2023-03-02 29 瀏覽
今日去左荃灣shopping,見到呢間湄南河泰式船麵,門口位有張海報,寫住逢星期六、日有『我要食十碗』船麵競食挑戰賽,如果成功上榜,有$120 禮券送,活動完結的冠軍更可享全年免費食麵,真係好吸引,一於入去試下。餐牌除左主打既船麵,仲有好多款特色泰國美食,同埋套餐可以選擇。傳統細船麵3小碗,可以靈活配搭自己喜愛的口味:1)米粉+清湯+泰式扎肉2)金邊粉+船湯+泰式牛丸3)河粉+清湯+泰式豬肉丸每款都好有泰國風味,泰式丸類特別彈牙,湯底調配得好,船麵細細碗,真係可以食到10碗😂香茅豬扒飯:豬扒煎得好香口,啖啖肉又鬆軟,香茅醃得入味,不容錯過。泰式豬肉生菜包:加左指天椒、洋蔥、魚露、檸檬葉在豬肉碎裡面,用新鮮生菜包住嚟食,勁惹味。總結,食物美味,出餐快,員工有禮貌,唔使加一,性價比高。

傳統細船麵3小碗,可以靈活配搭自己喜愛的口味:
1)米粉+清湯+泰式扎肉
2)金邊粉+船湯+泰式牛丸
3)河粉+清湯+泰式豬肉丸

總結,食物美味,出餐快,員工有禮貌,唔使加一,性價比高。
  • 泰式豬肉生菜包
  • 香茅豬扒飯
  • 傳統細船麵
2023-02-21 33 瀏覽
平日夜晚經千色匯行返屋企都會見到有間食船麵的泰式餐廳 黎緊下星期去泰國旅行 決定提早食泰菜😂餐廳環境都算舒適同光猛 亦掛有泰國地道相片餐牌上選擇都頗多 當中最吸引我當然係船麵 三小碗可以一次滿足三個願望🤣另外亦有串燒 / 泰式小食可以品嘗三小碗 - 湯底已經有幾種選擇當中建議由清湯開始食起 然後係船湯 最後係冬蔭公湯 最濃味😂 亦有三種麪底適合心大心細的食客試勻而泰式豬肉丸最爽口彈牙 建議一點✅雜錦叻沙掺掺配料非常多元化 有牛肉片、牛丸、豬肉丸、魚蛋、扎肉、鴨血、蘿蔔等等 湯底濃郁 非常抵食 叫開粉麪可以加配蝦餅 一口份量 作為小食點埋泰式辣醬幾惹味最後點多左一碟牛肉串燒 配搭傳統沙嗲醬 火喉燒烤控制得唔錯 入口肉質亦保持得到最後點左兩杯椰子水和青檸梳打 味道清新解膩以平民價錢可以食到多種泰式菜款 都係一個好選擇✅

餐廳環境都算舒適同光猛 亦掛有泰國地道相片

最後點左兩杯椰子水和青檸梳打 味道清新解膩

以平民價錢可以食到多種泰式菜款 都係一個好選擇✅

2023-02-21
2023-02-19 77 瀏覽
好抵食嘅泰菜👍🏻👍🏻推介~酸辣無骨鳳爪沙律($22)份量可以,唔會太辣,酸酸甜甜幾好味,同九龍城比都唔差,不錯👍🏻👍🏻青檸梳打($12)粉麵餐加配的👍🏻本身已有檸汁嘅底,不過青檸多啲會更好~湄南大船麵($65)味道不錯,餸有泰式牛丸、豬肉丸、魚蛋、扎肉、鴨血、蘿蔔,面頭嘅炸豬皮好脆,份量豐富足夠,一個男人都夠飽。湯底有牛肉香,就咁飲都唔會過鹹,麵底轉咗做金邊粉都幾夾😋😋正宗泰式海南雞飯($68)係雞髀肉😍肉質嫩滑,雞嘅份量都唔少,皮下脂肪不多,食到啖啖肉👍🏻👍🏻點埋啲醬汁食就係標準泰式海南雞嘅味道,好食!泰式春卷($48)本身好驚會炸到油淋淋,好彩都唔會,而且非常脆口🤩餡料係粉絲、木耳、紅蘿蔔等等,點埋醬汁酸酸甜甜👍🏻串串沙嗲雞肉($78)必食推介~雞肉好入味,肉質嫩滑juicy🤤🤤見唔到好多肥膏,但肉質唔鞋👍🏻點埋沙嗲醬食真係好味!份量不少,抵食👍🏻呢間餐廳價錢不貴,性價比高,味道好,會再嚟的!
好抵食嘅泰菜👍🏻👍🏻推介~

