旺角瓊華中心有好多各式各樣嘅餐廳🤩,今次就同朋友去咗食泰國菜🇹🇭,餐廳座位幾闊落,牆身以🟩墨綠色為主,整體感覺幾乾淨幾舒服,同埋都幾𝐟𝐮𝐥𝐥 𝐛𝐨𝐨𝐤𝐢𝐧𝐠,幾多人食🤭🌶️🍢泰式小食拼盤 ($168)拼盤包括有2件魚餅🐟+ 2件蝦餅🍤+ 2隻🍗雞翼+ 2件春卷🥠+ 4串沙嗲串燒🍢🐟 炸魚餅口感比較實在,食落好重香料口未,九層塔同檸檬葉味好出🍤 蝦餅有驚喜,炸到幾香脆脆卜卜,蝦膠口感爽口彈牙,驚喜係咬開仲食到有🦐粒粒蝦肉,感覺比較真材實料,配上泰式甜酸鍾意食,好開胃惹味🌶️🌶️🥰🐥🍗香茅雞翼都幾大隻,幾入味幾香🌱香茅味,咬開肉汁幾多,肉質都唔錯🤤🥠春卷都炸得幾鬆脆,記得要熱辣辣食,食落原來係素菜餡🥗🥕,味道會比較清爽~❤️串燒有4串,揀咗🥩牛肉同🐖豬肉各兩串,😋肉粒都幾大粒,份量十足,💘肉質鮮嫩,一啲都唔韌又唔鞋,啖啖肉,食落外層帶微微香烤蜜糖味🍯,甜甜地😆,點埋特製濃郁🥜花生沙嗲醬食,真係好惹味,唔錯💓💓🥘咖哩炒軟殼蟹🦀 ($208)😙上枱見到真係分量十足,🌽🥬🥕🥒滿滿的配料同大大件嘅炸軟殼蟹🦀🦀,整碟大概有七至八件炸軟殼蟹,記得一定要趁熱食🔥,如果唔係炸軟殼蟹就會比咖喱汁浸到淋晒🥺~會冇咁好

🌶️🍢泰式小食拼盤 ($168)

🥘咖哩炒軟殼蟹🦀 ($208)

😙上枱見到真係分量十足,🌽🥬🥕🥒滿滿的配料同大大件嘅炸軟殼蟹🦀🦀,整碟大概有七至八件炸軟殼蟹,記得一定要趁熱食🔥,如果唔係炸軟殼蟹就會比咖喱汁浸到淋晒🥺~會冇咁好食,🧡軟殼蟹好肥美好飽滿,鮮美十足,但咖哩汁一啲都唔辣😂,偏重🥥椰奶味,見到應該仲用🥚滑蛋爆炒,食落都幾惹味,一定要配一碗白飯🍚/薄餅🫓嚟食,唔係就會太鹹🤣🤣

🫓 香酥薄餅($58)

💛正常發揮嘅香酥薄餅,一份總共有三片,記得一定都係要趁熱要快啲食咗先😂,配埋🍛咖喱汁一齊食,味道好夾

🥦 馬拉蓋炒椰菜苗($108)

💖食泰菜我必𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫嘅炒椰菜苗😂,好鍾意佢嘅口感好爽脆,🌶️馬拉盞味道都好濃郁,少少偏咸,鹹香味十足,啱晒鍾意食重口味嘅人🤣

🍯 蜂蜜龍眼蘆薈特飲🍹 ($54)

🧊啲嘢食咁惹味,一定飲杯飲品,依款味道幾清,杯底會充滿蜂蜜,🥄要攪拌均勻先好飲,飲落仲有仲有粒粒蘆薈食💚同幾粒龍眼肉,飲完都冇咁熱氣💦

檸檬茶 ($30)

📍 泰 (瓊華中心) (旺角)
🐰: 4/5

#eatwithkeikei #旺角 #瓊華中心
#sweetiedaily_mongkok
2022-09-13 27 瀏覽
旺角瓊華一向有好多嘢食,決定逐一試下!今次嚟試泰國菜,份量多又好味😋性價比唔差👍酸辣無骨鳳爪($98)係正常份量嘅兩三倍,好入味,前菜好開胃😋推介呢度嘅串燒👍6串($128)又係好大串,燒得一啲都唔乾,好味😋泰式乾炒牛河($128)係好食過中式㗎😍少啲油,牛肉又夠滑,識食一定揀泰式乾炒牛河👍燒茄子都係一流,香辣好野味冬陰功海鮮湯($148)好足料,有兩隻大頭蝦,墨魚等海鮮,味道好濃郁

