2020-06-21 309 瀏覽
今日係觀塘mfc番工 上次有朋友介紹海潮食堂食lunch今日先就 12 點幾到唔洗等位 第一次黎唔知食咩好 根住有個伙記介紹最出名個幾樣野 第一係蔥花蛋三文治 呢個必食 烘底做到岩岩好 好脆 同埋滿滿蔥花味 第二係九菜餃 好大隻 好多肉汁 個皮既厚度剛剛好 第三係咸肉通菜 清清地有肉碎係面 通菜新鮮 同埋爽口第四係麻辣手撕雞肉丁通粉 唔食得麻辣就唔好叫啦 手撕雞配蔥油最完美 再加上d汁比通粉吸晒 入晒味最後加左杯冰啡樂 可樂加咖啡 第一次飲 估唔到咁夾 食左百幾蚊

第一次黎唔知食咩好 根住有個伙記介紹最出名個幾樣野

第二係九菜餃 好大隻 好多肉汁 個皮既厚度剛剛好

第三係咸肉通菜 清清地有肉碎係面 通菜新鮮 同埋爽口

最後加左杯冰啡樂 可樂加咖啡 第一次飲 估唔到咁夾

食左百幾蚊

2020-06-19 352 瀏覽
觀塘幾出名嘅舊式茶記,近大街嘅門口連招牌都欠奉,反而係工廈入面嘅弱弱地掛咗個招牌,令人摸不著頭腦。 其實坐得都唔差,不過枱與枱之間冇咩空位,有時甚至要起身讓座畀人出,但都可以接受,at least服務態度唔差,大熱天時冷氣亦足夠。✨柱候牛腩煎米粉 $52 略嫌失望,米粉煎得頗乾身,調味亦不足,唔撈牛腩汁食都唔得。可惜,柱候牛腩係有麻辣嘅,同我expect嘅港式粉麵檔腩汁有好大出入,而且牛腩偏碎,慶幸夠淋夠入味,但啲麻辣味真係揨唔掂。-✨凍奶茶 跟餐+$10正常味道,茶香足夠,比例亦唔錯,甜度適中。-✨超薄奶油多 $13 本身唔想食魔鬼奶油多先揀呢款,估唔到佢係薄身版本。多士烘得極脆,煉奶同阿華田粉落得求其,味道唔錯,但我都係鐘意食norma奶油多多啲。下次應該會試返馳名蔥花蛋治,隔離枱碟撈通粉望落都幾正,希望可以改善今餐普普通通嘅印象~

✨柱候牛腩煎米粉 $52

✨凍奶茶 跟餐+$10

正常味道,茶香足夠,比例亦唔錯,甜度適中。
✨超薄奶油多 $13

2020-06-19 189 瀏覽
蔥花蛋治烘底,呢個好多人推介,蛋治唔錯。老闆推介鹽水浸通菜,咸淡適中。老闆另外亦推介我地墨魚丸炸雞翼撈公仔麵,上枱先知係麻辣味,再睇清楚餐單見到麻辣汁要加$2,而老闆完全無問過我地食唔食得辣,感覺唔太好。呢間不過不失,試過就好了。
蔥花蛋治烘底,呢個好多人推介,蛋治唔錯。

老闆推介鹽水浸通菜,咸淡適中。

2020-06-04 516 瀏覽
🥪 蔥花蛋治烘底 $27呢度最出名之一 就係呢個蛋治,唔太愛食蔥嘅我都鐘意食呢個😆佢嘅烘底好特別面層塊麵包入邊夾住薄薄嘅牛油,然後兩塊麵包夾住又香又滑嘅蔥花蛋😎👍🏻呢個味道係第二到真係食唔到!再加杯凍檸啡走甜減肥人士 應該唔會咁大罪惡感😹如果你係第一次嚟食,而且有選擇困難症嘅你,呢度嘅老闆好好人會介紹你想食嘅嘢☺️👍🏻唔單止老闆連員工都好好人好有禮貌👍🏻而家呢啲比較舊式而又有親切感嘅茶餐廳越來越少有!

