2021-03-25 847 瀏覽
本來係想去食長沙灣既壽司郎既,但太多人啦,排兩個鐘都應該排唔到我於是search到附近既尼間日式餐廳💛門口睇佢餐牌食物選擇都幾多,又唔貴,又係良心小店💛所以睇啱食咩就即刻入去食,好彩仲有位唔使排隊🙌安格斯牛肉鍋定食。 7.5/10牛肉份量多而且唔肥👍🏻鍋既配料有滑豆腐、雜菇、蛋、同埋娃娃菜,湯底似壽喜燒汁湯,偏甜!必須要配飯先好食😋其他跟餐小食都合格,味道新鮮!南蠻炸雞定食。 7.5/10炸雞炸得幾脆幾香,朋友非常滿意!但我就略嫌有薑味(我唔鐘意食薑🙈), 所以我都係專心食自己既牛肉鍋啦~

安格斯牛肉鍋定食。 7.5/10

南蠻炸雞定食。 7.5/10

安格斯牛肉鍋(下),南蠻炸雞定食(上)
定食配菜
南蠻炸雞定食
安格斯牛肉鍋(下),南蠻炸雞定食(上)
定食配菜
南蠻炸雞定食
2021-03-12 594 瀏覽
月見豚肉丼配生蛋黄$68長沙灣麗新廣場戲院正門轉右行幾步就見到,疫情期間做緊九折,抵!68蚊一個套餐有好大碗又好多料嘅豚肉丼, 肉片大塊且多, 食落去十分juicy, 而且配上洋蔥及生蛋黃, 一啖咬落去齒夾留香。生蛋黃 顏色比較用金黄, 蛋汁破洞而出散滿到果粒分明嘅日本米上, 食入口蛋味濃郁香滑, 真係可以用生蛋黃拌飯都可以 好滿足套餐仲有麵豉湯,小菜帶子裙邊及 沙律。 帶子裙邊好好味, 口感覺有彈性, 醬汁令人覺得好開胃。
月見豚肉丼配生蛋黄$68

月見豚肉丼套餐

2021-03-11
月見豚肉丼套餐
滑蛋鰻魚飯🍚好正啊滑蛋通常有洋蔥🤣但係我話走洋蔥真係走到🤣🤣🤣好奇怪既加分位again🤭然後個蛋滑係基本啦☺️重點係個汁完全帶出個蛋味🥚可惜個鰻魚真係普通😞😞有d美中不足同埋佢個服務都幾好😀😀超小心翼翼咁比成個餐我啦😄😄😄有種家既感覺☺️-🚽(5🌟滿分)🌟🌟🌟🌟發現咁多間小店廁所都幾好🚽通常垃圾桶清潔得密個廁所都唔會骯髒🤭不過都係偏細(其實係小肥太肥🤣🤣🤣)
滑蛋鰻魚飯🍚

🚽(5🌟滿分)
🌟🌟🌟🌟
2021-02-11 799 瀏覽
趁新年前有藉口周圍掃下貨,又去多左次D2 place既年宵市集,去之前梗係搵下附近有咩好野食,試下啲未食過既餐廳啦。咁啱呢排好有日本癮,成日都想食啲日本野,平時反而鍾意泰越港式多啲。哈哈咁就係長沙灣搵到呢間,見佢平平地又多位坐下就試下啦。嗌野食既時候就發現店主係有信仰,啲餐牌同佈置間唔時都有一兩句聖經金句,又幾特別。午餐選擇都算多,定食同烏冬都有得揀下,都係普遍會見到既set。今日揀左鹽燒鯖魚同豬扒飯兩個定食。鯖魚燒得唔錯,同埋都幾大條,夠送晒個飯仲有剩。飯麵都冇嘜特別正正常常,比較開心係日本野黎講佢算好多小食揀嘻嘻,呢排已經好多熱氣野落肚都忍唔住叫左個炸魷魚。
哈哈咁就係長沙灣搵到呢間,見佢平平地又多位坐下就試下啦。

