2020-03-07 130 瀏覽
食物好一般。銀雪魚細小、太咸而且貴。天婦羅味道好普通。壽司算ok。全個餐牌款式選擇少、價錢貴、唔抵食!生日蛋糕味道好普通但仲要貴過Lady?。全間餐廳晚飯時段唔多人,但成晚冇服務員添茶,比起一D中價日本餐廳嘅服務更差,簡單D講係冇服務!就算全張單65折、75折後都貴,一D都唔抵食,完全中晒伏!一定一定絕對唔會再幫襯!
2020-03-01 122 瀏覽
熱愛日本菜🍣 絕對要食燒物🍢這晚去了漁道樂,特別點了磯燒蟹甲羅🦀 及磯燒帆立貝😍除了熱辣辣,更重要是帶出食物的鮮味😋蟹甲羅十分惹味,用來送白飯好正🍚😝而且很有日本風味,店員仲會幫手處理細物,細心分享烹調過程! ❤️當然還點了一些日本菜必點的,例如樂.五味刺身、海皇卷特等! 也特意推薦蒜光牛舌,很好吃! 喜歡牛的,要試🤩口感覺覺好,不會太韌食不到呢! 刺身款式也多! 如果喜歡刺身,一定會感到滿足呀!📍 漁道樂 :尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下A舖
熱愛日本菜🍣 絕對要食燒物🍢
這晚去了漁道樂,
特別點了磯燒蟹甲羅🦀
及磯燒帆立貝😍
除了熱辣辣,更重要是帶出食物的鮮味😋
蟹甲羅十分惹味,用來送白飯好正🍚😝

而且很有日本風味,
店員仲會幫手處理細物,
細心分享烹調過程! ❤️

當然還點了一些日本菜必點的,
例如樂.五味刺身、海皇卷特等!
也特意推薦蒜光牛舌,很好吃!
喜歡牛的,要試🤩
口感覺覺好,不會太韌食不到呢!

刺身款式也多! 如果喜歡刺身
一定會感到滿足呀!
📍 漁道樂 :尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下A舖
2019-09-01
  • 蒜燒牛舌
  • 樂•五點刺身
2020-02-23 121 瀏覽
見到Openrice book位有折,今日就黎試下內在裝修都幾日系,幾靚!《帆立貝壽司》$68都幾原,肥美新鮮🍣《自家玉子燒壽司》$28呢個玉子燒壽司比較特別,係用玉子切半之後入邊包少量嘅飯,咁樣更加突顯玉子燒嘅蛋味同埋甜味🍳《象拔蚌刺身》$198份量一啲都唔小,係原隻象拔蚌切片!非常爽口又鮮甜,連豉油都可以唔使點👍🏻《雜錦天婦羅》$128有兩隻黑色、番薯、菇、南瓜、茄子,仲有一舊魚,炸皮都幾脆唔會粉~《西京燒》$168呢條魚有驚喜!燒汁偏甜,整條魚都比燒汁包住😗肉質又夠滑~平時唔中意食魚既我都讚《漁道樂.活具盛合》$388終於黎到今晚重點!磯燒海鮮,呢一set有5款海鮮🦞全部都好新鮮!重點係仲有專人幫手燒,火猴掌握得好好🤣最後有杯野飲好推薦!《柚子啤酒》🍻 $68啤酒加埋柚子,有啤酒既麥味,又有柚子既甜味🤩另一杯就係《巨峰乳酸》$68整體都唔錯,環境又舒服~不錯☺️
見到Openrice book位有折,今日就黎試下

內在裝修都幾日系,幾靚!

