餐廳: 海皇漁港
資訊:

2015-06-05 1648 瀏覽
馬鞍山晚餐選擇其實不多,海王兩個人吃吃其實是不錯的。叫了一個孖寶,乳豬拼海蜇 + 清蒸海斑, 再叫左一個海螺花膠湯。 總體吃吃蠻好的,不失不過~也蠻抵吃的,兩個人根本吃不完
清蒸海斑
乳豬拼海蜇
乳豬拼海蜇
2014-12-28 2357 瀏覽
已經很久沒寫食評…差不多一年了! 今晚吃到好東西, 讓我和大家一同分享分享今天的主角……是阿拉斯加長腳蟹三食包括清蒸長腳蟹爪、椒鹽蟹身和蟹蓋炒飯 長腳蟹爪清蒸鮮甜椒鹽蟹身夠野味,送啤酒一流! 蟹膏甘味用來炒飯是不錯選擇,飯也炒得夠乾身~~~姐姐最愛象拔蚌刺身,切條上,有咬口又鮮味…正!是晚有游水黑瓜子斑,爸爸說抵食又夠分量。新鮮味鮮魚味濃肉又滑,我爸愛吃瓜子班多於東星!瑤柱扒豆苗,夠油水… 事關豆苗少油會又乾爭爭又"鞋"又難食千絲百花球,爸爸最愛炸物這個做得不錯…名副其實千絲!蝦膠爽口弹度恰到,脆卜卜…依支棒!今餐食得相當滿足……返屋企有排節食減肥 Lu

今天的主角……是阿拉斯加長腳蟹三食
包括清蒸長腳蟹爪、椒鹽蟹身和蟹蓋炒飯
長腳蟹爪清蒸鮮甜椒鹽蟹身夠野味,送啤酒一流
! 蟹膏甘味用來炒飯是不錯選擇,飯也炒得夠乾身
~~~
姐姐最愛象拔蚌刺身,切條上,有咬口又鮮味…正!
瑤柱扒豆苗,夠油水… 事關豆苗少油會又乾爭爭又"鞋"又難食

千絲百花球,爸爸最愛炸物

今餐食得相當滿足
  • 阿拉斯加長腳蟹三食
  • 新鮮象拔蚌刺身
  • 生猛游水海鮮
2014-02-21 3530 瀏覽
平時食開下午茶都去稻香,今次轉下口味去下海王漁港.食開海王都係晚餐,都係第一次去食tea.下午茶時段幾多人等位,都等咗廿分鐘左右.好啦,坐低就嗌食物其實野食唔係嗌好多,所以相都唔係影好多,但有幾碟唔記得影相.咸菜胡椒豬肚湯既豬肚比想像中腍,易咬口,加d豆瓣醬落去仲惹味,如果d湯熱d會更好飲.至於辣唔辣,其實對於嗜辣既我黎講,唔算辣.不過飲完呢碗湯的確可以暖胃.馬拉糕大大個,好鬆軟同好香.沙薑豬手味道一般,可能平時食開沙薑雞,轉咗豬手味道麻麻.不過d肉都好腍既.雞扎d料都好多,蟹柳,火腿.....同樣地加d豆瓣醬落去食會好好味仲有一碟魚湯腐皮,自己至愛.湯頭鮮甜,料又豐富.值得一試其實仲有叫一碟炒麵,等到全部野黎齊哂,但碗麵遲遲都未出現後尾要自己去問經理先知原來碗麵已經賣哂,但完全無通知我地.就係呢點扣咗分.不過偶然轉下地方,試下其他野都好既.
下午茶時段幾多人等位,都等咗廿分鐘左右.
好啦,坐低就嗌食物
馬拉糕大大個,好鬆軟同好香.
仲有一碟魚湯腐皮,自己至愛.湯頭鮮甜,料又豐富.值得一試
其實仲有叫一碟炒麵,等到全部野黎齊哂,但碗麵遲遲都未出現
不過偶然轉下地方,試下其他野都好既.
