近呢兩年將軍澳有越來越多既新食肆,由細到大都住係將軍澳既我都可以講得上係食遍將軍澳,難得今日慶祝朋友買樓成功就係附近食番餐入伙飯啦。他剛入住就已經說【浜燒太郎】不錯了。【浜燒太郎】開係將軍澳既翩滙坊地下,行入去可能需要多一點時間,大概地鐵站10-15分鐘路程左右吧,其實位置就比較近一點海濱長廊,所以周圍既環境都會舒適點。【浜燒太郎】係一間充滿日式感覺既餐廳,無論係七彩繽紛既布旗或是頂上懸掛既小燈籠,都充斥着日系風情,除左2人及4人座桌之外,浜燒仲設有4間榻榻米房間。而我就係坐左其中一間啦。食品既選擇非常豐富,「基本既壽司、刺身、丼、串燒、拉麵,另外仲有唔同既小食,即燒海產」,望到都覺得興奮。🔹油甘魚刺生 $92先叫個刺生開開胃先啦,油甘魚本身就係我既最愛,魚肉味到重,自身已經帶小小鹹味,加小小芥辣已經好perfect,而且仲係厚切油甘魚腩,腩位既魚油分佈更加明顯,口感當然非一般咁好食啦。🔹稻草烤醬油三文魚刺身 $98另一款刺身就利害了,稻草烤醬油三文魚刺身,超推介,係我食過既燒三文魚最喜歡既味道,同樣厚切既三文魚刺身加上醬油烤熟,看似簡單,但無論口感同味道都相當一流,肉厚滿足,調味適當

食品既選擇非常豐富,「基本既壽司刺身、丼、串燒、拉麵,另外仲有唔同既小食,即燒海產」,望到都覺得興奮。

🔹油甘魚刺生 $92

🔹稻草烤醬油三文魚刺身 $98
另一款刺身就利害了,稻草烤醬油三文魚刺身,超推介,係我食過既燒三文魚最喜歡既味道,同樣厚切既三文魚刺身加上醬油烤熟,看似簡單,但無論口感同味道都相當一流,肉厚滿足,調味適當完美,唔需要再加任何調味料,正。

稻草烤醬油三文魚刺身

🔹左口魚邊壽司 $48
壽司就唔叫太多了,但還是想試試左口魚邊壽司,左口魚係比目魚科,白肉魚本身就非常柔軟,味道唔會好濃,但有一點清甜既味道。
左口魚邊壽司

🔹煙肉芝士奶油意大利粉 $128
主食就叫個特別既,煙肉芝士奶油意大利粉係一道fusion式既日菜!!!
煙肉芝士奶油意大利粉

熱溶芝士沾滿每一條粗意粉,每一啖都充滿芝士既濃縮香味,身為芝士控既我緊係食得興奮,配合煙肉大蝦配料,帶岀簡單美。

🔹帶子魷魚燒 $58
另一主食揀左份大阪燒,傳統既日系大阪燒,木魚片、沙律醬、阪燒汁當然制缺一不可,味道甜甜鹹鹹咁就係大阪燒既獨特口味,即叫即製上枱仲係暖笠笠,裏面除菜絲之外仲有帶子粒同魷魚粒,感覺十分豐富。

