2022-08-02 237 瀏覽
晚餐食Japanese food普遍價錢高一些,但今晚去中環海言,menu價錢卻和lunch差不多,海言在中上環交界点的威靈顿街,店內地方比較窄一些,有五位bar枱位,後面貼牆有2座位,後一些有四座位,新装修,唔會侷促。🎇特上鲜生飯Omakase$380▪️前菜是沙律菜和蒸蛋,沙津菜份量比一般日店多,樣樣菜都有D,蒸蛋普普通通 la。鮮生飯由一隻大碗盛載,塾着白飯,上面是魚生,碗邊有圍著紫菜,中心由橙黃的海胆開始,一圈一圈的圍上白魚生,拖拿和北寄貝,魚生新鮮,味道各有不同,擺位有心絲。總括一點,中環區打工仔lunch time比較rush,魚生飯比較適宜。
🎇特上鲜生飯Omakase$380

2022-07-30
猶記得flatmate 曾經帶我在元朗某鮨店試過言師傅手勢 前後食過兩次吧 最後一次是某年我生日也一陣子嚕! 海言試業是我也竟然沒有跟去試😔好後悔呢幸好最後也訂到了7月的一人午餐那天正準備要理髪 就先吃完再到理髮店啊(當日晚上還有新榮記飯局)位置有點不起眼 正好店子現時是完全予約制 所以有心找的也是會找到啦服務很貼心 到逹時正在安排位置我又剛淋了小小雨店員立即附上紙巾與水(我喜歡冰水)安排好入座後就點餐了一早就想好要點 海言廚師發板魚生飯 (特上)另見到有醋鯖魚紫菜卷也立馬來一客 (我家🐼很喜歡這個 我先試味啊)魚生飯附有沙律 茶碗蒸 和餐後味噌湯 所以份量足夠的啦 我這個大胃王再吃完一份醋鯖魚紫菜卷也很滿足了沙律材料新鮮也做得細緻醬汁味道滿討好的所以很快給吃完了茶碗蒸是滿傳統的一款也不詳細介紹啦醋鯖魚紫菜卷來得很精緻啊!鯖魚酸度不會過高與調了味加上配料的醋飯再用上香脆紫菜包著吃 味道很討好啊我猜我家🐼會很喜歡這個,一個人吃2份也不成問題!重頭戲當然是主食 海言廚師發板魚生飯 (特上)賣相很大堆頭 店員也會介紹各款魚料應該由那款開始先吃是日有帆立貝、水八爪魚、鯖魚、中和大拖羅、蔥拖羅茸
猶記得flatmate 曾經帶我在元朗某鮨店試過言師傅手勢
前後食過兩次吧 最後一次是某年我生日
也一陣子嚕!

海言試業是我也竟然沒有跟去試😔好後悔呢
幸好最後也訂到了7月的一人午餐
那天正準備要理髪 就先吃完再到理髮店啊
(當日晚上還有新榮記飯局)

位置有點不起眼
正好店子現時是完全予約制
所以有心找的也是會找到啦
服務很貼心 到逹時正在安排位置我又剛淋了小小雨
店員立即附上紙巾與水(我喜歡冰水)
安排好入座後就點餐了
一早就想好要點 海言廚師發板魚生飯 (特上)

魚生飯附有沙律 茶碗蒸 和餐後味噌湯
所以份量足夠的啦
我這個大胃王再吃完一份醋鯖魚紫菜卷也很滿足了

沙律材料新鮮也做得細緻
醬汁味道滿討好的所以很快給吃完了

茶碗蒸是滿傳統的一款
也不詳細介紹啦

醋鯖魚紫菜卷來得很精緻啊!
鯖魚酸度不會過高與調了味加上配料的醋飯
再用上香脆紫菜包著吃 味道很討好啊
我猜我家🐼會很喜歡這個,一個人吃2份也不成問題!

