2023-08-19 67 瀏覽
約咗朋友係荃灣聚舊,揀咗千色匯入面嘅泰國餐廳,餐廳裝潢樸實,食物好味而且份量十足,價錢十分親民。餐牌選擇多多,而最搶眼一定係船麵。船麵有大船麵同細船麵(三碗唔同湯底)選擇,第一次食船麵嘅我比較貪心想試多幾款湯底,所以揀咗細船麵。船麵湯係米粉配豬頸肉,牛湯底鮮甜有層次,有濃郁蔥蒜香同淡淡金不換味,豬頸肉有焦香味,肉質爽彈。冬陰功湯係金邊粉配牛肉片,冬陰功湯酸辣適中,好有泰國風味。麻辣湯係配河粉鴨血,鴨血夠滑溜,而且麻辣湯都好出色,聞落好香麻味但食落麻同辣都好適中,唔會搶喉。木瓜沙律套餐加配小食或沙律只需22蚊,啱晒眼闊肚窄嘅食客。沙律唔會太辣,酸酸甜甜好開胃。海南雞撈金邊粉撈金邊粉都係第一次見,味道偏酸甜,有輕微蒜味,金邊粉濕濕哋但唔會太淋,海南雞肉質滑溜。無骨鳳爪套餐加配嘅無骨鳳爪,無骨鳳爪爽脆,酸酸辣辣好開胃。小食拼盤雞棗外皮香脆,餡料juicy彈牙。春捲粉皮香脆,餡料口感豐富,有淡淡咖喱味。炸蝦丸香口彈牙,泰式魚餅彈牙juicy,有清新檸檬葉嘅香味。

餐牌選擇多多,而最搶眼一定係船麵。

木瓜沙律

海南雞撈金邊粉

無骨鳳爪
套餐加配嘅無骨鳳爪,無骨鳳爪爽脆,酸酸辣辣好開胃。

小食拼盤

雞棗外皮香脆,餡料juicy彈牙。

春捲粉皮香脆,餡料口感豐富,有淡淡咖喱味。

2023-08-19 49 瀏覽
46蚊下午餐個麵得兩啖太過份,兩條仔春卷食完好似食左風咁,完全唔夠飽,唔建議46蚊可以買到多好多野食揀另外個啲一個飯/一碗麵個啲好似正常啲,話船麵姐都唔至於咁少下話! 好失望
46蚊下午餐個麵得兩啖太過份,兩條仔春卷

食完好似食左風咁,完全唔夠飽,唔建議
46蚊可以買到多好多野食

2023-08-19
[✨湄南•性價比高河泰式船麵🍜]#湄南河泰式船麵 #荃灣 🔸泰北海南雞拼豬頸肉飯 $80海南雞合格,醬汁酸酸甜甜幾開胃,個重點係佢既炭燒豬頸肉真係超好味!!🤩肉質爽滑有口感,表面輕微焦香好爽口,而且份量一嗰都唔敷衍,就算係男仔都好夠食,呢度嘅豬頸肉真係必食推介!!😋💞🔸泰式豬頸肉撈金邊粉 $65金邊粉質感好煙韌,口感一流,配上酸辣汁,鍾意食辣嘅應該會好鍾意,豬頸肉都係一樣整法,分量都幾多,整體味道十分搭配!👍🏻👍🏻💗🔸酸辣無骨鳳爪沙律跟餐 +$10雞腳係去骨嘅,份量都有5-6隻左右,個酸辣醬真係好勁,一入口唔會覺得太辣,酸辣之後先會慢慢散發出黎!😳一齊食個朋友唔太食得辣,已經食到喊哂口,鍾意食辣嘅朋友真係唔可以錯過!😙🫶🏻🔸泰式奶茶 +$5奶味幾重,留意返佢係無得揀甜度,叫完後見佢係冰櫃拎出黎,應該係一早整定哂嘅野,不過本身甜度岩岩好,宜加夏天咁熱雪住拎出黎夠晒冰凍🧊————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結呢度個價錢合理,位於商場入面嘅環境都有保證,地點亦方便☺️而且佢有勁多泰式小食,係商場行累左黎呢度輕食下都係一個唔錯嘅選擇😍💓
[✨湄南•性價比高河泰式船麵🍜]