🥪 蔥花蛋治烘底 $27

再加杯凍檸啡走甜
減肥人士 應該唔會咁大罪惡感😹

2020-05-30 611 瀏覽
返工時間不想外出食飯,唯有叫外賣,選了海潮食堂,今次也是第一次吃,是同事介紹。送食物時間也非常準時,令時間緊迫的我可以放心下次再叫。食物價錢對比官塘區雖貴幾蚊,但份量大大份,食材也真夠豐富。五香肉丁雞絲通粉,勁多葱花,雞絲及肉丁也絕無欺騙,雖然$50但材料豐富,偷吃同事幾口😋,味道真好,喜歡五香肉丁辣辣地,雞絲嫰滑沾了肉丁及葱花味道,很香口!酥炸墨魚丸及蒜蓉干煎豬扒撈公仔麵,墨丸及豬扒香口入味,頂層蓋上蒜容香味撈公仔麵絕配好味。魔鬼奶油多,厚多士撒上了阿華田粉,再自行選擇沾上煉奶,雖然邪惡,但試少少令這個餐更豐富。
送食物時間也非常準時,令時間緊迫的我可以放心下次再叫。
食物價錢對比官塘區雖貴幾蚊,但份量大大份,食材也真夠豐富。
外賣送餐
2020-05-19 538 瀏覽
上周跟同事在觀塘辦事,搞掂後喺附近搵食。嚟到海潮門口,一個沒有大招牌嘅店面 跟一般茶餐廳都無乜分別。下午三點一走入去見,差不多全院滿座,好彩都搵到位即刻坐低。餐牌菜名基本上跟據食材命名,無特別花巧。我哋叫咗麻辣雞翼司華力腸撈烏冬、米粉餅同埋蔥花蛋三文治。基本上每樣食材一般人都認識,但加起來就非常創新同好食。蔥花蛋三文治兩塊面麵片都烘脆,上層嗰塊中間仲夾住牛油,加上蔥花蛋真係十分香口麻辣雞翼司華力腸撈烏冬麻辣汁調味得相當唔錯米粉餅蛋加米粉煎香嘅配搭又係非常好食

蔥花蛋三文治

麻辣雞翼司華力腸撈烏冬
麻辣汁調味得相當唔錯

米粉餅
蛋加米粉煎香嘅配搭又係非常好食
2020-05-17 420 瀏覽
只試左其中一個招牌蔥花蛋三文治烘底 加 杯例牌凍奶茶凍奶茶少冰少甜十分可惜唔係我杯茶,茶味太澀,茶可能有啲老,花奶亦唔香,飲落去唔滑。 少甜變幾乎走甜,唯一做得好係記得少冰。 蔥花蛋三文治烘底麵包有水準,麵包外脆內軟,一邊厚一邊薄炒蛋有口感而no overcook,但以28蚊嘅份量就有點少蔥花炒香有口感,沒有油膩感覺有牛油香味價錢黎講份量偏貴環境係一般茶餐廳都乾淨企理待應有啲醒目有啲唔醒目,有個特別差。 唔知係米老細。
只試左其中一個招牌蔥花蛋三文治烘底 加 杯例牌凍奶茶

凍奶茶少冰少甜

蔥花蛋三文治烘底

麵包有水準,麵包外脆內軟,一邊厚一邊薄

蔥花炒香有口感,沒有油膩感覺

有牛油香味

價錢黎講份量偏貴

環境係一般茶餐廳

都乾淨企理

待應有啲醒目有啲唔醒目,有個特別差。 唔知係米老細。
2020-05-16
$43 (早餐)
2020-05-16 288 瀏覽
之前睇過有人介紹海潮啲野食古靈精怪九吾搭八既食材可拼湊出異常好既美食所以難得今日去觀塘 避開午飯時間自己一個就去試試海潮食堂餐牌都冇望就問個姐姐係咪有個咩咩撈通??全名係~~五香肉丁麻辣手絲雞撈通~~加多杯檸樂煲薑整極體黎講係有驚喜 而且個撈通係一定要每一啖都要有齊所有料先好食!!期待下次試下佢個蔥花蛋冶同冰啡樂
之前睇過有人介紹海潮啲野食古靈精怪
九吾搭八既食材可拼湊出異常好既美食
所以難得今日去觀塘 避開午飯時間
自己一個就去試試海潮食堂

