2015-05-13 681 瀏覽
早一星期已約好小學同學到上水吃壽司,他們最後選好了漁匠,自從做野之後,都好小係上水食野,始終放工約人唔方便.雖然之前未聽過漁匠,但睇過最近既食評,都非常正面,所以都放心去.但天公不做美,約好既日子突然下大雨,雖然有一刻衝動想放飛機,但約好左,就要做係我既宗旨,亦都好好彩,今次漁匠帶比我一個充滿美好回憶的晚餐衝過重重暴雨,入左舖頭之後,小學同學已經一早叫好曬野等我,依班有錢仔平時識飲識食,隨月又去日本食野,我都好放心比佢地發板首先黎既係魴鮄魚,其實我都係第一次聽到依個大名,聽經理講全部刺身都係即日係日本運過黎,見經理老老實實個樣,唔似吹水既.而已依班日本菜專家造係日本名產,好新鮮咁話,即管試下.今次佢地無吹水,刺身真係好新鮮,咬落去即溶咁,論口感真係一流.我忍唔住趁佢地吹水果陣食多幾塊.好在無因為落大雨唔黎咋之後到壽司啦,由於人多既關係,我地叫左2盤,不過每人只可以食到2舊,我就好好彩搶到吞拿魚同梭子魚.吞拿魚口感超越嫩滑,而且魚味好濃,同出面果D放題刷子膠口感完全唔可以相提並論,正好多WO梭子魚,我雖然係地質系教授,不過都略懂海產嫁,梭子都係一種作為魚生超正既魚類.而漁匠真係無令我失望

魴鮄魚

三文魚,吞拿魚,梭子

梭子魚,我雖然係地質系教授,不過都略懂海產嫁,梭子都係一種作為魚生超正既魚類.而漁匠真係無令我失望,梭子壽司口感又彈牙,味道又鮮甜,食唔到果個就慘啦

三文魚我雖然搶唔到,不過見佢地咁滿足既樣,應該好味既,唯有下次黎先試啦
大根蘿蔔
大根蘿蔔,聽個味已經覺得特野,食落仲覺得出眾.蘿蔔夾住鵝肝,誘惑既極致.提提大家夾住一齊食先正嫁,蘿蔔既鮮味,中間突然走出強烈鵝肝肝油味,超正超正!!!今次一人一舊,唔駛爭
泡菜石頭窩飯
最後食左個泡菜石頭窩飯,韓式泡菜遇上日式煮法,究竟會係點既味道呢.首先我地篤爆個蛋,等D蛋汁徹底撈滿曬個飯,之後再慢慢食.蛋汁令到個飯更加香滑,同埋辣辣地既泡菜食,雙重味覺享受.而且可能因為求先淋左D雨,食返個熱飯特別窩心.

估唔到今時今日,上水竟然會有咁出色既日本餐廳,而且價錢相比同級餐廳數黎講算平嫁,下次我會帶其他朋友再黎,希望下次唔好落雨啦

題外話/補充資料: 最好帶多幾個朋友黎,因為好多熟食都好大份,人太小真係食唔曬嫁
  • 泡菜石頭窩飯
  • 魴鮄魚
前言:傳統香港日式料理店,賣點大都是抵食夾大件,而對質量要求反而是次要,而漁匠料理出現正好顛覆這一傳統觀念很久沒有回到我的老鄉上水吃飯了,隨著自由行大軍殺到,區內的餐廳像是為著近接他們而不斷降低食物質素,令我們這些對食物稍有要求的人徹底卻步,但近期回家途中路經一定新店,看似人流湧湧,隨即跟好友們核實,原來這家店叫漁匠,最近口啤不俗.好友們是上水原區人,腰錢萬貫,喜愛食物的他,對餐廳的評語,絕對有米芝蓮的份量.既然如此,我便拜託他幫我安排一天來試試吧.終於到約定的日子,從中環駕車到上水,心裡也充滿期待,看看是不是真的如傳說中那麼出色,還是虛有其名,幸好結果是屬於前者那邊的.大門外有金黃色的招牌,顏色耀眼奪目,如此的氣勢令人對食物更有期待.一道道的牌匾羅列出餐廳的招牌菜式,陣客厚實,就只欠著看看你們的質素如何黑板上工整的字句標示出每天回來的新鮮魚生,店家大慨每天晚上5時左右更新,以告知天下人他們的刺身絕對每日新鮮即到,很有皇上出巡的氣勢.一進店,經理便介紹他們的招牌菜式,首先介紹的便是他們的活魚刺身.活魚刺身是店家每天從日本空運回來,由於採購的原則是當日最新鮮的刺身,所以每天也是不同款式.

既然如此,我便拜託他幫我安排一天來試試吧.

一進店,經理便介紹他們的招牌菜式,首先介紹的便是他們的活魚刺身.活魚刺身是店家每天從日本空運回來,由於採購的原則是當日最新鮮的刺身,所以每天也是不同款式.而每天只有大慨八條新鮮魚從日本回來,今天我們對不起其他客人了,因為就我們這台已叫了2條活魚刺身.
竹尖魚
經理樣子雖然非常誠懇,但我們的宗旨是口不吃不為實,所以立刻試看是否這樣新鮮這條活魚名叫竹尖魚,是日本國內著名的名產.刺身輕輕放下口時,已感到鮮滑無比,看來經理說這2條活魚只是剛剛晚上6時回來是真的.

而由於刺身非常新鮮,所以無須用WASABI或入何醬油來調味已可以感覺刺身鮮嫩之下獨有的細膩感覺.絕對是頂級壽司店之作!!!質素可媲美一眾中環壽司名店
壽司拼盤
嘗過輕盈的刺身後,接下來壽司已立刻送上.此店的傳菜速度非常合理,完全緊貼客人的狀況.

三文魚壽司肥美之餘,也不減口感的嫩滑程度

另外值得推介的是吞拿魚壽司,顏色是深澤紅的吞拿魚絕對是上等的吞拿魚,入口時有種即溶的感覺,在香港很難找到上等的吞拿魚,而漁匠料理絕對是吞拿魚迷不容錯過的餐廳
尖魚湯
原來剛剛的竹尖魚,除了提供給我們吃的部份,餘下來的會煉制成湯,這個新鮮魚湯帶有強烈的剛剛吃過竹尖魚的味道,非常鮮甜而絕對不帶一點味精.強烈推介!!!!
串燒拼盤
串燒爐
漁匠料理著名的串燒爐出來了,帶有古典味道的串燒爐自然是眾人集郵不二之選,相機聲此起彼落.而串燒爐的功用當然不只是給人們拍照呢.內裡的炭是最近興起的磁力炭,不需火種也能發熱,安全之餘亦不減炭的作用

其實串燒出來時,已大慨有七至八成熟,因為客人們可以在餘下的二成半裡,發揮各位的串燒天份.