燒茄子都係一流,香辣好野味

瓊華出咗名係一個美食廣場 不過本人就甚少上黎🫢今次係呢度發掘到一間泰國餐廳🇹🇭估唔到上到黎都幾多人 成個場面都好熱鬧😲餐廳環境上幾有格調 簡單得黎帶點泰國風情👒多人啲仲有機會可以安排到木屋設計雅座🤩食物選擇上都唔需要擔心 基本上都好齊全😉呢度仲有shake shake海鮮提供🦐岩食既話都可以一試特別一提 佢既份量唔細 所以叫之前要好好規劃一下🤣➷🔹 泰式生蝦刺身因為🧸唔識欣賞生蝦 呢個可以話係我自私之選🤟🏼絕對係一個人食30隻都無問題 極度喜愛😍生蝦刺身本身都係好靠個汁去帶出味道今次呢個醬汁唔算好辣🌶廢廢的我都食到 可以沾多啲😋爽口既蝦肉配埋酸酸辣辣恰到好處既生蝦汁😌無得頂👍🏼🔹 炭燒豬頸肉豬頸肉帶有佢本身既油膩 每一口都充滿油脂💧燒過既豬頸肉油份會特別香😶‍🌫️表皮變得脆口就咁食會比較腬 有啲菜襯吓相對會好好多🤪🔹 泰式沙嗲串燒令我嘩一聲既一個菜式😲原因係因為佢好大串平時食開個啲係小串 呢度既係XL size 好誇張🤩串燒可以揀半打 自由組合 我地揀咗豬牛雞各兩串✌🏼燒起既串燒埋枱時都已經可以聞到香味 調味做得足👍🏼就算唔靠沙嗲醬都可以食到濃濃既香茅味🤤雞肉有點乾身🤏🏼靠返個沙嗲醬食會
瓊華出咗名係一個美食廣場 不過本人就甚少上黎🫢

泰式餐廳黎講佢既食物質素都算唔錯 多人食會更加開心🥳
份量大之餘 味道既掌握都有保證 得閒黎小聚都有得諗😉

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2022-09-05
5 分鐘 (堂食)
泰式沙嗲串燒
香酥薄餅
馬拉盞炒椰菜苗
青檸梳打
2022-09-12 34 瀏覽
泰 𝗧𝗵𝗮𝗶𝗼𝗹𝗼𝗴𝘆⼀秒回到泰國的感覺好耐好耐冇去過旅行特別掛住泰國 泰國嘅美食令我念念不忘🥹早排同好朋友就識咗一間好好食嘅泰國菜真係令我好似置身泰國咁呀❤️位於旺角嘅泰 𝗧𝗵𝗮𝗶𝗼𝗹𝗼𝗴𝘆環境好大 好適合同朋友傾計 當日嗌左幾個餸 全部都好好味❤️1.冬陰功海鮮湯冬陰功味好香濃 又唔會好辣味道適中 好好飲😋2.脆炸蝦餅🍤蝦餅非常好食 外層好香脆蝦餅入面有好多隻蝦 份量好足😋3.泰式生蝦刺身份量好充足 蝦都好大隻我朋友超級鍾意食👍🏻4.生菜包(豬)豬肉少少辣 好香口配上生菜一齊食好好食5.泰式鮮蝦炒金邊粉我一向都係泰式金邊粉嘅fans佢嘅金邊粉唔會好辣 但係好香而且好多隻蝦 好好食6.芒果糯米飯芒果糯米飯係我最愛 糯米飯好煙靭 配上香甜嘅芒果7.菠蘿梳打香濃嘅菠蘿味 好解渴8.柚子柑桔檸檬梳打朋友點嘅柚子柑桔檸檬梳打佢都覺得好好飲 柚子柑桔檸檬嘅味道互相配合總結餐廳嘅食物質素都非常高下次一定會試埋其他菜式👍🏻📍泰 (瓊華中心) (旺角)旺角彌敦道628號瓊華中心16樓
泰 𝗧𝗵𝗮𝗶𝗼𝗹𝗼𝗴𝘆

