2019-12-26 659 瀏覽
一起身突然之間很想食粥,立刻到海皇粥店😅😅就在屋企附近食完去Citywalk行街🤪🤪地方很大,地鋪來說算是很大呢,門口就可以見到製作過程都幾得意😎而且非常衛生👍👍👍一來就比這個西洋菜豬潤生滾粥吸引住!材料很多非常鮮味,豬膶火候剛剛好很嫩,配上鴛鴦粉,即是炒米粉加炒麵,夠乾身😊每次都要吃牛脷酥外脆內軟,感覺很不錯,煎堆和油炸鬼也是每次都要吃😂😂熱辣辣脆卜卜😝多元化選擇有檸茶奶茶咖啡,很西化喎,與時並進😎😎整枱都是,買單都是$200,4個人吃飽飽👍👍

多元化選擇有檸茶奶茶咖啡,很西化喎,與時並進😎😎

整枱都是,買單都是$200,4個人吃飽飽👍👍
2019-12-26 182 瀏覽
聖誕節🎄很多party 大飲大食肚皮漲漲,想清淡一點!即刻想起海皇粥店😆地方很就腳 Citywalk逛完街,就在對面,地方夠大不用等位,算是企理乾淨,廚房是開放式的確保衛生!久了沒有來,現在很多選擇很多元化呢!除了生滾粥自選足以外,油器當然少不了😆還有肉燥大碗😊😊雞扒豬扒雞翼飯 都有,而且味道都很地道呢!肉燥惹味,送飯一流😋份量都很多!黃金帶子笑蝦蝦粥,用了很豐富,帶子和蝦都很鮮味,材料分量十足,正!又想吃米粉又想吃炒麵就來個雙拼吧!啱晒貪心嘅我😏😏仲有豆漿,配上油炸鬼就最正🤩🤩每人五十元左右,已經很豐富吃飽飽了🤪🤪

又想吃米粉又想吃炒麵就來個雙拼吧!啱晒貪心嘅我😏😏

仲有豆漿,配上油炸鬼就最正🤩🤩

每人五十元左右,已經很豐富吃飽飽了🤪🤪
2019-12-06 156 瀏覽
由細到大對海皇粥店既印象係只得粥品同油器。但今日行過荃灣見到佢除左粥品之外,亦有賣咖哩飯同蕃茄湯面,完全顛覆我固有既想法,決定一嚐佢依家既味道。幾欣賞既係份餐牌,有多國語言,方便唔同既旅客一嚐香港既特色。叫左兩碗粥品,比我想像中大碗,賣相都好靚,色彩豐富好吸引。海皇一品粥,配料有雞肉,魚片,肉丸,蟹柳艇皇粥,配料有豬皮,魚片,魚皮,蝦兩碗都好足料,粥底鮮甜,配料可口。再黎幾款小食,XO醬蘿白糕,真心推介。蘿白糕係好軟林林,唔會係又硬又粉果種,兩面煎到金黃特別香口,而且每件都有超多XO醬,少少辣完全帶起左蘿白糕既味!糯米雞真係用原隻雞翼做饀,而且都幾多料,讚!糯米飯索左荷葉既香同d配料既味,而且夠乾身唔會濕立立咁,令成隻糯米雞變得更出色!估唔到海皇多左新搞作之餘,原有既粥品同小食都仲能保持水準!

叫左兩碗粥品,比我想像中大碗,賣相都好靚,色彩豐富好吸引。
海皇一品粥,配料有雞肉,魚片,肉丸,蟹柳
艇皇粥,配料有豬皮,魚片,魚皮,蝦
兩碗都好足料,粥底鮮甜,配料可口。
艇皇粥

XO醬蘿蔔糕

糯米雞
雞翼糯米雞

估唔到海皇多左新搞作之餘,原有既粥品同小食都仲能保持水準!
下午茶
艇皇粥
XO醬蘿蔔糕
2019-11-21 103 瀏覽
今日試左佢地碗皮蛋芫茜肉片湯飯,一上檯,見到只有好少既芫茜,試埋入口,一丁點芫茜味都無,食到既感覺,只係咸,同埋勁咸,肉片比梳打粉”拿”到白雪雪,一啲肉味都無。食完之後飲左好多水都解唔到渴。總結,應該改名為勁咸湯飯。

