2023-05-07 20 瀏覽
呢間Omakase真心推介。星期日帶咗個friend去食,老闆話有新菜單,即將推出。真係好榮幸可以試到。不過唔食set,散叫都一樣好抵。間嘢位於尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B鋪,非常就腳方便。個新餐牌,可以品嚐到唔同種類嘅嘢。首先食到廚師手握嘅八件壽司,然後喺唔同嘅串燒。壽司質素沒得頂。啲魚好新鮮,真係唔使點豉油,成舊放落口。啲串燒夠晒味,趁熱食啱啱好!我最鐘意係燒牛舌,超級有牛味!一定要食!餐廳環境好靚,真係好high-end。

壽司質素沒得頂。啲魚好新鮮,真係唔使點豉油,成舊放落口。

餐廳環境好靚,真係好high-end。
在熙來攘往人流超多嘅尖沙咀金馬倫道,有一間剛開張一個多月嘅日式餐廳,今晚早左收工約埋媽咪齊試下! 餐廳有10幾個吧枱位置,行入少少都有幾張枱坐,吧枱位置最好提早打嚟預約,因為都比較full🤓餐廳職員推介夏日限定晚市鮨燒二人套餐,一個套餐,包晒前菜、串燒、時令刺身、壽司、湯同埋甜品,一次過滿足哂幾個願望🥰前菜係凍食嘅汁燒姬粒貝- 口感彈牙嘅螺肉醃得好入味之餘亦食到螺肉嘅鮮甜!食完好開胃。自家製燒鰻魚- 唔同坊間嘅鰻魚,呢度係採用新鮮鰻魚即叫即燒,鰻魚魚皮燒到脆卜卜,魚肉實淨有咬口食落冇骨,非常惹味!六款肉類串燒包括- 雞尾、雞胗、牛舌、雞翼、小青椒及日式紫薯。雞尾椎肉相當肥嫩,係整隻雞脂肪含量最多的部位但又相當香口,令人又愛又恨!牛舌亦令我印象深刻因為肉質彈牙又軟嫩,牛味香濃。六款時令刺身包括 - 真鯛、深海池魚、帆立貝、拖羅及牡丹蝦❤️ 款款都鮮甜味美,尤其是拖羅呈漸變粉紅色,油脂豐盛入口即溶😋多款壽司包括- 三文魚、魷魚、右口魚,最後亦係最令人期待嘅海膽軍艦!右口魚肉質肥美油脂豐富,燒過之後魚油味更突出香氣四溢;海膽色澤鮮艷一睇就知新鮮,味道係意想不到的鮮甜!以為將要完結之際再端上兩件

餐廳職員推介夏日限定晚市鮨燒二人套餐,一個套餐,包晒前菜、串燒、時令刺身壽司、湯同埋甜品,一次過滿足哂幾個願望🥰

多款壽司包括- 三文魚、魷魚、右口魚,最後亦係最令人期待嘅海膽軍艦!右口魚肉質肥美油脂豐富,燒過之後魚油味更突出香氣四溢;海膽色澤鮮艷一睇就知新鮮,味道係意想不到的鮮甜!以為將要完結之際再端上兩件蔥吞拿魚腩蓉手卷,係另一樣我愛不釋手的日式壽司!肉質肥美香滑嘅蔥吞拿魚腩同青蔥係最完美嘅配搭!

