♡ 「星」級泰國菜 ♡-近排🌟最紅嘅🌟一定係呢間泰國菜啦😍事關由Mirror成員 Lokman & Alton 同 Error 成員 Dee 開😍 好彩早到~ 我選擇左平日晚上去食~ 一上到去位置都頗爆滿🤣裝修以藍黃色格調為主 比人感覺好舒服❤️- ♡ 沙嗲串燒 ♡ $82可以揀要雞定牛 定係各一半😆 真係好貼心啊~~ 串燒仲有椰醬 點埋獨家沙嗲汁 真係認真唔錯-♡ 慢煮牛肋骨 ♡ $242牛肋骨切好哂一片片牛味好重 好香 仲好軟腍 好好食❤️-♡ 泰式蝦炒金邊粉 ♡ $88金邊粉酸酸辣辣 好開胃除左大蝦仲有雞肉 🍗 好足料-♡ 芒果糯米飯 ♡ $78溫熱的黑白糯米口感煙靭芒果甜甜酸酸 加埋椰汁 為晚餐劃上完美句號-♡ 龍眼冰 ♡ $38龍眼肉頗多味道唔錯👍🏻-♡ 椰青雪山 ♡ $48上面整左個雪球山咁 下面就有椰汁🥥 飲哂之後再篤個波波😆❥#⇢店鋪資料:泰九鳥 (油麻地)油麻地彌敦道560號譽發廣場4樓#♥︎ᵕ̈ Follow 我睇更多食評啦 ᵕ̈ ✨@conniew_915 # 🔍尋找同區美食📍➾ #礦泥黃X旺角-#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #food
♡ 「星」級泰國菜 ♡
近排🌟最紅嘅🌟一定係呢間泰國菜啦😍
我選擇左平日晚上去食~
一上到去位置都頗爆滿🤣

♡ 椰青雪山 ♡ $48

上面整左個雪球山咁
下面就有椰汁🥥 飲哂之後再篤個波波😆

⇢店鋪資料:
泰九鳥 (油麻地)
油麻地彌敦道560號譽發廣場4樓
♥︎ᵕ̈ Follow 我睇更多食評啦 ᵕ̈ ✨
@conniew_915
🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X旺角
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
#香港美食地圖#香港美食指南

