2023-11-21 509 瀏覽
開頭以為哩間係打邊爐,不過朋友話係咩都有得食😅可以飲茶食點心,又可以食日本野魚生飯,就帶左我去試。哩間都好多人,上到去都要等位,所以都要預d時間手排隊lunch hour我就簡左食酸菜魚,因為個價錢幾抵,同埋好耐冇食。老壇酸菜魚二人套餐 ($198)份量好大,魚肉夠多,我食過有d係水就大大碟,魚就得幾塊,所以哩到算唔錯,配料都齊備,有蓮藕寬粉等。+花甲($38)我自己好中意食花甲,所以都另外加左,真係好鮮味同夠大隻。而且仲有好多唔同配菜選擇,非常多元化。柚子蜜耶汁糕3件($26)最尾食埋個甜品,唔會太甜,耶汁味濃,推介👍🏻茶位($9/位)呢度每位都有獨立茶包自己選擇

哩間都好多人,上到去都要等位,所以都要預d時間手排隊

老壇酸菜魚二人套餐 ($198)

+花甲($38)

柚子蜜耶汁糕3件($26)
最尾食埋個甜品,唔會太甜,耶汁味濃,推介👍🏻

茶位($9/位)
呢度每位都有獨立茶包自己選擇

2023-11-13 940 瀏覽
星期三我上午去觀塘上堂,老公下午去觀塘面試,約了一起在觀塘淥鼎記飲茶。茶芥$9一位,這裡用的是茶包,要了香片,還要了一罐可樂。香芋天鵝酥外層酥酥地,包著綿綿的芋頭和肉碎。蟹籽龍皇燒賣大大粒,飲茶一定要吃燒賣。松露帶子腸黑松露味很出,腸粉皮薄嫩滑,帶子薄薄一片。黑松露赤螺三文魚酥酥皮鬆化,餡料充足,不錯。黄金蝦餃皇蝦很大隻,好吃。太極黑糖馬拉糕甜度剛好,不會很甜,正宗馬拉糕的味道,做成太極圖案很有趣。五年陳皮牛肉球非常大顆飽滿。芝麻肉鬆米網腸粉口感脆脆地,餡料豐富,美味可口。
茶芥$9一位,這裡用的是茶包,要了香片,還要了一罐可樂。
香芋天鵝酥
外層酥酥地,包著綿綿的芋頭和肉碎。
香芋天鵝酥
蟹籽龍皇燒賣
大大粒,飲茶一定要吃燒賣。
松露帶子腸
黑松露味很出,腸粉皮薄嫩滑,帶子薄薄一片。
松露帶子腸
黑松露赤螺三文魚酥
酥皮鬆化,餡料充足,不錯。
黑松露赤螺三文魚酥
黄金蝦餃皇
蝦很大隻,好吃。
黄金蝦餃皇
太極黑糖馬拉糕
甜度剛好,不會很甜,正宗馬拉糕的味道,做成太極圖案很有趣。
太極黑糖馬拉糕
五年陳皮牛肉球
非常大顆飽滿。
五年陳皮牛肉球
芝麻肉鬆米網腸粉
口感脆脆地,餡料豐富,美味可口。
芝麻肉鬆米網腸粉
2023-11-08
2023-11-13 710 瀏覽
今日食嘅套餐係淥鼎記—小寶套餐(120分鐘火鍋放題),主菜選擇左酸菜魚(小辣),由於主菜都重口味,所以火鍋湯底擇左清啲嘅澳門豬骨鍋。我去左拎調味料嘅瞬間,一番埋位已經成枱都係食物!效率十足!.前菜有麻辣金錢肚、酸辣鳳爪、涼拌木耳、台式腸仔,賣相吸引好食,最鍾意係酸辣鳳爪,非常開胃!酸菜魚份量十足,魚片數量非常之多,食落嫩滑入味,仲有薯粉、芽菜、萵筍、蓮藕等配料,湯底飲落鮮甜酸辣,好食!推薦!我同朋友兩個女仔淨係食呢一個主菜都飽左7-8成😂澳門豬骨鍋,一開始以為呢度嘅豬骨湯底都係味精湯底,估唔到非常之足料,湯底有兩舊大豬骨,仲有粟米蘿蔔等配料,就咁飲味道鮮甜!火鍋配料嘅選擇都非常之多,牛肉、豬肉、羊肉、海鮮、丸類、餃子、蔬菜等等,推薦鵝腸、韓國生蠔、海蝦!除咗火鍋配料選擇多,飲品選擇都好多,仲有自家製茶同竹蔗茅根,可以清下熱氣!

