2023-12-10 158 瀏覽
今日同朋友慶祝生日嚟咗間明星餐廳🥰試一試🥥泰式椰子雞湯 😳好好飲我同朋友s 唔係好食得辣,所以無叫到泰式冬陰功湯。發現椰子雞湯少少辣更惹味,有濃香的橄子湯🥰之後就試咗個泰式炒通菜🥬一道簡單而美味的菜餚。這道菜以新鮮的通菜炒製,搭配大蒜和辣椒,營造出一種獨特的味道。蔬菜的清爽口感和微辣的風味👍🏻美味😋健康。叫後叫咗個泰式拼盤同埋鱸魚🥰全部都好好食,三個女仔👧🏼一齊食份量啱啱好最後,最驚喜係芒果糯米飯生日蛋糕🎂超大個超美味🤤超級正👍🏻100分朋友都超級鍾意,下次一定會再嚟👍🏻
今日同朋友慶祝生日
嚟咗間明星餐廳🥰試一試

🥥泰式椰子雞湯
😳好好飲
我同朋友s 唔係好食得辣,所以無叫到泰式冬陰功湯。
發現椰子雞湯少少辣更惹味,有濃香的橄子湯🥰

之後就試咗個泰式炒通菜🥬

叫後叫咗個泰式拼盤同埋鱸魚🥰
全部都好好食,三個女仔👧🏼一齊食
份量啱啱好

最後,最驚喜係芒果糯米飯生日蛋糕🎂
超大個超美味🤤超級正👍🏻100分
朋友都超級鍾意,下次一定會再嚟👍🏻

2023-12-05 148 瀏覽
潮聖主因😆連菜式都有心機,拼盤,蟹肉炒飯,真係要讚!拼盤:冬陰功單骨雞翼,有冬陰功嘅惹味,單骨處理,easy食魚餅蝦餅春卷,炸得香脆,入口唔油牛雞串燒,牛味十足,配搭埋香濃花生醬,正蟹肉炒飯:有種獨特的清香口感,一試即愛上
潮聖主因😆

連菜式都有心機,拼盤,蟹肉炒飯,真係要讚!

拼盤:
冬陰功單骨雞翼,有冬陰功嘅惹味,單骨處理,easy食
魚餅蝦餅春卷,炸得香脆,入口唔油
牛雞串燒,牛味十足,配搭埋香濃花生醬,正

蟹肉炒飯:
有種獨特的清香口感,一試即愛上
蟹肉炒飯
2023-12-05
  • 泰鳩拼盤
2023-12-05 110 瀏覽
😋今次去咗油麻地明星餐廳食泰國菜 餐廳裝修都好泰式座位有少少民族風feel 仲有戶外區 都幾chill 當日比較好彩喺夜晚六點幾去到 唔使排隊但到我哋埋單嗰陣已經滿座🤣-睇完餐牌比呢個冬陰功豬頸肉炒飯吸引到冬陰功汁完全融入哂炒飯到 味道酸酸甜甜加埋滿滿嘅燒豬頸肉 食落好香好惹味😋另外仲嗌咗個馬莎曼咖喱雞髀 上枱真係俾佢份量嚇親三隻雞髀大到連隻碟都放唔落😂😂😂雞肉外皮燒得幾脆 肉質頗嫩滑 配埋咖哩送飯一流價錢合理 食物水準不錯 可以一試👍🏻好味評分😋:4.5/5🌟🌟抵食指數🤑:4/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟價錢💰:~$200@1地址:📍 旺角彌敦道558-560號譽發廣場4樓#littlefoodtour旺角#littlefoodtour泰式
😋

