2020-04-02 248 瀏覽
近年在香港大熱流行,或者曾經流行過的日韓台系甜品,包括日本牛乳刨冰、日本梳乎厘班㦸、可麗餅、韓國雪奶冰、鯛魚燒,還有窩夫餅,偏偏它們很少在西貢市中心的甜品店裡面出現。通常在我居住的西貢市中心,西貢市中心大部分甜品店裡面出現的甜品,大部分都會是中式或者港式蒸燉焗甜品,例如「蛋白燉鮮奶」、「芝麻糊豆腐花」、「芒果布甸」、「西米露」等等。例如在西貢墟裡面歷史最長的甜品店「滿記甜品」,「滿記甜品」恰巧也是主打中式跟港式甜品,跟台灣熱門食品「芋圓」。可惜我一向都對加入「芋圓」的甜品完全不感興趣,即使我住西貢,現在也很少食「滿記甜品」甜品。所以我今次在「滿記甜品」,只是選擇冰凍版本的中式糖水「芝麻糊配紅豆沙」,另外加花生口味的湯丸就已經足夠。「芝麻糊配紅豆沙」賣港幣廿八元,加三粒花生湯丸另外收港幣十四元。「芝麻糊」本身味道的最大好處,就是作為「芝麻糊」原材料的「芝麻」味道,未加工前的味道都已經是非常濃厚,將芝麻磨到非常碎後再加工,再在芝麻碎裡面好入糖分,花時間去煮就會成為甜而滑的「芝麻糊」。「滿記甜品」「芝麻糊」裡面的味道雖然都算是很甜,但是「芝麻糊」裡面的芝麻口感,還未算是被磨到非常之滑,我在「

例如在西貢墟裡面歷史最長的甜品店「滿記甜品」,「滿記甜品」恰巧也是主打中式跟港式甜品,跟台灣熱門食品「芋圓」。可惜我一向都對加入「芋圓」的甜品完全不感興趣,即使我住西貢,現在也很少食「滿記甜品甜品

「滿記甜品」「芝麻糊」裡面的味道雖然都算是很甜,但是「芝麻糊」裡面的芝麻口感,還未算是被磨到非常之滑,我在「芝麻糊」裡面感覺到芝麻跟水,兩種不同材料,而且口感各異。

至於「紅豆沙」的口感,相對「芝麻糊」而言就明顯滑得多,我還食到口感被煮到很軟很腍的紅豆。「紅豆沙」裡面的紅豆,紅豆味道也都很甜,我還感覺到紅豆有屬於自己本身,紅豆表面那層,被煮完全軟化的紅豆衣口感。

至於「滿記甜品」在熱食甜品「芝麻糊紅豆沙」裡面,另外加入的「花生」口味湯丸,花生湯丸實際製成品外表,驟眼看感覺還是飽滿。

我一咬下花生湯丸,湯丸裡面的花生餡雖然未至於一瀉千里,從湯丸裡面源源不絕湧出來,但是仍然有花生餡從湯丸裡面冒出頭來,總算是食到有完整花生感覺的港丸。

至於花生湯丸裡面的花生餡料,花生雖然未算被炒到非常之香,但是花生被磨得頗碎,我從湯丸裡面食到,來自新鮮花生的香脆口感感覺,還有來自花生的香甜味道。

至於「滿記甜品」花生湯丸本身的皮,湯丸皮質地造得頗厚,所以令到花生湯丸裡面的餡料,餡料意外從湯丸裡面流出來的機會大大降低。

我最後還是覺得「滿記甜品」加入新鮮蓮子去煮,然後再冷凍而成的「紅豆沙」,「紅豆沙」甜味比擁有花生甜味的花生湯丸更加甜,反而「紅豆沙」跟花生湯丸的口感都只是一般而已。

最後把「紅豆沙」跟「芝麻糊」冷藏過後,「紅豆」跟「芝麻」兩者裡面的甜味,也因此被濃縮在「紅豆沙」、「芝麻糊」裡面,令冷凍版本甜品裡面的味道,比熱食版本更加甜,再加甜味花生湯丸一起食,味道就更甜了。