• 泰式蝦炒金邊粉
  • 芒果糯米飯
  • 慢煮牛肋骨
平時去開九龍城食泰國嘢 前排喺旺角臨時想搵間泰菜 都真係冇乜貨🤔 上網搵到呢間好似平日唔駛加一 咁抵玩緊係要試下😏-🐟冬蔭功烤鱸魚 $192成餐最有驚喜就係呢個烤魚😍 魚本身有煎炸過比較香口 連平時唔食魚皮嘅我都清曬🫢 冬蔭功非常濃郁 仲有椰汁香味 一啖湯一啖魚咁食係幾正🤯 果然係推薦菜式🫠-🍗火山骨 $132/細三大排豬脊骨 醬汁味道幾好 拍得住以前食過嘅貴價火山骨🤤 而家冇得用膠手套 好彩啲肉夠腍 用刀叉都可以輕易撕出嚟 推薦👍🏻-🥬秋葵生菜包 $88肉碎味道微微酸辣 加上豆角粒同秋葵乾脆片😙 用新鮮嘅生菜包住嚟食 口感好豐富😋-🍹椰青雪山 $48 / 醉鳥Cocktail $88椰青雪山係用椰子形狀嘅杯裝住椰汁沙冰 打卡度滿分 特別欣賞佢有得少甜😳 Cocktail用咗泰式奶茶 Kahlula同Frangelico調配😌 酒味比想像中濃烈 又幾貼題喎🤣 -🥭芒果糯米飯 $78芒果好甜 芒果控表示滿足🥹 黑糯米同普通糯米兩款都有 我自己就鍾意黑糯米喇 唔知大家鍾意邊款呢?🤭-📍Thaikau油麻地彌敦道560號譽發廣場4樓
🐟冬蔭功烤鱸魚 $192
🍗火山骨 $132/細
🥬秋葵生菜包 $88
🍹椰青雪山 $48 / 醉鳥Cocktail $88
🥭芒果糯米飯 $78
📍Thaikau
油麻地彌敦道560號譽發廣場4樓
6天前 0 瀏覽
其實一路都知道呢間泰國餐廳嘅存在但因為唔係fans就無特別去試過~前幾日朋友話試過幾好味就跟咗佢哋去xd🌶️冬陰功海軍湯麵 $58今次嗌呢款重點係想試試佢嘅湯底冬蔭公湯底酸味同辣味都有嘅 好難得同朋友偏重口味都覺得好過癮😉唔知鍾意食湯麵嘅朋友仔會唔會有同感 熱辣辣嘅湯真係好加分!海鮮有蝦 青口同埋魷魚呢方面反而扣咗分~蝦剝咗殼 不過食落唔太爽口彈牙 反而有啲發霉嘅軟爛口感🫣魷魚切成魷魚花 中間有更多空間索湯 煙韌爽彈得嚟又吸到湯青口我不嬲麻麻哋就唔點評啦~另外都有大量秀珍菇 杏鮑菇同埋幾條菜粉麵可以揀河粉/油麵/金邊粉 我就揀咗後者金邊粉扁扁幼幼一向都好掛到湯 雖然佢屬於“輕食套餐”類別但一個女仔做lunch絕對夠飽😄🍍菠蘿海鮮炒飯 $69泰國主食另一經典當然唔少得呢款午市套餐所以用一個精緻嘅小兜兜裝著炒飯質地偏濕潤唔係港式炒飯嗰種粒粒分明每啖都食到鑊氣同埋蛋香味 最緊要唔會太過油膩配料有蝦 蜆肉 青口肉 菠蘿同埋放喺面頭嘅腰果加肉鬆配嘅冬陰功湯同上面湯粉嘅基底一樣 店員都不咗好多雜菇 蜆肉同埋青口肉 絕不馬虎😋
其實一路都知道呢間泰國餐廳嘅存在
但因為唔係fans就無特別去試過~
前幾日朋友話試過幾好味就跟咗佢哋去xd
🌶️冬陰功海軍湯麵 $58
今次嗌呢款重點係想試試佢嘅湯底
唔知鍾意食湯麵嘅朋友仔會唔會有同感 熱辣辣嘅湯真係好加分!
海鮮有蝦 青口同埋魷魚
呢方面反而扣咗分~
蝦剝咗殼 不過食落唔太爽口彈牙 反而有啲發霉嘅軟爛口感🫣
魷魚切成魷魚花 中間有更多空間索湯 煙韌爽彈得嚟又吸到湯
青口我不嬲麻麻哋就唔點評啦~
另外都有大量秀珍菇 杏鮑菇同埋幾條菜

配料有蝦 蜆肉 青口肉 菠蘿同埋放喺面頭嘅腰果加肉鬆

配嘅冬陰功湯同上面湯粉嘅基底一樣
店員都不咗好多雜菇 蜆肉同埋青口肉 絕不馬虎😋
菠蘿海鮮炒飯
一向都知道係Lokton 🥳(Mirror嘅隊長Lokman同Alton)加埋ERROR嘅Dee哥開既,希望有幸見到3位老闆😍之外,另外佢都係一間寵物友善既餐廳,而且又有outdoor位,所以耐唔時都去幫襯下火山骨(細)餐牌標明係用豬脊骨,雖然我哋叫咗細份。但係一上枱都有夠嚇親😂啲骨大大碌但好多肉,肥瘦岩岩好,另外醬汁既青檸芫荽蒜蓉味好香~先酸後辣好開胃。餐廳會俾埋膠手套,但係一上枱實在太熱辣辣,拎起舊骨一陣都要熱到放低,其實肉炆得夠軟同腍,用刀叉食都無所謂啦避風塘軟殼蟹軟殼蟹粉漿夠薄,處理得乾身冇腥味,幾好幾好👍🏻加埋大量炸蒜粒、紫洋蔥、少許辣椒一齊炒,好惹味,係食得最快既一碟🥥泰式蝦餅標準爽口、彈牙、脆卜卜,蝦味都幾重,一咬開熱到辣嘴😂泰式炒河(牛)河粉本身好Q彈,我哋揀咗牛,係用咗肥牛片,另外配咗豆角粒、芽菜、韭菜,成碟都係好香口