2014-02-04
2013-10-04 2627 瀏覽
爸爸的生日飯, 我地7大1小, 馬鞍山同事介紹既海王漁港,  聽聞晚巿質數不錯, 老人家又鍾情中菜, 但又唔肯行得遠, 一條馬鐵線由大圍到馬鞍山, 唔洗20分鐘, 都真係好方便, 順帶一提, 好多人會混淆左海港燒鵝(响馬鞍山中心), 呢間係海王漁港(新港城三期), 但其實係2間唔同既店黎架.... book 左6:30PM , 準時到達, 即刻入得, 我地叫左個6人套餐 (包茶芥, 免加一, 送汽水), 閒日$738, 我地果日係公眾假期$888, 好意頭 !  我地另外再加左乳豬拼盤 ($108) + 壽包5隻 ($12@), 壽包有得揀奶皇或蓮蓉味, 作為生日飯有壽包叫, 都唔錯架!瑤枉花膠竹笙燴生翅 - 非常足料, 花膠很多, 女人對於花膠, 從來都係多D黎, 密D 口, 越多越好, 正! 上湯焗蝦球伊麵 - 味道偏淡, 伊麵重牛油味, 蝦球很彈牙且有蝦味, 不是冰鮮蝦 花膠鵝掌燴南瓜煲 - 鵝掌應該是主角, 但只有2隻, 花膠量很多, 是細細隻用黎打邊爐既火膠, 沒有鯹味, 用南瓜底真係几好味, 南瓜清甜, 可以清一清滿口既膠質.. 蒜蓉粉絲蒸元貝 - 一般貨色, OK!海港燒

book 左6:30PM , 準時到達, 即刻入得,

瑤枉花膠竹笙燴生翅
上湯焗蝦球伊麵
花膠鵝掌燴南瓜煲
蒜蓉粉絲蒸元貝 - 一般貨色, OK!
蒜蓉粉絲蒸元貝
海港燒鵝王(半隻) - 上台香氣四溢, 睇見就想食, 皮脆, 咬落有油花但不會太多太漏, 肉質沒有鬆散, 不是只得脂肪的肥鴨, 好好食!
海港燒鵝王(半隻)
清蒸沙巴龍躉一斤 - 蒸得岩岩好, 而且魚味鮮甜.
清蒸沙巴龍躉一斤
這個乳豬雙拼不是套餐包的, 另外叫, 味道可以, 但好唔抵食, 要$108, 份量很少!
乳豬雙拼
2013-10-01
瑤枉花膠竹笙燴生翅
清蒸沙巴龍躉一斤
2013-08-03 1852 瀏覽
一入到去,待應冇比匙羹,要問佢地攞。d餐具的確係骯髒咗d。叫咗陳皮蒸鮑魚、蜜糖豆炒帶子、燉湯、上湯澳洲龍蝦伊麵底。鮑魚好淋又入味。龍蝦啖啖肉,伊麵好多同好有味。d蜜糖豆硬咗d。燉湯份量多,湯渣好足料,湯味十足。待應態度好好,見到我哋嘅碟有d龍蝦殼,就不停幫我地換碟。正!
2013-07-17
2013-01-03 1712 瀏覽
2013年才剛開始,相信大家已在這個節慶裡忙個不停地飽嚐百味,適逢元旦日是父親大人壽辰,家中便於海皇漁港訂購了個六人份量的四季盆菜(HK$788),好讓彼此在天寒地凍下共治一爐,一起感受節日歡欣、生日喜慶、菜餚美味的同時,最重要當然是家庭溫暖啊!請別見笑,筆者著實是首次吃盆菜,看見原鍋舖得整齊滿滿的食材已相當興奮! 隨盆菜還附送了兩樽湯汁和兩盒菜蔬,配料甚是齊備與豐足。待父親大人一聲令下,大家便蜂擁地下湯汁、開爐火並準備餐具,傾著笑著擾攘了好一陣子,煲中已傳出陣陣鮮香,打開蓋子眾人更為驚喜,原因是部份矜貴海味如原隻乾鮑魚、花膠和海參等陣容鼎盛並不欺場。