2014-08-25 1358 瀏覽
身為一名合資格既潮州混血兒,當然要周圍試試潮州菜,今日就去到呢間酒樓試食。由於係下午茶時間關係,價錢都比較豐儉由人,蠔仔泡飯半價,一大碗都係廿四蚊雞,食落其實同有啲打冷舖頭既質素相近,性價比高,身為識貨之人,一定唔可以錯過。不過,係經歷完呢個抵食蠔仔泡飯蜜月期之後,良好既印象就漸漸被破壞。人生若只如初見,如何回到當時…首先要講既係欖菜肉碎炒飯,又名"攬炒"。其實錯不在佢,因為佢發揮正常,只係我呢個經常犯錯既潮人混血兒再度犯錯,又叫炒飯又叫泡飯,令到兩者重覆出現。不過,好彩最後都食得晒,否則定必愧對非洲小孩。到到蘿蔔糕,雖然我係一個百分百蘿蔔糕fans,但係呢度既蘿蔔糕認真唔得,粉多於蘿蔔,入口即溶,是否希望化作春泥更護花?但宜家秋天都就快到了,呢度既師傅應該要留意一下。以前細細個最鍾意食韭菜粿,鍾意到呢...可以當飯食,所以都可以扮下專家既。而呢度既韭菜粿,餡太咸了,過量既咸味將韭菜香味完全掩蓋,失望得使人不禁感嘆一句友舞久菜。而咖喱魷魚,就正正常常啦,不留印象。總括而言,呢間酒樓表現唔差,如果改埋上面既少少minor位咁就perfect啦!順帶一提,由於報料偉需要回到深山潛行修練,可
而咖喱魷魚,就正正常常啦,不留印象。

順帶一提,由於報料偉需要回到深山潛行修練,可能會過一段時間之後先可以同大家再會,但我一定會返黎,再為眾兄弟介紹好飲好食好去處,大家記得要繼續支持我啊!Stay tune
2013-12-29 1352 瀏覽
潮州棧在中染大廈,就在鴻星旁邊。比較頭痛的是,大廈入口處及酒樓入口處都有台階,沒有斜坡板,輪椅上落非常不便。餐廳走中式古雅風,裝潢特別擺放了很多裝飾用的座地鳥籠燈。作為潮式酒樓,一般像潮式魚蛋、各式的烙、春菜煲、潮式甜品和潮式火鍋等,都可以在這裡找到,價錢一般,不算便宜。潮州家鄉炒米粉其貌不掦,材料很簡單,但出奇的好味。米粉很乾身,混了一些肉絲和蝦粒,再切一些菜遠,炒出來嫩嫩的,看上去又可以多一點顏色。部分紅燒豆腐酸尾尾,有紅椒味,又有肉碎冬菇粒,拌飯一流杏汁菜膽燉豬肺例牌要$128,足夠每個人飲2至3碗。杏仁的香氣撲鼻,加上白菜的清甜,好喝得令人欲罷不能。豬肺的口感很滑,可以想像清洗時要花很多功夫。一般要令豬肺變白,要用水喉插入豬肺氣管不斷灌水,令肺葉排出血水和白泡,重複灌洗20分鐘直至肺葉排出清水才算乾淨。豬肺本身已經有潤肺功效,加上杏汁,有生津降火,紓緩壓力的功效,秋冬適宜多喝。潮州方魚肉碎粥味道比較鹹,口感跟廣東粥亦有很大分別。米飯沒有煮㦨,米還米,水還水,比較似湯飯。用料除了菜絲和冬菇絲,亦混有方魚塊,那是以大地魚剪成1厘米的方片,再以花生油浸炸至金黃香脆,潮州菜多以這個製湯
潮州家鄉炒米粉($88)
紅燒豆腐($78)
杏汁菜膽燉豬肺($128/例牌)
方魚肉碎粥($88)
方魚肉碎粥($88)
潮州方魚肉碎粥味道比較鹹,口感跟廣東粥亦有很大分別。米飯沒有煮㦨,米還米,水還水,比較似湯飯。用料除了菜絲和冬菇絲,亦混有方魚塊,那是以大地魚剪成1厘米的方片,再以花生油浸炸至金黃香脆,潮州菜多以這個製湯和粥。有了這個,整個粥變得非常香口惹味。