《帆立貝壽司》$68
都幾原,肥美新鮮🍣
《自家玉子燒壽司》$28

《象拔蚌刺身》$198

《雜錦天婦羅》$128

《西京燒》$168

《漁道樂.活具盛合》$388

重點係仲有專人幫手燒,火猴掌握得好好🤣

最後有杯野飲好推薦!
《柚子啤酒》🍻 $68
啤酒加埋柚子,有啤酒既麥味,又有柚子既甜味🤩
另一杯就係《巨峰乳酸》$68

整體都唔錯,環境又舒服~不錯☺️
2020-02-21 838 瀏覽
日日返工返到咁辛苦,係母親大人生日呢d大日子當然要帶佢黎食好西~順便安慰下自己,滿足下味覺嘅享受!由於母親大人都非常鍾意食日本菜, 所以就帶佢嚟呢間裝修非常有日本風,食物質素高的正宗日本餐廳, 等佢開心下今次壽星選擇有齊前菜,浜燒同 壽司 刺身~ 真係大滿足!#推薦菜式💎1. 漁道樂活貝盛合價錢 $388/set一個價錢有齊雙人分量的海鮮呀!包括:超大扇貝,生蠔,數粒卜卜蜆,大大隻鮑魚 同 原條魷魚~~真係非常之豐富又多種類!而且新鮮嘅程度原來係仲識喐嚟喐去😍😍 活脫脫的還有海水味, 一定係最新鮮嘅食法!哈哈😄仲會有專人幫我哋燒咖~ 烹飪時間就可以做到剛剛好了😍燒的過程中有加上醬油同燒酒, 令到海鮮更加鮮嫩可口! 大扇貝記住要連埋啲汁一齊"殊"入口完成後就會分碟放好, 放喺面前香味撲鼻, 肉質爽口, 鮮甜多汁!2.燒蟹蓋甲羅價錢 $68/個,價錢真係抵!入面除咗有蟹膏,重有蟹子同蟹肉呀!材料裝滿成個蟹蓋,好足料呀!加入撈埋鵪鶉蛋同蔥花去令到味道融洽, 我個人真係非常鍾意蟹膏, 真係整得好濃郁蟹香!3. #牛油軟殼蟹沙律價錢 $88 溫馨提示呀食咁多肉類同海鮮當然要搵個fresh沙律清下
日日返工返到咁辛苦,
係母親大人生日呢d大日子當然要帶佢黎食好西~
順便安慰下自己,滿足下味覺嘅享受!

今次壽星選擇有齊前菜,浜燒同 壽司 刺身~ 真係大滿足!

#推薦菜式
💎
1. 漁道樂活貝盛合

價錢 $388/set
一個價錢有齊雙人分量的海鮮呀!
真係非常之豐富又多種類!
漁道樂活貝盛合

仲會有專人幫我哋燒咖~
烹飪時間就可以做到剛剛好了😍
燒的過程中有加上醬油同燒酒, 令到海鮮更加鮮嫩可口!

大扇貝記住要連埋啲汁一齊"殊"入口

2.燒蟹蓋甲羅

價錢 $68/個,價錢真係抵!

3. #牛油軟殼蟹沙律

價錢 $88
溫馨提示呀

食咁多肉類同海鮮當然要搵個fresh沙律清下口味,先可以食到唔同嘢食的原汁原味, 達到最好層次同享受咖~
大大份軟殼蟹, 少少酸酸甜甜的沙律同雜果,馬上胃口又大開!