酸辣無骨鳳爪沙律($22)
青檸梳打($12)
粉麵餐加配的👍🏻本身已有檸汁嘅底,不過青檸多啲會更好~
酸辣無骨鳳爪沙律

湄南大船麵($65)
湄南大船麵

正宗泰式海南雞飯($68)
正宗泰式海南雞飯
正宗泰式海南雞飯

泰式春卷($48)
泰式春卷
泰式春卷

串串沙嗲雞肉($78)
串串沙嗲雞肉
串串沙嗲雞肉

呢間餐廳價錢不貴,性價比高,味道好,會再嚟的!
2023-02-16 600 瀏覽
去一般嘅泰菜餐廳比較少會有船麵 所以呢日經過船麵嘅專門店就可有興趣入去食啦😗 環境主要以綠色同黃色為主 色彩鮮豔 望落好精神😌湄南大船麵船麵係呢度嘅特色 我就貪呢一碗有齊每樣配料😜 包括美國牛肉片 泰式牛丸 豬肉丸 魚蛋 扎肉 鴨血 蘿蔔 我好鍾意佢個牛丸 牛味重 仲好juicy 主食方面有三款選擇 我揀咗米粉 呢個米粉係幼身嘅米粉 食落好爽口 另外仲有細船麵可以選擇 配搭可以更自主🫢 正宗泰式海南雞 (半隻)呢隻海南雞嘅size好大 雞皮爽口雞肉嫩滑 配埋特製嘅泰式辣汁 味道更上一層樓🐥 除咗雞翼同埋雞翼髀部份有骨之外 全隻都冇骨㗎 酸辣無骨鳳爪沙律呢個係大size 都有好多件鳳爪㗎😝 調味適中 有辣又有酸 仲有啲芹菜同紅蘿蔔絲🥕 面鋪喺底嘅生菜都好新鮮 泰式炸蝦餅(4件)呢個係跟餐加配嘅☺️ 每件都細細粒 啱晒嘴仔細細嘅我 蝦肉彈牙 上碟晒熱辣辣🦐飲品青檸梳打 梳打水係分開另上嘅 配埋新鮮青檸同埋少量糖漿 味道好清新🍋 近排天氣轉熱就係需要呢杯飲品😎 泰國椰子水 落單時 店員已經通知我係罐裝上嘅 呢個牌子嘅椰子水都好Fresh🥥呢間船麵嘅店員服務好好 整體用餐體驗都幾愉快 下次再嚟荃

湄南大船麵

正宗泰式海南雞 (半隻)

酸辣無骨鳳爪沙律

泰式炸蝦餅(4件)

飲品

呢間船麵嘅店員服務好好 整體用餐體驗都幾愉快 下次再嚟荃灣都會想食呢間🫢
2023-02-15 33 瀏覽
太耐無去泰國旅行,好掛住船麵,聽朋友講荃灣有間餐廳嘅傳統船麵幾有水準,餐廳廚師來自泰北,食材同香料從泰國入口,還原地道泰國風味,而且價錢相宜,值得一試😚之前餐廳舉行「我要食十碗」船麵競食挑戰賽,上榜就有禮券送,活動完結冠軍仲可以全年免費食麵,都幾有gimmick😆餐廳提供嘅選擇好多,但我都係想食船麵多啲,諗緊揀細定大好,同行朋友話小朋友先做選擇,一於叫哂兩個size湄南大船麵,超足料,有鴨血、扎肉、泰式魚/豬/牛丸,最重要係炸豬皮,湯底好濃郁3小碗船麵,係泰國細細碗嘅特色,麵(金邊粉、河粉、米粉),湯底(清湯、船湯、麻辣湯、冬蔭功湯)同多款配料自由組合,適合食量少但多心嘅朋友。河粉順滑,煮嘅時間拿捏得好,各款湯各有特色,飲得出係用心熬製,好地道,$5x有3碗同咁嘅質素真係好抵😋惠顧粉麵飯可享優惠價加配小食,我地叫左泰式蝦餅同酸辣無骨鳳爪沙律。蝦餅即叫即炸,入口彈牙,鳳爪嘅酸辣調味比例做得唔錯仲叫多左個秘製燒豬頸肉,外層微焦,唔會燒到乾爭爭,內層嫩滑又唔會太肥成餐飯加埋野飲先係200幾,好抵食!😍