今日嘅湯係鮮味美極嘅魚湯,再以綠茶慕絲作結。💖
2023-05-04
2023-05-04 26 瀏覽
金馬倫道又開左間新日本餐廳,見到呢個二人餐$880好似幾抵食,就入去試下。餐廳以木系簡約為主,盡顯日式風格前菜係吞拿魚肉乾,鹹香,第一次食似肉鬆既吞拿魚跟住就係五款刺身,有深海池魚、中toro、牡丹蝦、帆立貝、真鯛配白子醬。五款都好新鮮,牡丹蝦又軟糯又香甜,上面加左蟹膏 同烏魚子,增加層次!跟住係一款燒海鮮,本日供應左燒馬友甜甜地既醬汁,魚皮好香脆肉質比較緊緻之後有六串串燒share食,其中兩串雞係用左三黃雞,肉質會比較實。另外仲有燒魷魚、雞軟骨、冬菇同青椒接下來係每人五件壽司加一件手卷赤貝 加左青檸汁,好爽甜松葉蟹加上馬糞海膽,鮮甜十足海膽壽司,好似雪糕咁又甜又滑銀鱈魚爽口又滑,但比較腥熟成12日的中toro,中間有紫蘇葉,層次豐富手卷係toro蓉最後甜品抹茶奶凍 布甸玉子燒

前菜係吞拿魚肉乾,鹹香,第一次食似肉鬆既吞拿魚

跟住係一款燒海鮮,本日供應左燒馬友
甜甜地既醬汁,魚皮好香脆
肉質比較緊緻

接下來係每人五件壽司加一件手卷

赤貝 加左青檸汁,好爽甜

松葉蟹加上馬糞海膽,鮮甜十足

海膽壽司,好似雪糕咁又甜又滑

銀鱈魚爽口又滑,但比較腥

熟成12日的中toro,中間有紫蘇葉,層次豐富

手卷係toro蓉

最後甜品抹茶奶凍 布甸玉子燒
𝐂𝐫𝐚𝐳𝐲‼️𝐂𝐫𝐚𝐳𝐲‼️竟然係尖沙咀搵到依個價位既𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞😱本身已經係親民價,仲要新開張有唔同優惠🎊如果睇完岩既你,趁未算好多人發現到🫣就快𝐝去食啦💨💨~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🌙夏季限定 • 晚市鮨燒配𝟐人前 ($880) 🌙.▪先付 (磯煮粒貝)彈牙唔韌,汁帶少甜🤎.▪時令刺身 𝟓點 (真鯛配烏魚子粉 • 帆立貝配青檸 • 中拖 • 深海池魚 • 赤蝦)全部都係厚切🔪最鍾意深海池魚,夠肥美重油香🐟. ▪時令燒海鮮𝟏款 (燒鰻魚)推介💕外邊脆脆,肉質爽爽彈彈💫.▪串燒𝟔款(雞軟骨 • 雞尾 • 牛舌 • 鹿兒島 • 黑豚五花腩伴赤味噌 • 日本青椒仔🫑 • 一口番薯🍠)👨🏻‍🍳師傅話有肉有菜先𝐁𝐚𝐥𝐚𝐧𝐜𝐞💪🏻肉類仲有齊晒雞 • 牛 • 豬🍡🍢.▪廚師特選壽司𝟏𝟎貫 (每位𝟓 貫)(醬料烏賊 • 瀨尿蝦 • 三文魚籽 • 海膽 • 火炙銀鱈魚) 底既醋飯唔會過酸🍣.▪手卷睇住師傅👨🏻‍🍳係你面前剝剝剝🔪呑拿魚腩蓉,蔥粒捲埋係中間🤲🏻.▪吸物 • 麵豉湯🥣.▪甜品自家製抹茶𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞 🍵唔會過硬,奶香味都重🥛.~•~•~•~•
𝐂𝐫𝐚𝐳𝐲‼️𝐂𝐫𝐚𝐳𝐲‼️
竟然係尖沙咀搵到依個價位既𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞😱
本身已經係親民價,仲要新開張有唔同優惠🎊
如果睇完岩既你,趁未算好多人發現到🫣
就快𝐝去食啦💨💨
🌙夏季限定 • 晚市鮨燒配𝟐人前 ($880) 🌙

▪先付 (磯煮粒貝)
彈牙唔韌,汁帶少甜🤎

▪時令刺身 𝟓點
全部都係厚切🔪最鍾意深海池魚,夠肥美重油香🐟

▪時令燒海鮮𝟏款 (燒鰻魚)
推介💕外邊脆脆,肉質爽爽彈彈💫

▪串燒𝟔款

廚師特選壽司𝟏𝟎貫 (每位𝟓 貫)

