其實本身係想試老厝邊但咁岩去個日冇開⋯但蛋餅癮起既我勁想食到蛋餅醒起最近首先係到講左蛋餅皮先廢事下面重覆打三款既蛋餅皮都係好Q彈個種暫時係香港食既蛋餅入面哩到既Q彈程度都算數一數二個蛋餅皮夠煙韌已經贏左一半暫時係香港食過既台灣蛋餅入面自己最鐘意哩間同埋九份飽既蛋餅🐣韓式春川辣雞起司蛋餅 $49哩款面頭有啲韓式辣醬👀入面有炸雞雞都算juicy 唔會話好乾影左陣相既我好心急即刻成舊放入口比佢啲雞汁熱到我傻😂而且加埋有啲芝士咁係經典冇得輸既組合 十分好食👍🏻講真估唔到哩個組合會同蛋餅夾😂但同男朋友都覺哩款係三款入面最好食😋而且一開始冇乜特別 但係越食越好食個隻😎👍🏻推薦指數4.8/5🧀爆漿起司肉鬆玉米蛋餅 $49哩款個樣有啲特別😂好似奄列咁既樣😂😂哩款既蛋餅皮仲會連埋粟米入面有爆滿既肉鬆餡😎夠哂鹹香👍🏻粟米夠juicy不過個量唔算太多本身見佢寫爆漿起司以為會有好多芝士👀食得出係有芝士味既但芝士份量冇想像中咁澎湃所以少少失望 👉🏻👈🏻扣左啲分🤧基本上成個蛋餅係肉鬆既鹹香味為主😎👍🏻推薦指數4.5/5🍠古早味芋泥肉鬆蛋餅 $43哩款面頭會淋左少少既黑糖醬入面有滿滿既芋頭蓉同肉鬆😋芋頭蓉夠哂甜 所
其實本身係想試老厝邊

btw哩到仲睇到海 成件事幾chill
  • 韓式春川辣雞起司蛋餅
  • 爆漿起司肉鬆玉米蛋餅
  • 古早味芋泥肉鬆蛋餅
海之戀果間海灣冰室真心唔掂,前身係凱柏時都係唔得,轉咗個名都係咁衰。服務態度真心差,落單嗰個男人好似前世欠咗佢咁。反而大門口帶位嗰位小姐禮貌不錯。坐低唔夠兩三分鐘就已經上炒蛋,心諗:「有幾快喎」,點知望清楚,點解好似好乾咁,用手指掂一掂,凍嘅!今日復活節假期公假3點無爆場,唔明北海道炒蛋點解係凍的,我明白多人炒定免冧檔,但收得60蚊個常餐真係一啲都唔正常,蕃茄濃湯,其實真心淡,真心真心係無味,唔講以為蕃茄洗腳水。蛋餅叫左芋蓉,同高雄蛋餅無得相提並論,今次俾呃左入嚟,但唔會再嚟第二次。

一上碟就見到有個唔知係蕃茄定麻辣嘅手指印
蕃茄湯淡到好似洗腳水咁
唔掂
蕃茄湯冇蕃茄味,濃湯仲要係呃人嘅
2022-04-18
1 分鐘 (堂食)
2022-04-11 565 瀏覽
高雄「蛋餅王」登陸香港!佢地聯乘海灣冰室,一間餐廳就食到港式茶記野同台灣蛋餅~ 不過就無滷肉飯等其他台式美食。佢地嘅蛋餅口味相當有特色,有韓式春川辣雞起司蛋餅、幸福の特濃巧克力香蕉蛋餅、黯然銷魂叉燒蛋餅等等。本身諗住黎止下台灣癮,可惜蛋餅質地真係 唔係好岩口味。(究竟係失準定?!) 強烈建議大家唔好嗌凍奶茶蛋餅皮望落好似幾脆下,但食落好腍。毫無彈性,偏厚左啲。蛋香偏淡,好似加左蔥花?! 但完全唔香。▪️爆漿起司肉鬆玉米蛋餅 $49/單點 $55/套餐蛋餅只有邊邊位帶焦脆,入口有少少焦香。説好的爆漿起司,肉鬆仲多過芝士,其甜味搶過左起司同粟米嘅鹹香甜味。▪️黯然銷魂叉燒蛋餅 $52/單點 $58/套餐呢款蛋餅反而有拉絲,芝士鹹香突岀,但個叉燒真係好硬冇乜味。唔知係咪包法嘅問題,蛋皮同餡料近乎二比一,感覺上食左好多粉落肚。
高雄「蛋餅王」登陸香港!