成餐飯加埋野飲先係200幾,好抵食!😍

食盡荃灣之泰式 — 湄南.河泰式船麵—————————————————今日喺荃灣驗完眼, 落咗放大瞳孔藥水所以睇野矇查查,就喺附近搵咗間環境闊落嘅泰式餐廳食船河佢星期六日仲有《我要食十碗》嘅船麵競食挑戰賽, 除咗上榜有$120禮券之外, 冠軍仲有全年免費食麵添呀🔸 細船麵(三碗 )$56有得揀清湯 船湯 麻辣湯, 仲有唔同嘅泰式材料例如泰式扎肉,豬頸肉,牛肉等多款食材, 簡直係我全部都要嘅代表呀!!🔸 美國牛肉片大船麵 $68呢間嘅船麵湯底做得相當唔錯, 唔會過鹹, 好有泰國船麵嘅感覺,會想連湯都飲埋🔸 海南雞半隻 $118海南雞肉質鮮嫩, 容易咬唔會柴, 平時食海南雞亦都好驚人哋煮到太生, 呢間煮得啱啱好overall comment:推介鍾意食船麵嘅朋友嚟呢間餐廳食船麵, 侍應有,禮環境乾淨, 臨走唔記得拎嘢仲好細心提我拎返—————————————————————湄南.河泰式船麵荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2031號舖
食盡荃灣之泰式 — 湄南.河泰式船麵

overall comment:

—————————————————————
湄南.河泰式船麵
2023-02-01 442 瀏覽
荃灣依個美食天堂,一到lunch time真係好難稔食咩好彩同事都係識食之人,帶我去d 唔太多人識嘅正宗泰菜試試平時行開千色匯,都唔太覺有依間新店之前仲有星期六、日有『我要食十碗』船麵競食挑戰賽,上榜有$120 禮券送,活動完結的冠軍更享全年免費食麵。可惜我係星期一去,冇得玩下menu 都幾多野食同事發板細船麵(3 小碗) $56依個價,同泰國差唔多香港可能份量仲大d 添冬䕃功湯泰式扎肉河粉船湯美國牛肉片金邊粉清湯泰式豬肉丸米粉秘製泰式燒豬頸肉 $88份量十足,正宗泰國風味個汁世一泰國特色小食拼盤 $98蝦餅、魚餅、炸雞棗、春卷樣樣都試d, 味道唔錯炸雞最得意泰國椰子水 $16跟餐 +$8#MAENAM #湄南 #細船麵 #泰式船麵 #boatnoodle #tsuenwan #kolourmallHK #荃灣美食 #荃灣食乜好 #荃灣好去處 #荃灣搵食 #荃灣友 #荃灣千色匯 #綠楊坊 #荃新天地
荃灣依個美食天堂,一到lunch time
真係好難稔食咩
好彩同事都係識食之人,帶我去d 唔太多人識嘅正宗泰菜試試

