2019-05-21 1162 瀏覽
A friend visiting town and decided to experience a part of Hong Kong where tourist don’t go often enough. I’ve been going to this place with my family for over 10yrs now but this is the first time I critically evaluate my experience.We didn’t pick our seafood in the Main Street but instead asked the restaurant for their recommendations for the best value. We ended up having soy sauce prawns, razor clamps, steamed scallops, steamed abalone, honey glazed oysters, stir fried fish fillet, vegetables

We didn’t pick our seafood in the Main Street but instead asked the restaurant for their recommendations for the best value. We ended up having soy sauce prawns, razor clamps, steamed scallops, steamed abalone, honey glazed oysters, stir fried fish fillet, vegetables and special fried rice.

The food were freshly prepared with good “wok hei” that people want in Cantonese cuisine but I wouldn’t say it was first class. The scallops were over cooked and the clamps were too salty. Plating is as simple as it can get but nothing to complain about. The owner was honest not to give us too much though. The fruit they gave us at the end of the meal has been there forever. Service is effectively did not exist but the staff were clearly trying their best. We also had to wait for a bit even though we had a booking. It is a fishing village in the old days and you can still tell you’re dining at a fishing village.

To be honest I’d probably go back because it has been my “seafood spot” for years. I’d probably continue to bring my friends visiting there because i know I wouldn’t overpay there. Would I bring a local friend who has his own seafood spot? Very unlikely.

IDEAS (“Independent Dining Experience Assessment Scale”) Overall Rating: B
Cooking & Ingredient: B
Plating and Portion: A
Beverage and Dessert: B
Service & Ambiance: B
2019-05-18
20 分鐘 (堂食)
2019-05-20 2755 瀏覽
去食海鮮, 好快諗到去流浮山, 雖然香港好多地方都出名食海鮮, 但始終係元朗人, 冇理由有近唔去而走去遠嘛? 決定咗去邊區, 都要選擇邊間, 食海鮮最怕比人劏, 咁當然第一時間周圍問人邊間好, 呢間係有2票勝出, 話係平靚正之選~雖然過咗母親節, 但呢日都仲係公假, 所以都係早食有着數, 所以book咗6點, 但原來我地都唔算早, 我地去到見到隔離枱已經差不多食完, 可能5點已經開始食早飯~入到去坐低, 淨係比咗茶我地, 但冇比餐牌, 只係好似大牌檔咁, 淨係响牆上面有十幾款推介菜式, 之後問返門口個叔叔, 佢話陣間會有人嚟招呼, 叫我坐低等就得架喇~ 我真係大鄉里, 人地咁好服務, 只係一時太多人一齊入座, 未招呼得切啫~過咗幾分鐘, 估計應該係老闆娘埋嚟招呼我地, 問我地想食乜, 當我地每講一樣海鮮, 佢就會介紹咩size咩來源, 到我地決定咗之後, 就會推介可以點煮, 仲幫我地預埋份量, 唔會話夾硬嚟, 或者老屈你, 非常老實~ 仲話送個魚湯比我地飲添~ 魚湯由於太急開餐, 完全冇諗到要相機食先~ 雖然話係送, 而且都知係用d魚毛或者頭頭尾尾煲成, 但都好濃味, 夠哂足料, 有魚

