2023-07-02 48 瀏覽
在加路連山道的一間台灣滷水店,份量足, 性價比高, 變左常去既飯堂, 而且滷水雞翼好岩小朋友食,囡囡亦十分喜歡。下午茶去到六點, 今日5:45分入去食個early dinner - 生炸雞脾十分出色,外脆內嫩,有手掌大隻。 肉燥飯加配金錢肚,牛筋,蓮藕,很有台灣的味道,配上青葱減低油膩感,加上肉燥可以撈得一大碗飯食。金錢肚也滷得入味,口感軟腍,份量十足,小店飯量偏多,細食嘅可以叫少飯。雞翼雞翼尖蕃茄米線- 雞翼有三隻,小囡叫了各兩份,雞翼軟腍入味🤤蒜香炸豆腐 - 豆腐清淡,配上炸蒜也可。

炸雞脾十分出色,外脆內嫩,有手掌大隻。

蒜香炸豆腐 - 豆腐清淡,配上炸蒜也可。

.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 𝙎𝙖𝙫𝙤𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙝𝙚 𝘽𝙤𝙡𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙎𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙁𝙡𝙖𝙫𝙤𝙧𝙨 𝙤𝙛 𝘾𝙖𝙣𝙩𝙤𝙣𝙚𝙨𝙚 𝘽𝙧𝙖𝙞𝙨𝙚𝙙 𝘿𝙞𝙨𝙝𝙚𝙨 @ 🌟 滷友記《👽食神大媽食滷味》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Spicy Beef Shank & Chicken Wings HKD 55Fried Chicken Thigh HKD 36Brine Tofu HKD 30Hot Lemon with Old Peel and Rock Sugar HKD 30.👽 大媽好愛呢間古法滷水專門店,店面細細,但餐牌上嘅種類就非常之多。除咗滷水名物之外,仲有佢嘅秘制咖喱都好出名,下午茶時段仲有好多優惠套餐,大媽翻兜無數次,最鍾意食佢嘅小食 👅 同埋佢似一間食滷水美食嘅CAFE,好CHILL 😎.🌶️ 落單後,好客又靚仔嘅傑哥哥推介枱面上佢哋自家製嘅「麻辣油」同「蒜茸辣醬」,大媽試過真係非常好味 😋 大家下次嚟呢度都可以試吓,同埋買一樽返屋企調味用。.🥳 上菜啦,第一款上枱嘅就係「麻辣牛筋腩拼雞翼」,大媽揀呢個雙拼,可以一次過滿足兩個願望 😙 汁醬係非常之濃、麻
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Fried Chicken Thigh HKD 36
Brine Tofu HKD 30

🥳 上菜啦,第一款上枱嘅就係「麻辣牛筋腩拼雞翼」,大媽揀呢個雙拼,可以一次過滿足兩個願望 😙 汁醬係非常之濃、麻辣味超香。牛筋腩係超級厚切大大件,煮得好軟好入味,加上香辣嘅醬汁,非常之好味一啲都唔韌!雞翼又係大大隻,更加係索曬汁,超級入味!啖啖都係驚喜呢!

🐔 第二樣上枱嘅就係「生炸大雞髀」,真係嚇一嚇 😱 超級超級超級無敵大隻!真係要講三次超級先足夠形容到佢嘅大!同埋竟然咁大隻,仍可做到非常之入味。同埋皮脆肉嫩,好JUICY,外層灑滿淮鹽更添惹味,啲皮炸得好脆身肉亦都好嫩,一啖接一啖停唔到口呀!呢個絕對係必點之選!❤️

Fried Chicken Thigh

🍢 當然唔少得「滷水豆腐」,索曬呢度最出名好味嘅滷水汁,真係調味得非常之恰到好處,食到唔停口!