今日揀左鹽燒鯖魚同豬扒飯兩個定食。
鯖魚燒得唔錯,同埋都幾大條,夠送晒個飯仲有剩。

2021-02-07
2021-01-21 760 瀏覽
今日同男朋友去荔枝角本身想食壽司郎,但係太多人呀所以就喺附近搵咗間日式餐廳,見到佢門口有好多唔同嘅餐牌有拉麵啦有和風定食,咁就入去醫飽個肚,咁我就叫咗一個辛辣拉麵🍜味道同埋湯底比較普通,而我男朋友就叫咗個咖喱雞飯,咖喱汁分量各方面都大份嘅,味道真係比較一般,另外我哋就加咗一個小食明太子燒雞翼,唔知點解我就食唔到明太子嘅味道😅😅總括嚟講成間店舖嘅嘢食水準係唔錯嘅不過就可以再好啲😆不得不提個店舖座位方面都好舒適🥳
2021-01-08 1125 瀏覽
未禁晚巿堂食前去左食2人set dinner.經過見幾抵食,座位都多,排一陣就入去。✨味道62分,食物質素有待改善,服務75分。💰2人Set Dinner $298.🔸煙鴨胸雜菜沙律醬汁多得滯,食落好鹹。.🔸鹽燒雞翼燒得比較乾,雞翼唔係好入味。.🔸安格斯牛肉鍋味道不錯,湯底似壽喜燒,甜甜鹹鹹,牛肉剛剛熟,幾嫩,鍋內亦有雜菇,蔬菜,豆腐。.🔸吉列極上鹿兒島黑毛豬好得意,點豚既芝麻醬係我地自己整,佢比碗芝麻比你自己磨,再落適量既醬汁。見佢Menu有特意介紹呢個黑毛豬,所以揀左可惜咬落比較硬,有點乾,唔夠juicy。.🔸白飯及味噌湯🔸日式甜品及飲品佢嘅日式甜品今日係蕨餅,少少煙韌,味道不過不失。
未禁晚巿堂食前去左食2人set dinner.
經過見幾抵食,座位都多,排一陣就入去。

✨味道62分,食物質素有待改善,服務75分。
💰2人Set Dinner $298
🔸煙鴨胸雜菜沙律
醬汁多得滯,食落好鹹。

🔸鹽燒雞翼
燒得比較乾,雞翼唔係好入味。
鹽燒雞翼

🔸安格斯牛肉鍋
味道不錯,湯底似壽喜燒,甜甜鹹鹹,
牛肉剛剛熟,幾嫩,鍋內亦有雜菇,蔬菜,豆腐。

🔸吉列極上鹿兒島黑毛豬
好得意,點豚既芝麻醬係我地自己整,
佢比碗芝麻比你自己磨,再落適量既醬汁。
見佢Menu有特意介紹呢個黑毛豬,所以揀左
可惜咬落比較硬,有點乾,唔夠juicy。

🔸白飯及味噌湯
味噌湯

🔸日式甜品及飲品
佢嘅日式甜品今日係蕨餅,少少煙韌,味道不過不失。
蕨餅
2020-10-03
15 分鐘 (堂食)
2020-12-24 643 瀏覽
12月22號,最近疫情又嚴重返,都好少岀去食飯。今日又去咗接上大人收工,上大人話去喱間食,話見到0負評,去試一試。2點幾直入,5使等位。環境舒適,地方寛落,店員有禮。今次叫左鰻魚飯,天婦羅烏冬同一個小食明太子雞翼。鰻魚飯。。。正常日式野,麵鼓湯,小小小食再加沙律,同主角鰻魚飯。小食味道偏咸,湯同沙律正常,鰻魚味道5錯,皮仲有少少脆。天婦羅烏冬。。。啖湯喊左少少,烏冬就個人覺得硬身,但上大人就覺得岩口感。天婦羅就脆口,味道都5錯。明太子雞翼都整得ok,熱辣辣,應該都5會自己整嘅掛,買現成,但都整得正常好味。最後整體泥講,甘的價錢算係ok,但可想彈的一樣野就係無杯茶羅,竟然俾杯暖水就算。
2點幾直入,5使等位。
環境舒適,地方寛落,店員有禮。
今次叫左鰻魚飯,天婦羅烏冬同一個小食明太子雞翼。
2020-12-22
2020-12-06 561 瀏覽
🇯🇵和風定食🇯🇵🥢燒鯖魚定食🥰🥰感覺好商務👔,擺盤好整齊,好似樣樣都有。有魚、沙律、湯、飯同螺肉,但睇落唔大份。條鯖魚都燒得唔錯🔥,我都鐘意食燒鯖魚,又小骨,味道都唔差。但無乜驚喜。😌😌不過不失。😎環境舒適坐得都舒適嘅,幾乾淨,地方闊落嘅。啲人嘅服務都唔錯,態度幾好❤️❤️❤️🙈排隊午餐時間特別多人,每次都要排幾張枱,要食嘅話需要早啲尼搵位😉原來尼到都好花心思裝修,門前有啲流水盤景,有啲啲野裝飾下。幾靚幾舒服。
🇯🇵和風定食🇯🇵