牛油果軟殼蟹沙律

價錢 $98
唔好睇佢咁簡單, 內裏包住 三種魚生咖, 有三文魚吞拿魚同帶子, 三重幸福嘅感覺😁😁
海皇卷

在高級日本餐廳,當然不要忘記order一下魚生刺身, 真心覺得唔係度度都可以整到咁新鮮又肥美。

選擇咗三款本人最鍾意食嘅刺身:
厚切三文魚 $68
原隻帆立貝$68
入口即溶, 即刻成個人感到好幸福!
三文魚刺身

北海道甜蝦 $68
估唔到有成四條脹卜卜的甜蝦, 鮮甜肥美!
北海道甜蝦刺身

飲品方面呢度有好多種類嘅選擇
鍾意飲酒但又怕苦嘅女仔
就最適合不過要選擇 #水果味啤酒🍺
今次想揀下其他飲品試下,所以我同媽咪黎揀咗飲乳酸梳打

我:白桃梳打 $68
媽咪:青蘋果乳酸 $68
果味香濃, 酸酸甜甜的,開胃一流呀~
飲品

食完媽咪都好滿意, 今晚嘅生日喺呢度開開心心過~
都係一個唔錯嘅選擇
2020-02-20 82 瀏覽
今晚我地食大熱嘅浜燒啊~蟹肉青瓜沙律$88沙律嘅靈魂係沙律醬,師傅真係落足料!沙律配料有青瓜絲,切得夠幼,入口爽脆!仲有蟹肉同蟹籽特選壽司盛合$298有8件不同種類嘅壽司,每件都配上特製嘅調味去配搭,例如鯛魚配蟹籽、帶子配魚子醬、海膽配wasabi,特別又好味漁道樂,活貝盛合$388有帆立貝、蜆、蠔、魷魚、鮑魚,隻隻都肥美飽滿!店員會幫你即燒,香味四溢,未食已經流口水!好新鮮啊~入口啖啖鮮味~魷魚超大隻,店員仲剪開一圈圈,方便我地食,魷魚嘅燒汁甜甜地,令人食到停唔到口~清酒煮蜆$88蜆夠新鮮,加入昆布同清酒,原汁原味明太子燒玉子$98厚切嘅燒玉子,中間卷住明太子,一咬落去d蛋汁流晒出嚟巨峰乳酸$68柚子梳打$68大大杯,夠冰夠汽,好爽!
今晚我地食大熱嘅浜燒啊~

蟹肉青瓜沙律$88

特選壽司盛合$298

漁道樂,活貝盛合$388

有帆立貝、蜆、蠔、魷魚、鮑魚,隻隻都肥美飽滿!

清酒煮蜆$88

蜆夠新鮮,加入昆布同清酒,原汁原味

明太子燒玉子$98

厚切嘅燒玉子,中間卷住明太子,一咬落去d蛋汁流晒出嚟

巨峰乳酸$68
柚子梳打$68

大大杯,夠冰夠汽,好爽!
2020-02-04 84 瀏覽
今次收咗工就同朋友二人行一齊過嚟呢度食晚飯,呢度裝修到好似去左日本咁,勁有feel😍😍 呢度類似居酒屋咁樣,食物嘅種類都幾多,主打浜燒,鍾意食浜燒嘅朋友唔好錯過🥰🥰🦀 浜燒蟹甲羅($136/2隻)唔知有冇人同我一樣好鍾意食甲羅燒?😍 呢度嘅甲羅燒超級足料🥰有蟹膏、蟹肉、蟹籽、鵪鶉蛋同蔥花,調味做得好好,味道超級濃郁!黎到必食!🦪三種海鮮浜燒($320)叫咗兩隻生蠔、鮑魚同芝士魚餅,呢度嘅浜燒真係全程有人幫手,唔使驚燒得唔好食,生蠔大大隻好肥美,仲有海水味🤤 鮑魚收水收得岩岩好,食落幾煙韌!芝士魚餅都幾好食😋🍣海皇卷 ($98) 🐟三款刺身 ($204)呢個海皇卷鋪滿左三文魚油金魚同吞拿魚粒粒,一啖一件,岩岩好👍🏻估唔到叫三種刺身都有個拼盤上😍 叫咗三文魚、帆立貝同甜蝦,幾新鮮👌🏻🐂和牛蒜片炒飯 ($128)呢個飯真係炒得非常之好,粒粒分明,算係乾身唔油膩👍🏻 加埋蒜片炒真係好香好惹味,如果和牛份量再多啲就更加正🤤🍹巨峰乳酸 ($68)梅酒梳打 ($58)呢度除咗有日本嘅酒水提供,仲有好多日式特飲,就算唔飲酒都好多選擇,都幾好飲👌🏻 整體來講,香港比較少地方有得食浜燒,呢度裝修風格好有日

🦀 浜燒蟹甲羅($136/2隻)

🦪三種海鮮浜燒($320)
芝士魚餅都幾好食😋

🍣海皇卷 ($98) 🐟三款刺身 ($204)

🐂和牛蒜片炒飯 ($128)