🔸泰式奶茶 +$5

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結
2023-08-11 612 瀏覽
餐廳燈火通明,牆上掛有泰國色彩圖畫,梳化位以黃色和綠色為主,使人精神開朗。餐牌食物選擇唔少,價錢實惠。正宗泰式海南雞大船麵大船麵揀左金邊粉,粗身又滑,炸豬皮唔會太油,仲有蘿蔔,鴨血。船湯湯底濃,有香菜,牙菜。重點係海南雞,大大件雞肉,非常嫰滑,有雞味又有油香味,超正。傳統細船麵,$56可自由選3小碗,可以自己揀面底同湯底,啱哂貪心嘅我,每款都可以試一試。第一碗係清湯鴨血米粉鴨血軟淋,清湯較淡第二碗係船湯泰式札肉金邊粉厚身札肉彈牙第三碗係冬陰功豬頸肉河粉豬頸肉算爽口,冬陰功湯底酸辣適中,非常惹味加左跟餐小食,泰式春卷同炸蝦餅蝦餅表面香脆,蝦肉爽口,加埋甜酸醬,非常好味春卷脆卜卜,唔會太油膩跟餐飲品有青檸梳打同泰式奶茶芒果糯米飯軟糯糯米飯,清甜芒果,加上椰汁嘅香味,就算好飽,都必點呢個甜品。呢餐午餐,可以食到咁多口味,真係滿足哂呀

餐牌食物選擇唔少,價錢實惠。

正宗泰式海南雞大船麵

第一碗係清湯鴨血米粉

鴨血軟淋,清湯較淡

第二碗係船湯泰式札肉金邊粉

厚身札肉彈牙

第三碗係冬陰功豬頸肉河粉

豬頸肉算爽口,冬陰功湯底酸辣適中,非常惹味

加左跟餐小食,泰式春卷同炸蝦餅
蝦餅表面香脆,蝦肉爽口,加埋甜酸醬,非常好味

泰式蝦餅

春卷脆卜卜,唔會太油膩

跟餐飲品有青檸梳打同泰式奶茶

芒果糯米飯

芒果糯米飯

呢餐午餐,可以食到咁多口味,真係滿足哂呀

• 芒果糯米飯
  • 泰式蝦餅
2023-08-05 45 瀏覽
小碗三式船麵,樣樣食少少,最合我心意。三碗味道也出式。海南雞飯也好吃,追加蝦餅份量不多,味道好吃,祗是加$10可以呀!再追加了鳳爪沙律$22,味道也不錯呀!會再光顧!
2023-08-04
  • 正宗泰式海南雞飯
2023-08-01 76 瀏覽
只係簡單order 個set lunch ,海南雞加船麵轉米粉底,黎到係河粉,同個女職員講話,我係要米粉,順便我見到有芽菜,我話想走埋(第一次過嚟食我唔知)好,條女就同落單男講,佢話要走芽wor ,同米粉喎,唔好意思,人地客係聽到,之後個男拎過嚟,我指住幅圖裏面有咩,個男超級唔好態度話你唔係要呢個,好,我指番啱,問咁裏面有咩,佢話裏面咪就係你見到呢啲,好👍🏻佢再補充裏面有塊鴨血,咁我話無,咁個男就話拎番塊鴨血俾你。講真,全程兩個Sorry 都無講,當時個場又好靜,得個兩三枱客,都可以咁?我真係唔敢食個塊野。唔會推介,連埋單thank you 都懶得同你講
2023-07-18 75 瀏覽
今日第一次去這間餐廳吃午餐,食唔晒,問服務生打包要加幾多錢,女服務生說$2 ,包括飯盒和膠袋,因為我已經有自己的袋,我問唔要膠袋得唔得,她說即使只是飯盒也是$2。其實兩蚊好少,沒有問題,我最後都俾咗,只係唔滿意女服務生的態度,佢回答我的語氣串到爆。食嘢期間其實餐廳冇坐滿人,女侍應趕住要收我哋啲碗,好似逼我哋食快餐咁。我心諗其實都冇阻住其他客人,使唔使咁呀?香港咁多餐廳,這間餐廳食物質素也沒有很突出,價錢又冇特別平,服務太差,食得好唔舒服,根本唔需要再幫襯佢,費事俾錢買難受。