午餐
鯖魚定食
  • 安格斯牛肉鍋
2020-12-01 464 瀏覽
位於長沙灣MCL戲院隔離,剛好無人等位,可以坐底慢慢食到夠鐘睇戲😆今次各自叫咗定食,加罐裝飲品加$7,另外再加叫咗一份鹽燒油甘魚鮫。我叫咗一份月見牛丼,朋友叫咗滑蛋豬扒飯,兩者份量都幾足,所以食埋個魚鮫已好飽🤣鹽燒油甘魚鮫($68)魚皮燒得剛剛好,好香脆,好大舊,好厚身,但本人自己較鐘意食骨位😆月見極上牛丼($78)牛肉多汁好淋,洋蔥炒得剛剛好吸哂牛肉嘅汁好味,再將雞蛋汁撈埋落飯食,正🤤滑蛋豬扒飯($78)吉列豬扒炸得香脆,雞蛋香滑,個飯裏面個汁無乜味🙄

鹽燒油甘魚鮫($68)

月見極上牛丼($78)

滑蛋豬扒飯($78)
吉列豬扒炸得香脆,雞蛋香滑,個飯裏面個汁無乜味🙄
2020-10-11 724 瀏覽
今日真係非常幸運入去等左五分鐘左右就有位諗好食咩已經可以坐低一坐低 外面就落超級大雨🙈第一次試呢間 食物選擇好多 目不暇給而食物質素同服務態度都唔錯整體感覺都幾似去左日本🤣我會比7.5/10分
今日真係非常幸運
而食物質素同服務態度都唔錯
整體感覺都幾似去左日本🤣
我會比7.5/10分
2020-10-11 528 瀏覽
午餐時段必定排隊等位,CP值很高,所以很多人來吃,如果時間許可是值得來吃一下。這裏環境也很整潔,我們點了一客安格斯牛肉鍋跟飯 加 天婦羅烏冬,本身套餐跟湯和沙律。份量好充足,安格斯牛很美味,天婦羅亦炸得很鬆化。雖然暫時不能去日本旅行,但是能吃到美味的日本菜式,也感到幸福。安格斯牛肉鍋價錢合理,分量充足,套餐跟湯和沙律,這個是必定要order的。如果本身不吃牛的話,還有很多可以選擇,譬如今次我們order了天婦羅🍤,味道很好,烏冬是到庭烏冬,很彈牙。天婦羅也炸得很鬆化,所以也覺得很好味,大家不妨一試。

安格斯牛肉鍋羹飯

日式天婦羅烏冬
2020-10-08
10 分鐘 (堂食)
安格斯牛肉鍋羹飯
日式天婦羅烏冬
2020-10-05 503 瀏覽
去開荔枝角拎野無意中發現到呢間小店大約6點到去到食晚餐唔洗等位 同埋望一望個餐牌野食都吸引佢餐牌都好多款式今次揀左安格斯牛肉鍋同埋月見豚肉飯因為係定食佢仲有跟埋小食 沙律 同埋湯兩款主菜都好味而且份量好足加埋大約150蚊到真係好抵食
去開荔枝角拎野

佢仲有跟埋小食 沙律 同埋湯

兩款主菜都好味
而且份量好足
加埋大約150蚊到真係好抵食

最近都鍾意係長沙灣深水埗果頭揾食, 貪果頭夠靜同舒服(´∀`), 今日就同朋友揀左呢間聚會雖然朋友book了枱, 但店內姨姨似乎忘記了(*´Д`*), 不過態度就十分客氣, 不時叫等緊朋友的我先進店等侯枱, 最後等了廿分鐘枱看餐牌前門口的九折幾吸引(出奇地以為在限晚市堂食才會有的優惠) , 翻開餐牌, 店內日去料理種類好多! 基本有定食, 仲有拉麵烏冬, 燒物揚物,鍋物, 一品料理, 基本上想到的都有, 不過感覺如果有刺身類感覺會豐富一點同朋友研究完一輪, 感覺set都抵, 四個人於是order set同小食煙鴨胸雜菜沙律作為前菜, 鴨胸有點兒偏鹹, 伴一堆菜食比較好(定食) 韓式泡菜豚肉鍋@$72力推這個! 湯底不會太鹹都不會太辣, 看相片都知料是很足的(*≧∀≦*)豚肉嫩口盬燒雞翼@$42雞翼好香脆可口(^o^),鹽燒的鹹度剛剛好(定食)吉列極上鹿兒島黑毛豬@128呢個係繼主食之後極力推薦! 除了表層脆口皮, 內部唔只係塊豬扒咁簡單, 一啲都唔似平日食果啲好硬生既豬, 而係有半肥瘦肉, 咬口仲好夠, 不過本身唔夠味, 加柚子汁就一流燒味醂雞泡魚乾@58Meau見到雞泡魚乾幾特別(=

煙鴨胸雜菜沙律
作為前菜, 鴨胸有點兒偏鹹, 伴一堆菜食比較好

(定食) 韓式泡菜豚肉鍋@$72

韓式泡菜豚肉鍋

盬燒雞翼@$42
雞翼好香脆可口(^o^),鹽燒的鹹度剛剛好
盬燒雞翼(4隻)