說回食物,番茄燒後非常多汁,配上惹味的煙肉絕是出色的組合

帶子燒過後味道更濃烈而不減鮮味,串燒師父才是幕後的功臣,為大家燒出一個好開始
水煮蛋豚肉飯
接下來出場的是日式水煮蛋豚肉飯,把日式半生熟蛋篤爆後,香滑的蛋汁沿著飯和飯之間隙位流入,不消半刻而把熱飯包圍著,日式溫泉蛋的好處是令原已十分充滿飯味珍珠米加添一份香滑的質感.而豚肉除了口感煙韌外,小許肥的部份更豚肉本身更香口.
鮮蜜瓜紅豆雪糕
最後出場的是店家特制甜品蜜爪紅豆雪糕,清甜的密瓜也是日本新鮮送來的,冰凍的口感差令雪糕的風頭也被搶去

自家制雪糕味道也是非常吸引,配上紅豆一起吃更有口感.甜家沒有因為這些細微地方而掉而輕心,值得一讚
臨走前也不忘觀察一下日本師父的壽司吧,整潔高尚,有這樣的理念才能做出一級的壽司

餐廳價錢絕對是非常合理,性價比十分高,4人份量,每人大約200多元,這樣的價錢吃到正宗新鮮日本料理,只此一家

上水區內突然出現這樣正宗講求質素的日式料理餐廳,如何不教其他同類餐廳抖震,希望漁匠的出現令香港的日式餐廳打開新的局面

題外話/補充資料: 餐廳冷氣有點凍,因為要確保魚生足夠新鮮,朋友請預備上衣
  • 竹尖魚
  • 吞拿魚壽司
  • 串燒拼盤
  • 水煮蛋豚肉飯
2015-05-08 825 瀏覽
偶爾經過上水築地,就會見到一大堆待候的人群,我就唔係好識欣賞,雖然築地唔係難食,但未至於要排隊吧...走過以前青森既位置,噢, 原來開左新店,儘管來試試吧想不到小店竟然有日式炭爐,而且還用備長炭,就是傳說中火力強大,功能多多那種,但因為本身培根露荀已經7成熟,所以炭爐燒烤只是點綴,但提供的炭烤味道比任一間日燒都濃厚,當然隨了備長炭, 還有雅致的炭爐設計啦~培根半焦的面, 夾上露荀絲毫不覺膩,培根肉內部鬆軟易嚼, 好好吃啊!左邊的飛魚所以有這名字,是因為牠們為了避開其他大魚追捕時短暫離開海洋,在天空傲翔數秒而得名,也因此這種魚比較硬身,魚味較濃郁有咬口,吃下去沒有魚脂香卻有鮮魚味散發著如果喜歡吃魚脂,首推當然是三文魚吧,三文魚滑身有橫紋, 亦是濃香這種魴鮄魚是日本冬季的時令刺身,又名魴鯡, 幸好在春初的時間還有得吃,口感帶煙韌, 魚味濃郁,那種彈牙的感覺任何放題的雪藏品都比不上非常令人驚喜的北海道海鮮湯炒拉麵,湯底豬骨味濃郁帶點奶香,麵底經煎炒過, 就如煮湯一樣令麵質更能保持煙韌,不會遇熱馬上膨脹,而且海鮮量充足,蜆肉帶子魷魚蝦仁一應俱全,令湯底多了那麼一點海鮮味,比旁邊那家什麼DOMO
偶爾經過上水築地,

就會見到一大堆待候的人群,

我就唔係好識欣賞,

雖然築地唔係難食,

但未至於要排隊吧...