重頭戲當然是主食 海言廚師發板魚生飯 (特上)
賣相很大堆頭 店員也會介紹各款魚料
應該由那款開始先吃
是日有帆立貝、水八爪魚、鯖魚、中和大拖羅、蔥拖羅茸、目光魚、三文魚籽和海膽等
每一口醋飯配著魚料同吃也是相當滿足

最後也以味噌湯作結

吃畢後在想 月頭不知道可不可以訂到位呢😜
朋友想來吃 我家🐼也想吃啊
整體水準很好 是CP值高的店家
所以開業很短時間就成了預約困難店了
2022-07-07
2022-07-08 616 瀏覽
近期大熱都是你啦!有網紅介紹過咁就嚟試吓啦!佢吹噓得好緊要如何新鮮與好好味如何上盛材料!最衰都係佢講到天上有地下無,過分加持,所以期望真係好大好大,咁就有好少少失望。平心而論:材料:是新鮮,但又未到每一片魚生都是令立立價錢:中中,在中環的話都可以叫平。(因為有迷你餐、也有豐富的、簡單的)服務:侍應生都應該知道這店是新開的時候,你們是否可以主動少少講解一下餐單。你們不要成日掛住玩手機(我是晚上7:45到),現在還有4、5枱顧客。好啦咁就問吓男侍應有冇啲咩特別介紹啦,咁佢都好細心講嘅,但係最好洗一洗隻手啦,手指裙哂黑邊🫣平平、冇乜特別也不是好也不是差,只是中規中矩!
近期大熱都是你啦!
平心而論:
材料:是新鮮,但又未到每一片魚生都是令立立

平平、冇乜特別也不是好也不是差,只是中規中矩!

2022-07-06
2022-07-02 586 瀏覽
Mikoto Donburi - central @mikotodonburi I was thrilled to try this 預約困難店!Opted this 特上omakase Don , did not disappoint at all. The Don was beautifully presented, loved all the components there, everything was fresh and delicious, and the amount was quite generous. Only cost $380, really good value and I can totally see why there is a hype. Rating: 4.5/5
Mikoto Donburi - central
@mikotodonburi

Rating: 4.5/5

2022-06-26 456 瀏覽
第一次光顧,店內比想像中細,不過感覺仍舒適亦不嘈吵,而且很整潔。活像去了一回日本一樣。點了$380的廚師發辦的丼。隨餐送上沙律,湯和蒸蛋:丼有15種魚,上菜時,還有職員細心講解每種魚的名稱和食的次序。值得加分! 海膽 和燒魚肝都好好食,入口即溶。每種魚都非常鮮美。 拖羅更是喜出望外。 唯我個人喜好不太喜歡壽司飯上的紙菜帶咸味,將魚的鮮味稍蓋過了。最後,亦encore了鯖魚卷,亦是充滿鮮味。整體來說,食材,服務等都是接近滿分。以這樣的價錢來說實是非常超值!

點了$380的廚師發辦的丼。

隨餐送上沙律,湯和蒸蛋:

最後,亦encore了鯖魚卷,亦是充滿鮮味。

2022-06-05 910 瀏覽
📍Mikoto DonburiLocated in the former Porker shop, Mikoto Donburi attracted huge popularity since its opening. Was lucky enough to try it before it got mega hit and I can understand the popularity. The salad sauce was nice and the 1/4 of a soft boiled egg made a difference. The chawanmushi was silky smooth. The miso soup was flavorful with a huge piece of beef in it. As for the donburi itself, you can see from the photo the wide variety of ingredients on top. It’s like art in a bowl with all the
📍Mikoto Donburi

As for the donburi itself, you can see from the photo the wide variety of ingredients on top. It’s like art in a bowl with all the colors.

Most important of all, is the sincere attitude of Yin sifu and their staff. It was a rainy day and we were in a rush. She gave us tissues to dry ourselves and then made sure that our order can come first. It’s these warm touches that make a difference!

