2019-12-31 3223 瀏覽
想去前粉嶺裁判法院好耐,趁著聖誕假期, 走去看看。這個被列為香港第三級歷史建築,被活化 成為青協的領袖學院。可以感受一下無間道嘅拍攝場地,可以扮演法官,律師,幾有趣。旁邊有座小白樓,一看已知是間café,因 外面已經木枱和椅,供客人進食。還有本地農作物,盆栽,花卉可供選購。先入去歇息一下,一人一杯飲品,好可惜當時食物只淨蛋糕選擇,冇緊要啦。粉紅佳人有野莓,士多啤梨,梳打,士多啤梨雪糕組合,飲品一上枱時好多泡沫,攪勻咗就變咗奶昔咁嘅樣子,甜甜酸酸, 好靚好夢幻。抹茶latte用上宇治抹茶粉,加上咖啡,好舒服。伯爵茶卷蛋清新這裏環境舒適,少女侍應笑容可掬。餐廳支持本地農業,又坐落粉嶺火車站附近,行幾分鐘就離開煩囂,休閒享受一下, 會再來,support
想去前粉嶺裁判法院好耐,趁著聖誕假期, 走去看看。

抹茶latte

用上宇治抹茶粉,加上咖啡,好舒服。

抹茶拿鐵

清新

2019-12-25
抹茶拿鐵
2019-12-13 399 瀏覽
平日5點半左右到,本身餓餓地想食個意粉,點知店員話得返蛋糕。叫左個抹茶慕斯紅豆蛋糕,蛋糕頗細件,最最令人無奈係紅豆得2粒..,同行朋友叫左件香橙朱古力,佢覺得一般,頗酸。服務員態度良好,但長期失蹤人口,環境不錯。

服務員態度良好,但長期失蹤人口,環境不錯。
抹茶慕絲紅豆蛋糕
2019-11-30 495 瀏覽
環境非常之優美, 佈滿賞心悅目嘅花,佈置以簡潔為主, 令人非常舒服。採取自助形式, 鍾意飲水嘅我,添飲一啲都唔會尷尬!仲會有唔同嘅生果售賣既新鮮又靚。食物都係以健康為主 ,多菜少肉 ,調味得宜。
2019-11-29 554 瀏覽
經常乘車經過但都忽略了它,白白的很乾淨的一座建築物原來是粉嶺裁判法院改建的一個咖啡店☕️裡面的裝潢簡單舒服,空間感夠大,最愛它的原木長桌,裝飾擺設最適合打卡😍👍🏻👍🏻側腹牛扒、椰菜花薄片、核桃香草檸檬醬
—》牛扒尚算juicy,好在夠薄,否則會有點難咬👍🏻炸魚薯條、墨魚汁蛋黃醬、柚子酸—》炸魚夠乾身,不油西班牙海鮮飯—》基本上不是西班牙海鮮飯的味道,味道亦一般👍🏻👍🏻👍🏻慢煮五花腩卷、香炒羽衣甘藍、煙燻蘋果醬、焦糖菠蘿—》感覺是手撕五花腩燉肉,配蘋果醬及菠蘿一起吃有驚喜,令其更提味而不膩;但整道菜最欣賞炒羽衣甘藍,吸收了五花腩的肉汁,且沒有苦澀味,正👍🏻👍🏻大刀闊斧(斧頭豬扒、香草檸檬醬汁、松露薯條及田園沙律)—》豬扒夠嫩,味道亦很好,但薯條都被檸檬汁浸濕了軟掉了,有點扣分👍🏻👍🏻一鎚定音(韓式辣脆雞搥)—》雖然不是韓式味道,但味道不錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻海鹽熱朱古力—》朋友喝了其他水果類飲品,評價都不錯;我特別推薦這個熱朱古力,不像平時喝的水水的,而是厚身綿密,濃濃的朱古力味,一開始以為只是置頂的泡沫部分是這樣,但喝到底都始終如一,不得了👍🏻
經常乘車經過但都忽略了它,白白的很乾淨的一座建築物
原來是粉嶺裁判法院改建的一個咖啡店☕️