🍹巨峰乳酸 ($68)梅酒梳打 ($58)
呢度除咗有日本嘅酒水提供,仲有好多日式特飲,就算唔飲酒都好多選擇,都幾好飲👌🏻 整體來講,香港比較少地方有得食浜燒,呢度裝修風格好有日本feel,食物質素都OK,可以一試👌🏻
2020-01-31 880 瀏覽
豬先生豬小姐是晚豪嘆浜燒 「漁道樂」裝潢設計非常和風 尤如置身真實日本胡麻菠菜卷排得美美又精緻 豎立嘅菠菜鮮嫩無渣 配撘香濃嘅胡麻醬同香口芝麻 為是日晚餐開了胃口浜燒蟹甲羅係必點嘅 口感細膩帶甘香嘅膽固醇 有誰不愛對不?和暖又濃郁嘅深啡色蟹膏充斥滿口 非常邪惡但又相當幸福好有氣勢嘅漁道樂 活貝盛合登場啦 有蠔 飽魚 活蜆 帆立貝同赤魷 好豐盛店員好貼心咁幫我地燒海鮮 只要坐定定等食就可以了活蜆鮮味濃郁 充滿海水嘅鮮甜味 食得岀係新鮮貨色蠔嘅size唔細 蠔肉厚身鮮味 唔會乾巴巴 夠juicy帆立貝口感爽口彈牙 原隻上 仲有裙邊食下 原汁原味咁食 啖啖肉鮑魚燒嘅時間要控制得宜 否則會影響質感 尼隻飽魚有口感得尼帶有嚼勁赤魷巨型得很 加了惹味醬油燒至熟透乾身 係佐酒一流嘅小吃明太子燒玉子熱呼呼軟綿綿 餡料中嘅明太子少咸卻沒有搶鬆軟蛋蛋嘅風頭 襯熱食真係贏哂松葉蟹鍋係典型嘅和式鍋物 用嘅係微甜嘅清湯 滲透住蔬菜嘅清甜 材料有蜆 冬菇 娃娃菜 海帶等等主角松葉蟹腳粗壯有肉 味帶鮮甜 食得過癮 如果鍋底有豬小姐最愛嘅索味澱粉質就相當完美了白桃梳打 巨峰乳酸有氣又解渴 透心涼 唔一定要飲酒先夠鋸哈
胡麻菠菜卷

浜燒蟹甲羅

浜燒蟹甲羅係必點嘅 口感細膩帶甘香嘅膽固醇 有誰不愛對不?

和暖又濃郁嘅深啡色蟹膏充斥滿口 非常邪惡但又相當幸福

胡麻菠菜卷
松葉蟹鍋
白桃梳打 巨峰乳酸
2020-01-29 72 瀏覽
聽講尖沙咀有一間幾抵食嘅日本菜,裝修都唔錯,今次就約咗朋友嚟試下佢。會見到環境設計好細心,用心,感覺好似去咗日本嗰啲魚市場附近嘅餐廳!除咗固定餐牌外,更有每日時令菜式,連一啲高級啲嘅食材例如長腳蟹都有~三文魚刺身$68原隻帆立貝刺身$68一齊上,大大份,兩款都好新鮮,最緊要佢係好厚身,所以都有性價比。海皇卷$98平時周圍都有得食卷物,但佢呢個最特別嘅係除咗表面有幾款唔同嘅魚生之外,佢裏面嘅不能青瓜絲定係蟹柳都係切都好幼身,所以個味道比較突出而且質感比較fresh!我都好推介呢度嘅浜燒 浜燒蟹甲羅$136-兩隻材料豐富,而且為返數每一件都只係60幾蚊,其實都平過出面平均價錢80幾蚊一隻~而且佢個鹹味比較適中,唔會太鹹,食完唔會特別覺得口渴。浜燒芝士魚餅$48如果鍾意食芝士嘅不能錯過中間會熱溶,所以芝士個味道係好突出,比較有鹹香。浜燒鮑魚$136-兩隻浜燒帆立貝$136-兩隻兩份海鮮都不遑多讓,鮑魚方面個殼好細,原來係比較年輕啲嘅鮑魚,所以質感都特別嫩滑彈牙; 帆立貝方面除咗新鮮之外,師傅都調教個時間啱啱好,仲係好彈好滑,連佢嗰個汁都可以飲埋(入晒味)清酒煮蜆$88一上到黎已經聞到好香嘅清