值得一提是以肉汁熬製的湯料味濃而鹹度適中,是炆腩肉的精華,恰當地將整個盆菜的味道昇華。筆者第一款放進口是顏色橙紅奪目的(1)豉油王中蝦,蝦腦十分肥美,蝦肉鮮爽紮實,美味得連外殼也可一併吞掉;其次是(2)花膠筒,厚厚一件充滿膠質,越吃越感到滋補,唯清洗不夠徹底還帶點砂;原粒清蒸的(3)瑤柱脯味道濃鮮誘人,蒸的時間剛好令質感鬆化;原隻扣的(4)極品鮑魚渾身飽滿,煙韌中帶軟滑,獨有馥郁鮮味濃濃的在口腔中揮之不散;清鮮的(5)蝦籽燒海參相當厚身,

極為豐盛的四季盆菜
陣容鼎盛不欺場
[盆菜: - 海味和海產類]

(1)豉油王中蝦
(2) 花膠筒
(4) 原隻極品鮑魚
(6) 冬菇多汁厚身
清鮮的(5)蝦籽燒海參相當厚身,炆煮的火喉準繩,腍滑帶點彈牙;預先炆好的(6)冬菇厚肉爽滑,每一口咬下都擠出豐盛菇菌香汁;盆菜不能缺少的(7)髮菜與(8)生晒金蠔,當中的蠔豉小巧挺身,蠔味鹹鮮濃郁,是主理人預計了翻熱時間,使口感不致煮久了而過份腍身,吃後保留著甘香餘韻;還有最愛的(9)鯪魚球,個子渾圓爽彈,以新鮮鯪魚肉打製亦屬水準之作。
碗中滿是寶
(9)鯪魚球
[盆菜: - 肉類]
(12)燒腩仔
鎮店(10)燒鵝皇果然名不虛傳,意想不到是外皮經翻熱後仍保持一定脆口度,肉質結實富彈性;(11)香妃雞味道鹹香沒怎麼特別,口感不算嫰滑,畢竟是雞胸部份;(12)燒腩仔肥瘦的層次分明、比例平均,燒肉皮又是脆卜卜的十分油潤惹味;(13)南乳豬手經炆製後肉香四溢,厚厚外皮滑溜中見爽脆,咬一口滿是黏黏的充滿骨膠原;不要小看每件切得均呈的廉價(14)豬皮,其實早就吸收了鍋中精髓,啖啖滋味。

[盆菜: - 素菜類]
談到菜蔬類亦不少,母親大人至歡喜的(15)芋頭,事先走油略帶焦黃,件件都飽滿又充滿芋香,口感更是粉腍;還有微甜而爽脆的(16)蓮藕,其實飽肚感十足、(17)杏鮑菇(18)西蘭花等,當中亦同樣觸目的當然有清甜多汁又不帶渣的(19)白蘿蔔、清甜細嫰的(20)娃娃菜與及質地較粗糙的(21)枝竹全索盡了香濃肉汁和醬料,這種感覺當真可以用"快活過神仙"來形容。
吃到中段已共治一爐
壽包(蓮蓉和奶皇餡) HK$12 X12

大人的生辰又豈能沒壽包? 吃飽了還有這壓軸甜品,一於將高漲情緒與飽肚感推到最高峰,確保各人都得到大滿足。

買了蓮蓉餡和奶皇餡各半打,母親大人在我們吃盆菜吃得津津有味之際已事先將壽包蒸得熱烘烘。眼前陣容強勁的飽滿壽包有如紅粉菲菲的橎桃果幾可亂真。外皮薄而煙韌,我依舊先挑了蓮蓉,其口感幼滑綿密又夠濕潤,而奶黃除了奶味濃郁外,也嚐到份量不少的鹹蛋黃味道,吃著感到份甜絲絲暖意,但最失色望還是如今的壽包再沒有加入原隻鹹蛋黃,就等同失去了靈魂。
沒有鹹蛋黃的壽包等同失去靈魂
吃盆菜的精彩是在於吃的無分你我,亦不計較眾人筷子此起彼落,管它有何衛生不衛生,層層疊疊的菜餚無論是貴是粗,食味與質感雖各有著獨到之處,卻可互補長短,吃到底縱使是一件蘿蔔亦依然美味、豐盛,就是取其義盆滿砵滿。