火山骨(細)

避風塘軟殼蟹

🥥泰式蝦餅
標準爽口、彈牙、脆卜卜,蝦味都幾重,一咬開熱到辣嘴😂

泰式炒河(牛)
  • 火山骨
  • 避風塘軟殼蟹
2024-06-13 0 瀏覽
油麻地和尖沙咀可以說是香港的商業中心,其中不乏各種世界各地的美食。 作為各國文化的交匯處,東南亞菜系也是香港最為出名的菜系之一,這間便是以可口的泰國菜而出名~距離港鐵油麻地站步行只有5分鐘,這家店的市口可謂是得天獨厚。 剛一進店門,裝修的風格也非常泰國! 而且最驚喜的是,有很多泰國人也在裡面用餐! 能得到本國人的認可說明他們家的味道是真的相當好! 🍗青咖喱雞腿作為泰國菜的代表之一,咖喱自然是必不可少的,咖喱配雞腿,越吃越有! 咖喱可選的有青咖喱,紅咖喱還有瑪莎拉,我選的是青咖喱,味道相當正宗,而且吃起來特別爽口! 🐷 豬手作為泰國菜的另一個典型代表,泰式豬手的味道也非常的nice! 肉質軟糯甜美,吃起來特別舒服,搭上配菜,簡直是絕配~ 🐮 沙爹串燒(牛肉)作為東南亞菜系中的代表,沙爹串燒一直是泰國料理中不可或缺的一部分,他們家的串燒調味正正好,吃起來感覺超正~一家寶藏的泰國料理店~
2024-06-12 0 瀏覽
諗住都係名星效應 點知喜出望外 一定再幫襯👍🏻由Mirror 既Lokman, Alton 同Error既阿Dee既餐廳雖然我係Hellosss🤣但作為小鏡粉點都會支持下😤室內裝修以黃藍色為主題仲設有戶外露天座位泰式小店既感覺 都幾舒服🩷QR Code落單直接方便而店員全部都好好服務 有問必答👍🏻🔸青咖哩雞脾3隻 必食!雖然要等成25分鐘 但好值得!🤩雞脾唔洗好用力就輕易切開 但肉質仲係好滑好滑再黎就係個青咖哩 好香帶點微辣😍有D後悔冇叫多個薄餅😞到店員埋黎執野時 我地都忍唔住講左句: 呢個青咖哩真係不得了店員表示, 佢都好常用佢黎撈飯食😆🔸燒豬頸肉豬頸肉燒到好香 皮邊仲係脆架肉質軟嫩 一D都唔硬份量好足料 但一樣俾我KO晒😆🔸蟹肉炒飯調味恰到好處, 唔會過鹹或者也不會過於單一🙌🏻🔸芒果糯米飯擺盤幾有心思 呢個portion剛剛好, 2個人食真係fit晒芒果好鮮甜好香 紫米同埋糯米飯好軟熟😁食上面既炸綠豆令到個口感更豐富🙌🏻成餐飯都真係誠意之作一定會再幫襯👍🏻
諗住都係名星效應
點知喜出望外 一定再幫襯👍🏻

雖然我係Hellosss🤣
但作為小鏡粉點都會支持下😤

室內裝修以黃藍色為主題仲設有戶外露天座位
泰式小店既感覺 都幾舒服🩷

QR Code落單直接方便
而店員全部都好好服務 有問必答👍🏻

🔸青咖哩雞脾3隻 必食!
雖然要等成25分鐘 但好值得!🤩
雞脾唔洗好用力就輕易切開 但肉質仲係好滑好滑
再黎就係個青咖哩 好香帶點微辣😍
有D後悔冇叫多個薄餅😞
店員表示, 佢都好常用佢黎撈飯食😆