▪手卷

▪吸物 • 麵豉湯🥣

甜品
自家製抹茶𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞 🍵
唔會過硬,奶香味都重🥛

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
今次嚟呢間日本餐廳留意到佢有好多唔同嘅套餐,除咗本身主打嘅 Omakase外,其他晚膳都一樣係行Omakase嘅流程,可以即場睇住師傅製作美食,今次我同朋友就分別叫咗個滝晚膳套餐同另一個刺身、串燒晚餐。———————————————🌟滝 晚膳 Set of Taki $780呢個套餐一共包3款季節刺身、一款燒物、八貫壽司再連湯同甜品。季節刺身有栗蟹、八爪魚腳同鰹魚,栗蟹上面有鮮甜嘅蟹膏,再配上蟹醋味道好唔錯👍🏻八爪魚腳主要食落去都比較腍,咀果個位最好食比較爽脆。.壽司方面最好食就係白蝦肉連北海道海膽,兩種都非常鮮甜,面頭仲有金箔做襯托,一啖放入口再慢慢細嚼真係好正。其次就係熟成12日嘅大拖羅,油脂豐富入口即溶😋其他壽司整體都好鮮甜~.甜品方面係超甜嘅蜜瓜~成個套餐都好唔錯,但如果多個小主食成個餐就會更滿足喇😚.🌟刺身、串燒晚餐 Sashimi & Skewers $380套餐包含3款剌身、4款串燒、一個丼同湯,丼方面可以選擇迷你碎粒海鮮丼或者蔥吞拿魚腩丼。刺身方面分別有深海池魚、真鯛同帶子,唔算好厚切但全部味道都好鮮甜。串燒方面分別有雞翼、雞軟骨、雞腎同青椒,熟成度方面掌握得好好,一啲
———————————————
🌟滝 晚膳 Set of Taki $780
套餐包含3款剌身、4款串燒、一個丼同湯,丼方面可以選擇迷你碎粒海鮮丼或者蔥吞拿魚腩丼。刺身方面分別有深海池魚、真鯛同帶子,唔算好厚切但全部味道都好鮮甜。串燒方面分別有雞翼、雞軟骨、雞腎同青椒,熟成度方面掌握得好好,一啲焦嘅邊都冇,味道上冇特別落好多調味,鹽燒為主,整體味道都唔錯。特別想讚一讚雞肉串採用雞尾部份但一啲都唔肥,食落仲非常嫩滑👍🏻
丼方面我選擇咗蔥吞拿魚腩丼,味道都好鮮,加上蔥同芝麻係面食落口感都更豐富。
2023-05-02 97 瀏覽
星期六中午同亞媽出尖沙咀行街,經過金馬倫道新開嘅滝雲嘅比佢嘅午市商務二人前吸引住!餐牌有除左有魚生之外,仲有好多熱食及熟魚可選擇呢!🍱午市商務二人前 $580/2位 ( 包括有先付、茶碗蒸、時令刺身五點、和食兩種、迷你丼/烏冬兩種及甜品)🍣時令刺身五點:吞拿魚赤身、鯛魚、深海池魚、北海道帆立貝同牡丹蝦;鯛魚肉嫩香甜,赤身香濃綿滑,帆立貝同牡丹蝦都清爽又香甜!十分新鮮!🥩汁燒牛小排:以Teriyaki 汁燒嘅牛小排,油花比例均勻,入口軟嫩肉味香濃!肉汁滿滿唔油膩!🐟汁煮魚鮫:以日本甜豉油作汁黎慢煮時令魚鮫,媽媽食完大讚!魚鮫豐腴肥美,魚肉嫩滑,鮮香細膩!鐘意食魚嘅人必定要試!除左魚鮫仲有魚嘅其他部位,份量都幾多! 🍣火炙魚生迷你丼:火炙迫出魚油嘅脂香!迷你丼有三文魚、吞拿魚、帆立貝等;吞拿魚入口即溶、三文魚油脂滿溢、帆立貝極鮮甜,仲有幾片燒過嘅蛋焦香香甜!滿滿新鮮魚生大滿足!🍜野菜烏冬:先飲一啖湯,湯頭清甜,烏冬爽口彈牙!🥚茶碗蒸:滑溜蛋味香濃嘅茶碗蒸,面層有彈牙魷魚,食到最底仲有魚蛋,太好味啦!🍮甜品:是日甜品綠茶奶凍,奶香茶味甘甜🍵!滝雲地址📍:尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地