走過以前青森既位置,

噢, 原來開左新店,

儘管來試試吧
想不到小店竟然有日式炭爐,

而且還用備長炭,

就是傳說中火力強大,

功能多多那種,

但因為本身培根露荀已經7成熟,

所以炭爐燒烤只是點綴,

但提供的炭烤味道比任一間日燒都濃厚,

當然隨了備長炭, 還有雅致的炭爐設計啦~

培根半焦的面, 夾上露荀絲毫不覺膩,

培根肉內部鬆軟易嚼, 好好吃啊!
左邊的飛魚所以有這名字,

是因為牠們為了避開其他大魚追捕時短暫離開海洋,

在天空傲翔數秒而得名,

也因此這種魚比較硬身,

魚味較濃郁有咬口,

吃下去沒有魚脂香卻有鮮魚味散發著

如果喜歡吃魚脂,

首推當然是三文魚吧,

三文魚滑身有橫紋,

亦是濃香
這種魴鮄魚是日本冬季的時令刺身,

又名魴鯡, 幸好在春初的時間還有得吃,

口感帶煙韌, 魚味濃郁,

那種彈牙的感覺任何放題的雪藏品都比不上
非常令人驚喜的北海道海鮮湯炒拉麵,

湯底豬骨味濃郁帶點奶香,

麵底經煎炒過, 就如煮湯一樣令麵質更能保持煙韌,

不會遇熱馬上膨脹,

而且海鮮量充足,

蜆肉帶子魷魚蝦仁一應俱全,

令湯底多了那麼一點海鮮味,

比旁邊那家什麼DOMON的專業好上很多
甜品中驚見夕張蜜瓜,

紅豆非常淋, 盛著VANILLA的蜜瓜甜得差點以為在吃糖水,

日式果香味濃厚
題外話/補充資料: 老闆十分熱情四處跟客人打招呼介紹菜色, 非常有小店風味
2015-05-08 782 瀏覽
今日親臨水貨客重災區循視業務,亦是受好友所邀,得知上水區域開了一家新日本餐廳,我當仁不讓就去了,不為其他, 只為活魚刺身,因為同區根本沒有其他居酒屋有這種時令的刺身!看見門外的師傅推介,果然沒有令我失望,每天更新的黑板,務求提供客人每天最新鮮的食材,聽說每2天就有新鮮活魚從日本直送到港,正合我意!一眼看去, 小區竟然有竹尖, 魴鮄?實在少有, 雖然不是貴魚,但難得可以吃到活魚,當然要試試非常稔身, 入口不用多嚼已溶,魚味清而不腥,脂肪比例低, 這才是日本刺身嘛!識食一定食吞拿,少量蔥段配上預先下好的醬油,吞拿甘魚魚味正濃,千萬不要點醬油!梭子魚本身十分彈牙鮮甜,配上少量紫蘇吊味,我在吃OMAKASE嗎?把剛才吃剩的魚骨用以熬湯,當然非常鮮甜,能用作刺身的魚一定新鮮,魚味最魚最濃的時間用來熬湯所吊出的味道,對不起媽媽, 鮮甜度我敢說超越所有家庭靚湯!區區蒜蓉牛油帶子,有什麼可以說?帶子在鐵版上卻沒有過熟,鐵版熱力剛好沒有烘焦帶子一讚!鐵版底油沒有過多, 帶子並非番煎, 又讚!牛油味濃而並非在外, 而是深深沁入帶子之中,兩者融為一體, 看似簡單,但烹煮功夫必不可少,再讚!大根蘿蔔雖然普通,
今日親臨水貨客重災區循視業務,

亦是受好友所邀,

得知上水區域開了一家新日本餐廳,

我當仁不讓就去了,

不為其他, 只為活魚刺身,

因為同區根本沒有其他居酒屋有這種時令的刺身!
看見門外的師傅推介,

果然沒有令我失望,

每天更新的黑板,

務求提供客人每天最新鮮的食材,

聽說每2天就有新鮮活魚從日本直送到港,

正合我意!
一眼看去, 小區竟然有竹尖, 魴鮄?

實在少有, 雖然不是貴魚,

但難得可以吃到活魚,

當然要試試
竹尖魚
非常稔身, 入口不用多嚼已溶,

魚味清而不腥,

脂肪比例低,

這才是日本刺身嘛!
三文 梭子 吞拿
識食一定食吞拿,

少量蔥段配上預先下好的醬油,

吞拿甘魚魚味正濃,

千萬不要點醬油!

梭子魚本身十分彈牙鮮甜,

配上少量紫蘇吊味,

我在吃OMAKASE嗎?
活魚湯
把剛才吃剩的魚骨用以熬湯,

當然非常鮮甜,

能用作刺身的魚一定新鮮,

魚味最魚最濃的時間用來熬湯所吊出的味道,

對不起媽媽, 鮮甜度我敢說超越所有家庭靚湯!
蒜蓉牛油帶子
區區蒜蓉牛油帶子,

有什麼可以說?

帶子在鐵版上卻沒有過熟,

鐵版熱力剛好沒有烘焦帶子一讚!

鐵版底油沒有過多, 帶子並非番煎, 又讚!

牛油味濃而並非在外, 而是深深沁入帶子之中,

兩者融為一體, 看似簡單,

但烹煮功夫必不可少,

再讚!
大根蘿蔔雖然普通,

但油膩感控制得很好,

個人吃得比較濃,

所以把其中一塊蘿蔔先吃,

這樣吃肝油味道更形濃郁,

更加細致!
備長炭爐
煙肉車厘茄串
這裡備長炭爐非常有趣,

把材料先煮至8八成熟,

再行炭烤的效果很不錯,

炭燒的焦香味比任何一種韓燒爐更香,

蕃茄仔亦新鮮多汁,

減膩的功能發揮出色
泡菜石頭窩飯
有一隻半熟蛋的石頭鍋飯,

無可避免地, 還是有個韓式的伙伴在,

令人嘆息韓風實在猛烈,

泡菜辣度不高,

韓式辣醬/或稱韓豆板醬香味透頂,

甜中帶有濃郁辛勁,

雞蛋的角色看似模糊,

但它其實有著提升豐足口感的功用,

非常重要
太多冰的抹茶紅豆冰卻扣了點分數,

味道亦略嫌不夠濃郁,

冰塊太大令它很快變淡
蜜瓜紅豆雪糕
主角絕對不是紅豆, 也非雪糕,

而是直送溫室蜜瓜,

不知道的人會以為用上了糖水,

因為真的很甜,

親身在北海道吃過的我知道,

果糖的甜跟糖漿的甜有很大的差距,

而且鮮味多汁是模仿不了的
題外話/補充資料: 聽經理說是日本人主理的店, 難怪食物安排可以如此出色, 也想不到上水區原來也臥虎藏龍, 而且性價比也高, 如果在九龍, 香港, 價錢應該最少貴一倍以上吧
10 分鐘 (堂食)
上水,貴為最受歡迎嘅旅遊區,平時唔係要嚟幫人補習都費事嚟,火車站附近連行人路都冇得你行,行都要行單車路。有嶺大嘅朋友參加singcon,慣例去支持下佢,win左,自然要食餐好嘅賀一賀佢,嶺大附近又冇咩野想食,就搭車番大埔睇下途中有咩想食,搭小巴去到上水準備轉車時見到有呢間日本野入面裝修唔錯,又少人等位,就試一試佢。我地呢啲窮苦學生,緊係叫啲大件夾抵食嘅嚟醫下肚啦。所以我推薦呢個火山魚山沙律,個份量大到你唔信。不嬲食日本野都預左唔會成到百分百飽,但係就係呢個沙律,六十幾蚊,分到一行六個人好似一人食一碗飯咁嘅分量。唔好以為六十幾蚊冇咩魚生,佢魚生嘅份量多到啖啖都食到幾粒魚生。芝麻醬係另上,你鍾意落幾多就幾多。另外叫左個雞肉火煱,以一百幾蚊嚟講佢嘅份量都幾多,起碼有十舊雞,金茹,豆腐,菜都好多,值得推介。叫番兩個卷物食下,六十幾蚊一卷,價錢中等,味道都唔錯。最後緊係叫甜品先perfect dor, 三款甜品可以單叫,亦都可以一set3個咁叫,價錢會比散叫平,味道普通,但係勝在平。
上水,貴為最受歡迎嘅旅遊區,平時唔係要嚟幫人補習都費事嚟,
火車站附近連行人路都冇得你行,行都要行單車路。
嶺大附近又冇咩野想食,就搭車番大埔睇下途中有咩想食,
我地呢啲窮苦學生,緊係叫啲大件夾抵食嘅嚟醫下肚啦。
火山魚山沙律
叫番兩個卷物食下,六十幾蚊一卷,價錢中等,味道都唔錯。
火山魚山沙律
串燒,可以給客人自己燒又幾好雞肉蒜頭,我覺得味道又幾好,雞肉好新鮮,蒜頭又幾好吃,冇想到蒜頭可以咁吃煙肉番茄,估不到又幾好味生菜,為了不浪費,用來燒埋它,又幾好吃 原隻哈蜜瓜用來配雪糕,第一次吃,我同屋企人覺得有新意,十分好味 叉燒拉麵,兩個人都足夠,好大碗,屋企人仲話味道似一蘭,哈哈,這裡平好多,亦都幾好味,湯又不太咸同不油膩,真是幾好 第一次咁吃串燒,平時串燒整好晒,我同屋企人覺得好得意 壽司併盤三文魚,真是好長,白飯份量少,我同屋企人都覺得好吃赤貝,十分鮮味生蝦,味道幾好,十分鮮甜揚技金露這是屋企人,不知味道如何抹茶紅豆冰我覺得又幾好味,抹茶味道好得木樟魚刺身我第一次見刺身成條咁上,味道好鮮味,十分新鮮,豉油就咸咗些小地方不算好大,座位尚箅舒適,服務又幾好,每次送餐時候講是什麼食品冬菇冇吃到,大根好鮮甜好好吃我同屋企人熱愛日本,日本料理更加是我們的最愛,我近來吃太多韓國料理,要吃番日本料理,平時我們只去元朗,我覺得吃下其他地區,就來了上水,對上水真的不太熟悉,我上OR揾下有咩好吃,見到這間魚匠評價幾好,我們揾了—陣才找到,這間好旺,店員安排我們入座,店長推介店鋪必吃,我們信任店長