總結,應該改名為勁咸湯飯。

2019-11-01 124 瀏覽
土生土長的香港人對海皇粥店一定不會陌生以傳統廣東粥品來說,最大規模一定是它價錢一向較為平民和公道這次要請朋友客,但都吃了$184本人素來很少吃粥但想不到這麼多材料又有味道海皇一品粥 - $39有三粒丸、幾隻蝦、魚片、炸兩切件等等雞翼糯米雞餐 - $40配迷你艇仔粥及轉飲特飲枝枝菠菠(菠蘿荔枝梳打)艇仔粥也是啖啖食材,同樣有蝦有炸兩等食材糯米雞入面的雞翼非常軟身、易嚼入面多肉碎又大隻枝枝菠菠(菠蘿荔枝梳打)入面原片菠蘿上兩種生果混合起來出奇的配合鮮蝦腸粉 - $32分三條,每條兩隻蝦中間包一些生菜炸兩 - $22芒芒彈彈(芒果椰果梳打) - $19底部極多椰果芒果味濃炒麵 - $18不油膩油菜 - $16很多生菜

土生土長的香港人對海皇粥店一定不會陌生
以傳統廣東粥品來說,最大規模一定是它
價錢一向較為平民和公道
這次要請朋友客,但都吃了$184
本人素來很少吃粥
但想不到這麼多材料又有味道

海皇一品粥 - $39
有三粒丸、幾隻蝦、魚片、炸兩切件等等
雞翼糯米雞
迷你艇仔粥
枝枝菠菠(菠蘿荔枝梳打)

雞翼糯米雞餐 - $40
配迷你艇仔粥及轉飲特飲枝枝菠菠(菠蘿荔枝梳打)
艇仔粥也是啖啖食材,同樣有蝦有炸兩等食材
糯米雞入面的雞翼非常軟身、易嚼
入面多肉碎又大隻
枝枝菠菠(菠蘿荔枝梳打)入面原片菠蘿上
兩種生果混合起來出奇的配合

鮮蝦腸粉 - $32
分三條,每條兩隻蝦
中間包一些生菜
炸兩

炸兩 - $22
芒芒彈彈(芒果椰果梳打)

芒芒彈彈(芒果椰果梳打) - $19

油菜 - $16
很多生菜
2019-11-01
2019-10-24 58 瀏覽
今天工作來到荃灣禾笛街,因我和同事下午都食到很飽,所以就選擇來到「海皇粥店」食個簡單快捷的晚餐。很久沒來「海皇粥店」相信大家對這名字都不感到陌生,因為「海皇」有很多間分店,必有一間在你家附近,原來除了粥,還有米線、飯、甜品、小食,比以前多了很多選擇。主食:《蕃茄湯雞扒米線》$33份量不太多,米線軟腍,雞扒ok。《肉燥雞翼飯》$38有一隻蛋和一隻雞翼,肉燥的味道調得不錯,撈飯很好吃。《魚片粥》$25粥店的粥當然要好吃,粥底軟綿,魚片也很新鮮我們還叫了三款小食,有蒸蘿蔔糕、牛脷酥和糯米雞,價錢合宜,味道都不錯。

主食:《蕃茄湯雞扒米線》$33
份量不太多,米線軟腍,雞扒ok。

《肉燥雞翼飯》$38
有一隻蛋和一隻雞翼,肉燥的味道調得不錯,撈飯很好吃。

《魚片粥》$25
粥店的粥當然要好吃,粥底軟綿,魚片也很新鮮

2019-10-09 49 瀏覽
今晚在荃灣工作完畢,想清清地食粥就走進有 信心保證 的海皇粥店看看菜單原來現在的可能出了除了粥,粽 外還有湯飯供應。黃金帶子笑哈哈粥黃金原來是由雞蛋而成的粥底,令這粥底更香滑。兩隻蝦蝦加幾粒帶子,美味極雙拼生滾粥滑牛配魚片厚切牛肉加薄切魚片,這個粥底較鮮味。炸腸油條即炸非常香脆,配上滑滑的腸粉,醬汁齊備,可以應自己喜好自己調配。