🍱午市商務二人前 $580/2位

🍜野菜烏冬:先飲一啖湯,湯頭清甜,烏冬爽口彈牙!

🍮甜品:是日甜品綠茶奶凍,奶香茶味甘甜🍵!

滝雲
地址📍:尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖
  • 火炙魚生迷你丼
  • 汁煮魚鮫
  • 汁燒牛小排
2023-05-02 225 瀏覽
今日經過金馬倫道見到一間日式裝潢嘅「滝雲」吸引住,因為令我有恍如置身日本嘅感覺。再望吓餐牌嘅價錢之後,決定入去試吓。長長嘅壽司吧枱,餐廳用上大量日式木材,加上柔和嘅燈光,令你感覺舒適。店員殷勤地安排座位俾我哋和介紹餐牌菜式。我哋叫咗一個「滝晚膳」和「刺身、串燒晚餐」。食完之後,我和朋友都覺得性價比極高。「滝晚膳」季節刺身三款:1)赤背和象拔蚌望落充滿光澤,十分新鮮,食落爽口、彈牙,味道鮮甜。2)魷魚魷魚十分厚身,中間充塞着魷魚嘅卵,很有特色,食落有淡淡鮮味滲出來。3)煙燻木魚煙燻味醇厚,帶點鹹香味,能刺激味蕾。季節燒物料埋一款:西京燒馬友魚魚皮燒得脆卜卜,肉質卻保持幼嫩,魚嘅魚油味濃郁,原來馬友可以咁好食。壽司八貫:每一件壽司嘅用料都好新鮮,而且份量十足。 金目鯛北寄背牡丹蝦,還鋪上蝦膏,令蝦嘅鮮味更加突出。油鯛鰤魚北海道馬糞海膽,份量超多,真係不惜工本。醬油漬赤身中拖羅,入口即溶,唔講仲以為係大拖羅「刺身、串燒晚餐」呢個套餐真係可以用平靚正嚟形容,性價比超高。刺身三點:每一款刺身都厚切,而且仲有兩件,絕對沒有將貨就價。帆立貝真鯛,上面還鋪上鮮甜嘅白子深海池魚串燒四款:廚師嘅火候控制得
再望吓餐牌嘅價錢之後,決定入去試吓。

「滝晚膳」
季節刺身三款:
1)赤背和象拔蚌
望落充滿光澤,十分新鮮,食落爽口、彈牙,味道鮮甜。
2)魷魚
3)煙燻木魚
煙燻味醇厚,帶點鹹香味,能刺激味蕾。
季節燒物料埋一款:
西京燒馬友魚
壽司八貫:
每一件壽司嘅用料都好新鮮,而且份量十足。