2023-11-09 690 瀏覽
小寶套餐 $238/位套餐非常多元化, 有前菜、主菜、任食火鍋, 性價比嚟講真係無得輸, 而且食物質素亦相當唔錯, 我同朋友食完都好滿意, 大家都話下次再嚟. 錦繡前菜一坐低餐廳會先送上4款前菜, 包括泰式鳳爪、牛肚絲、涼拌雲耳、台灣腸. 鳳爪同牛肚絲味道都係酸酸辣辣, 非常開胃.主菜包括有老壇酸菜魚、藤椒烤魚、古法羊腩煲等,可以六選一, 我哋今次就揀左椰子雞煲, 雞肉份量非常充足, 值得一讚係雞肉真係好嫩滑, 配搭椰子湯, 令雞肉更加清甜.火鍋湯底亦都係六選一, 包括鴨血麻辣鍋、澳門豬骨鍋、馬來喇沙鍋等, 款式非常多元化. 而我哋就揀左花膠美人鍋, 鍋料都好豐富, 有杞子、紅棗, 仲有好多舊花膠, 撈極都仲有, 非常足料. 之後就到任食火鍋既部份, 除左可以qr落單肉料、丸類等之外,出面都仲有好多餃子、海鮮, 例如水魷、帶子等. 而肉類亦都有幾款, 今次就試左安格斯牛板翼、伊比利亞黑毛豬、紐西蘭羊肉, 全部肉質都相當不錯, 以套餐價錢嚟講, 絕對係非常抵食. 飲品區除左一貫常見既茶飲、汽水, 另外仲有自家既竹蓆茅根, 打邊爐最啱.
小寶套餐 $238/位

錦繡前菜

2023-11-06 872 瀏覽
經開觀塘同陪屋企人飲茶, 見到間幾新式又有精緻點心可以打下卡✌🏼😍上到去見到裝飾都幾用心 位置寬敞舒服,平日十二點半都8成滿! 應該幾唔錯,我估🤣黃金鮮蝦蝦餃王上邊有小小金箔裝飾,皮夠晒薄, 裏面大大隻蝦! 味道唔錯, 餐廳都好細心蝦餃燒賣都有兩件一籠 啱晒我呢啲想咩都試吓嘅人蟹籽龍皇燒賣呢一間嘅燒賣味道調味都唔錯我覺得加分為係佢嘅蟹籽出邊好多蟹籽都會好乾柴,完全係裝飾。 呢一間咬落去仲係有少少爆開一粒粒嘅感覺 👍🏻有口感 ! 香芋天鵝酥 推介💯外觀真係好似🦢裏面係有啲芋頭粒粒同埋應該係有啲叉燒醬 叉燒酥加少少芋頭個外皮薄之餘, 仲要真係好鬆脆鳳凰鮮蝦腸粉上面應該係有啲蛋絲, 裏面就蝦,皮嘅厚度適中。排骨飯可能因為佢日本係做日本餐廳, 所以排骨飯都係用珍珠米 !我都係第一次食排骨飯用珍珠米,口感幾特別! 柚子蜜桂花椰汁糕整體唔會好甜, 柚子蜜同桂花嘅味道淡淡清香清甜! 椰味唔太重所以唔會搶個味❤️呢間餐廳特別之處用散裝茶包,唔想飲茶嘅人可以嗌其他奶茶之類嘅嘢。 有啲fusion, 我見到仲有得嗌日本嘢,其實都幾適合一啲一大班人嚟食飯, 可以就晒唔同parties ! 買單嗰時見到佢話原來

