環境裝修非常一般,同普通茶餐廳冇太大分別,之前嚟過幾次係因為食物質素OK,但係而家每況越下,點心選擇極少,星期日12:00嚟到好多點心都賣晒,譬如叉燒酥呢啲咁基本嘅點心都可以冇,點心種類已經唔多,仲有好多係冇出或者賣晒,以前整得好食嗰啲點心而家質素都差咗,餐廳環境非常一般,因為本身冇鋪地氈,平時已經好唔隔聲,尤其是出面成日有人表演,大鑼大鼓嘈喧巴閉,搞到食都食得唔安落,啲櫈全部都係膠櫈綠色,一啲品味都冇,之前因為食物OK所以都嚟,依家真係未必會再幫襯
2021-06-13 208 瀏覽
一直聽聞在戲曲中心有一間融合中國飲食文化和藝術的中菜館。今晚在中港城附近完成工作後就和同事前往試試餐廳位於一樓, 以白色和綠色為主調設計, 令人感覺置身於大自然. 椒鹽九肚魚先點了一碟香口菜,外層非常之薄非常脆口,包著入口滑溜的九肚魚,而椒鹽分佈平均。避風塘炒鱔球有鑊氣, 避風塘的一大特色就是蒜蓉粒 非常香脆惹味,鱔球也特別厚身。 雖然是惹味之作,但又不會吃到油光滿口。和味香橙排骨小朋友最喜歡的開胃菜式, 非常濃烈的香橙醬汁,橙香撲鼻,排骨非常鬆化和大件金瑤豉油王炒麵 麵條軟硬適中, 炒得爽身,適量的洋蔥和芽菜能增加口感。杞子圓肉桂花糕最喜歡的中式糕點之一, 杞子和圓肉都是 寧神養目的食材。晶瑩通透,色澤微金黃 ,甜度非常適中 作為一頓豐富晚餐後的一道甜品,非常圓滿。

一直聽聞在戲曲中心有一間融合中國飲食文化和藝術的中菜館。

今晚在中港城附近完成工作後就和同事前往試試

椒鹽九肚魚

金瑤豉油王炒麵
麵條軟硬適中, 炒得爽身,適量的洋蔥和芽菜能增加口感。

杞子圓肉桂花糕
最喜歡的中式糕點之一, 杞子和圓肉都是 寧神養目的食材。

2021-06-10 206 瀏覽
同事提起食過戲曲中心內的樂滿中菜,都讚不絕口,話用餐環境寬敝,食物水準不錯而且定價相當合理。我心思思想去試吓,今日咁啱喺附近做嘢,完成後就叫埋同事過去食晚餐。餐廳佔地頗大,裝修設計高雅。鴛鴦胡椒焗中蝦,上枱時熱騰騰,胡椒香氣撲鼻而來,將新鮮又大隻嘅蝦用青和白胡椒焗,因為蝦已經開邊,所以特別入味,肉質鮮嫩彈牙,味道椒香,非常惹味。海皇三絲羹,有魚、蝦、韭黃、筍絲和瑤柱絲,十分足料,配搭上鮮甜的湯底,一口接一口,食不停口!招牌金瓜炒米粉,用上新鮮大蝦仁、椰菜、金瓜等炒米粉,炒得既有鑊氣,米粉爽口又入味,大蝦彈牙,金瓜香甜。千層咖啡糕甜度適中,不錯的飯後甜品。
餐廳佔地頗大,裝修設計高雅。
千層咖啡糕甜度適中,不錯的飯後甜品
2021-06-09 179 瀏覽
這晚與朋友都很肚餓,印象中柯士甸站有一間高檔的中菜廳「滿樂中菜」,小菜都是即叫即整,很有鑊氣。餐廳新穎乾淨、座位也闊落,而且店員非常有禮,裝修,感覺舒適。 蜜汁叉燒王我已經急不及待品嚐,叉燒每一件真係好大塊,相當厚切,一點也不柴不硬,食得滿足。新鮮熱辣辣好就上枱,端來時色香味俱全,叉燒燒得香之餘,肉質嫩滑,在街鋪中菜館很少吃到這種級數,十分驚喜。海皇三絲羹這湯羮份量充足,用料豐富,有魚肚,帶子,蝦肉和韮王,端上來已聞到濃郁的韮王味,每一口也食到新鮮的食料,帶子幼滑,魚肚爽口,蝦肉也是有鮮味,肉質沒有散口。這湯羮味道濃郁足料,烹調得非常入味!鴛鴦胡椒焗中蝦店員端上桌已經感到好熱燙燙,整煱也有一排排的胡椒,賣相已經非常吸引,蝦肉燒得外皮金黃色,味道層次豐富,吸收胡椒辣味同香味,互相配合,嘴角一直有胡椒香味,吃得滋味。每一隻海蝦份量都很新鮮和大隻,肉質鮮甜肥美,蝦肉一點都不梅,肉質嫩滑。招牌南瓜炒米粉我最喜歡的就是南瓜炒米粉,一上碟就有很穫氣的感覺,份量超多,伴以豬肉,生蝦,乾蝦等等,乾蔥落鑊, 味道百感交雜,南瓜有甜味,豬肉也是鮮嫩,配上濃味蝦乾和嫩滑入味乾蔥,整道菜都開胃,一口一口接住不