餐牌都冇望就問個姐姐
係咪有個咩咩撈通??
全名係~~五香肉丁麻辣手絲雞撈通~~
加多杯檸樂煲薑

期待下次試下佢個蔥花蛋冶同冰啡樂

2020-05-14 881 瀏覽
網上說哩間係一間人情味濃厚嘅店舖,入到去果真不凡,第一次去,老細就搭晒膊頭咁招呼你,問你食咩(雖然我唔知佢隻手乾唔乾淨)嗌咗3樣嘢食「蔥花蛋治烘底」「魔鬼奶油多」同埋「椒鹽炸燒賣」加多杯凍奶茶添...蔥花蛋治,蔥香蛋滑,配埋內脆嘅多士,一絕頭先食完個咸嘅多士,而家食返個甜嘅多士,魔鬼奶油多,一邊煉奶、一邊阿華田粉,滿足鍾意食甜品嘅你椒鹽炸燒賣,真係好出色,最出色係佢個辣椒醬,麻椒味好正,一定要試...
蔥花蛋治烘底
魔鬼奶油多
椒鹽炸燒賣

蔥花蛋治,蔥香蛋滑,配埋內脆嘅多士,一絕
2020-05-09
魔鬼奶油多
椒鹽炸燒賣
  • 椒鹽燒賣
2020-05-11 314 瀏覽
今朝去左觀塘成業街19-21號,怡生工業大廈對面,海潮食堂,要講得咁清楚,因為佢連招牌都無,只有門牌。點左一個菜心木耳肉絲上海麵,一個蔥花蛋治,一個椒鹽燒賣,一個蒜蓉餃子,兩杯奶茶。菜心木耳肉絲上海面,翠綠滿滿既菜心,淨係視覺享受已經加唔少分,係早上食更令人心曠神怡,湯底簡約,有一份家既感覺,食既時候無落任何調味。少有地能夠兼顧健康與味道。再講講個蛋治,老闆好有心機,蛋治塊外皮先切一片薄包烘底,入面搽左D牛油,再加一層厚少少既面包,蔥花浸左一晚,充滿香味,蛋不會太老,又未至於太嫩,咬落有質感,蛋同包既比例大概3:2,感覺剛好。椒鹽燒賣,即叫即炸,落左少少椒鹽粉,勝在新鮮滾熱辣。蒜蓉餃子內既肉汁都唔少,配上左一撮中粒既蒜蓉,右一撮辣椒乾加花椒,係一個幾好既醬汁配搭。奶茶就普普通通,唔算有咩驚喜。PS.個蛋治要趁熱食,放耐左層皮淋左就曳晒。店鋪約三百呎,可坐四十二人,相對狹窄,尤其午飯時候,不過你會見到大家樂於努力擠進去享受美食,洗手間就較敗筆,衛生及整潔程度有待改善,老闆出名熱情,如果你揀唔到食咩,佢好鐘意主動推介,此外,食品份量合適。

椒鹽燒賣,即叫即炸,落左少少椒鹽粉,勝在新鮮滾熱辣。

奶茶就普普通通,唔算有咩驚喜。

PS.個蛋治要趁熱食,放耐左層皮淋左就曳晒。

2020-05-09
$59 (早餐)
2020-05-09 778 瀏覽
男友一直好想試呢度嘅蔥花蛋治,難得放假專登陪佢嚟。餐廳無門牌,喺門口猶疑咗一陣,忽然見到告示寫住店家嘅名,先知正係我哋要搵嘅海潮食堂 嗌咗幾款呢度嘅名物: 冰啡樂 $24咖啡同可樂係分開上嘅,可以調配啱自己嘅比例。開頭對呢杯嘢半信半疑,慢慢一邊將可樂逐少逐少加落咖啡一邊試味,竟然搵到咖啡同可樂嘅平衡點,可樂嘅甜中和咖啡嘅苦,過後會飲到兩者獨特嘅香味。正當斟酌緊自己飲嘅係可樂味嘅咖啡定咖啡味嘅可樂,已經不知不覺成杯飲曬 超薄奶油多 $13一望到實物已經知係脂肪同糖分嘅化身。大概用咗一塊普通厚度嘅方包對切而成。雖然盡顯廚師刀功,但個人覺得口感同一般多士分別不大。多上搽咗朱古力醬同牛油做夾心,再撒上阿華田粉同煉奶,每一啖都食到來自唔同食材嘅甜,甜得嚟好有層次,值得推介 蔥花蛋治烘底 $27反而冇咩特別,蛋炒得滑但唔夠咸,蔥花亦切得唔夠細碎。多士烘底做得幾脆但中間搽咗一層無熱過嘅牛油,食落肥膩咗但唔覺牛油香 五香肉丁手撕雞撈通粉 $42本身用五香肉丁做食材味道已經好出,手撕雞唔鞋但嚴格嚟講呢種做法只算係切雞。秘製蔥蓉係神來之筆,撈埋香好多。但美中不足係五香肉丁太多油,通粉唔係特別彈牙,食到尾有

