2015-06-21 733 瀏覽
上個周五晚上,冰獨個兒在尖沙咀處理事務,直到晚上九時半才完成。肚子餓得有如雷鳴,趕緊找個地方吃晚飯。途經位於 iSQUARE 國際廣場六樓的 浪漫館橫浜 Romankan Yokohama ,沒想太多,就入座了。安頓下來,侍應送上兩瓶醬汁和一碗芝麻,並給予指導:椿碎芝麻,加入前方較杰身的醬汁,給吉列豬扒調味。後方較稀身的是給生菜調味。等待的過程,冰把芝麻磨得細碎,香氣飄入鼻中,絕對引發食欲。冰很喜歡芝麻,這安排令冰滿心歡喜。把芝麻磨好,就見到吉列豬扒飯。一客套餐包括味噌湯、酸菜、白飯及生菜。白飯是珍珠米,軟硬適中,份量也剛好是一人份,食量大的朋友或感不足。生菜絲切得幼細,配以醬汁進食,減輕本身的青菜味,和豬扒一同進食,減輕豬扒熱氣感,亦稍稍減輕吃炸物的內疚感。吉列豬扒外脆內軟,完全沒因經油炸而變乾。豬扒切得厚身,雖然只得五件,但吃過後仍感滿足,不會覺得份量太少。豬扒被鐵架盛起,讓外層貫徹鬆脆,下方不會因被壓著而變稔。肉汁豐富,很juicy,既香又軟。店員服務態度誠懇,速度也高,令整個晚餐經歷變得更加美好;美中不足的,除了一隻花了大約十分鐘監視冰的蒼蠅,還有一檯非常嘈吵的食客,聲量大得冰

店員服務態度誠懇,速度也高,令整個晚餐經歷變得更加美好;美中不足的,除了一隻花了大約十分鐘監視冰的蒼蠅,還有一檯非常嘈吵的食客,聲量大得冰被逼全程晚飯要塞起耳朵聽歌。該檯食客操流利廣東話的說.......

2014-12-22 731 瀏覽
抖暑完畢,可憐的又中招,一早被急招回公司加班,還好大家都快手快腳,沒有破壞這個Happy Saturday~ 開工完畢,立刻到尖沙咀,今日約了一家之煮食午飯呀!! 今次選了浪漫館橫浜~~之前食過幾次,質素OK,反正今日想食點熱氣熱氣的,就選你吧~~ 午飯時間來到,不用等位,可以立刻入座,真幸運呀!!Lunch set 有不少選擇呢!最後跟一家之煮一人點了一份定食分享啦~先上枱的是芝麻~最喜歡自己磨芝麻,粗幼可以由自己決定,磨的時候,芝麻香氣四溢~ 磨好芝麻,就可以加點酸酸甜甜的豬扒汁,待會兒沾豬扒食~我們點了一份吉列豬柳拼吉列蝦及魚柳定食及一份吉列豬柳拼吉列豬柳釀蘆筍定食~定食內容都頗豐富!有炸物、白飯、味噌湯、無限添加的椰菜絲及餐飲~吉列豬柳肥美粉嫩,雖然脆口,但其實這個吉列皮不是做得很好呀! 脆口得來是死實實的,沒有很鬆脆,而且帶點油膩,水準好像差了呀...吉列大蝦真的很大的一隻,爽口彈牙!吉列魚柳炸得剛好,魚肉依然是嫩滑的,可惜魚肉的雪味頗重呀.... 吉列豬柳釀蘆筍,豬柳保持多汁嫩滑,配撘著蘆筍,正好中和油膩感~這店子的炸物真的退步了!很油膩!還好有無限添加的椰菜絲,可以中和一
開工完畢,立刻到尖沙咀,今日約了一家之煮食午飯呀!!

午飯時間來到,不用等位,可以立刻入座,真幸運呀!!