串燒,可以給客人自己燒又幾好
煙肉番茄,估不到又幾好味
生菜,為了不浪費,用來燒埋它,又幾好吃

第一次咁吃串燒,平時串燒整好晒,我同屋企人覺得好得意

壽司併盤
三文魚,真是好長,白飯份量少,我同屋企人都覺得好吃
赤貝,十分鮮味
生蝦,味道幾好,十分鮮甜

揚技金露
這是屋企人,不知味道如何
抹茶紅豆冰
我覺得又幾好味,抹茶味道好得

木樟魚刺身

冬菇冇吃到,大根好鮮甜好好吃

我同屋企人熱愛日本,日本料理更加是我們的最愛,我近來吃太多韓國料理,要吃番日本料理,平時我們只去元朗,我覺得吃下其他地區,就來了上水,對上水真的不太熟悉,我上OR揾下有咩好吃,見到這間魚匠評價幾好,我們揾了—陣才找到,這間好旺,店員安排我們入座,店長推介店鋪必吃,我們信任店長推介,店長真是冇推介錯誤,我同屋企人覺得好好吃,我們吃了821元,平均410元,價錢偏貴,410元一個人有些小貴,我們覺得物有所足
2015-04-28
  • 刺身
  • 串燒
2015-04-28 549 瀏覽
阿女近來成日帶我去吃美味料理,今晚阿女提議去上水,上水真是好少去,阿女介紹了一間上水日本料理,阿女知道我愛吃日本料理,就介紹魚匠料理,阿女話看過評價幾好,因為我們不熟上水,我們要邊行邊問人,最後阿女打電話到店舖先找到,我們入到店舖後,開始点食物,我們想吃好一些,叫店長推介有咩好吃,木樟魚第一次吃,仲要成條魚咁上,估不到又幾好味,味道十分鮮味,寿司又好好味,兩個人份量剛剛好,甜品都唔錯,魚匠整體幾好吃,服務都幾好,地方細咗些小,座位尚算舒適,店舖格局充滿曰本feel,今晚吃得好滿足
楊技金露(30元)
抹茶紅豆冰
壽司併盤(166元)
大根娥干(76)
叉燒拉麵(62元)
哈蜜瓜紅豆雪糕(88元)
2015-04-28
5 分鐘 (堂食)
壽司併盤(166元)
大根娥干(76)
叉燒拉麵(62元)
哈蜜瓜紅豆雪糕(88元)
  • 刺身
2015-04-27 846 瀏覽
近日腎上腺素極高,極之需要大吃大喝去慰勞一下自己!晚上來到上水區找吃的,正所謂近朱者赤,跟喜歡找不同特色餐廳的朋友一起時,總會少不了張羅一些餐廳一試龍與鳳,好吧,反正有好吃的就要試。這間餐廳之前已經聽其他朋友介紹過,落戶上水區的漁匠由上水火車站到餐廳大約7-8分鐘,一條直路,很容易找。正值晚市旺場時間,幸朋友比我預先到達,由她等位吧 餐廳門面看上去很簡約,但內裡的陳設其實蠻精心的,牆邊一支支清酒及日本啤酒並列在一起,很有霸氣,亦令我忍不住來一支熱清酒 - 南部美人。先來的是壽司,散叫了好幾款包括三文魚、油甘魚、珍寶赤海蝦、劍魚壽司等。 劍魚壽司($10/件): 口感嫩滑肥美,這裡的劍魚壽司配紅柚子、青柚子,前者帶一點點刺激的辣味,後者酸酸甜甜的,兩種截然不同不感覺。珍寶赤海蝦($15/件): 因為價錢太吸引所以小試一件,赤海蝦非常大件頭,看上去晶瑩剔透,味道很清甜。燒煙肉蕃茄串($28)、燒黑豚露筍串($24): 有少少"隔離飯香",見鄰座食客在檯上bbq食串燒,就忍不住點串燒試一下了!日本很多正宗的爐端燒,是燒物跟炭爐一起呈上的,令串燒可以保持溫度,現在竟然在這裡找到傳統的炭燒燒物
近日腎上腺素極高,極之需要大吃大喝去慰勞一下自己!

