2016-06-15 745 瀏覽
放假食咩好,諗起附近有間五右衛門食個lunch Set都幾好呀。好彩今日人唔係好多….好快有位。咸牛脷意大利麵 - 好重芝士味唔覺有青蘋果味~牛脷既味有啲似午餐肉~不過都好淋~麵軟硬適中~整體唔錯。另外嗰個豚肉芝麻醬意大利麵,我個fd話啲麵硬喎~但其實我唔覺~同埋佢話佢個麵無咁creamy~會清新啲,食落唔算太膩。
2016-05-28
1K
2016-06-02 2624 瀏覽
午餐時段時常經過<洋麵屋 五右衛門>,看看MENU,心郁郁想試,但價錢相對昂貴,所以決定在較悠閒的日子來試試!   在今天風和日麗的下午,抱著好心情,決定去<五右衛門>食番個滋味套餐! 經過內心交戰後,選擇了以下2個SET LUNCH (因為C-F餐加配和風沙律,實在食不下了!) A) 蕃茄火腿鴨絲意大利麵 B) 温泉蛋雞肉菠菜意大利麵送餐湯: 忌廉磨菇湯配餐飲或甜品:白玉紅豆抹茶啫喱配雪糕 當肚快要餓扁了,店員在落單後9秒9便端上濃郁的忌廉湯,作為心急的食客,滿意其上菜速度!  忌廉磨菇湯十分香滑濃稠,除了甜甜的忌廉奶香,還有很多配料如洋蔥和煙肉,有肉味的調劑,所以不會太寡!  蕃茄火腿鴨絲意大利麵個人來講,我很喜歡日式餐廳對食物的色、香、味的追求! 蕃茄火腿鴨絲意大利麵的賣相非常精緻、講究,充滿意式風情的蕃茄意粉,配上鮮艷吸睛的碟,真的未食已經令人為之一振! 而且,佢的黑色托缽,令桌面保持乾淨! 可見<洋麵屋>的師傅,在食物上碟前花過的功夫和心機! 蕃茄火腿鴨絲意大利麵"茄味"香濃,而且配料十足,有新鮮蕃茄塊、火腿絲、鴨絲

A) 蕃茄火腿鴨絲意大利麵
B) 温泉蛋雞肉菠菜意大利麵

送餐湯: 忌廉磨菇湯
配餐飲或甜品:白玉紅豆抹茶啫喱配雪糕
忌廉磨菇湯
蕃茄火腿鴨絲意大利麵
蕃茄火腿鴨絲意大利麵
蕃茄火腿鴨絲意大利麵"茄味"香濃,而且配料十足,有新鮮蕃茄塊、火腿絲、鴨絲及磨菇伴碟,又灑上少許的黑椒粒,酸酸的帶輕微的辣,頗開胃的!
 但若非蕃茄狂熱愛好者,可能會覺得意粉微酸~
温泉蛋雞肉菠菜意大利麵
這個菠菜意大利麵真的充滿日式格調,有別於一般西餐的做法。西餐的菠菜意大利麵必定有芝士粉及牛奶混合的白汁襯底,滋味得來會比較飽滯....但這個温泉蛋雞肉菠菜意大利麵,主要靠香濃的温泉蛋黃調味,
所以比較爽口、乾身,雞肉、菠菜也在清炒後保持爽口、翠緣的。這個食法比較新穎,而且用筷子夾食,洋溢著日式風采!

白玉紅豆抹茶啫喱配雪糕
白玉紅豆抹茶啫喱配雪糕
這個甜品頗驚喜的,因為雪糕是波子汽水味道的,的確非常有趣、特別!
可能波子汽水平時是有汽的,所以覺得甜度適中。。。但由於雪糕是無汽的,所以我覺得味道略甜! 白玉紅豆抹茶啫喱的白玉非常有嚼勁,QQ的,超美味!
抹茶啫喱抹茶味香濃,略帶甘苦,紅豆可以啫喱的甘味!但我覺得紅豆可以更加蜜甜。。。
總括而言,我覺得餐廳環境舒適,是適合朋友閒談的好地方!食物美味、有FUSION特色,值得一試!