🔸燒豬頸肉
豬頸肉燒到好香 皮邊仲係脆架
肉質軟嫩 一D都唔硬
份量好足料 但一樣俾我KO晒😆

🔸蟹肉炒飯
調味恰到好處, 唔會過鹹或者也不會過於單一🙌🏻

🔸芒果糯米飯
芒果好鮮甜好香 紫米同埋糯米飯好軟熟😁
食上面既炸綠豆令到個口感更豐富🙌🏻

成餐飯都真係誠意之作
一定會再幫襯👍🏻

2024-06-12 0 瀏覽
由Mirror成員Lokman、Alton及 Error成員Dee哥合資開嘅泰國菜餐廳🍴~ 裝修以藍黃色為主調, 周圍都有色彩繽紛嘅擺設, 更設有戶外座位, 充滿東南亞風情🇹🇭🥦”404黑色西蘭花”用墨魚汁調味真係第一次試!西蘭花索晒黑色墨魚汁, 帶鹹鮮味, 食落有微微嘅辣味, 好惹味!🥘慢煮牛肋骨製作需時, 大約要等30分鐘🕰 我哋揀咗瑪莎曼咖喱, 另外亦有青咖喱、紅咖喱供選擇。牛肋骨調味唔錯; 咖喱帶椰香味, 唔辣; 另外會跟兩大件薄餅🫓, 香脆鬆酥, 沾咖喱食真係好正!🐟泰式明爐魚鱸魚大大條, 適合2人分享~ 香料鋪滿成條魚, 香料包括有薑、香茅、肉碎、蔥、芹菜等等。魚肉好嫩滑, 一啲都唔腥, 而且少骨, 啖啖肉!🥭芒果糯米飯糯米飯有白糯米同紫糯米, 白糯米夠軟糯, 個人鍾意黑糯米多啲, 偏煙韌, 有紫米嘅香味~ 芒果好鮮甜🥭, 上面灑上脆脆綠豆仁, 增添香脆口感, 倒埋啲香甜嘅椰漿, 更滋味😋!🧉椰青食泰國菜一定要叫椰青!椰青大大個, 非常清甜, 仲有啲椰青肉食~

🥦”404黑色西蘭花”

🥘慢煮牛肋骨
製作需時, 大約要等30分鐘🕰

🐟泰式明爐魚

🥭芒果糯米飯

🧉椰青
2024-06-09
  • 芒果糯米飯
2024-06-12 0 瀏覽
這食店的老闆相信你5會陌生,由香港兩大人氣天團成員 --Mirror (Lokman, Alton) + Error (Dee) 開嘅泰式食店 ,《泰X》(Openrice 5比出果隻字) 位於旺角鬧市中嘅樓上店,而呢度嘅d 野食都好好味、好多款式,「Everyday Everyday 其實都想找你」。喺一週返工開始日子 Monday, 要面對堆積如山嘅工作,心情Blue 哂。 😰 一天辛勞完畢,來 order 碟 招牌 <火山骨> ,定能「討好你」。呢碟猪骨上淋滿青檸汁、辣椒、蒜蓉等,酸酸甜甜令人非常開胃。食完洗滌左一天辛勞嘅倦意。Tuesday 5好彩又遇上種種嘅困難 -- 同事射波、老板卸膊?要做埋人地d野,條氣chok 住 chok 住 5係幾順?咁就要嚟「換」番個 招牌 <秋葵生菜 X 包> 食下。用新鮮嘅生菜包著碎豬肉、綠豆角、洋蔥、辣椒等來吃,十分滋味。口腔裡面「世一」美味感覺把心中嘅鬱結一一掃走,成條氣都順返哂。爽呀! 那種舒暢嘅感覺猶如 Mirror、 Error 「呵」反「你」。禮拜中 Wednesday ,排山倒海嘅工作沒完沒了

禮拜中 Wednesday ,排山倒海嘅工作沒完沒了,呢度<蒜蓉法包>至啱你,濃烈蒜香味撲鼻,加埋發鬆脆嘅百吉包,統統由Mirror 、Error成員「主理」,怎會5 可口?