蝦餅入面有好多隻蝦 份量好足😋

3.泰式生蝦刺身
份量好充足 蝦都好大隻
我朋友超級鍾意食👍🏻

4.生菜包(豬)
豬肉少少辣 好香口

朋友點嘅柚子柑桔檸檬梳打
佢都覺得好好飲 柚子柑桔檸檬嘅味道互相配合

總結餐廳嘅食物質素都非常高
下次一定會試埋其他菜式👍🏻

📍泰 (瓊華中心) (旺角)
旺角彌敦道628號瓊華中心16樓
📌 泰 (瓊華中心)📍 旺角彌敦道628號瓊華中心16樓☎️ 31089191★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*喺外國嘅朋友傳嚟佢地去泰國🇹🇭旅行嘅玩樂照,搞到我去泰國嘅癮大發,無得去旅行唯有約埋泰國旅伴食個泰菜止下癮先啦。💫泰式生蝦刺身($128)蝦肉實淨爽身彈牙,配有生蒜片同辣椒🌶️,又唔會搶咗蝦味,點埋秘製酸辣醬汁,口感惹味,個辣仲好有後勁添!💫蒜香牛油雞翼($98 / 6隻)外層脆皮,炸粉唔太厚,雞翼醃得幾有味,肉質唔會話好鞋。💫馬拉盞炒通菜($88)原諒我每次食泰國菜都會嗌呢度菜,呢度嘅炒通菜分量幾多,馬拉盞味濃,夾埋蝦米、蒜,辣椒🌶️,味道好有層次唔會得個辣味,通菜口感爽脆,炒得好有鑊氣。💫乾炒豬肉河($128)同朋友去泰國旅行學過炒河粉,成件事都幾麻煩,自問煮嘢無乜耐性嘅我都係乖乖地出去食好啲!呢個乾炒豬肉河唔太油太咸,好大碟,河粉好軟滑,炒得乾身。 💫芒果糯米飯($98)泰國菜必食甜品之首選!🥭芒果好熟好甜,🥥椰漿好濃好稠,糯米飯熱辣辣又煙韌。💫椰子雪糕糯米飯($88)我同朋友都係椰🥥控,鍾意椰子味嘅嘢,呢
📌 泰 (瓊華中心)
📍 旺角彌敦道628號瓊華中心16樓
☎️ 31089191

💫泰式生蝦刺身($128)
泰式生蝦刺身

💫蒜香牛油雞翼($98 / 6隻)
外層脆皮,炸粉唔太厚,雞翼醃得幾有味,肉質唔會話好鞋。
蒜香牛油雞翼

💫馬拉盞炒通菜($88)
馬拉盞炒通菜

💫乾炒豬肉河($128)
乾炒河粉(豬肉)

💫芒果糯米飯($98)
芒果糯米飯

💫椰子雪糕糯米飯($88)
我同朋友都係椰🥥控,鍾意椰子味嘅嘢,呢個真係好好食😋,原個椰子入面盛住糯米飯椰子雪糕,賣相已經贏咗我地嘅歡心,椰子雪糕好濃味,個味唔假,大大pat椰漿唔留手,每啖糯米飯都充滿椰香。
椰子雪糕糯米飯

2022-09-08
蒜香牛油雞翼
馬拉盞炒通菜
乾炒河粉(豬肉)
椰子雪糕糯米飯
旺角行完街嚟到瓊華中心覓食泰菜身邊朋友都推介過尼度嘅二人套餐好抵食菜式的確不錯 環境闊落又坐得舒適-泰式生蝦刺身 $128作為前菜一流 生蝦沾泰式酸汁好開胃 必吃 <晚市二人套餐 $468>明爐冬蔭功海鮮湯 (+$12)材料有青口、大蝦、墨魚仔各兩隻 湯底有唔少鴻喜菇趁熱辣辣飲冬陰功湯最正 第一次個火好快燒完店員話越煮會越咸 唔建議二次加熱 青木瓜沙律一絲絲青木瓜清爽開胃 調味很好泰式沙嗲4串揀咗雞肉同牛肉 好大串啖啖肉 花生沙嗲醬更提升滋味原條青檸明爐烏頭魚 (+$38)個人口味偏好魚湯再酸啲 可以唧多少少青檸汁除咗咁大條烏頭魚 仲有墨魚仔、酸菜、椰菜泰式炒雜菜多款蔬菜炒得好有鑊氣好香 味道有啲甜甜地泰式鮮蝦炒金邊粉 (+28)好多隻大蝦肉 以為味道會辣辣地但係都偏甜 份量頗多套餐另外包括兩杯飲品真心性價比不錯另+$28 就可享有一客芒果糯米飯
旺角行完街嚟到瓊華中心覓食泰菜
身邊朋友都推介過尼度嘅二人套餐好抵食
菜式的確不錯 環境闊落又坐得舒適
泰式生蝦刺身 $128
作為前菜一流 生蝦沾泰式酸汁好開胃 必吃