魚湯
由於太急開餐, 完全冇諗到要相機食先~

雖然話係送, 而且都知係用d魚毛或者頭頭尾尾煲成, 但都好濃味, 夠哂足料, 有魚肉同白菜仔, 不過要小心魚骨, 要慢慢飲, 食魚肉要慢慢食~

酥炸生蠔
雖然唔係大大隻, 但反而細細粒仲冇咁濟, 仲有一打咁多, 可以一人分到兩粒~
個皮好脆, 但又唔會太厚, 最勁就係你唔覺佢油淋淋, 所以完全唔會食濟~

乾煎蝦碌
好似有7-8隻, 隻隻大大隻, 乾煎得好香, 又唔會令到D肉好乾, 依然好juicy, 啖啖肉, 爽口彈牙又多汁~

上湯龍蝦伊麵底
老闆娘介紹我地食本地龍蝦, 雖然唔係咁大隻, 但起碼唔會好似澳龍咁得個頭, 又貴又冇肉食~ 果然係一個唔錯的介紹, 一人半隻開邊, 真係啖啖肉, 又爽又彈牙, 起碼唔會頭大過身, 一人半隻都好滿足, 而且比起澳龍平好多好多, 就算一人一隻本地, 都比叫一隻澳龍抵, 又平又有肉~
伊麵唔會煮到一pet pet, 個芡看似好杰, 但原來又唔算, 雖然話係上湯, 但依然有少少芝士味, 唔會好膩~

椒鹽瀨尿蝦
老闆娘話中size低食d, 話大size只係大1", 已經貴好多, 既然佢介紹平d的中size, 咁梗係信佢抵食過大size啦~ 瀨尿蝦只係椒鹽最好食, 根本唔駛講都一定係咁煮~ 椒鹽味剛好, 唔會太鹹, d蝦腳基本上都可以食埋, 好食到差連手指都食埋~

炆斑頭腩

呢個係推介, 不過又真係值得推介, 腩肉外表有薄薄一層炸到脆的粉漿, 肉質依然保持嫩滑, 就算凍咗都唔覺得腥, 味道又唔會好濃, 更加唔油膩~

蒜茸粉絲蒸扇貝
當然新鮮又大隻, 不過唔係好夠粉絲, 通常呢味都係配菜粉絲較出色, 豉油亦要調味調到剛好, 不能太鹹或太甜, 呢度盡對做到~

薑蔥炒蟹
唯一最失望係呢味, 雖然老闆娘介紹奄仔蟹, 但家人要肉蟹, 不過點都估唔到隻肉蟹細隻成咁, 兩隻炒埋都唔係好多, 頭先沿路行入嚟, 都見人地檔d肉蟹好鬼大隻, 同埋味道偏鹹咗少少~

炒菜
炒菜

基本上每枱都會要你叫返碟菜食下, 而且佢都唔會問你要咩菜, 我估佢只係入一種最方法處理的唐生菜, 不過碟菜就油令令, 唔知佢係咪油浸唐生菜, 因為淨係問我地要唔要菜, 基本上係冇問點煮, 而且我見廚房出嚟碟碟都係油泡唐生菜囉~

甜橙

每枱基本上都會送一碟, 碟橙係完美句號, 因為真係好甜, 差d想問佢可唔可以送多一碟, 不過唔會咁肉酸囉~

下次嚟流浮山食嘢我識路, 唔駛再問人, 難得遇到一間又老實, 價錢又公道, 味道唔錯的酒家, 當然會記住啦~

同埋呢度睇佢都知係行實力路線, 所有上菜都唔靠外表, 完全冇修飾冇伴碟, 好似屋企餸咁~

2019-05-13
慶祝紀念
母親節
  • 基本上全部都推介
2019-05-04 1241 瀏覽
呢日家族食飯都入左去流浮山食,假日黎夜晚呢到人山人海,好彩一早BOOK左台咋!入流浮山一定要係海鮮,今日食既海鮮大餐亦無令我失望!先黎食左炸蠔,炸蠔炸得好鬆脆,炸粉亦唔厚。而呢到係炸蠔係配生菜一齊食,聽長輩講係咁樣食法惟為左食落口無咁肥膩,而我又幾認同喎,配菜食會覺得幾FRESH!可以食多幾粒。豉椒炒勝子全部己經去穀,粒粒都勁有肉好肥美!薑蔥辣椒炒蟹同樣惹味,正所謂新鮮既食材其實唔洗點煮都好味,蟹又係啖啖肉,好味!不過計計下全晚都似無食過菜,成餐都剩係海鮮,原來食海鮮都會幾滯下😂所以話,好野都係偶爾一餐就夠啦
入流浮山一定要係海鮮,今日食既海鮮大餐亦無令我失望!