看看菜單原來現在的可能出了除了粥,粽 外還有湯飯供應。

黃金帶子笑哈哈粥

雙拼生滾粥滑牛配魚片
厚切牛肉加薄切魚片,這個粥底較鮮味。

炸腸

當我和朋友去到的時候,看完餐牌想點菜,要揮手示意了五分鐘才有人來落單,當時店內有三個伙記,一個在等包外賣,沒有什麼事忙,一個在整理其他枱的餐牌,似是十分無聊,一個在行行企企,到真的有店員來時,我朋友問她有沒有碎牛粥的這個套餐,她回答只有星期一至五才有供應,又唔說明可以散叫,我朋友只好叫了一個艇仔粥套餐,但她問也不問我要不要點菜就立即調頭就走,當我透明一樣,我感到不被尊重,如事者我又等了五分鐘左右,才有另一位店員來招呼我,我點咸肉糭,竟然話買晒,我唯有叫XO醬煎腸粉,好可惜碟腸粉是凍的!今次的用餐經驗令我感到十分不愉快!尤其是服務態度差劣的店員戴彬彬,簡直是不知所謂!炒十個也不算多!
2017-01-14 604 瀏覽
2016年最後一天, 同家人一齊去豐衣足食迎接新一年!12 點前已經黎到, 唔洗等位, 可能假期D人一係去飲茶, 一係冇咁早起身不過呢度人手好似有D不足, D阿姐個個都好忙, 點餐都等左一陣先有人得閒應機, 坐滿客都唔知點算去粥舖例牌一定要叫油器: 油炸鬼, 炸兩, 另外仲叫埋蘿蔔糕今日D油炸鬼一般, 少少淋, 應該炸起左好耐炸兩就皮薄, 油炸鬼大大舊, 攪到好似食左好多油炸鬼咁~蘿蔔糕一般啦, 粉好似偏多叫左2碗3拼粥開心share~豬紅肉絲拼皮蛋, 材料好多, 味道就不過不失啦有時覺得連鎖店可能較就腳, 但食粥都係中意向傳統小店食多D~
2016年最後一天, 同家人一齊去豐衣足食迎接新一年!

今日D油炸鬼一般, 少少淋, 應該炸起左好耐

炸兩就皮薄, 油炸鬼大大舊, 攪到好似食左好多油炸鬼咁~

蘿蔔糕一般啦, 粉好似偏多
叫左2碗3拼粥開心share~
豬紅肉絲拼皮蛋, 材料好多, 味道就不過不失啦
2016-12-31
2016-12-31 391 瀏覽
早前在網上看到您們的宣傳,本亦未食過您們公司,今天去除夕夜經過便入去試試,經過50分鐘的用膳時間,只能對貴公司說,您們的員工若上班沒有熱情大可以留在家中,一間餐廳如不是誠心歡迎客人的,請您們別要在開門做生意!另外,您們的員工戴彬彬待客之處真的十分差 由進店到離開 好像都很不滿意似的 到底是你們教導員工的還是個人問題?
2016-04-11 750 瀏覽
近排胃腸炎,不宜油辣只可清淡。屋企人出去行街順便買啲粥返黎俾我。新鮮滾粥帶返黎仲熱辣辣,試食咗一啖艇仔粥,好鹹。粥裡面的配料還算可以,魷魚so爽口,可惜成碗粥味精太重,飲咗一半放棄。 跟餐配咗份蝦米腸,份量不大,幾滑,就係貴咗啲。 本身病咗想淡口啲,誰知粥店咁重口味。