價錢💰:~$200@1
地址:📍 旺角彌敦道558-560號譽發廣場4樓

#littlefoodtour旺角
#littlefoodtour泰式

一直都好鐘意食泰國菜,今次揀咗Thai Kau 嚟試下😋!呢間餐廳係由Mirror Lokman、Alton及Error Dee gor三兄弟夾份開嘅,雖然係明星餐廳,但一啲都無搵笨,價錢卻十分親民、環境優美,仲有戶外座位俾你同一班朋友仔chill下( ´▽`)! .‼️📣旺角鬧市中人均$60嘅lunch menu ,大大碟包埋嘢飲📣‼️食物:🔸蟹肉炒飯 配 冬蔭功湯(迷你)$69冬蔭功湯雖然細碗但係用料十足,蟹肉炒飯重蛋味同蟹肉味,炒飯夠晒乾身唔會太濕,再配埋正宗既泰式奶茶,好似霎時間翻左泰國咗。🔹 南瓜椰汁豬扒焗飯 配 春卷/魚餅(2件)$69平時好似見泰國餐廳有焗飯,一見到南瓜同椰汁我嘅最嘅配搭就果斷揀佢了😍南瓜椰汁醬淋係飯上面一齊焗,好入味,豬扒肉質都好嫩口。焗飯仲送兩件小食,春卷一啲都唔油,脆得嚟唔難咬,餡料豐富,好好味啊😍⚠️+$9可配特色飲品🍸我哋就揀咗泰式奶茶🥛✨OMG‼️熱飲同凍飲嘅杯係一樣size‼唔會飲到到喉唔到肺🥰奶茶夠哂甜唔洗特別加糖 好正式嘅泰式奶茶♥️飲品:除咗食物之外,更加值得一提嘅係Thai Kau嘅特色飲品,有唔同嘅水果梳打,如荔枝梳打、菠蘿梳打,鐘意飲咖啡嘅
食物:
🔸蟹肉炒飯 配 冬蔭功湯(迷你)$69

🔹 南瓜椰汁豬扒焗飯 配 春卷/魚餅(2件)$69
⚠️+$9可配特色飲品🍸我哋就揀咗泰式奶茶🥛✨

飲品:
除咗食物之外,更加值得一提嘅係Thai Kau嘅特色飲品,有唔同嘅水果梳打,如荔枝梳打、菠蘿梳打,鐘意飲咖啡嘅更加可以試下佢杯椰香斑蘭咖啡,都係一般泰國餐廳中少見嘅飲品🥤。
而家經OpenRice 訂座仲有全單九折!咁抵仲唔快啲過嚟試下‼️
📍: Thai Kau
地址:旺角彌敦道558-560號譽發廣場4樓
#旺角#mongkok#泰國菜#泰國風味#mirror#lokman#error#deegor#foodiegram
2023-11-26
用餐優惠
試食活動
  • 蟹肉炒飯
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▎ไทยเคา ᴛʜᴀɪ ᴋᴀᴜ 是由 ᴍɪʀʀᴏʀ x ᴇʀʀᴏʀ 成員合資開既泰國菜🇹🇭餐廳以黃色為主調 💛一入到門口 會先見到一個好可愛嘅海南雞Logo🐔 之後櫃枱旁邊會見到 ʟᴏᴋᴍᴀɴ、ᴀʟᴛᴏɴ、ᴅᴇᴇ ɢᴏʀ 三兄弟同其他朋友嘅簽名即影即有💖✨ 雖然有住『 明星餐廳 』光環 但價錢比想像中親民 喺旺角鬧市中 ʟᴜɴᴄʜ ᴍᴇɴᴜ 有人均$6X ꜱᴇᴛ 仲包埋嘢飲 仲設學生餐同醫護人員專用餐 都算唔話得👍🏻😍 ⚠️ ❗️最近 ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ 做緊指定時段訂座全單9折優惠❗️⚠️▸ 椰青雪山 (沙冰) ┅ HKD 48▸ 喇沙海南雞湯麵 (金邊粉)  ┅ HKD 78 ▸ 蟹肉炒飯 (蟹肉、蟹籽、炸蟹鉗) ┅ HKD 108▸ 椰青雪山 (沙冰)   — 嚟到 ᴛʜᴀɪ ᴋᴀᴜ 見到每枱都有一份 所以自己又叫埋一份 🤣 雖然上菜時間等比較耐 但味道幾有驚喜 🌟椰奶味濃郁 味道貼近 『 椰樹牌椰汁 』連埋沙冰 🍧一齊食 又凍又爽 🤩❄️▸ 喇沙海南雞湯麵 (金邊粉)  — 喇沙湯底味道微辣 但食得出同平常喇沙味道有分別 應該喺餐廳特
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

