜, 非常入味。麵質好爽, 湯底好濃牛肉味黎到潮州店點可以唔叫個拼盤食呢, 係哩度有好多種鹵水食品自己揀有鵝片, 墨魚, 豬耳, 肝等等我就叫左個雙拼豬耳, 鵝片, 一黎到就覺得size超大碟鵝片鹵得好入味又唔咸, 好嫩滑, 鵝油齒頰留香豬耳 鹵既時間岩岩好 外層軟綿綿 耳骨好脆
北角係我以前讀書既地方, lunch就最鐘意周圍搵食

今日番到哩個地方尋蹟, 竟然發覺有間餐廳食潮州野係咁好食

崩沙腩上一塊帶jelly狀的膜, 非常入味。

麵質好爽, 湯底好濃牛肉味

我就叫左個雙拼豬耳, 鵝片, 一黎到就覺得size超大碟

鵝片鹵得好入味又唔咸, 好嫩滑, 鵝油齒頰留香

豬耳 鹵既時間岩岩好 外層軟綿綿 耳骨好脆

2016-05-09 271 瀏覽
食潮洲野滷水一定唔少得,今次叫左個滷水雙併有鵝片同豬耳鵝片超入味,入味得黎唔會過咸而豬耳外面軟腍腍,中間就脆卜卜,食落好爽口滷水既底層仲有豆腐同花生豆腐幾滑,但又同時好濃滷水味蠔仔粥見個個都叫,點都要試下蠔仔幾鮮味,一啲都唔腥而且加埋啲干搖柱,好有咬口崩沙腩麵麵質爽口彈牙崩沙腩好腍,大力少少夾就爛,如果可以大舊啲就好
食潮洲野滷水一定唔少得,今次叫左個滷水雙併
有鵝片同豬耳
鵝片超入味,入味得黎唔會過咸
而豬耳外面軟腍腍,中間就脆卜卜,食落好爽口
滷水既底層仲有豆腐同花生
豆腐幾滑,但又同時好濃滷水味

蠔仔粥
見個個都叫,點都要試下
蠔仔幾鮮味,一啲都唔腥
而且加埋啲干搖柱,好有咬口

崩沙腩麵
麵質爽口彈牙
崩沙腩好腍,大力少少夾就爛,如果可以大舊啲就好
2016-04-28 750 瀏覽
好味的蠔仔粥現在很難在香港吃得到。今次特意到主打潮州風味的餐廳為的是尋找那風味!果然也沒有失望!來到這裡,立即被鄰座的鹵水食物吸引!我們點了鎮店蠔仔粥,黃金煎蠔餅,鹵水三併,併了鵝腸,鵝翼及鵝片!蠔仔粥及煎蠔餅也有大,小之分,我們兩個人吃,決定叫細SIZE。食物很快送上,興幸叫了細SIZE,因為份量多,已足夠二人吃有餘了!蠔仔粥果真吃到那潮州家鄉風味,粥感有潮州那般的粒粒分明的軟飯粒,而且蠔仔份量超多的,每湯匙也盛裝著滿滿的蠔仔,而且沒有鯹味,也沒有沙感。值得特意來吃這碗蠔仔粥!另外,送上的是鹵水三併,不用多說,還未放進口,已聞到那濃郁的鹵水味。而且色水足夠,令人立即涶然,咀感十足,沒有絲毫臭味!鵝翼及鵝片是讓蠔仔粥更加昇華。特別是鵝片!唯美中不足是鵝翼偏細隻,未能滿足。煎蠔餅也是推介之一,果真是黃金色的!香脆可口,同樣地口口也有蠔仔,不只是蛋漿!讚!價錢相宜,我知道自己很快癮起會再次光臨的!
好味的蠔仔粥現在很難在香港吃得到。
來到這裡,立即被鄰座的鹵水食物吸引!
值得特意來吃這碗蠔仔粥!
而且色水足夠,令人立即涶然,咀感十足,沒有絲毫臭味!
煎蠔餅也是推介之一,果真是黃金色的!
香脆可口,同樣地口口也有蠔仔,不只是蛋漿!讚!
價錢相宜,我知道自己很快癮起會再次光臨的!
2016-04-23
2016-04-19 1104 瀏覽
Around 10-mins walk from North Point MTR station, this restaurant serves traditional Chiu Chow dishes, e.g Chiu Chow Marinated (Soyed) Dishes, congee, and even Curry in Pakistan Style.滷水鵝肉雙拼$62(飯) / $148(例牌) Soyed Goose w/f 2 kinds of goose meat( Marks: 8/10 )Was a bit salty after marinating, but ingredients were finely picked, including goose liver and intestine, both highly recommended by the owner of the restaurant.  It was definitely an inviting dish as meat was succulent and favourably crun
( Marks: 8/10 )
Was a bit salty after marinating, but ingredients were finely picked, including goose liver and intestine, both highly recommended by the owner of the restaurant.  It was definitely an inviting dish as meat was succulent and favourably crunchy, especially for goose intestine.  The goose liver was a savoury choice too!  Occasionally having something not-so-healthy for its fat and cholesteral level is acceptable right? Especially for really indulgent food like soyed goose!

滷水鵝肝 Goose Liver $128
滷水鮮鵝腸 Goose Intestine $98

鎮店蠔仔粥 Baby Oyster Congee $45 regular /$85 large  ( Marks: 7/10 )
Another all-times favourites Chiu Chow dish of mine! Generous amount of baby oyster, and soft meat favourably blended in the congee.  Each delightful spoon with oysters is really addictive! Would be even better if the shells were elimintated from the bowl.

咖哩薯仔牛腩Beef Curry in Pakistan Style $58 ( Marks: 6/10 )
The flavour of curry was not as inviting as expected.  Didn't give me much tempt for the curry base.  However, sirloin beef was on spot in terms of texture.
Overall, it was still a pleasant dine-in experience for its exquisite dishes served in conservative Chiu Chow Style was definitely worth a try!
2016-04-08
2016-04-16 652 瀏覽
今日下畫行到北角,突然好想食潮洲野,所以同老公去左潮樂園食打冷野。首先,我地叫左滷水鵝肉雙拼,我叫左鵝腸做其中一款拼料,不但份糧十足,而且鵝肉非常鮮嫩多汁,鵝肉不但沒有肥膩,而且鵝皮與鵝肉脂肪比例均衡,明顯食出係用新鮮鵝製造,至於鵝腸不但爽滑清脆,最重要的是沒有壓味,相信清洗得十分乾淨,加上用上秘製的滷水汁,令鵝腸吸收了滷水汁後,食落津津有味。此外,我地還叫了招牌牛腩魚旦麵,因為知道魚旦係用了上盛的魚肉人手打製,所以食落非常彈牙,好似係口腔入面跳動一樣,而且牛腩不但鮮嫩,還食到有新鮮牛肉的味道,相信真係用料新鮮!最後,我點了花鵰醉香鴨舌,一上菜不但聞到花鵰酒的醉香,而且一食落口,陳年花鵰酒就好似將早前食落的滷水汁再進一步昇華,真係華麗轉身的感覺。而且,鴨舌爽脆,老公仲話用黎送啤酒一流!總括來說,潮洲打冷食過不少,但以用料方面,一定係潮樂園用料最足最新鮮,真係不得不試的潮洲菜館!

滷水鵝肉雙拼
花鵰醉香鴨舌
招牌牛腩魚旦麵
2016-04-16
5 分鐘 (堂食)
滷水鵝肉雙拼
花鵰醉香鴨舌