其實早前考慮了幾家食店的盆菜質素,盤算過後還是覺得此家的食物質素有信譽和保證,加上價錢實惠而份量又足,一家大胃王無不捧著肚子說滿意。

父親大人,祝您永遠身體健康;幸福快樂。
2013-01-01
5 分鐘 (外賣自取)
  • 四季盆菜
2012-12-30 1542 瀏覽
星期六,又是一家人一起飲茶的日子,近近地的地方,理所當然就是馬鞍山。之前說過,馬鞍山冇乜好地方食野,但講到飲茶,馬鞍山市中心區就有不少不錯的選擇,而這一間海皇漁港,更是經常排大隊的一間酒樓,而是日為了一嚐這酒樓的點心而一早於11點之前來到,早茶客走了,午茶客又未咁快到,但依然要等位,可見得這酒樓是多麼的興旺。酒櫻地方寬闊,佔領了新港城廣場3期商場的全層,地方大,檯與檯之間的空間很多,坐得十分之舒服,帶埋小朋友黎,很是不錯。 中午飲茶,主要都係食點心,而我們來得早,早市的特惠點心仍有供應,我們一剔就剔中了早餐常吃的,鳳爪排骨飯。不過,飲得多早茶的人都知道,早餐的特價飯的確是一分錢一分貨,份量細同質素一般完全是在預算之內,幸好這一個飯,排朋尚算多,少少的份量正好讓我們多吃幾個點心。 腸粉也是到酒樓飲茶必叫的食品之一,這兒的叉燒腸,皮薄,豉油甜,一條條的腍叉燒,半肥瘦的,很是令人滿意。 說完叉燒腸,就到叉燒包,一籠三件,叉燒包的皮香甜,餡料有甜而香口的醬,再加上粒粒有咬口的叉燒粒

說完叉燒腸,就到叉燒包,一籠三件,叉燒包的皮香甜,餡料有甜而香口的醬,再加上粒粒有咬口的叉燒粒,而且亦同叉燒腸一樣,餡中的叉燒沒有半點硬,熱辣辣的吃一個溫暖入心。

近來不太多吃雞扎,我們食鴨腳扎的次數比例多了許多,原因是大部份的雞扎縮水再縮水,而鴨腳扎,依然是原隻鴨掌,加上豬肉等等的餡,既好食又份量十足。

山竹牛肉,肉香又腍,肉的成份比粉多,所以特別的有肉味,加了喼汁食,牛肉味重,腍得黎有彈彈的感覺,好不錯。

蟹子小籠包,籠子一打開已經令我們知道這一客小籠包必定好食,因為我們從蒸氣當中,聞到了濃濃香香的肉味,小籠包上的一點金黃,正正是香味的其中一個源頭,而且是包著汁的小籠包,湯汁鮮美,肉味香甜。

每次試新酒樓,我必定會食燒賣,說正一點,我可是一個燒賣迷。看見這一個燒賣,我可以說是開心的,首先,是因為正宗的用蝦子做燒賣上的點晴,而且肉味香,夠大隻,結結實實很是好。

我們沒有叫炒粉麵,就來一個味道淡淡的炒米粉,可讓BB一起食 (他吃腸粉、叉燒包、鳳爪排骨飯同炒米粉)。當我吃時,味道的確是非常淡,的而且確好啱BB仔食,爽口味道淡,而且不油,感覺健康。

坐得很舒服的一間酒樓,食物又夠水準,而且勝過不少同是海港品牌的茶樓,馬鞍山人氣最旺的酒樓,是日一試,實至名歸。
2012-12-01 881 瀏覽