▸ 椰青雪山 (沙冰) ┅ HKD 48
▸ 喇沙海南雞湯麵 (金邊粉)  ┅ HKD 78
▸ 蟹肉炒飯 (蟹肉、蟹籽、炸蟹鉗) ┅ HKD 108

▸ 喇沙海南雞湯麵 (金邊粉)  — 喇沙湯底味道微辣 但食得出同平常喇沙味道有分別 應該喺餐廳特別調配過 食到有淡淡香茅味🍲 海南雞份量都唔少 肉質滑彈有雞味 雞肉連雞胸都唔會好嚡 配上索湯嘅金邊粉 配上海南雞嘅黃油香令成碗喇沙湯麵更加入味🍜

▸ 蟹肉炒飯 (蟹肉、蟹籽、炸蟹鉗) — 蟹肉炒飯足料大兜❗️好重雞蛋同蟹肉味​​ 🍳🦀 炒飯入面有齊蟹肉、蟹子、炸蟹鉗 伴碟乾蔥好多好大粒 啱晒食炒飯要多好青嘅我🤤 另外旁邊仲有單丁一隻炸蟹鉗🤣 味道就似飲宴茶來貨嘅炸蟹鉗 感覺單調咗小小啦 😛🤣

▎整體嚟講 雖然有住『 明星餐廳 』光環 但價錢比想像中親民 喺旺角鬧市中 ʟᴜɴᴄʜ ᴍᴇɴᴜ 有人均$6X ꜱᴇᴛ 仲包埋嘢飲 仲設學生餐同醫護人員專用餐 算唔話得👍🏻😍 ⚠ ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ 仲做緊指定時段訂座全單9折優惠 ⚠

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

𓌈˒˒ ไทยเคา ᴛʜᴀɪ ᴋᴀᴜ

❜ 旺角彌敦道558-560號譽發廣場4樓
4/F, Grand Place, 558-560 Nathan Road, Mong Kok
蟹肉炒飯 (蟹肉、蟹籽、炸蟹鉗)
蟹肉炒飯 (蟹肉、蟹籽、炸蟹鉗)
喇沙海南雞湯麵 (金邊粉)
椰青雪山 (沙冰)
2023-11-28
2023-11-16 118 瀏覽
今日係油麻地上花堂,午飯時段比較人多,好彩同學們主意多,推介了一間泰國菜館,位於商業大廈內。店內環境不太大,坐位空間都窄。可能新開不久,店員還末適應,人手又不足,明明有幾張枱空置都不安排入坐,等了差不多十分鐘,這個真的要改善,尤其食晏時段,難為了趕時間的打工一族。點了套餐:主食+飲品。炸豬扒撈檬豬扒不會太油膩,肉質尚算軟腍。檬粉己加入魚露調味,少少過鹹,我比較喜歡自己加減,調味自控。
店內環境不太大,坐位空間都窄。
點了套餐:主食+飲品。
炸豬扒撈檬
豬扒不會太油膩,肉質尚算軟腍。