服務方面,「為了更好招呼你」,「由」最好嘅店員「serve 你」, 「厚待」每一位客人。就算有乜問題都5洗擔心,呢度有「阿Dee 執手尾」。

<黃咖哩軟殼蟹> 果 3 隻金黃色 body 嘅蟹 ,非常誘人。一直在「呼喚我」,「常存期待」食左佢。Thursdays 做野到成隻蟹咁,我就嚟 '嚐' 🤪左呢個願望 ~ 食左佢地,開心番哂 😁!

至於禮拜尾?放假嚟食乜都好味,加上呢度咁多「彩蛋」,「放煙花都不美」,「情願約」埋你嚟左呢度「抖抖氣」先。縱然有時要等位入座,但「輪候亦值得的你」、「輪候也是快樂無比 」!

「 Will you get drowned in my love」?
2024-06-10 0 瀏覽
嚟到呢間人氣泰國菜餐廳,平日晚上都座無虛席,環境舒適,店員服務態度好食物選擇多,提供多款前菜、主食、甜品甚至飲品,最近亦推出了一款新品,值得一試🥢泰式花甲乳豬鍋期間限定新品❣️揀了招牌冬蔭功湯底 (另有濃郁椰子湯底選擇),湯底酸辣味濃,非常醒胃。主角乳豬皮脆肉嫩,肥瘦均勻;花甲夠新鮮,肉厚鮮甜,其他配料就有青口、鮮蝦、蔬菜、泰式公仔麵和一碗另上炸豬皮,二人份量,非常豐富!*每日限量8份,記得提前2日預訂🗓️🥢泰式魚餅香脆可口,入口彈牙,蘸上泰式酸甜醬更覺好味🥢沙嗲串燒揀了牛肉,肉嫩多汁,面頭加了椰醬,椰香味濃,可再加點沙嗲醬來增添泰式風味🥢芒果糯米飯鮮甜多汁嘅新鮮芒果,配上黑白糯米,軟糯綿密有咀嚼感,再加上細滑椰奶醬和綠豆仁,味道和口感都非常豐富✨翠綠湖用上斑蘭、椰奶和鮮奶沖調而成,甜度適中,滿滿泰國風情✨菠蘿梳打清新爽利,解渴之選

🥢泰式花甲乳豬鍋
*每日限量8份,記得提前2日預訂🗓️

🥢泰式魚餅
香脆可口,入口彈牙,蘸上泰式酸甜醬更覺好味

🥢沙嗲串燒

🥢芒果糯米飯

✨翠綠湖
用上斑蘭、椰奶和鮮奶沖調而成,甜度適中,滿滿泰國風情

✨菠蘿梳打
清新爽利,解渴之選

2024-06-10 0 瀏覽
菠蘿海鮮炒飯炒飯炒得很乾身,甚有鑊氣,海鮮材質唔錯又豐富,有青口,大蝦,有魷魚,蜆肉,真係好鮮美。仲有加入脆口的腰果,惹味的肉鬆,加上酸酸甜甜的新鮮菠蘿,呢個炒飯真係正。秋葵生菜包餡料以豬肉為主,加入豆角,蒜蓉,紫洋蔥,紅椒爆炒,很有風味。鋪上香脆的秋葵乾,伴以新鮮的生菜包起來品嚐,很有口感,亦有微辣的刺激。慢煮牛肋骨配紅咖哩美食需要等待的,需時大約30分鐘但我覺得值得肉質嫩滑,仲有油花分佈很平均紅咖喱較稀,但味道不會太辣跟薄餅加了$32,薄餅酥脆配牛肉食一流,份量真係夠2-3人食芒果糯米飯芒果呈現橙紅色,鮮甜多汁,糯米飯有紫糯米,原味糯米,上碟時還是暖和的,配上香甜又幼滑的椰奶,正翠綠湖有班蘭汁,椰汁,椰奶,香甜美味椰青雪山椰汁冰好清甜又解渴