<晚市二人套餐 $468>

明爐冬蔭功海鮮湯 (+$12)
材料有青口、大蝦、墨魚仔各兩隻 湯底有唔少鴻喜菇
趁熱辣辣飲冬陰功湯最正 第一次個火好快燒完
店員話越煮會越咸 唔建議二次加熱

青木瓜沙律
一絲絲青木瓜清爽開胃 調味很好

泰式沙嗲4串
揀咗雞肉同牛肉 好大串啖啖肉 花生沙嗲醬更提升滋味

原條青檸明爐烏頭魚 (+$38)
個人口味偏好魚湯再酸啲 可以唧多少少青檸汁
除咗咁大條烏頭魚 仲有墨魚仔、酸菜、椰菜

泰式炒雜菜
多款蔬菜炒得好有鑊氣好香 味道有啲甜甜地

泰式鮮蝦炒金邊粉 (+28)
好多隻大蝦肉 以為味道會辣辣地但係都偏甜 份量頗多

套餐另外包括兩杯飲品
真心性價比不錯
另+$28 就可享有一客芒果糯米飯
瓊華中心出名多嘢食,因為朋友鍾意食泰國嘢,所以今次就嚟呢間泰式餐廳食晚飯。入面環境都算闊落,張枱夠大,坐落都舒服。呢度用叫QR code自助落單,出餐速度都好快,唔使等好耐都有得食。泰菜二人套餐 $468- 明爐冬陰功海鮮湯(+$12)- 青木瓜沙律- 泰式沙嗲四串- 海南雞(半隻)- 泰式炒雜菜- 泰式鮮蝦炒金邊粉(+$28)- 菠蘿梳打(+$12) & 忌廉- 椰子雪糕糯米飯(+$28)先講佢個冬陰功湯,有個明火爐頭加熱,確保個湯熱辣辣咁飲,因為我哋唔係太食得辣,所以個湯叫咗小辣,佢個酸度亦都足夠,帶微辣,我個朋友好鍾意飲。泰式沙爹串燒好有驚喜,串燒夠哂大,我哋叫咗兩牛兩豬,用咗香茅去醃,其中豬肉係最出色嘅,肉質軟淋,在配搭佢附上帶有花生香同甜甜地既沙爹醬,整個配搭十分出色,如果唔係太飽都想食多幾串。海南雞係去骨嘅,分量都足夠,食落口啖啖肉,3款醬汁任你配搭,正常發揮。沙律、炒雜菜同炒金邊粉都好大碟,望到都知今日應該食唔曬要打包返屋企,沙律清爽帶酸微辣,雜菜夠野味,金邊粉微酸,豐富既蔬菜確保均衡營養。再來值得讚既係佢嘅甜品,糯米飯裝喺原個椰子入面,再放上椰子味雪糕。雪糕椰子味夠濃,

泰菜二人套餐 $468
- 明爐冬陰功海鮮湯(+$12)
- 青木瓜沙律
- 泰式沙嗲四串
- 海南雞(半隻)
- 泰式炒雜菜
- 泰式鮮蝦炒金邊粉(+$28)
- 菠蘿梳打(+$12) & 忌廉
- 椰子雪糕糯米飯(+$28)