Brine Tofu

🍋 最後一定要提提大家呢個自家製「陳皮冰糖燉檸檬」!味道好清新,酸酸甜甜,再加上陳皮嘅香味,真係一路食嘢嘅最佳飲品配搭呀!唔夠喉嘅話仲可以買一樽返去慢慢嘆 😌

🌟 呢間分店對大媽黎講地理位置更方便,好味道之餘,價錢又相宜,絕對值得推介俾大家!

.⠀
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Fried Chicken Thigh
Brine Tofu
2023-06-27 77 瀏覽
我喺下午茶時間去,估唔到一碗雙拼嘅面,淨係需要$39,而且仲可以選擇雞翼,牛肚等等嘅材料,真係食到好滿足。淨係兩個餸就已經好夠飽👍🏻👍🏻同一般車仔麵一樣,都有唔同嘅湯底同埋面類都可以揀選擇,味道都相當唔錯。飲品則叫左凍鮮檸檬薏米水同凍檸檬茶,小小嘅檸檬酸味,令人更加解渴🤤🤤我哋另外仲另外叫左一個雞絲粉皮同台式酥炸雞粒,雞粒炸得幾好,都幾多肉汁,至於雞絲粉皮略嫌有些dry,覺得可以再加多少少醬。🤣

1K
🌼 自選三拼麵 55其中包括了香嫩多汁的雞翼、清甜可口的蘿蔔和帶有淡淡橙皮香味的陳皮魚蛋。味道都非常讚,特別是陳皮魚蛋,口感紮實、入味,讓我一口接一口地吃不停。選了滷水湯和台灣牛肉麵。湯頭非常濃郁❤️🌼 雙拼 39裡面有鹵水豆腐和上湯蘿白。鹵水豆腐非常入味,口感韌實,搭配上湯蘿白的清甜,味道非常搭配。此外,選了手造爽脆米粉。米粉口感非常爽脆。我們都加了他們自製的麻辣油和蒜蓉辣醬。沾一點點就感覺到麻了!整體質素都不錯,性價比好高。

🌼 自選三拼麵 55

🌼 雙拼 39

整體質素都不錯,性價比好高。
1K
2023-06-26 31 瀏覽
每次食「滷友記」都一定會食佢地的滷水麵,然後瘋狂加麻辣油同蒜辣醬🤣🤣見到原來有得成樽買,即刻買返兩樽返屋企試試~~-🌶自家製麻辣油 $65✨🧄自家製蒜辣醬 $48✨兩款一打開蓋已聞到好香,用嚟做涼拌菜啱哂😆😆我今次就整咗「麻辣豬耳🐷」同「蒜辣雞翼尖🐥」~只要煮熟豬耳同雞翼尖,然後加入醬汁醃製就食得!!煮法方便,啱哂我呢種廚藝初哥👩🏻‍🍳~~麻辣油味道香辣,越食越惹味!蒜辣醬就酸酸辣辣,蒜味濃郁~重口味人士必試❤️❤️🛒銷售點:銅鑼灣加路連山道地下5號鋪荃灣西樓角街170-184號華都商場1樓44舖
見到原來有得成樽買,即刻買返兩樽返屋企試試~~
🌶自家製麻辣油 $65✨
🧄自家製蒜辣醬 $48✨

