2020-06-17 740 瀏覽
週末晚上walk-in啱啱好有位。佢哋問我坐出面定入面,我揀咗坐出面。不過可能因為夏天所以好多蚊子飛來飛去。雖然個景唔差但入夜後其實唔係好睇得到,但係成個氣氛係唔錯,都幾浪漫。食物方面生蝦唔錯,個醬汁都好出色,唔會驚食完肚屙,至少我第日都冇肚痛。仲有叫咗個軟殼蟹沙律,冇乜特別,可以唔使叫呢碟餸都OK。青咖喱雞個份量有點細,同埋佢冇一個爐去整熱佢,好似啲鱸魚咁。仲有唔會配飯同埋薄餅,呢啲都係要自己單點。芒果糯米飯還好吧,我都有嗌芒果汁不過份量超小。價錢中上偏貴,食氣氛為主。
仲有叫咗個軟殼蟹沙律,冇乜特別,可以唔使叫呢碟餸都OK。
芒果糯米飯還好吧,我都有嗌芒果汁不過份量超小。
價錢中上偏貴,食氣氛為主。
芒果糯米飯
2020-05-30
  • 泰式生蝦
2020-05-18 822 瀏覽
星期六帶埋狗狗去西貢book左間可以帶狗仔入嘅餐廳由於係餐廳食野 所以泊車方面優惠左原價30蚊變左20蚊一個鐘🤔-我地有寵物所以坐外面 景色唔錯不過好多蚊 所以餐廳都準備好蚊怕水俾我地有效嘅😆即刻冇蚊咬😂-一行三人叫左啲野食 質素都幾好 😋😋小食拼盤有四款野食個日春卷無晒 變左三隻雞翼雖然少左件 不過都好 我個人中意食雞翼多啲😚炸到脆卜卜 幾好味 唔會食落油淋淋咁👏🏻呢個係牛同雞串燒牛個兩條串燒燒得比較乾 麻麻地雞就好好味 無問題👍🏻泰式炒金邊粉睇得又食得 炒得好靚 乾身又入味而且幾大碟 推薦👏🏻👏🏻最後炒個通菜正常發揮 調味合宜 非常好☺️-推介大家都可以黎試下💛
星期六帶埋狗狗去西貢

最後炒個通菜
正常發揮 調味合宜 非常好☺️
推介大家都可以黎試下💛
2020-05-13 445 瀏覽
難得出去食飯,今次就去啲特別嘅地方,揀咗呢間位於西貢望到海景嘅餐廳,都相當之有feel,餐廳都有好多報紙非常浪漫,好似星星等野食方面我哋叫咗串燒,燒到啱啱好啲肉唔會好柴,醬汁都調味得啱啱好鳳爪沙律酸酸甜甜好開胃,鳳爪都好好肉生蠔本身都冇諗住喺泰國餐廳食生蠔估唔到質素都唔錯都幾新鮮,重海水味黃咖喱牛腩,咖喱汁好香濃,入邊仲有椰子汁好順滑,牛腩煮得淋,入口即化。炸物拼盤入邊炸蝦餅,春卷比較出色,炸得好香口,點埋甜酸醬,又係開胃之選。菠蘿炒飯一邊有菠蘿粒肉酥杏子,豐富嘅口感,炒落都幾有鑊氣。