磨芝麻
吉列大蝦真的很大的一隻,爽口彈牙!
吉列豬柳拼吉列蝦及魚柳定食
吉列豬柳拼吉列蝦及魚柳定食
吉列豬柳拼吉列豬柳釀蘆筍定食
這店子的炸物真的退步了!很油膩!還好有無限添加的椰菜絲,可以中和一下~ 椰菜絲添一點點柚子醋,更可以達到消膩的效果呢~~

小妹一向不喜歡味噌湯,怕它死鹹死鹹的....這店子的味噌湯,沒有很鹹,但用料太少,令這味噌湯唔湯唔水的,不討好~
味噌湯
餐飲點了熱檸水,消消膩,這就夠了~
熱檸水
2014-09-06
2014-09-05 1019 瀏覽
呢間餐廳有樣好,就係久唔久會轉下餐牌。呢度既炸物比較好食,其他一般般。今日叫左個咖哩雞扒飯同牛肉雜菇薯仔。咖哩雞扒飯:個咖哩唔係日本甜咖啡,得個咸字,冇咖啡個種香味。雞扒都煎得幾靚,但冇咩味。成個飯好普通。牛肉雜菇薯仔:比想像中味道好,甜鼓油好多,都幾甜,個牛肉好少,薯仔少啲眼力都睇唔到。菇比較多。點解啲汁咁水既?下次唔會再叫。
呢間餐廳有樣好,就係久唔久會轉下餐牌。
呢度既炸物比較好食,其他一般般。
今日叫左個咖哩雞扒飯同牛肉雜菇薯仔。

2014-09-05
2014-07-14 1542 瀏覽
晚上同阿爸阿媽去尼間餐廳慶生,炸野定食很不錯,刺身還可以,壽司就好難食,飯唔夠實,太乾。鰻魚定食還不錯,就係太甜。小食芥辣八爪魚還可以。新產品芝心蝦仁炸豬排唔錯,好酥好脆,醬料好好味。價錢嘛,因為係尖沙咀有少少貴。
  • 吉列豬扒
2014-07-05 1401 瀏覽
都有一段時間無黎呢到食,貪呢到唔係太多人,又唔洗限時間要人客個半鐘就走,趁今日朋友生日就黎左呢到食飯。因為係星期五既關係,一早BOOK定位,黎到唔洗5分鐘就可以入去。今日叫既係2人餐,有一個小食拼盤,白飯,味噌湯,同埋餐飲。小食拼盤全部都係炸物,其實真係無咩益,但係勝在好味,最鐘意呢到既地方係有無限量既沙律菜供應,配埋佢既沙律汁,真係又有益又好味。等野食黎果時又可以磨芝麻KILL下TIME,都幾好玩架。炸物方面有豬扒,豬柳,蠔,雞扒,同埋野菜卷,本人覺得隻蠔同塊雞扒就最好味,外皮香脆夠薄又唔太油。至於個味噌湯,個人覺得如果可以加多少少料既會更加好。