兩款一打開蓋已聞到好香,用嚟做涼拌菜啱哂😆😆

煮法方便,啱哂我呢種廚藝初哥👩🏻‍🍳~~

🛒銷售點:
銅鑼灣加路連山道地下5號鋪
荃灣西樓角街170-184號華都商場1樓44舖
2023-06-22 78 瀏覽
《滷友記 (加路連山道)》今日去左皇室堡睇阿童木😍睇完就開openrice睇下附近有咩好野食,見到有間個名似曾相識係荃灣有食過嘅餐廳係銅鑼灣都開左間分店,有飯有麵有小食又係附近咁就去試試佢😋🐷糖心蛋肉燥飯$54個飯一上枱隻蛋就已經加哂分😝肉燥除左有免治肉碎之外仲有細條狀肥瘦相間嘅豬肉,食得出有煎香過先滷煮。另外肉燥味道恰到好處,無死咸或者太淡,飯粒都係屬於乾身,配埋個肉燥同新鮮到脆口嘅蔥花真係無得輸一啖接一啖。🍜滷水牛筋魚蛋金錢肚蕃茄麵$59下午茶時間雙餸湯麵49蚊,加10蚊多一個餸🤣車仔麵式嘅叫法好滿足到我呢個貪食嘅吃貨☺️ 先講牛筋大舊得嚟滷得夠冧,骨膠原滿滿。金錢肚煮到入哂味之餘爽口,食完都無牙較軟!要讚下佢地選用左我好鍾意食嘅陳皮魚蛋,有細細個聯歡會大食會啲口味(小朋友細個唔食得咖哩🤣) 蕃茄湯甜甜酸酸夠開胃,配埋彈牙爽口嘅台式牛肉麵一流🫶🏻我地仲叫左個滷水豆腐小食,豆腐本身的豆香濃,同滷水汁好夾。經過長時間的滷製,豆腐吸哂滷汁嘅味道,口感軟滑。紅日下午茶時間都有位,最爽係炎炎夏日入到嚟叫兩杯足料自家製特飲,檸檬薏米水同蘋果雪梨雪耳真係透心涼😝食物、飲品、環境都好滿意。食物質素
《滷友記 (加路連山道)》

🐷糖心蛋肉燥飯$54

🍜滷水牛筋魚蛋金錢肚蕃茄麵$59

食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
用餐體驗 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

如果你都想試下港台式滷水野,記得bookmark定呢間餐廳,約埋三五知己一齊嚟試下👨‍👨‍👧‍👦

地址: 銅鑼灣加路連山道5號地舖

#cantonese #taiwanese #asianfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #foodblogger #hk #hkig #hkigers #hkfoodblog #hkfoodstagram
糖心蛋肉燥飯
  • 檸檬薏米水
  • 蘋果雪梨雪耳
  • 滷豆腐
2023-06-18 61 瀏覽
滷友記 假期出左銅鑼灣行街~上網睇到呢間滷友記好多人介紹🤤一於來試試~估唔佢地下午茶勁抵食下午茶~雙併麵、湯飯、滷肉飯都係$39 叫左2個下午茶同埋2款小食~埋單$158😁人均消費~$80~銅鑼灣地區來講好抵食而且食物質素唔錯~即叫即製環境裝修木系為主~感覺好舒服。雙拼麵 ~ 簡左滷水牛筋、滷水金錢肚份量好足 ~滷水夠入味👏🏻湯底好多款選擇~我簡左佢地最出名滷水湯 配埋手造爽脆米粉~口感好好 。胡椒咸菜豬肚湯飯 $39 呢款菜式功夫多~唔係好多地方食到咸度適中~呢款湯飯好開胃叫左兩款小食~即叫即炸~香脆可口。台式酥炸雞粒 $35 。椒鹽炸墨丸 $25 /5粒仲+$10 轉佢地自家製特飲~夠哂清潤。陳皮冰糖燉檸檬(熱)。蘋果雪梨雪耳(凍)📍銅鑼灣加路連山道5號地舖
滷友記

假期出左銅鑼灣行街~
上網睇到呢間滷友記好多人介紹🤤

一於來試試~估唔佢地下午茶勁抵食
下午茶~雙併麵、湯飯、滷肉飯都係$39

叫左2個下午茶同埋2款小食~埋單$158😁
人均消費~$80~銅鑼灣地區來講好抵食
而且食物質素唔錯~即叫即製
環境裝修木系為主~感覺好舒服

。雙拼麵 ~ 簡左滷水牛筋、滷水金錢肚

份量好足 ~滷水夠入味👏🏻

叫左兩款小食~即叫即炸~香脆可口
。台式酥炸雞粒 $35

。椒鹽炸墨丸 $25 /5粒

仲+$10 轉佢地自家製特飲~夠哂清潤
。陳皮冰糖燉檸檬(熱)