🔹炸明太子雞翼 $68
最後來多份炸明太子雞翼,釀滿滿明太子既去骨雞翼,咬落會有一份滿足既感覺,雞翼脹卜卜咁,而且無多餘既油膩感覺。
炸明太子雞翼

整體黎講,【浜燒太郎】食物質素唔錯,菜式既份量算合宜,而且價錢也不會太過份。環境可能參照了日本人性格注重乾淨整潔,食得舒服又傾得開心,溫暖的一餐入伙飯呀。
稻草烤醬油三文魚刺身
左口魚邊壽司
  • 炸明太子雞翼 $68
平時跑步🏃🏻‍♀️經過這條路發現多了很多新餐廳,而且每一間都有很多人排隊,今天決定與朋友來試試這間日式餐廳🍴餐廳裝修很有日式建築風味、而且有一些private room,還被我們遇見了日本人,完全感覺身在日本的餐廳餐牌上食物種類頗多的,有浜燒食物、前菜、刺身、壽司、小食、串燒、麵類等,令人花多眼亂!明太子雞蛋卷上菜時已嗅到陣陣蛋香味,而且新鮮熱製,明太子帶有微微的辣味,令這個雞蛋卷的口感及味道提升當然不少得點一些浜燒吧!蟹肉蟹膏燒這個是比想像中好吃!加了鵪鶉蛋,帶出蟹肉及蟹膏的鮮味,令味道昇華!2個不夠吃!大蜆沒想到份量頗多的!這個蜆肉比想像中大,而且十分新鮮。令人感到開心的是店員有幫助燒大蜆,更細心地剪開蜆殼及加了煮酒,帶出蜆肉的鮮甜味!魷魚筒燒🦑店員有細心說到要待一邊燒到脹卜卜才剪開再燒。可能後來我們的技術太差,店員有幫助燒及剪開。新鮮燒的魷魚果然零舍不同、更爽口彈牙,再沾上這個秘製醬汁,十分搭配精選刺身拼盤剛好每人一件!刺身十分新鮮,而且厚切,每一口很肥美🙈,都感到很滿足!十分推介!特上壽司盛合是壽司師傅自選的10件壽司。沒想到全都是日式醋飯,而且壽司偏大件,每一件都十分不錯,我吃

餐牌上食物種類頗多的,有浜燒食物、前菜、刺身壽司、小食、串燒、麵類等,令人花多眼亂!

明太子雞蛋卷

當然不少得點一些浜燒吧!

魷魚筒燒

魷魚筒燒🦑

特上壽司盛合

壽司師傅自選的10件壽司。沒想到全都是日式醋飯,而且壽司偏大件,每一件都十分不錯,我吃了大蝦及帶子,新鮮爽口彈牙,值得一試

稻草烤安格斯牛扒

這個牛扒大約是7成熟,剛剛好,軟硬度適中,帶有香濃的牛味,再加上這個醬汁,令人齒頰留香!
值得一讚的是他加了香蒜片,令整體口感及味道提升!
蘆筍串

蘆筍串

這個蘆筍比我想像中的粗大😂也是爽口的
大蔥雞肉串
大蔥雞肉串

大蔥燒得不錯!上菜時已嗅到大蔥的香味。雞肉肉質鮮嫩,如果可以再燒得香一點就更好!

整體來說,餐廳的環境及食物質素不錯,很多人的聚會,下次來都可以試試book private room , 一邊喝酒一邊吃小菜!
2019-03-18
魷魚筒燒
2019-03-19 33 瀏覽
今日去親戚屋企食飯佢話將軍澳附近 開咗好多間新野所以就帶咗我哋去食入到去所有裝修格局都好日式 幾正㗎之後我哋就叫咗個三色刺身有三文魚 油甘魚同埋吞拿魚三文魚好新鮮 而油甘魚都食得出個種甘味吞拿魚都不錯之後我哋唔夠喉 叫咗個雜錦海鮮燴所有角切刺身 配合埋辣辣嘅醬料仲有溫泉蛋 撈埋一齊食好開胃之後我哋叫咗豬軟骨醬油拉麵個拉麵都幾好食 啲面嘅硬度適中湯底亦都夠濃之後叫咗個明太子烏賊鬚燒得好香明太子味最後叫咗個鹽燒味噌漬鮭魚腩燒到好香 唔會太油膩
今日去親戚屋企食飯