2016-05-31
忌廉磨菇湯
2016-03-13 1485 瀏覽
最喜愛食西式野。 餐牌非常吸引 叫左芝士意粉。烤多士配炸薯。芒果布丁雪糕 食盤方便進食 呢個芝士意粉非常好味,濃烈的飽到我同個仔晚飯都食唔落了 芒果布丁雪糕!布丁味係我最想食到既味道!唔似個d 啫哩杯裝既味!雪糕就典型味道。 。
2016-03-12
抺茶牛奶
烤多士配烤薯
蘋果汁
  • 抹茶牛奶
2016-03-11 1171 瀏覽
難得平日放假,出屯門市中心搵野食,網上見這間多好評,就和老公試試,鋪內食客不多,侍應安排我倆坐4人卡位...老公叫了午餐,日式咖喱豬扒飯,上枱夠熱,豬扒炸得唔乾身,整體好食,但配菜靠少凍綠茶牛奶,綠茶同牛奶份量剛好,味道不會互搶我另外叫了有2款意粉既套餐,卡邦尼同牛油果蝦肉紫蘇醬意粉,份量不少,卡邦尼個汁好稀,意粉有咬口唔會太硬,另一款比較多油,2舊蝦肉,味道還可以最後甜品,焦糖燉蛋,好香蛋味好

老公叫了午餐,日式咖喱豬扒飯,上枱夠熱,豬扒炸得唔乾身
,整體好食,但配菜靠少
凍綠茶牛奶,綠茶同牛奶份量剛好,味道不會互搶
最後甜品,焦糖燉蛋,好香蛋味好
今晚叫左個星期一至四先有的二人套餐!有好多野食,十分抵!湯:面鼓湯(送的)我就唔鐘意飲,味道不好,無乜味 飲品:因為戒凍飲關係,飲熱抹茶牛奶太甜,太「結」了,最後要加入一杯暖水先balance番 前菜:芝麻醬豆腐沙律,好fresh,配青瓜好好食 小食:炸雞,十分juicy,d肉汁一咬落去就bi哂出黎,好鬼正! 主菜:墨魚面,食到成口黑蚊蚊一D都唔馬虎 大蝦白汁意粉,必食推介個白汁mix得好好 食到兩個人都好飽加埋一都係$200左右,抵啦!
今晚叫左個星期一至四先有的二人套餐!

有好多野食,十分抵!

湯:面鼓湯(送的)

我就唔鐘意飲,味道不好,無乜味

飲品:因為戒凍飲關係,飲熱抹茶牛奶

太甜,太「結」了,最後要加入一杯暖水先balance番

前菜:

芝麻醬豆腐沙律,好fresh,配青瓜好好食

小食:

炸雞,十分juicy,d肉汁一咬落去就bi哂出黎,好鬼正!

主菜:

墨魚面,食到成口黑蚊蚊
一D都唔馬虎

大蝦白汁意粉,必食推介
個白汁mix得好好

食到兩個人都好飽加埋一都係$200左右,抵啦!
2016-01-11
2016-01-22 817 瀏覽
之前一知道有LTS既期間限定野食我同朋友已經一早夾好日子一齊去依次都係幾年後第一次再踏足屯門 星期六我地去到差不多12點,但一入到去大把位坐由於選擇不多,我最後揀左肉醬芝士奄列飯,朋友揀左脆蝦配薯圈等左大約十五分鐘後,野食終於黎喇,好期待 兩碟碟外貌都好靚,好用心decorate但奄列飯既飯不夠熱,凍左少少,醬就一般般,有蕃茄粒同少少肉碎,整體味道一般同埋脆蝦飯內的蝦太硬,不太有咬感,薯圈正常味道,整體味道都係一般,冇咩特別之處服務都幾好,會好主動REFILL水 但係價錢都偏貴,加一後要120幾。。。 如果唔係LTS既關係,我地都唔會突登入去食,但兩碟都係好睇麻麻好食,所以食完應該冇下一次
之前一知道有LTS既期間限定野食
我同朋友已經一早夾好日子一齊去
依次都係幾年後第一次再踏足屯門