正值晚市旺場時間,幸朋友比我預先到達,由她等位吧

劍魚壽司
珍寶赤海蝦壽司
燒煙肉蕃茄串($28)、燒黑豚露筍串($24): 有少少"隔離飯香",見鄰座食客在檯上bbq食串燒,就忍不住點串燒試一下了!日本很多正宗的爐端燒,是燒物跟炭爐一起呈上的,令串燒可以保持溫度,現在竟然在這裡找到傳統的炭燒燒物,突然有一秒感動了

在炭烤爐燒過的串燒帶有一股炭火焦香、肉質軟腍,以肥厚的肉包裹著蔬菜,吃起上來就不會太膩,一個很好的combination。
燒煙肉蕃茄串、燒黑豚露筍串
海蝦天婦羅($62): 點了個大路的選擇(哈哈),海蝦天婦羅的炸粉很薄,脆身得來不會炸得太乾,但稍嫌熟了一點,大概是因為我比較喜歡半生熟的吧!
海蝦天婦羅
叉燒湯炒麵 ($62): 此乃店員極力推介的麵食,之前也沒有吃過"湯炒麵"哩
,根據餐牌上的介紹,湯炒麵是把材料以大量蒜蓉炒過後,再放入豬骨濃湯,果真,味道比一般湯拉麵濃厚很多,我們把湯底全部都喝掉!
叉燒湯炒麵
近拍一下:
總括來說,以這樣的價錢,吃到這麼的日式料理質素,CP值的確非常之高,未知何時會再分店呢?
劍魚壽司
珍寶赤海蝦壽司
燒煙肉蕃茄串、燒黑豚露筍串
叉燒湯炒麵
2015-04-26 460 瀏覽
因為見到OR好好評,所以今晚決定一試。平日夜晚8:00都稍要等位,不過都好快有位。店舖不大,就居酒屋大一點點,不過坐位算舒適,大概幸好沒有搭枱。跟媽媽二人分別點了炸蠔、壽司八色、蟹棒串燒、豬頸肉串燒及石鍋牛肉飯定食,點餐時侍應告知這是泡飯,但都沒有加以理會,一心來試就什麼都一嚐,但最後上枱卻是正常不過的石鍋飯。一開始已經發生了很不愉快事情,服務員跟我們落單後等了差不多15分鐘都沒有食物送上,另一枱比我們更遲進來的客都已經在吃,追問下發現整張單都消失了,要我從新再點一次,收工已經晚,餓得要命,還要漏單﹗不過令我感到最嬲的不是漏單,而是當晚不算好忙,好幾位服務員加兩位老闆都沒有人發現有枱坐了15分鐘都沒有食物的客人,如非OR一置好評,我已經走了。幸好第二之成功落單後沒有待好久便送上食物,雖然錯了單...還好服務員秒速收回。終於可以入正題...吉列炸蠔鮮甜肥美,可惜炸得不好,粉漿分離,但味道不錯﹔日本餐廳當然少不了點壽司,但壽司很是失望,單看顏色已不太討好,暗啞無光的魚生,跟別枱被西裝老闆在招呼的那枱有極大區別﹗串燒類其實早已燒好,只是給客人一個熱爐翻熱,我分別點了蟹棒串燒及豬頸肉串燒,蟹棒
終於可以入正題...
串燒類其實早已燒好,只是給客人一個熱爐翻熱,我分別點了蟹棒串燒及豬頸肉串燒,蟹棒本身已燒得十級乾,真的不敢再烘烤,豬頸肉同已烤熟,沒有像蟹棒般乾,味道亦不錯。
最滿意是石鍋牛肉飯,不過絕非侍應所說的湯飯。牛肉飯賣相很好,一塊一塊看上已有一定厚度的牛肉排於飯面,還有一隻生蛋,加上香氣撲鼻,未食已經加分,推開牛肉塊飯焦已影入眼簾,確是驚喜。牛肉需厚,但好淋味道亦很好,總算有一樣沒有失望。
雖然今次經歷不太好,但我抱著一時失手的想法,仍會多給一次機會。
最後,值得一提的是店外有黑板寫著日本師傅推介壽司,有日本人座陣,感覺會是良好一點。
2015-04-26 442 瀏覽
若不是今日是星期五,將軍難得放假,我也不會跟他到上水。美食癮發作的我,當然要係"開飯啦"中找點美食。意想不到上水有一間日本師父主理的日式料理,食評也不俗。大約七點多,我倆肚子也餓了,七點多的客滿情況有八成多。雖然韓風愈吹愈烈,但日本料理才是皇道,日本料理那些刺身是無人能及,當然還有那獨有的文化。門外的裝飾跟一般的日本料理差不多,木牌中顯示店名,裝潢黑色為主,簡約純樸風。原來內藏乾坤,牆身有不少日本畫,更有不少酒樽在座位後的牆。裝潢已經是賣點之一,未吃先享受。我倆被安排的坐位近壽司吧,可以邊享受師傅的刀功及刺身澎湃的情況。甫坐下,經店員一番推介點了以下有名菜色的嘗一嘗。楊枝甘露爆珠雪糕特飲$30  芒果及爆爆珠已充斥成個杯,嘗每一囗也有芒果爆爆珠的芒果汁留在囗中,芒果肉很香果甜,清甜的芒果加上不苦澀的西柚肉,加上雪糕,這個完全是楊枝甘露的重量級。不會覺得兩者不合,相反,邊吃雪糕邊喝楊枝甘露,有種吃甜品的興奮!水牛爆珠雪糕特飲$30   七喜加上雲呢拿雪糕, 汽水加上雪糕是有種成氣泡的感覺, 在視覺衝擊下再吃點爆爆珠,又帶點芒果味又有七喜的甜味。大根鵝肝$38 以關東煮的醬汁作主要味

原來內藏乾坤,牆身有不少日本畫,更有不少酒樽在座位後的牆裝潢已經是賣點之一,未吃先享受。
我倆被安排的坐位近壽司,可以邊享受師傅的刀功及刺身澎湃的情況
甫坐下,經店員一番推介點了以下有名菜色的嘗一嘗。

大根鵝肝$38
以關東煮的醬汁作主要味道,香煎過鵝肝所以入囗即溶的囗感,不會太漏。
大根簡直是主角,浸透整個醬汁,煮至透光的又淋身,這個大根很重要。冬菇作點綴也不錯,很香很鮮甜。

鐵板牛舌$48
上菜時滋滋作響的,牛舌厚實細緻,黑椒為牛舌調味,煮到軟化的洋蔥,一同在鐵板上像跳舞般滋滋作聲。
每一塊牛舌的味道也很勻稱,醬汁帶甜微微的黑椒味。牛舌有些是較淋身,有些則是帶點嚼勁。

OPEN ITEM壽司$388

個人推介:海膽軍艦
三大塊海膽,用料重手貴價,海膽入囗即溶化,飽滿帶光澤,完整大瓣,表層的顆粒豎起堅挺,味道甘香鮮美。
帶子鮮甜肥美,一顆已蓋過壽司飯,鮮甜味在囗中迴盪著。
活魚刺身肉質具韌性及魚油不斷在囗中迴盪。鮮甜的感覺也不用多說,高級的活魚刺身只有的細緻感

