2023-06-23 746 瀏覽
星期日同朋友到銅鑼灣逛街,逛到肚子餓了,朋友提議去食火鍋,看到逸園中心有間火鍋放題,便上樓看看。我和朋友選擇了至專龍蝦鮑魚海鮮放題,海鮮拼盤內的海鮮非常多種類,有龍蝦🦞,鮑魚,元貝,海蝦,蜆等等,非常吸引🤩,而且還龍蝦還在跳動的,海鮮都很新鮮而湯底我們則選擇了鴛鴦湯底,分別是是皮蛋芫荽湯和藥膳杞子湯底,各有特色。我較喜歡藥膳湯底,比較養生☺️而龍蝦頭我和朋友選擇了用避風塘炒龍蝦頭的食法,很滋味香口,脆脆的,很不錯,適合喜歡香脆可口食物的我值得一提是餐廳提供的白鱔任食,白鱔很彈牙,魚味濃,很好吃😋另外,也包括牛肉,海蝦,蜆等等任食,我和朋友都飽得走不動🙈而且餐廳餐包括紅白酒🥂🍷,菜,汽水任食,酒配海鮮真是好配搭,飲得盡興

值得一提是餐廳提供的白鱔任食,白鱔很彈牙,魚味濃,很好吃😋

另外,也包括牛肉,海蝦,蜆等等任食,我和朋友都飽得走不動🙈
2023-06-03
  • 生猛波士頓龍蝦
  • 北海道大元貝
2023-06-02 871 瀏覽
我十分期待今次既海鮮火鍋大餐,有新鮮龍蝦🦞、鮑魚、帶子、生蠔🦪和蝦。一坐低職員要我哋揀湯底,我哋要左冬陰功同蕃茄鴛鴦湯底。湯底味道不過不失,但冬陰功湯唔夠酸同辣。海鮮盤是十分新鮮,但每一樣只有一件,份量唔夠。而其他食物只可以用劣質2字,南瓜坦言無味、粟米永遠好似煮唔熟、m6肥牛沒有牛味、菜都唔新鮮,連基本食材完全唔掂。沒有下次!😤
2023-06-01
今次介紹的火鍋放題 #可能係全港最生猛嘅海鮮火鍋 ♨️🍲.相信喜愛日料的朋友對 Ikizukuri (活き造り) 不陌生,今次介紹的火鍋專門店主打活龍蝦海鮮拼盤👨‍🍳師傅在極短時間內將活龍蝦🦞迅速切片,讓龍蝦在端上食桌時保持舞動狀態。活龍蝦、🐚鮑魚、🇯🇵日本扇貝、🦪美國桶蠔等豪華食材的配搭充滿動感與藝術性🎨,帶食客走進一場視覺盛宴,直觀感受食材之美💖.· · · · · · · · ·晚市海鮮放題火鍋 - HKD388/位(週五六日).2.5小時的晚市火鍋放題可享豪華海鮮拼盤,另可任食🦐游水海蝦、🐮澳洲和牛、沙白和貢丸等其他火鍋料。拼盤每人可享活龍蝦半隻、🇯🇵日本元貝、🇺🇸美國泰勒蠔各一隻、竹籤蝦、龍躉魚片以及沙白數隻,CP值高又抵食💰.🍲 清香皮蛋芫茜湯🌿湯底清甜,加入海鮮烹煮甜味更甚~.🦞活龍蝦一個字「鮮」‼️ 鮮蹦活跳的龍蝦帶來的視覺震撼是其他料理無法媲美的👀 連殼開邊煮約3分鐘,大塊肉質鮮嫩,彈牙爽口🤤 如果想一蝦兩吃可按照每隻HKD30加工費享「避風塘炒龍蝦頭」🍳,做法雖惹味但蝦肉不算多,慎點🤔.🇯🇵日本扇貝扇貝約半隻手指長,肉厚軟嫩。連殼煮3分鐘激發食材天然甜味♨️由外到內慢慢烹
今次介紹的火鍋放題 #可能係全港最生猛嘅海鮮火鍋 ♨️🍲
· · · · · · · · ·
晚市海鮮放題火鍋 - HKD388/位(週五六日)
🍲 清香皮蛋芫茜湯
🌿湯底清甜,加入海鮮烹煮甜味更甚~
清香皮蛋芫茜湯底