👍🏻👍🏻側腹牛扒、椰菜花薄片、核桃香草檸檬醬
—》牛扒尚算juicy,好在夠薄,否則會有點難咬

👍🏻炸魚薯條、墨魚汁蛋黃醬、柚子酸
—》炸魚夠乾身,不油

西班牙海鮮飯
—》基本上不是西班牙海鮮飯的味道,味道亦一般

👍🏻👍🏻一鎚定音(韓式辣脆雞搥)
—》雖然不是韓式味道,但味道不錯

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻海鹽熱朱古力

2019-11-27
$230.5
2019-11-26 355 瀏覽
人生就是要不斷的exploring,即使之前粉嶺的居民被鐵路和巴士停駛而困住了,不代表我們找不到環境好chill和食物不錯的地方。相信這間食肆都不會讓文青們感到陌生,因為它座落在舊粉嶺法院裡,無論環境和氣氛都好清幽和莊嚴,吃完後走去逛一逛都是不錯...食物方面都算是不錯,鱸魚煎得不錯,可惜特色的咖啡豆因為缺貨而無法品嘗,我就很喜歡我選的玫瑰咖啡,是使用真正的有機玫瑰水,入口很清新。

玫瑰咖啡
2019-11-19
15 分鐘 (堂食)
午餐
玫瑰咖啡
2019-11-25 328 瀏覽
四週環境優美,樓底高,空間感充足,枱用上整塊原木,也有很多鮮花,打卡一流。食物有高質西餐的擺盤和味道,特別喜歡嗰烤八爪魚,軟熟又有烤過的香味,汁酸酸地好開胃。西班牙飯口感好,好多香鮮,物有所值。斧頭豬扒經慢煮,好味😋 份量好大!牛扒用側腹所以比較韌,未算特別好味。甜品的法式多士,好看又好吃!傍邊係舊時的Magistracy Court, 因為我到訪時已經是晚上未能參觀。餐廳還好戶外的地方,相信日頭黎會更靚。

甜品的法式多士,好看又好吃!

2019-11-17 239 瀏覽
好好享受大自然所給予環境,珍惜相聚珍惜香港美好!秋天陽光☀️溫暖柔和光線特別美,在戶外深呼吸一口再呷一口咖啡,簡單就是幸福!再次光臨「添飲」感覺如一,溫馨服務體貼關懷,讓我過了一個 relax 下午。☕️Cappuccino 咖啡與藝術的創作,香濃咖啡幼滑奶脂制作出一杯我認為是滿載幸福的咖啡。🍰伯爵茶蛋糕同柚子蛋糕兩者味道獨出,香甜幼滑軟綿可口,我欣賞中間忌廉沒有膩口感覺。餐牌餐廳有提供素食者人士食物,選擇都有四款。

☕️Cappuccino

🍰伯爵茶蛋糕同柚子蛋糕

餐牌
餐廳有提供素食者人士食物,選擇都有四款。
2019-11-16
  • 伯爵茶蛋糕
2019-11-12 235 瀏覽
平時經過都冇為意. 今日諗唔到去邊食早餐一搵就發現左呢間咁有feel 既cafe門面好利落. 落地玻璃採光一流!可能因為今日係weekday. 人唔多坐邊自己選擇. 我就坐左係曬到太陽既窗邊位店入面仲有早前halloween 既decoration 都好有heart 好靚不得不提好鐘意佢播既playlist. 好多都係indie music 非常chill and cozy!然後menu 係hand sketch style 既插圖食物好多都要12:00先提供. 但都有brunch 既options飲品方面就有好多唔同既選擇選擇困難症既我..好難先決定左叫Earl Grey Latte 嗅落好重Earl grey 味 飲落首先突出咖啡味然後慢慢有earl grey 特有既甘味個比例好好!然後我叫左 牛油果多士 配 松露牛油 sourdough 有烘底. 上面有抹一層好似mayonnaise既sauce 牛油果都好大份下. 面頭有兩粒松露牛油我第一次試avocado + truffle butter 呢個combination係好好食. 好濃既truffle 味! 而伴碟既沙津菜都一d都
門面好利落. 落地玻璃採光一流!

可能因為今日係weekday. 人唔多
坐邊自己選擇. 我就坐左係曬到太陽既窗邊位
店入面仲有早前halloween 既decoration
都好有heart 好靚
非常chill and cozy!

然後menu 係hand sketch style 既插圖

飲品方面就有好多唔同既選擇
嗅落好重Earl grey 味
飲落首先突出咖啡味然後慢慢有earl grey 特有既甘味
個比例好好!
Earl Grey Latte

然後我叫左 牛油果多士 配 松露牛油
牛油果都好大份下. 面頭有兩粒松露牛油
係好好食. 好濃既truffle 味!
而伴碟既沙津菜都一d都唔hea
係新鮮而且有dressing過
真係一絲不苟!
牛油果多士 配 松露牛油