With the price, it will definitely continue to be a #預約困難店

Price: HK$420 pp (lunch)

Revisit: 9/10

2022-06-03 1170 瀏覽
有個鍾意食日本菜嘅朋友,每次佢發現值得食嘅餐廳,都會介紹俾我😘,今次佢推介我去呢間主力做Donburi “丼” 嘅食肆~ 四月尾試業期間率先試試 🤩 訂位嘅時候揀咗坐吧枱,可以望住師傅處理食材,呢日仲係言師傅serve 我哋添~🥰 Menu 主要分4個系列廚師發辦系列、江户前系列、精選丼飯系列、海言特盛沙律配迷你丼飯系列頭2個系列屬廚師推介,首次到訪,我同朋友分別揀咗廚師發辦系列嘅”海言廚師發辦魚生飯(特上)~Deluxe”,同江戶前系列嘅”江戶前散壽司(特上)~Deluxe” (Deluxe 版有15款刺身,Regular 就有12款)🔱海言廚師發辦魚生飯(特上)Mikoto Omakase Sashimi Rice Bowl (Deluxe)講得上係廚師發辦,所有刺身都揀選最佳嘅食材㗎啦~ 有啲經過熟成,有啲用特製醃料處理,而飯底當然係選用日本米啦~以下呢幾款刺身印象較深刻:大拖羅~魚油香味濃郁秋刀魚~師傅特意將刺身切成細細片,咁樣可以將魚骨切斷,食客就唔怕食到骨喇,好細心💕鯖魚~師傅預先將魚醃製過,味道獨特帆立貝~有清香嘅柚子味三文魚子~大大粒,入口滲出點點甜香海膽~賣飛弗~💕💕

Menu 主要分4個系列

🔱海言廚師發辦魚生飯(特上)

以下呢幾款刺身印象較深刻:
大拖羅~魚油香味濃郁
鯖魚~師傅預先將魚醃製過,味道獨特
帆立貝~有清香嘅柚子味
三文魚子~大大粒,入口滲出點點甜香
海膽~賣飛弗~💕💕鮮甜,份量仲唔少添😍
魚生飯仲有啲新鮮山芋蓉,提升清新口感~

海言廚師發辦魚生飯(特上)

🔱 江戶前散壽司(特上)
Edomae Assorted Sashimi Rice Bowl (Deluxe)

江戶前壽司嘅獨特之處,言師傅解釋,就係用咗醋飯!同埋材料會用多啲漬物!江戶前系列會用個靚靚嘅漆盒嚟盛載,食嘅時候更添日本風情~
呢款係朋友嘅order,佢話款款刺身都好味😋,印象較深刻嘅係當中特別醃製嘅甜蝦!師傅用返蝦本身嘅蝦膏醃製,我都試咗一隻🦐,好好味嘅呢~~~

江戶前散壽司(特上)

兩款丼飯都配附沙律、茶碗蒸同麵豉湯
沙律菜新鮮,面頭仲有好多脆脆哋櫻花蝦乾
茶碗蒸滑嘟嘟,特別喜歡佢有紫蘇葉嘅味道

呢個價錢食到呢個嘅質素嘅魚生飯,性價比非常非常高!

Menu仲有追加items: 帆立貝磯邊燒、鹽燒牛舌、蒸鮑魚等等…… 我哋今日就叫咗個”凍溫室蕃茄”嚟開心share 🍅🧊

另外,用膳期間,見到師傅製作嘅”碎葱吞拿魚腩魚生飯”好吸引😍😍 下次可以直接叫嚟試試,師傅又同我哋講,下次order 廚師發辦系列 or 江户前系列嘅時候,都可以request 其中一項為”碎葱吞拿魚腩” 㗎~

《海言》喺威靈頓街嘅入口唔算顯眼,搵到門牌55之後沿樓梯到地庫~
我會推介喺石板街入去另一邊嘅出入口,呢邊嘅入口佈置得有點心思,撥開門簾,趟門而入,幻想一下返咗鄉下,輕輕解一下鄉愁~ 😜