鴛鴦水晶包有黑芝麻配奶皇餡和白芝麻配紅豆餡兩種,普通湯圓大小,水晶皮很薄,很煙煙韌韌,味道不會很甜膩,老人家也合適。
鴛鴦水晶包($48/ 6隻)
小時候不懂事,總覺得過時過節很麻煩,一年365日差不多三分二的晚上都會聚頭,所以不用再特別隆重其事慶祝一番。人大了,感受深了,知道幸福不是必然。上年做冬未能一家團員,今年婆婆精神不錯,作為一年的終結,很開心能夠一家團聚吃飯,感覺非常圓滿。
2013-12-21
潮州家鄉炒米粉($88)
2013-09-08 981 瀏覽
周日晚想轉下口味,試新食品,揀了這店,訂好位,準時到,即刻有位。坐下點了菜,很快有得食,總括來說還可以。以下是六個出品:韮菜豬紅,韮菜嫌老了一點,豬紅做得不錯,爽得起,不鬆散,但入口又夠軟滑香甜,真是入口溶化。煎蠔仔烙,粉太多,變成漿粉蠔餅,完全失去『烙』的感覺,反有點像台灣的蚵仔煎,但味道卻又比蚵仔煎來得淡(可能粉太多的關係),變得四不像。鹵水鵝片,鵝肉軟淋,肉計豐富,皮帶半點肥卻不連膏,絕對是—級的鹵水鵝,蘸一點白醋,入口份外清香。上湯龍蝦,這菜是食滿六佰元送的,原本對送的東西應該沒什麼期望,但這菜卻一點不馬虎,龍蝦新鮮彈牙,上湯清甜,絕對是一道美味菜式。蘿蔔春菜㷛,蘿蔔清甜,夠淋無渣,但可惜春菜卻有點過火,望到已感到太淋,而浸菜的湯低也偏咸。潮式煎麵,厚薄適中,面夠香脆,中間的麵也夠軟身香淋,尚算幾好!
韮菜豬紅
韭菜豬紅
煎蠔仔烙
煎蠔仔烙
蘿蔔春菜㷛
蘿蔔春菜㷛
潮式煎麵
潮式煎麵
,厚薄適中,面夠香脆,中間的麵也夠軟身香淋,尚算幾好!
2013-09-01
2012-10-22 712 瀏覽
雖是住在荃灣區,潮州棧離我家也不算太遠,卻只是來過兩次食晚飯,從沒試過飲茶。這次要找酒樓飲茶,便來了。點了些點心,如腊腸卷,其實是鴛鴦腸來的,我吃了腊腸那件,仍幾香口,外皮鬆軟,還可;不過,芋角就不及鬆脆,芋香亦很麻麻,甚至有陣油益味。另有碗蠔仔粥,蠔仔尚算肥美,味道對勁。好奇怪,一樣得第二樣就唔掂,如鹵水鵝片撈麵,用上粗麵,大陣鹼水味,鵝片雖軟身,卻又不入味。食物好壞參半,水準感覺有點飄忽。

食物好壞參半,水準感覺有點飄忽。
2011-11-06 564 瀏覽
一行12人, 想搵間坐得舒服既中菜, 睇食評見呢間唔錯, 就揀咗呢間.環境唔錯, 幾有中國味, 地方清靜, 一班人聚會都唔錯.由於佢散叫既份量不足一圍人食, 於是就聽侍應講, 叫個套餐.份量足夠, 但係因為冇味, 所以食唔哂.d餸名就唔記得, 類似係:咸雞 - 一d稍為入味, 一d又好咸, 一d又'鞋'滷水拼盆 - 冇味兼冇乜鵝片方魚炒芥蘭 - 可以炸雙棗 - 係炸蝦膠及蟹肉, 唔錯咸菜門鱔 - 食落肉質都可以, 都有骨ga川椒花枝片 - 冇味, 唔得湯 - 冇味鮑魚仔冬菇煲 - 超細粒, 但咬落彈牙成晚最好食既係甜品 - 紅豆沙, 鴛鴦水晶包, 好味.