▪️爆漿起司肉鬆玉米蛋餅 $49/單點 $55/套餐

▪️黯然銷魂叉燒蛋餅 $52/單點 $58/套餐
黯然銷魂叉燒蛋餅

2022-04-08 295 瀏覽
蛋餅是台灣早餐的名物,每次去台灣也必吃。這間來自高雄的蛋餅王,蛋餅粉皮非以一般機器壓製,而是獨家用黃金比例調成的粉漿造成,加入台灣直送的獨家秘製醬油膏,呈現台灣獨有風味。餐廳位於荃灣西海旁,食客可以一邊嘆海景一邊食蛋餅,非常滿足。🦋古早味芋泥肉鬆蛋餅 $48小編🐰對肉鬆口味比較著迷,芋泥肉尋更是台灣經典口味,厚厚的蛋餅,吃起來口感Q彈。🦋黯然銷魂叉燒蛋餅 $58別具香港特式的黯然銷魂叉燒,遇上台灣古早風味的蛋餅,港台合壁,配搭夠創意!

🦋古早味芋泥肉鬆蛋餅 $48

🦋黯然銷魂叉燒蛋餅 $58
來自台灣既人氣蛋餅終於登陸香港啦!!!店內共有6款蛋餅口味供大家選擇,除了有人氣芝士肉鬆玉米蛋餅之外,也有香港限定口味的黯然銷魂叉燒蛋餅,身為蛋餅控又點可以錯過呢😆店舖靠近海邊,可以一邊歎蛋餅,仲一邊欣賞晚霞日落,簡直完美!•香港限定口味 黯然銷魂叉燒蛋🥚 蛋餅口感煙韌軟糯,配上自家製豉油、拉絲芝士和肉汁豐富的半肥瘦叉燒,口感豐富,味道新奇有趣,值得一試!•招牌芝士肉鬆玉米蛋餅🧀台灣直送獨家醬油膏配上足料肉鬆,拉絲芝士和玉米,口感十分豐富,食每一啖都超滿足,鍾意口感豐富嘅人必試!•薄牛扒炒滑蛋黑椒汁薯菜🥔薯條即叫即炸熱辣辣配上茄汁一流!薄牛扒和炒蛋味道正正常常,如果想食啲飽肚嘅嘢不妨一試!
•香港限定口味 黯然銷魂叉燒蛋🥚
•招牌芝士肉鬆玉米蛋餅🧀
•薄牛扒炒滑蛋黑椒汁薯菜🥔
2022-03-31 152 瀏覽
高雄「蛋餅王」登陸香港!佢地聯乘海灣冰室,一間餐廳就食到港式茶記野同台灣蛋餅~ 不過就無滷肉飯等其他台式美食。佢地嘅蛋餅口味相當有特色,有韓式春川辣雞起司蛋餅、幸福の特濃巧克力香蕉蛋餅、黯然銷魂叉燒蛋餅等等。蛋餅皮望落好似幾脆下,但食落好腍🤢毫無彈性,偏厚左啲。蛋香偏淡,好似加左蔥花?! 但完全唔香。▪️爆漿起司肉鬆玉米蛋餅 $49/單點 $55/套餐 蛋餅只有邊邊位帶焦脆,入口有少少焦香。説好的爆漿起司🥲,肉鬆仲多過芝士,其甜味搶過左起司同粟米嘅鹹香甜味。