好開心今次喺試業期間已經可以先品嘗為快,以言師傅嘅廚藝及知名度,同埋食品嘅高質及極高性價比嚟睇,相信《海言》喺我發post呢一刻已經成為一所予約困難店了~ 😅😅

2022-04-25
2022-06-02 824 瀏覽
Dinner - Request 吧枱Book左7:30pm, 入到去吧枱得5個位有枱食客一個人坐一個位,一個背囊放中間位,枱面放曬相機& go pro拍片。我哋入到去都冇位放袋,所以只有掛個袋係後面。成程到我地食完走言師傅先幫佢地慢慢整我唔知係咪人地拍曬片所以d食材會唔同d定點,但今餐飯我食得唔係好愉快。好似有d冷對待。旁邊仲要講野好大聲不停講粗口。(我知唔關餐廳事,不過好影響其他人)我同老公都叫左廚師發板特上,鮪剩係得一種,仲要係中拖d筋仲爭d咬唔開😪d飯覺得硬得滯。所以食唔哂。我見到人地有大拖仲有螢光魷魚🤷🏻‍♀️不過話明廚師發板冇辦法。有地方都想讚讚,就係赤鯥、金目鯛同北寄貝做得出色👍🏻Btw我冇記錯個set係跟沙律、茶碗蒸同麵豉湯?但冇上過麵豉湯比我🤷🏻‍♀️
Dinner - Request 吧枱
Book左7:30pm, 入到去吧枱得5個位

成程到我地食完走言師傅先幫佢地慢慢整

我同老公都叫左廚師發板特上,
鮪剩係得一種,仲要係中拖d筋仲爭d咬唔開😪
d飯覺得硬得滯。所以食唔哂。

有地方都想讚讚,就係赤鯥、金目鯛同北寄貝做得出色👍🏻

Btw我冇記錯個set係跟沙律、茶碗蒸同麵豉湯?
但冇上過麵豉湯比我🤷🏻‍♀️
2022-05-23 473 瀏覽
言師傅親手主理的魚生飯刺身新鮮☺️🐟有赤貝 油甘魚 上面更有葱油醬 令味道更佳 少左腥味更值得一提就係魚子 撈埋飯食一流 海膽好鮮甜 現在海膽貨源緊張能入到海膽已非常不易 質素好更難得
言師傅親手主理的魚生飯

能入到海膽已非常不易 質素好更難得
廚師發辦
廚師發辦
2022-05-17 482 瀏覽
好耐無出過中環lunch geh post lu隱世小店 行過真係好容易就miss咗😂見到牆上依份menu先識行落地庫食好啲 揀咗特上魚生飯每個魚生飯都有沙律同菜碗蒸沙律有驚喜嘅個汁辣辣哋 幾特別為咗食多幾啖個汁 連秋葵都食埋😂茶碗蒸就正常發揮啦海言廚師發辦魚生飯 (特上) $380賣相好吸引有成10幾款唔同嘅魚生🥹(恕我無能 有啲真係唔知係咩嚟🫣講返大路嘅海膽 好甜好正耶~~三文魚籽都好鮮至於蝦啊吞拿魚啊同埋其他 係好食嘅 絕對係高質 但又未至於去到好驚艷咁🫢身為一個食肉獸 我都係鐘意steakhouse🦦
好耐無出過中環lunch geh post lu