星期六我地去到差不多12點,但一入到去大把位坐
由於選擇不多,我最後揀左肉醬芝士奄列飯,朋友揀左脆蝦配薯圈
等左大約十五分鐘後,野食終於黎喇,好期待

兩碟碟外貌都好靚,好用心decorate

服務都幾好,會好主動REFILL水

但係價錢都偏貴,加一後要120幾。。。

如果唔係LTS既關係,我地都唔會突登入去食,
但兩碟都係好睇麻麻好食,所以食完應該冇下一次

由於little twin stars 40週年,所以最近周圍都有佢地嘅踪影,見到屯門哩間餐廳特別推出幾款食品,我梗係要黎食喇!首先點左兩款飲品,叫雙子銀河特飲,藍色的係青檸菠蘿味,而粉紅色的係西柚椰果。每杯$43。兩杯飲品味道都好清新,味道很夾,又唔會好甜,真係幾好飲。這個是雙子星意大利麵,哩碟麵分別有兩種味道,藍色的係應該蒜香味,粉紅色的係白汁芝士味。意大利麵好煙un,有蜆肉及巴馬火腿,味道很好,可是份量太少。星星型麵包印有little twin stars,真係唔捨得食左佢地。另外,亦有點其他食物,不過掛住影雙子星,唔記得影其他,只係影左這碟日式蕃茄醬海鮮燴飯。賣相與餐牌照片相差甚遠,好像多水,海鮮好細粒,好像只有蝦,魷魚及蜆肉。不過,飯嘅味道唔差,端上來時熱辣辣,蕃茄味唔會太酸,但又幾開胃。最後,梗係要食埋甜品啦!叫星星雲彩泡沫,哩個甜品要預返時間order,因為侍應話廚師好難整得好,有時候可能會失敗,所以我地都等左超過15分鐘先有得食。不過,廚師真係做得靚,個棉花糖圓菇碌咁圍住一團,好似一朵雲,但要快啲食,因為棉花糖會慢慢塌下會好快溶化。 對我來說

雙子銀河特飲
,可是份量太少。
雙子星意大利麵
日式蕃茄醬海鮮燴飯
最後,梗係要食埋甜品啦!叫星星雲彩泡沫,哩個甜品要預返時間order,因為侍應廚師好難整得好,有時候可能會失敗,所以我地都等左超過15分鐘先有得食。不過,廚師真係做得靚
星星雲彩泡沫

對我來說,這間餐廳的日式意大利麵、燴飯及pizza,都唔算好突出,但味道又幾合我心意
。而且侍應們都好有禮貌,有笑容,幫我地order食物時,有耐性又會重複confirm,服務態度很好
2015-12-17
30 分鐘 (堂食)
2015-11-11 1830 瀏覽
      日本人是我見過最崇洋的民族,但同時也是最擅長採他人之長發揚光大的民族。經國大事如是,入廚烹飪亦如是,和式西餐不僅在日本成行成市,更對外輸出,在亞洲各地大行其道,五右衛門算是代表之一。      五右衛門在日本已經有差不多40年歷史,擁有多家分店,早年進軍香港,屯門這家是第二家分店。店名開宗名曰洋麵屋,以用筷子吃意粉作招徠,用東方的餐具吃西方美食,和洋合流之意,不言而喻。      這裡的意粉分「和風」和「洋風」兩類,和風主要是以一些東瀛食材煮意粉,洋風就是西餐常見的卡邦尼意粉之流。另外這裡的酥皮pizza也是不可不試的,店家提供「雙重滋味套餐」,客人可以在8款指定輕量意粉中選取一款,再配酥皮pizza(五選一)和餐飲。      我們一行四人點了兩個「雙重滋味套餐」,另外單點兩份意粉,補錢加配飲料,四款意粉分別是卡邦尼意粉﹑忌廉蝦肉蟹肉意粉﹑炸雞肉醬意粉和煙肉雞肉野菌意粉,肉眼所見套餐的輕量意粉和單點的意粉,份量上分別不大。鰹魚清湯             主菜之前侍應先奉上每人一碗小小的鰹魚清湯,透著淡淡的茶色,上面浮著點點昆布,底下有幾粒極細碎的滑豆腐。鰹魚即平常吃日式

鰹魚清湯

主菜之前侍應先奉上每人一碗小小的鰹魚清湯,透著淡淡的茶色,上面浮著點點昆布,底下有幾粒極細碎的滑豆腐。鰹魚即平常吃日式小丸子時撒上的薄如蟬翼的木魚片。湯雖雖清洌如水,但入口有濃濃的木魚味,喝著極舒服,正好喚醒腸胃準備主食。

忌廉蝦肉蟹肉意粉

看名字已經完全明暸這意粉的配料,就是忌廉汁煮蝦肉﹑蟹肉和意粉。名字不故作高深,用料也不欺客,一盤意粉有4﹑5隻蝦仁,每條意粉上都掛著梳梳蟹肉,蝦肉頗有口感,感覺新鮮,相比之下蟹肉應該是罐頭貨色,肉味鮮味通通缺席。
忌廉蝦肉蟹肉意粉
       不過意粉煮得極好,剛剛熟透,保留著麵粉原本筋性的彈度,即便醬汁這樣黏稠,卻不會糊。著濃稠的醬汁,吃在嘴裡能感覺得條條分明,個人很喜歡。

