2024-07-19
早兩日跟左朋友去佢大推既火鍋店度打左個超高質既邊爐;呢度無論系湯底、食材都-律咁有質素,堪稱火鍋界食材既天花版,實在令人-試難忘🥰我地食左:⬇️⬇️✨滋陰花膠雞煲✨ $388湯頭又鮮又甜,濃郁得梨仲好重膠質,飲落去有d黏口,打邊爐之前一定要飲多幾碗🤩再食埋湯入面d厚身又大隻既花膠,真係超級滋陰👍🏻✨頂級本地手切騸牯牛✨ $428騸牯牛厚薄適中、油花均勻,肉質鮮嫩,牛味甘香濃郁🤩快淥10秒就已經可以食,正🫶✨即炸魚皮及響鈴雙拼✨$108上枱嘅時候仲系超熱同超香,名乎其實既即叫即炸;兩者都炸到超脆又乾身,冇乜油膩感,咬落去仲聽到卜卜聲,香口到不得了👏✨自家製牛肉丸同蝦丸✨兩款未煮都成個乒乓波咁大粒,好重手打嘅痕跡👊🏻蝦丸鬆軟彈牙,蝦味好重;牛肉丸牛味香濃,入面冇乜肥膏,質感比較緊實,必食🤘🏻✨豬潤拼鱔片✨豬潤粉嫩軟滑唔嚡口,仲要少少腥味都唔覺有!鱔片大塊冇細骨,脆軟兼備口感好!✨川色麻辣牛肉餃拼水晶奶皇包✨奶黃包既水晶外皮煙煙韌韌又夠薄,入面d奶黃流心質地,味道超濃,甜香到-個點🤩至於麻辣牛肉餃個味道幾有特色,麻味比辣味更加特出,皮薄餡靚肉料多!中意食餃子嘅朋友真係不容錯過!而家消費滿$100
我地食左:⬇️⬇️
✨滋陰花膠雞煲✨ $388
✨頂級本地手切騸牯牛✨ $428
✨即炸魚皮及響鈴雙拼✨$108
✨自家製牛肉丸同蝦丸✨
✨豬潤拼鱔片✨
✨川色麻辣牛肉餃拼水晶奶皇包✨
而家消費滿$1000仲可以免開瓶費,下次約埋三五知己,再帶埋支靚酒過嚟邊食邊飲,應該仲會更加完美添丫😍
🛑湯煲私房火鍋
📍上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