2022-03-21 165 瀏覽
實在太耐無外吃,又太耐無得出國覓食,咁唯有嚟海灣冰室食個疑似台灣好西的蛋餅開心下啦~1️⃣4️⃣0️⃣0️⃣ 下午茶時間🫔爆漿起司肉鬆肉米蛋餅賣相不錯👍🏻 第一啖咬落去有啲煙韌,拉出嚟有芝士絲,然後外面塗上濃濃嘅豉油(聞說呢啲叫豉油糕),好香濃好食😋 雖然我已經唔記得喺台灣食果陣蛋餅味,但好好食呢。🥘星洲炒米其實我最喜歡去菜記就係食星米。一嚟可以測試餐廳嘅鑊氣,二嚟因為好多材料食好抵😆呢個星米賣相真係同我想像有落差,不過第一啖食落係夠氣既,而且有味,只係欠缺咁啲薑黃味咖哩味,都算可以啦~

1️⃣4️⃣0️⃣0️⃣ 下午茶時間

🫔爆漿起司肉鬆肉米蛋餅

🥘星洲炒米

2022-03-19
下午茶
台灣蛋餅專門店「蛋餅王」- 香港聯盛上網見到網媒介紹,即刻衝咗去試,點知大失所望。⭐ 爆漿起司肉鬆玉米蛋餅 $49⭐味道:3/10 👧🏿👦🏻: 外賣包裝幾有台味,加上係台灣高雄蛋餅專門店到港嘅作品,未食先興奮!一打開個外賣盒就覺得有伏..蛋餅一睇就知道好乾,仲要切得唔夠好,件件都要自己強力扯開。蛋餅懷疑煎太耐,好硬,一啲都唔煙靭。餡料都好麻麻,爆漿起司?沒有,食唔到爆漿。玉米粒爆漿正正常常,冇特別。
台灣蛋餅專門店「蛋餅王」- 香港聯盛

上網見到網媒介紹,即刻衝咗去試,點知大失所望。

⭐ 爆漿起司肉鬆玉米蛋餅 $49⭐

味道:3/10

2022-03-06 147 瀏覽
這間餐廳係crossover聯乘店,今日專程來品嘗台灣蛋餅,所以並沒有坐下來堂食其他的!外賣咗兩款口味⋯⋯香港限定的「叉燒蛋餅」,真係個人口味啦!覺得好一般,全靠個台灣空運秘製醬汁增添味道!始終都係台灣經典味的「芝士肉鬆玉米蛋餅」最吸引!值得再回味。
蛋餅
2022-03-06
5 分鐘 (外賣自取)
蛋餅
  • 芝士肉鬆玉米蛋餅
2022-03-02 145 瀏覽
蛋餅王而家登陸左喺海灣冰室度, 作為一個蛋餅控一定要去朝聖今日長途跋涉千辛萬苦, 終於俾大食妹食到啦<古早味芋泥肉鬆蛋餅>古早味芋泥肉鬆蛋餅份量都唔少, 有成八舊咁多古早味芋泥肉鬆蛋餅嘅食材非常簡單, 只有蛋餅、雞蛋、肉鬆同芋泥蛋餅部份有少少失望, 餅底一啲都彈牙, 雖然雞蛋份量幾多, 但係肉鬆太乾同芋泥調味太甜都係一個問題比起小食, 大家會覺得呢個係個甜品多啲
蛋餅王而家登陸左喺海灣冰室度, 作為一個蛋餅控一定要去朝聖
今日長途跋涉千辛萬苦, 終於俾大食妹食到啦
<古早味芋泥肉鬆蛋餅>
古早味芋泥肉鬆蛋餅份量都唔少, 有成八舊咁多
比起小食, 大家會覺得呢個係個甜品多啲
外賣自取
3K
2022-02-25 160 瀏覽
是日黎左海之戀商場補給物資,呢個場超多民生野賣,當然食店都唔少,買完野去食個Tea先回家。吖…原來前身的凱柏冰室已改名做海灣冰室,價錢無乜變,仲多左野食揀添。自己叫左呢個大碟飯系列,揀左雞扒併煎蛋午餐肉洋蔥汁薯菜,黎到賣相就一般啦,勝在夠大碟,可能睇相唔覺,其實超多薯條,哈哈,即炸㗎又香又脆。朋友叫了牛魔王焗飯,因為即焗製作需時,上枱好香喎,超多芝士正呀,黑椒汁香口,個鐵煲仔焗起上黎仲有飯焦添,幾好味。見隔離枱食蛋餅好正咁,我地又後加了一份,揀左呢個韓式春川辣雞起司蛋餅,蛋餅煙韌有咬口,雞肉同芝士都唔少,咬落仲有拉絲效果添,辣辣地夠惹味。天氣咁凍餐飲就要熱飲啦,自己呢杯係熱檸茶,茶底又香又濃幾正,朋友個杯係熱檸薑樂,影起上黎好似唔多覺眼,但入面有唔少薑粒㗎,仲好香薑味添,第一次飲檸樂薑又幾得意喎。加單張單無影到添,人均消費一百左右啦,食得好飽呀~