秋葵生菜包

慢煮牛肋骨配紅咖哩
美食需要等待的,需時大約30分鐘
但我覺得值得
肉質嫩滑,仲有油花分佈很平均
紅咖喱較稀,但味道不會太辣
跟薄餅加了$32,薄餅酥脆
配牛肉食一流,份量真係夠2-3人食

芒果糯米飯

翠綠湖
有班蘭汁,椰汁,椰奶,香甜美味

椰青雪山
椰汁冰好清甜又解渴

由香港兩大男團成員開設嘅🇹🇭泰菜餐廳🌟泰’九鳥’🌟,位於旺角嘅樓上舖!餐廳定價合理份量足,難怪有不少捧埸客👍🏻!🇹🇭泰’九鳥’拼盤 $192齊晒兩款沙嗲串燒、春卷、蝦餅、魚餅、炸雞翼等經典泰式小食,份量勁足,炸物質素頗高,值得推介!🌋火山骨(大)$192大大條豬脊骨,跟埋肋骨位,内到外都有大量嫩肉!加埋微辣香郁嘅醬汁,好食到令人忘記儀態!🦀麥香金沙軟殼蟹(3隻)$182香脆嘅炸軟殼蟹,加上一層甜口嘅麥香金沙,好滿足!提子乾正好發揮解膩嘅作用,balance得幾好!🥭芒果糯米飯 $78芒果當造嘅季節,超香甜!雙色糯米飯軟糯美味!🥥椰青雪山 $48🥭芒芒雪沙 $48泰式嘅沙冰特飲,令人透心涼!

🇹🇭泰’九鳥’拼盤 $192

🌋火山骨(大)$192

🦀麥香金沙軟殼蟹(3隻)$182

🥭芒果糯米飯 $78

芒果當造嘅季節,超香甜!雙色糯米飯軟糯美味!

🥥椰青雪山 $48

🥭芒芒雪沙 $48

泰式嘅沙冰特飲,令人透心涼!
2024-06-08 0 瀏覽
旺角泰國餐廳主打親民價錢的道地泰菜 從開胃小菜到主菜再到甜品 每一道菜式都值得品嚐吃泰菜必點咖喱類別今次點了⭐️黃咖喱虎蝦⭐️黃咖喱軟殼蟹咖喱濃郁香醇 濃稠度恰好 配上6隻虎蝦 相當惹味虎蝦夠份量且爽口 而軟殼蟹酥脆可口 兩者配上咖喱都很匹配 再搭配酥脆的泰式鬆餅點滿黃咖喱口感層次豐富 令人回味😋😋😋另一道人氣菜式⭐️404黑色西蘭花賣相烏黑 口感爽脆 配上特製墨魚醬汁味道變得濃郁且特別 值得一試👍🏻甜品方面 選了⭐️芒果糯米飯 甜而不膩味道清新 黑白糯米口感煙韌 是甜品好選擇除了美味的泰式料理 餐廳的特飲也值得一試⭐️翠綠湖 ⭐️菠蘿梳打 清新怡人 味道不錯總括來說 這間泰式餐廳價格親民無論是粉絲還是泰菜愛好者 都能在這裡找到美味體驗
旺角泰國餐廳主打親民價錢的道地泰菜

都能在這裡找到美味體驗
  • 黃咖喱虎蝦6隻
  • 黃咖喱軟殼蟹3隻
  • 404黑色西蘭花
同姊妹去旺角shopping,順路係附近揾餐廳食飯,見到餐廳名,我哋一齊睇到個名即時對望咗一下,笑咗,不過後來知道原來係Mirror成員開既,而且我哋都鍾意食泰國菜,所以去試一試,我哋一共點了4樣食品,2杯飲品❤️黑色西蘭花🥦勁有驚喜,西蘭花索滿濃郁嘅墨魚汁,咸鮮味十足,好正😍,再加上微微既辣味,非常惹味,調味不錯👍🏻❤️菠蘿海鮮炒飯好耐無食過呢個菜式,味道好,特別係個飯好多海鮮,有好多蝦同蜆肉,飯面亦有一隻青口,最緊要夠多肉鬆,令到每啖飯都夠肉鬆❤️豬手大大份豬手切好曬上台,好方便食用,冧得嚟亦夠咬口,好足料,極力推薦啊❤️芒果糯米飯芒果極新鮮,好香甜,有驚喜,糯米飯比較有咬口,部分飯未食曬可能最後擺耐咗少少比較乾,下次要上台快啲食❤️青檸梳打味道正常唔太甜,Good❤️泰式奶茶茶味香濃,亦不太甜,好鍾意