燒得好香明太子味

最後叫咗個鹽燒味噌漬鮭魚腩
燒到好香 唔會太油膩
2019-03-17 200 瀏覽
將軍澳又有新餐廳了!這家餐廳一直想去,今晚和家人來試一試!餐廳位於海旁旁邊,門口擺放了不少椅子讓客人排隊等候,大門設計富和風,寫著餐廳名字。進入餐廳,映入眼簾的是大魚缸養著不少海鮮。設有一個個獨立的房間用餐,環境十分寫意呢!主要吃刺身、魚生、串燒或磯燒海產。⭐️特上壽司盛盒$198有蟹柳、三文魚、甜蝦、吞拿魚、帶子等壽司,壽司件件新鮮,最特別的地方是壽司用赤醋飯,米飯入口更柔和香醇。⭐️大蔥雞肉串$24大蔥十分清甜,配搭雞肉,味道很棒喔。⭐️帆立貝串$36帆立貝很大一顆,粒粒渾圓,入口清甜。⭐️豚腩串$28烤腩肉,肉的油脂都滲透出來,香氣逼人。⭐️豬軟骨醬油拉麵$98湯頭清甜惹味,豬軟骨熬煮得十分軟滑,入口即化,麵條爽身,很美味呢!⭐️明太子牛油燒魷魚鬚$62魷魚鬚很爽口⭐️稻草烤鹽鰹刺身$98鰹魚以海鹽調味,再以稻草烤。經過處理後,入口較香軟,蘸上醬汁,味道帶甜甜的,令魚肉更香更鮮美,不過我吃不習慣魚的腥味。
將軍澳又有新餐廳了!這家餐廳一直想去,今晚和家人來試一試!

主要吃刺身、魚生、串燒或磯燒海產。

⭐️特上壽司盛盒$198
特上壽司盛盒

有蟹柳、三文魚、甜蝦、吞拿魚、帶子等壽司壽司件件新鮮,最特別的地方是壽司用赤醋飯,米飯入口更柔和香醇。

⭐️大蔥雞肉串$24
大蔥十分清甜,配搭雞肉,味道很棒喔。

⭐️帆立貝串$36
帆立貝很大一顆,粒粒渾圓,入口清甜。

⭐️豚腩串$28
烤腩肉,肉的油脂都滲透出來,香氣逼人。

⭐️豬軟骨醬油拉麵$98

⭐️明太子牛油燒魷魚鬚$62
魷魚鬚很爽口

稻草烤鹽鰹刺身

⭐️稻草烤鹽鰹刺身$98
2019-03-15 54 瀏覽
去將軍澳踩單車,經過將軍澳海濱附近,見到有幾間餐廳,環境唔錯,就決定踩完單車去食晚餐。我地見到呢間日本餐廳「浜燒太郎」,門面裝飾特別,我地又鍾意食日本野,就決定試下。去到時間尚早,未有太多人,餐廳內裡環境闊落,裝飾好有日本feel。踩完單車實在太肚餓,快快落order。我地兩個人都叫左4樣野食,食物份量都唔少,食到好飽。精選刺身拼盤(三種)$178 - 有牡丹蝦、吞拿魚、油甘魚超新鮮,尤其油甘魚,鮮甜爽口,連我朋友唔太喜歡食魚生,都搶着食👍🏻。牛舌、帆立貝串燒 $38+$36牛舌爽口,燒得剛剛好,帆立貝大大粒,唔會燒到乾爭爭,仲好新鮮多汁。稻草烤安格斯牛排 $168朋友是牛控,叫到牛一定叫來食,牛扒來到我地嘩嘩聲,好大件,好香,聞到都已經流口水,食落牛味充足,又淋又香,好快咁比我地食晒。豬骨拉麵煮雞蛋 $98豬骨湯濃郁,叉燒大大塊,仲有半隻溫泉蛋,拉麵非常爽清,呢個拉麵好直得推薦。今晚食得好滿足,原本好想試餐廳的海鮮燒,但實在太飽,下次踩完單車跑完步一定會再來試埋佢。