茶碗蒸就正常發揮啦

海言廚師發辦魚生飯 (特上) $380
賣相好吸引
有成10幾款唔同嘅魚生🥹(恕我無能 有啲真係唔知係咩嚟🫣
講返大路嘅海膽 好甜好正耶~~
三文魚籽都好鮮
至於蝦啊吞拿魚啊同埋其他 係好食嘅
2022-04-26
午餐
2022-05-16 5654 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.一直在關注組留意很久的日本料理長言師傅 (有到訪過壽司源的應該會知道他)原來在中環開了日本丼飯專門店 「海言どんぶり専門店」,急不及待立即訂枱支持下🤤🤤🤤.(最好訂位,見到好多人walkin,就算有位都唔入客呢,師傅怕做唔切客人會等得耐!🙈)揀坐bar枱可以欣賞師傅們處理食材既畫面😁.蒸鮑魚配鮑魚肝醬鮑魚的口感蒸得剛剛好,口感煙韌,配上鮑魚肝醬,超惹味!.每份丼飯仲會跟蒸蛋、沙律同湯品!呢三樣麵好好食!當日仲要係跟魚湯,勁滿足呀!😋😋.海言廚師發辦魚生飯 (特上)一早黎已經鎖定要叫呢款!每天都用上時令漁獲,魚類款式真係好豐富 (15種),望到都覺得好吸引!.海膽三文魚籽拖羅赤身、沙甸魚苗、蝦膏麵豉甜蝦、帶子北寄貝、油甘魚深海池魚、仲有灸燒過既銀鱈魚(勁好食)、赤睦同海鰻等等!舍利的調味岩我胃口,不會太過酸(搶味)或不夠酸度,很是開胃!.燒新鮮鯖魚飯咖哩人的愛好之一,使用新鮮鯖魚去燒,同坊間的急凍鯖魚比較當然是兩碼子事情!這個鯖魚入口魚味很重,魚肉嫩滑,整個超下飯!.部分餐牌

揀坐bar枱可以欣賞師傅們處理食材既畫面😁

蒸鮑魚配鮑魚肝醬
鮑魚的口感蒸得剛剛好,口感煙韌,配上鮑魚肝醬,超惹味!

海言廚師發辦魚生飯 (特上)

燒新鮮鯖魚飯

部分餐牌
2022-05-14
  • 蒸鮑魚配鮑魚肝醬
  • 海言廚師發辦魚生飯 (特上)
  • 燒新鮮鯖魚飯
   帶著小朋友,特登著靚靚,去到中環,第一次走入日本料理店,親子的約會♡認真的晚餐~靜靜的享受~ 滿滿的儀式感!望住你細意享受美食嘅樣子,感覺你又長大了一點,懂事了一點,像個小大人了♡ 日式料理重點,從來在於一份情,係一份對食物嘅熱情;再加一顆心,係對食客嘅細心!走進海言どんぶり専門店,就好似飛咗轉日本食野咁,深深感受到果種對料理嘅執著♡  北海道三色魚生飯 $380呢度主打廚師發辦丼飯同埋魚生飯,份量仲要不細!我叫嘅呢款魚生飯就有海膽、三文魚籽,同埋拖羅蓉,三色魚生靚料高質是一定的了,但要知道出色嘅丼飯不只在乎新鮮,更在於每個細節♡幼絲狀嘅紫菜混合脹卜卜嘅飯粒,每啖都更香口;魚生中更藏住幾片超薄切薑片,十分爽口,微辣帶甜香;另外仲有一片紫蘇葉,包著飯同海膽同吃,油香清香層次豐富♡每個細節位都令魚生味道更昇華!滑蛋吉列金星佐賀豬扒飯 $240呢度除咗有魚生飯之外,仲有滑蛋吉列金星佐賀豬扒飯,重點是,丼飯仲可以轉成迷你丼,份量減半,啱曬小朋友啊!~飯上嘅豬扒肉肉厚厚的,酥脆薄皮,肉質鮮嫩juicy,入口即化嘅口感實在驚喜!而且肉味帶甜,香氣十足,呢位小朋友超愛♡包括沙律、茶碗蒸、麵豉湯

北海道三色魚生飯 $380

滑蛋吉列金星佐賀豬扒飯 $240
滑蛋吉列金星佐賀豬扒飯

包括沙律、茶碗蒸、麵豉湯,標準丼飯跟的是小沙律,迷你丼飯就轉成大沙律!想說,沙律亦很有驚喜,沙律菜刨成細絲,加入櫻花蝦、蟹柳等,沙律汁竟然唔係醋或醬,而係廚師特別用不同蔬菜加入秘製醬汁磨成嘅菜汁,有大力提鮮作用,而且細絲狀沙律掛汁更理想,每啖入口都係清新滋味♡大大盤都食得曬啊~