近日寒風澟澟,冬雨綿綿,天氣當真影響到人的情緒,又冷又濕,人像失去了朝氣似的,不想走得太遠吃午飯,不如到家附近的海皇漁港來個下午茶吧! 看到人們熱鬧哄哄與聽到人聲鼎沸,應該可以將壞透心情一掃而空。走到酒家門前依舊是萬人空巷,這是意料中事,等候大約二十分鐘我們得入座了,並被安排坐到比較幽靜的位置,由熙鬧的環境走進雅致的角落,感覺有如穿越時空門走到另一境地。饑寒交迫下,別胡思亂想了,還是趕快下單補充點熱能吧! 這裡既有傳統點心,亦有多款創意小食供應,例如黑松露菌王烙和日式照燒茄子等,一時間看得花多眼亂,最終下定決心揀選兩者皆有的:香煎蘿蔔糕點心紙上命名為香煎蘿蔔糕,看到端上桌的成品應該稱作XO醬炒蘿蔔糕較為貼切。蘿蔔糕切成小方塊後煎至金黃,由於接觸油的面積多了,煎得夠透徹,變相也相對香口。炒得均勻兼熱辣辣的蘿蔔糕,外層微微焦脆和紮實而內軟嫰,帶著絲絲白蘿蔔甜香,加上鹹鹹辣辣的XO醬增加惹味度。濃湯浸娃娃菜一碟份量不少,娃娃菜甚少有失手之作,灼菜的時間剛好,腍甜中帶清爽,反而心目中的濃湯以為是奶白色的鮮熬魚湯,無論如何,加入雜菌的湯頭色清而味濃,味道不俗。煙燻溏心蛋一道少在廣東酒家可找到的

香煎蘿蔔糕

濃湯浸娃娃菜

煙燻溏心蛋
一道少在廣東酒家可找到的小吃,觀乎外表其貌不揚不大討好,但味道卻令人驚喜。放一件於咀裡,先是淡淡的煙燻味道滲入舌頭和湧上鼻腔,蛋白口感軟硬適中、韌勁帶嫰滑,半凝固膏狀呈橙黃色的蛋黃味道甘香濃郁,黏黏質感的蛋香停留在口腔內徘徊不散。

蜆蚧鯪魚球
現炸的鯪魚球一碟五粒色澤金黃,咬破煙韌外皮後,內裡熱呼呼的魚汁直冒還帶有絲絲果皮香氣,每一口的質感都很爽彈又不會死實實。沾些鹹香蜆蚧同吃,鮮味頓增百倍。

鹹菜豬肚
天寒地凍,來一碗熱騰騰的鹹菜胡椒豬肚湯可驅寒之餘又可暖胃,最好不過。這個湯色清澈,配料入口有層次感,鹹菜味道濃郁、鹹酸可口,豬肚軟腍中見爽滑,沒有些微苦味或臊臭,配合白胡椒粒的辛香和芹菜的清香,再加入腐皮吸收湯中精華,喝幾口已食慾大增。

蒜茸蒸鮮魷
大大件魷魚十分厚身,鮮香迫人,入口彈牙爽脆。新鮮貨色配以簡單白灼或蒜茸清蒸最是原汁原味,墊底的粉絲索盡了魷魚和蒜茸的香氣,不會過咸,絕對是精華所在。

古法蒸馬拉糕
新鮮熱辣出爐的馬拉糕蒸得像半球體一樣脹卜卜,份量也十足,呈朱古力色容易辨識是古法製造與否,隔夜發酵令中心部份含有大量空氣,蒸起來較脹身,吃起來特別鬆軟香甜,糕邊則富彈性與爽身,沒有下食粉令糕點保持一定軟口濕度,非常欣賞這坊間少有的馬拉糕製法。

避風塘魷魚鬚
其實是以少量炸過的蒜蓉和辣椒灑上以漿粉炸過的魷魚鬚,不能稱得上真正避風塘風味。魷魚鬚體積不算肥大,但仍然做到香酥脆口的效果,又不算油膩。個人仍然比較喜歡傳統混入吉士粉那種奶香的脆漿口味。

千層咖啡糕
一心以為是香濃且滑溜溜,但入口竟然是如大菜糕般,口感和賣相同樣粗糙之餘也沒有應有的咖啡香氣。在中式食店點西式甜點莫非是一大錯?

一口氣又吃下了九款點心與小食,飲過茶後肚子脹滿滿的、身子是暖和的、滿足感是實在的,心情是舒暢的,精神也不其然抖擻起來。

題外話/補充資料: 隨著時代步伐不斷前進,為滿足顧客求新或崇尚健康的喜好,點心專門店和以點心放題作招徠的店子應運而生,為保持持競爭力,傳統酒樓銳意創新求變,引入各種味道上和管理上的新元素似乎是大勢所趨,在競爭白熱化的同時,食物味道凌駕一切,有否人仍想到往昔飲茶文化的真正意義是好讓家人、朋友漫談相聚的好地方?