🦞活龍蝦
避風塘炒龍蝦頭

🇯🇵日本扇貝
扇貝約半隻手指長,肉厚軟嫩。連殼煮3分鐘激發食材天然甜味♨️由外到內慢慢烹煮鎖緊肉汁與滋味☺️
🐚鮑魚
鮑魚新鮮美味,肉質彈牙,約煮3分鐘至脫殼即可
🦪美國桶蠔
桶蠔煮完滑嘟嘟,口感滑嫩,個人覺得配芫茜湯底偏腥🌿老闆特地介紹了產地 - 選用🇺🇸美國泰勒蠔,喜愛吃蠔的朋友不妨一試
🐟龍躉魚片
龍躉厚片吸盡湯汁,十分鮮味😋海鮮拼盤裡魚片厚身,🉑️任吃的龍躉件靠骨的部分比較多,記得留意👀
海蝦  新鮮貝貝  龍躉件
海蝦  新鮮貝貝

海蝦
🐚新鮮貝貝
當日提供的沙白好鮮甜,吃起來沒有砂✨煮4分鐘,一熟迅速開殼
2.5小時除了可以任食,還可以暢飲🍷紅酒、🍺啤酒、🥂白酒和飲料🍵
白酒

其他火鍋料相對普通就不多介紹:
🔶 午餐肉🐷、響鈴、墨魚丸 - 好吃
🔶 芋頭貢丸 - 芋泥味道一般般
🔶 澳洲和牛、安格斯肥牛🐮 - 肉質粗糙
🔶 炸芋條 - 比較乾身,建議長時間烹煮
🔶 西洋菜 - 作為火鍋料屬實難得,配芫茜湯底很絕👍
和牛

· · · · · · · · ·
A truly sensational hot pot experience at @xihongwi 🦞 Lively lobsters - prepared alive - offers an eye-opening opportunity to delve into the beauty of marine ingredients🌊 With top-notch seafoods and unbeatable flavours, xihongwi is the new place to go for family gatherings 👨‍👩‍👧‍👦

🦀整體評分:8/10
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️🌟
Revisit🔜
📍漁港薈
📍銅鑼灣軒尼詩道
想知更多飲食資訊?立即follow @sake_krd Puu Eats🦀一齊吃遍港九新界✨
🔎 #KRDhotpot
🔎 #KRD銅鑼灣
#hkfoodie #852foodie #香港美食 #銅鑼灣美食 #hkfood #hkrestaurants #CWBfoods #晚市放題 #任食火鍋 #龍蝦火鍋 #hotpot #hkhotpot #火鍋放題 #seafoodhotpot #海鮮火鍋 #火鍋 #龍蝦 #母親節好去處 #活き造り #Ikizukuri #foodart #foodie #foodporn #香港打卡 #グルメ
清香皮蛋芫茜湯底
海蝦  新鮮貝貝  龍躉件
海蝦  新鮮貝貝
海蝦
2023-05-02 697 瀏覽
呢間食肆幫襯過2次,第一次係上月初,在附近有嘢做,貪方便冇預約有位,記得仲有海參送,食物勉強接受,今次就好失望係微信有片睇,影得好靚好新鮮,種類多,價錢便部分依舊任食任飲,貪小便宜咁就上當啦,得龍蝦新鮮,其他食物都麻麻,擺盤都好求其,吾通家下食肆為咗做生意都用咁嘅手法,請網紅拍片宣傳,吾理食物水準?
2023-04-14 733 瀏覽
在網上看到銅鑼灣有間放提火鍋店,感覺到都係一般般,一試無妨。上到店第一眼地方不算太大,但整體都很整潔。再看食物款式也不算多,但食物質素係好同新鮮😋,紅/白酒,啤酒任飲,不須另加錢👍,汽水有特色👏,不似出邊D火鍋店。樓面服務好熱情。整體表現會再來
2023-04-14
2023-02-10 1360 瀏覽
今晚試左個海鮮邊爐, 湯底分別叫左蕃茄味同藥饍味, 坦白講個湯底就好普通, 藥饍個邊可能落得太多料, 所以有少少苦, 所以重點就會放左係d食物度因為係任食, 所以都有好多平時出面會叫gei野食, 最特別就係可以叫鱔, 鮑魚同躉。牛肉豬肉都好味, 不過好多任食都有1個經驗常出現gei問題, 就係d orders間中會消失左, 呢間都有, 仲要成日唔見gei都係牛肉, 所以唯有喪落order 😅 今晚食到最唔掂gei就係鱔, 有少少“媒”呢個就係今晚主角, 海鮮邊爐!! 蝦其實1般, 但個帶子超鮮甜!! 龍蝦都好食!由於龍蝦頭入面其實好多肉, 個疑似老闆娘就suggest我地加錢轉椒鹽龍蝦, 1黎到見到個賣相真心讚嘆, 不過食落個味還好, 唔夠入味, 唔夠火喉同埋今晚係慶祝生日, 佢冇收切餅費呢個抵讚! 佢呢度唔算好污糟但唔叫好乾淨, 環境普通lor~ 都係為左食, 臨尾個老闆娘話下次可以book套房, 食之餘仲可以玩, 的確可以考慮下, 不過呢度價錢唔算好平