黑色西蘭花

❤️黑色西蘭花🥦

❤️菠蘿海鮮炒飯

❤️豬手

❤️芒果糯米飯

❤️青檸梳打
味道正常唔太甜,Good

❤️泰式奶茶
茶味香濃,亦不太甜,好鍾意

2024-06-06 0 瀏覽
朋友介紹咗間樓上泰菜《泰 九 鳥》又幾好味喎!😋ღ 泰式生蝦 $88生蝦有8隻,肉質緊緻富彈性,味道鮮甜又爽口ღ 冬蔭功烤魚(鱸魚) $192呢個係佢哋嘅招牌菜,鱸魚經油炸至金黃色,外皮香脆肉質香滑多汁,帶淡淡嘅酸辣香氣,食落香口惹味ღ 泰式蝦炒金邊粉 $88金邊粉炒得乾身,酸甜開胃,再加上花生碎同辣椒碎,味道層次更豐富ღ椰汁西米糕 $38有5件,口感軟糯彈牙,充滿椰香味,香滑可口————ღ 泰式奶茶 $38ღ龍眼冰 $38
朋友介紹咗間樓上泰菜《泰 九 鳥》

————

ღ 泰式奶茶 $38
ღ龍眼冰 $38
2024-06-05 36 瀏覽
店內空間採用顏色鮮明對比藍色黃色對比,配搭藤椅,比一般傳統泰國菜不一樣的風格。(泰式拼盤)1)黃金蝦餅蝦餅酥軟,蝦肉味濃又彈牙。2)泰式魚餅咬落有魚肉香,配泰式酸辣醬汁,有風味又開胃。3)酥脆春卷外皮金黃鬆化,豬肉炸到香酥,沾泰式醬汁,更香辣好味。4)冬蔭功單骨雞翼雞翼外皮金黃,有微微香茅味道,肉質嫩滑。5)沙爹串燒雞同牛串燒上有一點椰醬,令入口先感受椰香味,肉質保持肉嫩,配以花生醬蘸料,食到地道風味。蠔仔餅卷蠔仔唔腥,卷餅有厚度,内裡有三文魚籽、木魚絲、蔥花、令蛋餅口感更香。泰式蝦炒金邊粉金邊粉炒得乾唔油膩,配上豆乾花生碎有咬口,蝦肉爽連同芽菜仔口感清爽。朱古力咖啡咖啡味適中唔會太濃搶左朱古力味。翠綠湖斑蘭嘅綠色同椰奶嘅香,攪拌之後唔會過甜。千層糕顏色有層次感,入口軟糯帶椰香味。椰汁西米糕班蘭盒子內嘅椰汁西米糕,西米口感滑椰汁味香。

(泰式拼盤)
1)黃金蝦餅
蝦餅酥軟,蝦肉味濃又彈牙。
2)泰式魚餅
咬落有魚肉香,配泰式酸辣醬汁,有風味又開胃。
3)酥脆春卷
外皮金黃鬆化,豬肉炸到香酥,沾泰式醬汁,更香辣好味。
4)冬蔭功單骨雞翼
雞翼外皮金黃,有微微香茅味道,肉質嫩滑。
5)沙爹串燒雞同牛

蠔仔餅卷

泰式蝦炒金邊粉

朱古力咖啡
咖啡味適中唔會太濃搶左朱古力味。

翠綠湖
斑蘭嘅綠色同椰奶嘅香,攪拌之後唔會過甜。

千層糕
顏色有層次感,入口軟糯帶椰香味。

椰汁西米糕
班蘭盒子內嘅椰汁西米糕,西米口感滑椰汁味香。