2012-11-27
2012-12-01 664 瀏覽
又同老公撐枱腳,今次食中菜去到酒樓見都仲有位,諗住好快入得去坐,點知唔多夠人執枱,無啦啦要等4個字到叫嘢食可能因為星期一,叫五樣有三樣無最後點咗上湯龍蝦烏冬、瑤柱扒豆苗同椒鹽瀨尿蝦嘢食整體ok上湯龍蝦烏冬特價味道好,龍蝦算新鮮肉質ok瑤柱扒豆苗呢個菜都一定唔會差,ok啦無咩特別椒鹽瀨尿蝦用避風塘炒法,太濃蝦醬味遮咗鮮味有d可惜整體小菜ok的,可以再幫襯
又同老公撐枱腳,今次食中菜

到叫嘢食可能因為星期一,叫五樣有三樣無

最後點咗上湯龍蝦烏冬、瑤柱扒豆苗同椒鹽瀨尿蝦

嘢食整體ok

上湯龍蝦烏冬特價味道好,龍蝦算新鮮肉質ok

瑤柱扒豆苗呢個菜都一定唔會差,ok啦無咩特別

椒鹽瀨尿蝦用避風塘炒法,太濃蝦醬味遮咗鮮味有d可惜

整體小菜ok的,可以再幫襯
  • 上湯龍蝦烏冬
2012-10-11 682 瀏覽
位於馬鞍山市中心的酒家其實不多,故此略為有水準的都會門庭如市。海皇漁港,無論是早、午或晚市都擠得水洩不通。若希望舒舒服服地吃餐安樂茶飯,最好還是預先訂位。每年親友們都有定期舉行聚餐的習慣,今天大家決定再次相約到海皇漁港,實行在這食堂享受一頓豐富晚宴!首先上桌的是本地經典、大受歡迎的燒味拼盤,不是說笑,好多時論一間酒家的成功與否,就是看燒味的味道了。這拼盤包括叉燒、豉油雞、鹵水牛展、涼伴海蜇和熏蹄。當中我最欣賞蜜汁半肥瘦叉燒,暖暖的、肉汁豐盈,肉質鬆化軟腍兼鹹甜適度;其次是清涼爽脆的海哲,在口中卡茲卡茲的很過癮。這道菜熱氣騰騰的甫上桌時已傳出陣陣海味的獨有香氣,瑤柱脯每一粒體積均呈;完整厚身,由於燜的火候足夠,瑤柱脯的質地是醇香軟腍的。蠔豉肥美而味道濃郁,有它這配搭帶出多重鮮味,口感確實一流。至於冬菇是色澤光亮,肉厚多汁,燜得爽口腍滑。別忘記以墊底生菜沾一些蠔油獻汁和經油泡再燜得鬆化蒜子伴吃,真的滋味倍增!花枝片和珊瑚蚌這個海鮮組合向來都是常見的小炒大菜,以XO醬爆 炒提鮮,惹味得來帶點微辣。這道菜的蜜糖豆炒得爽甜,珊瑚蚌算是爽脆彈牙,而花枝片則切得過薄,炒後質感變得乾身亦吃不出什麼味道

燒味拼盤: 蜜汁半肥瘦叉燒,暖暖的、肉質鬆化軟腍
瑤柱脯蠔豉燜冬菇: 瑤柱脯的質地醇香軟腍
蜜糖豆炒花枝片珊瑚蚌
花枝片和珊瑚蚌這個海鮮組合向來都是常見的小炒大菜,以XO醬爆 炒提鮮,惹味得來帶點微辣。這道菜的蜜糖豆炒得爽甜,珊瑚蚌算是爽脆彈牙,而花枝片則切得過薄,炒後質感變得乾身亦吃不出什麼味道。
清蒸大青斑: 魚肉嫰滑而魚汁豐盈
大部份人都知道以葱絲清蒸的方法最能品嚐到魚的鮮美,加上魚的鮮度、蒸的火候、配料和醬油每每都是考驗廚師的功架!
這尾青斑蒸的時間掌握得宜,魚肉嫰滑而魚汁豐盈,魚身舖滿了葱絲,連隨贊一勺滾油和淋上自家醬油,嘩,葱香滲入整條魚,此時真的想來一碗白飯。
千絲百花釀蟹鉗: 創意和難度十足
它的賣相精緻,外層是由炸蛋粉絲製成金黃色的千絲萬縷,可見其創意和難度十足,一口咬下鬆脆無比;內裡包裹著蟹肉和蝦膠,肉質新鮮彈牙又juicy,口感十足,不蘸在旁的酸甜汁也好吃非常。掌廚人細心,附設一小盤加有醋汁的蔬菜和車厘茄,冰涼清新,頓時為食客清洗味蕾,減少油膩感。
脆皮炸子雞: 色澤金黃; 皮脆肉嫰
是團年飯或宴席上都不能缺少的一款菜式。觀乎炸得色澤金黃油亮,已為這菜式邁向成功的一步,雞皮鬆脆;雞肉味濃帶汁又能保持其嫰滑度,蘸以甜醬或淮鹽同吃,别有一番風味。
蠔皇花菇扣海參: 最欣賞反而是墊底的豆苗
又是一味傳統的過節或喜慶菜式,菇身圓潤肉厚,味濃而爽滑,燜得很入味! 海參本身味道較清淡單薄,吸收了花菇的香味並配以蠔油和上湯烹調後,海參即時變得鮮甜細嫩具彈性口感。花菇海參當然味美,但我最喜歡的是墊在碟底的豆苗,由於索盡了精華,入口腍滑又清甜。
糯米飯; 大壽包
壽包(蓮蓉和奶黃餡)
一大籠蒸得熱烘烘的壽包,每個份量真不少。肥大的壽包做型神似,眼前紅粉菲菲的橎桃幾可亂真。外皮薄而煙韌,餡料分別有蓮蓉和奶黃兩款,我挑了蓮蓉,其口感幼滑又夠濕潤,內裡還藏著整隻"流油"鹹蛋黃,吃起來甜蜜蜜又暖笠笠!!