2023-01-28 973 瀏覽
假期日提前幾日預定比較好,羊腩煲好味適合冬天食,老闆熱情,環境熱鬧,每次牛都按人頭卑,需落好幾次單比較麻煩,如果怕浪費建議改成人數x2嘅份量……………………..
2022-12-25 1507 瀏覽
價錢與食物質素成正比嘅火鍋。首先來個龍蝦鮑魚海鮮拼盤,有新鮮龍蝦,鮑魚,蠔,龍疐片,鱔片,蜆,蝦。蝦,蜆,龍疐片,鱔片任食,仲有其他值得重覆任食嘅火鍋料,都值得食。牛,水餃,鴨血,走地雞,菜,烏冬等……2.5小時不會太趕。仲要可以任飲紅白酒,凍與室溫飲,兩樣選擇都有。店員教導,火力最大維持4,食完明白,火力太大會好快令海鮮過熟,4嘅火力剛剛好,海鮮煮得剛剛好,任何食材都不會煮過火。火鍋除了個鍋底及爐,材料新鮮之外,要煮得適中,先不會浪費食材。服務又好,侍應會主動收走不用嘅碟。畀4粒星,係因為任何地方,就算好,都要留有繼續進步嘅空間。另可加30蚊,將龍蝦頭斬件炒成避風塘龍蝦,上枱已經超香,又好食。如果想就咁生食,因需另外處理,每位加50蚊,就可以食到新鮮嘅龍蝦刺身。
至尊龍蝦鮑魚海鮮火鍋放題
2022-12-25
至尊龍蝦鮑魚海鮮火鍋放題
🤓冬至聖誕臨近,找個好地方與摯友家人一起吃飯, 找了食物質素高、性價比高價錢合理和地点交通方便位於銅鑼灣的「漁港薈」訂了VIP房吃「龍蝦海鮮放題」🍾🥂訂了16号星期五VIP房,VIP 房設備齊全,電動麻雀枱、電腦卡拉ok点唱系統及大電視,朋友家人下午5:00左右到,朋友母親和孫兒麻雀耍樂,7点半齊人开歺先來兩大盤(13人)限定時令海鮮(一次性)及任食鮮生蝦、厚切龍躉片、厚切彈牙白鱔片及大蜆(QR code 点食物)限定時令海鮮(一次性)1️⃣猛紮紮跳爽口彈牙龍蝦(每人半隻)2️⃣鮮鮑魚(每人一隻)3️⃣厚肉鮮味大元贝(每人一隻)4️⃣大隻鮮味珍寶生蠔(每人一隻)5️⃣厚切鮮味龍躉片(任食)6️⃣厚切彈牙白鱔片,绝不是薄力(任食)7️⃣爽口彈牙生蝦(任食)靚女經理建議我哋把龍蝦頭去椒鹽炒,特別好食,果然超正椒鹽香脆可口龍蝦頭這店好方便用QR code点食物,(如澳洲和牛安格斯牛肉...等數款食材)点後很快送到始,沒有漏單情況,待應服務員切熱情,服務跟進好好!加上汽水十數款各式飲品,啤紅,紅白酒任飲、不用再加錢,🍾🥂🍺飲了4支紅酒,數十罐飲品,开心飲個暢快吃飽飽後甜品時間,椰汁糕甜刚好,驚喜的送來熱辣辣特製超大壽包送
🤓冬至聖誕臨近,找個好地方與摯友家人一起吃飯, 找了
食物質素高、
性價比高價錢合理和

限定時令海鮮(一次性)

1️⃣猛紮紮跳爽口彈牙龍蝦(每人半隻)

2️⃣鮮鮑魚(每人一隻)

3️⃣厚肉鮮味大元贝(每人一隻)

4️⃣大隻鮮味珍寶生蠔(每人一隻)

5️⃣厚切鮮味龍躉片(任食)

6️⃣厚切彈牙白鱔片,绝不是薄力(任食)
7️⃣爽口彈牙生蝦(任食)

吃飽飽後甜品時間,椰汁糕甜刚好,

驚喜的送來熱辣辣特製超大壽包送給我們,壽包一隻蛋黃白蓮蓉餡,包軟熟配蓮蓉紅蛋黃特別好食,兄弟父母特別开心,给了她們开心生日祝福.