2023-11-06
2023-11-16 106 瀏覽
今次嚟到泰國餐廳試下,裝修精美, 室內有卡位,梳化位,室外空間很大,可以呼吸新鮮空氣,夜晚來情調一流 🤗餐廳是用apps落單非常方便喇沙海南雞湯麵 (轉了金邊粉)這個湯麵可以選擇麵,我哋選了金邊粉,海南雞係凍嘅,保持倒海南雞新鮮嫩滑,雞一啲都唔肥,已去骨淡淡肉, 放落喇沙湯浸一浸,加多份喇沙味嘅雞更好味,另外金邊粉份量出奇地多和好幼滑,喇沙湯底好濃鬱,唔係太肥,湯底係微辣,適合我這些不能吃太辣的人士 😚冬陰功豬頸肉炒飯這個炒飯係重料,不是只有幾塊豬頸肉在炒飯上面,炒飯裏都有很多豬頸肉,配合冬陰功味個味好出,唔會太辣,辣度剛好,份量都好夠 😍

餐廳是用apps落單非常方便

喇沙海南雞湯麵 (轉了金邊粉)

冬陰功豬頸肉炒飯

2023-11-13 105 瀏覽
泰式蝦炒金邊粉 $88份量都幾大份, 價錢算係好抵食!😛 仲有好幾隻蝦, 炒得好乾身!🤤👍🏻.喇沙海南雞湯麵 $78可以自己揀要咩麵, 而我哋就揀咗油麵, 仲有河粉同金邊粉揀🙈 都有幾多雞, 啲雞都好嫩滑🐥 喇沙湯好濃郁😆.椰香斑蘭咖啡 $32我幾鍾意呢杯嘢飲✌🏻, 好有特色, 未mix嘅話, 層次好分明, 你會睇得出班蘭, 椰汁同埋咖啡🤩~ overall係好好飲嘅!! 味道好balance, 又唔會話好甜同好苦, 啱啱好!!🫶🏻.PS 原來係lokman, alton 同dee 開的🤣🤣 haha 幾好坐, 無加一, 價錢真係唔貴!!✨.旺角彌敦道558-560號譽發廣場4樓
泰式蝦炒金邊粉 $88
喇沙海南雞湯麵 $78
椰香斑蘭咖啡 $32
旺角彌敦道558-560號譽發廣場4樓
  • 泰式蝦炒金邊粉
2023-11-07 3106 瀏覽
個個都話明星餐廳一定係搵笨難食,今次我就黎試下呢間Mirror成員 x Error成員一齊開既泰國餐廳,試下咩料先!😋我同朋友2點左右入座,店內冇乜人,裝修幾有格調,以黃色同藍色為主。店員先比QR Code落單,都簡單易用。午餐餐牌統一都係$62,平日唔洗加一,旺角黎講午餐呢個價位都算抵食👍🏻午餐都有10幾種選擇,如果係學生/醫護人員仲有85折優惠🤩(可惜我早已不是學生🥲泰九鳥海南雞飯,雞肉份量都幾多,有齊晒雞翼同雞脾😋而且食落去肉質都好嫩滑多汁,配搭埋醬料(有個係辣辣地)令口味更加豐富,令人越食越惹味😋白飯都軟硬適中👍🏻泰式蝦炒金邊粉,麵條軟綿彈牙,完美咁融入左各種調味料同香料,令每一條麵都好入味👍🏻蝦有兩大隻,食落去肉質鮮嫩又彈牙,有嚼勁👍🏻有蝦之餘都仲有雞肉,雞肉都好入味且易入口,出色!份量絕對唔少,一定食得飽👍🏻仲以優惠價加配左春卷(4件)同香茅雞翼(2隻),春卷十分之出色,外皮超酥脆,炸得岩岩好一啲都唔油膩👍🏻而且入面既餡料都好豐富,配埋甜辣醬超~滿足!香茅雞翼就超大隻!都係炸得岩岩好,放左一陣擺落口都係咁熱辣辣👍🏻飲品就各+$13叫左凍泰式奶茶同青檸梳打,泰式奶茶味道好正宗
泰九鳥海南雞飯
泰式蝦炒金邊粉
仲以優惠價加配左春卷(4件)香茅雞翼(2隻),春卷十分之出色,外皮超酥脆,炸得岩岩好一啲都唔油膩👍🏻而且入面既餡料都好豐富,配埋甜辣醬超~滿足!香茅雞翼就超大隻!都係炸得岩岩好,放左一陣擺落口都係咁熱辣辣👍🏻
飲品就各+$13叫左凍泰式奶茶青檸梳打,泰式奶茶味道好正宗,口感超濃郁又順滑👍🏻青檸梳打飲落就十分之清爽,酸酸地好開胃,超適合夏天飲用!

