餐廳: 湊湊火鍋‧茶憩 (希慎廣場)
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-08-23 401 瀏覽
朋友生日,今年想吃火鍋,所以試呢間。一早已訂枱,而訂枱時亦講明用膳時間係 2 小時,我覺得 ok , 夠時間嘅。坐低冇耐就有壼茶奉上,侍應好好,佢叫我哋焗 15 分鐘先好飲。有趣嘅仲有係竟然有圍裙 😅😅😅😅 我哋今晚菜單:大紅袍奶茶冬瓜茶紅顏花膠雞鍋牛肩胛牛柏葉飛魚籽墨魚滑響鈴窩荀菜冬粉鴨血+豆腐 (任食)沙冰 (飯後送嘅)評價:大紅袍奶茶 - 麻麻地冬瓜茶 - 朋友話反而有驚喜 雞鍋 - 太「結」,易燶,但湯味道唔錯牛肩胛 - 貴錢頗貴,但件數比較少牛柏葉 - 好味,好夾,碌幾秒便可 墨魚滑 - 一般響鈴 - 不可就咁食,一定要碌窩荀及菜 - 唔太差冬粉 - 唔錯,但太多 😂😂😂鴨血 - 呢個好食喎 沙冰 - 呢個超正,侍應話呢杯可解火鍋嘅油膩 總括嚟講,餐飯唔平,食物一般,侍應態度唔錯,但唔知係咪人多,收嘢及加水要叫好多次
朋友生日,今年想吃火鍋,所以試呢間。

坐低冇耐就有壼茶奉上,侍應好好
,佢叫我哋焗 15 分鐘先好飲。

有趣嘅仲有係竟然有圍裙 😅😅😅😅

飛魚籽墨魚滑
響鈴
窩荀

冬粉
鴨血+豆腐 (任食)
沙冰 (飯後送嘅)

評價:
大紅袍奶茶 - 麻麻地

冬瓜茶 - 朋友話反而有驚喜

雞鍋 - 太「結」,易燶,但湯味道唔錯

牛肩胛 - 貴錢頗貴,但件數比較少

牛柏葉 - 好味,好夾,碌幾秒便可

墨魚滑 - 一般
響鈴 - 不可就咁食,一定要碌

窩荀及菜 - 唔太差

冬粉 - 唔錯,但太多 😂😂😂
鴨血 - 呢個好食喎

沙冰 - 呢個超正,侍應話呢杯可解火鍋嘅油膩

2021-08-23
慶祝紀念
生日
2021-08-22 446 瀏覽
今日想吃台灣菜,又不想食得太多於是來湊湊吃lunch set,沒想到趕上優惠,追加飲品半價➕餐bar小食自助,本來lunch set是覺得少少貴但這下就覺得很值!餐巴有各種火鍋醬料(可以拌面吃)➕開胃小食日式拌海帶以及麻辣魚皮,還有西瓜、日本蜜瓜、cherry tomato,米飯也自助。quality control做的幾好!每樣嘢都很精緻且優質,小食太好吃都顧不上lunch了。lunch一份也很大,配菜也很好吃,總之非常愉快的一餐

lunch一份也很大,配菜也很好吃,總之非常愉快的一餐
2021-08-19 366 瀏覽
銅鑼灣真係變得好快, 原來湊湊進駐左希慎, 經友人介紹, 兩個女子決定放工後食餐好, 齊齊打邊爐。本后第一次幫襯, 員工會跟大家説國語令本后有一刻置身台灣嘅感覺!由於進場已經八時多, 幸運地唔使等位順利入座。餐牌製成一本雜誌一樣, 湯底選擇多, 真係眼花撩亂。由於本后最近公務繁忙, 唔想諗太多, 一於揀個二人餐加少少嘢, 馬上落單!揀好食物, 朋友誠意推介茶飲, 本后對珍奶有一份情意結, 明知會飽肚都忍唔住叫左一杯大紅袍珍珠奶茶。凍飲份量十足, 超大杯!呢度同台灣手搖店一樣, 可以自己調整甜度同冰量, 本后揀左半糖少冰, 味道剛剛好!(雖然最後都因為太飽而飲唔晒….)調好醬料就可以等食, 今次嘅湯底係紅顏花膠雞鍋+胡椒豬肚雞鍋, 湯底一到先自隊兩碗, 好足料, 花膠雞飲到少少濃郁骨膠原, 胡椒豬肚就比較清, 兩款湯底淥出嚟嘅餸都有唔同嘅味道, 本后就偏愛胡椒豬肚, 清清地可以食多兩塊肉~套餐以外叫多左個小食黃金條酥同時蔬湊湊, 黃金條酥略嫌唔夠鬆脆, 失色咗少少。 下次都係試吓荔枝蝦球~~ 套餐有好多嘢食, 由於朋友唔食牛, 所以每人處理自己碟豬同碟牛, 本后碟牛係美國特選級牛小排,