黃金鮮蝦蝦餃王

呢一間嘅燒賣味道調味都唔錯
我覺得加分為係佢嘅蟹籽

香芋天鵝酥 推介💯
外觀真係好似🦢
裏面係有啲芋頭粒粒
同埋應該係有啲叉燒醬 叉燒酥加少少芋頭
個外皮薄之餘, 仲要真係好鬆脆

鳳凰鮮蝦腸粉
上面應該係有啲蛋絲, 裏面就蝦,皮嘅厚度適中。

排骨飯

柚子蜜桂花椰汁糕

呢間餐廳特別之處用散裝茶包,唔想飲茶嘅人可以嗌其他奶茶之類嘅嘢。 有啲fusion, 我見到仲有得嗌日本嘢,其實都幾適合一啲一大班人嚟食飯, 可以就晒唔同parties ! 買單嗰時見到佢話原來12點前離座免茶介免+1。👀 下次同屋企人再嚟食先。
1987 瀏覽
2023-11-06
  • 香芋天鵝酥
淥鼎記 地址: 觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓 #yauyau_觀塘 推薦指數:7.5/10 今次一年半週年紀念帶左女朋友去觀塘一間火鍋放題,一次過滿足女朋友打邊爐同食酸菜魚嘅願望。間嘢都幾抵食,唔會因為多左款式餸菜就俾啲差嘢,價錢同食物對比我食過一間喺佐敦又係食酸菜魚加邊爐放題叫倫X私房菜嘅好太多。 爵爺套餐無限時火鍋放題 $378/ppl (另收加一) 錦繡前菜(一次性) 都係啲基本小食,不過有誠意,有泰式鳳爪同牛肚絲啲高成本啲嘅嘢食。 日本直送時令刺身(一次性) 呢個有帶子、三文魚、大甜蝦、唔知咩貝類刺身同鮑魚,全部都好新鮮, 拍得住啲連鎖壽司店。 主菜 (六選一)(一次性) 我哋揀左酸菜魚,個麻香整得好好,有十二X嗰個feel,啲魚就冇麻辣風X嗰啲咁靚架啦,但都係中上貨式。仲有好欣賞佢冇特登放好多平嘅配菜落去借啲意塞飽你個肚,每樣嘢個份量係好reasonable,你食哂咁多樣嘢都唔會好飽,係好舒服咁食到最尾。 無限時火鍋放題 -包頂級手切牛x1 & 豪華海鮮拼盤x1(一次性) 湯底揀左莞茜嗰個,去到呢個位食埋佢送嗰兩碟靚嘅牛同海鮮,再食啲菜都飽架啦,成個用餐係好舒服。其他普
淥鼎記
地址: 觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓
#yauyau_觀塘 推薦指數:7.5/10

爵爺套餐無限時火鍋放題 $378/ppl (另收加一)

錦繡前菜(一次性)

日本直送時令刺身(一次性)

主菜 (六選一)(一次性)

湯底揀左莞茜嗰個,去到呢個位食埋佢送嗰兩碟靚嘅牛同海鮮,再食啲菜都飽架啦,成個用餐係好舒服。其他普通牛同火鍋配料係任叫,有出前一丁同女朋友最鍾意嘅魚皮餃。啲餃類好多款,食得女朋友好開心。

最尾有haagen dazs 雪糕,補充翻佢啲嘢飲都係任拎。

味道: 4/5
服務: 4/5
環境: 4/5
番兜: 4.5/5

#觀塘美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #觀塘打邊爐 #放題 #打邊爐 #淥鼎記
慶祝紀念
紀念日
2023-10-21 748 瀏覽
第一次黎鍾意佢唔限時由19:00 坐到23:00魚生全部都大大舊好好食中段食烤魚都好正條魚好滑最後打邊爐個麻辣湯底太激成煲都係辣椒同油不左幾碗油出黎🤭所有火鍋料都好味既不錯既火鍋店
2023-10-20
2023-10-19 531 瀏覽
第一次上去覺得場好大,人客都好多下,嘢食都幾好唔錯,嘢飲種類都多,甜品都唔錯,但係打邊爐最緊要冷氣夠,因為空氣已經唔夠流通,我同啲朋友個個都食到流哂汗咁,唔知係咪冷氣壞咗定熄咗。
1 分鐘 (堂食)
2023-10-10 1175 瀏覽
以前聚會多數揀夜晚出嚟食飯吹吓水,依家各自有家庭,想gathering? 夜晚唔得咪改晏晝囉,今次嚟淥鼎記食堂主套餐,限時2小時店員💁🏻‍♀️講解一輪任食套餐包咗d乜,正式開動酸菜魚■魚肉滑嫩,味道偏淡,重口味嘅我哋,只能說不過不失👌🏻◇四款小食◇鹹菜豬肚■好似湯渣🤧炸魷魚鬚■似朝早炸定,又凍又淋,魷魚又韌,難食👎🏻手拍青瓜■🆗️白雲鳳爪■朋友們話好食👍🏻◇肉類◇安格斯極佳級精修肥牛■第一輪已經唔掂,又嚡又難𡁻,第二輪情況如是,把L👎🏻,好耐冇試過第二輪就停手,究竟知唔知極佳嘅定義係乜😵美國安格斯牛板翼■講多無謂,睇圖,劣質🍌黑毛豬■口感唔得又嚡🙈◇海鮮◇海蝦、廣島蠔、鯇魚片、鯇魚腩,水魷,真係冇邊款好食,係海蝦最好,夠新鮮◇丸類◇手打蝦丸、墨丸、鯪魚丸、全部細細粒,口感冇乜,還有自助區提供各款丸類◇手工餃子◇多款餃子,算係任食項目中最出色🩷,因為其他食物實在好流◇自助飲品區◇多款飲品及自家特式飲料,不錯❤️ ☆☆以前幫襯過淥鼎記晚市,質素唔差,唔明白午巿放題反差咁大,食物質素同收費唔成正比,一致劣評