今日叫既係2人餐,有一個小食拼盤,白飯,味噌湯,同埋餐飲。

等野食黎果時又可以磨芝麻KILL下TIME,都幾好玩架。
雜錦拼盤
至於個味噌湯,個人覺得如果可以加多少少料既會更加好。
白飯同味噌湯
題外話/補充資料: 總括黎講呢到D炸物好好味,D菜又夠爽脆,如果可以將個白飯轉左烏冬之類會更好。
2014-07-04
生日
雜錦拼盤
2014-06-12 1404 瀏覽
某日午餐時段行黎行去搵野食冇目標真係好難不過去到ISquare呢間既staff好熱情咁推廣餐點反正未試過,可以食一轉:^)又可以磨芝麻消磨時間仲可以玩下,其實幾得意都係一個減少waiting time boredom既良方xd吉列薄切豚肉配芝士菠菜夾心定食終於上枱(拍拍手當然要趁新鮮熱辣一嚐炸豬排啦外皮香脆不過厚,咬落有咔咔聲XDD亦未見油膩,給你一個讚芝士夾心好香濃,配上菠菜蓉清清地可以減下膩豚肉話薄切,但唔會失去水分乾爭爭,還是熟透得黎有點點肉汁一旁既Tracy菜絲XDDD幼得黎keep到爽脆畢竟炸物總有油,食得多易有膩感,菜絲既清新則可稍為彌補此點飯粒算豐滿,仲有點彈牙,唔會太濕爛香味清,稍嚼飯粒會帶絲絲甜味Anyway...我都係撈汁怪,話唔定落左人地半支醬xdd
某日午餐時段行黎行去搵野食
冇目標真係好難
不過去到ISquare
呢間既staff好熱情咁推廣餐點
反正未試過,可以食一轉:^)
又可以磨芝麻
消磨時間仲可以玩下,其實幾得意
吉列薄切豚肉配芝士菠菜夾心定食
終於上枱(拍拍手
當然要趁新鮮熱辣一嚐炸豬排啦
外皮香脆不過厚,咬落有咔咔聲XDD亦未見油膩,給你一個讚
芝士夾心好香濃,配上菠菜蓉清清地可以減下膩
豚肉話薄切,但唔會失去水分乾爭爭,還是熟透得黎有點點肉汁
一旁既Tracy菜絲XDDD幼得黎keep到爽脆
畢竟炸物總有油,食得多易有膩感,菜絲既清新則可稍為彌補此點
飯粒算豐滿,仲有點彈牙,唔會太濕爛
香味清,稍嚼飯粒會帶絲絲甜味
Anyway...我都係撈汁怪,話唔定落左人地半支醬xdd
  • 吉列薄切豚肉配芝士菠菜夾心
星期六都要工作 =___= 今天還要ot了不少...最後很餓的關係~吃好一點對自己好一點。平時經過都會見到這家,最後決定試下好了XD!有Set ^^ 我點了這個有刺身飯、有烏冬的。 這個前菜很酸Orz 烏冬我覺得口感一般~ 但幸好這不是味精湯>_<!刺身飯的飯量都算多(最後有吃剩w)不過都算新鮮~ ^^倒是這個鰻魚玉子原來是很好吃的!!!!!!很後悔自己不是點這個~ (玉子真的很喜歡!!) 餐飲還是選了咖啡  不過這裡的咖啡不是太香。
星期六都要工作 =___= 今天還要ot了不少...
最後很餓的關係~吃好一點對自己好一點。
平時經過都會見到這家,最後決定試下好了XD!

有Set ^^ 我點了這個有刺身飯、有烏冬的。
這個前菜很酸Orz
烏冬我覺得口感一般~ 但幸好這不是味精湯>_<!
刺身飯的飯量都算多(最後有吃剩w)
不過都算新鮮~ ^^
倒是這個鰻魚玉子原來是很好吃的!!!!!!
很後悔自己不是點這個~ (玉子真的很喜歡!!)
餐飲還是選了咖啡
 不過這裡的咖啡不是太香。
2014-03-29
2014-03-22 2320 瀏覽
What a complete disappointment.  I could have sworn there was another tonkatsu restaurant in iSquare, but this was all i could find.  As i was hungry and craving for tonkatsu gave it a try.  The ground sesame came first and raise the expectation bar.  The iced coffee was pretty good too.  But when the food came i was immediately disappointed.  The bad:   - I asked for mustard (karashi) and wasabi and dijon came.  Huge disappointment.  I can't eat tonkatsu without it.   - I could taste the batter

The bad:

- I could taste the batter on the tonkatsu.  And when i looked, i could see the dough.
 - The miso soup tasted worse than instant miso soup.