炸蠔
豉椒炒勝子全部己經去穀,粒粒都勁有肉好肥美!
䜴汁炒蟶子

2019-05-01
炸蠔
䜴汁炒蟶子
2019-04-29 1183 瀏覽
喺流浮山拜祭完,出返黎決定全家10幾個人去附近酒樓食個lunch,舅父仔提議食海景,佢食開熟路啲。老闆娘親自落單,因為我哋10幾人,佢幫我地預份量,非常熱情。仲安排左我哋坐房嘅大檯,比較靜啲。🥰🧀芝士大蝦伊麵👉🏾芝士汁香濃👉🏾大蝦有肉,唔會得啲殼🥒涼瓜炒蟶子👉🏾呢個好似係佢哋招牌菜👉🏾老闆娘隆重介紹🤩👉🏾好好食!而且好多蟶子,絕無欺場!🐽生炒骨👉🏾酥炸過,外皮鬆脆👉🏾送飯一流!🐟一班兩味👉🏾班球好多肉,汁打得好味👉🏾西芹略嫌少咗啲-流浮山咁多間酒家,冇食開嘅話真係唔知點揀,好彩舅父識路黎呢間!👍🏾

🧀芝士大蝦伊麵
👉🏾芝士汁香濃
👉🏾大蝦有肉,唔會得啲殼

🥒涼瓜炒蟶子
👉🏾呢個好似係佢哋招牌菜
👉🏾老闆娘隆重介紹🤩
👉🏾好好食!而且好多蟶子,絕無欺場!

🐽生炒骨
👉🏾酥炸過,外皮鬆脆
👉🏾送飯一流!

🐟一班兩味
👉🏾班球好多肉,汁打得好味
👉🏾西芹略嫌少咗啲
2019-04-22
午餐
  • 涼瓜炒聖子
小編之前有家庭樂自駕遊👨‍👩‍👧‍👦🚖,黃昏去左下白泥睇日落後,就折返去流浮山食海鮮啦❣️😍😋首先去左「后豐生猛海鮮」簡新鮮既材料,再拎去酒樓比廚師烹調😁.🔹蒜茸蒸扇貝嘩嘩嘩呢個要隆重地介紹‼️想講咁大個女以來,無論係食放題/buffet/高級超市/日本都未試過咁厚咁大隻既扇貝‼️呢隻係賣海鮮既姐姐強烈推薦的,$25隻果然無介紹錯!有成3cm咁厚,基本上唔洗調味都已經鮮味突出🤤同埋超級爽口彈牙(唔係講少!!!)配埋底下軟綿綿既蒜茸粉絲,爽呀😍.🔹酥炸生蠔炸蠔係以酒樓小菜來點既,外表已經好吸引,粉漿炸到好鬆脆,但又唔會太過厚,皆因入面蠔肉都好大隻😋😋啖啖肉又新鮮😄.🔹豉汁炒蝦仁🍤蝦肉好爽口,頗大隻,加入蒜粒+辣椒+豉油乾炒,好滋味😚.🔹鮮炒龍躉球🐠舊魚未熟前以為好少,但炒落份量都幾大喎!出面既炸粉唔會太厚,同埋條魚實在太鮮味了,係鮮甜啊😛唯一係如果炒得乾身dd會更好!.🔹豉汁炒蟶子蟶子基本上都係豉汁炒最惹味😄佢都幾大幾粗身,而且食落係爽口既,就算用左豉汁炒都無蓋過佢原有既甜味👏🏻👏🏻.總括好推薦,流浮山地段用呢個價錢食到款款咁優質既海鮮,超滿足又溫馨的一餐😍😍😍
小編之前有家庭樂自駕遊👨‍👩‍👧‍👦🚖,黃昏去左下白泥睇日落後,就折返去流浮山食海鮮啦❣️😍😋首先去左「后豐生猛海鮮」簡新鮮既材料,再拎去酒樓廚師烹調😁
🔹蒜茸蒸扇貝
🔹酥炸生蠔
🔹豉汁炒蝦仁🍤
蝦肉好爽口,頗大隻,加入蒜粒+辣椒+豉油乾炒,好滋味😚
🔹鮮炒龍躉球🐠
🔹豉汁炒蟶子
2018-09-12 1727 瀏覽
星期五晚一行三人一放工即飛車來到流浮山...食我們期待以久既海鮮宴~不是太大食的我們點了:1) 芝士大蝦伊麵 - 濃濃的芝士汁, 沾滿晒整碟伊麵及大蝦, 大蝦每隻都好多膏, 很新鮮!!2) 四隻奄仔蟹 - 最初一人食一隻, 食到中途, 忍唔住叫多一隻分享~D膏好鮮甜呀..好食到爆~3) 蒜蓉粉絲蒸扇貝 - 大大粒扇貝, 爽口。5) 酥炸生蠔 - 炸漿炸得非常酥脆又夠薄, 生蠔中間不會炸到過熟。正!另每檯附送豆腐菜魚湯, 夠晒魚味~~
星期五晚一行三人一放工即飛車來到流浮山...
食我們期待以久既海鮮宴~
不是太大食的我們點了:

3) 蒜蓉粉絲蒸扇貝 - 大大粒扇貝, 爽口。
另每檯附送豆腐菜魚湯, 夠晒魚味~~
2018-09-07
2018-08-22 1459 瀏覽
同事們介紹及主催,一行人短時間內約去到流浮山吃海鮮。已經廿幾年沒有到過流浮山,改變了很多,變成另一個大澳或鯉魚門,感覺像會做遊客生意。同事們建議先選購海鮮到食肆煮食。買了大頭蝦(豉油皇)、蟶子(豉椒炒)、扇貝(粉絲蒜蓉)、貴妃螃(鹽水蒸)、魚(湯水上)、奄仔蟹(走酒蒸)。另在酒樓叫酥炸美國桶蠔、椒鹽鮮魷、灼生菜、三個白飯。難得的是: 酒家不收開瓶費,因此同事攜了兩大支紅白酒慰勞大家。大家吃吃喝喝,飲飽食醉,落地也是三百鬆D, 份量與手工絕不欺場瞬色,以流浮山的質素與環境來說,算是這樣了~~
同事們介紹及主催,一行人短時間內約去到流浮山吃海鮮。

2018-08-22
2018-08-15 1640 瀏覽
食咩海鮮我地自己點,早2日話比酒家知,全部海鮮海景酒家包辦,蝦,魚好新鮮,奄仔蟹果日異常大隻,佢地炸生蠔,大家高度讚賞,碟上冇一滴油,好鬆化唔油膩,裡面好creamy 。7月中食完,過幾日再去食,又係一圍12人(已有後備排隊^.^)人數: 12位 時間:中午 (14/7)$ : $350位加飲品,每位$360 1. 鹽焗奄仔,每人半隻2. 炒班球 3. 炆斑頭腩4. 白灼海花蝦 (2斤多)5. 蒜蓉開邊蒸龍蝦仔,每人半隻6. 炸生蠔7. 椒鹽鮮魷8. 油菜9. 炒飯10 水果
食咩海鮮我地自己點,早2日話比酒家知,
全部海鮮海景酒家包辦,蝦,魚好新鮮,

7月中
食完,過幾日再去食,又係一圍12人(已有後備排隊^.^)

人數: 12位
時間:中午 (14/7)
$ : $350位
加飲品,每位$360

1. 鹽焗奄仔,每人半隻

2. 炒班球

3. 炆斑頭腩

4. 白灼海花蝦 (2斤多)