2023-07-18
2023-07-11 60 瀏覽
湄南.河泰式船麵 荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2031號舖串串沙嗲雞肉(半打)沙嗲醬口感微辣,帶有濃郁的椰香和香料味道,非常開胃醬同時能夠完美地融合雞肉的鮮嫩口感傳統細船麵 3 碗 一次過食晒三種湯底,幾款面底唔同配搭船湯 麻辣湯 冬陰功湯 金邊粉 河粉 米粉啡黑色的秘密㊙️湯頭使用豬血或牛血,混合鹽和香料調味 湯色與牛肉麵湯相似 濃味咸香 獨有風味麻辣湯惹味辣得過癮 麻香重味冬陰功酸辣開胃又飲得傳統細船麵(第1碗)金邊粉+船湯傳統細船麵(第2碗)河粉+麻辣湯+泰式魚蛋傳統細船麵(第3碗)金邊粉+冬蔭功湯+泰式牛丸正宗泰式海南雞(半隻)米飯鬆軟,雞肉鮮嫩,搭配上辣椒醬和青瓜,口感清爽開胃兩款醬汁由辣椒、蒜、姜、醬油、醋、糖等多種調料製成雞皮處理唔馬虎 配以香油醃製+$8凍泰式奶茶 跟餐.
湄南.河泰式船麵
荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2031號舖