精選刺身拼盤(三種)$178 - 有牡丹蝦、吞拿魚、油甘魚

牛舌、帆立貝串燒 $38+$36

稻草烤安格斯牛排 $168

豬骨拉麵煮雞蛋 $98

2019-03-15 44 瀏覽
在將軍澳海濱跑完步想食宵夜,見到呢間日本餐廳,裝修別緻,就入去試下啦!唔太肚餓所以只叫左少少食物,呢間餐廳都多選擇,但價錢有少少貴。精選刺身拼盤(三種)-有牡丹蝦、吞拿魚、油甘魚超新鮮,尤其油甘魚,鮮甜爽口。牛舌、帆立貝串燒 牛舌爽口,燒得剛剛好,帆立貝大大粒,都幾好味。豬骨拉麵煮雞蛋 豬骨湯濃郁,叉燒大大塊,有半隻溫泉蛋,拉麵算爽口。餐廳距離地鐵有一段路,相信要行最少15分鐘,如果不是來跑步或住在附近,真係好難會發現到這間餐廳,但整體食物不錯👍🏻,環境寬躺,有機會會再來食過。

精選刺身拼盤(三種)-有牡丹蝦、吞拿魚、油甘魚
超新鮮,尤其油甘魚,鮮甜爽口。

牛舌、帆立貝串燒
牛舌爽口,燒得剛剛好,帆立貝大大粒,都幾好味。

豬骨拉麵煮雞蛋
豬骨湯濃郁,叉燒大大塊,有半隻溫泉蛋,拉麵算爽口。

2019-03-15 53 瀏覽
將軍澳沿海地區近年不斷發展 樓宇下面商場多了不是新餐廳進駐 經附近朋友介紹 海旁緩步徑附近有三間餐廳 分別有一間日式(此店),泰式及西式言歸正傳 餐廳就如店名主打新鮮浜燒及居酒屋美食 店內有幾間以榻榻米做主題的個室 每枱都設有迷你燒烤爐及醬料先點了象拔蚌 (2隻)鮑魚 (1隻)及蟹味增甲羅燒 上枱後有店員講解及幫手燒烤之後各佐酒料理就隨即上枱 有鹽燒魷魚鬚,河豚干,滿滿牛油香的燒日本蕃薯,有咬口的牛舌串,絕配組合的大蔥雞肉串及滿有特式的豚肉鵪鶉蛋串店鋪特式(?)Majimeya特製!神奇炒麵 =豚肉椰菜炒麵 麵底炒得乾身 不油膩暫時店內還未領取酒牌 點了杯凍烏龍茶將軍澳附近暫時沒有這類型的居酒屋 下次去將軍澳又有多一個選擇

之後各佐酒料理就隨即上枱

暫時店內還未領取酒牌 點了杯凍烏龍茶

2019-03-15 68 瀏覽
落地鐵慢慢行去海邊的餐廳,幾舒服,不過都行左10-15分鐘。同朋友bk左630pm,所以算早,未有太多人,可以坐房!房間好有私人空間,要除鞋入去,感覺好似係日本甘。一入門口就見到海鮮,好吸引!點左鮑魚($68/1隻,蟹味噌甲羅燒)($78)鮑魚不算太大,但好鮮!好生猛店員一開始會幫忙放上去燒,再解釋一下,之後就靠自己啦! 大概都5分鐘食得。完成品!入口小小杰身!壽司盛 $198一盤有十客壽司7壽司飯加入赤酢調拌,所以深褐色,最正係帆立貝,勁勁勁大粒!牡丹蝦壽司肉身黏口又大隻。 刺身都有一定厚度。明太子玉子燒 $78勁大條,好滑同軟軟,明太子係中間,但不是好好好多,但剛好食到一半就會食到太子。2個食左6百幾左右,食完可以漫步海旁,幾寫意。

一入門口就見到海鮮,好吸引!