加單張單無影到添,人均消費一百左右啦,食得好飽呀~
2022-02-23
前排去Donki買嘢,走既時候見到海之戀地下呢間冰室門口大大個招牌寫住「蛋餅王」x 海灣冰室,鍾意食蛋餅既我即刻比佢吸引到🤩記低左佢搵日黎食。呢間既蛋餅有幾款唔同既口味,有鹹有甜。鹹既最經典既就係芝士肉鬆蛋餅啦,佢仲有香港限定既黯然銷魂叉燒蛋餅😯噱頭十足。不過今次就冇嗌到呢款la。甜既就有巧克力香蕉蛋餅同埋芋泥肉鬆蛋餅。除左蛋餅之外,呢間冰室當然都仲有一般冰室會有既炒粉麵飯、焗飯、鐵板餐、碟頭飯等等。食到勁飽😋1⃣️韓式春川辣雞起司蛋餅($49)就係為左食蛋餅而黎,緊係要嗌蛋餅食啦!見到呢款辣雞起司蛋餅好特別,台式既蛋餅加上韓式既元素,好創新🤩蛋餅王既蛋餅強調係「3分26秒煎出來的金黃色奇蹟」,蛋餅皮係用特有既粉漿比例調製,煎出黎係QQ地煙煙韌韌咁既😌中間既雞係炸雞粒黎,炸雞既韓式辣醬風味唔算突出,冇我想像中咁惹味,而且辣味都好輕微,如果調味再重少少應該會更加正。  2⃣️爆漿起司肉鬆玉米蛋餅($49) 因為想食蛋餅,所以一次過嗌左兩款🙈呢個蛋餅既樣同平時食開既好唔同😳望落似半月型,粟米係連皮煎既,而內餡就夾住肉鬆同埋起司。兩款蛋餅我偏好呢款多啲。果然蛋餅既經典配搭點都唔會輸😚肉鬆起司唔算報餡

1⃣️韓式春川辣雞起司蛋餅($49)
韓式春川辣雞起司蛋餅

2⃣️爆漿起司肉鬆玉米蛋餅($49)

爆漿起司肉鬆玉米蛋餅
因為想食蛋餅,所以一次過嗌左兩款🙈呢個蛋餅既樣同平時食開既好唔同😳望落似半月型,粟米係連皮煎既,而內餡就夾住肉鬆同埋起司。兩款蛋餅我偏好呢款多啲。果然蛋餅既經典配搭點都唔會輸😚肉鬆起司唔算報餡,但係味道好balance,肉鬆都好香唔會結塊。蛋餅皮同粟米結合得好好,食到蛋餅煙韌既質感同時有粟米既爽甜👍要試呀呢款!  不過要提醒一下,呢度既蛋餅份量比起出面其他台式餐廳既多,大家嗌既時候要酌量嗌😂唔好做大晒鬼啊。

3⃣️牛魔王芝士焗飯($68)

牛魔王芝士焗飯
其實本身對呢個飯既期望唔係太高。始終本身純粹係為左個蛋餅而黎😛純粹黎到覺得都要嗌翻個主食食下。不過呢個焗飯帶到驚喜俾我wor!首先佢係即叫即焗,黎到既時候成個鍋仲係熱辣辣🙈芝士同埋黑椒汁份量都好多好澎湃,絕對夠撈曬成個飯!拉絲效果好犀利🤤牛肉係鮮牛肉片,份量好多,食極都仲有,唔會有食完曬啲餸仲淨翻好多飯既情況出現,而且牛肉軟淋好咬,冇乜筋位肥肉,啖啖肉唔錯!