金目鯛
北寄背
牡丹蝦,還鋪上蝦膏,令蝦嘅鮮味更加突出。
油鯛
鰤魚

北海道馬糞海膽,份量超多,真係不惜工本。
醬油漬赤身

中拖羅,入口即溶,唔講仲以為係大拖羅
刺身、串燒晚餐」
呢個套餐真係可以用平靚正嚟形容,性價比超高。

帆立貝
真鯛,上面還鋪上鮮甜嘅白子
深海池魚
串燒四款:
廚師嘅火候控制得好好,每一樣都燒到外脆內嫩,抵讚。
雞尾、雞翼、雞腎,日本青椒仔
迷你碎粒海鮮丼
用了十分上乘,居然有拖羅、魚籽,其他還有三四款海鮮,絕對有驚喜。
2023-05-02 25 瀏覽
📍滝雲 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖Dinner Omakase @ $980/ppl新張期間有85折龍蝦配蝦膏醬Omakase中比較少有的一款刺身,確實有驚喜毛蟹配馬糞海膽啖啖蟹肉配上清甜嘅海膽,贊象拔蚌刺身以竹炭鹽青檸汁柚子皮調味,口感新爽燒鮑魚配鮑魚肝醬火候控制得啱啱好,鮑魚彈牙配上肝醬味道充份提升沙甸魚卷完全冇腥味,唯一係份量比較細子持魷魚黏黏糯糯嘅口感配上酸汁火炙帆立貝大大細新鮮嘅帆立貝包上紫菜蒲燒鰻魚自家制鰻魚,外皮燒到脆卜卜壽司北寄貝池魚花竹蝦鯛魚馬糞海膽中Toro大Toro呑拿魚腦天追加吞拿魚蓉手卷麵豉湯日本蜜瓜總括黎講,刺身部份確實比壽司更勝一籌,以呢個價錢性價比高🙂
📍滝雲 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖
Dinner Omakase @ $980/ppl
新張期間有85折

龍蝦配蝦膏醬
Omakase中比較少有的一款刺身,確實有驚喜

毛蟹配馬糞海膽
啖啖蟹肉配上清甜嘅海膽,贊

象拔蚌刺身
以竹炭鹽青檸汁柚子皮調味,口感新爽

燒鮑魚配鮑魚肝醬
火候控制得啱啱好,鮑魚彈牙配上肝醬味道充份提升

沙甸魚卷
完全冇腥味,唯一係份量比較細

子持魷魚
黏黏糯糯嘅口感配上酸汁

火炙帆立貝
大大細新鮮嘅帆立貝包上紫菜

蒲燒鰻魚
自家制鰻魚,外皮燒到脆卜卜

壽司
呑拿魚腦天
追加吞拿魚蓉手卷
麵豉湯
日本蜜瓜

總括黎講,刺身部份確實比壽司更勝一籌,以呢個價錢性價比高🙂
2023-04-30 43 瀏覽
行經尖沙咀見到一間新開嘅日本料理「滝雲 」,門前更放上午市商務二人前的套餐,當中款式不少,而且價錢親民,真係會即時入去食番餐。吞拿魚魚乾沙律魚乾脆脆口感,再有爽口沙律,非常開胃。茶碗蒸茶碗蒸加上松露蒸煮,口感滑嫩滑,口感清甜。時令刺身今日師傅選了五款時令刺身:側鯛口感煙韌、赤蝦肥爽彈鮮甜、帆立貝鮮甜軟嫩、深海池魚魚香味濃、中拖羅油香四溢,真係款款鮮味!汁燒牛小排牛小排肉質厚嫩,油花均勻,多汁嫩口。鹽燒鯖魚鯖魚燒至外皮香酥,啖啖咸香,肉汁豐富。蒲燒鰻魚丼鰻魚份量紮實,唇齒留香,啖啖肉之餘又不會乾身。碎粒海鮮丼多款粒粒海鮮刺身新鮮有光澤,魚味濃郁,幼細香滑 ,軟綿鮮甜,令人大滿足!綠茶奶凍入口香滑細膩,口感柔軟。