點左鮑魚($68/1隻,蟹味噌甲羅燒)($78)

鮑魚不算太大,但好鮮!好生猛
店員一開始會幫忙放上去燒,再解釋一下,之後就靠自己啦!
大概都5分鐘食得。完成品!入口小小杰身!

壽司盛 $198

明太子玉子燒 $78

勁大條,好滑同軟軟,
明太子係中間,但不是好好好多,但剛好食到一半就會食到太子。

2個食左6百幾左右,食完可以漫步海旁,幾寫意。
2019-03-13 125 瀏覽
今晚揀左行過黎將軍澳海濱長廊試呢間新開既日本餐廳,事源係我平時跑步會經過,覺得係呢個位置開餐廳好匪夷所思,覺得一定會冇人光顧,結果我錯了,當晚BOOK左8點半,我8點20分去到係FULL HOUSE!幸好,8點半我係有位可以入得。餐牌選擇頗多,看到有點花多眼亂,當然一定要試既就係我期待已久既蟹蓋。最後叫左2款蟹蓋,燒蠔,燒帶子,燒魷魚鬚,牛舌串燒同埋一個神奇炒麵?海膽魚籽蟹肉蟹膏燒 $128蟹肉蟹膏燒 $78上枱既時候侍應會教你睇幾時食得,2個蟹膏蓋都好足料,海膽魚籽仲新鮮,蟹肉同蟹膏撈埋一啖一啖放入口,ICHIBAN興奮!一啲都唔咸,GOOD!日本廣島蠔(2隻) $118手掌咁大隻!同蟹蓋一樣,侍應會幫你調好汁既份量,只要等蠔殻冇晒水就食得!超新鮮,蠔味UP!UP!UP!全餐飯最正!必點!明太子牛油燒魷魚鬚 $62丸燒大帶子(蒜蓉牛油味) $48隻串燒:牛舌 $38MAJIMEYA特製:神奇炒麵(第二代) $72呢個炒麵係用黎填肚!XD加上佢個名好特別,所以想試下,睇下有幾神奇!炒麵都係一般材料,豬肉洋蔥椰菜,我諗神奇既地方係佢個特別既咖哩汁,唔太甜又唔辣但又好有咖哩味,而且個汁好似

海膽魚籽蟹肉蟹膏燒 $128

丸燒大帶子(蒜蓉牛油味)1隻
串燒:牛舌 $38
串燒  牛舌
MAJIMEYA特製:神奇炒麵(第二代) $72
MAJIMEYA特製:神奇炒麵(第二代)
呢個炒麵係用黎填肚!XD加上佢個名好特別,所以想試下,睇下有幾神奇!炒麵都係一般材料,豬肉洋蔥椰菜,我諗神奇既地方係佢個特別既咖哩汁,唔太甜又唔辣但又好有咖哩味,而且個汁好似融入左落D麵度咁,麵身好彈身,不錯不錯,美中不足係洋蔥太生,真係食唔到,標眼水!XD
海膽魚籽蟹肉蟹膏燒
日本廣島蠔
串燒  牛舌
MAJIMEYA特製:神奇炒麵(第二代)
2019-03-12 63 瀏覽
一直都聽過將軍澳變左好多又多在好多屋苑,所以都有好多餐廳,今次朋友就帶我黎呢到食。估唔到係海邊都有間咁有特色既日本餐廳。 餐廳仲做緊優惠,有得限時內任夾海鮮,只要用150蚊左右就可以係餐廳既海鮮缸任夾海鮮30秒,若果對自己筷子功有信心既可以試下!之後仲會自己燒!我同朋友就夾左30秒,不過太緊張,所以未發揮得好好,下次一定要再夾過! 食日本菜食壽司就最合適不過,呢個等上壽司盛合好正,唔算好貴但份量十足,每一件壽司都好大份,上面既刺身蓋過哂壽司,而且每一件刺身都好新鮮好有肉感。特別推介拖羅壽司,拖羅屬於厚切,加上本身好肥美既口感,食落油脂甘香。另外亦想推介三文魚籽軍艦,每一粒魚籽都好大粒好有鹹鮮味,一啖啖食落真係好正。 呢度既串燒都唔錯,我就叫左大蔥雞肉串、煙肉生蠔卷串、豚肉串同埋蘆筍豚肉串,肉類燒得好,而蔬菜亦燒得好fresh好新鮮。不過價錢都唔算好平,如果比較重質素既朋友可以試一試。 一向都好鍾意食炸蠔,因為生蠔既肥美加埋炸粉既酥脆口感真係好正。而呢個炸蠔可以話係我食過既頭幾位。唔單止有好多隻,而且每隻都算幾大,最抵讚既係生蠔真係好新鮮,加上炸到熟之餘又保持到生蠔既鮮味,就算唔點醬汁都