再來值得讚既係佢嘅甜品,糯米飯裝喺原個椰子入面,再放上椰子味雪糕。雪糕椰子味夠濃,配搭熱嘅煙韌糯米飯,效果出奇地好,值得推薦。

脆炸蝦餅(4件) $98
炸粉唔厚,外皮十分之酥脆,裏面應該係蝦滑同原隻蝦仁,夠哂彈牙,都算唔錯。

2022-09-06
5 分鐘 (堂食)
  • 豬肉串燒
  • 椰子雪糕糯米飯
2022-09-08 25 瀏覽
🐳以往很喜歡去泰國旅遊,但自從疫情期間,都沒有機會去泰國玩。所以有時候很想吃泰國菜,今次就來到位於旺角瓊華中心16樓這間泰國菜。🐳原本沒有想過點二人套餐,但看見食物款式非常吸引,還有套餐真的便宜很多,所以最後決定點二人套餐,也upgrade了一些菜式。🐳泰菜二人套餐💰468🐳明爐冬陰功海鮮湯+💰12🐳青木瓜沙律🐳泰式沙嗲串~雞 牛🐳原條青檸明爐烏頭魚+💰38🐳泰式炒雜菜🐳泰式鮮蝦炒金邊粉+💰28🐳芒果糯米飯🐳泰國象啤+💰28🐳蜂蜜龍眼蘆薈特飲+💰24🐳很滿意今次的用膳,每一碟的份量都很多。冬陰功湯有兩隻大蝦,材料豐富,味道濃郁。青木瓜沙律是最好的前菜,冰冰涼涼,只是有點太辣。沙嗲串燒沒想過那麼大串,肉很厚,雞肉的味道非常非常好,如果下次再點,會喜歡點四串雞。原條烏頭魚上,一邊開爐一邊吃,新鮮的烏頭魚非常清甜,肉質嫩滑,加$38就可以吃到, 十分划算。雜菜炒得很好,醬汁調教適中,還有很多種類的雜菜。糯米飯的份量剛剛好,因為吃完那麼多菜之後已經很飽了,最後吃上甜品糯米飯,是完美的句號。

🐳泰菜二人套餐💰468
🐳泰式鮮蝦炒金邊粉+💰28
🐳芒果糯米飯
🐳泰國象啤+💰28
🐳蜂蜜龍眼蘆薈特飲+💰24

🐳很滿意今次的用膳,每一碟的份量都很多。
冬陰功湯有兩隻大蝦,材料豐富,味道濃郁。
青木瓜沙律是最好的前菜,冰冰涼涼,只是有點太辣。
雜菜炒得很好,醬汁調教適中,還有很多種類的雜菜。
2022-09-04 25 瀏覽
朋友好鍾意食泰國菜,帶咗我去瓊華商場食Dinner,聽朋友講呢間餐廳仲要喺請咗泰國廚師👨🏻‍🍳搞到我都好期待呢餐啦😳🍴食物🍴晚市二人餐$468,有湯、沙律、4款主食加飲品,價錢好抵😯1️⃣椰汁雞湯:有雞件、菇及蕃茄仔,入口好滑又帶出好香甜既椰子味✨而且有🔥火爐煲住,保持溫度暖笠笠!2️⃣青木瓜沙律:微微辣越食越開胃,上面再加埋炸蒜夠香口!木瓜和青瓜絲加埋一齊每啖都好清爽,夏天之選👏🏻3️⃣泰式沙嗲串燒:豬/牛/雞可以自選2款,每款都有2串😛我地揀🐔+🐮,雞肉都幾嫩滑有肉汁,牛唔乾易咬開,記得沾埋沙嗲醬更好食4️⃣海南雞:半份份量,雞皮夠爽,雞肉質嫩滑有彈性。5️⃣泰式炒雜菜: 菜嘅種類真係好豐富😬粟米仔/豆角/翠玉瓜/紅蘿蔔/椰菜花👏🏻睇見都開心,味道有驚喜!精粹係個醬汁,酸酸辣辣好正✨6️⃣泰式炒金邊粉(+$28):炒得夠乾身,有鑊氣!金邊粉夠Q彈,味道就偏酸一點。飲品🍹叫咗2樣都喺超解渴😛椰青+$34,菠蘿梳打+$12

🍴食物🍴
晚市二人餐$468,有湯、沙律、4款主食加飲品,價錢好抵😯

4️⃣海南雞:半份份量,雞皮夠爽,雞肉質嫩滑有彈性。

飲品🍹
叫咗2樣都喺超解渴😛
椰青+$34,菠蘿梳打+$12
一路都知瓊華唔少好西食 估唔到有間坐得咁舒服 又裝修得幾有泰國風情嘅泰舖 單字一個「泰」真係好睇到佢嘅決心同自信🔥每碟菜賣相都係有心思的精美。。。🦔🥢晚市二人餐 $468 1️⃣明爐冬蔭功海鮮湯(+$12)大大個爐灶燒起啲湯相當興奮🤩手機點餐點咗小辣之幾易入口 但想食正宗嘅辣味建議唔洗特登少辣 入面唔少大蝦、八爪魚等海鮮 幾足料。。。🦔2️⃣青木瓜沙律小辣食落真係唔太辣 重點係一上菜大份到震驚眼球🙀堆到成座山咁高 海量木瓜蔬菜絲 頂端有點櫻花蝦乾仔睇落高級咗 近底部嗰啲會再juicy啲 包保你食沙律食到開哂胃🤣。。。🦔3️⃣泰式沙嗲串(4串)食泰式串燒是基本吧!雖然無得豬牛雞3款揀哂 但手機落單可任選2款🤭每款串燒嘅肉粒都大大粒好誘人 蜜糖醬多到拎起都仲滴緊🤣雞肉勝在幾嫰 但可再入味啲 咁啱我食嘅豬肉串就肉質實啲 幾鍾意佢嘅沙嗲醬雖然唔係粒粒花生 但夠味濃 蘸得多唔會好口乾。。。🦔4️⃣原條青檸明爐烏頭(+$38)二人餐有得加嗰幾十蚊要份即滾嘅明爐魚我就實唔會走寶🐟個湯好神奇咁同冬蔭公湯有點類同 可能因為同樣有海鮮係魚湯入面kekee 魚肉好嫩 一啲都唔腥 就咁食都好味 蘸埋酸辣醬食就再惹味啲😚。。。

