2019-01-14
深水埗真系好多又平又好食的小店,今次要介紹的就係呢間裝潢好有80年代風味的甜品店 <<深深甜品>>。深深甜品既裝修行懷舊路線,一行入店內就見到掛了掛了不少港式懷舊物品,好特別好有心思呢望住餐牌上面近五十款甜品,有選擇困難症的小妹用左足足十分鐘終於簡到兩款甜品!!!!!!!!!叄元豆花<$33+2(雪榚))>呢碗叄元豆花吾簡單呢,有齊豆花, 芋圓, 地瓜圓, 黑糖珍珠, 紫薯西米,加兩蚊仲可以整多球香草雪榚!!!味道方面,一個字,正!!!!!!特別想讚下佢個豆花,好嫩滑又夠豆味,好食到停唔到口呀!!!上面就放左黑糖珍珠鮮奶, 另一半放左紫色既紫薯西米其次要讚下個芋圓, 地瓜圓,好煙韌Q彈, 又有淡淡既芋頭地瓜味,芋圓仲有芋頭粒TIM,好味道YEAH~加埋其他配料一齊食,好有層次感,一D都唔單調呢。三十五蚊食到咁高質的甜品好開心呢!台式仙草凍加芋圓地瓜圓 <$20+7>相比叄元豆花,呢個台式仙草凍加芋圓地瓜圓 就真系有D遜色喇 >_<仙草幾滑溜,一開始食覺得幾正,但系食多啖就覺得陣味有D單調....芋圓同地瓜圓
叄元豆花<$33+2(雪榚))>
叄元豆花
味道方面,一個字,正!!!!!!
特別想讚下佢個豆花,好嫩滑又夠豆味,好食到停唔到口呀!!!
上面就放左黑糖珍珠鮮奶, 另一半放左紫色既紫薯西米
加埋其他配料一齊食,好有層次感,一D都唔單調呢。
三十五蚊食到咁高質的甜品好開心呢!
台式仙草凍加芋圓地瓜圓 <$20+7>
台式仙草凍加芋圓地瓜圓
芋圓同地瓜圓都系一樣好好食,不過俾我簡多次,我會嗌兩碗叄元豆花 hehe
Overall 黎講,深深甜品D甜品真心幾高質,得閒經過深水埗再encore!!!!!!!!