三文魚刺身$68

浜燒芝士魚餅$48

浜燒鮑魚$136-兩隻
浜燒帆立貝$136-兩隻

清酒煮蜆$88
一上到黎已經聞到好香嘅清酒味,而且裏面有好多蜆都係好大隻,好fresh充滿水份,仲有一啲海帶可以同時進食,清新一下。

野菜天婦羅$88
呢個最特別就係佢中間有一個好似一把扇嘅裝飾,佢裏面係麵條,但係師傅用好高嘅技術可以做到的炸粉位置平均,唔知以為去咗日本睇櫻花🌸 同埋唔同嘅蔬菜都有好平均嘅炸粉份量包圍,薄薄一層,有口感又吸引。

食咗咁多嘢都係$1000有找,如果鍾意食日本嘢不妨可以考慮下呢間。

2020-01-27 72 瀏覽
生日當然去食我至愛嘅日本野!今次就嚟到尖沙咀 (美麗華隔離) 嘅漁道樂裝修好靚 好有日本風情呢間日本餐廳 唔同種類嘅日本料理都可以品嘗到 包羅萬有刺身三文魚同油甘魚厚切又肥美 壽司三文魚 蟹肉蟹膏壽司 玉子壽司濱燒蟹甲羅仲有店員幫我地燒添 燒完雖然一片灰色 但一食就停唔到蟹味勁濃郁 炸物雜錦天婦羅🍤非常香口 粉漿唔會太厚 亦唔會太油燒物明太子燒玉子明太子一啲都唔腥 仲好柔嫩細致同玉子味道好夾 非常好食鍋物泡菜豚肉鍋 泡菜辣度剛好 好惹味 豚肉自己落 好似食緊shabushabu 添!食到棒住個肚 好滿足嘅生日飯!
生日當然去食我至愛嘅日本野!
今次就嚟到尖沙咀 (美麗華隔離) 嘅漁道樂

同玉子味道好夾 非常好食

鍋物
泡菜豚肉鍋
泡菜辣度剛好 好惹味
豚肉自己落 好似食緊shabushabu 添!

食到棒住個肚 好滿足嘅生日飯!
  • 明太子燒玉子
2020-01-22 53 瀏覽
同老公係尖沙咀行完街辦完年貨好肚餓,要食餐勁既!醒起上次食過呢間浜燒蟹甲羅好正,一於再黎!我地除左點浜燒蟹甲羅,重點左浜燒大蝦🦐同浜燒日本赤魷🦑。浜燒蟹甲羅同上次一樣咁好食!蟹蓋入面有蟹膏、蟹籽、蟹肉、鵪春蛋同蔥,非常colourful!🦀未燒前waitress先俾我地望下個樣影下相先燒,睇住佢燒既過程好治癒呢!大約燒左8分鐘就食得喇!好香濃既蟹膏味,加埋啲脆卜卜帶點鹹鮮既蟹籽同鮮甜既蟹肉真係無得彈!浜燒大蝦超巨大🦐🦐❤️!好鮮甜,啖啖肉,食完一隻好滿足!浜燒日本赤魷🦑用左啲甜甜地既燒汁調味,好彈牙一啲都韌,我最鍾意食鬚既部分,特別彈牙🤣🤣上次食過天婦羅都好好食,今次揀左蔬菜天婦羅,有茄子🍆、番薯🍠、冬菇、南瓜🎃、麵條😻個麵條炸到成棵樹咁靚!茄子炸到好軟淋,勁好食!番薯好甜,應該用左鳴門金時,鍾意佢實淨得黎又唔會好乾身好難吞。南瓜都甜好好味,冬菇好滑🤤麵條用左兩隻色,粉紅色食落有梅味好香!呢棵樹真係整得好有心思呀😍👍🏻👍🏻明太子玉子燒好嫩滑,玉子食落甜甜地,加埋鹹香既明太子一齊食好夾!雞皮餃子🥟好特別,第一次試!雞皮炸到脆卜卜,炸走左啲肥膏,食落一啲都唔覺肥膩,入面包住啲肉同菜,食落同一

我地除左點浜燒蟹甲羅,重點左浜燒大蝦🦐同浜燒日本赤魷🦑。

浜燒大蝦超巨大🦐🦐❤️!好鮮甜,啖啖肉,食完一隻好滿足!