環境唔錯, 幾有中國味, 地方清靜, 一班人聚會都唔錯.

份量足夠, 但係因為冇味, 所以食唔哂.

d餸名就唔記得, 類似係:

咸雞 - 一d稍為入味, 一d又好咸, 一d又'鞋'

滷水拼盆 - 冇味兼冇乜鵝片

方魚炒芥蘭 - 可以

炸雙棗 - 係炸蝦膠及蟹肉, 唔錯

咸菜門鱔 - 食落肉質都可以, 都有骨ga

川椒花枝片 - 冇味, 唔得

湯 - 冇味

鮑魚仔冬菇煲 - 超細粒, 但咬落彈牙

成晚最好食既係甜品 - 紅豆沙, 鴛鴦水晶包, 好味.

• 鴛鴦水晶包
2011-10-19 467 瀏覽
有朋友推介去潮州棧食大閘蟹, 就跟朋友仔去試下, 我地一行8 人,不是每個人都想食大閘蟹, 所以就無叫套餐, 人地話九月系食公蟹的季節,果然系無雌禁好食 !!而十月系食蟹雌的季節, 系好食過公 !!!一對蟹都系 hk$ 2xx.00 都幾扺食, 而且佢的花雕酒, 系好鬼濃味, 如果喜歡飲酒的人一定會喜歡, 我就怕飲左會醉啦 !!我們其中有四人食蟹, 每人食左一對, 一公一雌, 完全都飽晒, haha !! 其它人唔食蟹, 又可以有咩選擇呢, 佢有任食打邊爐, 食物都幾新鮮, 而且款式都幾多甜品仲叫左水晶包, 桂花榚, 壽包, 哈哈哈, 正, 飽到行唔到 !!
人地話九月系食公蟹的季節,果然系無雌禁好食 !!
而十月系食蟹雌的季節, 系好食過公 !!!

生日
  • 大閘蟹
  • 水晶包
2011-08-21 335 瀏覽
潮州棧,是鴻星集團其下的潮州餐廳位於荃灣,其實位置都不算難找看看今晚的餐單,好豐富,總共十五道菜食潮州菜,好多人都會飲啤酒但係今晚大家都好斯文,來一杯大咸濕取代吧甚麼是大咸濕呢? 其實即是咸檸七,哈哈上菜喇,先來第一道小食 川椒醬炒肉丁顏色都很吸引,因為有紅黃綠椒,另有豆干同肉粒辣辣的前菜,開開胃先第二道小食 家鄉韮菜豬紅,又是潮州菜必吃的小食平時不會吃豬紅的我,看見都覺得很吸引,吃了一件吃下去又的確不錯,豬紅滑溜而且一點腥味也沒有不過我就沒有試韮菜,因為我真的不喜歡吃第三道菜 滷水獅頭鵝片滷水味很香,鵝片都幾嫩滑,皮下脂肪不算多,浸得都算入味鵝片下面是豆腐,其實都好好味,因為吸了滷水及鵝的味精咸菜胡椒豬肚湯,好香好重胡椒味呀,所以味道都幾辣食得辣的我當然不怕,而且仲好鐘意胡椒豬肚湯是一個非常暖胃的湯水,最適合冬天食用平時自己很難煲呀,因為要洗豬肚真的麻煩,自己很難洗淨所以真的要好好珍惜今日這碗豬肚湯然後就到好受歡迎的 梅羔骨,即梅醬骨都幾香甜,很入味,而且炆得都幾稔,真的不錯呀可惜我個個人認為油了一點,不過沒法,多醬又好味的食物通常都很油大家還要再encore 再吃一碟才夠喉,可想然
潮州棧,是鴻星集團其下的潮州餐廳
位於荃灣,其實位置都不算難找