蜜汁叉燒王

海皇三絲羹

鴛鴦胡椒焗中蝦

招牌南瓜炒米粉

我最喜歡的就是南瓜炒米粉,一上碟就有很穫氣的感覺,份量超多,伴以豬肉,生蝦,乾蝦等等,乾蔥落鑊, 味道百感交雜,南瓜有甜味,豬肉也是鮮嫩,配上濃味蝦乾和嫩滑入味乾蔥,整道菜都開胃,一口一口接住不停吃。

2021-06-09
2021-06-09 169 瀏覽
今日同屋企人去咗尖沙咀睇醫生,睇完之後就想搵一間好味嘅中菜廳,陪老人家好好地嘆吓茶🍵之前一直都想來戲曲中心☺️貪佢人少少,環境清靜但高雅,上網一查就搵到呢一間滿樂中菜🍲喺戲曲中心正門入去,有一條好大嘅扶手電梯,搭上去喺由手邊就會見到呢一間餐廳嘅正門😜餐廳裝修以不點同深淺嘅綠色為主調,望落去非常之舒服。牆上面就有手繪鮮花🌸嘅圖案,配上碟嘅形狀,好有藝術風💫💜例牌叉燒個汁係好味,但係叉燒就偏瘦,食入口覺得好難咬開,有少少嘥咗😅💜白汁豬肺湯侍應推介我哋飲呢一款湯,都要成$88一碗㗎,不過屋企人飲完話覺得幾好,而且呢個都算係心機菜,出邊唔係太多餐廳有做,因為洗呀等啊功夫都唔少,所以都算值回票價嘅!💜沙嗲乾炒牛河味道正常,唔辣,唔算太過有驚喜,河粉偏濕,不過牛肉份量算多💜炸蘿蔔餅好味!香好嘢係我至愛,夠脆,配辣醬一流!💜炸兩呢一碟點心係全餐飯最難食嘅😞炸兩係一啲都唔脆,係好硬、好難先咬得開😩唔明白點解會比呢一碟點心上枱⋯⋯💔💔💔💜流心奶黃包,後邊係眉豆茶果奶皇包有少少中伏,因為個表皮好難咬得開☹️好似擺咗好耐咁😞反而茶果好有驚喜,新鮮蒸起,非常軟身,眉豆蓉飽滿又好香😁👍🏻💜燒腩仔個人覺得呢個又幾好食

💜例牌叉燒

💜白汁豬肺湯

💜沙嗲乾炒牛河
味道正常,唔辣,唔算太過有驚喜,河粉偏濕,不過牛肉份量算多

💜炸蘿蔔餅
好味!香好嘢係我至愛,夠脆,配辣醬一流!

💜炸兩

💜流心奶黃包,後邊係眉豆茶果

💜燒腩仔
個人覺得呢個又幾好食喎!表皮夠脆,入邊嘅肉夠軟滑😜

食後分享:
1️⃣先講價錢,我哋一行四人,買單大概$800多啲,唔算平。不過消費滿$400 ,就送2個鐘免費泊車。如果係同老人家一齊嚟,要車出車入嘅話,尖沙咀都唔易搵到地方,呢度都算係一個好選擇🤘🏻

2️⃣食物質素可以接受,當然可以再提升多啲啦!

3️⃣真心值得一讚嘅就係服務質素☺️飲茶全程我哋唔需要自己追加水,侍應已經好主動咁上嚟幫我哋收碟、加茶、加水等等,招呼非常貼心!