嗌咗幾款呢度嘅名物:

蔥花蛋治烘底 $27
蔥花蛋治烘底
蔥蛋治烘底

五香肉丁手撕雞撈通粉 $42
本身用五香肉丁做食材味道已經好出,手撕雞唔鞋但嚴格嚟講呢種做法只算係切雞。秘製蔥蓉係神來之筆,撈埋香好多。但美中不足係五香肉丁太多油,通粉唔係特別彈牙,食到尾有少少膩
五香肉丁手撕雞撈通粉

好欣賞老闆巧妙地用常見食材做出新奇配搭,呢個價錢性價比都幾高,經過會再嚟TEA一TEA
冰啡樂
超薄奶油多
五香肉丁手撕雞撈通粉
2020-05-08 231 瀏覽
相信無人未聽過觀塘既 #海潮食堂 ✌🏻 難得週末去到唔洗點排隊😏 茶餐廳門口比較低調🤔 連餐廳名都無🤣#葱花蛋治烘底 🍞 ($27)呢度最出名既葱花蛋治😏 普通材料炒蛋加大量葱花非常香口😋 蛋汁配埋烘底三文治係簡單既美味🥰 另外仲有款 #魔鬼奶油多 😈 太飽未試到🤣#手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉 🐣 ($50)好奇怪同無諗過既配搭😅 但食落又幾夾😏 手撕雞肉質嫩滑🐤 配埋五香肉丁較重口味🙊 帶點麻辣又幾惹味😎 係香港茶餐廳獨有既味道🤤

#葱花蛋治烘底 🍞 ($27)

#手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉 🐣 ($50)
2020-05-02 394 瀏覽
心掛掛一直想返去海潮食堂,自從第一次食左佢既麻辣牛腩煎米粉同蔥花蛋治就覺得好好味,好用心整,一試愛上左;而且好有香港茶餐廳既味道。今次光顧係早餐時段,大概10點半,唔算多人,唔洗等位,早餐時段30多元已有交易。不過我略嫌今次點既炒米粉多油,沒有什麼驚喜,食幾口已經覺得好油膩,加上好大碟,食唔哂。沙嗲牛肉麵有自己特色,不是傳統茶餐廳個種沙嗲牛肉,略嫌無咩沙嗲味,而且跟餐既多士太薄了,可能係特色,係我唔識欣賞啫。最後水餃同上次要樣,太多肥豬肉了,下次應該唔會叫了。麻辣醬黎講,如果唔食得麻辣或辣既朋友叫之前要三思,因為真係會麻足半日,都幾辛苦嫁。不過,我對牛腩煎米粉同蔥花蛋治依然念念不忘,整體黎講都係一間好有特色既港式茶餐廳,值得一試。
炒米粉加麻辣
沙嗲牛肉上海麵 麻辣餃子
麻辣餃子
2020-04-22
$45 (早餐)
  • 牛腩蝦條煎米粉
2020-04-29 282 瀏覽
🙆🏻‍♀️帶住🙆🏻‍♂️去觀塘覓食~食呢間出左名特別嘅隱世食堂!入到去撞啱老闆係度😆佢會係咁發辦話幫你叫野食.📍海潮食堂.🍛手撕雞五香肉丁麻辣撈通粉($50)-手撕雞似斬件雞扒😂淋上滿滿嘅葱油...🙆🏻‍♂️表示啲葱好正~通粉彈牙唔會係淋爛!!超讚😆五香肉丁唔吝嗇~整體味道特別但偏咸同有啲油...🍜泰式冬蔭公米粉-老闆介紹話正嘅!一上枱🙆🏻‍♀️覺得好吸引尤其果兩舊大魚肉條🤤好彈牙!湯底微酸有蕃茄味而且好多蕃茄~唔錯啊👍🥪葱花蛋治烘底($27)-招牌!!幾乎每枱客都會點嘅食物🤭厚厚嘅蛋有葱嘅香味仲好滑~多士好脆好香好正啊🤤
📍海潮食堂

2020-04-24 307 瀏覽
最鐘意食呢種港式小店🙌🏻◽牛腩蝦條煎米粉◾蔥花蛋治烘底◽椒鹽燒賣三樣都好味 尤其是牛腩蝦條煎米粉幾有特色 另外佢哋嘅蛋🥚蛋味勁濃郁 而且仲好抵 連埋飲品都只係$105😍
最鐘意食呢種港式小店🙌🏻
◽牛腩蝦條煎米粉