看看今晚的餐單,好豐富,總共十五道菜
食潮州菜,好多人都會飲啤酒
但係今晚大家都好斯文,來一杯大咸濕取代吧
甚麼是大咸濕呢? 其實即是咸檸七,哈哈

上菜喇,先來第一道小食 川椒醬炒肉丁
顏色都很吸引,因為有紅黃綠椒,另有豆干同肉粒
辣辣的前菜,開開胃先
第二道小食 家鄉韮菜豬紅,又是潮州菜必吃的小食
平時不會吃豬紅的我,看見都覺得很吸引,吃了一件

食得辣的我當然不怕,而且仲好鐘意
胡椒豬肚湯是一個非常暖胃的湯水,最適合冬天食用
平時自己很難煲呀,因為要洗豬肚真的麻煩,自己很難洗淨
所以真的要好好珍惜今日這碗豬肚湯

然後就到好受歡迎的 梅羔骨,即梅醬骨
都幾香甜,很入味,而且炆得都幾稔,真的不錯呀
大家還要再encore 再吃一碟才夠喉,可想然之這道菜真的十分美味
蕃茄九肚魚烙,外面很少有的一道潮州菜
外貌似蠔餅,但當然並非用蠔做,整個餅都是番茄和九肚魚
九肚魚沒有腥味,而且還很嫩,但卻並不太鮮甜,而吃下去有點散的感覺

豆豉蒸鱔,很香的豆豉味
但鱔好像蒸得過火了,太稔了,沒有了鱔應有彈牙的質感
而且又不算肥美,所以都是一般

韮菜花豆乾炒咸肉,由於我唔鐘意食韮菜,所以只試了豆乾同咸肉
咸肉肥瘦均勻,不太厚切,都幾好

家鄉炒麵線,雖然所用的材料如肉絲,芽菜等,並不是甚麼貴價材料
但據職員是要炒得好味真的很難,即是同一材料不同師夫炒
所出來的效果,穫氣都不同呀
不家不坊指定找這裡的一位師夫,好似叫佳哥,他所炒得最好味
這家鄉炒麵線炒得乾身,不太油,好好味

香煎蠔仔烙,每間潮州餐廳所煮的方法都不同,常吃都是煎蠔餅
蠔仔烙的確很少吃,這個蠔仔烙蠔仔粉量多而且鮮甜
蠔肉蛋漿比例都幾好,煎得香口不太油,點少少魚露吃更能帶出蠔仔鮮味

蕃茄九肚魚粥,出面好少吃,吃都是蠔仔粥多
蕃茄味濃,吃下去很酸,不過九肚魚份量不多,整體一般

糖醋麵,烘得都尚算乾身,麵餅一面夠脆,另一面仍能保持軟身
加糖加醋食,甜甜醋醋,不過我偏愛多一點醋,吃醋一點
甜品時間到了,金銀雙寶,是芋頭和蕃薯
上面有一層糖漿,所以真的很甜很甜
不過芋頭夠粉,而蕃薯都很甜
鹽水豆腐,這是菜單外追加的菜式
外層酥脆,內裡豆腐非常滑溜

反沙芋,亦是另外追求的甜品
每次吃潮州菜都會吃,因為自己好鐘意食芋頭
反沙芋其實是糖黐住芋頭炒,好不好味就要看師夫炒功及芋頭粉唔粉
今次芋頭都幾粉,幾好味,糖真的非常厚,一咬下去,糖片便脫下
真的好甜好甜,吃一件已經好夠了
另一款甜點 鴛鴦水晶包,外表真的好吸引
熱辣辣的水晶包,有奶黃和豆沙兩款,水晶皮薄,非常晶瑩剔透
但是餡料都頗甜,奶黃香滑,豆沙甜,吃完兩個真的飽了
最後,還有一杯功夫菜
喝一杯甘香醇美的茶,一解油膩之感,真的令人滿足

