2019-07-15 445 瀏覽
一行三人入到西貢傾吓計,唔想飲酒,最後去咗甜品店,都係最出名嘅連鎖甜品滿記!聽聞細個西貢就係滿記甜品嘅起源,要試吓重點會唔會係最好食。大概10點幾左右,係要等位嘅,但係唔會太耐。我哋有返咁上下年紀,未想試新產品,就食最傳統嘅甜品,芝麻糊配杏仁、芒果紫米露、西瓜紫米露。兩款水果紫米露個人認為太甜,另外芝麻糊配杏仁就普普通通,唔會太特別。見你覺得西貢嘅滿記有少少名不符實,大概係變咗連鎖式店舖後嘅通病吧。
大概10點幾左右,係要等位嘅,但係唔會太耐。
2019-07-13
$40 (宵夜)
2019-07-07 366 瀏覽
前 (5-7-2019 Fri )晚喺全記食完晚飯後,老闆話食甜品,我問滿記?佢答白雪公主*,不過話唔好坐,就改去滿記總店,我哋10個人,食9個甜品,我要$35.00嘅抹茶茶凍,落完單,甜品陸續到嚟,我嗰個都好快到.味道唔太甜,白玉有彈性,下面嘅茶凍唔夠凍,呢個要留意.服務:唯一喺喥坐陣嘅女店員好忙,但服務態度仍唔差,甚至佢同事拎碗西瓜西米露準備上枱,但被佢拎走.之後拎返嚟,話頭先隻湯匙被瀉咗嘅西瓜西米露整污糟,佢整返乾淨至俾我同事,好細心,唔錯.唔明海帶白草綠豆沙涼粉點解要等好耐.*滿記真係令我第一時間諗起,而我好奇上嚟search吓白雪公主,睇見芒果河粉,覺得我同老公應該嚟食過,終於,真係搵到,已經係11年前嘅事喇,嗰個食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E9%A3%9F%E6%A4%B0%E6%B1%81-e1940669.抵食係2.7分
抹茶茶凍
味道唔太甜,白玉有彈性,下面嘅茶凍唔夠凍,呢個要留意.

服務:

唔明海帶白草綠豆沙涼粉點解要等好耐.

抵食係2.7分
2019-07-05
$33.6 (宵夜)
2019-06-28 462 瀏覽
是晚臨近周末我們一家人去過了品嚐豐富的大餐,吃了不少炸海鮮。喉嚨開始感到乾涸加上天氣炎熱,由於我們帶來的食水不足,於是靈機一動,未登上巴士前恰巧看到了口碑頗佳的甜品店。商量後決定借機吃甜品消暑,明天不用上班,於是度過了一個宵夜。這間店舖雖然面積不算大及坐落於一間屋子的地下部份,並沒有什麼特別的裝飾。只是招牌懸掛於上一層樓的露台部份吸引附近吃完海鮮的食客前來光顧。這家甜品店最吸引之處是西米及水果味糖水、涼粉及沙冰系列,還有少量軟綿綿的甜品可供品嚐。首先品嚐熱烘烘的芝麻糊杏仁茶,它是把兩種濃度不一的汁液混合一起。再加上芝麻及杏仁兩種物質本身的味道,一攪拌整股糖水及果仁的香氣撲鼻而來; 然後另一碗是楊枝甘露涼粉,它是把磨碎成粒狀的荔枝肉加上黑色的涼粉及香濃的芒果汁而成,具有美顏及護膚的功效。另外我們再品嚐水果味糖水系列,鮮雜果西米露及榴槤忘返。兩者也是用新鮮即日採摘熟成的水果製成的雜果,造法大同小異。後加上以蘆薈粒的糖水及雪糕,賣相跟一座冰山溶化的效果可比擬,難怪一進口配含豐富維他命及鈣質的果肉有落口即溶的口感,值得吃完豪華海鮮大餐的饕餮們一試啊。
榴槤忘返
芝麻糊杏仁茶
鮮雜果西米露
2019-06-14
$35 (宵夜)
生日
用餐優惠
優惠券、現金券
榴槤忘返
芝麻糊杏仁茶
鮮雜果西米露
2019-06-25 212 瀏覽
西貢吃完晚飯,當然要去滿記的總店吃糖水。店舖主打的芝麻糊,合桃露及杏仁茶是店舖的三寶,當然不可以錯過。除了這三寶外,近期店舖加添了新產品來迎接夏天的來臨及配合時下人人喜愛的綠茶, 抹茶茶凍及抹茶彩虹,聽名字已經非常吸引。 抹茶茶凍有很多抹茶果凍加上紅豆,紅白色的小丸子及綠茶雪糕,另外的抹茶彩虹除了抹茶果凍及雪糕外,加添了很多美味的生果,兩款賣相都非常吸睛,而且配搭也非常好味。當然杏仁茶加芝麻湯丸是我的最愛,不可不吃。