中間大壽包入面原來仲有12個小壽包,喜中的驚喜

這份心意原來你老闆娘特別送上🎂,真是窩心
此店上下各人真的很好,服務好,食物質素食材選料好,在這店吃,除了好味外,更特別感到多了一份親切感,特別好感覺

好食店要多支持、多鼓勵💪💪💪大家去試試吧!感受這店的好
  • 白鱔片
  • 龍躉片
  • 生猛波士頓龍蝦
2022-12-13 716 瀏覽
店鋪做生意的手法不恰當,兩人訂枱,店舖裏提供一張只可以放 一個爐枱,周圍非常狹窄,擠迫,完全沒有顧及客人的感受,沒有顧及客人,服務態度非常差,職員叫客人或轉另外一個日子,再來光顧,這樣的手法令人非常之不滿,店鋪是以金錢為首,沒有考慮客人的感受,朋友推介,真是非常之失望,以後不再光顧。
考慮客人的感受,朋友推介,真是非常之失望,以後不再光顧。
2022-12-10 526 瀏覽
明明湯底唔夠湯,待應見到都唔加水,只是叫較細D個火,老闆娘仲話係公司規例,咁樣不如唔好俾湯底!真係俾佢吹漲!隻碟滿瀉都唔會換碟,加上D食物全部放哂上枱,擺到冇位擺,都唔會拎將枱仔過來擺放食物.
2022-12-10
2022-12-08 611 瀏覽
本人頗喜愛火鍋,中式,日式,台式都是。因工作關係,銅鑼灣一帶的餐廳我都可說是頗熟悉。漁港薈我光顧了多年,但至今仍是我頗喜歡的一間餐廳。因其地點方便,環境,服務都算不錯,而最主要是其火鍋食材頗佳,海鮮新鮮,其他肉類,蔬菜等品質亦不錯。價錢方面,三百多元可放題享用高質海鮮,和牛,酒類等飲品,在銅鑼灣市中心而言,算是便宜。綜合一切,作為消費者,它是一超值選擇。而對其老闆而言,我覺得他也盡了很大努力,值得推薦!註:HKD312 包括free flow wine & drinks !
2022-12-07 455 瀏覽
今晚想和家人開懷地吃一頓,爬爬食評後便來試一試🤤可以openrice app訂座非常方便,電話都唔洗打,啱晒我呢個懶人🤭湯底都有好多選擇,我選了養生湯併芫茜皮蛋🍲選擇了海鮮任食火煱,個海鮮併盤真係好驚喜,非常新鮮,上枱好耐對龍蝦鬚仲係郁緊😆個龍蝦頭仲可以加30蚊椒鹽炒黎食,配支啤酒真係開心🍺喜力支裝都任飲真係驚喜,食得非常開心,一定會encore👍
今晚想和家人開懷地吃一頓,爬爬食評後便來試一試🤤
湯底都有好多選擇,我選了養生湯併芫茜皮蛋🍲

個龍蝦頭仲可以加30蚊椒鹽炒黎食,配支啤酒真係開心🍺

喜力支裝都任飲真係驚喜,食得非常開心,一定會encore👍

2022-12-02
  • 海鮮火煱
2022-11-26 621 瀏覽
又到happy friday,約埋好友相聚。打開OpenRice見到漁港薈,一於嚟試下,結果令我喜出望外,絕對係性價比高嘅一間餐廳!我哋揀咗龍蝦海鮮套餐,海鮮拼盤超新鮮,龍蝦拼盤上到枱依然生猛無比,生蠔超肥大,鮑魚貝類質素極好, M5和牛入口即溶,湯底濃郁,上菜快,侍應服務態度良好,下次出開銅鑼灣必定會再支持。
天氣轉涼,食羊腩火煱好時間,在Open Rice見到銅鑼灣「漁港會」最近做任食羊腩煲+海鮮火煱放題,最重要的系任食我至愛羊腩、龍鱔片、海蝦和澳洲和牛,任飲汽水啤酒, 再加上可任飲紅白酒🍾🍷🥂,2個半小時真好抵,,於是星期日晚7:30去食一行4人坐低先嚟一大煲秘製羊腩,::::::羊腩夠淋,羊味道濃但唔騷味,配以支竹入味好夾,汁醬夠味,配腐乳大滿足👍🏻👍🏻👍🏻再加送一人一隻大閘爆哂蟹膏]吃飽3轉羊腩後,轉海鮮火鍋放題,藥膳火鍋底,QR code 点火煱配料,方便快捷:::藥膳湯底啱酒,加鮮雞件煲10分鐘後飲啖湯好滋保👍🏻龍躉片厚切鮮味無窮鱔片爽口彈牙大大件手工餃子出色比在比麵店還高質吃飽喝醉,足足飲了2枝紅酒,得要飲🍾🍷最後吃杞子椰汁桂花糕必食甜這店用上新鮮海鮮食材,加上定期更換放題,每次也有超水準,性價比高,今次半腩付出$388/位,仲有八五折,吃到高質::座位舒服,服務一流,待應親切以禮待客,好親切,特別女经理待客以誠,帶著親切笑容上菜快,整体是五星星食店推介

一行4人坐低先嚟一大煲秘製羊腩,

👍🏻👍🏻再加送一人一隻大閘爆哂蟹膏]