店員💁🏻‍♀️講解一輪任食套餐包咗d乜,正式開動

◇四款小食◇
鹹菜豬肚■好似湯渣🤧
炸魷魚鬚■似朝早炸定,又凍又淋,魷魚又韌,難食👎🏻
手拍青瓜■🆗️
白雲鳳爪■朋友們話好食👍🏻

◇肉類◇
美國安格斯牛板翼■講多無謂,睇圖,劣質🍌
黑毛豬■口感唔得又嚡🙈

◇海鮮◇

◇丸類◇

◇手工餃子◇
多款餃子,算係任食項目中最出色🩷,因為其他食物實在好流

◇自助飲品區◇
多款飲品及自家特式飲料,不錯❤️

2023-05-13
2023-10-08 682 瀏覽
之前成日去淥鼎記,主要是因為它的火鍋很好吃。最近聽朋友說午市的點心也很不錯,所以我決定來試試看!沒想到燒賣、蘿蔔糕和排骨鳳爪蒸飯都非常美味!燒賣外皮薄,內裡的肉餡鮮嫩多汁,味道迷人。蘿蔔糕的質感恰到好處,口感軟綿。排骨鳳爪蒸飯是我最喜愛的點心之一,排骨肉質鮮嫩多汁,鳳爪也非常入味,蒸飯香氣四溢,一口咬下去真的很滿足!淥鼎記的午市點心絕對值得一試。他們的菜品口味獨特,質量上乘。而且價格也相當合理。除了火鍋之外,現在我也找到了另一個讓我愛不釋手的理由。如果你喜歡點心,不妨前去淥鼎記一嚐,相信你也會被它的美味所征服!

2023-10-06 644 瀏覽
今次同二個朋友朋友試吓呢間觀塘火鍋店😋呢到好啱一大班人食~間舖好大係坐得幾舒服 👍 加一後大概每人$400內 🍭 送江南八小碟、活魚刺身、海鮮拼盤、牛小排及甜品!最正係佢冇限時 💯 1945入座食到 11pm 🕚 多款刺身及海鮮好新鮮~ ✔️ 佢哋提供養生火鍋及高質中式私房菜,如花膠鮮雞美人鍋、江南八小碟、海鮮大拼盤、重慶麻辣鮮雞煲好好味 另外仲有金牌手打丸,雞肉,猪肉等⋯⋯ 樣樣用料十足,而且食物到幾新鮮 👍🏻
今次同二個朋友朋友試吓呢間觀塘火鍋店😋

2023-09-11
  • 日本直送時令刺身
2023-09-25 751 瀏覽
慶祝朋友生日, weekend 7個大人食夜晚, 得一個session , 由6:30食到11點先嚟一堆前菜+刺身, 再食烤魚, 最後打邊爐, 呢種格式類似"家嫂", 食材質素,冇乜驚喜. 有QR code 再order 海蝦, 沙白 肉類, 但第二輪海蝦質素明顯下降, 肉霉, 反而沙白keep 到, 脹卜卜, 好食上菜速度算快, 除咗上面d 野食, 仲可以出去自助拎丸類 蔬菜, 野飲甜品只有一杯Häagen-Dazs , 仲要9pm 催你落order抵讚係食生日蛋糕, 無收切餅費, 仲借埋火機, 俾埋餐具👍🏼位位$378加一 , 試一次就夠