5. 蒜蓉開邊蒸龍蝦仔,每人半隻

6. 炸生蠔

7. 椒鹽鮮魷

8. 油菜

9. 炒飯

10 水果

外賣送餐
2018-07-26 1094 瀏覽
黃油蟹季節又來啦老闆都話我哋係第一班今年食黃油蟹嘅客人初頭我哋都好擔心啲黃油蟹唔靚 但出嚟個個都哇哇聲 真係好好好多油 又多肉完全唔似大閘蟹冇肉食真係多油好好味!仲有芝士焗龍蝦 芝士好入味蒜蓉粉絲帶子豉椒炒聖子老虎班椒鹽賴尿蝦海鮮我哋喺酒家對面海鮮檔買同呢間海鮮酒家有掛鉤 但的確海鮮靚廚師手勢好有鑊氣一次過食晒唔同嘅烹調手法!唔好睇小呢度嘅裝修 老闆好好人好健談從來唔會做宣傳 都一樣好多客人幫襯要食風味一定揀呢間!
黃油蟹季節又來啦

老闆都話我哋係第一班今年食黃油蟹嘅客人

初頭我哋都好擔心啲黃油蟹唔靚

真係多油好好味!

仲有芝士焗龍蝦 芝士好入味

蒜蓉粉絲帶子

豉椒炒聖子

老虎班

椒鹽賴尿蝦

海鮮我哋喺酒家對面海鮮檔買

同呢間海鮮酒家有掛鉤 但的確海鮮靚廚師手勢好

有鑊氣一次過食晒唔同嘅烹調手法!

唔好睇小呢度嘅裝修 老闆好好人好健談

從來唔會做宣傳 都一樣好多客人幫襯

要食風味一定揀呢間!
2018-07-24 696 瀏覽
好友飯聚賀慶功一行七友欠雪姑坐低安頓開枝酒美酒共飲等朋友先上炒蝦汁醬甜再上斑片味夠鮮炒炒斑腩粉夠薄之後上個炒蟶子隻隻大隻又鮮甜跟住上埋蒸扇貝撈埋粉絲夠晒鲜之後再上碟煎蠔外脆內鮮味道正良友共聚渡一宵
2018-07-24 645 瀏覽
家人特別安排的生日大餐在流浮山,第一次到流浮山的我大開眼界,不但有海鮮一條街,海鮮也是十分新鮮的。清蒸海上鮮「海上鮮」當然是海中的大魚,蒸的火候控制好,也不會把魚煮得過火,加上蒸魚鼓油,十分下飯。上湯龍蝦大大隻的龍蝦有膏而且肉厚鮮甜。豉油王大蝦殼比較軟,可以把沾滿了汁醬的蝦殼一同吃掉,味道十分滿意!蒜蓉蒸扇貝今晚的扇貝火候有點過,肉稍微有點老。不過粉絲的確入味。薑蔥煮鮑魚鮑魚十分入味,不過可能是薑葱煮的關係,鮑魚有點過老韌了一點。油鹽水大花甲欠油鹽水香,就像水煮一般,有點失望。奄仔蟹是來自鹹淡水交界的幼年雌蟹, 味道鮮美而且多膏。餐廳免費送上雜錦海鮮湯十分鮮甜。

清蒸海上鮮

上湯龍蝦
大大隻的龍蝦有膏而且肉厚鮮甜。

豉油王大蝦

殼比較軟,可以把沾滿了汁醬的蝦殼一同吃掉,味道十分滿意!