卡邦尼意粉

卡邦尼基本上是意粉之最穩陣的選擇,忌廉配芝士,加上香口的煙肉,只要不是地獄廚神,應該也不會太難吃。煮好的意粉頂著一隻生蛋黃,吃的時候再混和起來,令醬汁更creamy之餘,麵條也會加滑溜。

炸雞肉醬意粉

試了幾款西式意粉,當然得試試和風系列。炸雞不一定泡菜國才有,日式唐揚雞也很出名。雖然只有兩件,但炸得外焦內嫩,成功保留大量肉汁,不錯。意式的肉醬意粉配合日式炸雞,出奇地配合。

煙肉雞肉野菌意粉

相比炸雞肉醬意粉,這款煙肉雞野菌意粉就顯得有點平庸,意粉固然煮得極好,大大块的雞肉和煙肉也配合得不錯,撒上芝士粉更添香氣,只是珠玉在前,難免有所比較。
煙肉雞肉野菌意粉
      跟餐點了兩款酥皮薄餅:海鮮酥皮雜芝士煙雞肉。前者口味較清淡,小小的餅面上有起碼四隻鮮蝦,原片熟蛋作為pizza餡,又是fusion 傑作。後者集多款芝士焗至金黃,加之煙肉獨特的脂香,加入脂肪較少的雞肉,正好平衡一下。兩款批底都極盡酥脆之能事,從橫切面可見酥鬆的層層餅皮,陣陣牛油香氣,吃的時候要小心,不然很容易出事,一地餅底碎。
雜芝士煙雞肉pizza
       飲料方面,這家的抹茶牛奶原是必試的,但人都是貪新鮮,看到推介的夏日好立克特飲,大家紛紛說要嚐鮮,誰叫明明已經立冬,氣溫卻高居不下呢
       我點的是咖啡啫喱黑蜜糖好立克,黑糖喝得多,黑蜜糖倒真是第一次見,有說是黑蜂採的蜜,亦有說是黑糖精製成白糖的副產品, 無從稽考。咖啡啫喱比想像中細小,沒什麼咬口,不過甜度剛好,偶爾走出安全範圍試試新東西也不錯,不過下次還是回歸經典比較好
咖啡啫喱黑蜜糖好立克
咖啡啫喱黑蜜糖好立克
      用筷子吃意粉也許只是噱頭,畢竟所有麵食,不論中西,用筷子或者叉子吃,其實沒什麼分別。但的確又從形式上表明了五右衛門日式café的定位,而且麵食做得不錯,和洋壁合,鼚客之喜。

2015-11-08
雜芝士煙雞肉pizza
個人一向比較喜歡有"咬勁"嘅粉麵😆🍜🍲星期日放假,訓晏左,起身已經4pm,所以去左屋企附近嘅商場尋覓我嘅"早餐"😂經過洋麵屋,望一望menu ,原來星期日都有下午茶餐(至到5:30pm),平時食晚餐要成$3xx埋單,今日只係$48一個餐咋!仲有半個鐘頭就夠鐘,好啦,肌餓嘅我同另一半咩都唔理,立即衝入去,點餐!🎶另一半揀左:❤️溫泉蛋脆煙肉波菜意大利麵 配 皇家奶茶 $48+1因為呢蝶意粉黎先,我好唔客氣已經首先食咗一啖!個人本身比較鍾意白汁,平時食開嘅都係白汁配嘅意粉。。呢碟意粉同平時嘅好唔同,一啖咬落口已經感受到佢嘅鑊氣!食完一啖先至發現,原來我犯左一個好大嘅錯誤:將温泉蛋遺留左。。於是,意猶未盡嘅我,協助另一半將溫泉蛋同意粉撈埋一齊,再食咗幾啖。。簡直不可思議,只係簡單一個動作,將兩者撈埋一齊。即時將成碟意粉嘅口感提升!滑溜嘅感覺加上我最喜歡嘅鑊氣,一絶!食咗佢碟意粉接近一半,我嘅終於來喇😂: ❤️大蜆周打湯意大利麵 配 抹茶奶 $48+1唔知道大家平時有冇飲過某某牌子嘅罐頭周打蜆湯呢?我夠膽講,呢一個周打湯嘅味道比起佢濃起碼一倍。。係介乎于汁與湯之間嘅狀態,濃烈,爽!洋面屋嘅意粉不嬲