Overall 黎講
佢係粉嶺唔係平既. 不過佢真係對得起呢個價錢
食得出好有heart. 份量都好足!
我諗我會成日過黎咖!
2019-11-12
$125 (早餐)
Earl Grey Latte
牛油果多士 配 松露牛油
  • earl grey latte
2019-11-02 544 瀏覽
估唔到前粉嶺裁判法院活化之後,開咗一間咖啡店喺入面😯咖啡店環境好靚,外圍都係青綠一片嘅草地,採用落地玻璃將自然光引入室內,配上開放式咖啡吧台同廚房,裝修充滿文藝氣息🥰.除咗環境,食物水準都唔錯㗎!📍All day breakfast食物擺盤擺得好有心機,睇得出唔係亂咁放埋一碟。一盤入面有齊八種食材,夠豐富,可惜佢嘅墨汁麵包比較乾身,如果配埋牛油或果醬會好啲📍法典厚多呢度嘅餐牌都設計得好有法院特色,法典厚多其實就係肉桂法式多士配鮮忌廉同自家製藍莓醬,本身唔係好鍾意肉桂味,但呢個多士配上忌廉同藍莓醬就好夾,係西多士嘅創新版本🤣📍常餐常餐係入面最平嘅嘢食,因為佢42蚊就有碟貓耳朵意大利粉同普通咖啡/青蘋果石榴梳打。估唔到普通嘅貓耳朵意粉、肉碎、青豆同蕃茄都可以炒得咁香咁好味,應該係用咗牛油嚟炒香。青蘋果石榴梳打嘅石榴味好出、好清新,但就唔係好飲到青蘋果味。📍自選咖啡全店最大特式係可以自選三種咖啡豆嚟沖咖啡,如果唔識選擇,店員仲可以介紹比你聽添!.美味指數:4️⃣/5抵食指數:3️⃣/5再食機率:80%
估唔到前粉嶺裁判法院活化之後,開咗一間咖啡店喺入面😯

除咗環境,食物水準都唔錯㗎!
All day breakfast

午餐
法典厚多
貓耳朵意大利粉
2019-10-25 228 瀏覽
這是一個讓人累了休息;再次出發的地方。從和合石坐的士過去只需5分鐘。一走進前裁判法院範圍,抬頭一顧,不難發現一株能治癒你繁亂心情的樹。走前幾步,便會發現一間白色外牆的 café ,門外種著幾株植物,充滿清新的氣味。友人與我坐在門外的 bar 檯位置,正因立秋以後更見涼快。bar 檯上放置小小的盆栽點綴你眼前的風景,令你精神一振。因為過了午餐時間,只好點一個墨西哥脆餅,再加一杯朱古力咖啡。起初以為墨西哥脆餅會是一般在酒吧裡吃到的Nachos,原來非然。☕它是將芝士加入紅椒內,沾上炸粉而成,吃起來很特別。在此環境閒著,喝喝咖啡,將你的憂慮一掃而空。

在此環境閒著,喝喝咖啡,將你的憂慮一掃而空。
2019-10-20
2019-10-24 270 瀏覽
等了又等,粉嶺終於有一間有cafe感覺cafe,高高的樓底,落地透光玻璃及原木餐桌,清新自然,柔和舒適。近午餐時間到訪,因周未原故,人流較多。All Day Breakfast以此為brunch真的是滿足,先是份量充足,一定會飽,另外是種樣多,不怕悶。左上角紅色的其實是煙三文魚,店家將之轉成紅色是有驚喜的。多士脆、薯角香口、香腸略嫌多油~另一個亮點是炒蛋啡菇,炒蛋滑又厚,反而菇不算太厚兩個配搭起來剛剛好cafe又怎會錯過試試咖啡玫瑰latte帶玫瑰花香的咖啡,真的為all day breakfast解解膩,讓cafe的悠閒感一次回來了。