(凍)芝麻糊配紅豆沙湯丸

2020-02-26
10 分鐘 (外賣自取)
(凍)芝麻糊配紅豆沙湯丸
2020-04-27 30 瀏覽
而家滿記開到成行成市,點解重要來西貢食?因為咁啱來西貢食完晚飯,所以來緬懷一番嗟。想當年同屋企人專登揸車入來西貢,食全香港都無得食、重要有三四個舖位都重要等十幾分鐘先有位坐嘅滿記甜品,而家啲位多到可以任坐,真係不勝唏噓。食物評價請睇相。我唔係話滿記差,而係經過咁多年嘅磨練,滿記嘅水準係最穩陣。當然你想有啲驚喜嘅話,而家有更多特色嘅糖水舖任君選擇。所以話,香港食糖水,唔使最好味嘅話,你即時諗到嘅,一定係滿記。

熱芝麻糊配腰果花生露&綠豆沙
蓮子陳皮紅豆沙(熱)
2020-04-20
熱芝麻糊配腰果花生露&綠豆沙
蓮子陳皮紅豆沙(熱)
  • 甜品
2020-03-02 198 瀏覽
黃昏時段有啲肚餓,天氣冰涼,諗住返屋企前嘆個甜品再啟程見到滿記無乜人就走左入去坐低食下野,見餐單好多選擇,但中式甜品有其迷人之處,我又好鐘意食堅果味既甜品,所以好快就決定左腰果花生露湯圓好味道由於超鐘意花生,就直接嗌左黎試,暖笠笠暖下身子一黎到就好香堅果味,濃稠既質感令人滿意,再加軟糯湯丸,嗌左芝麻餡流哂心又幾香濃芝麻味超正!花生露甜度幾高,食完要飲啖水,如果唔太接受到甜味既人未必岩一個人食岩岩好,食完充滿力量又可以再面對生活
黃昏時段有啲肚餓,天氣冰涼,諗住返屋企前嘆個甜品再啟程

腰果花生露湯圓
好味道
腰果花生露加湯圓
由於超鐘意花生,就直接嗌左黎試,暖笠笠暖下身子
流哂心又幾香濃芝麻味
一個人食岩岩好,食完充滿力量又可以再面對生活
腰果花生露加湯圓
2019-09-08 718 瀏覽
同朋友遊車河入咗西貢, 又到食糖水時間, 糖水嚟講呢近近地就去咗滿記(因為對面有位泊車)。 望一望餐牌, 有好多選擇嘅, 但近排對椰汁紫米露上咗癮,又有我鍾意食芋圓, 就決定要呢個再加多一球雲呢拿雪糕。等左唔使30秒就送上枱,夠雪糕就有少少細, 椰汁紫米露嘅椰汁都好香, 紫米就唔夠多,芋圓非常之有咬口, 好食。 朋友就叫咗楊枝甘露涼粉,佢話味道普通喎!埋單92蚊, 個人來講呢就覺得有少少貴。用呢個價錢,其實有好多好高質素嘅糖水可以選擇。
2019-08-28 439 瀏覽
同friend去西貢玩完夜晚再一齊食糖水。西貢嘅滿記點品係佢嘅第一間分店,啲嘢特別好食。芒果班戟同芒果白雪黑糯米嘅芒果都好甜。仙草芋圓好足料,但係芋頭雪糕食得出係維記。芝麻糊好細滑,配嘅花生湯圓有啲普通。最特別最好食係杏仁腰果燉奶,果仁好香好有口感,燉奶好細滑,正!

芒果班戟同芒果白雪黑糯米嘅芒果都好甜。

仙草芋圓好足料,但係芋頭雪糕食得出係維記。

芝麻糊好細滑,配嘅花生湯圓有啲普通。

2019-08-19 297 瀏覽
星期六早食完飯,於是到西貢走走,經過滿記仍然排晒隊。可能時間尚早,加上西貢滿記有兩間鋪,只係等左十分鐘就可以入去。久不久先黎滿記食糖水,印像中餐牌變化不大,不過糖水味道唔錯,係飯後甜品既好選擇。楊枝甘露涼粉鮮雜果涼粉椰汁底友人叫左楊枝甘露涼粉,而我就叫左雜果涼粉椰汁底。雜果涼粉入面有幾種生果,包括西瓜,火龍果,芒果,奇異果,同椰果。火龍果不過不失,因驚火龍果既汁會搞wor個白色椰汁底,所以係第一種要食哂既生果。西瓜則偏淡,無乜味道,又唔甜。而芒果唔酸,入得口。奇異果就平平無奇。結論成碗涼粉係正常,唔算好食又唔叫難食。

