2015-05-13
早一星期已約好小學同學到上水吃壽司,他們最後選好了漁匠,自從做野之後,都好小係上水食野,始終放工約人唔方便.雖然之前未聽過漁匠,但睇過最近既食評,都非常正面,所以都放心去.但天公不做美,約好既日子突然下大雨,雖然有一刻衝動想放飛機,但約好左,就要做係我既宗旨,亦都好好彩,今次漁匠帶比我一個充滿美好回憶的晚餐衝過重重暴雨,入左舖頭之後,小學同學已經一早叫好曬野等我,依班有錢仔平時識飲識食,隨月又去日本食野,我都好放心比佢地發板首先黎既係魴鮄魚,其實我都係第一次聽到依個大名,聽經理講全部刺身都係即日係日本運過黎,見經理老老實實個樣,唔似吹水既.而已依班日本菜專家造係日本名產,好新鮮咁話,即管試下.今次佢地無吹水,刺身真係好新鮮,咬落去即溶咁,論口感真係一流.我忍唔住趁佢地吹水果陣食多幾塊.好在無因為落大雨唔黎咋之後到壽司啦,由於人多既關係,我地叫左2盤,不過每人只可以食到2舊,我就好好彩搶到吞拿魚同梭子魚.吞拿魚口感超越嫩滑,而且魚味好濃,同出面果D放題刷子膠口感完全唔可以相提並論,正好多WO梭子魚,我雖然係地質系教授,不過都略懂海產嫁,梭子都係一種作為魚生超正既魚類.而漁匠真係無令我失望
梭子魚,我雖然係地質系教授,不過都略懂海產嫁,梭子都係一種作為魚生超正既魚類.而漁匠真係無令我失望,梭子壽司口感又彈牙,味道又鮮甜,食唔到果個就慘啦
三文魚我雖然搶唔到,不過見佢地咁滿足既樣,應該好味既,唯有下次黎先試啦
估唔到今時今日,上水竟然會有咁出色既日本餐廳,而且價錢相比同級餐廳數黎講算平嫁,下次我會帶其他朋友再黎,希望下次唔好落雨啦
題外話/補充資料:
最好帶多幾個朋友黎,因為好多熟食都好大份,人太小真係食唔曬嫁