The good:
 - The iced coffee

I haven't tried alot of tonkatsu restaurants in HK but if you want good tonkatsu i can recommend Ginza Bairin in Causeway Bay next to Sogo.  Its tons better than this place.
2014-03-22
2014-02-18 1627 瀏覽
絕不喜歡炸物的我, 之前喜歡上某大日本炸雞連鎖, 見倒呢間個名幾得意就入尼試試。底讚的是門口的女士, 不斷說不斷說我終於進來了, 座位不太舒服, 服務亦非常一般, 但menu幾吸引怕煩的我即囉起牌就叫, 2人就叫2人。價錢算底, 磨完芝麻都好快就上餐, 份量明顯地比下去, 其實唔算少但心裡面可能有了比較下頓時覺得少了, 味道真的非常麻麻, 最大件事係脆面唔脆, 而且油真的很多, 豬肉不單唔鬆我會形容為非常實, 失望。到最後連飲品亦比下去, 太甜了。最後送上雪糕, 可以的, 但main course真係太唔得啦。
價錢算底, 磨完芝麻都好快就上餐, 份量明顯地比下去
, 太甜了。
最後送上雪糕
, 可以的, 但main course真係太唔得啦。
2014-01-03 1300 瀏覽
同朋友坐低睇Menu成個menu 都係吉列定食連頭盤都係吉列 LOL最後點咗個 燒鯖魚x吉列豬扒 嘅二人餐點餐後等食個陣會有碗芝麻比你中粹佢然後DIY 落佢啲汁 等你無咁悶?!頭盤有 軟殼蟹沙律 木魚豆腐 麵豉湯軟殼蟹1開2 有少少椒鹽 但噤咗個沙律嘅fresh個豆腐配木魚無乜特別 反而個汁幾好飲唔口乾麵豉湯 無乜料 有一塊海帶咁多Main course: 吉列豬扒 炸得啱啱好唔會太油 有個隔油網墊住 食上嚟唔會咁油膩 但真心無乜味道 佢有個啲菜可以Refill 但成碟個感覺有啲DRY燒鯖魚 呢個真係要讚 直頭可以齋賣燒鯖魚唔做吉列嘢 由魚皮食起 已經好Rich 啲魚油味好重 而且仲好滑 之後魚肉真係食唔停 佢燒得嚟唔會乾 同埋用咗鰻魚汁嚟燒 落口即溶 絕對係成餐飯最讚嘅嘢甜品 做緊promotion +$10 有朱古力/抹茶布甸 兩個人就每樣叫一個 朱古力布甸係正嘅 但抹茶個個就有啲失望 一嚟無乜抹茶味 二來佢裡面有紅豆餡出水 鋪頭裝修有啲似宮崎駿卡通片裡面啲西餐廳 如果係拍拖嚟係浪漫嘅 侍應服務都好好 唔該前 唔該後 面帶笑容 好日本風前菜+主菜+甜品+餐茶 = $200/pers
同朋友坐低睇Menu

侍應服務都好好 唔該前 唔該後 面帶笑容 好日本風

前菜+主菜+甜品+餐茶 = $200/person
  • 燒鯖魚
2013-10-27 1080 瀏覽
有時經過呢間餐廳見到都會覺得大把野揀,唔會揀入去試就因為團購見到$88/個SET幾抵食,就買左2張COUPON唔知係咪因為平日啦,晚飯時間黎講入座率確實唔高買左「極品吉列豬扒」同「廣島蠔拼大蝦」既套餐仲有埋前菜同特飲果然係吉列專門店,吉列食物確實好食反而廣島蠔拼大蝦御膳二重奏の日式咖喱x蘑菇白汁可能一上黎已經唔熱,而且個汁麻麻地但係個蠔同蝦都OK可惜佢餐牌既主菜全部配套餐,唔可以單點如果唔係,好似筆者呢類喜歡叫餸既客人就可以叫多好多野LU
有時經過呢間餐廳見到都會覺得大把野揀,唔會揀入去試