吞拿魚魚乾沙律
魚乾脆脆口感,再有爽口沙律,非常開胃。

茶碗蒸
茶碗蒸加上松露蒸煮,口感滑嫩滑,口感清甜。

時令刺身

汁燒牛小排
牛小排肉質厚嫩,油花均勻,多汁嫩口。

鹽燒鯖魚
鯖魚燒至外皮香酥,啖啖咸香,肉汁豐富。

蒲燒鰻魚丼
鰻魚份量紮實,唇齒留香,啖啖肉之餘又不會乾身。

碎粒海鮮丼

綠茶奶凍
入口香滑細膩,口感柔軟。
2023-04-28 57 瀏覽
呢晚係尖沙咀揀左間日本菜食下~同朋友一齊慰勞一下辛苦咗一個星期嘅自己⭐️ 特上壽司盛合(8貫) $380日本魷魚、金目鯛、帶子、笛鯛、鰤魚、縞蝦、醬油吞拿、大拖羅呢度嘅壽司用上咗時令嘅日本魚生,每件都好新鮮,而且醋飯味道適中😌⭐️雞腿(三黃雞)$58雞味好香濃,唔會過於肥膩👍⭐️免治雞肉棒 $58配上咗蛋黃醬油汁,聽講雞肉棒係佢哋自己打,食落好彈牙,加埋蛋黃口感好嫩滑😆⭐️雞肝$48呢個係朋友食嘅,佢話好唔錯🤣⭐️牛舌 $68係有啲後設嘅牛舌,肉汁香濃,燒得啱啱好👍⭐️日本青椒仔$28⭐️日本小洋葱$28兩款蔬菜嘅串燒都幾唔錯💕⭐️鹿兒島A4和牛稻庭烏冬 $190最後仲叫咗一個黃牛烏冬,和牛入口即溶,而且烏冬彈牙,值得一試😄
呢晚係尖沙咀揀左間日本菜食下~
同朋友一齊慰勞一下辛苦咗一個星期嘅自己

⭐️ 特上壽司盛合(8貫) $380
日本魷魚、金目鯛、帶子、笛鯛、鰤魚、縞蝦、醬油吞拿、大拖羅

⭐️雞腿(三黃雞)$58
雞味好香濃,唔會過於肥膩👍

⭐️免治雞肉棒 $58

⭐️雞肝$48
呢個係朋友食嘅,佢話好唔錯🤣
⭐️牛舌 $68
係有啲後設嘅牛舌,肉汁香濃,燒得啱啱好👍

⭐️日本青椒仔$28
⭐️日本小洋葱$28
兩款蔬菜嘅串燒都幾唔錯💕

⭐️鹿兒島A4和牛稻庭烏冬 $190
滝雲 📍尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━這次到訪一間尖沙咀新開不久的鮨店 雖說位於繁榮商業區中 價錢卻是非常親民 很少見鮨店晚餐會有$380的價位 所以預算緊的人也可以放心嘗試! 餐廳最近更有入座時間折扣 以及消費券優惠 詳情可留意店鋪社交平台🫶🏻這次選擇了單點 不僅能嘗到刺身 也可以吃到串燒 體驗感不錯呢~ 餐廳安排了壽司bar檯座位 可看到師傅捏壽司的過程~ 最後結賬三位數 兩個人也是吃得很飽呢😙 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍣 火炙壽司拼盤 $260 +10% ▶︎ 壽司拼盤有四款 分別為帆立貝 三文魚 油甘魚 大拖羅 每款都預先添加了醬油和芥末 ▶︎ 帆立貝配有烏魚子粉 口感不錯 鮮甜軟糯▶︎ 三文魚配了木魚醬 鹹度適中👌🏻▶︎ 油甘魚魚味濃重 保留了少許脆彈口感▶︎ 大拖羅油香頗重 表面的少許洋蔥可以解膩~好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍱 北海丼 $248 +10%▶︎ 造型精緻的海鮮丼 有牡丹蝦 三文魚 帆立貝 蟹肉 拖羅蓉 三文魚籽 玉子燒等▶︎

滝雲
📍尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖
最後結賬三位數 兩個人也是吃得很飽呢😙
🍣 火炙壽司拼盤 $260 +10%
▶︎ 帆立貝配有烏魚子粉 口感不錯 鮮甜軟糯
▶︎ 三文魚配了木魚醬 鹹度適中👌🏻
▶︎ 油甘魚魚味濃重 保留了少許脆彈口感
▶︎ 大拖羅油香頗重 表面的少許洋蔥可以解膩~
火炙壽司拼盤