吃了這麼多道美味而份十量足的佳餚,親友無不抱著肚子。歡聚過後,期待下一次再會,老地方見!
題外話/補充資料: 飲食界競爭向來都相當激烈,要脫穎而出,各酒家都施展渾身解數。有得以燒味、小菜、海鮮等作賣點或不時推出新菜式去吸引顧客,有些食市更不時推出優惠以酬謝顧客成噱頭云云。既然人有我有,怎樣才能殺出條血路? 其實什麼都不能長久,只有"用心"和"細心"去烹調,才能留住食客們的心。
2012-10-10
蠔皇花菇扣海參: 最欣賞反而是墊底的豆苗
糯米飯; 大壽包
  • 千絲百花釀蟹鉗; 壽包
2012-05-23 382 瀏覽
友人岩岩搬入馬鞍山住, 幾個朋友到她家玩樂後, 她提議到此店食晚飯.我地一利5個人點了咕嚕肉, 上湯龍蝦, 什菌浸時菜, 粉絲花甲.幾款小菜都做得唔錯, 本身自己喜歡食脆口食物, 覺得咕嚕肉都係炸得唔錯又唔會太多粉漿個酸甜汁都做得岩岩好粉絲花甲都叫可以, 花甲有少許沙不過粉絲吸收花甲既清甜反而用來配飯一流個什菌浸時菜清淡,不過菜心有點偏老有渣麻麻地.至於上湯龍蝦都做得唔錯, 肉夠彈又大隻, 自己都幾喜歡用上湯去煮龍蝦, 咁樣反而食到龍蝦鮮甜味道.

個酸甜汁都做得岩岩好

個什菌浸時菜清淡,不過菜心有點偏老有渣麻麻地.

2011-11-24 230 瀏覽
:印傭回鄉了,有點傷感...幫了我家前後11年,全家上下也當她如親人。走後...短期要自己照顧自已,星期六、曰要出街食。燒鵝、火鍋、海鮮,低食是這"長龍"酒樓致勝之道,訂咗枱要等,沒訂枱更加要等今次又叫多咗糯米飯 - 諗住最後上,點知唔夠10分鐘..先到,太乾身,也太黏,沒有太多臘味和配枓,其它人會覺吾多抵,我就鐘意味道應太雜燒鵝半隻 - 縮咗水,味道都保持水準清蒸頭腩 - 沒有欺場,海龍躉腩骨多頭少,最Good翡翠炒球 - 非常多肉,"走油"再炒,肉較實和彈牙薑葱珍珠蠔 - 我呀媽都食2隻,仔仔食3隻,全碟應有10-12隻,好鮮味唔腥蠔皇扣四頭鮮鮑 - 較失望,太鮮鮑鱼味,蠔皇汁太甜,敗筆薑汁炒芥籣 - 賣相極差,但非常翠綠和甜,應有斤半至2斤...非常抵琥珀河蝦仁 - 我就食唔出好好味,女兒吃了半碟 (3-4碗)合共940元

今次又叫多咗

糯米飯 - 諗住最後上,點知唔夠10分鐘..先到,太乾身

燒鵝半隻 - 縮咗水
,味道都保持水準

清蒸頭腩 - 沒有欺場,海龍躉腩骨多頭少
,最Good
翡翠炒球 - 非常多肉,"走油"再炒,肉較實和彈牙

蠔皇扣四頭鮮鮑 - 較失望,太鮮鮑鱼味,蠔皇汁太甜,敗筆

合共940元
蠔皇扣四頭鮮鮑
薑葱珍珠蠔
翡翠炒球
燒鵝半隻
糯米飯
清蒸頭腩
2011-11-19
40 分鐘 (堂食)
薑葱珍珠蠔
翡翠炒球
燒鵝半隻
糯米飯
清蒸頭腩
2011-02-09 81 瀏覽
其實呢間酒樓就係我同家人平時最常去飲下午茶的地方, 又好味, 又多點心揀, 因為常去, 所以平時好少無啦啦影相~近年來, 同爸爸的親友團年飯都會去呢度搞掂, 而今年都不例外~一行13-15人, 已BOOK枱, 無需等位, 當然, 我地都係點左團年套餐啦~ 見到餐牌的菜式, 同以前有少少不同, 所以用手機影左一張~ HAHA~ 燒鵝係另外點的, 呢度最出名燒鵝, 次次食都覺得好味~今次特別之菜, 是黑松露炒蝦球~ 雙蝦球有炸蝦球&炒蝦球, 個面仲有細細粒黑松露~ (可能只係一D黑黑地的菌類東西, HAHA~), 但都好好味, 蝦好爽, 全碟都好清新, 比起平時吃的團年套餐冇咁悶囉~