唔知係咪因為平日啦,晚飯時間黎講入座率確實唔高

買左「極品吉列豬扒」同「廣島蠔拼大蝦」既套餐

仲有埋前菜同特飲
極品吉列豬扒御膳
廣島蠔拼大蝦御膳二重奏の日式咖喱x蘑菇白汁
果然係吉列專門店,吉列食物確實好食

反而廣島蠔拼大蝦御膳二重奏の日式咖喱x蘑菇白汁

可能一上黎已經唔熱,而且個汁麻麻地

但係個蠔同蝦都OK

可惜佢餐牌既主菜全部配套餐,唔可以單點

如果唔係,好似筆者呢類喜歡叫餸既客人就可以叫多好多野LU
用餐優惠
團購
哇! 今次真係多謝sis介紹,I Square行過好幾次,都未試過坐底食野,今日終於有機會一試,哇!!! 好食到....唔知點形容啦!!無錯我就係去左依間"浪漫館橫濱"啦!!來自日本的浪漫館橫濱,是一家融合和食與洋食的手工夾堡專賣店,無論是麵包、里肌排、醬料或新鮮蔬菜,都是經過嚴選的獨家食材。你地睇下份menu幾靚,d相影到好鬼好食,唔知真正擺上枱又係咪一樣呢?佢仲有步驟教你點樣磨芝麻醬,不過我地今日點嘅定食唔洗磨,所以無機會試啦!!其實價錢都幾貴, 起初我honey仲諗住會食唔飽,點知.....先黎前菜, 第一個蕃茄沙律係我honey嘅,個蕃茄好爽甜, 我好中意日本d沙律汁,酸酸地, 好醒胃d枝豆咸咸地, 但係粒粒都好靚, 好好味,唔似其他日本料理店, 比d皺皮豆你食!!!依個係我食嘅蘿蔔蓉吉列雞排, 再加大堆菜絲,同張相99.99%似呀, 份量好大, 我只係食左大半碗飯!個麵鼓湯好濃郁但係又唔會太咸,d雞排出面好脆, 但係入面又好juicy,肉質好嫩滑, 一d都唔鞋口, 100分!!!依個係我honey食嘅咖哩吉列豬排,一樣都係大大份, 有炸薯條同雜菜,咖哩汁好香濃, 不過日式咖哩
哇! 今次真係多謝sis介紹,
I Square行過好幾次,
都未試過坐底食野,
今日終於有機會一試,
哇!!! 好食到....唔知點形容啦!!
無錯我就係去左依間"浪漫館橫濱"啦!!
你地睇下份menu幾靚,
d相影到好鬼好食,
唔知真正擺上枱又係咪一樣呢?
佢仲有步驟教你點樣磨芝麻醬,
不過我地今日點嘅定食唔洗磨,
所以無機會試啦!!
其實價錢都幾貴, 起初我honey仲諗住會食唔飽,
點知.....
先黎前菜, 第一個蕃茄沙律係我honey嘅,
個蕃茄好爽甜, 我好中意日本d沙律汁,
酸酸地, 好醒胃
d枝豆咸咸地, 但係粒粒都好靚, 好好味,
唔似其他日本料理店, 比d皺皮豆你食!!!
依個係我食嘅蘿蔔蓉吉列雞排, 再加大堆菜絲,
同張相99.99%似呀, 份量好大, 我只係食左大半碗飯!
個麵鼓湯好濃郁但係又唔會太咸,
d雞排出面好脆, 但係入面又好juicy,
肉質好嫩滑, 一d都唔鞋口, 100分!!!
依個係我honey食嘅咖哩吉列豬排,
一樣都係大大份, 有炸薯條同雜菜,
咖哩汁好香濃, 不過日式咖哩都係甜d,
唔似印度咖哩咁辣, 但係都好正!!! 100分
我男友仲免費加飯, 哈哈, 食左兩碗!
總括, 如果價錢可以平返d, 我一定會成日食!!!
實在太正啦!!!