楊枝金露涼粉

鮮雜果涼粉椰汁底

友人叫左楊枝甘露涼粉,而我就叫左雜果涼粉椰汁底。

楊枝金露涼粉
2019-07-15 356 瀏覽
一行三人入到西貢傾吓計,唔想飲酒,最後去咗甜品店,都係最出名嘅連鎖甜品滿記!聽聞細個西貢就係滿記甜品嘅起源,要試吓重點會唔會係最好食。大概10點幾左右,係要等位嘅,但係唔會太耐。我哋有返咁上下年紀,未想試新產品,就食最傳統嘅甜品,芝麻糊配杏仁、芒果紫米露、西瓜紫米露。兩款水果紫米露個人認為太甜,另外芝麻糊配杏仁就普普通通,唔會太特別。見你覺得西貢嘅滿記有少少名不符實,大概係變咗連鎖式店舖後嘅通病吧。
大概10點幾左右,係要等位嘅,但係唔會太耐。
2019-07-13
$40 (宵夜)
3K
2019-07-07 250 瀏覽
前 (5-7-2019 Fri )晚喺全記食完晚飯後,老闆話食甜品,我問滿記?佢答白雪公主*,不過話唔好坐,就改去滿記總店,我哋10個人,食9個甜品,我要$35.00嘅抹茶茶凍,落完單,甜品陸續到嚟,我嗰個都好快到.味道唔太甜,白玉有彈性,下面嘅茶凍唔夠凍,呢個要留意.服務:唯一喺喥坐陣嘅女店員好忙,但服務態度仍唔差,甚至佢同事拎碗西瓜西米露準備上枱,但被佢拎走.之後拎返嚟,話頭先隻湯匙被瀉咗嘅西瓜西米露整污糟,佢整返乾淨至俾我同事,好細心,唔錯.唔明海帶白草綠豆沙涼粉點解要等好耐.*滿記真係令我第一時間諗起,而我好奇上嚟search吓白雪公主,睇見芒果河粉,覺得我同老公應該嚟食過,終於,真係搵到,已經係11年前嘅事喇,嗰個食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E9%A3%9F%E6%A4%B0%E6%B1%81-e1940669.抵食係2.7分
抹茶茶凍
味道唔太甜,白玉有彈性,下面嘅茶凍唔夠凍,呢個要留意.

服務:

唔明海帶白草綠豆沙涼粉點解要等好耐.

抵食係2.7分
2019-07-05
$33.6 (宵夜)
2019-06-28 232 瀏覽
是晚臨近周末我們一家人去過了品嚐豐富的大餐,吃了不少炸海鮮。喉嚨開始感到乾涸加上天氣炎熱,由於我們帶來的食水不足,於是靈機一動,未登上巴士前恰巧看到了口碑頗佳的甜品店。商量後決定借機吃甜品消暑,明天不用上班,於是度過了一個宵夜。這間店舖雖然面積不算大及坐落於一間屋子的地下部份,並沒有什麼特別的裝飾。只是招牌懸掛於上一層樓的露台部份吸引附近吃完海鮮的食客前來光顧。這家甜品店最吸引之處是西米及水果味糖水、涼粉及沙冰系列,還有少量軟綿綿的甜品可供品嚐。首先品嚐熱烘烘的芝麻糊杏仁茶,它是把兩種濃度不一的汁液混合一起。再加上芝麻及杏仁兩種物質本身的味道,一攪拌整股糖水及果仁的香氣撲鼻而來; 然後另一碗是楊枝甘露涼粉,它是把磨碎成粒狀的荔枝肉加上黑色的涼粉及香濃的芒果汁而成,具有美顏及護膚的功效。另外我們再品嚐水果味糖水系列,鮮雜果西米露及榴槤忘返。兩者也是用新鮮即日採摘熟成的水果製成的雜果,造法大同小異。後加上以蘆薈粒的糖水及雪糕,賣相跟一座冰山溶化的效果可比擬,難怪一進口配含豐富維他命及鈣質的果肉有落口即溶的口感,值得吃完豪華海鮮大餐的饕餮們一試啊。
榴槤忘返
芝麻糊杏仁茶
鮮雜果西米露
2019-06-14
$35 (宵夜)
優惠券、現金券
榴槤忘返
芝麻糊杏仁茶
鮮雜果西米露
2019-06-25 165 瀏覽
西貢吃完晚飯,當然要去滿記的總店吃糖水。店舖主打的芝麻糊,合桃露及杏仁茶是店舖的三寶,當然不可以錯過。除了這三寶外,近期店舖加添了新產品來迎接夏天的來臨及配合時下人人喜愛的綠茶, 抹茶茶凍及抹茶彩虹,聽名字已經非常吸引。 抹茶茶凍有很多抹茶果凍加上紅豆,紅白色的小丸子及綠茶雪糕,另外的抹茶彩虹除了抹茶果凍及雪糕外,加添了很多美味的生果,兩款賣相都非常吸睛,而且配搭也非常好味。當然杏仁茶加芝麻湯丸是我的最愛,不可不吃。