個人一向比較喜歡有"咬勁"嘅粉麵😆🍜🍲

另一半揀左:
❤️溫泉蛋脆煙肉波菜意大利麵 配
皇家奶茶 $48+1

食咗佢碟意粉接近一半,我嘅終於來喇😂:
 ❤️大蜆周打湯意大利麵 配 抹茶奶 $48+1

洋面屋嘅意粉不嬲比我感覺都係比較挺身,有嚼口!加上呢個濃味嘅周打蜆汁,成件事超match。。

好耐以前第一次試完呢間啲意粉,試過專登去超級市場買意粉返屋企,好想煮到好似佢咁嘅感覺,發現係完全唔得嘅!
堅挺,有趙口而爽滑彈牙嘅感覺,只係係呢度先至搵得到。🍝

凌晨2點幾,真係寫寫下食評都覺得肚餓🍗🍡
門口嘅和風燈🍡
溫泉蛋脆煙肉波菜意大利麵
大蜆周打湯意大利麵
皇家奶茶+抹茶奶
$48 tea set,超扺食!
2015-10-18
溫泉蛋脆煙肉波菜意大利麵
大蜆周打湯意大利麵
皇家奶茶+抹茶奶
  • 抹茶奶
2015-09-08 1667 瀏覽
其實之前已經食過一次,座位寬,坐得幾舒服!今晚同朋友聚會,再試多幾款意粉同燴飯,最終都係覺得香辣八爪魚魷魚意大利麵係最惹味既 ! 仲有,必試既就係pizza, 批底又鬆又脆,配料充足,真係好香口,但係好細份,所以叫左2個唔同款,但食落根本分唔到,都差唔多味!就連主菜意粉既份量都較少,如果大食既朋友,相信要食2個意粉先至夠! 而且,意粉多數都較油,特別係牛油果蝦肉紫蘇醬意大利麵,草青味較濃,食完後,仲有一層油留於碟底全店以意粉為主,只有3款燴飯揀,墨魚汁燴飯夾雜少少蕃茄味,幾得意!至於杯皇家奶茶,奶味較重,茶味較輕,都幾滑,我覺得ok !本來想叫d小食同甜品,但小食選擇少,甜品價錢又貴,所以無叫到!
Seafood pie pizza
House special pie pizza
牛油果蝦肉紫蘇醬意大利麵
墨魚汁日式燴飯
哥干蘇拿什芝士日式燴飯
至於杯皇家奶茶,奶味較重,茶味較輕,都幾滑,我覺得ok !
皇家奶茶
豚肉鮮菇醬油意大利麵
魷魚墨魚汁意大利麵
日式卡邦尼意大利麵
題外話/補充資料: 雖然價錢偏貴,份量較少!
2015-09-06
Seafood pie pizza
House special pie pizza
2015-09-03 1481 瀏覽
睇戲前去了這裏食晚飯點左一個套餐加一個廚師沙律. 套餐入面係有一碗日式清湯,一個PIZZA,我們選了和風PIZZA,一個白酒蜆肉意粉,一杯飲品,朋友叫左綠茶.廚師沙律有隻窩蛋,不過唔夠流還有一些沙律菜,蕃茄仔,火腿等,都好味呀和風PIZZAPIZZA係酥皮嚟架,熱辣辣,朋友話呢度的PIZZA唔同其它PIZZA,但都好味,配料係芝士火腿,芝士都溶晒架.正.白酒蜆肉意粉意粉好好味,辣辣地,幼身,有些辣椒,好多蜆肉,真的幾GOOD.綠茶朋友話好濃,好好飲呀
睇戲前去了這裏食晚飯

點左一個套餐加一個廚師沙律.