一向都好鍾意食炸蠔,因為生蠔既肥美加埋炸粉既酥脆口感真係好正。而呢個炸蠔可以話係我食過既頭幾位。唔單止有好多隻,而且每隻都算幾大,最抵讚既係生蠔真係好新鮮,加上炸到熟之餘又保持到生蠔既鮮味,就算唔點醬汁都好好味。
2019-03-12 93 瀏覽
將軍澳近海旁的一帶位置越黎越多新餐廳,同Honey在海旁散步後,就來到新開不久的浜燒太郎共聚晚餐。海膽($108)是完整的一板馬糞海膽,粒粒分明、完整,味道幾鮮甜,可以就咁食或包著紫菜食都同樣美味,作為前菜算是唔錯的選擇。三色蟹蓋甲羅燒($128),三色是大粒飛魚籽、蟹肉和馬糞海膽,經過一輪浜燒後,飛魚籽、海膽融入哂蟹肉當中,雖然蟹蓋唔算大,每一口的甲羅燒都口感細滑,令人回味。帶子烏賊燒($58)味道似是大阪燒,表面都是有沙律醬、燒汁,紫菜,夾住有幾粒帶子,外面的邊邊位燒得外脆,味道都幾好。海鮮丼($138)選用的刺身海鮮種類多,三文魚、油甘魚、魷魚、吞拿魚、甜蝦、蟹棒、大粒飛魚籽粒、帶子、鯛魚,刺身味道很鮮甜,而丼飯就似用了上茶漬飯,味道有淡淡的甜味。豬軟骨醬油拉麵($98)醬油湯底幾濃味,豬軟骨鬆軟,拉麵硬度煮得剛剛好,溏心蛋有陣陣流心的甜味,食完後,就會發現隻碗原來幾有中國詩意,碗中印上李白、杜甫、白居易的詩。

海膽

三色蟹蓋甲羅燒
帶子烏賊燒
海鮮丼
豬軟骨醬油拉麵
呢日收左工約咗班朋友食飯,見Facebook 有唔少人話將軍澳海邊嗰幾個新樓盤下面嘅商場新開咗唔少餐廳,所以行過去試下。一入到去係好典型嘅居酒屋格局,好有日本風味。在場都有唔少客人,好彩朋友早咗拎位。一齊人就叫咗兩板海膽試下,味道相當鮮甜,夾埋紫菜食一流。粒粒海膽都好creamy好香。再嚟一個酒煮大蜆,有元貝同蜆肉,清酒味道好香,加上鮮甜嘅蜆肉煮成湯,飲落好暖身,冬天好啱飲。跟住就一人一個嘅海鮮丼,有唔少款式,尤其係有我最鐘意嘅金目鯛同三文魚籽,非常新鮮。加上醋飯一齊食,真係大滿足。而呢個北海道海鮮麵沙律亦都好抵讚,上面鋪滿曬刺身粒粒,加上拉麵同沙律,口感好清新好開胃,作為前菜好醒神。我哋亦都試叫咗唔少串燒,份份都即叫即整,尤其燒牛舌,食落香口多汁。呢個煙肉蠔卷都好特別,而且比較少見嘅配合,但煙肉燒得好香脆,煙肉味又加落啲蠔好夾,食落咸香惹味。另外亦唔少得燒雞皮同露筍,味道亦都唔錯,不過有啲位比較燶,鐘意食香口嘢就會啱啲。