平時行開千色匯,都唔太覺有依間新店

可惜我係星期一去,冇得玩下

menu 都幾多野食
同事發板

細船麵(3 小碗) $56
依個價,同泰國差唔多
香港可能份量仲大d 添

秘製泰式燒豬頸肉

秘製泰式燒豬頸肉 $88
份量十足,正宗泰國風味
個汁世一

泰國特色小食拼盤

泰國特色小食拼盤 $98
蝦餅、魚餅、炸雞棗、春卷
樣樣都試d, 味道唔錯
炸雞最得意

秘製泰式燒豬頸肉
泰國特色小食拼盤
泰國椰子水
2023-01-31 28 瀏覽
千色匯試新泰式粉麵日🥢🥢我哋叫咗5碗傳統細船麵 諗住一次過試晒佢哋嘅湯底同埋配料😉😉我覺得個清湯都好夠味 而船湯就會跟脆脆豬油渣 香濃牛湯味 冬蔭公湯底都好香 帶微辣爽口👍🏻我比較鐘意配金邊粉 佢掛湯一流 而又爽口🥰🥰泰式海南雞喇沙摻摻嗌依個摻摻就係想試埋佢哋嘅叻沙湯底 叻沙湯底香辣程度高 湯底濃郁奶香 而海南雞好滑好嫩 令人食唔停口👏🏻👏🏻串串沙嗲牛肉(半打)跟配串燒嘅沙嗲汁好濃厚 好濃嘅椰汁香味 最二想唔到嘅係燒完嘅牛肉串仲好juicy 肉味好香濃👍🏻酸辣無骨鳳爪沙律無骨鳳爪酸味剛好 好開胃😉😉原來而家逢星期六、日有『我要食十碗』船麵競食挑戰賽,上榜有$120 禮券送 活動冠軍更可以全年免費食麵 大胃王朋友仔係時候出動😋😋😋😋
千色匯試新泰式粉麵日🥢🥢

我比較鐘意配金邊粉 佢掛湯一流 而又爽口🥰🥰

泰式海南雞喇沙摻摻

串串沙嗲牛肉(半打)

無骨鳳爪酸味剛好 好開胃😉😉

2023-01-30 36 瀏覽
湄南.河泰式船麵 荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2031號舖荃灣地鐵站行條天橋就到 企理整齊 燈線光猛店舖面積雖然唔大 坐得都算舒服而家星期六、日有『我要食十碗』船麵競食挑戰賽,上榜有$120 禮券送活動完結後冠軍仲可以全年免費食麵!細碗船麵 大碗船麵任君選擇細碗船麵 比你用一個相宜嘅價錢可以食到幾種湯底幾種口味幾種麵底炸魚餅炸蝦餅雖然份量細咗啲 不過幾好食魚肉蝦肉佔嘅比例都多 唔會溝好多澱粉美國牛肉片大船麵 湯底濃郁 啡紅色飲兩啖船湯先食金邊粉 * 泰式炸魚餅(4件) $ 45* 美國牛肉片大船麵金邊粉 $ 68
$22 泰式炸蝦餅(4件)
$12 青檸梳打正宗泰式海南雞(半隻)$ 118 凍泰式奶茶 $ 19唔會好甜 本身都湯糖分極高唔敢飲 飲落啱啱好 😼
湄南.河泰式船麵

荃灣地鐵站行條天橋就到 企理整齊 燈線光猛
店舖面積雖然唔大 坐得都算舒服

而家星期六、日有『我要食十碗』
船麵競食挑戰賽,上榜有$120 禮券送
活動完結後冠軍仲可以全年免費食麵!

細碗船麵 大碗船麵任君選擇

炸魚餅炸蝦餅雖然份量細咗啲 不過幾好食
魚肉蝦肉佔嘅比例都多 唔會溝好多澱粉

美國牛肉片大船麵 湯底濃郁 啡紅色
飲兩啖船湯先食金邊粉
* 泰式炸魚餅(4件) $ 45
* 美國牛肉片大船麵金邊粉 $ 68
$22 泰式炸蝦餅(4件)
$12 青檸梳打