。蘋果雪梨雪耳(凍)

📍銅鑼灣加路連山道5號地舖
2023-06-16 83 瀏覽
朋友今日話銅鑼灣都有平靚正嘅野食嚟到呢間台式餐廳下午茶好抵食.份量好充足✨雙拼麵有唔同口味嘅湯底選擇揀咗蕃茄湯底,個湯超濃郁麵質粗身彈牙揀咗兩款配菜滷水果然係招牌菜式豬大腸滷水雞翼 都好正✨生炸大雞脾大大隻炸脾,未食已經聞到勁香外皮炸到脆卜卜裡面肉質嫩滑好Juciy✨台式酥炸雞粒必食即炸嘅雞粒熱辣辣勁香脆炸粉唔會太厚沾少少沙律醬更香口唔洗飛台灣幾十蚊已經食到豐富滋味嘅一餐享受到台灣跪嘅地道風味性價比高每枱都有辣醬提供原來係自家出品下次要買返屋企品嚐

朋友今日話銅鑼灣都有平靚正嘅野食

嚟到呢間台式餐廳
下午茶好抵食.份量好充足

✨雙拼麵
有唔同口味嘅湯底選擇
揀咗蕃茄湯底,個湯超濃郁
麵質粗身彈牙
揀咗兩款配菜
滷水果然係招牌菜式
豬大腸
滷水雞翼 都好正

✨生炸大雞脾
大大隻炸脾,未食已經聞到勁香
外皮炸到脆卜卜

下次要買返屋企品嚐
2023-06-16
下午茶
2023-06-14 107 瀏覽
見到呢間喺銅鑼灣滷水店本來諗住入去食下滷水嘢同埋滷水湯底湯麵,但係天氣實在太熱,好似又冇乜胃口,咁啱見到佢又有涼拌小食,所以就試吓。雞絲粉皮,粉皮好煙煙韌韌,好好咬口,上邊有啲花生點綴,有雙重口感,用嘅芝麻醬,唔係好杰身,感覺上冇咁Heavy。(如果鍾意食辣嘅朋友,要試吓自家製嘅麻辣油,都幾香口,惹味)我加咗落啲粉皮,少少麻辣味,好滋味。必飲推介蘋果雪梨雪耳有蘋果粒、雪耳蓉,仲有南北杏,唔係太甜,大熱天時,飲番杯夠晒清爽。炸豆腐加埋蒜頭落一齊一炸,冇得輸。已經夠晒味道,如果鍾意食辣嘅朋友,記住加麻辣油☺️
雞絲粉皮,
必飲推介
蘋果雪梨雪耳

炸豆腐

2023-06-05 90 瀏覽
呢日同朋友係銅鑼灣滷友記食麵,加左麻辣油好正!原來係自家制,問店員有得賣又唔貴,就係舖頭買左一支麻辣油 ($65 ),一支蒜辣醬($48)番屋企😎.兩款醬都辣得過癮,好辣之人一定要買來試下!麻辣油Jo最喜歡用來撈麵夠哂香辣,只要加一匙撈起,成碗麵味道即刻唔同哂,香辣惹味😋蒜蓉醬就成日見到,蒜辣醬真係好少見到!即買來試下,Jo 就就用來整蒜蓉雞翼,比平時用的味道更濃厚再帶點辣,非常出色惹味👍🏻👍🏻