2011-05-14 206 瀏覽
午飯時段黎講其實真係幾抵食有個120蚊左右既二人餐有2個主菜, 2個湯, 加2個潮州粥或白飯今次揀左個 "潮式炒肉粒"(都有d忘記左個名, 大概啦)幾特別, 又有麵筋, 豬肉, 3色椒, 用豆豉少得幾入味細細粒容易食跟住係椒盬九肚魚, 其實呢道菜既難度幾高而不論撲粉厚薄, 炸既時間廚師都掌握都好好不過可惜既係九肚魚既選材魚身太薄, 冇咩肉食, 白白浪費左咁好既工夫呀老火湯係扁豆豬展, 冇咩特色, 係叫有啖非味精湯飲下由於一家三口個2人餐唔夠食再嗌多個潮式魚蛋粉個人唔係咁欣賞, 食魚蛋粉都係去返灣仔春園街間潮記比較好
午飯時段黎講其實真係幾抵食

有個120蚊左右既二人餐

有2個主菜, 2個湯, 加2個潮州粥或白飯

今次揀左個 "潮式炒肉粒"(都有d忘記左個名, 大概啦

幾特別, 又有麵筋, 豬肉, 3色椒, 用豆豉少得幾入味

細細粒容易食

跟住係椒盬九肚魚, 其實呢道菜既難度幾高

而不論撲粉厚薄, 炸既時間廚師都掌握都好好

不過可惜既係九肚魚既選材

魚身太薄, 冇咩肉食, 白白浪費左咁好既工夫呀

老火湯係扁豆豬展, 冇咩特色, 係叫有啖非味精湯飲下

由於一家三口個2人餐唔夠食再嗌多個潮式魚蛋粉

個人唔係咁欣賞, 食魚蛋粉都係去返灣仔春園街間潮記比較好

2011-05-01
  • 椒盬九肚魚
(非會員)
2011-05-02 139 瀏覽
我本人多次去潮州棧 有歸屬感 老板每天介紹 特別的菜式 今天介紹蟹鉗十分巨大蟹鉗肉質鮮甜 食落口中爽口感覺環境質素潔淨 有古色古香風味潮州菜 例如 鵝片 大腸 豆腐 掌翼 等等的菜式 特別不只潮州菜廿簡單還有粵菜選擇價錢合理適中 服務態度良好但有意想不到驚喜

蟹鉗肉質鮮甜 食落口中爽口感覺

環境質素潔淨 有古色古香風味

價錢合理適中

服務態度良好但有意想不到驚喜

2011-05-01
2011-04-30 370 瀏覽
潮州棧位於荃灣中國染廠大廈中染新城 今晚吃火煱 例如 頂級雪花牛肉 聖子 海中蝦, 雲吞 烏冬 魚蛋 等等介紹頂級雪花牛肉第一道 美國出產 牛肉嫩滑入口即容有鮮味介紹:聖子 爽口彈牙介紹:雲吞 爽口彈牙 蟹帶來鮮甜肉質