整體黎講都唔錯,價錢唔貴食物質素都幾好,入去餐廳前都好驚餐廳會係咁播成員既歌,好彩都唔會🤣下次會想試下散叫佢地既晚餐,好似仲有水煙食,好吸引🤩
2023-11-07
午餐
泰九鳥海南雞飯
泰式蝦炒金邊粉
2023-10-17 185 瀏覽
叫左個菠蘿海鮮炒飯同喇沙海南雞金邊粉仲有春卷個海鮮飯勁濕又冇味仲要係完全唔熱裡面有隻蝦食落係霉霉地春卷係炸得脆不過裡面好濕喇沙海南雞金邊粉味道好普通得陣辣味隻雞好鞋杯檸檬茶叫左半個鐘先到唔會再幫襯冇下次
叫左個菠蘿海鮮炒飯同喇沙海南雞金邊粉仲有春卷
隻雞好鞋
杯檸檬茶叫左半個鐘先到
唔會再幫襯冇下次
2023-10-15 164 瀏覽
味道:😋😋😋😋😋😋😋環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑服務:😏😏😏😏😏😏😏😏😏由Mirror 嘅Alton 、Lokman 同Error 嘅肥仔開嘅泰國餐廳🍴身為鏡粉就一定要去支持下💛琴晚9:00睇今日OpenRice 嘅booking 已經得返夜晚9:00(有全單九折優惠🤩),果然係人氣餐廳🔥8點到咗餐廳,冇諗過原來有得walk-in !同店員講聲佢見到有位就比我同朋友早啲入去,仲幫我keep 起咗個優惠勁好🤩🥬馬拉盞炒通菜 $68通菜係偏爽身嘅質地,落埋紫洋蔥同紅椒絲落去炒,馬拉盞醬好香但又唔會好鹹,風味十足😋🥩燒豬頸肉 $78豬頸肉燒得好香,每塊厚薄均勻、脆邊,同酸辣醬好夾😍🦀蟹肉炒飯(蟹肉、蟹子、炒蟹鉗)$108有啲失望😣蟹肉得幾條,而且個飯好油🛢️唔建議大家試呢個😢舖位雖細,但坐得好舒服,環境黃藍嘅配色亦非常美觀,適合三五知己、親朋戚友聚餐😋————————————#香港美食 #美食推薦 #美食日記 #泰國菜 #泰國菜推介#鏡粉#錯粉 #hongkongfood #hongkongfoodie #thaifoodinhongkong #mirrorhk #errorhk #lokman #a
味道:😋😋😋😋😋😋😋
環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑
服務:😏😏😏😏😏😏😏😏😏

🥬馬拉盞炒通菜 $68

🥩燒豬頸肉 $78
豬頸肉燒得好香,每塊厚薄均勻、脆邊,同酸辣醬好夾😍

🦀蟹肉炒飯(蟹肉、蟹子、炒蟹鉗)$108
有啲失望😣蟹肉得幾條,而且個飯好油🛢️唔建議大家試呢個😢

————————————

#香港美食 #美食推薦 #美食日記 #泰國菜 #泰國菜推介#鏡粉#錯粉 #hongkongfood #hongkongfoodie #thaifoodinhongkong #mirrorhk #errorhk #lokman #alton #deegor_hkwa
2023-10-13
15 分鐘 (堂食)
雖然唔係鏡粉同錯粉但都想去朝聖一下裝修以黃色為主 感覺好sharp好醒神地方唔算好大 不過都坐到十幾張枱同埋原來仲有户外座位添呀♥︎去骨海南雞(半隻) 𝐡𝐤𝐝𝟏𝟐𝟖海南雞好滑 連雞胸都唔會好嚡肥瘦均勻 有雞既黃油香最緊要連雞皮食 口感好豐富配上酸辣汁同甜豉油 兩者都一樣咁夾菠蘿海鮮炒飯𝐡𝐤𝐝𝟏𝟐𝟖炒飯用咗半個菠蘿承載 好有風味用料好足 除左用左新鮮菠蘿仲有青口 大蝦 魷魚等 好豐富炒飯粒粒分明 特別有鑊氣面頭仲有提子乾 肉鬆同腰果調味
雖然唔係鏡粉同錯粉但都想去朝聖一下

