2019-07-19 121 瀏覽
在泰國廚房用膳後,來到對面的添飲咖啡館買咖啡和蛋糕。純白建築文青風十足,也隔絕了外邊的漫天暑意。鮮奶咖啡用普通外賣杯盛載,奶味過重,咖啡香欠奉,索價$45,不推薦。熱情果慕絲蛋糕 (8/10): 慕絲不會過甜,更突顯內餡水果的甜味,很清新。柚子卷蛋 (8/10): 和慕絲一樣清新,忌廉很幼滑,但有機會還是想試試沽清的伯爵茶卷蛋。

外賣自取
2019-07-18 174 瀏覽
多謝好朋友今日帶我黎試新野!今日真係boiling hot, 但最開心係係呢間cafe過左個悠閒既下午!入到餐廳發現要等位,等左大概15分鐘到就有位啦!一入到去感覺就好舒服好relaxing, 我最中意呢棵樹。「成功就是簡單的事重複做!」Menu~ 我中意佢地好用心design既menu.我地兩個坐低左就即刻比Avocado toast吸引住😍😍😍😍,之後再叫多個卡邦尼意粉既Set. 果然個toast冇令我地失望,仲好有驚喜!每份toast仲有半個牛油果係上面!個toast食落似係自家製麵包,唔係普通多士。最點睛係係牛油果上既Truffle butter, 牛油果令到個包冇咁膩,而黑松露牛油亦為成個toast加添另一份味道!食完呢個咁refreshing既toast, 意粉麵黎左。賣相唔錯,呢款意粉比平時食既意粉粗,如果意粉再入味啲就好啦!我地再嗌左杯野飲,我嗌左玫瑰花茶,好朋友就嗌左跟意粉既石榴梳打。花茶既description話會開胃,黎到果陣好吸睛,連個杯都係好講究好靚!飲果陣係會苦,但我諗係因為我唔係好慣花瓣既味🤭可以無限加水,慢慢飲慢慢嘆!朋友果杯石榴梳打一點坐到三點都冇人趕

「成功就是簡單的事重複做!」

Menu~

我中意佢地好用心design既menu.

卡邦尼意粉

可以無限加水,慢慢飲慢慢嘆!
朋友果杯石榴梳打

一點坐到三點都冇人趕,諗住臨走前食件蛋卷,點知賣哂😭😭😭😭😭 賣單果陣見到有個角落係賣盆栽。話說我地坐bar枱就有棵好可愛既盆栽,點知係呢個角落都見到一盆一模一樣既!

結果我就同我好朋友一齊買左佢返屋企,老闆仲好耐性咁同我地講點樣種同埋點樣施肥!🥺🥺

多謝cafe為我同我呢位好朋友帶來一個咁開心放鬆既下午,望住出面個景,有一下我以為我唔係香港!

2019-07-18
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2019-07-15 198 瀏覽
地點在活化項目, 北區裁判司處, 鄰近粉嶺火車站行路約10分鐘。今次試dinner, Dinner time 6:30-9:00pm, last order 約8:15pm 餐牌精簡, 主菜十飲品nice奄列有蛋汁加上了芝士(無肉 ) 之選是晚特飲夏威夷木瓜奶, 味道是没有添加糖水!還有很多coffee選擇, 大家有機會可試試。煎鱸魚忌廉汁跟青豆及薯蓉, 青豆口感綿綿的。松露薯條甜品熱情果椰子mousse cake味道一般,但碟子佷美。