外賣自取
早幾天在銅鑼灣經過時,之前吃過滷友記的自家制蒜辣醬,好吃到讓我一直想著。看到有樽裝出售,就二話不說便帶回家。剛好天氣炎熱,吃辣可以去濕😚,所以我用它來煮以下菜式,味道一流。-蒜香蛋黃醬拌烏冬材料:急凍烏冬*1個雞蛋 *1隻蛋黃沙律醬 *適量滷友記自家制蒜辣醬 *4湯匙做法:1. 將急凍烏冬與洗乾淨的蛋,前放入熱水中煮熟,雞蛋煮8分鐘盛起用凍水/冰水浸至涼透。2. 滷友記自家制蒜辣醬及蛋黃沙律醬放在碗中並拌好3. 將烏冬放入碗內與醬汁拌勻4. 最後放入半熟蛋及蔥花,完成!-麻辣雞絲青瓜材料:雞脾肉*1塊青瓜 *1-2條滷友記自家制麻辣油*按自己喜好 做法:1. 雞髀肉放入沸騰中的薑蔥水,煮至約十分鐘,熄火,將雞髀燜至熟透來。2. 將青瓜洗乾淨及刨絲,放少許鹽/糖,迫青瓜出水,揸乾青瓜,備用。3. 將雞脾肉切或用手撕雞絲4. 青瓜放上碟上堆成小山丘,雞肉絲放上青瓜上,最後放上滷友記自家制麻辣油。-天氣炎熱,一邊吃辣,一邊流汗,呷著冰涼的飲品,就是宅在家最好的享受😎-HK$48滷友記自家制蒜辣醬~好像以前中學時期吃的撈麵味道,蒜味十足又帶點🔥。拌上烏冬和半熟蛋,味道好正😆

蒜香蛋黃醬拌烏冬

材料:
急凍烏冬*1個
雞蛋 *1隻
蛋黃沙律醬 *適量
滷友記自家制蒜辣醬 *4湯匙

2. 滷友記自家制蒜辣醬及蛋黃沙律醬放在碗中並拌好

3. 將烏冬放入碗內與醬汁拌勻

4. 最後放入半熟蛋及蔥花,完成!

麻辣雞絲青瓜

材料:
雞脾肉*1塊
青瓜 *1-2條
滷友記自家制麻辣油*按自己喜好
做法:

3. 將雞脾肉切或用手撕雞絲

HK$48滷友記自家制蒜辣醬~好像以前中學時期吃的撈麵味道,蒜味十足又帶點🔥。拌上烏冬和半熟蛋,味道好正😆。
HK$65滷友記自家制麻辣油~對我來說,青瓜🥒、雞肉加上麻辣油永遠是最好的組合。它們互相配合,毫不搶風頭。

溫馨提示開蓋後要必須唔好濕水,三至四月都冇問題,蒜蓉辣椒醬要放喺雪櫃。
2023-05-20
5 分鐘 (堂食)
$45 (其他)
🌶️🧅 滷友記自家制麻辣油x蒜辣醬小編較早前曾介紹過位於銅鑼灣的滷友記,店內主打多款古法滷水小食各麵食,這次小編外賣了2款店內招牌醬料,為大家炮製香辣惹味,又適合夏日享用的菜式。🌶️ 自家制麻辣油 $65/樽✧ 建議配搭:火鍋、粉麵、炸物秘製利用滷友記秘製麻辣油輕輕鬆鬆可以製作美味料理。對於無辣不歡的小編來說麻辣油是最佳調味料,平常吃麵、涼拌小吃、或打邊爐都會加點麻辣油。滷友記的自家制麻辣油色澤紅亮,油質濃郁。味道香辣可口,香麻感足。♡ 小編以滷友記自家制麻辣油,如來神筆地輕鬆做出川式美食口水雞拌麵,惹味又好吃。🧅 自家制蒜辣醬 $48/樽✧ 建議配搭:涼拌小吃、爆炒小菜、配搭煎/湯餃子、炸物 滷友記自家制蒜辣醬蒜味濃郁,蒜辣融合協調,香氣十足,辣度適中,配上什麼食物都讓人胃口大增。♡ 小編以滷友記自家制蒜辣醬做了一道涼拌雲耳,加了蒜辣醬後雲耳提鮮不少,蒜香美味,讓人食指大動。🛒販賣點:滷友記銅鑼灣加路連山道地下5號鋪荃灣西樓角街170-184號華都商場1樓44舖
🌶️🧅 滷友記自家制麻辣油x蒜辣醬