正宗泰式海南雞(半隻)$ 118

凍泰式奶茶 $ 19
唔會好甜 本身都湯糖分極高唔敢飲
飲落啱啱好 😼
2023-01-21 32 瀏覽
好想食泰國野😙去左荃灣千色匯1期的湄南.河泰式船麵餐廳以泰國船麵為主當然仲有唔少其他泰式野食特別一讚 座位寬落 環境幾舒服😊食物😋:⭐️傳統細船麵:3碗細船麵十分可愛可以試齊3款餸,麵及湯底湯底方面 船湯係牛骨湯香料十足另一款冬蔭公湯酸酸辣辣勁度十足⭐️生菜包:生菜新鮮爽口辣肉碎炒得好香夾埋一齊食簡直係絕配⭐️秘製泰式豬頸肉飯:豬頸肉以炭火燒過邊脆內軟配上特製醬汁 提升層次⭐️酸辣無骨鳳爪沙律:鳳爪口感彈牙配上芫荽及蘿蔔絲⭐️泰式炸魚餅:魚餅炸得啱啱好不失魚味⭐️飲品:青檸梳打(推介👍🏻)、啤酒及椰子水跟住見到有個特別活動🥳逢星期六日仲有挑戰,可以試下用最快時間食十碗,冠軍仲可以全年免費食麵。即刻叫左大食朋友星期六來試😆
好想食泰國野😙

配上芫荽及蘿蔔絲

⭐️泰式炸魚餅:
魚餅炸得啱啱好
不失魚味

⭐️飲品:青檸梳打(推介👍🏻)、啤酒及椰子水

跟住見到有個特別活動🥳
即刻叫左大食朋友星期六來試😆
2023-01-18
1K
2023-01-19 199 瀏覽
一講想食船麵首先就諗起呢度$56/3碗,有四款湯底/三款麵,幾款餸件任揀我知好多人話比起當地食貴但老實講句當地食我就真係唔敢🙈識食食河粉,滑滑溜,三四啖食晒船湯我個人至愛,香料味幾重但唔會過鹹或過甜,仲送炸豬皮麻辣同清湯都ok嘅,但講特色我一定推船湯扎肉,豬肉丸同魚蛋各有千秋最好咩都試下,咩combination都自己話事除左船麵,其他嘢仲好抵添海南雞喇沙摻摻,個湯頭幾有椰香豆卜索曬啲汁真心正😋海南雞有驚喜!今日仲中埋脾位😍滑中之滑,冇得頂呀!啖啖肉!!份量都ok,跟餐可加錢換一款小食同飲品咁就勁豐富兼一定飽香茅豬扒撈金邊粉同我想像嘅撈有少少出入我覺得似係炒金邊粉多過撈(我覺得好似我賺左添呀😝)個豬扒份量十足,香茅味弱左少少個金邊粉就勁好食,又大份除咗蒜片仲有啲櫻花蝦另外有一堆甜酸菜,又幾得意,出面少見小食種類都幾多,唔特別逐樣講喇比較驚喜嘅係個春卷,入面有粉絲㗎!加錢換購,都有咁嘅份量都幾抵食青檸梳打🍋飲品選擇就少啲,餐廳應該冇水吧冇港人至愛嘅凍檸茶係有少少sad泰式奶茶冇得選擇甜度,怕太甜冇叫到唔太好碳酸飲品嘅人士唯有飲水😂三個人食圍起每人唔洗一舊水講真商場嚟講真係抵㗎喇有機會會再

一講想食船麵首先就諗起呢度
$56/3碗,有四款湯底/三款麵,幾款餸件任揀
我知好多人話比起當地食貴
但老實講句當地食我就真係唔敢🙈

識食食河粉,滑滑溜,三四啖食晒

船湯我個人至愛,香料味幾重
但唔會過鹹或過甜,仲送炸豬皮
麻辣同清湯都ok嘅,但講特色我一定推船湯
扎肉,豬肉丸同魚蛋各有千秋
最好咩都試下,咩combination都自己話事

除左船麵,其他嘢仲好抵添
海南雞喇沙摻摻,個湯頭幾有椰香

豆卜索曬啲汁真心正😋

海南雞有驚喜!今日仲中埋脾位😍
滑中之滑,冇得頂呀!啖啖肉!!
份量都ok,跟餐可加錢換一款小食同飲品
咁就勁豐富兼一定飽

香茅豬扒撈金邊粉
同我想像嘅撈有少少出入
我覺得似係炒金邊粉多過撈
(我覺得好似我賺左添呀😝)