餐牌精簡, 主菜十飲品nice

奄列有蛋汁加上了芝士(無肉 ) 之選

煎鱸魚忌廉汁跟青豆及薯蓉, 青豆口感綿綿的。

松露薯條

甜品熱情果椰子mousse cake
味道一般,但碟子佷美。

2019-07-14 216 瀏覽
驚喜!竟然可以係粉嶺食到一間咁有質素嘅cafe,無論食物嘅精緻度以及職員嘅服務態度,都值得一讚,不得不提及甜品嘅cake roll做得都好出色,希望大家有機會都支持下
All  day  breakfast
Pork
Fish
Cake  roll
All  day  breakfast
Fish
Cake  roll
2019-07-13 132 瀏覽
遠道前來這間有心小店,中午到步時剛未有空座,把門小妹妹職員告之到後門等候,我明白亦照辦。時間溜過,等侯客人亦開始多。35分鐘後突然有職員大聲叫飛號,那時我才知道要取飛!心情有點無奈。我再進店內和職員解釋情況,但他只繼續派飛給其他人客,直至無人後才給我一張新輪侯號碼,對話其間他只冷冷說要盡快安排,但無歉意亦冇望我一眼!好吧,我還存一𢇁希望可快點被安排入座,只可惜他的敷衍答應亦如我所想並無兌現。再過十分鐘,我交回手上的票號,失望離去。後想:眼見店內人客有一家大小,朋友、長者、年青人,每個人亦和顏笑面;食物亦好看,應該是個有心經營的好地方!但只差那一點點。希望你們放一點心在職員培訓上,職員亦放一點心在客人上。14 號飛的人上
再過十分鐘,我交回手上的票號,失望離去。
14 號飛的人上
2019-07-11 250 瀏覽
最近粉嶺裁判處翻新後多了間咖啡店 ,餐牌菜名古靈精怪,因此趁假期跟媽媽來一試。當然少不了點個Avocado on toast🥑牛油果新鮮creamy,平時餐廳多數只會在sour dough其中一面塗橄欖油,但這兒兩面都有,烤得格外香脆。牛油果與麵包中間加了一層牛油果醬,檸檬汁的份量下得恰如其分,唯沒有poached egg就好似未夠holiday mood。想飲肅靜咖啡,但糖漿用光了,那轉點了杯龍眼咖啡。桂花味清香,加了蜜糖就更順喉,比得上以前在工業村那間farm to table的咖啡店賣的蜜糖咖啡。雖然我飲開齋啡,但這一杯真的可以加進我未來屋企的drink list啊!媽媽點了all day breakfast🍽煙三文魚用紅菜頭汁染色,賣相吸引,炒蛋腸仔薯角等均在水準以上,不錯!本身以為這類玩食字的餐廳會著重gimmick,而味道則為其次;今次喜出望外,是食物質素令我想再去光顧品嘗其他菜式。

當然少不了點個Avocado on toast🥑

媽媽點了all day breakfast🍽

2019-06-07
$150 (早餐)
2019-07-08 191 瀏覽
【🏖暑假好去處 - 北區】喵奴我哋一家搬咗嚟北區都有年半時間。講起北區,大家都會皺晒眉頭,淨係會諗起「普通話🗣」同「行李篋🧳」吧!不過撇除火車站附近,其實北區都有好多值得參觀同遊玩嘅地方嘅。我之前都介紹過以下兩個地方:暑假就開始,嚟緊我會同大家多啲分享吓北區值得食/ 玩嘅地方,歡迎大家俾啲意見我,等我呢個港豬繼續 #開發大西北。香港人,係時候齊齊光復北區啦🎉!今次同大家去發掘好餐廳,佢係位於 #粉嶺消防局 對面,座落 #前粉嶺裁判法院 旁邊,係一座英國殖民地嘅建築。當日上午金寶湯去咗返學,老公放假,所以就帶羅宋湯去呢間餐廳食個早餐🍳。真係估唔到北區竟然有一間咁有heart❤️嘅餐廳。一間餐廳有冇heart,其實由你入門口個下已經感受到。一入去已經花香撲鼻💐,成個餐廳佈置簡潔,但又會見到係精心佈置過;餐廳中央有個特大木造檯,牆上有個平面樹裝飾🌳,樹上寫滿鼓勵說話。每張檯上都有唔同植物裝飾,初時以為咁靚係假花,仲俾羅宋湯摸,點知發現原來係真花🌺!難怪一入餐廳就咁香。入咗餐廳感覺自己好似去咗歐洲啲cafe咁relax咁舒服,任何一個地方都係打卡勝地📸!廚房係開放式,隔離定期就有唔同新鮮生果🍊擺
【🏖暑假好去處 - 北區】

廚房係開放式,隔離定期就有唔同新鮮生果🍊擺賣,有啲仲係本地有機生果嚟。入口隔離亦放滿不同植物🌿,貼上價錢售賣。佢地仲有heart到,每款植物都貼上簡介📝,每日淋幾多次水,幾耐施一次肥,令人一目了然,可以選擇適合自己種嘅植物。

食物方面,我哋叫咗All Day Breakfast 同奄列,都係中上,食材好新鮮,味道一流,炒蛋加咗啲醬料,好好味喔!老公話佢杯咖啡☕️好香好香,佢想飲兩杯添呢!