串串沙嗲雞肉(半打)
沙嗲醬口感微辣,帶有濃郁的椰香和香料味道,非常開胃
醬同時能夠完美地融合雞肉的鮮嫩口感

傳統細船麵 3 碗 一次過食晒三種湯底,幾款面底唔同配搭
船湯 麻辣湯 冬陰功湯
金邊粉 河粉 米粉

啡黑色的秘密㊙️湯頭使用豬血或牛血,混合鹽和香料調味
湯色與牛肉麵湯相似 濃味咸香 獨有風味
麻辣湯惹味辣得過癮 麻香重味
冬陰功酸辣開胃又飲得

傳統細船麵(第1碗)金邊粉+船湯
傳統細船麵(第2碗)河粉+麻辣湯+泰式魚蛋
傳統細船麵(第3碗)金邊粉+冬蔭功湯+泰式牛丸

正宗泰式海南雞(半隻)
米飯鬆軟,雞肉鮮嫩,搭配上辣椒醬和青瓜,口感清爽開胃
兩款醬汁由辣椒、蒜、姜、醬油、醋、糖等多種調料製成
雞皮處理唔馬虎 配以香油醃製

+$8凍泰式奶茶 跟餐

2023-07-10 460 瀏覽
🍴傳統細船麵 3 碗 56 蚊加凍泰式奶茶8 蚊奶茶好夠泰式既味道 茶味香 甜度夠🧋加酸辣無骨鳳爪沙律 22 蚊🐥鳳爪個醬汁甜辣度夠 凍食好爽口有口感 正三小碗揀左1 麻辣湯鴨血金邊粉🦆金邊粉比較粗身 同有口感 麻辣味香 用左好多胡椒 麻味夠 麵盡吸湯汁 佢鴨血整得好軟林 而且唔易爛 好正🦆🔥2船湯泰式札肉河粉🐷札肉好香豬肉味 有 d juicy既豬皮 湯底船湯好多香料味 甜得黎香茅味比較出 同札肉都 match 3清湯泰式牛丸米粉🐂米粉幼身爽口 清湯帶 d香咸 有葱同芽菜調味 牛丸好彈牙 牛味濃 🍴正宗泰式海南雞大船麵河粉 68 蚊🐥湯底船湯好多香料味 甜得黎香茅味比較出 仲有芽菜。豬紅 白蘿蔔 海南雞雞味夠 都幾彈牙加22 蚊泰式炸蝦餅🦐炸蝦餅整得好香脆 蝦味夠 而且蝦膠夠彈牙 點 d甜辣醬都好味加12 蚊青檸梳打🍋🍴秘製泰式豬頸肉88 蚊🐷豬頸肉算大碟 外面帶 d香脆。烤得好香 🔥入面豬肉帶 d肥膏 豬肉彈牙 juicy 佢 d醬比較濃 帶 d香甜同香辣 好 match晚市套餐加10 蚊可以小食任食#船麵 #海南雞飯 #泰國菜 #豬頸肉 #鴨血 #河粉 #金邊粉 #米粉 #麻辣S
🍴傳統細船麵 3 碗 56 蚊