個豬扒份量十足,香茅味弱左少少
個金邊粉就勁好食,又大份
除咗蒜片仲有啲櫻花蝦
另外有一堆甜酸菜,又幾得意,出面少見

小食種類都幾多,唔特別逐樣講喇
比較驚喜嘅係個春卷,入面有粉絲㗎!
加錢換購,都有咁嘅份量都幾抵食

青檸梳打🍋
飲品選擇就少啲,餐廳應該冇水吧
冇港人至愛嘅凍檸茶係有少少sad
泰式奶茶冇得選擇甜度,怕太甜冇叫到
唔太好碳酸飲品嘅人士唯有飲水😂

三個人食圍起每人唔洗一舊水
講真商場嚟講真係抵㗎喇
有機會會再嚟食!!呀仲有!
星期六日有個「我要食十碗」挑戰
上榜就送$120禮券
活動完結嘅冠軍仲可贏全年任食船麵
老老實實我覺得我幾有機會會贏😂
就過年🧨滿街都係人買過年野,🤴🏻剛剛5點幾放工早早地餐廳冇咩人先去食個飯再行街買!買!買!😁😁~~~正宗泰式海南雞🐥飯~~~雞🐥肉香滑口感適中唔會 ‘ 柴 ’ 口,有好香嘅雞🐥味😊😊,雞😂量亦比想像中多。😙😙飯嘅質地係偏 ‘ 淋 ’ 嘅黃薑飯,🤴🏻就覺得普通囉😂😂~~~美國牛🐮肉片大船麵🍜~~~美國肥牛🐮有三大片又長又有牛🐮味😄😄,當中蘿蔔亦都好入味,米粉朔晒D湯好濃郁唔會死鹹😚😚~~~泰式炸雞🐥棗~~~形狀細細粒,大約一隻手指公咁大👍🏻👍🏻,冇咩雞🐥味,似係冇咁鹹嘅扎肉味😄😄~~~泰式炸蝦🦐餅~~~炸皮香脆,熱🔥度適中,蝦🦐味一般,同埋細塊咗啲😅😅我同🤴🏻都覺得幾啱胃口會再幫襯嘅🥰🥰
~~~正宗泰式海南雞🐥飯~~~
飯嘅質地係偏 ‘ 淋 ’ 嘅黃薑飯,🤴🏻就覺得普通囉😂😂

~~~美國牛🐮肉片大船麵🍜~~~

~~~泰式炸雞🐥棗~~~

~~~泰式炸蝦🦐餅~~~
炸皮香脆,熱🔥度適中,蝦🦐味一般,同埋細塊咗啲😅😅
我同🤴🏻都覺得幾啱胃口會再幫襯嘅🥰🥰
2023-01-14
2023-01-15 344 瀏覽
寫食評係一個值得繼續嘅小堅持!睇返紀錄即刻知原來對上一次食呢間(嘅前身)係一年前一月頭!個次係禁晚市堂食前最後一餐,估唔到取消晒啲疫苗通行證之後又嚟呢間(雖然唔同咗⋯)座位唔係好多,但係都有好多顧客keep住嚟。我係一個貪心嘅人三小碗選擇好多,可以一次過試到多種口味,所以叫咗三小碗食!份量啱啱好,類似酒店自助餐排隊裝嗰啲,唔係得幾條,價錢又實惠,平民大眾化。仲要每小碗都俾埋一隻匙羹你,好方便。我係順次序由清湯食到濃啲嘅冬陰功湯底嘅。牛丸好彈牙,清湯就咁飲真係清啲,但係肉眼睇就同船湯顏色差唔多。豬頸肉大大件!外表睇落似油炸鬼,食落煙煙韌韌好香口,仲有啲芽菜、香蔥。冬陰功湯底充滿濃濃嘅香茅味,好泰國feel!除咗自己點嘅扎肉,仲有車厘茄,而且有好多菇。不過個冬陰功湯食嘅時候要小心啲辣椒籽,因為都真係有啲辣🥵酸辣無骨鳳爪沙律有洋蔥絲、紅蘿蔔絲、生菜同芫荽,少少酸,唔會太辣,好好食,呢個價錢($22)值得加一份嚟試吓啊,下次仲想試埋青木瓜沙律正宗泰式海南雞飯擺盤好靚,啲飯好有泰國米with椰漿嘅感覺,隻雞好似黃油雞咁,食得出係雞髀肉,唔使掂醬都已經好好食,但係有少少鹹,相比之下三小碗比較出色肚