‼️其實隔離嘅前裁判法院經活化後已經免費開放,我就冇入去參觀,不過大家食完個all day breakfast後可以同小朋友去參觀吓呀!
2019-07-06 233 瀏覽
每人都有一個夢想,我夢想就是開一間悠閒自在舒服寫意的咖啡店,地點要在郊外有寧靜同大自然感覺,可讓人安靜下來!放鬆下來!慢活地品嚐一杯咖啡,好好欣賞時光,話就說回來我就暫時未能實踐到夢想,這天卻讓我找到這間可讓我停下來休息一下再走更長路的咖啡店「添飲」。🤞🏻OKINAWA BLACK $47先欣賞後淺嘗呷一口,味道是香濃幼滑甘醇的,好喝的咖啡加上藝術更是心曠神怡賞心悅目。👍EARL GREY CAKE ROLL $40有咖啡又起能沒有甜點這個最佳拍檔呢⋯⋯軟滑的忌廉被一層鬆軟香氣四溢的伯爵茶蛋糕卷,一小口送進口裡香軟順滑甜度適中。$88 下午茶時光店內用樹木做檯充滿了大自然氣息!
🤞🏻
OKINAWA BLACK $47

EARL GREY CAKE ROLL $40
有咖啡又起能沒有甜點這個最佳拍檔呢⋯⋯

$88 下午茶時光

店內用樹木做檯充滿了大自然氣息!

2019-06-25
2019-07-05 281 瀏覽
位於前粉嶺裁判法院,從粉嶺火車站步行约5分鐘便可到達,從上水市中心乘的士去也是廿多元。純白的外牆,配上門外綠油油的草地,充滿田園氣色;室內佈置簡潔,中間放有一張長長的大木枱,四周插滿鮮花,文青味十足。去了幾次,下午茶時段只供應飲品和甜點,餐牌設計成公文袋式樣,除面頁有中文外,其餘全是英語,由於只設散叫,午茶一件餅一杯咖啡也接近百元消費,绝不便宜。(補充:六月尾再去已有咸點供應。)三款卷蛋各有特色。西柚卷蛋,雪白的外層上放有-朵紫白色的小花,外型清雅吸引,海綿蛋糕鬆軟濕潤,忌廉滑而不腻, 充滿淡淡的柚子香,十分可口。伯爵茶卷蛋茶味濃郁, 比西柚卷蛋乾身,棉密且口感鬆軟,食後有回甘茶香。店內提供新進口水菓,可外賣和堂食,十分特別。添飲咖啡館旁邊是前粉嶺裁判法院活化而成的 「香港青年協會領袖學院」, 學院保留了原有的典雅建築風格,品嚐咖啡後,不妨順道參觀古蹟, 絕對是消閒好去處。

(補充:六月尾再去已有咸點供應。)

三款卷蛋各有特色。

店內提供新進口水菓,可外賣和堂食,十分特別。

2019-06-14
2019-06-27 604 瀏覽
有市區朋友入來探訪,所以找間特別地方同她食個靚靚早餐,經朋友介紹下話這間餐廳係由用心年輕經營的,就去試試。餐廳簡潔裝修,地方不太,有個用木做的大平面樹板,板面寫上不同意思句語,都有藝術特色。有大透明玻璃窗望外面,品嚐早餐時望到外出風景都好舒服的感覺。食物方面,餐牌係一般西餐,食材新鮮👍🏼,烹調水準都好😋份量都足夠,只是款式不多,即磨咖啡☕️有水準👍🏼早餐時段都沒有套餐,飲品要另order,所以吃個早餐都真的不便宜🥴。但享受一個優靜的早餐的話都超值👍🏼
2019-06-17 629 瀏覽
近年上水嘅藥房越開越多一間舊墟嘅cafe係我中學時期同假日抖氣嘅地方可惜佢都係避唔過房地產嘅魔掌。。。離開咗我哋最近佢喺粉嶺以全新面貌再回歸服務北區街坊好難想像粉嶺會有一個咁嘅地方而且環境舒適都幾大,亦可以作一個打卡點haha我喺5月嘅一個星期六去嘅我諗咖啡館都冇諗過會有咁多人去每個cook同侍應都冇停過我3點左右去熟食已經全部冇晒叫咗幾隻咖啡都好好飲 真材實料甜品都好出色特別highlight呢個mint coffeeMint liquor+咖啡 當係cocktail咁飲都幾特別ps唔甜咖 有酒精咖 haha下次去試更多野先再同大家分享
近年上水嘅藥房越開越多
一間舊墟嘅cafe係我中學時期同假日抖氣嘅地方
可惜佢都係避唔過房地產嘅魔掌。。。
離開咗我哋