All Day Breakfast

左上角紅色的其實是煙三文魚,店家將之轉成紅色是有驚喜的。

多士脆、薯角香口、香腸略嫌多油~

另一個亮點是

炒蛋啡菇,炒蛋滑又厚,反而菇不算太厚
兩個配搭起來剛剛好

cafe又怎會錯過試試咖啡
玫瑰latte

2019-10-08 2553 瀏覽
一日未離開,日子難過也要過,繼續補記上月初與友人在粉嶺 添飲咖啡館 的一頓下午茶。這間 Cafe 位於活化重開的前粉嶺裁判法院旁邊,外邊盡是圍欄,要經大閘才能進去;白色的建築富有英國殖民地的簡約風格,四周又一片青綠,予人休閒舒適的感覺。大概 Cafe 的條件太吻合文青們的要求,週日下午2:30pm的場內幾乎全滿(照片中的空位是因為拍於4:00pm離開之時!),我們2大3小也花了好些時間才找到座位。   可能當時臨近中秋,店內也賣著各式水果,如果不是拎著太多東西,也有心動想入貨的! 同樣都是兩孩家庭,少不了聊到移民打算,但未有定案前還是先醫飽肚子吧。小店有個 Carbonara + 果汁的下午茶餐,意粉味道很不錯,就是份量有點少,三小孩不太夠喉啊~   還好 All Day Breakfast 也很快上檯了,內容豐富包括腸仔、煙三文魚、炒蛋大啡菇、墨汁包、炸薯角及沙律,當中不少都是小孩愛吃的東西,一起分享最愉快。至於兩位媽媽,就主攻健康清怡的牛油果沙律,以及後來登場的牛扒三文治。食物味道不算突出,但也是中上質素,用料又不差,大家都收貨了。       最特別其實是 Earl Gr

最特別其實是 Earl Grey Latte,柔柔啡香中真的有伯爵茶的佛手柑芳香,我很喜歡。埋單$400,性價比不錯,附近居民可一試~
2019-09-08
2019-10-05 548 瀏覽
10月1號過咗嚟粉嶺行下新景點,之前已經見過廣告介紹有一間cafe幾靚,諗住過嚟打下卡的確環境同食物都係幾好,不過服務態度我就覺得麻麻,可能因為假期佢都冇預計咁多人,剩係得一個樓面幫手,我哋其中一個嗌咗常餐,包左一個意粉同埋一杯梳打,佢覆單嘅時候話係pink lady, 明明個餐牌就唔係依個名,我就問佢係唔係蘋果梳打,之後佢又話係pink lady囉,okok,咁嘅態度我都唔敢講咁多嘢結果咪真係落錯單,幾難先搵到另外一個改單,真係唔明點解會落咗另外一樣野,覆單又咁惡不過食物同埋環境的確幾好,應該真係多人先咁,希望之後唔係咁

不過食物同埋環境的確幾好,應該真係多人先咁,希望之後唔係咁
2019-10-04 356 瀏覽
10月3 秋意濃、晴天狠事隔個幾月後再光臨,為平日的苦悶加添味蕾上的刺激色彩,難怪令我朝思暮想第三次到來,終於試齊三款店來招牌咖啡豆的latte:Leader Latte,果香濃、淡淡葡萄乾香味,入口微帶甘酸,後勁有葡萄乾的鮮甜,混合綿密奶泡,就似牛奶、提子乾、咖啡共舞,易入口絕對適合淺嘗咖啡迷煎海爐魚柳、芹菜頭薯蓉、青豆、海膽忌廉汁:清新健康之選,外皮煎得金黃鬆脆,刀鋒輕敲外皮的清脆嘹亮,極度治癒,肉質嫩滑,配以青豆芹菜頭薯蓉,淡淡的調味,帶出魚香鮮味;配角海膽忌廉汁都令魚柳味道層次昇華上另一層雙層檸檬乳酪芝士餅:之前一直缺貨,今次終於有,擺盤精緻、桂花伴碟再襯鮮花一支,美極,聰明地採用乳酪,令檸檬芝士餅清新而不膩,再加上店員用心解凍後上碟,鬆軟感令芝士餅猶如海線蛋糕,絕對要試
10月3 秋意濃、晴天狠

Leader  latte
煎海爐魚柳
雙層檸檬乳酪芝士餅
Leader  latte
煎海爐魚柳
雙層檸檬乳酪芝士餅
2019-10-01 441 瀏覽
最初知道粉嶺有呢種咁有heart, 環境又好似好舒適嘅Cafe,對街坊黎講真係一大喜訊。今日下午去到,人超多,但發現全店只得一個人做哂攞位,落單,上菜,收錢,已心知不妙。 三個人點左三個卷蛋同咖啡,芒果卷蛋同東海堂差唔多,但收$42。咖啡味同earl grey 味好食好多。食完卷蛋咖啡都未來,去追左兩次order, 超口渴,出去自助水吧,冇哂水,最黎又追又等左成個鐘都冇咖啡的蹤影。第三次出去問,佢話之前出錯左。最後都冇再等了。坐低咁耐都冇人來收台,成台紙巾餐具冇人理,唯有撥埋一邊照食。差不多半個鐘後有人來出收台,竟然先收隔離冇人坐的吉台。真係唔知佢地 如何調教收接收碗的次序..其實我唔想寫呢個負評,老闆係用心經營,但都必須反映管理上人手上有好嚴重的問題,需要正視,因為相當影響客人用餐的整個過程。希望係不久將來見到佢哋會有改善。