茶碗蒸

【後記】
席間一杯茶,從來都是日式料理嘅最佳點綴,呢度嘅綠茶香口得來十分順滑,而且好夠熱♡放耐咗,仲有人立即問我換唔換杯熱茶,十分貼心啊~
2022-05-13
滑蛋吉列金星佐賀豬扒飯
茶碗蒸
2022-05-14 403 瀏覽
華麗·高質·抵吃🌈近期中環新開的魚生丼店,人氣高企!🍣午市和晚市也是相同menu,預約爆滿!💥由言師傅主理的Omakase,以丼的形式送上,創意有心思!✨✨《海言廚師發辦魚生飯(特上)》$380廚師發辦系列的定食,由言師傅親自主理,擺盤極華麗!魚生也很新鮮!海膽鮮甜,拖羅肥美,白身魚、貝類也很新鮮!足料!推薦推薦!👍🏻高質omakase級數的魚生飯!👏🏻👏🏻《江戶前散壽司(特上)》$320以長方形木盒盛裝,魚生種類很豐富,更配以花菇、玉子等食材,令魚生飯有更多口感。💛定食套餐更有沙律、麵豉湯和蒸蛋。追加小食也很高質!《甘鯛立鱗燒》$80超!級!正!✨香甜的鯛魚,外層魚鱗炸得脆卜卜!魚肉軟棉,魚鱗脆口,好味!👍🏻總結:華麗高質抵吃!記得訂位!😁言師傅和店員也很有親切感!👍🏻
華麗·高質·抵吃🌈

近期中環新開的魚生丼店,人氣高企!🍣
午市和晚市也是相同menu,預約爆滿!💥

《海言廚師發辦魚生飯(特上)》$380

《江戶前散壽司(特上)》$320

定食套餐更有沙律、麵豉湯和蒸蛋。

追加小食也很高質!
《甘鯛立鱗燒》$80
超!級!正!✨

總結:華麗高質抵吃!記得訂位!😁
言師傅和店員也很有親切感!👍🏻

2022-05-06 3528 瀏覽
日本菜廚師發辦相信大家都吃過不少,在香港吃一餐Omakase動輒用上千元是等閒事!但如果日本菜癮起上來又不是沒有相宜的選擇,不如去吃一個廚師發辦的魚生飯一樣可以品嚐到時令鮮味。今次就來到中環新開的海言 Mikoto Donburi,由資深日本料理長陳爾言師傅主理,用上專業廚師發辨手藝來製作日式丼飯。這鋪位上手是一間我超喜歡的食店,現在由海言經營不知又是否能令我同樣心動呢!跟車爸爸各自選擇喜歡的心水丼飯,每份同時會跟上沙律、茶碗蒸及麵豉湯成為一個套餐,出來的賣相非常豐盛十分吸引。車爸爸選了他喜歡吃A4和牛燒肉飯$280,連同沙律、茶碗蒸及麵豉湯男仕們也能夠飽肚。雜菜沙律夠新鮮吃下十分爽脆清新,配搭酸酸香香的醬汁份外開胃。茶碗蒸份量十足內裏還有香菇、銀杏、蟹棒及日式魚蛋,蒸蛋充滿鰹魚香氣而且質感超級滑溜,很容易便一碗吃光至見底。麵豉湯熱熱辣辣的送到上檯,一口呷下味道濃郁鮮美不會死鹹,加上內裏有我喜歡吃的油揚就更加合我口胃。丼飯內的A4和牛份量不少而且燒得香香的,車爸爸說這和牛肉味香濃所以吃得津津有味非常滿意。米飯選用了日本米來炮製吃下粒粒分明口感軟糯,最美味的是那A4和牛的油份充裕配合美味