大紅袍珍珠奶茶

紅顏花膠雞鍋 & 胡椒豬肚雞鍋

黃金條酥
時蔬湊湊

套餐有好多嘢食, 由於朋友唔食牛, 所以每人處理自己碟豬同碟牛, 本后碟牛係美國特選級牛小排, 眼見散叫都要二百幾蚊, 身為牛魔王嘅我不負眾望, 成碟清晒!朋友個碟伊比亞黑豬肉都好好味, 本后都忍唔住食咗兩塊。 海鮮方面由於無晒基圍蝦, 得返鮑魚可以揀, 鮑魚細細隻但尚算新鮮。 其他丸類油條蔬菜就不過不失啦~ 因為真係飽到食唔晒!
伊比亞黑豬肉
海鮮鮑魚
美國特選級牛小排

雖然飽到撐住個肚, 但一定要食佢嗰個梅子茶凍, 梅子酸酸的加上濃郁嘅茶味啫喱, 真係幾飽都可以食多杯!大滿足!
大紅袍珍珠奶茶
紅顏花膠雞鍋 & 胡椒豬肚雞鍋
時蔬湊湊
伊比亞黑豬肉
海鮮鮑魚
美國特選級牛小排
同朋友慶祝生日,知道呢間新開就黎試下。員工服務態度好好,有禮貌,環境舒服,可能係平日夜晚,唔多人。我地點咗個套餐,分量好夠,可惜無龍蝦,餐廳用基維蝦代替。不過員工都有係點餐時同我地講清楚,所以我地都算啦。點咗個花膠 +胡椒豬肚湯底,好好飲。食到中間重送咗每人兩杯沙冰,涼曬。我地帶咗生日蛋糕去,餐廳無收切餅費,重幫我地雪好個蛋糕,我地食唔曬,佢地又幫我地pack番好個蛋糕俾我地。總括來來,感覺良好。
2021-08-16
2021-08-15 408 瀏覽
舖頭開左第二日就黎左 唔知道係因為午市定係啲人唔知佢開咗 舖頭冇咩人打咗電話黎book枱 安排入坐卡位 好舒服同寬敞 同朋友聚會影相一流 (不過出入有啲麻煩)因為之前已經食過 所以已經諗好食咩湯底一定要有胡椒豬肚雞!湯底好濃好入味 會想係咁飲個湯另一邊叫左 珍鮮菌菇鍋 (因為朋友想食菇) 好味黎講一定係胡椒豬肚雞出邊可以任拎前菜 普通唔太好食 純粹係嘢食未黎可以過吓口癮野飲份量 超!大!杯!如果大家有同一樣想飲嘅嘢 建議可以嗌住一杯先 因為真係會大杯到飲唔晒嘢食大約叫咗咁多 叫咗大嘅菇菌拼盤同蔬菜拼盤蔬菜拼盤擺得好靚 咩種類都有啲 啱晒鍾意食菜嘅人 (放紫薯落去記得要留意住 如果唔係融咗會成煲湯變咗紫色)企鵝丸諗住嗌黎打下卡 不過意外地唔差 第一次食都可以嗌下另外今次試左松茸滑 個人覺得飛魚籽個個好味啲肉既話大推松坂豬!!!性價比超高好好食!!牛既話睇食評本身已經見啲人話麻麻 之間唸住嗌啲貴既應該好啲 點知都係有啲失望 除非嗰日好想食牛 如果唔係應該唔會係湊湊嗌牛價錢黎講豐儉由人同朋友dinner 試過600pp上次keep 左單黎新舖有八折 今次lunch每人唔使300 (好似lun

因為之前已經食過 所以已經諗好食咩
湯底一定要有胡椒豬肚雞!湯底好濃好入味 會想係咁飲個湯

另一邊叫左 珍鮮菌菇鍋 (因為朋友想食菇)
好味黎講一定係胡椒豬肚雞

出邊可以任拎前菜 普通唔太好食 純粹係嘢食未黎可以過吓口癮

野飲份量 超!大!杯!