2021-06-05
父親節
2021-06-09 139 瀏覽
平時坐車經常經過,今晚還是第一次和朋友去尖沙咀戲曲中心吃中菜,感覺非常之新鮮。餐廳非常寬敞,坐得舒服,店員服務亦熱心。前菜要了青瓜,味道和一般手拍青瓜有點不同,酸酸甜甜,好開胃。燒腩仔皮脆肉香,肥瘦適中。胡椒蝦有四大隻,很新鮮,很香口,肉質彈牙。金沙苦瓜和魚皮很惹味,苦瓜苦中帶甜,甜中帶鹹。而魚皮脆卜卜,食之上癮。杞子糕則不過不失。是次中餐不僅環境優美,食物亦不馬虎,下次可以與家人來共聚天倫之樂。
2021-06-09 122 瀏覽
尖沙咀戲曲中心就聽得多,但是在戲曲中心內吃飯還是第一次。位於該中心有一間中式的餐館,座位都挺多,感覺都挺寛闊。前菜有雲耳蘿蔔絲,都幾爽口。叉燒腍而入味,而且肥瘦均勻,並不會很肥膩。海皇羹材料十足,有蝦肉、蛋白、韮黃等,口感多元化。而雙色胡椒蝦大大隻,香味十足,彈牙而且新鮮,少少辛辣的感覺,吃完味道仍在口腔盤旋一會兒。炒米粉亦材料豐富,有大蝦、蝦乾、豬肉、椰菜等,份量很十足,啖啖分明,而且並不油膩。
尖沙咀戲曲中心就聽得多,但是在戲曲中心內吃飯還是第一次。
位於該中心有一間中式的餐館,座位都挺多,感覺都挺寛闊。

前菜有雲耳蘿蔔絲
,都幾爽口。叉燒
腍而入味,而且肥瘦均勻,並不會很肥膩。

海皇羹
材料十足,有蝦肉、蛋白、韮黃等,口感多元化。

而雙色胡椒蝦

炒米粉
2021-06-09 111 瀏覽
戲曲中心裝修得好宏偉甘, 對我來説就沒什麼用途。 行過入去望下 🈶️間中餐廳又好似幾精美, 就試吓啦。 餐前兩小食 : 椒鹽九肚魚+ 拍青瓜 椒鹽九肚魚微辣, 炸得外邊香脆, 入面軟綿綿。 香口惹味。 細細碟, 份量剛好!,避風塘炒鱔球呢個其實同 椒鹽九肚魚 差唔多, 但就再辣啲再刺激啲。 鱔球夠厚身, 無骨, 有油香, 無魚腥味, 無泥味。 但係真係2 選一就好。 金瑤豉油王炒麵上面有d 脆脆, 加埋芽菜, 多重口感。 麵鈔得乾身, 唔會油淋淋。 價錢都十分平民,低食。

餐前兩小食 : 椒鹽九肚魚+ 拍青瓜

避風塘炒鱔球

但係真係2 選一就好。

金瑤豉油王炒麵
上面有d 脆脆, 加埋芽菜, 多重口感。
麵鈔得乾身, 唔會油淋淋。

價錢都十分平民,低食。
2021-06-09 86 瀏覽
陪阿妹去戲曲中心買嘢,原來戲曲中心除了欣賞戲曲表演之外,於一樓的文化禮品店,有不少戲曲文化相關產品。另外各樓層還有餐廳食肆,之後阿妹還請我去其中一間滿樂中菜食晚餐。餐廳裝潢雅緻,座位寬敞舒適。餐前小食:涼伴雲耳,十分爽口。海皇三絲羹:用料豐富,有蝦肉、帶子、魚肉、韭黃等,湯底清甜,濃調適中。蜜汁叉燒王:呈深啡紅色,帶少許燶邊, 厚度適中,入口肉味香濃,肉質鬆軟富彈性。招牌南瓜炒米粉:上枱熱辣辣炒得夠鑊氣,大大隻的彈牙新鮮蝦和高纖的南瓜與蔬菜炒成,啖啖香口惹味!
餐廳裝潢雅緻,座位寬敞舒適。

餐前小食:涼伴雲耳,十分爽口。
2021-05-25
2021-06-07 90 瀏覽
嚟到戲曲中心,當然就搵間中式菜館,食番幾道中式菜,以配合當天行程。😋去到中式菜館不可不點片皮鴨。 片皮鴨精髓就係隻鴨,鴨皮一定要做到脆, 所以一試就知廚師的功架。 這間中菜館就做到上述要求。 片皮鴨第二樣精髓就係塊皮一定要保持濕度, 皮用蒸籠盛載,所以能保持一定的濕度。 這間中菜館做到上述兩項要求,這道片皮鴨差極有限。 故推薦給大家。👍另外踏入夏天,最能刺激味蕾就是酸,所以就點了一道甜酸糖醋骨,刺激一下食慾。 這道餸酸酸甜甜,的確能令食慾大增,所以我只叫了一碗白飯(平時夜晚不食飯😜)。 最後點了一道蛋黃涼瓜炸魚皮。 這是一道必點的餸,炸魚皮能掛上蛋黃醬,令平平無奇的一塊炸魚皮變得不一樣, 近能媲美曾大受歡迎的蛋黃炸魚皮。 另外,涼瓜不會太苦,配上蛋黃醬,與涼瓜甘苦味配合得天衣無縫。整體來說,這間中菜館值得一試。👍