🥢晚市二人餐 $468

1️⃣明爐冬蔭功海鮮湯(+$12)

2️⃣青木瓜沙律
。。。🦔

3️⃣泰式沙嗲串(4串)
。。。🦔

4️⃣原條青檸明爐烏頭(+$38)

5️⃣泰式炒雜菜
愛菜嘅朋友實好鍾意呢道菜!栗米仔、蟹粉菇仔、椰菜花、豆角、翠肉瓜、蘿蔔絲等都應有盡有 種類豐富 味道惹味
。。。🦔

6️⃣泰式鮮蝦炒金邊粉(+$28)
白飯太普通🤣當然係加錢轉Phad Thai食!! 超大兜🤩簡直係色香味齊哂 大蝦都有幾大件 吱埋青檸就酸酸地醒下胃 但溫馨提示趁熱食啲金邊粉會無咁痴纏kekee

7️⃣🍹*2

👉原個鮮椰青
原隻椰青相比係更完整的大份!椰汁同椰肉都非常鮮甜可口😋
👉蜂蜜龍眼蘆薈特飲
呢個同我想像中嘅蜂蜜drink形象一啲都唔match🤣可能被梳打啲汽掩蓋哂 都有幾粒大大粒嘅龍眼嘅 蘆薈多數沉係底 但材料加埋完全融合唔到 各有各分開食

👉香酥薄餅 $58
一客酥餅都有4塊以上 另上埋碟細細嘅咖哩可以蘸黎食 強烈建議趁熱食去試嗰酥香😜凍咗會硬哂
。。。🦔

👉芒果糯米飯 (晚市套餐+$28)
不得不提 真係幾好味💕正餐食得再飽 都會被佢暖笠笠甜甜地嘅椰汁糯米飯溶化😋加上佢軟綿綿嘅質感 為呢餐飯畫上完美嘅句號 嗰片芒果雖然唔大 但甜熟度剛好
2022-09-01 22 瀏覽
好耐冇食泰國菜啦,呢日去旺角買完相機,順便去食下泰國菜先!呢間泰國餐廳位於瓊華中心,環境乾淨,好闊落,坐得舒服!🍤泰式生蝦刺身 $128食泰國菜,梗係要食生蝦啦😍生蝦新鮮大隻,連埋蒜片、辣椒粒及醬汁一齊食,真係好鬼正😋但好辣呀🥵過癮!🍽晚市二人套餐 $468————————————🦐明爐冬陰功海鮮湯 +$12連爐上,海鮮有墨魚仔、青口同大蝦🍤好足料!飲落唔會好辣酸酸地咁,帶有香茅同埋檸檬葉嘅味道,幾清爽,好飲😋🫒青木瓜沙律食落幾爽口,作為開胃菜好適合!🍢泰式沙嗲4串牛肉同雞肉各2串😍大大串,熱辣辣,調味適中,牛肉食落軟淋有牛味,好食😋雞肉燒得都唔錯,幾滑下,點埋沙嗲醬,惹味🤤🐥海南雞半隻色澤睇落幾靚,食落幾滑下,都幾好食😋🥬泰式炒雜菜有椰菜花、紅蘿蔔、粟米荀、西蘭花、椰菜及翠玉瓜等等,炒得好香口,食落有鑊氣,幾惹味🤤🍝泰式鮮蝦炒金邊粉 +$28份量好驚人🤭炒得幾香,食落味道都ok, 唔會太重味,鮮蝦爽口彈牙,金邊粉條條分明,如果可以淋返少少會更好🤗🍋青檸梳打 +$12食泰國菜最鐘意飲青檸梳打,爽呀!🥤梳打水呢隻泰國梳打水真係好夠氣!總結💕二人餐份量真係好驚人😂🤭環境幾好,食物味道都ok

🍤泰式生蝦刺身 $128

🍽晚市二人套餐 $468
————————————

🦐明爐冬陰功海鮮湯 +$12

🫒青木瓜沙律
食落幾爽口,作為開胃菜好適合!