4⃣️粟米魚柳飯($57)
粟米魚柳飯
係想像中既味道,冇乜特別。魚柳份量多,粟米同蛋汁既芡調得略稀,不過撈飯食都唔錯。

5⃣️葡汁焗豬扒飯($57)

葡汁焗豬扒飯
呢度既焗飯真係帶到驚喜俾我!可能因為我係超級芝士控🧀️🤤呢度既芝士真係落得毫不吝嗇,葡汁有椰香,芝士一樣係超多超拉絲😍豬扒有一大塊係面,質素就普普通通。
牛魔王芝士焗飯
葡汁焗豬扒飯
周六凍冰冰,下午都去唔得遠~~去左附近荃灣海之戀 mall 嘅海灣冰室!冰室位於商場地下果層,有一排卡位都可以望住海景食番個親民茶餐!火腿西多士 $38送熱飲西多士夾層有腿芝,成件事咸甜層次更豐富,比傳統嘅花生醬仲唔會覺得甘膩,岩晒我唔太嗜甜!焗肉醬意粉 🍝$68呢個高質,芝士肉醬比例份量夠,調味亦相當不錯!意粉唔會焗到好乾或底層有油情況推介干炒牛河 $47 凍飲+$3味道可以,唔會太油~但賣相遜色d,建議加多少少老抽增添下色彩~港式奶茶屬偏多奶果種,茶底都香嘅
周六凍冰冰,下午都去唔得遠~~
去左附近荃灣海之戀 mall 嘅海灣冰室!

火腿西多士 $38
送熱飲

焗肉醬意粉 🍝

推介

干炒牛河
$47 凍飲+$3

味道可以,唔會太油~
但賣相遜色d,建議加多少少老抽增添下色彩~

港式奶茶
屬偏多奶果種,茶底都香嘅

2022-02-19
  • 焗肉醬意粉
2022-02-17 114 瀏覽
今日去咗荃灣海濱長廊跑步,經過一間面向海嘅餐廳,名叫「海灣冰室」,望落環境唔錯,決定試下。餐廳一嘅大玻璃可以望到海景,喺疫情底下可以邊食、邊望海,心情真係舒緩不少,值得一試。牛魔王焗飯店員一行近,已經聞到濃濃嘅黑椒味。焗飯鋪滿金黃色嘅芝士,黑椒汁味道濃烈,啱晒我。而且用上新鮮嘅牛肉,有牛肉味和肉質嫩滑。個炒飯底都做得好好,夠乾身,所以好快已經成個飯K.O.左。熱檸檬薑可樂在天氣轉涼疫情下,決定叫一杯比較補身嘅飲品,而且好少餐廳有熱檸檬薑可樂。可樂煲得夠熱,多片嘅薑浮面,薑味適中,飲完成身都溫暖晒,感覺免疫力都強左。

牛魔王焗飯

熱檸檬薑可樂

午餐
門口嘅餐牌 午餐價錢為$57但冇寫星期六日要加五蚊入到去嘅餐牌都冇寫午餐要加五蚊但落單侍應係有講五蚊嘅我地兩點去到 即係佢地知餐牌錯但冇改返岩貼張紙上去有咁難咩不過有講係要加五蚊 只係入晒去坐低晒 叫嘢食個陣先講海鮮炒烏冬份量比較細碟醬汁一般 味道唔算太濃列水準一般般 不過都係一般茶餐廳質素覺得都可以接受嘅只係比較上細碟碟上仲寫住凱柏冰室焗白汁芝士海鮮飯 $62午餐餐牌$57入座後 點餐個陣 侍應講星期六日餐牌貴五蚊即係一早知餐廳價錢唔岩 但冇改重要門面個大餐牌都冇寫唔明點解唔寫 一早知但都唔去改返個白汁海鮮飯都ok嘅不過不失白汁比較多芝士都有焗到少濃面份量唔多最後係覺得唔明點解一早知但唔修正返餐牌上嘅錯誤有啲r晒頭不過性價比都係一般般
門口嘅餐牌
但唔修正返餐牌上嘅錯誤
有啲r晒頭
不過性價比都係一般般
2022-02-12
$54.5 (下午茶)