2018-12-10
九龍城雖然有好多餐廳,不過出名嘅都以泰國菜、火鍋為主。 今日就發現咗一間食日式丼飯嘅,一於試吓~餐廳喺南角道同衙前圍道交界,裝修簡約明亮,周末下午食更覺優閒~丼飯有十幾款選擇,仲有茶碗蒸、湯同小食。諗住斟杯熱茶暖吓胃先,原來枱上面個壺入面係麵豉湯嚟,仲無限refill,鍾意飲幾多就斟幾多。【蟹王丼$238】有熟蟹肉、海膽、三文魚籽、蟹籽、玉子。 熟蟹肉係超多,都唔知要喺幾多隻蟹度拆出嚟先有咁嘅份量,我呢個蟹迷大滿足。 海膽亦都唔少,仲係火炙過,味道濃郁。【漁吉特選丼$188】有比目魚、三文魚、產地直送鮮魚、油甘魚、櫻花魷魚、帆立貝、赤蝦、星鰻、三文魚籽、海膽、蟹籽、玉子,十幾種材料,超豐富。每種刺身都好鮮美,咬落去好juicy。 星鰻就係一條薄薄火炙過嘅,帶少少香口;赤蝦同櫻花䰹魷魚膠質重,口感一流;三文魚就夠肥美,帶魚脂美味。【清酒煮蜆$38】蜆好大隻,隻隻都好鮮爽。 清酒味道啱啱好,更能突出嘅嘅鮮甜。我哋每人叫左一支汽水,【靜崗哈蜜瓜汽水$28】同【完熟水蜜桃汽水$28】,都係來自日本架。九龍城難得嘅海鮮丼專門店,高質之餘價錢合理,絕對值得支持。
丼飯有十幾款選擇,仲有茶碗蒸、湯同小食。
九龍城難得嘅海鮮丼專門店,高質之餘價錢合理,絕對值得支持。