蒜蓉蒸扇貝
今晚的扇貝火候有點過,肉稍微有點老。不過粉絲的確入味。

薑蔥煮鮑魚

油鹽水大花甲

欠油鹽水香,就像水煮一般,有點失望。

奄仔蟹是來自鹹淡水交界的幼年雌蟹, 味道鮮美而且多膏。

餐廳免費送上雜錦海鮮湯十分鮮甜。
2018-05-20 1060 瀏覽
一年一度母親節,當然要食餐好d..全家一致通過去流浮山食海鮮!今次的海鮮是自購的..然後再到(海景)加工..一坐低先黎海鮮魚湯..是送的!(忘記影相)之後就陸續上菜..上菜速度好快好快...🌪🌪🌪貴妃蚌..蒸到少許過左龍..😅家裡有老人家!完全吃不到😅芝士龍蝦伊麵..呢個正呀芝士汁加埋龍蝦一絕..但不可多吃😂生炒骨..賣相是好的..但咬落好硬好乾👎🏻所以最後食淨好多!酥炸生蠔我全晚最期待嘅餸😍😍果然冇令我失望!好正呀!蠔夠大!外面夠酥夠脆👍🏻👍🏻頭腩炆骨好味呀!超推介👍🏻外面有一層簿簿既汁..汁下一層就是脆的..之後就到骨同肉..兩者好夾👍🏻鹽焗奄仔蟹..好吃😋好多膏😁其實只要食材新鮮已經好好食😁😁最後一道清炒生菜..為這餐母親節飯劃上完美句號!總括全晚家人都算滿意的!😆😆
今次的海鮮是自購的..然後再到(海景)加工..

貴妃蚌..蒸到少許過左龍..😅家裡有老人家!完全吃不到😅
芝士龍蝦伊麵..呢個正呀
芝士汁加埋龍蝦一絕..但不可多吃😂

頭腩炆骨

鹽焗奄仔蟹..好吃😋好多膏😁其實只要食材新鮮已經好好食😁😁

最後一道清炒生菜..為這餐母親節飯劃上完美句號!
總括全晚家人都算滿意的!😆😆
2018-05-18
慶祝紀念
母親節
  • 鹽焗奄仔蟹
  • 酥炸生蠔
2017-05-01 2842 瀏覽
心心念念想點個“蜜汁烧蚝”,餐牌都有写個名字,但配图竟係鲍鱼! 落单時都未提醒、未話清楚我地,最终错食鲍鱼埋单! 虽然店家事后有道歉,不過嚟種過失有小小欺骗吤嫌疑……期望店家不要再犯相同错误!不過海鲜都係新鲜味道都算正。炸蚝鲜嫩多汁,全部係原味冇添加调料,菜心都好嫩甘甜,鲍鱼算新鲜,炒饭叉烧虾仁都足料,送上生菓甜橙亦甜蜜多汁。好可惜最终未得食咗烧蚝,而係食咗最唔中意吤鲍鱼!真吤係好傷心啊好失望啊啊啊啊!

不過海鲜都係新鲜味道都算正。

2016-12-08 3198 瀏覽
我每次想食海鮮必到流浮山這海鮮店。因其班頭腩做得非常出色。上碟有份量。我們四人食一斤。外脆內熱。魚肉與骨腩比例十分好。我帶每一位朋友到這裡品嚐這味餸每個人都必定讚賞。另外這裡食煎金蠔亦十分出色。亦可以問老板娘有無金蠔存貨。她亦樂意出售。價錢及size比起附近蠔店的更有著數。可借這裡的免費例湯晚上才有。這店真的是貨真價實,不會介紹貴而不值的海鮮。該讚。
  • 班頭腩
2016-11-14 2902 瀏覽
同3個朋友即興想食海鮮飛入流浮山出名海鮮聖地好鬼想食蝦伙記介紹什麼9蝦我真係唔太識食落麻麻地同好細隻個蠔就好好食好鮮味可以一試魚就兩食熱辣辣肉多多成碟食晒炒球肉質麻麻同火候唔夠可以唔食個人好like飲魚湯又多ginger 好鮮味又係全部ko上湯蜆真參差好似只用清水熟咁唔知想點唔太受歡迎扇貝最正多garlic 又大隻楊州炒飯好奇怪食落好勁醋味唔知係唔係之前冇洗鑊呢唔會有人知菜就正常冇什麼特別
9蝦
同3個朋友即興想食海鮮飛入流浮山