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#湄南河泰式船麵
地址: 荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2031號舖
~~~~~~~~~~~
====================
2023-07-10
2023-07-04 31 瀏覽
今晚黎到荃灣食泰國野,呢間小店主打船河,都有唔少小食同飯類可以揀。我同朋友各人揀左3小碗船面。好欣賞佢可以細細碗叫,一次過可以滿足多個願望😂 麵方面佢可以揀米粉,河粉,金邊粉。湯底可以揀冬陰功湯,船湯,清湯,麻辣湯。每小碗都配一款肉。豬牛或丸類。我地全部都揀唔同嘅肉類同湯底。湯底個人覺得船湯,清湯,麻辣湯都好食。肉嘅話都質素平均,豬肉丸同魚蛋特別好食。仲可以加錢叫小食同飲品。小食係無限追加,即係優惠價可以同時加幾個小食。我地叫左雞棗同無骨鳳爪。雞棗炸得剛剛好,推薦。我地另外叫左半隻海南雞share。雞好滑同有雞味,d醬汁調味都適中,點雞就最正。佢環境都好闊,服務唔錯,d staff幾有禮貌。

佢環境都好闊,服務唔錯,d staff幾有禮貌。
🐔🐷泰北海南雞拼豬頸肉飯 $80🥤凍泰式奶茶 +$5海南雞滑溜,個醬汁酸甜開胃,炭燒豬頸肉好爽口,自家製奶茶好特別,有泰國當地嘅風味晚市套餐加配小食係‘無限追加’!🦐泰式蝦餅(兩件)+$10 🐟泰式魚餅(兩件) +$10🥬青木瓜沙律 +$10🐔泰式雞中翼兩隻 +$10全部都炸到卜卜脆,無限追加,真係抵食到喊傳統細船麵$56🐷泰式豬頸肉船湯米粉 +$5船湯有濃郁嘅九層塔香味,豬頸肉爽口彈牙,米粉好嗦湯🦆鴨血麻辣河粉麻辣湯底鮮香過癮,河粉唔會一夾就斷泰式豬肉丸冬陰功金邊粉 +$3冬陰功湯10分適合夏天飲用,酸辣好開胃,泰式豬肉丸有豬肉味,好彈牙🍋青檸梳打+$8解辣清爽#MAENAM #湄南 #細船麵 #泰式船麵 #boatnoodle #tsuenwan #kolourmallHK #荃灣美食 #荃灣食乜好 #荃灣好去處 #荃灣搵食 #荃灣友 #荃灣千色匯 #綠楊坊 #荃新天地網址: https://s.openrice.com/QrbS0Pk4B00~uMmvYAw地址: 荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2031號鋪
🐔🐷泰北海南雞拼豬頸肉飯 $80
🥤凍泰式奶茶 +$5

晚市套餐加配小食係‘無限追加’!

🦐泰式蝦餅(兩件)+$10
🐟泰式魚餅(兩件) +$10
🥬青木瓜沙律 +$10
🐔泰式雞中翼兩隻 +$10
全部都炸到卜卜脆,無限追加,真係抵食到喊

傳統細船麵$56
🐷泰式豬頸肉船湯米粉 +$5
船湯有濃郁嘅九層塔香味,豬頸肉爽口彈牙,米粉好嗦湯
🦆鴨血麻辣河粉
麻辣湯底鮮香過癮,河粉唔會一夾就斷

泰式豬肉丸冬陰功金邊粉 +$3

🍋青檸梳打+$8
解辣清爽

地址: 荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2031號鋪
  • 傳統細船麵
  • 泰式蝦餅
  • 正宗泰式海南雞飯
2023-06-11 33 瀏覽
平日放工 想食泰國野 揀左呢間裝修簡約 環境舒適用barcode落單 方面快捷上菜速度快 侍應服務周到🍜傳統細船麵(3碗)$ 56(第1碗) 米粉 清湯 泰式魚蛋(第2碗) 金邊粉 船湯 泰式扎肉(第3碗) 河粉 冬蔭功湯(+$3/碗) 泰式豬肉丸叫一set可以試晒幾款湯底、餸 同 粉一次過滿足晒3個願望推薦清湯同冬蔭功湯落單可以揀走埋芽菜或者其他配菜🐔🍜正宗泰式海南雞叻沙摻摻$ 68海南雞幾大份 雞味幾濃 雞皮滑 雞肉嫰叻沙摻摻 偏多米粉 少量油面 岩晒我配菜有幾粒豆卜 半隻蛋 蘿蔔🐔串串沙嗲雞肉 (半打)$ 78沙嗲醬同燒雞肉分開上 隨自己鐘意點追加左2款小食🥢🥢泰式春卷(2件)$ 22脆口足料 配埋甜酸醬 幾開胃泰式炸魚餅(2件)$ 22🧃罐裝泰國椰子水$ 12冰涼解暑