漁匠五色魚生丼$128
精選的刺身, 三文魚, 北海道帶子, 珍寶赤海蝦,三文魚子和本鮪赤身吞拿魚,每樣都好鮮甜同新鮮,如果係新鮮根本不需任何調味,豉油只要拌飯,可以先嘗魚生的鮮味,然後嘗飯才加豉油拌飯。
最正既係帶子,又大粒肉質飽滿彈牙且鮮甜可口,雪白透光
三文魚子份量很多,晶瑩通透,入口溢出來的鹹鮮味
珍寶赤海蝦鮮味誘人蝦肉彈牙

備長炭燒烤--煙肉車厘茄串$28,豚肉露筍串$24,虎蝦串X2 $76
不得不說這家店的用心,不只是對食材用心更是對食物的尊重高級的食材加上用具也不馬虎,可見日本人的執著吧!石爐上的炭慢慢的燒著,已預先燒過的食材,店員提醒把食材放上爐上翻熱就可以。
虎蝦$76
已燒至乾身,微微的鹹味,蝦子的乾身及彈牙的肉質,不得不欣賞。蝦頭的肉及滋味也不會遜色於蝦肉的。
虎蝦X2 $76
煙肉蕃茄串$28
是採用車厘茄,微酸的車厘茄是解煙肉肥膩,這作開胃菜無人不愛吧!
珍寶蝦頭味噌湯
珍寶蝦頭熬製成的味噌湯,總帶點鮮甜味,味噌的豆腐海帶蔬菜香菇,用料不簡單,味道鮮甜,蝦頭肉一流。
北海道風溫室蜜瓜芭菲$88
半個新鮮哈密瓜,瓜肉很難用匙羹食用,店員得悉馬上為我倆遞上刀叉。 呈黃橙色果肉,很爽甜,配搭紅豆蓉的甜味竟恰當好處,不過過甜,因為哈密瓜是淡淡的果甜味,太甜反而會弄巧反拙。

評分:8.5/10

總結:意想不到高貴的食材竟是平民的價錢!!聽說這店是上水唯一有真正日本師傅經營的店舖,二見師傅!!
FACEBOOK專頁還有不少宣傳活動,也可以瀏覧。小妹也是參考過後才得悉這臥虎藏龍的上水日本料理。OPENRICE的優惠也很吸引。

地址:上水龍琛路4路地下
上水站A4岀口過天橋
虎蝦X2 $76
2015-04-23 281 瀏覽
我在上水住了一段時間, 都很多時會到區內的店食飯, 日本餐, 多數會選築地, 但唔會有什麼寄望, 只係見多人排就去食. 這間漁匠, 我記得上年開時和朋友食過一次午餐, 坦白說好垃圾. 又細碟又唔飽. D魚生仲好似唔新鮮. 所以都無再幫襯.星期六, 有朋友話試下呢間被我列入黑名單的餐廳. 我開頭都話唔好, 但朋友話呢度有日本師傅和D魚生好新鮮. 我話無可能, 跟住睇下若築地駛唔駛等位, 若要等咪過來冒險試試. 要等7至八張枱, 經朋友再游說後, 再比多次機會試下我若七點半入座, 朋友話叫個二人活魚套餐. 1野菜沙律 : 都算大份, 個沙律汁都好醒位2.壽司: 三文魚, 大赤海蝦, 活魚壽司(好似話係咩鯛魚) - 壽司飯好味. 魚生新鮮., 個赤海蝦好甜3. 活魚 : 嘩..成條上, 好吸引, 叫伊佐木喎.  賣相巳好吸引. 食落都好甜4.炸雞任 : 都好香口, 朋友加少少WASABI 上去食, 都刺激下5.野菜天婦羅: 個粉好脆, 唔算好厚, 若有隻蝦天婦羅更好6: 蝦味噌湯: 我咁大個人都未飲過咁甜的味噌湯7.日式牛肉鍋: 配料超足,.... 比吉野家打邊爐仲大份仲有我們見到隔離枱燒緊

我若七點半入座, 朋友話叫個二人活魚套餐.
1野菜沙律 : 都算大份, 個沙律汁都好醒位
6: 蝦味噌湯: 我咁大個人都未飲過咁甜的味噌湯
7.日式牛肉鍋: 配料超足,.... 比吉野家打邊爐仲大份

仲有我們見到隔離枱燒緊蠔, 成個爐放在枱上燒蠔. 好得意喎. 所以我們都補加兩隻燒蠔, 好日本FEEL. 一路睇住佢由生變熟. 平時出邊食串燒都唔係咁得意. 我和朋友說下次淨食串燒玩下

可能間餐廳之前無日本師傅, D 水準真係唔得. 現在有日本人係度主理真係唔同哂. 不得不佩服日本人. 仲要埋單超平.. 每人食到咁都唔駛兩百元. 下次都會再返來

2015-04-18
  • 燒蠔
  • 蝦味噌湯
  • 活魚
2015-04-19 557 瀏覽
難得約上熱愛日本菜的朋友吃晚餐,一定要認真選間高質素的餐廳啦。從OPENRICE看到漁匠日本料理是一家半傳統的日式居酒屋。餐牌價錢不高,但卻很多不同的日式美食。加上朋友住大埔,就即管來這裡試試吧!以往食刺身的選擇單一,雖知白身魚味鮮香滑,但過去一向不太懂吃。既然今日有識食朋友下單,當然要一試特級美食。先來一條伊佐木魚,原來伊佐木屬細魚,所以當造的夏天特別貴。只見活劏的刺身肉色白中帶紅,脂肪分佈平均,含脂量亦適中,朋友說這是貴價魚呢!食落清爽帶脆,與過去慣食的肥膩魚生大不同。魚肉香滑,味道帶淡淡甜美,朋友還說這魚有很高的維他命 A,非常健康有益!因為筆者是無飯不歡的人,所以壽司是每次吃日本餐都必點的。三文魚籽壽司 $18必須盛讚的是漁匠的三文魚籽粒粒大而圖渾。非但顏色鮮艷搶眼,望落更是晶瑩通透,單是外觀已經滿分,讓人垂涎欲滴。入口輕輕一咬,薄薄的表皮隨即爆破,魚油滲出,濃郁的三文魚味充斥口腔,滲出陣陣香甜滋味。藍鰭吞拿魚壽司 食落肉質肥厚,入口滑嫩,是似溶未溶的口感。加上魚的鮮味很重,那甘甜的味道於每口咀嚼間滲透出。刺身大件而肥美,壽司飯的份量則較少,讚!大根煮鵝肝 $38西餐控的我始終

不難找呢

餐牌價錢不高,但卻很多不同的日式美食。
加上朋友住大埔,就即管來這裡試試吧!
裝飾品

既然今日有識食朋友下單,當然要一試特級美食。

先來一條伊佐木魚,原來伊佐木屬細魚,所以當造的夏天特別貴。
伊佐木刺身

食落清爽帶脆,與過去慣食的肥膩魚生大不同。

因為筆者是無飯不歡的人,所以壽司是每次吃日本餐都必點的。
三文魚籽壽司 $18
三文魚籽壽司

必須盛讚的是漁匠的三文魚籽粒粒大而圖渾。

藍鰭吞拿魚壽司
藍鰭呑拿魚壽司

刺身大件而肥美,壽司飯的份量則較少,讚!