最近佢喺粉嶺以全新面貌再回歸服務北區街坊
好難想像粉嶺會有一個咁嘅地方
而且環境舒適都幾大,亦可以作一個打卡點haha

我喺5月嘅一個星期六去嘅
ps唔甜咖 有酒精咖 haha

下次去試更多野先再同大家分享
mint  coffee
mint  coffee
每次搭小巴入粉嶺經過站旋處都會見到前裁判法院估唔到原來入面活化左 入面有另一片小天地 閒日的早上食個早餐 人流唔多餐廳播的係容祖兒的歌 慢慢食個早餐真係好寫意 Latte (Mate) $45Flavor: Balance/ Syrupy body/ wonderful sweetness/ roasted almond aftertasteBlend: washed Brazil, Colombia, Ethiopia and (tiny) India Robusta店員好親切 要介紹唔同的烘焙的豆 然後再推介岩自己的口味咖啡質素不俗 不過咖啡的價錢比坊間的咖啡店貴 Avocado on Toast, Tomato Flakes, Truffle Butter $78Toast的size比我想像中細 但使用的材料新鮮多士上面仲有牛油果醬 再鋪上一大半牛油果個松露牛油好香 味道算係唔錯但因為本身都有牛油果 再加埋有點over左 而家北區多個悠閒的地方行下食下野 值得支持!

每次搭小巴入粉嶺經過站旋處都會見到前裁判法院
估唔到原來入面活化左 入面有另一片小天地

閒日的早上食個早餐 人流唔多
餐廳播的係容祖兒的歌 慢慢食個早餐真係好寫意

Latte (Mate) $45
Latte

店員好親切 要介紹唔同的烘焙的豆 然後再推介岩自己的口味
咖啡質素不俗 不過咖啡的價錢比坊間的咖啡店貴

Avocado  on  Toast,  Tomatoes  Flakes,  Truffle  Butter

Toast的size比我想像中細 但使用的材料新鮮
多士上面仲有牛油果醬 再鋪上一大半牛油果
個松露牛油好香 味道算係唔錯
但因為本身都有牛油果 再加埋有點over左

而家北區多個悠閒的地方行下食下野 值得支持!
2019-05-30
$130 (早餐)
2019-06-03 825 瀏覽
地鐵站走過去要五至十分鐘地點有點偏遠 正因附近沒有什麼商場是一幢式建築物 感覺置身在外國裝還是簡約風格=All Day Breakfast=選了份最豐富的 焗大啡菇 上層配了滑蛋 口感不錯紅菜頭三文魚 只是顏色畀染紅了味道其實吃不出來 薯仔 邊邊煎得有點脆 有點微辣還有香腸 茄汏豆 奶油麵包=Hazelnut Latte=他們用的咖啡廳很香 榛子味也挺香的雖然不太喜歡喝甜的咖啡吃飽喝足之後去了旁邊的舊新界裁判處是開放給遊人參觀
地鐵站走過去要五至十分鐘

2019-05-25
早餐
Hazelnut  Latte
2019-06-01 534 瀏覽
We order a regular meal, chicken ears spaghetti, the taste is strong , so the size is little, if the average man may not be full. Originally, I wanted to have a green pomegranate combed with a meal list, but I have already sold it, turn it to the left orange juice, and drink it normally. Also order the all day breakfast, one avocado on toast m, tastes good, but the same amount is less. There is a black truffle sauce on the avocado, which greatly enhances the taste of a toast.

2019-05-19 910 瀏覽
餐廳沒有大招牌,架車係搭車經過難啲留意到。但係法院下面,吸引到唔少文青,同附近居民,重點是大部份都是香港人!正 ! Server 俾左兩份餐單,一份主要飲料,小食及常餐;一份main。 點左個常餐,雞耳朵意粉,味道唔錯偏濃,可能比較多人叫,所以但份量較少,如果一般男士就未必夠飽了。本來想試餐單已配的青石榴梳打,可惜已經賣哂,轉左橙汁梳打,正常飲品。另外點左個all day breakfast其中一個 avocado on toast m, 味道可以,但同樣份量較少。avocado上面有啲黑松露醬,大大提升成個toast的味道。有機會會再試佢地既咖啡同豬扒,聞說唔差,期待!值得一提服務態度不錯!可能大家香港人,呢邊節奏唔夠,大家都幾有禮!

有機會會再試佢地既咖啡同豬扒,聞說唔差,期待!

15 分鐘 (堂食)