整體來說,這間中菜館值得一試。👍
  • 酸甜糖醋骨
  • 金沙炸魚皮涼瓜
  • 招牌片皮鴨
2021-06-07 196 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5之前從未到訪香港戲曲中心,想不到獻出第一次竟然是去吃飯 😅 久違中式茗茶的我,這次找來一間中高檔次的酒樓餐廳一試 🤗「滿樂中菜」意指「滿心快樂」,餐廳裝潢以優雅中式園林為藍圖,讓客人猶如置身於大觀園般愜意,在一片祥和的氛圍下享受美點。當中一系列不容錯過的佳餚包括「燒味系列」及「杏汁燉白肺湯」等 🍵💋 脆皮燒腩仔 ($138)果然是脆皮燒腩仔,皮烤得很香脆,肉部分帶點肥肉,整體軟腍有油香,有些入口即溶的感覺,果然不錯 👍🏻💋 滿樂蝦餃皇 ($58)皮做得薄身,帶點煙韌質感,大蝦爽口彈牙,味道也不錯 👌🏻💋 雪山叉燒餐包 ($58)最初端上來的一碟叉燒餐包,樣子有點差勁,經要求下更換了另一碟,雖然外貌也不是滿分,但包上的酥皮做得又鬆又脆,整體味道不俗~ 🥰💋 椒鹽九肚魚<小> ($78)炸得香脆,魚肉滑溜,但嫌味道略淡,配上喼汁吃才剛剛好 ☺️💋 杏汁白肺湯 ($88)這個白肺湯果然真材實料,杏仁味香濃,湯頭滑溜,滋潤感滿滿,果然是好湯~ 👍🏻
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 脆皮燒腩仔 ($138)

💋 滿樂蝦餃皇 ($58)
皮做得薄身,帶點煙韌質感,大蝦爽口彈牙,味道也不錯 👌🏻

💋 雪山叉燒餐包 ($58)

💋 椒鹽九肚魚<小> ($78)
炸得香脆,魚肉滑溜,但嫌味道略淡,配上喼汁吃才剛剛好 ☺️

💋 杏汁白肺湯 ($88)
脆皮燒腩仔
雪山叉燒包
杏汁白肺湯
  • 杏汁燉白肺湯
2021-06-04 142 瀏覽
和我朋友的家人一起晚飯,真的不知道原來西九戲曲中心內有一間高級的中菜館,佔地面積大,樓底有夠高,坐得很舒服。最特別是有一個吧枱,在中菜館就比較少見。和味香橙排骨我們選了細份的,有四大舊香橙排骨,伴碟有很多鮮香果肉,醬汁是稠身的甜橙醬,而排骨外脆內軟,中間的肉汁加沾著橙醬又咸又甜,好味道!避風塘炒鱔球一端出來就有很重的香蒜味道,重口味的調味料配上鱔球,和白飯一起吃超開胃,最喜歡豆豉粒和香蔥花。魚肉味道突出,沒有魚腥味,啖啖肉。千層咖啡糕一層咖啡一層奶油啫喱,又幾趣緻。

千層咖啡糕
一層咖啡一層奶油啫喱,又幾趣緻。
2021-05-24
2021-06-03 112 瀏覽
知道戲曲中心有間潮州中菜,今晚和媽媽到尖沙咀逛逛,就一起漫步到戲曲中心。店內的裝潢很有氣派、樓底高,不時見到中國風格的裝修和擺設,氣氛舒適。蒜香梅汁蒸白鱔片酸酸甜甜的梅汁令人開胃,白鱔片爽滑,亦有蒜香的味道👍🏼金瓜九肚魚烙用南瓜和九肚魚製成的煎餅,是潮州的特色菜,還是第一次吃呢!軟綿綿的九肚魚與配上清甜的南瓜,想不到這麼配。鮮百合炒雜菌材料豐富,有百合、木耳、冬菇、雜菇等等,鑊氣夠,簡單清炒已覺清甜✅杞子桂花椰汁糕杞子桂花的清香,配上椰汁的清甜,兩種味道的糕點拼合在一起,完全沒有違和感咁,還想再吃一口🙈🙈