🍱 北海丼 $248 +10%
▶︎ 其中牡丹蝦非常甜而且漿口😉 而玉子燒放在丼飯中亦頗新奇😲 甜甜的但不突兀
▶︎ 醋飯偏鹹酸 所以不用另行添加醬油🫶🏻 加上刺身一起就剛好
北海丼

🐙 汁燒低溫慢煮八爪魚 $78 +10%
▶︎ 把煮過的八爪魚微微燒烤 最後撒上柚子胡椒
▶︎ 八爪魚燒過後似乎更為緊實 略有嚼口 柚子胡椒非常清爽~
汁燒低溫慢煮八爪魚

👅 牛舌串燒 $68 +10%
▶︎ 燒牛舌上面撒有黑椒和鹽
▶︎ 入口汁水豐盈 重油香 有嚼口卻難咬 鹹度把控得不錯👍🏻
好味指數:●●●●◐
牛舌串燒

🐔 雞肝串燒 $48 +10%
▶︎ 雞肝為汁燒 入口能吃到沙沙綿綿的質感 雞肝獨特的內臟味極其濃郁
好味指數:●●●◯◯

牛舌串燒
雞腎串燒
  • 北海丼
2023-04-25 85 瀏覽
週末想吃點日料就來到這家新開沒多久的餐廳試一下他們的lunch set🩵 環境蠻舒服,有板前座位跟普通座位,店員的服務也很周到呢!而且看到他們晚上還有omakase呢~下次可以試看看✨滝海鮮丼 (HKD$178)一碗滿滿的丼飯有蔥吞拿魚腩跟各種角切的魚類,有些炙燒過有些是生魚片,還有玉子蛋超讚~生魚片非常新鮮,味道鮮甜,而且給好給滿,每一口都吃得非常滿足!✨蒲燒鰻魚飯 (HKD$188)鰻魚飯也是非常不錯吃~整整有兩大條肥美的鰻魚🤤不怕不夠吃!鰻魚肉質軟嫩,醬汁的調味剛剛好,加上滿滿的海苔增添風味,很快就把整碗吃完啦!午餐還有附前菜跟味噌湯~ 前菜是一個蒟蒻菠菜沙拉,口感非常清爽!

✨滝海鮮丼 (HKD$178)

✨蒲燒鰻魚飯 (HKD$188)

Takigumo 滝雲 | #尖沙咀尖沙咀新開日本餐廳🇯🇵 呢個地段環境、食物質素同服務, 性價比不錯~ 午市都幾多選擇, 有刺身/海鮮丼飯, 亦有omakase! 想食熱嘢都有其他選擇⪧火炙刺身丼 $218(附上前菜同味噌湯: 前菜係冰凍沙律菜配三文魚肉鬆, 幾開胃) 刺身好新鮮!! 三文魚肥美, 口感好滑, 火炙過就唔洗食生三文魚但又可以食到三文魚! 🤣🥰 左口魚裙邊好爽口. 吞拿魚入口即溶, 火炙過更香, 充滿油脂, 係口入面爆出嚟嘅香 ♡ ˎˊ˗ 帆立貝好鮮甜 一大舊好滿足´༥` 丼飯份量多, 唔洗再另外落豉油都好夠味, 亦有芝麻紫菜加重香味, 一整個大滿足( ´▽`) ⪧蒲燒鰻魚飯定食 $188 (同樣配上前菜同味噌湯)鰻魚飯吸收哂啲鰻魚醬汁好食! 鰻魚唔會有細骨, 燒得啱啱好, 如果採用日本米更佳ʕ •ᴥ•ʔ
Takigumo 滝雲 | #尖沙咀