平日放工 想食泰國野
揀左呢間裝修簡約 環境舒適
用barcode落單 方面快捷
上菜速度快 侍應服務周到

🍜傳統細船麵(3碗)$ 56
(第1碗) 米粉 清湯 泰式魚蛋
(第2碗) 金邊粉 船湯 泰式扎肉
(第3碗) 河粉 冬蔭功湯(+$3/碗) 泰式豬肉丸

叫一set可以試晒幾款湯底、餸 同 粉
一次過滿足晒3個願望

泰式炸魚餅(2件)$ 22

🧃罐裝泰國椰子水$ 12
冰涼解暑

2023-06-08 30 瀏覽
對上一次食泰國嘢,已經係幾個月前,今日行過心思思想食泰國野就同另一半入左去食,呢間餐廳朋友講過船麵唔錯,所以今日我哋都叫咗個和麵黎試下,呢到都有晚市套餐,仲有可追加小食湄南大船麵食物賣相唔錯,都有唔少料,有牛肉,牛丸,豬肉丸,魚蛋,鴨血等,湯底都好夠味,有泰式既香料味,金邊粉嗦左唔少湯,所以幾好味海南雞拼豬頸肉飯海南雞夠滑又有雞味,豬頸肉外皮燒得香脆,內裏有肉汁,呢兩個餸係幾高質,如果個飯可以轉埋油飯就仲正春卷 & 蝦餅如果叫晚市套餐,可以加$10要一個小食兩款小食都係新鮮炸起,熱辣辣脆卜卜,我比較鍾意蝦餅,有蝦味又彈牙沙嗲雞肉串燒雞肉串做得唔錯,雞肉嫩滑,外皮香口,加上惹味嘅沙嗲汁,點完味道好好多青檸梳打 & 凍檸茶夏天飲青檸梳打真係好解渴,但我比較鍾意凍檸茶,因為茶底可能用咗泰式奶茶嘅茶底🤔🤔所以茶味比較特別同香

湄南大船麵

海南雞拼豬頸肉飯

春卷 & 蝦餅
如果叫晚市套餐,可以加$10要一個小食

沙嗲雞肉串燒

青檸梳打 & 凍檸茶

今日同朋友行過荃灣千色匯見到呢間主打泰式正宗船麵嘅小店,$54就有三碗細船麵,諗起都好耐冇去泰國,於是同朋友入去試吓。船麵係源自於泰國水上生活,為咗防止喺船隻上食面會倒瀉,所以每碗麵份量都係兩三口,其實都好啱胃口細但又咩都想試既人。餐廳座位寬敞,裝修以黃綠色為主的,感覺小清新。我同朋友點左六碗細船麵,可以一次過試晒。🤍船麵嘅組合可以自己選擇,🥣有四個唔同口味嘅湯底,有招牌船湯、清湯、麻辣湯及冬陰功湯。🍜麵底有河粉、米粉、金邊粉可以選擇。🥗而配料方面有七款選擇,有泰式魚蛋、豬頸肉等等,全部都可以自己配搭👍🏻特別推薦招牌船湯因為加入咗豬血熬製,顏色呈深啡色,味濃而不咸,都幾鮮甜,同泰國食嘅船麵味道好相似👍🏻冬陰功湯底都好惹味,酸辣嘅味道好開胃,味道都幾正宗,湯底有唔少菇類,味道濃郁。小食方面,我哋叫咗泰式酸辣鳳爪同埋炸蝦餅。如果大家點佢哋嘅晚市套餐,小食係無限追加👍🏻👍🏻 泰式酸辣鳳爪份量都唔少,鳳爪無骨,口感爽脆,味道酸酸辣辣,作為開胃菜一流。炸蝦餅,蝦肉彈牙不油膩,細細件可以一口食哂。泰式生菜包肉碎有少少麻辣味,爽脆嘅生菜包肉碎即是減低左油膩感,而且份量都好多,啱晒兩個人share食。

餐廳座位寬敞,裝修以黃綠色為主的,感覺小清新。

我同朋友點左六碗細船麵,可以一次過試晒。

泰式酸辣鳳爪

炸蝦餅,蝦肉彈牙不油膩,細細件可以一口食哂。
泰式炸蝦餅

2023-06-02
泰式酸辣鳳爪
泰式炸蝦餅
2023-06-02 34 瀏覽
荃灣出名多野食,Happy Friday, 同細妹去咗千色匯食泰式船麵,食物款式都幾多56蚊三款細船麵其中56 蚊三款細船麵,細細碗,好得意。細船麵可以任選湯底同配料,我哋每人點了三款細船麵,可以一次過試到三款泰式傳統細船麵。湯底我哋每人都試咗清湯、船湯、冬陰功湯底。我自己就最鍾意冬陰功湯底,我細妹就最鍾意船湯。配料方面,每碗細船麵我哋都選了不同配料,試咗泰式魚旦、鴨血、扎肉、泰式牛丸、泰式豬肉丸、美國牛肉片。晚市套餐無限追加小食晚市套餐加配小食可無限追加,追加了泰色蝦餅,木瓜沙律泰式燒豬頸肉份量都幾多,配船麵食一流。飲品方面,選了罐裝泰國椰子水及我至愛的青檸梳打,天氣炎熱,非常解渴。

56蚊三款細船麵

其中56 蚊三款細船麵,細細碗,好得意。

湯底我哋每人都試咗清湯、船湯、冬陰功湯底。

晚市套餐無限追加小食

晚市套餐加配小食可無限追加,追加了泰色蝦餅,木瓜沙律

泰式燒豬頸肉

份量都幾多,配船麵食一流。