🍢泰式沙嗲4串

🐥海南雞半隻
色澤睇落幾靚,食落幾滑下,都幾好食😋

🥬泰式炒雜菜

🍝泰式鮮蝦炒金邊粉 +$28

🍋青檸梳打 +$12
食泰國菜最鐘意飲青檸梳打,爽呀!

🥤梳打水
呢隻泰國梳打水真係好夠氣!

總結💕二人餐份量真係好驚人😂🤭環境幾好,食物味道都ok😋平日晚市都幾滿座㗎🙌🏻
[ 泰Thaiology ]旺角瓊華中心有好多烤肉火鍋店,最近發現原來有食泰菜嘅餐廳😮 ✿ 泰式沙嗲串燒(豬/牛/雞) $48 2串/$128 半打雞肉串燒比平時食嘅大串🍢😮 雞肉無皮無骨好大粒,肉質嫩滑有肉汁。而沙嗲醬帶有濃郁花生🥜及微微椰香味🥥,串燒更惹味。✿ 青檸明爐魚烏頭 🐟🐟$228烏頭魚肉新鮮嫩滑,湯底帶酸辣味,另外加咗香茅、青檸、南薑等調味。烏頭融入湯汁之中,食落夠酸夠辣,味道層次豐富。✿ 泰式鮮蝦炒金邊粉 $128金邊粉炒得乾身,質感彈牙,泰式醬汁酸酸辣辣好開胃。原隻鮮蝦相當大隻🦐,蝦肉有質感。✿ 芒果糯米飯 🥭🍚$98夏天消暑甜品又點少得佢😍 糯米飯飯粒微暖,口感煙韌。椰漿濃郁而芒果香甜無渣,✿ 凍泰式奶茶 🥤$42奶茶茶香,茶底濃郁,配合煉奶味道先甜後回甘,食完辣泰菜好解渴👍🏻總結🫦餐廳今年先開業,整體感覺好新好乾淨,而且座位闊落環境舒服,下次去旺角想食泰菜又多個選擇👍🏻✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿泰Thaiology地址:旺角彌敦道628號瓊華中心16樓電話:31089191✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 泰Thaiology ]

旺角瓊華中心有好多烤肉火鍋店,最近發現原來有食泰菜嘅餐廳😮

✿ 青檸明爐魚烏頭 🐟🐟$228

地址:旺角彌敦道628號瓊華中心16樓
電話:31089191
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 芒果糯米飯
平時食嘅泰菜間間差唔多🤔唔想食咁公式化嘅泰菜?今次呢間餐廳我一試難忘😍😍菜式有創意之餘,足料味道一流🤤🤤仲要服務態度好好,真係搵唔到咩挑剔嘅地方🤣👍🏻👍🏻真心要試~🦞Shake Shake海鮮(三款) $328 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫成日見人食,我終於試到喇😆可以睇人數揀幾多款海鮮🦞可揀3/5/8款,豐儉由人😚 同埋我就揀左鮮蝦 6隻、墨魚仔6隻同大蜆 8隻,全部都好好肉好鮮甜😋大蜆必叫😚❣️其實點解會有shake海鮮呢個食法呢?店員叔叔話shake係要mix冬蔭公汁落去,同埋會開左d海鮮嘅殼😮長知識了~叔叔仲好好咁怕我論盡幫我shake埋🤣仲要shake完都好靚(圖3)🤪比我搞一定整到周圍都係同埋倒出黎似廚餘🙊🍢泰式沙嗲串燒(豬/牛/雞)$128 半打⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必叫‼️‼️賣相已經mouthwatering 🤤肉串好厚好大粒!對得住呢個價~豬肉牛肉雞肉三款都肉質上乘,肉味好出,咬口岩岩好唔會韌👍🏻抵讚❤️🥘香葉肉碎炒飯 $118 ⭐️⭐️⭐️⭐️又係睇下賣相先,金黄色嘅飯粒好飽滿🧡原來用鹹蛋炒!唔怪得咁香口😋乾濕度岩岩口,唔硬唔痴口👍🏻份量都夠兩人share😼