套餐
入面係有一碗日式清湯,一個PIZZA,
廚師沙律
有隻窩蛋,不過唔夠流
還有一些沙律菜,蕃茄仔,火腿等,都好味呀
和風PIZZA
PIZZA係酥皮嚟架,熱辣辣,
朋友話呢度的PIZZA唔同其它PIZZA,但都好味,
配料係芝士火腿,芝士都溶晒架.正.
白酒蜆肉意粉
意粉好好味,辣辣地,幼身,有些辣椒,
好多蜆肉,真的幾GOOD.
綠茶
朋友話好濃,好好飲呀
午餐
第一次幫襯五右衛門洋麵屋是在台北國父紀念館站附近,那次好肚餓隨便行入去,想不到他們的食物頗有水準;怎料一年後重回舊地發現該舖已結業,很可惜。直到上星期在名古屋巧遇他們的分店,在日本再食亦一樣咁好味 。返到香港,今日突然很懷念他們的意粉,唯一嘅辦法就係千里迢迢去佢哋嘅屯門分店來滿足我嘅欲望。好開心!原來香港分店一樣唔差,我試佐大蜆蕃茄意大利麵,鍾意味濃嘅人一定啱。跟餐還可配比薩 (即薄餅),我點佐個海鮮酥批比薩,都好好味呀! 希望佢地係香港開多d分店咁我就可以幫襯多d喇  加油!

希望佢地係香港開多d分店咁我就可以幫襯多d喇

加油!
大蜆蕃茄意大利麵
海鮮酥批比薩
2015-08-15
大蜆蕃茄意大利麵
海鮮酥批比薩
2015-08-15 1249 瀏覽
日本食店比我既感覺總會好整齊好清潔衛生,五右衛門既廚房面向食客既一面係用左透明玻璃,所以食客可以完全睇到廚師整緊咩,廚房既衛生情況亦都一目了然。餐墊上面有啲透明粒粒,係要防止杯具,湯碗滑走,非常細心既設計。雖然有啲細杯,但係會飲到好香滑既牛奶味,之後就會出現微微既綠茶苦澀味,值得一試。跟餐送既麵豉湯,其實有啲淡,而且料唔多,不過唔係主菜,可以接受。蛋黃醬味濃,不過最好熱既時候食哂,因為小妹食野慢,所以去到後期啲醬有啲結埋一舊,不過食有醬既通粉經常會有咁既情況,所以可接受。可見上圖,下午茶黎講,料量算正常。大蝦真係好大隻,不過都係唔多,而紫蘇醬香而不膩,值得一讚。牛油果入口即溶,不錯。

凍抹茶牛奶

麵豉湯

蘑菇豬肉腸蛋黃醬長通粉

牛油果蝦肉紫蘇醬意粉

2015-08-12
凍抹茶牛奶
2015-08-02 1312 瀏覽
上面是我接連兩天嘗試的食物, 第一天單點了一個漁夫海鮮意粉, 蕃茄醬底, 用料很足, 會送一個小小的麵豉湯和生菜沙律. 吃一個麵份量剛好, 加一杯熱抹茶鮮奶非常滿足, 可以挑剔的是抹茶鮮奶太小杯, 幾口就喝完.第二天再來一次, 今次叫晚餐套餐, 價錢比散叫貴很多, 分別是多了一個前菜, 牛肉片拌以醋汁, 牛肉片不是全熟, 但以醋汁入味, 很醒胃, 主菜是大蝦青口芝士忌廉意粉, 辣得來有芝士香, 大蝦肉味鮮甜, 兩個青口的肉也好吃. 不過價錢就比散叫貴好多. 下次我還是散叫好了.順帶一提職員態度很機械式, 不可說無禮貌, 但就沒有暖意,木口木面, 很機械人的感覺. 還是可以接受的.
漁夫海鮮意大利麵
前菜牛肉片, 忌廉湯
大蝦青口芝士意大利麵 (辣)

2015-08-01
2015-07-26 1041 瀏覽
第一次試這家主打洋麵的食店是在上海,相隔數年才在香港一試,但味道好像不同以前了。抹茶牛奶抹茶味香,口感算幼滑,唯一缺點是實在太細杯了。洋麵屋自家酥皮比薩酥批焗到好香脆,配料有粟米、香腸和煙肉,基本上配料非常少,感覺淨係食到酥批,但欣賞其創意。墨魚汁意粉墨魚汁嘅味道咸香,味道層次單一,得個鹹味,麵質尚算煙韌,有咬口,食到尾都有好多油。大蝦茄醬意大利麵茄醬味道有些酸,蝦算彈牙但份量很小,意粉都尚算彈牙,還配上半孰溫泉蛋增加醬汁層次感。

抹茶牛奶
抹茶牛奶
抹茶味香,口感算幼滑,唯一缺點是實在太細杯了。
洋麵屋自家酥皮比薩
墨魚汁意粉

大蝦茄醬意大利麵

題外話/補充資料: 整體價錢尚算合理,味道仍有進步空間。