位位$378加一 , 試一次就夠

2023-09-23 969 瀏覽
因為係開飯book咗枱,所以唔洗等去到就有位👏🏻 午餐係點心時段,叫咗以下幾樣:酸菜魚荔枝球抹茶流心奶黃包太極馬拉糕蘿蔔糕熊仔奶茶👍:點心造型精緻可愛有創意,味道都有特色,可見師傅是花了心思係菜色上的;酸菜魚好食份量足,魚片一啲都唔腥,就算唔食魚的人都食金到👎:午市員工太忙,添水比較慢;碗筷有迹,記得要洗同抹下會好啲~總結:點心價位偏高,但造型精緻有特色,味道都唔錯,值得一試。午市雖然人多,但都冇趕客,我哋食足2個鐘,非常好👍

酸菜魚
荔枝球
抹茶流心奶黃包
太極馬拉糕
蘿蔔糕
熊仔奶茶

酸菜魚:聽聞呢間酸菜魚出名就order一試,的確唔錯,魚一啲都唔腥,份量好足,3個人食唔晒,叫小辣越食越辣😅
荔枝球:好睇又好食,大大啖嘅蝦滑,但有少少油膩嘅感覺,可以再乾身啲
抹茶流心奶黃包:應該係新嘢,之前係粉紅色,今次係綠色,都好可愛,奶黃包有流心又夠熱
太極馬拉糕:味道一般,但造型特別
蘿蔔糕:乾身硬實,不是用xO醬炒的,味道可以
熊仔奶茶:因為酸菜樣魚太辣,忍唔住叫咗熊仔奶茶,造型非常可愛而且茶味濃,但咖啡因太勁,搞到我成個下晝囉囉攣周身唔知點咁😅 下次會試下恐龍🦖
2023-09-18
午餐
太極馬拉糕:味道一般,但造型特別
蘿蔔糕:乾身硬實,不是用xO醬炒的,味道可以
2023-09-19 862 瀏覽
同朋友食飯,梗係想坐耐啲慢慢傾慢慢食,上OP見到呢間有無限時火鍋,即刻book位試試,好彩有book,估唔到平日夜晚都幾full!我哋揀咗爵爺套餐,包左一款主菜同幾款美食。由於朋友不能食辣,主菜選了酸菜魚,火鍋湯底選了花膠美人湯。飲品醬料可自行調配,飲品推薦竹蔗茅根。先上頭盤,青瓜,雲耳,雞腳&鹽酥雞,4款都不錯,尤其是雞腳,夠酸好入味,鹽酥雞夠熱夠香脆。日本時令刺身,好驚豔,估唔到食火鍋都有咁好的刺身食。元貝大大粒,三文魚厚切主菜酸菜魚,都大大碟,湯底夠味但又不會太濃,魚片夠爽滑,配料有番薯粉,萵苣,蓮藕,每款都入味,我哋清晒。花膠美人湯,花膠有睇頭,湯頭清澈。套豪華海鮮盤,每款海鮮好新鮮好食,推介廣島蠔及沙白,我哋encore咗好多次!火鍋配料推介頂級手切牛肉,肉質滑肉味濃道滘豬肉丸,食落好有肉汁,並非普通貨式。墨魚手打丸,蝦丸手打丸,真材實料夠彈牙。今餐可以慢慢食咁多海鮮,大家都好滿足,下次再約!

飲品醬料可自行調配,飲品推薦竹蔗茅根。

花膠美人湯,花膠有睇頭,湯頭清澈。

火鍋配料推介頂級手切牛肉,肉質滑肉味濃

道滘豬肉丸,食落好有肉汁,並非普通貨式。

墨魚手打丸,蝦丸手打丸,真材實料夠彈牙。

今餐可以慢慢食咁多海鮮,大家都好滿足,下次再約!
  • 花膠美人鍋
  • 海鮮大拼盤
  • 竹蔗茅根
2023-09-17 593 瀏覽
服務極差。上網訂咗一張三人枱同朋友食飯,見朋友之前食過好食,又抵食。即管想去試吓。後來朋友唔得閒咁我費事打電話去改,於是直接揸車去到APM,話改二人枱之後,門口個阿姐首先態度差。竟然同我講話冇二人枱,要取消。佢話叫我做上網取消,唔做二人生意。就算我要將三人枱,都要比足三人嘅錢。但係點解訂枱嘅時候又冇講條款。等我哋特登揸車出到去先至話冇枱。唔知係乜嘢服務。荒謬!我會叫晒啲朋友以後唔好再幫襯。好差嘅體驗服務。
  • 雞煲
  • 海鮮大拼盤