2010-02-19
2013-07-28 563 瀏覽
漫無目的找吃, 什麼浪漫館? 一試吧不少的新奇配撘賣相很不錯, 吃下完全是有驚喜, 沒想過日式叉燒都可夾在三文治中, 一點都不肥, 內裡很多饀, 沙律汁很惹味, 麵包切得公整, 又很穩陣, 全不用竹簽固定, 很神奇呢賣相都是佷好的, 但是還跟浪漫二字扯不上關係, 四大片豬扒, 每片都有三分之一的肥羔, 十分可怕, 但當然這是精華所在, 不過只是般味道, 不夠突出, 不夠吸引
漫無目的找吃, 什麼浪漫館? 一試吧
不少的新奇配撘
日式叉燒公司三文治
極品吉列豬扒三文治
賣相都是佷好的, 但是還跟浪漫二字扯不上關係
2013-07-05
2013-07-21 363 瀏覽
這次與男友逛街經過了一間食店....在這次逛街之行,我們決定前往一趟~進入店舖後發覺入面的位置較窄當中的客人有要求調換座位,但我覺得怎調都是一樣…窄,所以我們決定放棄這個權利.點單了招牌的吉列炸豬扒,有肉汁,但無可否認炸粉是較厚的,而豬肉本身有點(鞋)口.這是我們意料之外的是本身是差不多$160一客計算,但現在正是優惠格$78一客計算,這個$78價錢算還可以~~~~~唯一最值得一讚是鰻魚飯配金菇牛肉卷~真的一級棒!相比招牌的吉列炸豬扒,可算是無得比,鰻魚汁甜甜的,鰻魚好好吃,加上金菇牛肉卷很野味,可能金菇牛肉本身就好配搭,真的值得推介去試試!!
進入店舖後發覺入面的位置較窄
點單了招牌的吉列炸豬扒,有肉汁,但無可否認炸粉是較厚的,
2013-07-13
2013-06-04 272 瀏覽
今日同好姐妹去食飯,我地想搵個坐得舒服嘅餐廳傾下計。因為好姐妹連食左幾餐日本野,唔想再食,而我就唔想熱氣野(怕喉嚨痛)>_<點知經過浪漫館橫浜,佢做緊一個好抵下嘅紀念推介:$79吉列豬扒定食,見佢又唔洗等位,環境又唔錯,我地就唔記得左自己唔想食日本野同熱氣野嘅想法,被間店吸左入去~我地諗都無諗就叫左那個定食套餐~過左無耐,個侍應拎左呢碟芝麻黎叫我地磨碎佢~都幾好玩丫~~玩到咁上下,我地叫嘅食物就黎到喇睇落去賣相唔錯,食落去都幾OK,D豬扒一啲都唔油,但對女仔黎講,個份量有少少多~我同我嘅好姐妹都各食剩左兩塊......食完覺得好口渴(可能始終都係炸野啦),侍應話個定食餐係6PM後就無野飲送,所以我地最後決定叫左佢地佢地反而係我成餐飯最欣賞嘅啲雪糕好滑好有奶味,啲茶又唔會苦/有好多粉咁,攪下杯野飲,等啲雪糕溶落去真係好正啊!杯野飲好似係三十幾蚊~成餐飯我地坐左OK耐,每人$121,環境、食物同價錢都幾OK
今日同好姐妹去食飯,
我地想搵個坐得舒服嘅餐廳傾下計。

因為好姐妹連食左幾餐日本野,唔想再食,
而我就唔想熱氣野(怕喉嚨痛)>_<

見佢又唔洗等位,
環境又唔錯,
我地就唔記得左自己唔想食日本野同熱氣野嘅想法,
被間店吸左入去~

我地諗都無諗就叫左那個定食套餐~
過左無耐,個侍應拎左呢碟芝麻黎叫我地磨碎佢~
都幾好玩丫~~

玩到咁上下,我地叫嘅食物就黎到喇
睇落去賣相唔錯,
食落去都幾OK,
D豬扒一啲都唔油,
但對女仔黎講,個份量有少少多~
我同我嘅好姐妹都各食剩左兩塊......

食完覺得好口渴(可能始終都係炸野啦),
侍應話個定食餐係6PM後就無野飲送,
所以我地最後決定叫左佢地
佢地反而係我成餐飯最欣賞嘅

啲雪糕好滑好有奶味,
啲茶又唔會苦/有好多粉咁,
攪下杯野飲,等啲雪糕溶落去真係好正啊!

杯野飲好似係三十幾蚊~
成餐飯我地坐左OK耐,
每人$121,
環境、食物同價錢都幾OK

2013-05-28
  • 吉列豬扒定食