火炙刺身丼  |  蒲燒鰻魚飯定食

⪧火炙刺身丼 $218

⪧蒲燒鰻魚飯定食 $188
(同樣配上前菜同味噌湯)
午餐
火炙刺身丼  |  蒲燒鰻魚飯定食
2023-04-23 94 瀏覽
📍 滝雲 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖新開的尖沙咀餐廳,位於金巴利道,晚上提供omakase,刺身丼飯和串燒套餐,和朋友同行不必規定二人需選同樣套餐。於是一人點了omakase,另一人點了串燒套餐。Omakase,有刺身三款,壽喜八貫,一種季節料理,還有味噌湯,玉子燒。刺身有三款,每款有兩片包含帶子,鯛魚。每種都好新鮮,不必刻意點豉油和山葵。來了個馬友西京燒間場,大大塊魚柳,皮脆魚肉充滿油脂。子持魷魚是當季款式,用清酒浸泡,魷魚肉身彈牙,內含了大量魚卵之後的壽司好多元化,分別有以下:北寄貝花竹蝦北海道野生三文魚北海道馬冀海膽燒銀鱈魚熟成中拖鯖魚壽司當中的花竹蝦、北海道野生三文魚、北海道馬冀海膽等食材都經過精心挑選,熟成中拖最軟嫩,美味至極。朋友的串燒套餐好多元化,還有壽司丼飯,又可以滿足食串燒又可以食到新鮮壽司。
📍 滝雲 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號舖

來了個馬友西京燒間場,大大塊魚柳,皮脆魚肉充滿油脂。

之後的壽司好多元化,分別有以下:

北寄貝

花竹蝦

北海道野生三文魚

北海道馬冀海膽

燒銀鱈魚

熟成中拖

鯖魚壽司

呢間位於尖沙咀新開嘅日本料理《滝雲 》,價錢相當親民,而且食材非常新鮮,雖然開咗個幾月,但我當日去已經見到有好多熟客仔,我同老公揀咗佢哋新出嘅午市商務二人前╰☆先付冰菜三文魚肉鬆爽脆冰菜加上三文魚肉鬆,食落更加吸引╰☆茶碗蒸茶碗蒸味道鮮甜,口感滑順╰☆時令刺身五點刺身五點分別有真鯛、中拖羅、深海池魚、帆立貝、赤蝦,師傅喺每款刺身上都加咗唔同嘅嘢調味😍 真鯛甜味十足,口感柔軟,中拖羅入口即溶🤤清爽口感嘅深海池魚,又帶有豐厚嘅油脂,味道甘甜,帆立貝啖啖肉,入口好鮮甜爽彈,仲有赤蝦口感充滿彈性,鮮甜爽口,真係每件都好新鮮🤩╰☆和食·汁燒牛小排油花分布均勻,鮮嫩多汁·赤味噌燒黑豚腩口感柔軟, 肉汁香甜,肉味香濃╰☆迷你丼|烏冬·蔥吞拿魚腩丼,幼細香滑嘅碎吞拿魚腩有軟綿綿口感之餘仲有啖啖脂香,而且丼飯已調味,完全唔使再加調味料·美國牛肉烏冬,牛肉肉味濃郁,肉質有彈性,烏冬滑捋捋╰☆甜品抹茶奶凍將奶凍加入即磨嘅抹茶,抹茶開頭會係啖啖茶香再慢慢回甘,一啲都唔苦,而且奶凍夠滑,好好味😋
呢間位於尖沙咀新開嘅日本料理《滝雲 》,
價錢相當親民,而且食材非常新鮮,雖然開咗個幾月,

╰☆先付
冰菜三文魚肉鬆
爽脆冰菜加上三文魚肉鬆,食落更加吸引

╰☆茶碗蒸
茶碗蒸味道鮮甜,口感滑順

╰☆時令刺身五點

╰☆和食

·汁燒牛小排油花分布均勻,鮮嫩多汁

·赤味噌燒黑豚腩口感柔軟, 肉汁香甜,肉味香濃

╰☆迷你丼|烏冬

·美國牛肉烏冬,牛肉肉味濃郁,肉質有彈性,烏冬滑捋捋

╰☆甜品
抹茶奶凍