跟餐配咗份蝦米腸,份量不大,幾滑,就係貴咗啲。

本身病咗想淡口啲,誰知粥店咁重口味。
外賣自取
2016-03-06 556 瀏覽
媽咪病左,時日扮下乖仔買粥反屋企一齊食去到海皇粥店,一睇餐牌!!! 樣樣都要成最小 $30仲要係冇咩特別都要咁貴.之後叫左南瓜肉碎粥俾媽咪,叉燒腸同生滾及弟粥比自己. 阿姨話生滾粥要等耐小小,冇所謂又唔係好急. 等左都要10分鐘先有,可能中午時段比較多人.反到屋企,d粥仲暖暖地唔太熱. D腸粉我見佢即叫即蒸,都幾滑,但係d叉燒分量好小. 南瓜粥媽咪話淡淡地幾好味南瓜同肉碎都好足.到最後我ge 及弟粥,好多料,好豐富但係一食,勁咸,唔知咩事.媽咪話可能放左味精,食左一半都食唔落去但係d粥.值得一讚係d粥其實都好綿. 可以一試.下次都係食下清清淡但好有南瓜味的南瓜肉碎粥
媽咪病左,時日扮下乖仔買粥反屋企一齊食

2016-02-21
10 分鐘 (外賣自取)
2014-06-28 378 瀏覽
一早起身嚟咗呢間海皇食早餐,叫咗個及第粥,炸兩 配燒賣,豆漿碗及第粥唔太夠料,但都算好味,粥底夠綿炸兩好脆卜卜,醬料係自己加,所以啱晒我口味但個燒賣就唔係咁好食,感覺好粉,仲有啲煮未熟豆漿我覺得幾好飲,好夠豆味

碗及第粥唔太夠料,但都算好味,粥底夠綿
炸兩好脆卜卜,醬料係自己加,所以啱晒我口味
但個燒賣就唔係咁好食,感覺好粉,仲有啲煮未熟

豆漿我覺得幾好飲,好夠豆味

$35 (早餐)
  • 炸兩
2014-02-19 264 瀏覽
油炸鬼是粥品的良伴,不能少了它,炸得香脆,這是連鎖店的優勢,KEEP住炸還有暖箱,由早到晚都有新鮮香脆的供應。Q版煎堆,這樣的Q版確實貼心,可以多吃幾款又不浪費食物,煎堆外脆內軟糯,很好蒸腸粉,傻仔敏伴上大量甜醬和麻醬,重拾那些年的滋味,這兒的蒸腸粉做得不錯,比得多粥店的都要好味,又滑又有米香,是日推介。豬頭人不好粥,點了一客北菇滑雞飯,雞件大得驚人,卻能肉嫩,肉料汁滲入飯內,在拌入豉油,不錯。加上$29再配上豆漿,平、靚、正之選。生滾牛肉粥,非常足料,數數起碼有十片牛肉,有肉味…應該沒有太多鬆肉粉。粥底亦夠綿。簡簡單單的來一碗粥作晚餐,換來無限滿足。
蒸腸粉
簡簡單單的來一碗粥作晚餐,換來無限滿足。
2014-02-17
蒸腸粉
2013-07-29 108 瀏覽
(812)荃灣禾笛街的海皇粥店,已經開了一段日子。這天經過,再次光顧這店。選擇了新鴛鴦雙拼餐(22元),雙拼揀了腸粉及炒米粉,飲品要了凍豆漿。腸粉,腸粉不是很滑,配合甜醬及芝麻都幾好味。炒米粉,配料有紅蘿蔔絲、芽菜及東菇絲,米粉炒得腍了點,全靠甜醬及芝麻,口感才好一點。凍豆漿,夠凍,不太甜,有輕輕的豆味,味道都OK。這裡近街市,環境麻麻地,勝在方便又經濟。
(812)
荃灣禾笛街海皇粥店,已經開了一段日子。這天經過,再次光顧這店。

腸粉,腸粉不是很滑,配合甜醬及芝麻都幾好味。

凍豆漿,夠凍,不太甜,有輕輕的豆味,味道都OK。

這裡近街市,環境麻麻地,勝在方便又經濟。
凍豆漿,腸粉及炒米粉