大根煮鵝肝 $38
鵝肝

西餐控的我始終禁不住鵝肝的誘惑,看到價錢相宜,沒多想就叫了一份淺嚐。
漁匠用上兩片白蘿蔔夾住肥美鵝肝,加上一大片鮮冬菇,特色配搭將原本的膩度大大減低,而沾上香濃汁液的鵝肝味道更香厚。
外皮煎得香脆,輕切可見肥嫩帶脂的內層,欲流未滴的半流質感,與入口即溶的口感,更讓人對這魔鬼美食著迷。

吃過壽司,店員禮貌的問我們要來點熱食嗎。
他友善的向我們推介了數款熱食,最後我們點了個:
牛油焗帶子 $58
牛油焗帶子

下單時很怕焗帶子上枱會很快變冷而令鮮味盡失,所以一股作戰mode啟動,打算以極快速度將其狼嚥。
殊不知店員卻一同拿來備長炭爐,對一臉疑惑的我們解釋:此舉是以高溫加熱方式將帶子的鮮味和水分盡鎖其中,保持其原汁原味。
加上以炭爐持續加熱,讓大家不致急於馬上吃完食物,非常細心。所以帶子更能盡吸牛油精華,略帶蒜香的牛油溶液,讓帶子味道更鮮。持續溫熱的帶子更能吃出美味。

翻著餐牌才想起要下單叫飲品,所以嘴饞的筆者要了杯貪心多料的飲品。
楊枝甘露爆珠芒果雪糕特飲 $30
楊枝甘露特飲

作為特飲推介,當然要叫上一杯試試啦。
底層是香甜的楊枝甘露,粒粒爆珠滿是濃濃的芒果味,再吃上一口芒果雪糕,這樣的配搭最叫女生滿足呢。

來到女生最愛的甜品系列
日本清酒煮白梨 $42
清酒煮白梨

老實說這樣的價格,單買外觀已是超值。
入口只覺白梨的爽脆,清甜間隱約吃出清酒的淡香。
極為多汁JUICY的白梨,更令朋友吃得生津。

所以我們再要了一份溫室蜜瓜芭菲 $88
溫室蜜瓜

原以為溫室蜜瓜體積一定很細,事實是份量剛好呢。
蜜瓜入口清甜,沒有甜得膩口,卻吃出FRESH的感覺。
配上雲呢拿雪糕和粒粒紅豆,這個完美配搭令這頓晚餐更完美呢。
2015-04-15
楊枝甘露特飲
清酒煮白梨
溫室蜜瓜
2015-04-19 395 瀏覽
這天晚上, 幾位同事放工後來到了上水的一間日本餐廳慶生, 聽說這間餐廳開業不久, 但在區內都略有名氣, 於是就入上水這個很少會踏足的地方去覓食。從上水鐵路站走大約5分鐘就找到了, 其實路程很短, 只不過是上水真的太多人了, 跟銅鑼灣有得比。剛坐下就叫了杯特飲, 是雲呢拿曲奇奶昔, 一向喜愛吃OREO所以很愛這杯飲料。最愛吃的壽司到了, 這是特上什錦壽司, 有珍寶三文魚、吞拿魚、劍魚、三文魚籽、北寄貝、牡丹蝦、平目魚、鰻魚和珍寶帶子。欣賞它的珍寶帶子, 新鮮之外又大大件, 不沾醬油也很好味。這氣活魚刺身有名堂的, 叫金線鯛, 它就是日本的紅衫魚啦, 聽起來就覺得很特別了, 賣相吸引而入口也是十分鮮甜。不怕長暗蒼的女孩子點了兩客天婦羅, 分別是海蝦和野菜天婦羅。天婦羅炸得鬆脆, 炸漿很薄,野菜天婦羅有南瓜、茄子等, 沒想過也是新鮮甜美的。串燒點了豚肉串和煙肉蕃茄串,以為串燒只有一個牒盛著, 怎料連埋一個炭爐上, 一上來大家都「嘩」了一聲。聊天久了, 把賣相吸引的串燒在炭爐烘熱, 又回復剛燒好的熱辣辣和美味。吃埋這豚肉拉麵就剛剛飽了, 拉麵十分彈牙, 湯底濃濃的豬骨味, 喝得出是需求長時間煮