嘢食大約叫咗咁多 叫咗大嘅菇菌拼盤同蔬菜拼盤
企鵝丸諗住嗌黎打下卡 不過意外地唔差 第一次食都可以嗌下
另外今次試左松茸滑 個人覺得飛魚籽個個好味啲

肉既話大推松坂豬!!!性價比超高好好食!!

價錢黎講豐儉由人
同朋友dinner 試過600pp
上次keep 左單黎新舖有八折 今次lunch每人唔使300 (好似lunch 食本身都有八五折)
不過真係好好味 一定會再食
2021-07-25
星期六想食豪d,去左希慎廣場既湊湊火鍋‧茶憩打邊爐,係新開既。大約3點先到,唔洗等位。主餐牌成本雜誌咁,好特別。餐牌有唔同肉類,海鮮,蔬菜,丸類,主食,小食,有拼盤有散叫。湯底有8款。我哋揀左健康嘅番茄牛膝骨鍋。番茄牛膝骨鍋 單鍋 $168 駌鴦鍋 $99 另加一番茄牛膝骨鍋主要配料有新鮮番茄同牛膝骨,仲有洋蔥片同葱條。湯底好濃鮮甜番茄味,我哋自己加左自助吧嘅百合茄,味道更濃。牛膝骨份量唔少,好似牛筋,好重骨膠原,又好味又健康。不過食到後尾覺湯底太鹹。海鮮湊湊 $588 另加一海鮮湊湊即係海鮮拼盤,賣相好唔錯。抵過散叫好多。厚切三文魚四塊活連殼蜆六隻,非常鮮甜嫩口帶子兩隻,嫩口不過好鹹活帆立貝一隻,好細隻,質感可以活蟶子六隻,好迷你不過極度鮮甜嫩滑白蝦四隻,都鮮甜不過好實活連殼鮑魚兩隻,極度爽口鮮甜,食得出係活嘅墨魚仔四隻,好爽脆活青蟹一隻,好多膏,又滑又香。蟹肉好鮮甜麻辣鴨血豆腐無限添加,仲寫明可以打包返屋企。味道都幾辣,鴨血好新鮮爽脆,豆腐則正常。可以任食好抵!任食自助吧有時令前菜兩款,分別係海藻同魚皮。仲有西瓜,哈蜜瓜,百合茄,多款秘製醬料,同埋白飯。每位收$19另加一。秘製醬料

湯底有8款。我哋揀左健康嘅番茄牛膝骨鍋。

番茄牛膝骨鍋 單鍋 $168 駌鴦鍋 $99 另加一

番茄牛膝骨鍋

牛膝骨份量唔少,好似牛筋,好重骨膠原,又好味又健康。
牛膝骨

不過食到後尾覺湯底太鹹。

海鮮湊湊 $588 另加一

海鮮湊湊

海鮮湊湊即係海鮮拼盤,賣相好唔錯。抵過散叫好多。
活青蟹

厚切三文魚四塊
活連殼蜆六隻,非常鮮甜嫩口
帶子兩隻,嫩口不過好鹹
活帆立貝一隻,好細隻,質感可以
活蟶子六隻,好迷你不過極度鮮甜嫩滑
白蝦四隻,都鮮甜不過好實
活連殼鮑魚兩隻,極度爽口鮮甜,食得出係活嘅
墨魚仔四隻,好爽脆
活青蟹一隻,好多膏,又滑又香。蟹肉好鮮甜

麻辣鴨血豆腐

秘製醬料有台式沙茶醬,XO醬,辣椒醬,菌菇醬,鮮味汁,香油,蒜泥,辣椒末,香蔥末,醋,香莤,白芝麻粒,碎花生等等,比其他火鍋店好似多好多。

海藻過鹹,魚皮爽口。水果香甜多汁,質素唔差。百合茄好新鮮,絕對可以滿足蔬菜同水果量!