一入到去係好典型嘅居酒屋格局,好有日本風味。

在場都有唔少客人,好彩朋友早咗拎位。

一齊人就叫咗兩板海膽試下,味道相當鮮甜,夾埋紫菜食一流。

粒粒海膽都好creamy好香。

2019-03-09 52 瀏覽
好耐都冇試過去將軍澳呢邊 今晚因為要去聽講座所以就喺將軍澳附近搵嘢食見到呢一間幾有特色嘅日本嘢食就入左去個裝修都幾特別㗎 入邊都好開揚都幾多嘢食 好多選擇上網見啲人話呢度出名食燒嘅野我哋就叫咗海膽魚子蟹肉蟹膏燒好得意㗎 有個爐喺隔離比你自己燒加啲酒落去個蟹蓋 燒一陣等佢縮水搞埋佢就可以食㗎啦好味 唔會太咸 仲叫左牛油栗米 枝豆係熱食架 見到啲煙飄出黎 好正日本蕃薯 兩種唔同嘅蕃薯 橙色就甜啲天婦羅蝦 唔會好多炸粉 好食仲有呢個特選壽司 198 師傅揀俾我地食每件刺身都厚切 仲襯埋油漬飯 可以連豉油都唔洗點架大滿足
好耐都冇試過去將軍澳呢邊

仲有呢個特選壽司 198 師傅揀俾我地食
每件刺身都厚切 仲襯埋油漬飯

可以連豉油都唔洗點架
大滿足
日式燒烤食得多,但要在香港地找個海傍居酒屋,嘆即燒海鮮咁有東瀛風味,今次還是初體驗。早幾日貓人就捐窿捐罅來到將軍澳,在中密度住宅群下,找到這間日本過江龍食肆。大門對正海濱長廊的「浜燒太郎 」,以產地直送海鮮作招徠,店內除設有大廳,亦有仿榻榻米包箱座位,打開房內竹簾可直望海濱。我與好友2人獲安排坐於大廳的4人座,枱上放有微型燒烤爐,也算坐得舒服。打開各類餐牌,種類不少,除了多款海產讓人即點即燒外,也有供應刺身、壽司、燒物、串燒、海鮮丼及拉麵等,價目相當親民。一場來嘆浜燒,我倆當然主攻多款海鮮啦!大蜆  (HK$58)名乎其實大大隻,共6隻,擺上燒爐一陣間,各大蜆已陸續開口猶如伸著脷向我招手,忍唔住一口氣吃盡,毋須調味已注滿啖啖鹹香鮮味。不過燒烤時小心打翻,浪費蜆汁。蟹味噌甲羅燒(HK$78)以蟹膏蟹肉釀入蟹蓋來燒,滾呀滾,在沸騰中再將鵪鶉蛋汁混合,邊燒邊攪拌,差不多枱枱都有點,室內濔漫濃郁蟹香。鮑魚(HK$68)生猛新鮮!漲卜卜的鮑魚在燒爐上仍郁來郁去,爽口有嚼勁,但貓人忘記了調味下,味道較淡。赤海老一對(HK$78)大蝦長達7寸,肉質豐碩結實,彈牙味鮮,惟蝦膏較少。北海道牡蠣燒 (HK

打開各類餐牌,種類不少,除了多款海產讓人即點即燒外,也有供應刺身壽司、燒物、串燒、海鮮丼及拉麵等,價目相當親民。一場來嘆浜燒,我倆當然主攻多款海鮮啦!