燒鵝係另外點的, 呢度最出名燒鵝, 次次食都覺得好味~

今次特別之菜, 是黑松露炒蝦球~

2011-01-21
團年飯
2011-02-07 89 瀏覽

今次特別之菜, 是黑松露炒蝦球~

2011-01-21
團年飯
為慶祝我生日, 屋企人特意帶我食多次海皇!!上年中秋食過一次...但只係叫套餐, 食唔到d 招牌菜!!!今次叫左7樣餸...整體評分我比: 7 分 (10分最高)果3分差在唔係樣樣餸都咁特別好食, 有d 頗為普通!例如馬拉盞炒生菜, 因為傳菜慢, 黎到果陣已經冇炸炸聲...唔夠惹味!同埋明明book 左位, 都仲要等半個鐘.......使唔使咁把閉呢!!話晒我o係青衣特登入去食架喎!!! ><同埋漏單, 不過好在我地已經好飽, 決定cancel 佢!其實除左以上一d 小問題, 酒樓黎講算係幾高水準......起碼佢d 菜色一d 都唔行貨, 有噱頭!!! 食完會想再去食!!!特別係最出名o既燒鵝...皮薄多肉汁...又夠厚肉!!!另外一定要推介比大家o既係, 有個湯浸住o既銀鱈魚...... d 魚滑到好似食緊牛奶咁, 不過食一夠已經好漏...=.=實在好肥味!!! 個湯仲好好味添!!!仲有一個架, 唔記得左影!三文魚帶子爆豆腐 (個名類似係咁!!!)我中意食豆腐...所以點都好食!! 哈哈哈!!! 真係好特別......其實當晚好多人, 傳菜好慢.......d 野食唔
為慶祝我生日, 屋企人特意帶我食多次海皇!!
今次叫左7樣餸...
整體評分我比: 7 分 (10分最高)
果3分差在唔係樣樣餸都咁特別好食, 有d 頗為普通!
話晒我o係青衣特登入去食架喎!!! ><
同埋漏單, 不過好在我地已經好飽, 決定cancel 佢!
特別係最出名o既燒鵝...皮薄多肉汁...又夠厚肉!!!

超超超超超好食!

肉質鮮甜!! 好滑好奶~ >v<

d 魚滑到好似食緊牛奶咁, 不過食一夠已經好漏...=.=
實在好肥味!!! 個湯仲好好味添!!!
仲有一個架, 唔記得左影!
三文魚帶子爆豆腐 (個名類似係咁!!!)
其實當晚好多人, 傳菜好慢.......d 野食唔夠熱!!
壽包都唔辣手....差少少囉~
仲有個薑蔥蠔, 我唔食的! 但全枱人都大讚!
粉漿唔會太厚, 薄薄地一層, d 蠔又肥又大隻...好juicy 喎~ (佢地話)
好多人叫的!! 有蓮容同奶黃餡!!

估唔到酒樓都可以整得好似過d 西餐廳!

呢個麻麻地....

招牌燒鵝! 必叫~

辣酒煮花螺~ 我唔食得辣都食到!! 好惹味!

環境方面....er....其實都不值一提.....枱與枱之間好近....咁o岩果晚有人開p...
唱到走晒音都要唱.....真係受罪啦...=.=
2010-10-15
30 分鐘 (堂食)
生日
超超超超超好食!
辣酒煮花螺~ 我唔食得辣都食到!! 好惹味!
招牌燒鵝! 必叫~
估唔到酒樓都可以整得好似過d 西餐廳!
好多人叫的!! 有蓮容同奶黃餡!!
肉質鮮甜!! 好滑好奶~ >v<
  • 銀鱈魚湯