2019-06-19
2019-06-02 239 瀏覽
晚上釣完墨魚去食甜品。綠豆仙草芋圓42元,對我來說是新口味。賣相吸引,有三色芋圓、芋頭味雪糕、黑色仙草、紅豆、薏米及綠豆沙,色彩繽紛。熱芝麻糊紅豆沙芝麻湯圓41元,芝麻糊很濃味,紅豆沙有陳皮味。楊枝甘露37元,必食推介。
晚上釣完墨魚去食甜品
楊枝甘露37元,必食推介。
2019-06-01
$40 (宵夜)
2019-05-26 165 瀏覽
早排同女朋友仲有同事去西貢浪茄行山,行完山就落番黎西貢市中心度開餐,食完泰國菜都未夠飽,就去左食滿記甜品。呢次都係我第一次食滿記甜品,不嬲都知滿記係香港都幾出名,但耐何每次經過都咁岩好飽就一直都無食過了。我同女朋友叫左一碗白雪仙草芋圓,同一碗杏汁燉蛋白。$39黎講好足料!最上面嘅係一大球芋泥,攪得非常滑同香!芋圓嘅味道都唔錯,大大粒,但粒數唔算多,唔夠喉!杏汁燉蛋白,杏汁好濃,蛋白好香甜好滑😛都唔錯

我同女朋友叫左一碗白雪仙草芋圓,同一碗杏汁燉蛋白。

杏汁燉蛋白,杏汁好濃,蛋白好香甜好滑😛都唔錯
2019-05-07 209 瀏覽
一碗西式糖水要五十元左右,基本上是一餐午飯的價錢,為何要咁貴?就是捉到顧客心理越貴越好,再加上知名度。假日入西貢燒完BBQ ,感覺熱氣上升,行回市中心找間糖水舖滋潤一下。白雪黑珍珠配綠茶雪糕芒果,奇亞籽,亞塔子,圓肉乾,香蕉,綠茶雪糕和椰汁所組成。材料夠豐富,口感複雜。甜度剛好不太甜膩,椰汁夠香。不過自己所選的綠茶雪糕不太夾味,兼且雪得太過冰,沒有雪糕那種滑溜感。楊枝甘露涼粉友人點了這款,我也試過,感覺味道偏甜,芒果味不夠香甜,普普通通不夠特色。

白雪黑珍珠配綠茶雪糕

2019-05-04
$50 (宵夜)
2019-04-27 148 瀏覽
🥭芒果王國.滿記嘅甜品好出名,😀以前覺得好正特登搵黎食,但自從越開越多分店之後,可能覺得冇咁矜貴,就好少再食。💁🏻‍♀️.西貢呢間滿記以前每次黎都要特登去食㗎!必嗌芒果班戟同楊枝甘露🥰🥭.今次叫咗芒果西米露,🥭有大半個芒果同西露😍成碗芒果西米露甜甜的,芒果新鮮又清甜,而芒果汁嘅甜味唔覺人造,好飲👍🏻.西貢呢間滿記係最高分的,果然名副其實!👍🏻😄👏🏻😝👌🏻🥭🥭
🥭芒果王國
西貢呢間滿記係最高分的,果然名副其實!👍🏻😄👏🏻😝👌🏻🥭🥭
2019-04-22 152 瀏覽
同屋企人響西貢食完飯🍽,諗住攞車返屋企🏠,點知家姐忽然提意去食糖水,於是就近近地黎滿記。可能因為假日關係,所以好多人,但好彩等左幾分鐘就有位了😬。其實頭先餐飯大家都食到好飽🤭,所以只係點左榴槤班戟同兩個白雪仙草芋圓。榴槤班戟: 榴槤夠熟,好甜好香,但略嫌太多忌廉😋。白雪仙草芋圓: 係椰汁冰底加芋圓/香芋雪糕/涼粉/薏米/紅豆。芋圓夠軟熟,涼粉夠爽,加上椰汁冰配薏米同紅豆,清清甜甜,好好食👍🏼!響長假期既尾聲,用一個豐富既晚餐同甜品🍮作結尾,都好滿足了🥰。

榴槤班戟: 榴槤夠熟,好甜好香,但略嫌太多忌廉😋。

2019-04-21