蒜香梅汁蒸白鱔片
酸酸甜甜的梅汁令人開胃,白鱔片爽滑,亦有蒜香的味道👍🏼

金瓜九肚魚烙

鮮百合炒雜菌

杞子桂花椰汁糕
2021-06-02 96 瀏覽
香港中餐廳真係好多,今日朋友介紹戲曲中心這間中菜,因為價錢不錯,見到環境唔錯,今晚來試試。餐廳而家晚市有啲套餐真係幾抵豐儉由人,$400一位都食得唔錯。今日叫咗個套餐,前菜是燒腩仔,外皮香脆,燒腩仔入口好鬆軟,咬落去肥瘦啱啱好,點上芥辣,非常不錯。簡單嘅拍青瓜,青瓜爽脆,少少酸甜,好開胃。海皇三絲羹,有蝦肉魚肉及蛋白,入口幾香滑,調味唔錯有少少香菇同埋韮黃,味道互相配合。蜜糖汁叉燒皇,入口暖暖地,叉燒味道非常好,旁邊有少少窿邊,夠香脆又有油氣,叉燒味道不會死鹹,旁邊仲有少少蠔油豆伴碟。鴛鴦胡椒焗中蝦,用上原粒新鮮及乾胡椒,香氣好吸引帶辛辣,海中蝦已經開邊及夠乾身,所以胡椒香味可以迫入蝦身,入口有兩種層次的胡椒香。南瓜炒米粉,有蝦肉,蝦乾同埋鹹肉,充滿海鮮鹹香味,橙色嘅南瓜條落得好夠多,所以米粉多了一種蔬菜的甜味,味道層次更豐富。整體食物算係幾清淡,有鮮甜味,雖然裝修好似好新派,但係服務好到位,用手吃蝦嘅時候,會遞上濕紙巾,仲要幫你打開埋,之後仲有久違了的熱茶加檸檬片洗水,擔心你太燙手,仲加小冰塊,咁貼身嘅服務,中餐真係少有,餐廳裝修好雅致,價錢又唔錯,值得推介!
簡單嘅拍青瓜,青瓜爽脆,少少酸甜,好開胃。
2021-06-02 318 瀏覽
聽朋友講戲曲中心裏面有間中菜叫滿樂幾好食,今晚就決定試試。雖然落黃雨,但經柯士甸站一出就到,落大雨都冇有怕。餐廳位於二樓,指示清晰易找。餐廳裝修走摩登新潮路綠,以綠色為主調,感覺開揚舒服。通常兩個人食中菜較難叫餸,由於碟頭大,最多只叫兩三款。但待應話呢度碟頭唔大,叫我哋放心 Order 😂咁我哋就叫咗燒腩仔同拍青瓜做前菜;蜜汁叉燒同胡椒蝦做主菜;再加個海皇三絲羹同南瓜炒米粉就剛剛好。燒腩仔一上枱,Size的的式式,啱啱好一口一件,豬皮鬆脆,肉嘅部份有肉汁又鬆軟,非常好食。青瓜酸味適中,有蒜香,酸味來自白醋而非黑醋,比較特別。跟住就嚟個海皇三絲羹,用料足,有蝦仁粒,韭黃,草菇絲,扇貝肉等,口感豐富,調味偏淡,可以食得出海鮮嘅鮮味。蜜汁叉燒上枱時仍然是微熱的,餐具又漂亮。而叉燒係用半肥瘦嘅位置,鬆軟腍香,鹹甜味適中,仲有少少嘅燶邊,特別香口👍胡椒焗海蝦就分別用咗生胡椒同胡椒粒,一齊用瓦煲焗香,當打開蓋時,半間餐廳都聞到胡椒嘅香味,而蝦身就𠝹開咗,可以令到胡椒嘅味道更加滲入蝦肉裏面,蝦肉又爽又彈牙,每人兩隻份量啱啱好。最後上枱嘅南瓜炒米粉就扮演提供飽肚嘅作用,而用料超豐富,有蝦仁,南瓜絲,瘦

燒腩仔,拍青瓜

青瓜酸味適中,有蒜香,酸味來自白醋而非黑醋,比較特別。
海皇三絲羹

蜜汁叉燒

胡椒焗海蝦

最後上枱嘅南瓜炒米粉就扮演提供飽肚嘅作用,而用料超豐富,有蝦仁,南瓜絲,瘦肉絲,芽菜,椰菜,冬菇絲等等,幾乎係餸仲多個米粉,食完啱啱好,超滿足。

最後嘅甜品就係桂花糕,一人一件,甜度不太高,飯後食少少甜品,呢個份量同甜度就啱啱好👍
餐廳整體水準非常高,午市仲有飲茶點心嘅選擇,已經決定咗下次去試佢嘅午市點心啦!
2021-06-01