介紹頂級雪花牛肉第一道 美國出產 牛肉嫩滑入口即容有鮮味

介紹:聖子 爽口彈牙

介紹:雲吞 爽口彈牙

蟹帶來鮮甜肉質
蟹好大隻
2011-04-29
$88.9 (午餐)
蟹好大隻
2011-04-25 75 瀏覽
今次食潮州菜的飯局,是鴻星集團其下的潮州棧食飯潮州棧位於荃灣,其實位置都不算難找看看今晚的餐單先,好豐富呀,總其十五道菜食潮州菜,好多人都會飲啤酒但係今晚大家都好斯文,來一杯大咸濕取代吧甚麼是大咸濕呢? 其實即是咸檸七,哈哈上菜,先來第一道小食川椒醬炒肉丁顏色都很吸引,因為有紅黃綠椒,另有豆干同肉粒辣辣的前菜,開開胃先第二道小食家鄉韮菜豬紅,又是潮州菜必吃的小食平時不會吃豬紅的我,看見都覺得很吸引,吃了一件吃下去又的確不錯,豬紅滑溜而且一點腥味也沒有不過我就沒有試韮菜,因為我真的不喜歡吃第三道菜滷水獅頭鵝片滷水味很香,鵝片都幾嫩滑,皮下脂肪不算多,浸得都算入味鵝片下面是豆腐,其實都好好味,因為吸了滷水及鵝的味精咸菜胡椒豬肚湯,好香好重胡椒味呀,所以味道都幾辣食得辣的我當然不怕,而且仲好鐘意胡椒豬肚湯是一個非常暖胃的湯水,最適合冬天食用平時自己很難煲呀,因為要洗豬肚真的麻煩,自己很難洗淨所以真的要好好珍惜今日這碗豬肚湯然後就到好受歡迎的梅羔骨,即梅醬骨都幾香甜,很入味,而且炆得都幾稔,真的不錯呀可惜我個個人認為油了一點,不過沒法,多醬又好味的食物通常都很油大家還要再encore 再吃一碟
今次食潮州菜的飯局,是鴻星集團其下的潮州棧食飯
潮州棧位於荃灣,其實位置都不算難找
看看今晚的餐單先,好豐富呀,總其十五道菜

食潮州菜,好多人都會飲啤酒
但係今晚大家都好斯文,來一杯大咸濕取代吧
甚麼是大咸濕呢? 其實即是咸檸七,哈哈

上菜,先來第一道小食
川椒醬炒肉丁
顏色都很吸引,因為有紅黃綠椒,另有豆干同肉粒
辣辣的前菜,開開胃先
第二道小食
家鄉韮菜豬紅,又是潮州菜必吃的小食
平時不會吃豬紅的我,看見都覺得很吸引,吃了一件

咸肉肥瘦均勻,不太厚切,都幾好

但據職員是要炒得好味真的很難,即是同一材料不同師夫炒
所出來的效果,穫氣都不同呀
不家不坊指定找這裡的一位師夫,好似叫佳哥,他所炒得最好味
這家鄉炒麵線炒得乾身,不太油,好好味呀

香煎蠔仔烙,每間潮州餐廳所煮的方法都不同,常吃都是煎蠔餅
蠔仔烙的確很少吃,這個蠔仔烙蠔仔粉量多而且鮮甜

蕃茄九肚魚粥,出面好少吃,吃都是蠔仔粥多
蕃茄味濃,吃下去很酸,不過九肚魚份量不多,整體一般

糖醋麵,烘得都尚算乾身,麵餅一面夠脆,另一面仍能保持軟身
加糖加醋食,甜甜醋醋,不過我偏愛多一點醋,吃醋一點

甜品時間到了,
金銀雙寶,是芋頭和蕃薯
上面有一層糖漿,所以真的很甜很甜

每次吃潮州菜都會吃,因為自己好鐘意食芋頭
今次芋頭都幾粉,幾好味,糖真的非常厚,一咬下去,糖片便脫下
真的好甜好甜,吃一件已經好夠了
另一款甜點
鴛鴦水晶包,外表真的好吸引
熱辣辣的水晶包,有奶黃和豆沙兩款,水晶皮薄,非常晶瑩剔透
但是餡料都頗甜,奶黃香滑,豆沙甜,吃完兩個真的飽了
最後,還有一杯功夫菜
喝一杯甘香醇美的茶,一解油膩之感,真的令人滿足