2019-06-19
2019-06-02 307 瀏覽
晚上釣完墨魚去食甜品。綠豆仙草芋圓42元,對我來說是新口味。賣相吸引,有三色芋圓、芋頭味雪糕、黑色仙草、紅豆、薏米及綠豆沙,色彩繽紛。熱芝麻糊紅豆沙芝麻湯圓41元,芝麻糊很濃味,紅豆沙有陳皮味。楊枝甘露37元,必食推介。
晚上釣完墨魚去食甜品
楊枝甘露37元,必食推介。
2019-06-01
$40 (宵夜)
2019-05-26 206 瀏覽
早排同女朋友仲有同事去西貢浪茄行山,行完山就落番黎西貢市中心度開餐,食完泰國菜都未夠飽,就去左食滿記甜品。呢次都係我第一次食滿記甜品,不嬲都知滿記係香港都幾出名,但耐何每次經過都咁岩好飽就一直都無食過了。我同女朋友叫左一碗白雪仙草芋圓,同一碗杏汁燉蛋白。$39黎講好足料!最上面嘅係一大球芋泥,攪得非常滑同香!芋圓嘅味道都唔錯,大大粒,但粒數唔算多,唔夠喉!杏汁燉蛋白,杏汁好濃,蛋白好香甜好滑😛都唔錯

我同女朋友叫左一碗白雪仙草芋圓,同一碗杏汁燉蛋白。

杏汁燉蛋白,杏汁好濃,蛋白好香甜好滑😛都唔錯
2019-05-07 258 瀏覽
一碗西式糖水要五十元左右,基本上是一餐午飯的價錢,為何要咁貴?就是捉到顧客心理越貴越好,再加上知名度。假日入西貢燒完BBQ ,感覺熱氣上升,行回市中心找間糖水舖滋潤一下。白雪黑珍珠配綠茶雪糕芒果,奇亞籽,亞塔子,圓肉乾,香蕉,綠茶雪糕和椰汁所組成。材料夠豐富,口感複雜。甜度剛好不太甜膩,椰汁夠香。不過自己所選的綠茶雪糕不太夾味,兼且雪得太過冰,沒有雪糕那種滑溜感。楊枝甘露涼粉友人點了這款,我也試過,感覺味道偏甜,芒果味不夠香甜,普普通通不夠特色。

白雪黑珍珠配綠茶雪糕

2019-05-04
$50 (宵夜)
2019-04-27 173 瀏覽
🥭芒果王國.滿記嘅甜品好出名,😀以前覺得好正特登搵黎食,但自從越開越多分店之後,可能覺得冇咁矜貴,就好少再食。💁🏻‍♀️.西貢呢間滿記以前每次黎都要特登去食㗎!必嗌芒果班戟同楊枝甘露🥰🥭.今次叫咗芒果西米露,🥭有大半個芒果同西露😍成碗芒果西米露甜甜的,芒果新鮮又清甜,而芒果汁嘅甜味唔覺人造,好飲👍🏻.西貢呢間滿記係最高分的,果然名副其實!👍🏻😄👏🏻😝👌🏻🥭🥭
🥭芒果王國
西貢呢間滿記係最高分的,果然名副其實!👍🏻😄👏🏻😝👌🏻🥭🥭
2019-04-22 179 瀏覽
同屋企人響西貢食完飯🍽,諗住攞車返屋企🏠,點知家姐忽然提意去食糖水,於是就近近地黎滿記。可能因為假日關係,所以好多人,但好彩等左幾分鐘就有位了😬。其實頭先餐飯大家都食到好飽🤭,所以只係點左榴槤班戟同兩個白雪仙草芋圓。榴槤班戟: 榴槤夠熟,好甜好香,但略嫌太多忌廉😋。白雪仙草芋圓: 係椰汁冰底加芋圓/香芋雪糕/涼粉/薏米/紅豆。芋圓夠軟熟,涼粉夠爽,加上椰汁冰配薏米同紅豆,清清甜甜,好好食👍🏼!響長假期既尾聲,用一個豐富既晚餐同甜品🍮作結尾,都好滿足了🥰。