仲有青口 大蝦 魷魚等 好豐富
炒飯粒粒分明 特別有鑊氣
面頭仲有提子乾 肉鬆同腰果調味
2023-10-08 72 瀏覽
今次終於去試Mirror同error成員開嘅呢一間新泰式餐廳~ 除咗係一間泰菜餐廳之外🇹🇭 仲係一間酒吧~ 今次就試咗佢哋嘅晚餐🍽 餐廳嘅環境都裝修得幾好~ 卡位仲會有一啲有民族特色嘅cushion🛋 坐得都幾舒服, 而且幾有空間感👍🏻 Menu方面, 大部份泰國菜嘅菜式都有! 而且仲有一啲特色菜, 例如火山骨, 燒魔鬼魚等等☺️ 定價同出面嘅泰式餐廳差唔多⚖️🤍蟹肉炒飯 (蟹肉, 蟹子, 炸蟹鉗) $108蟹肉炒飯嘅面頭有拆好咗嘅蟹肉同蟹子🦀 另外仲有一隻炸蟹鉗🐚 蟹子令到成個炒飯嘅口感更好🫶🏻 整體來講調味都唔錯, 唔會過鹹或者淡~🤍沙嗲雞/牛串燒 $92沙嗲牛串燒嘅肉質非常嫩👍🏻 而且醬汁同調味重口味得來, 唔會覺得太大負擔感~ 仲有啲花生令到串燒更加香口🥜

🤍蟹肉炒飯 (蟹肉, 蟹子, 炸蟹鉗) $108

🤍沙嗲雞/牛串燒 $92
2023-10-03
2023-10-05 101 瀏覽
身邊有人是蛋白粉😆他生日當然要去尋求無悔三兄弟的泰國料理店慶生啊😆一來我就先點了涼拌火辣魚皮邊吃邊等😆意想不到地蠻辣的😝但很好吃😆還有吃泰菜必點的泰式生蝦🦐雞煲跟泰式豬手都很不錯~很惹味😋份量也蠻多的~也點了泰式明爐魚🐟不過這個比較起來略嫌味道有點清淡😬慶生儀式感當然也是要有蛋糕啊😆這邊很貼心有芒果糯米飯蛋糕😆可以一次達到兩個願望🥰

2023-09-26 139 瀏覽
約咗幾個friends嚟食好耐一直未夾啱時間,適逢有朋友澳洲返嚟終於約得成,因為星期五所以一早book定8點果轉,去到都約幾多人排隊walk-in,上輪食90分鐘所以要8點交枱,所以早咗到都要等陣。是日落雨,所以聽朋友講原本有室外都無開。雖然只有4個女子,但好多嘢都想食,所以叫到一枱都係。嚟得食泰國嘢,泰式拼盤當然要試,水準ok的,仲有埋串燒三款喺入面,可以淺嚐埋。比較特別有黑色西蘭花,即係墨魚汁配西蘭花,入面加有蜆肉同魷魚,味道唔錯終於食到火山骨,大大的三舊,有手套提供,不我四個人就難分d,最後要麻煩廚房幫我地劈開,加埋醬汁酸地好開胃蟹肉炒飯,其實唔差,但有蟹殼,扣分

是日落雨,所以聽朋友講原本有室外都無開。

蟹肉炒飯,其實唔差,但有蟹殼,扣分

• 火山骨