雞皮餃子🥟好特別,第一次試!雞皮炸到脆卜卜,炸走左啲肥膏,食落一啲都唔覺肥膩,入面包住啲肉同菜,食落同一般日式餃子差不多味,但勝在個雞皮脆過餃子皮!

食日本野點少得刺身!揀左甜蝦🦐、油甘魚🐟同帆立貝刺身。全部都好鮮甜,甜蝦大大隻,油甘魚厚切啖啖肉,帆立貝肉厚好肥美❤️

我同老公都揀左梳打,佢揀左乳酪梳打,我揀左白桃梳打,兩杯都酸酸地好開胃,我鍾意我杯白桃有啲果肉,正!

雖然今餐無乜澱粉質,但都食到好飽呢!
2020-01-21 44 瀏覽
漁道樂餐廳好近尖沙咀地鐵站行五分鐘就到,餐廳裝飾以木器為主, 仿古日本居酒屋, 服務員都以後生仔女為主, 充滿活力約咗朋友嚟呢間食日本嘢, 朋友一早訂定位, 六點鐘已經滿咗七成了唐揚紫菜龍蝦原隻龍蝦起肉 沾上少少咋分非常脆口, 咬樂龍蝦味 豐富 蝦肉紮實明太子燒玉子燒玉子蛋漿用上 東京直送溫泉蛋蛋黃味豐富, 咬落 蛋 汁 嫩滑海皇卷一碟有六舊海皇卷用上拖羅拖羅肉質鮮美炸天婦羅炸粉薄薄的 炸得恰當好處 不太熱氣漁到樂活貝盛盒388蚊 有蜆有魷魚有鮑魚又有 大大隻的 蠔, 仲有帆立貝添。最愛呢啲磯磧即燒海鮮,客戶服務員都好細真幫我哋燒燒到剛剛好海鮮鮮嫩多汁推介: 特別係生蠔充滿 愛琴海的海水味
漁道樂