5~3~2011 (Saturday) 清涼預祝媽媽生日的 dinner@荃灣潮州棧!難得又可以齊人食飯,食物質素、服務態度、環境都幾好、好舒服,大家都食得開心又滿意!亞爸亞媽讚不絕口,這就最好,最緊要佢地喜歡。我放工後反左青衣揍埋金笸籮同亞爸亞媽一齊去,去到已經全部人到齊。我吔選左一個半席宴!再加左個西蘭花帶子。滷水鵝片拼盤:有鵝、紅腸、豬腸、腎、滷蛋等。原隻鮑魚花菇生菜:鮑魚的確是原隻,花菇生菜正常水準,當然其實也很難做得差吧。西蘭花帶子:正常水準,ok。味菜炆門鱔:亞爸亞媽讚不絕口話好味。潮式蝦蟹棗:炸得脆口熱辣,可是裡頭的蝦肉、蟹肉並不彈牙。豉汁炒花支:ok la!欖菜海鮮炒飯:太咸了!蔥油海鹽雞:算不錯,不過咸,香蔥撈汁吃起上來也不俗。方魚介蘭:呢個都幾大碟,都幾好味呀,方魚細細粒,介蘭都幾甜。鴛鴦水晶包。紅豆糖水:唔熱又唔甜,no good!環境都幾好、好舒服!其實當初想在鴻星食,但 Peggy姐 及Ken哥去到先知比人包左場擺酒;只好行多兩步去左潮州棧!
5~3~2011 (Saturday) 清涼

預祝媽媽生日的 dinner@荃灣潮州棧!

亞爸亞媽讚不絕口,這就最好,最緊要佢地喜歡。

滷水鵝片拼盤:有鵝、紅腸、豬腸、腎、滷蛋等。

西蘭花帶子:正常水準,ok。

味菜炆門鱔:亞爸亞媽讚不絕口話好味。

潮式蝦蟹棗:炸得脆口熱辣,可是裡頭的蝦肉、蟹肉並不彈牙。

豉汁炒花支:ok la!

欖菜海鮮炒飯:太咸了!

蔥油海鹽雞:算不錯,不過咸,香蔥撈汁吃起上來也不俗。

鴛鴦水晶包。

紅豆糖水:唔熱又唔甜,no good!

環境都幾好、好舒服!

2011-03-05
生日
  • 味菜炆門鱔、蔥油海鹽雞、方魚介蘭
2011-01-31 14 瀏覽
每人也叫了一杯 大咸濕- 咸檸檬配7 UP, 感覺這餐廳很'潮', 最喜歡這個可愛的杯, 容量大,並像中學做實驗的器皿 滷水獅頭鵝片-我認為它是典型的潮州菜, 不太肥令人討好 川椒醬炒肉丁-普通, 沒有特色 家鄉韮菜豬紅- 友人說沒有腥味, 吃不慣的我始終還是接受不到, 奉勸平常沒有品嚐的人不要嘗試 番茄九肚魚烙- 令人驚喜的菜式, 我喜歡它有薯粉, 格外煙韌, 推介 香煎蠔仔烙- 落重本,感覺只在吃蠔 梅糕骨-有些朋友很喜歡這款, 我卻覺得很普通, 像美式ribs, 沒有特別. 經理說梅汁是本店特別研製 韮菜花豆乾炒咸肉-普通, 沒有特色 豆豉蒸鱔-太軟了, 有點鬆, 怪怪的 家鄉炒麵線- 又是一道令人驚喜的菜式, 喜歡它不油膩, 很有鑊氣, by 佳哥 蕃茄九肚魚粥-清得來也很鮮味, 不錯 糖醋麵-不好吃, 不是我杯茶鴛鴦水晶包-豆沙和奶皇合格,但沒有驚喜, 可看出廚師是有心思的, 特意下了橙皮在豆沙內總括, 中勻甜品不是太討好最後, 一定要推介胡椒豬肚湯, 絶對是全餐的精髓雖煞很辣,渴後全身滾燙, 是冬天不二之選, 感覺很温曖, 令人忘記現在是冬天