大蜆  (HK$58)
大蜆

蟹味噌甲羅燒(HK$78)
蟹味噌甲羅燒

鮑魚(HK$68)
鮑魚

赤海老一對(HK$78)
赤海老

大蝦長達7寸,肉質豐碩結實,彈牙味鮮,惟蝦膏較少。

北海道牡蠣燒 (HK$68)
北海道牡蠣燒

看似平平無奇,濃郁芝士下蘊藏3隻燒蠔及洋蔥,蠔味香濃肉嫩幼滑,透著淡淡清香柚子味。

明太子雞蛋卷 (HK$78)

明太子雞蛋卷

卜卜脆的明太子為雞蛋卷帶來微辣感。蛋帶少少焦香,特意用來壓軸填肚,大滿足!

一場來到嘆浜燒,不妨趁機漫步海傍吹吹風,享受香港少有的恬靜與閒情。

蟹味噌甲羅燒
題外話/補充資料: ~ 晚膳限時個半鐘; ~ 到訪當日職員忙到踢晒腳,要有心理準備花點點耐性等候入座及點菜
2019-02-22
5 分鐘 (堂食)
赤海老
北海道牡蠣燒
2019-03-07 38 瀏覽
最近小弟比較忙,真的是很久沒有尋覓美食了。就連這次和朋友晚飯,也必須在將軍澳吃飯,想不到竟然在將軍澳這個「美食荒漠」中找到一片小小的綠洲。這家「浜燒太郎」位於海邊,雖然地理位置較為偏僻清靜,但其實從港鐵站走來也只需十分鐘內。餐廳就在海濱長廊的旁邊,景觀十分好,可惜餐廳並非開於式設計,進食時未能看到如此美景,但進餐後也可在海濱散步,若是和伴侶來這裏也是頗浪漫的一次經歷。儘管餐廳的設計未能讓食客欣賞海景,但其實其設計亦頗具心思。除了一般的座位外,餐廳內還設有特別的包廂,食客可以先脫下鞋子,再坐在tatami上享用食物。而包廂亦設有趟門,上餐方便又增加了包廂食客的私隱。餐廳的設計恰當,但最重要的是食物有水準。首先送到的精選刺身拼盤十分大盤,共有三種魚生和別外兩種海鮮。由於小弟比較喜愛三文魚,我的第一個目標自然也是它。三文魚刺身非常厚切,把三文魚肥美鮮甜的口感表現得很好。不過,小弟最欣賞的卻是它的拖羅。拖羅亦是厚切,吃下去亦有肥美的口感。而最值得讚賞的是它的魚鮮味十分濃郁,而且濃而不腥,既易入口又美味。至於其餘三款刺身亦是頗具水準的,但就不一一詳述了。正吃着,明太子雞蛋卷便送到了。明太子雞蛋卷

正吃着,明太子雞蛋卷便送到了。明太子雞蛋卷的外型十分吸引,粉紅色的明太子配上鮮黃的雞蛋卷,令人食指大動。雖然不是甚麼特別的食材或煮法,但雞蛋卷十分嫰滑,加上滿得瀉出來的明太子和其爽脆的口感,兩種口感和味道配搭在一起,非常美味。

最後送來的是一客芝士意大利面。本來亦有猶豫是否在日式餐廳點這客芝士意大利面,但因為友人熱愛芝士,我們便決定試一試,誰知竟是出乎意料地美味,甚至比一般的西式餐廳亦有過之而無不及。芝士意大利面的份量倒不算太多,但味道真的很不錯。芝士味道十分濃郁,加上當中混合了海鮮的鮮味,配上不同海鮮和十分入味的意大利面,真的是一個意外驚喜。很可惜,我們很快便吃光了。

作為將軍澳居民,小弟居然現在才知道這裏有一間高品質餐廳,實在失策。