我係順次序由清湯食到濃啲嘅冬陰功湯底嘅。
豬頸肉大大件!
外表睇落似油炸鬼,食落煙煙韌韌好香口,仲有啲芽菜、香蔥。
肚餓嘅關係,我地仲點咗個泰式豬肉生菜包。雖然已經配埋生菜,但個人覺得都係偏鹹,好彩叫咗嘢飲
見到呢個活動都幾得意,星期六、日有個競食挑戰賽,原來上榜有$120 禮券送,冠軍仲有得全年免費食麵!

幾飽嘅一餐,不過我覺得如果有埋甜品就好啦
2023-01-13 32 瀏覽
陪阿女去荃灣買嘢,經過千色匯,見到有間湄南.河泰式船,主打泰北食物和船麵。阿女話好耐都冇食過,想試吓呢間。泰國特色小食拼盤,有蝦餅、魚餅、炸雞棗、春卷。即叫即炸,熱辣辣上枱,蝦餅、魚餅香脆彈牙,春卷足料,外脆內餡惹味!正宗泰式海南雞飯,啖啖都食到泰國的風味, 皮薄肉嫩的海南雞, 雞肉的脂肪較少,油飯香噴噴且軟硬適中。傳統細船麵:細細碗可以品嚐多幾款粉麵。3小碗,魚蛋河粉,湯底有船湯、清湯、麻辣湯及冬蔭功湯選擇。我揀咗魚蛋河粉配船湯、豬肉丸米粉配船湯。鴨血金邊粉配清湯,泰式船麵湯濃稠帶有濃郁肉香,加上香料芳香,味道鮮甜層次豐富。配上各種粉麵甚滋味,泰式魚蛋、豬肉丸口感爽彈。清湯就比較冇咁濃郁,但都清甜,鴨血嫩滑。泰式香茅豬扒河粉清湯,香茅的香味與豬肉的味道好夾,香茅味濃清新,豬扒肉質鮮嫩,河粉掛上清湯,口感滑溜鮮美。凍泰式奶茶味道濃郁。雪碧逢星期六、日有「我要食十碗」船麵競食挑戰賽,上榜有$120 禮券送,活動完結的冠軍更享全年免費食麵,有興趣嘅就不要錯過啦!

凍泰式奶茶味道濃郁。
雪碧

2023-01-10 25 瀏覽
荃灣食傳統泰式船麵 傳統細船麵三碗 $56河粉 船湯 泰式魚蛋金邊粉 麻辣湯 泰式扎肉米粉 冬蔭功湯(+$3)秘製泰式豬頸肉(+$5)雖然細細碗,但入面都有成四五啖,配菜又足,兩個女仔食三碗都會飽,又可以試吾好味,夠晒諗頭!最中意冬蔭功~船湯有啲似牛腩湯底 魚蛋勁彈牙星期六日重有競食挑戰賽 上榜有$120 禮券送,冠軍重可以全年免費食麵😆泰國特色小食拼盤(蝦餅、魚餅、炸雞棗、春卷) $98 另上泰式辣醬!最中意蝦餅 春卷皮薄超多料串串沙嗲牛肉(半打)$786串性價比幾高 如果有得一半牛一半雞就重開心🥳青檸梳打 $12凍泰式奶茶 $8湄南.河泰式船麵 (荃灣)荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2031號舖
荃灣食傳統泰式船麵

傳統細船麵三碗 $56
河粉 船湯 泰式魚蛋
金邊粉 麻辣湯 泰式扎肉
米粉 冬蔭功湯(+$3)秘製泰式豬頸肉(+$5)

泰國特色小食拼盤(蝦餅、魚餅、炸雞棗、春卷) $98
另上泰式辣醬!最中意蝦餅 春卷皮薄超多料

串串沙嗲牛肉(半打)$78
6串性價比幾高 如果有得一半牛一半雞就重開心🥳

青檸梳打 $12
凍泰式奶茶 $8

湄南.河泰式船麵 (荃灣)