滷水獅頭鵝片-我認為它是典型的潮州菜, 不太肥令人討好

川椒醬炒肉丁-普通, 沒有特色

香煎蠔仔烙- 落重本,感覺只在吃蠔

韮菜花豆乾炒咸肉-普通, 沒有特色

豆豉蒸鱔-太軟了, 有點鬆, 怪怪的

蕃茄九肚魚粥-清得來也很鮮味, 不錯

糖醋麵-不好吃, 不是我杯茶
總括, 中勻甜品不是太討好

最後, 一定要推介胡椒豬肚湯, 絶對是全餐的精髓
香煎蠔仔烙
大咸濕
胡椒豬肚湯
番茄九肚魚烙-
蕃茄九肚魚粥
係門口等左10分鍾....終於有個人走出尼招呼我地....點知入到去勁多空位!!!!!!!!!!!(巳經係數次)記得E間1開張既時候, 對E間野印象好好........但持續到近期......巳經完全改觀......今次再光顧....其實係呀媽想比次機會再試多次.......我接受吾到囉!!!!! 得1隻蛋!!!!!!食物質素係可以的, 服務態度OK喇.....最吾鍾意既就係....門口冇人WAITER 招呼人!!!!!! 要人等咁耐...入面又咁多位!!!!!環境好好, 好舒服. 價錢係偏貴LOR都吾知仲尼吾尼好.....呀媽黑面喇食到!!!!!!!

(巳經係數次)

其實係呀媽想比次機會再試多次.......

我接受吾到囉!!!!! 得1隻蛋!!!!!!
差,得1隻蛋.....
OK
差...怪怪
OK

環境好好, 好舒服.

價錢係偏貴LOR

都吾知仲尼吾尼好.....呀媽黑面喇食到!!!!!!!

2011-01-09
2010-12-14 7 瀏覽
外遊回港,親友托買的物品也是時候約出來交收.這天便來到了甚少踏足的荃灣區.星期六的中午頗清靜,一行三人很容易便找到位。檯與檯之間頗擠迫,原來是鴻星旗下分支.潮州粉果----韮菜及沙葛也下得不多,外皮欠咽韌,只像一隻普通的XXX餃而不是一隻粉果.椒盬九肚魚----起了骨來炸的九肚魚粉漿不厚,吃起來外脆內嫩滑.韮菜豬紅----差不多見到每檯的檯面上也有一客,吃起來果然是不錯!豬紅滑溜沒腥味,韮菜亦沒有灼得過熟,汁底捨棄了一般酒家的重手調味,而是以較為清的蒜頭味高主.蝦餃----外型奇特沒有傳统的摺口,更像是一隻魚皮餃多點.內裡依然是蝦多豬肉少,咬下去有不少油份溢出.春卷----春卷餡料沒甚特別,但包春卷時捲得太實吃起來硬身而不鬆脆.煎韮菜粿----最像樣算是這個!底面也煎得金黃香脆韮菜亦下得足.煎蘿蔔糕----厚厚實實粉下得太多,蘿蔔下得太少欠臘味香味.潮式煎糕棵----完全不合格!從未吃過煎粿的面層是黏答答有黐牙效果的,吃一口立即放棄.叉燒包----包身夠鬆軟內裡的"汁"非常豐富!對自己口味,因討厭吃乾身的叉燒包及糯米雞.沙茶牛肉炒河----牛肉經化學處理得滑不溜口,小吃為妙!河粉炒得散

檯與檯之間頗擠迫,原來是鴻星旗下分支.

沙茶牛肉炒河----牛肉經化學處理得滑不溜口,小吃為妙!河粉炒得散開不太油膩,芡汁帶蒜蓉香味倒是不錯.

鴻星向來以點心造型創新及用料特別見稱,但看來對潮式點心方面郤令有點束手無策之感.