米飯選用了日本米來炮製吃下粒粒分明口感軟糯,最美味的是那A4和牛的油份充裕配合美味醬汁一起品嚐味道超凡。

而我則選了廚師發辦系列中的海言廚師發辦魚生飯(特上)$380,當中包括有15款不同處理方法的魚生在內,成碗飯來到時七彩繽紛鮮氣滿盈非常吸睛。

什麼也不用說先品嚐三文魚子和海膽,味道甘甜的海膽永遠也是那麼討人喜歡,加上粒粒卜卜脆鹹香的三文魚子確實令人吃得陶醉。

然後來品嚐貝類刺身我們得到的是北寄貝和帶子,北寄貝口感鮮爽而帶子則軟滑香甜,兩款也充滿海洋鮮甜的味道很讚耶。

魚類的刺身款式也不少而師傅並不會只給刺身我品嚐,而是每件都有自己獨特的調味,所以這個丼飯的味道比一般更具層次。

而吞拿魚當然也不可能沒出現吧!赤身肉質實在極富咬口重鮮味,粉紅色的拖羅脂肪比例較高味道非常甘香。

最後的熟食魚款彈牙海鰻炙燒三文魚也香氣撲鼻碗,丼中還有爽脆清香的山葵准山吃罷飯後才品嚐可解滿足感。

吃罷海言的出品覺得用料很新鮮,而且師傅亦非常用心製作,如果下一趟再來可以坐吧檯欣賞師傅獻技的話應該更加享受。
2022-04-28
2022-05-05 430 瀏覽
住中環嘅朋友話佢屋企樓下開咗間高質嘅魚生丼飯,咁啱開放返晚市堂食一於去試吓先!呢度地方雖然唔算大,但係壽司吧可以睇住師傅即叫即做魚生飯,而且仲有Omakase set,有廚師發板將最新鮮、時令嘅魚生拼成丼飯,都幾有特色喎!今日第一次嚟唔知食咩好,好彩店員都好熱心介紹咗每一個系列嘅特色最後我哋揀咗以下兩款,每款都跟麵豉湯、沙律、同埋茶碗蒸蛋。茶碗蒸好滑,裏面有日式魚蛋片同埋雞肉。海言日式沙律都好豐富,有粟米、生菜、蕃茄仔、菇類、白蘿蔔,仲有啲櫻花蝦,材料好豐富!個汁酸酸甜甜好開胃又惹味江戶前散壽司(特上)$320一共有10款魚生喺裏面,一上枱已經俾佢嘅顏色瞬間吸引住,好繽紛,好靚!魚生方面包括油甘魚、海鰻、吞拿魚、帶子、海膽、赤貝等等….全部用料都好新鮮!再加上日式卷蛋、漬蘿蔔同埋新鮮嘅青瓜配搭好match! 而採用日本米煮嘅壽司飯好軟熟,醋嘅味道都剛剛好,突顯出魚生嘅鮮味!北海道三色魚生飯$380日式魚生丼嚟講呢個一向係我嘅至愛!而今次呢個裏邊除咗有三文魚籽同埋海膽之外仲用上咗蔥拖羅蓉。三文魚籽份量好足!每一粒都大粒而飽滿,絕對係食得出嘅新鮮,北海道海膽亦都好鮮甜,蔥拖羅蓉好香,比例亦

茶碗蒸好滑,裏面有日式魚蛋片同埋雞肉。

江戶前散壽司(特上)$320

北海道三色魚生飯$380

三文魚籽份量好足!每一粒都大粒而飽滿,絕對係食得出嘅新鮮,北海道海膽亦都好鮮甜,蔥拖羅蓉好香,比例亦都剛剛好,食到拖羅嘅鮮味同時又唔會俾蔥味蓋過晒,再飲一啖熱辣辣嘅麵豉湯,成餐飯真係好滿足!好似去咗日本咁💕
  • 北海道三色魚生飯
  • 江戶前散壽司(特上)