🥘香葉肉碎炒飯 $118 ⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-08-30 17 瀏覽
🚩泰 Thaiology又係好掛住泰國系列~不過近排泰國好危險,等遲吓先再去啦😮‍💨去唔到泰國就過嚟食下泰國嘢,見佢嘅二人套餐超級抵食,就帶埋最鍾意食東南亞嘢嘅媽咪踩踩點🥰😆〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈晚市二人套餐 $468講就講二人餐,三個人食都綽綽有餘~✨明爐冬陰功海鮮湯 +$12睇落去好紅噹噹,但其實一啲都唔辣,偏濃嘅蕃茄味~飲落酸酸甜甜🤤仲有兩隻大蝦,兩隻青口同兩隻墨魚仔,總共可以分到四碗湯!✨青木瓜沙律唔好睇相好似好細碟咁,實質上超級大碟,仲要壓到實一實,搭到高一高😆青木瓜我第一次食,比我嘅感覺係好似青瓜咁,不過比青瓜再硬身少少,牙力唔好嘅人食得多,真係會有少少攰🥹✨泰式沙嗲四串串燒都幾有誠意,粒粒肉都好厚身同埋大粒!特別推薦牛肉,配埋香濃嘅沙嗲醬,不啲都唔靭,好易就咬得開✨海南雞半隻又係媽媽最愛海南雞,呢度嘅海南雞份量都幾多,而且皮薄肉多!好鍾意佢嘅酸辣汁,夠酸夠辣✨泰式炒雜菜裏面真係乜菜都有😆翠玉瓜,紅蘿蔔,粟米仔,椰菜~仲有大量嘅乾蔥炸蒜,食落辣辣地又好香口✨油飯超級好食嘅油飯,我覺得我自己齋食都可以食幾碗~鹹鹹香香,仲有椰汁味!✨飲品*2✨芒果糯米飯 +$28原本
🚩泰 Thaiology
🌈晚市二人套餐 $468
講就講二人餐,三個人食都綽綽有餘~

✨明爐冬陰功海鮮湯 +$12

✨青木瓜沙律

✨泰式沙嗲四串

✨海南雞半隻

✨泰式炒雜菜

✨油飯

✨飲品*2

✨芒果糯米飯 +$28
原本餐牌散叫要$98,而家套餐+$28就有,仲平過喺葵廣食‼️芒果糯米飯真係永遠的神,無論幾飽都食得落!糯米飯超夠椰汁味,又鹹鹹地,凸顯出芒果嘅甜味🤤而且糯米飯暖暖地,芒果又夠凍,好有層次

🌈青咖喱雞 $118
超級大兜,青咖喱比我想像中辣,送飯一流~除咗大量雞肉之外,仲有好多蔬菜,食到我舔舔脷🤤不過啲雞如果煎香左再放入咖喱就更加惹味啦

#Kyla旺角 #Kyla泰國菜
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🥢地址:旺角彌敦道628號瓊華中心16樓
🌟推薦指數:9/10
2022-08-22
2022-08-29 15 瀏覽
今晚落咗旺角泰食晚餐。朋友上次食完話佢哋有個二人餐好抵食。所以今晚嚟食番餐。坐抵睇吓menu 先。晚市二人套餐$468嘩真係好多嘢食。明爐冬陰功海鮮湯冬陰功湯好足料大大仔墨魚仔仲有大蝦🍤飲啖湯先,辣度岩岩好好好味😋青木瓜沙律有啲花生碎配埋啲酸酸味味青瓜絲好醒胃泰式沙嗲串雞同牛串燒好惹味點埋啲沙嗲醬仲正原條青檸明爐烏頭魚烏頭魚肉好鮮味加啲青檸汁仲鮮😋泰式鮮蝦炒金邊粉泰式炒雜菜套餐跟咖啡茶汽水我哋加錢轉咗飲椰青清熱解暑爽皮!
今晚落咗旺角泰食晚餐。
朋友上次食完話佢哋有個二人餐好抵食。
所以今晚嚟食番餐。
坐抵睇吓menu 先。
晚市二人套餐$468
嘩真係好多嘢食。

明爐冬陰功海鮮湯

冬陰功湯好足料
大大仔墨魚仔仲有大蝦🍤
飲啖湯先,辣度岩岩好好好味😋

青木瓜沙律
有啲花生碎