海藻,西瓜,哈蜜瓜,百合茄

午市嚴選套餐有7款,有飯有湯麵有拌麵。另外有小食,蔬菜,同飲品。我哋除左火鍋,仲叫左一個午餐試試。
眷村牛肉麵套餐

眷村牛肉麵套餐 $118 另加一

眷村牛肉麵

眷村牛肉麵套餐用成個木製盤上,除左眷村牛肉麵,仲有麻辣豆腐同鴨血各兩大件,海藻配鹵蛋半隻,仲有肉燥菠菜車厘茄配粟米,果然同餐牌一模一樣。牛肉有四五舊,真係超嫩,正! 麵條係台灣麵條一貫嘅稔滑。湯底好清,好好飲。其他配料有一條生菜,唔少紅蘿蔔,薯仔同蔥花。呢個套餐既麻辣豆腐同鴨血只係微辣。菠菜鮮嫩,連粟米都特別甜過人,肉燥好好味。食得出成個餐嘅食材都好高質。

大紅袍珍珠奶茶(冰)壺 $33  另加一
大紅袍珍珠奶茶(冰)壺

大紅袍珍珠奶茶超大杯,寫明660毫升,好重手,抵飲! 茶味適中而質感好滑,珍珠細細粒但係好煙韌好好咬,略為甜左少少但係都可以接受。
兒童小食

服務員見到我哋帶住兩個細路,仲送左兩份小食俾佢哋,真識做,有造型好可愛嘅豬仔奶黃包,用生菜墊住,另外有幾塊番薯片同兩粒百合茄。

餐中沙冰

好驚喜,居然有送餐中沙冰,係青檸味雪芭,好refreshing。
梅子茶凍

梅子茶凍

居然又有免費甜品,係梅子茶凍。茶味勁濃,啫喱好滑,入面嗰粒梅子好脆,不過有核。

座位有私隱度,好似包箱,景觀開揚。不過張椅好硬,出入空間好窄。預你留好耐慢慢食,有叉電插頭俾你叉電。我哋食足差唔多三個鐘。餐廳有提供即棄圍裙。六點前埋單有八五折。總括而言,食物非常高質而服務非常好,價錢唔算貴。
2021-08-14
5 分鐘 (堂食)
牛膝骨
眷村牛肉麵
大紅袍珍珠奶茶(冰)壺
兒童小食
2021-08-10 400 瀏覽
平時去開尖沙咀區都已經好好食店員有台灣人特別親切特別好今次第一次來到銅鑼灣店人不是太多但係食物嘅質素同埋環境都非常好值得推介係啲嘢飲金橘檸檬同埋珍珠奶茶佢有台灣風味特別欣賞這裏的服務超級好食店員好服務有親善又開心食得
2021-08-10 320 瀏覽
一個星期來兩次可不可以證明我的愛?如果不夠,那三次呢?新裝修,環境典雅舒適。服務熱情主動。食物味美價格適中,還有什麼理由不來幫襯呢?沖鴨!!!強烈推薦:可以續鴨血豆腐的麻辣鍋,好看好吃的墨魚滑,美容養顏的烏雞肉卷
一個星期來兩次可不可以證明我的愛?如果不夠,那三次呢?

2021-08-09 326 瀏覽
港島區終於有湊湊火鍋🤩🤩想試好耐!book左位就唔使等直入~裝修風格係中式傳統風,好典雅既感覺,木椅都好好坐有個自助醬料區可以自己揀醬料調味,同埋有兩款涼拌小菜係醬料區度任夾😙不過個人認為食台式火鍋係唔需要點額外醬料,因為湯底已經好夠味鴛鴦湯底:台式麻辣 併 花膠雞湯。 8/10麻辣鍋唔算好辣,小辣程度,食得好舒服😌食得辣嘅人應該唔夠喉! 但有大量鴨血同湊湊豆腐任加是麻辣鍋既重點所以麻辣鍋係必點啊~花膠雞鍋係未落火鍋料前可以先飲一碗,味道好鮮甜,膠質好重!養生清淡必選!美國特選級牛板腱。 7/10合格,有牛味,但切得薄薄地,口感唔夠豐富湊湊菜蔬盤。 8/10細size既蔬菜併盤超抵食!兩個人食係食唔晒!蔬菜種類好多!有紫薯同南瓜條好食!好甜啊風味鴨腸。 6/10之前未食過,睇圖以為係啲爽脆似黃喉既質感,點知食落好失望😕唔爽唔脆,好似咬緊布條咁~唔推薦冬粉。 8/10正常好食既冬粉!配麻辣湯超正😌梅子茶凍。 8/10餐廳免費贈送既甜品!梅子好爽脆好清