🌶️ 自家制麻辣油 $65/樽
✧ 建議配搭:火鍋、粉麵、炸物

🧅 自家制蒜辣醬 $48/樽
✧ 建議配搭:涼拌小吃、爆炒小菜、配搭煎/湯餃子、炸物

🛒販賣點:
銅鑼灣加路連山道地下5號鋪
荃灣西樓角街170-184號華都商場1樓44舖
2023-05-27 94 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨homemade醬料-滷友記 🇭🇰 銅鑼灣加路連山道5號地舖 🇭🇰-🧑🏻‍🍳滷友記係銅鑼灣同荃灣都有分店, 食滷水野好出名🧑🏻‍🍳上次食完買左兩樽佢地homemade既醬料~兩間分店都有得賣-🌶 自家製麻辣油 $65💯整咗個蒜泥白肉非常簡單💯玻璃肉出水,用薑蔥水慢煮, 再用冰水浸就可以切片(厚度隨心)💯蒜蓉磨碎, 塗上白肉, 再點滷友記隻麻辣油, 麻香十足, 辣得好過癮-🧄 自家製蒜辣醬 $48✨整咗個酸辣醬炒雞翼✨雞翼簡單醃味煎香, 再用椰糖同蒜辣醬炒✨食嗰陣如果想再濃啲可再點蒜辣醬, 酸酸辣辣好惹味
👧🏻😋👅🍽✨
homemade醬料
🇭🇰 銅鑼灣加路連山道5號地舖 🇭🇰
🧑🏻‍🍳滷友記係銅鑼灣同荃灣都有分店, 食滷水野好出名
🌶
自家製麻辣油 $65
💯整咗個蒜泥白肉非常簡單

🧄
自家製蒜辣醬 $48
✨整咗個酸辣醬炒雞翼
✨雞翼簡單醃味煎香, 再用椰糖同蒜辣醬炒
✨食嗰陣如果想再濃啲可再點蒜辣醬, 酸酸辣辣好惹味
2023-05-22 129 瀏覽
同朋友附近練完車🏍️就去左呢間tea 原本諗住台灣野入去叫杯凍冰冰珍珠奶茶飲點知成個menu都冇飲品list得好少選擇最後叫左杯凍奶茶係正常港式奶茶😌另外叫左兩個小食都正常但有珍奶會好啲😌
同朋友附近練完車🏍️

但有珍奶會好啲😌
雞絲粉皮
滷水雞翼
2023-05-20
我們到南華會打保齡球前,要食飽飽醫肚先!我們搵到一間估唔到食完又覺得幾好食,尤其是店內提供的辣椒醬油,很香很夠味,即刻推介給大家去試試!.👫🏻 兩人點了:📌 招牌大鹵麵 {HK$59}鹵水湯,台灣牛肉麵包括有:五花肉,陳皮,魚蛋,滷水豆腐,蘿蔔☕️ 配熱奶茶.📌 自選三拼麵 {HK$55}牛筋,金錢肚,陳皮魚蛋,鹵水湯,台灣牛肉麵☕️ 配熱奶茶.🌟滷水配料真的醃得很入味,下次再去食!配上他們自家製的辣椒醬油,提升整碗麵的味道!
我們到南華會打保齡球前,要食飽飽醫肚先!
👫🏻 兩人點了:
📌 招牌大鹵麵 {HK$59}
鹵水湯,台灣牛肉麵
包括有:五花肉,陳皮,魚蛋,滷水豆腐,蘿蔔
☕️ 配熱奶茶
📌 自選三拼麵 {HK$55}
牛筋,金錢肚,陳皮魚蛋,鹵水湯,台灣牛肉麵
☕️ 配熱奶茶
🌟滷水配料真的醃得很入味,下次再去食!
配上他們自家製的辣椒醬油,提升整碗麵的味道!
自選三拼麵
招牌大滷麵
2023-04-30
5 分鐘 (堂食)
自選三拼麵
招牌大滷麵