唐揚紫菜龍蝦

燒玉子蛋漿用上 東京直送溫泉蛋
蛋黃味豐富, 咬落 蛋 汁 嫩滑

海皇卷一碟有六舊
海皇卷用上拖羅
拖羅肉質鮮美

炸天婦羅
炸粉薄薄的 炸得恰當好處 不太熱氣

漁到樂活貝盛盒

推介: 特別係生蠔充滿 愛琴海的海水味
2020-01-21 45 瀏覽
因為我住得好近尖沙咀附近好食嘅餐廳自問都識唔少😂漁道樂我每個月都會去嘅餐廳貪佢坐得舒服之外 仲有我最愛嘅海鮮浜燒食☺️職員真係即上即燒畀你食服務周到今日我哋一行三人 食左勁多野!!😂//💟蟹盛冷豆腐 68蚊豆腐係凍上 上面係蟹肉 好鮮味配埋沙律 味道清新同埋都幾飽肚 蟹肉份量好多 同豆腐都幾襯💟牛油果軟殼蟹沙律 88蚊軟殼蟹好多 炸到脆卜卜 炸粉唔算多唔會又冧冧 沙律幾好味新鮮仲有啲脆脆嘅感覺 同牛油焗軟殼蟹一齊食好舒服又健康😁👍💟刺身拼盤三文魚刺身 $68勁厚切 三文魚夠oily唔會好乾身入口即溶 又鮮!推薦!油甘魚刺身 $98一樣係勁厚切 刺身仲好挺身應該係即叫即切 勁大舊真心好抵原隻帆立貝刺身 $68帶子好大粒 應該係xxl size一樣係 勁大粒 入口即溶💟海皇卷 68蚊性價比勁高 入面係牛油果上面係好多唔同種類嘅 刺身粒 夾埋一齊食 好正呀.重頭戲來啦 我每次都必叫....海鮮浜燒!!!.💟活貝盛盒 388蚊手臂咁長嘅魷 鮑魚帶子蜆生蠔全部都即叫即燒 幫你拆殼調埋味 全帝王式享受魷魚用燒汁調味又爽又香性價比超高鮑魚好新鮮放上去個爐度仲識喐生蠔大大隻勁甜煮熟咗都勁有海水味 好鮮味
因為我住得好近尖沙咀
好舒服又健康😁👍
💟刺身拼盤
三文魚刺身 $68
勁厚切 三文魚夠oily唔會好乾身
入口即溶 又鮮!推薦!
油甘魚刺身 $98
一樣係 勁大粒 入口即溶
💟海皇卷 68蚊
性價比勁高 入面係牛油果
上面係好多唔同種類嘅 刺身粒 夾埋一齊食 好正呀
重頭戲來啦 我每次都必叫....
海鮮浜燒!!!
所以就睇唔到有機會下個月再同大家介紹😝
🎀漁道樂
🎀尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下A 舖
2020-01-20 493 瀏覽
聽朋友介紹尖沙咀新開了間日式濱燒店「漁道樂」,裝修以日本居酒屋為主題,甚有氣氛!餐廳有多款新鮮海鮮供選擇,可作燒烤、刺身或鍋物食用。先叫了數款刺身作頭盤,有三文魚刺身 ($68),油脂香味濃;活鮑魚刺身 ($128)好薄片,爽口鮮甜;北海道甜蝦本身 ($68),彈牙鮮甜;點了甲羅燒 ($68)一個,真係好抵食,蟹蓋內放了滿滿的蟹籽、蟹肉、蟹膏、蔥花、味噌和生鵪鶉蛋,店員細心地幫我們拌勻燒,燒到個蓋焦燶剛好,味道較得剛好,好鮮甜,不用點餅乾都已經好好食,啖啖蟹肉,當然要試下個活貝盛合 ($398)作浜燒,分別有岩手縣生蠔、帆立貝、活扇貝、活鮑魚和原條日本赤魷魚,其實有咁多高檔次海鮮,一啲都唔貴,值回票價,岩手縣蠔肉超肥美,又大隻,店員問接受到半生熟會更好食,我即時話好呀!蠔味夠濃,非常滑,帶點淡淡的海水味,還有活扇貝加了昆布汁,好清甜。帆立貝厚肉,燒熟後依然夠份量,夠彈牙,食完底的汁一定要飲埋,好似海鮮清湯咁甜。最尾燒原條日本赤魷,店員有耐性地塗上日式醬燒汁慢慢燒,醬汁惹味,肉質超彈牙,赤魷好新鮮,魷魚鬚又多,有微微焦香更出眾。海膽海鮮炒飯($168),有鮮甜海膽,高質素的海膽,有陣陣甜