鴛鴦湯底:台式麻辣 併 花膠雞湯。 8/10
所以麻辣鍋係必點啊~

美國特選級牛板腱。 7/10
合格,有牛味,但切得薄薄地,口感唔夠豐富

湊湊菜蔬盤。 8/10

風味鴨腸。 6/10

冬粉。 8/10
正常好食既冬粉!配麻辣湯超正😌

梅子茶凍。 8/10
餐廳免費贈送既甜品!梅子好爽脆好清甜,茶凍有淡淡既茶味,同梅子好夾!有清熱既感覺( ´▽`)

茶飲:綠茶拿鐵/ 茉香綠茶。 8/10
湊湊既茶飲好出色,平時都值得外賣飲

堂食小杯既份量都好夠飲!不過綠茶拿鐵唔記得嗌少甜就有啲太甜🙃
自助醬料同涼菜
麻辣鍋併花膠雞鍋
茉香奶綠(小杯)
綠茶拿鐵(大杯)
美國特選牛板腱
風味鴨腸
時蔬湊湊(小)
冬粉
梅子茶凍(贈送)
自助醬料同涼菜
麻辣鍋併花膠雞鍋
茉香奶綠(小杯)
綠茶拿鐵(大杯)
美國特選牛板腱
時蔬湊湊(小)
冬粉
梅子茶凍(贈送)
  • 台式麻辣火鍋
2021-08-08 195 瀏覽
第一次嘗試,等位期間有小食供應可以留電話等位,唔洗坐定係舖頭出面等,差唔多有位會打電話通知。整體服務態度良好,食物質素及茶飲都好好值得推介同朋友食飯及情侶都值得一試
第一次嘗試,等位期間有小食供應

整體服務態度良好,食物質素及茶飲都好好
值得推介

同朋友食飯及情侶都值得一試
2021-08-08 131 瀏覽
前菜有生魚皮和海草,醬料多樣,環境睇落去高檔,裏面嘅環境比較黑,有好多中式嘅藝術建築風格元素,有流水同埋竹林感覺,樓底都好高,整體上座位都坐得好舒服,每枱都有足夠空間,私隱度高而且店員嘅服務態度非常之好👍🏻👍🏻
  • 番茄牛膝骨鍋
2021-08-07 160 瀏覽
味道不錯,服務也不錯的, 上菜也快, 可以去吃的,擺盤也好, 唯一不好是,用餐時間有點緊,下次要早點來才行, 對了,菜品份量也是好的…。。。。。。。。。。如果可以預約就更好了, 位置也是很方便的
2021-08-07
15 分鐘 (堂食)
2021-08-07 138 瀏覽
第一次食呢間餐廳 湊湊鍋。之前一直聽Miss推介呢間店,終於一試。入到黎銅鑼灣間店環境不錯,座位寬闊,服務質素都唔錯。食物上齊黎之後,鴛鴦鍋那邊都收錢,豬肚湯味道幾好,身材實料。其他都幾好,就係價錢稍貴。

入到黎銅鑼灣間店環境不錯,座位寬闊,服務質素都唔錯。
其他都幾好,就係價錢稍貴。
2021-08-07 119 瀏覽
好吃, 味道好. 料新鮮,整體空間環境舒適!店剛開幕仍有許多優惠。吃完買單後還給你湯底回家續味⋯⋯價錢雖有些貴,但卻值得。迷你bar 醬料和小食都很有水準! 😊😊😊😊
2021-08-07
午餐
2021-08-05 180 瀏覽
環境非常舒服,裝潢古韻有特色,讓人彷如置身江南水鄉。服務員客氣周到有禮,樂意幫忙,使整體體驗非常愉快。食物味道就更不用說了,我們嘗的花膠湯底,真材實料,膠質豐富,每一啖都有濃濃鮮味!麻辣湯底風味十足,配上沾滿湯汁的鴨血豆腐,濃濃滋味,一口滿足。最讓人驚喜的是他的大紅袍珍珠奶茶,茶香甘醇,配搭小顆珍珠,喝起來既解渴,口感又飽滿。餐廳食材用料新鮮,口感豐富,環境怡人,服務周到,是很愉快的一次用餐體驗!
環境非常舒服,裝潢古韻有特色,讓人彷如置身江南水鄉。

服務員客氣周到有禮,樂意幫忙,使整體體驗非常愉快。