(定食)吉列極上鹿兒島黑毛豬@128

燒味醂雞泡魚乾@58
Meau見到雞泡魚乾幾特別(=´∀`)所以點左
淨食有啲太鹹, 反而點醬會中和翻,
雖然叫魚乾但食落口一啲都唔乾
燒味醂雞泡魚乾

軟殼蝦沙律@$68
同樣是脆口的軟殼蝦, 不過我還是略厭點鹹
軟殼蝦沙律

(定食) 滑蛋鰻魚@78
這定食不過不失啦, 飯內有啲醬料, 食落口基本上同平時食開果啲差唔多
滑蛋鰻魚

磯煮鮑魚@$42
Set dinner有得額外加鮑魚, 職員都好好, 我地叫兩隻但幫我地切好四份, 本來呢個價錢無咩特別期望,
但出奇地好有鮑味嘻嘻
磯煮鮑魚

日式黃豆蕨餅@$30
日式黃豆蕨餅

甜品咬感一般, 還是喜愛大福類作飯後甜品比較好

真的幾喜歡呢間餐廳(´∀`),
食到成枱都係都只係五百蚊, set dinner真係抵食! Pre-中秋飯好好好
除左食物性價比高, 店內環境舒適得泥服務好好好! 職員們好客氣(*^o^*), 同朋友聚會不知時日過, 都坐到店內關門才走, 好彩一直傾計都無特別催我地走(о´∀`о)
值得一推~
2020-09-29
20 分鐘 (堂食)
韓式泡菜豚肉鍋
盬燒雞翼(4隻)
燒味醂雞泡魚乾
軟殼蝦沙律
滑蛋鰻魚
磯煮鮑魚
2020-09-28 319 瀏覽
今日去左長沙灣食日本野, 活水和風食堂- 價錢親民,CP值高一定要去試下!我地去左食晚餐, 叫左照燒雞扒定食($62), 定食包左面豉湯, 中華沙律同埋雜菜沙律, 價錢唔貴但係份量都好足, 雞扒好大塊而且燒汁好多, 唔會乾爭爭, 用來送飯真係一流, 飯係日本珍珠米,就算撈埋燒汁一齊食都唔會太爛(食過好多爛到一pat野嘅燒汁飯..); 另外要提嘅係面豉湯我地覺得好好飲, 面豉味足又唔會太咸, 唔似好多溝水開出來嘅湯咁另外叫左天婦羅手打烏冬 (海虎蝦2隻+菜4件); 嗰晚食飯見到幾乎每枱都有叫天婦羅, 試過又真係物超所值! 天婦羅粉炸得岩岩好, 唔會好大陣油味, 一盤包左2隻大蝦再加左茄子南瓜等等嘅雜菜, 配合埋手打烏冬(食落幾爽口唔會太淋), 真係令人食過返尋味!我地另外仲叫左2碟串燒- 燒雞軟骨, 食落好爽口味道都唔會太咸, 每粒軟骨都好入味, 嫌鹽味太重可以擠少少檸檬汁,酸酸地味道更出!汁燒帶子- 帶子唔算太大粒但係燒汁分佈都幾平均, 燒汁味道幾重我覺得偏甜, 佢另外有海鹽做調味料, 如果唔鐘意食太甜嘅人可以加返少少鹽, 用來送酒/飯一流!

2020-08-04
5 分鐘 (堂食)
2020-09-21 276 瀏覽
近來疫情稍有緩和,有感要同疫症搵個平衡點共存,開始重拾正常生活。數數手指有近四、五個月無睇過戲,是日放鬆下揀咗套日本小品,順便喺附近食黃店。小店地方寬敞明亮,淺木色系家具、草綠色牆身、黃色柔和燈光,加上用具擺放整齊令人感覺良好,坐得舒服。(圖為推行防疫措施前拍攝)照燒雞扒丼 $62鍾意雞扒燒得乾身,雞皮薄身無多餘肥膏,燒到卜卜脆,平時少食皮都忍唔住咬兩啖。天婦羅定食 $78天婦羅即叫即炸,要等大約二十分鐘。兩隻蝦蝦肉鮮甜,四件蔬菜有冬菇、南瓜、茄子同青椒,炸漿薄脆鬆化,無油膩感。月見豚肉丼 $68 本來以為係輕煎肉片,嚟到原來係洋蔥炒豬腩,有點期望落差。將蛋拌勻一齊食,洋蔥香甜、豬肉甘香,飯餸比例有成一比一,實在大方。幾個月無食,水準依舊高質,午市兩點至三點更有八五折,值得一試。

照燒雞扒丼 $62

天婦羅定食 $78