還有活扇貝加了昆布汁,好清甜。

海膽海鮮炒飯($168),有鮮甜海膽,高質素的海膽,有陣陣甜味,海鮮還有三文魚粒,蟹籽,還有雞肉粒,飯粒用了珍珠米,夠乾身,粒粒分明。

飲品叫了巨峰乳酸(68)同梅乾燒酌,有梅肉在底,燒酒夠香醇。
2020-01-18
2020-01-20 400 瀏覽
呢排工作太忙,已經好耐無出街食飯,今日終於完成手頭工作,一於食餐好嘅慶祝下,首選當然係日本嘢😍呢間餐廳我耐唔耐就會來幫襯,吸引到我嘅除咗食物質素高之外,店員嘅服務態度亦係我考慮之一,而且裝修格局好有日本feel,地鐵站過嚟亦係三幾分鐘路程,好方便👍🏻先叫兩款剌身,三文魚$68,油甘魚$98,另外必食嘅招牌海皇卷$98,兩款刺身新鮮味美,厚薄適中,色香味全,而海皇卷更是我至愛,一啖一件,第一Round已經十分滿足😍另一個必食燒蟹甲羅$68(隻),簡單來講,係將最好味嘅蟹肉、蟹羔、魚籽、蔥花和鵪鶉蛋,混和之後即場為你燒好,絕對係香氣四溢,離遠都聞到,入口甘香無比,啖啖都係精華😋濱燒有三款,大蝦🦐$136、鮑魚$136、帆立貝$136,每款有兩隻🤗坐定定,店員就會為你燒好,服侍周到,帆立貝和鮑魚又會用較剪剪開適當大小,原汁原味,大家都知道靚海鮮,根本唔需要什麼調味料,一個「鮮」字就已經蠃哂😬睇吓燒大蝦🦐幾咁細心,係中間𠝹開一刀,生熟程度就更易掌握,梗係啦,全部店員都經開長時間訓練,對每種海鮮如何燒煮,都瞭如指掌,值得一讚再讚👍🏻👍🏻👍🏻再食埋個吉列黑豚$98,就真係大大滿足,份量大之外,黑豚
吉列黑豚
再食埋個吉列黑豚$98,就真係大大滿足,份量大之外,黑豚豬特別淋又特別有肉味,入口鬆化無比,正😋
巨峰提子🍇和白桃🍑梳打
飮品方面分別係巨峰提子🍇和白桃🍑梳打,每杯$68,解膩又醒神,食日本燒物特別夾👍🏻
食咁多嘢兩個人埋單都係$1100左右,平均每人五百元左右,所以話呢度永遠無令我失望,抵佢成日都咁旺場😍😍😍
吉列黑豚
巨峰提子🍇和白桃🍑梳打
2020-01-20 324 瀏覽
朋友仔返咗新工幾個月,賺到盤滿缽滿,話要請我食餐好嘅,順便聚下舊。佢知我鍾意食日本嘢,特意訂咗一間好有特色的海鮮浜燒食堂。一入到去,充滿日式格調的裝修風格同座位,令人感覺好舒服,好似去咗旅行咁,完全唔記得自己置身於尖沙咀的鬧市當中。朋友仔知我口味,表示今晚係全海鮮宴。先來一人一隻鮮甜美味的生蠔,鍾意食日本餐廳的餐好,因為佢哋早會將佢present得好fine,加上蔥花蘿蔔蓉等等的配料,更能夠突出生蠔的鮮甜美味。樂. 活貝盛合主打的海鮮浜燒令人充滿期待,貝類盛合當中有齊生蠔、鮑魚、大貝、帆立貝等等,仲有原條魷魚筒添!鍾意食日式餐廳的海鮮浜燒,除咗因為海鮮夠新鮮之外,亦都係視覺的一大享受,睇住種種鮮味的海鮮慢慢燒熟再送入自己口入邊,滿足感Double Up! 蠔肉肥美 口感Creamy蜆貝細細粒 但就夠哂鮮味鮑魚口感佳帆立貝味道好香濃魷魚筒有咬口 醬汁都好惹味一場來到,又點可以唔食埋浜燒蟹甲羅呢?蟹肉、蟹膏、蟹籽,係好完美既組合。口感同味道都極濃郁。海膽蟹肉飯卷作為主食,滿足到個胃得黎又滿足到味蕾。海膽份量好多,又鮮又甜又無腥味。最後朋友仔提議來一下熱食,介紹我食天婦羅。估唔到呢度啲天婦羅

樂. 活貝盛合

蠔肉肥美 口感Creamy

蜆貝細細粒 但就夠哂鮮味

鮑魚口感佳

帆立貝味道好香濃

魷魚筒有咬口 醬汁都好惹味

一場來到,又點可以唔食埋浜燒蟹甲羅呢?

蟹肉、蟹膏、蟹籽,係好完美既組合。口感同味道都極濃郁。

海膽蟹肉飯卷

最後朋友仔提議來一下熱食,介紹我食天婦羅。估唔到呢度啲天婦羅一樣出色,炸漿薄薄,但就好香脆。

而當晚除咗美食,重頭戲亦不得不提。原來呢度好似日本當地的居酒屋一樣,週末會有特別表演。食食吓飯,突然間店員宣佈有表演,以為係普通唱吓歌仔,估唔到有幾個美女着住日本傳統服飾出嚟勁歌熱舞,將現場氣氛推到最高點。非常之滿意呢個地方,食物係色香味俱全,連氣氛都係令人好難忘。
2019-12-06
  • 海膽蟹肉反卷