欣賞它的珍寶帶子, 新鮮之外又大大件, 不沾醬油也很好味。
不怕長暗蒼的女孩子點了兩客天婦羅, 分別是海蝦野菜天婦羅。
吃埋這豚肉拉麵就剛剛飽了, 拉麵十分彈牙, 湯底濃濃的豬骨味, 喝得出是需求長時間煮製的
雖然是飽了但甜品是另一個胃
, 這次點了一個清新的甜品: 清酒煮白梨。第一次吃酒瓖丸子之外的酒製甜品, 清酒味不算太重, 但白梨十分清甜可口, 吃完大大減低了這頓晚餐的飽膩感
慶祝紀念
生日
2015-04-17 404 瀏覽
今晚一位中學挈友生日, 放工後相約來到彼此最熟悉的上水舊墟食頓晚餐慶祝, 主角提議要吃日本菜, 於是挑了這間未試過的日本餐廳, 享用她的的生日晚餐。等了大概10分鐘就可以入座了, 很喜歡它的座位舒適寬敞。幾個女人, 聊天總要喝點酒, 於是點了冷的日本清酒, 冷的清酒滑到喉嚨, 卻帶點熬辣辣的感覺。最愛盛載它的杯子, 非常精美。近日沒有怎麼吃蔬菜, 於是提議了點客沙津, 冷豆腐很滑, 新鮮蔬菜和芝麻醬一起吃很美味。本來打算點三文魚刺身, 不過店員推介可以試試這裡的活魚刺身, 一向只吃三文魚的我對這個不感興趣, 不過朋友說可以一試, 於是就點了一尾金線鯛。想不到金線鯛的賣相很精緻, 而且很鮮味, 與三文魚完全不一樣, 感覺沒那麼肥膩。我比較喜歡點醬油WASABI, 辣辣的很刺激。壽司我們點了特長三文魚壽司、油甘魚、甘蝦、還有吞拿魚。最愛特長三文魚壽司, 單看賣相已經很吸引了, 吃起來肥美新鮮。炸物點了炸蝦天婦羅, 炸粉不會很厚, 蝦也是鮮味的, 不像外面的會用死蝦製作。大特寫: 大根煮鵝肝: 其實是兩片蘿蔔夾著煎香了的鵝肝, 一齊吃起來減低了鵝肝的油膩感。燒元貝: 沒想過這個燒烤爐如此精美
大特寫:
燒元貝: 沒想過這個燒烤爐如此精美, 元貝很新鮮, 烤過後不用沾任何醬油都很好吃。
豬頸肉串: 豬頸肉烤得香口, 和露荀一起吃, 感覺清新。
吃得有點渴, 於點了杯抹茶紅豆冰, 紅豆大大顆很甜, 軟硬度剛好, 愛紅豆之人一定要試。
叉燒拉麵: 最愛的拉麵! 想不到它的湯底很濃郁, 但一點都不覺得油膩, 很多的豬骨味, 卻很少的脂肪。
最後到了主角甜品, 溫室蜜瓜雪芭。沒想過這個季節會吃到這樣甜的蜜瓜, 和雪糕一起吃感到很軟滑。
這個晚上很愉快, 沒想過上水也會有這麼有水準的日本餐廳, 日後會再黎試其他食物。
2015-04-14
2015-04-04 431 瀏覽
之前去左MISOCOOL 食左個靚飯,睇到佢有APP有COUPON 用,所以DOWNLOAD左,原來佢係一個日食集團,有唔少鋪頭我都食過,唔通想學我史提芬周,搞大佢,上市,再分拆,再上市!哈哈睇睇下比我見到佢有間新野,又近我府邸,又走高級日食路線,都好耐無同女皇去食好野,所以邀請左女皇去戰一戰。上水,真係好少黎,尤其多左水客,對佢印象更差,免得過都唔會黎,今次就係為左食,唯有膽粗粗黎光復上水飲食界啦!佢離上火車站真係一個字,近。以我190身高,行過去真係唔使5分鐘,差d比google map呃左。因為中環做野,所以要女皇等到我差唔多8點先去到,天南地北,真係要d時間,好彩女皇心情靚,唔係已經片左我幾刀。但係8點真係啱啱去,見到一堆人趙完鬆,pefert池。入到去坐低,個裝修都幾有居酒屋感覺,因為糧已出,女皇知道既,所以佢二話不說,抱住必死既決心,黎手拎起個memu,唔使1分中,就揀好佢要既野。起菜!先黎個火山魚生沙律。一黎真係嚇左跳,我問女皇咩料,使唔使咁大個,女皇話係得珍寶架JA,都係六十幾蚊,點樣唔點佢。佢好好好足料,一黎到真係大到好似火山咁,中間D岩漿係蟹子同蟹柳,之後下面比不同

起菜!

先黎個火山魚生沙律。一黎真係嚇左跳,我問女皇咩料,使唔使咁大個,女皇話係得珍寶架JA,都係六十幾蚊,點樣唔點佢。佢好好好足料,一黎到真係大到好似火山咁,中間D岩漿係蟹子同蟹柳,之後下面比不同既魚生擁抱住,三文魚、吞拿魚等等,醬另上,自由斟,任你調校。佢食落清、咬落爽,嗒落鮮。重點係,無一台人你都無可能食得晒。

黎啦,活魚刺身,佢有個每日刺身板,應該係每日入既魚都唔同,女皇就點指兵兵咁點左個叫鮎並魚刺身。真係未食過,我本身就以為好似D連銷式鋪頭咁一片片咁碟上,一黎就成條魚跳起片水,遠睇以為係D硬膠裝飾,點知係條堅魚。都幾大條,2個人啱啱好。D肉望落晶瑩,佢無三文魚或者吞拿魚嗰樣甘味,有D似鯛魚,唔鯹,但係佢食落有煙靭感覺,幾有咬口。

大根煮鵝肝,佢係一個漢堡包形式既料理。2塊蘿蔔夾住一塊鵝肝,上面有塊東菇加D 蔥。蘿蔔入味,鵝肝同D油,食落去真係回甘,食肝有肝味!加埋記住,如果要食,係會一啖咁食落去,係有D難度,不過唔咁食會無左個效果,好食!

串燒系列,女皇見到個串燒,仲要係自己燒。佢比埋個爐with地長炭你自己搞掂。唔好以為會燒好耐,師夫係有預先將你叫既串燒燒到8,9成,再比你自己燒到熱辣辣咁食,真係有心思。之前去過串燒店係會將食物完全燒好之後先上比你,咁無論點快都好,食物始終都會涷左。女皇就簡簡單單咁叫左D肉黎試一試佢!自己燒即食果然係好味好多,熱到有辣咀既感覺先係皇道!

叉燒湯炒面,湯面就湯面,炒面就炒面,我史提芬周真係未食過湯炒面,唔係唔試一試呀?黎到佢個樣係似普通拉面,先飲啖湯,夠濃,再試面,佢真係炒過喎,只要細心食,個口感會好特別,再煙煙靭靭,多左少少炒味。撈埋D 蔥,一齊食,真係幾好味。

最後,真係最後啦,我白旗都舉埋,女皇都係要叫個甜品,第二個胃喎。密瓜紅豆雪糕,半個密瓜,加2玻雪糕,再加紅豆,好巨型!個密瓜幾甜,又唔會甜到漏,加個VANILLA雪糕,唔會搶左D味,紅豆軟硬適中。雖然對甜品無乜特別興趣,但係食完咁多野,食個飯後果都可以清一清,感覺都好D。

叫得太多野食,食到差唔多成十點,佢地都打洋,原本諗住有BBQ可以食耐D,原來56日先會開夜D,唯有下次再黎啦,佢真係好多款唔同種類揀,真係心思思又想黎多次。