榴槤班戟: 榴槤夠熟,好甜好香,但略嫌太多忌廉😋。

2019-04-21
2019-04-20 123 瀏覽
在馬鞍山想用台式火鍋之後, 我們一行四人繼續往市區出發,其中一位朋友提議 第二個胃需要準備開動, 因此我們便來到西貢,滿記甜品的總店。因為是星期日的夜深,所以人潮已經散去,而且滿記甜品的分店遍佈全港,已經不是初開業時的人潮如湧。然而,只有三個朋友可以開動他們的第二個胃,朋友只點選了楊枝甘露涼粉和桃膠紅火龍果茶。我只是點選了抹茶果凍。抹茶果凍一球抹茶雪糕蓋頂,杯中還有小丸子、紅豆和果凍和果凍和果凍和果凍!味道清甜可口,輕柔解膩。雖然份量不多, 但是剛好可以填滿第二個胃。楊枝甘露涼粉和桃膠紅火龍果茶沒有吃過就不多謝了。然而,滿記甜品由西貢開業,發展至今,經已有十多年的歷史。因為中央工場製作,無論出品和味道在各分店也可以保持一致。 由小店發展成為連鎖品牌,當然有她的成功之道。
抹茶果凍
楊枝甘露涼粉和桃膠紅火龍果茶沒有吃過就不多謝了。

2019-04-01 170 瀏覽
三月最後一個星期天晚上,火鍋後。之前跟友人們在馬鞍山享用鍋後,其中一位駕車載我們到西貢的滿記總店來個飯後甜點。兩三個月前也來過,那時候以為旁邊那間燈火通明的舖位是其他品牌的,今晚被安排入座才知道也是他們家的,看來住在附近的人吃甜點只有這個選擇。由於吃的太飽,只點了一杯桃膠紅火龍果茶入口清爽,甜度適中,混和了幾塊檸檬片更有點解膩之感,桃膠份量還可以,比例上可以再多放一點點。環看友人們點的,選果茶是聰明的。
三月最後一個星期天晚上,火鍋後。

由於吃的太飽,只點了一杯桃膠紅火龍果茶
桃膠紅火龍果茶

桃膠紅火龍果茶

環看友人們點的,選果茶是聰明的。

2019-03-31
$35 (宵夜)
2019-03-14 178 瀏覽
周末去完西貢食海鲜,時間尚早,少不免光顧滿記,呢度地方大,顧客亦多。作為榴槤愛好者,點都要食榴槤班戟和榴槤西米露,因為質素有保證,綠色班戟外皮内滿是榴槤忌廉,榴槤香味濃郁,忌廉清甜滑溜,冰凍西米露爽著榴槤果香,十分怡神。
2019-03-02 224 瀏覽
今晚喺西貢食完海鮮 打算喺附近行吓行下行下又去到甜品嘅總店滿記甜品 因為時間仲早所以唔算好多人一入去就有得坐啦如果夜晚嚟應該好多人喺門口見到佢嗰個九份芋圓嘅推介已經急不及待要入去食 因為唔算太肚餓 所以我哋淨係嗌左一個share滿記個甜品選擇已經多過以前好多有中式甜品 例如係紫米露 番薯糖水嗰啲西式甜品都有 有啲窩夫果啲芋圓都好入味 仲有薏米紅豆涼粉配埋個椰汁底真係好正店員都好好人 最後我哋仲買咗個榴槤pancake走正
今晚喺西貢食完海鮮 打算喺附近行吓

芋圓都好入味 仲有薏米紅豆涼粉
配埋個椰汁底真係好正
店員都好好人 最後我哋仲買咗個榴槤pancake走
2019-02-28 116 瀏覽
今日係西貢食完晚飯,之後就去咗滿記甜品既第一間店幫襯,估唔到以前好多人特登揸車搭車慕名而來,到今時今日差不多每區都有幾間,時代巨輪真係轉得好快。八點幾入去全場得我地一枱客人,叫左椰皇燉蛋白配椰汁西米露,雖然熱應該會香啲同好食啲,但自己鐘意食凍,所以叫左凍。好快就上枱喇,實物同相都似而且都足料。上面係椰汁西米露,下面係燉蛋白,一齊食超正又超滑,食完哂糖水刮埋啲椰皇肉食,椰皇肉都係嫩滑既。

2019-02-23 207 瀏覽
提起滿記,大家會諗起咩嘅甜品呢?我就最愛滿記嘅榴槤班戟,今晚突然好想食,就即刻開車🚘衝咗去西貢,久違嘅榴槤班戟,每一啖都係熟悉嘅味道,口腔嘅榴槤味久久不散,令人想食完一舊又一舊,可惜長期減肥嘅我只可以忍口淺嚐一舊。今晚仲叫咗個🥥椰皇燉奶紫米露,但除咗滿滿嘅甜味外,🥥椰皇同🥛奶味都欠奉,連椰肉食落都係完全冇味道,令人有啲失望😞。而另一碗雪梨燉雪耳,一碗有一半都係雪梨同雪耳,但不論係材料定湯水味道都係偏向清淡。