鳳爪沙律
酸酸甜甜好開胃,鳳爪都好好肉

生蠔

炸物拼盤

菠蘿炒飯
一邊有菠蘿粒肉酥杏子,豐富嘅口感,炒落都幾有鑊氣。
2020-04-21 535 瀏覽
由佢開張到而家都食咗幾十次, 好喜歡佢對住沙灘嘅靚景 , 價錢絕對唔平,但係有呢個環境我哋住得又唔遠, 所以就經常幫襯。連其中有份嘅老闆魏駿傑都見過, 曾經有好多泰國嘅侍應生超好禮貌 (曾經有一個話佢鄉下喺蘇梅, 但係近幾次都唔見咗佢啦😭) , 可惜今日再去 服務生嘅態度完全差咗好多!嗰位服務生冇著到制服,男士戴眼鏡。 首先我哋有位朋友想飲無酒精飲品, 咁我哋去過好多次 知道特別/seasonal嘅飲品另外有個牌寫開,但係我哋張枱又冇所以就問 呢位侍應 - > 跟住佢用不友善態度話"餐牌後面咪有囉" ( 就係冇先問你吖嘛! 結果我哋自己問隔離枱借) 。跟住到寫餸,又咁啱係佢幫我哋 ( 努力叫過其他人, 但係一係執緊枱, 一係執緊垃圾桶) , 戴眼鏡男 話冇哂咖哩牛脷,咁我哋要揀過第二個餸,我哋話唔寫蒜蓉包住先啦,因為未揀咖哩( 怕蒜蓉包到咗 咖哩未到) ,佢跟住好晦氣。埋單又係佢拎張單畀我哋,我哋發現到多咗外賣盒嘅價錢,話畀佢聽我哋冇外賣過任何嘢冇拎過盒, 佢查完之後返轉頭話: "可能入錯檯姐" , 完全一句sorry都冇!食物方面我哋叫咗一個小食拼盤, 一個南瓜咖哩羊, 同埋
由佢開張到而家都食咗幾十次

! 結果我哋自己問隔離枱借) 。

埋單又係佢拎張單畀我哋

食物方面我哋叫咗一個小食拼盤, 一個南瓜咖哩羊, 同埋蒜蓉包, 兩杯酒精飲品, 一杯熱粟米汁。食物水準係keep到嘅。 有一個服務生,係著住藍色衫男士冇戴眼鏡,佢係唯一一個好有禮貌嘅,又friendly 抵
南瓜咖哩羊+蒜蓉包
]
Wild Girl Drink Tequila (cocktail)
]
2020-04-13
2 分鐘 (堂食)
南瓜咖哩羊+蒜蓉包
  • 南瓜咖哩羊
  • WildGirlDrinkTequila(cocktail)
2020-04-18 414 瀏覽
生日餐選了這家店,位置有點偏僻,並不在西貢碼頭,點了拼盤,每一樣味道都很不錯,蝦餅🦐滿滿的蝦肉在裡面,魚腐味道也不錯,春卷是全素,還點了軟殼蟹,炸的酥酥脆脆,咖哩豬肉選擇了紅咖哩,少少辣,飲料不好喝,芒果沙冰幾乎沒有什麼味道
2020-04-08 400 瀏覽
朋友介紹話個view好好,今晚同屋企人去試下。入到去問佢3個人有無枱又好似唔願理我咁,隔離有個女人拎住個探熱器,野都無講就對支野埋黎?你探熱係岩,但問題係態度會唔會係咁?坐底左,舉左好耐手先有個男人黎落單,態度一樣差,問佢有無水,佢答我地:唔係無,你問先比你ga wo講翻啲食物,都正正常常幾好食,價錢係西貢黎講又唔算太貴。全場得一個waitress 態度係正常,其他真係不知所謂,本身疲情關係已經少左出去食飯,難得一次就遇到啲咁既職員,真係唔知可以講咩。唔該負責人睇到啲review,改善下啲staff 既態度喇,咁樣點做服務業?
朋友介紹話個view好好,今晚同屋企人去試下。

講翻啲食物,都正正常常幾好食,價錢係西貢黎講又唔算太貴。

2020-03-21 3622 瀏覽
一般人食泰菜會諗起九龍城,但比起人來人往的舊區,我更加鍾意去郊外,一邊享受着悠悠的海風,一邊品嚐美味的題材,咁先至係真正嘅泰式風情。去郊外食飯的另一個好處,就係可以帶埋BB一起去郊遊。一早約定朋友仔,兩家人一起去西貢的泰道gathering。一泊好車,老遠已經見到一粒大星星,係呢度的signature打卡位。一路行入去,係好chill的感覺。室外雅座真係可以近距離望住過海咁食。我地帶住兩個小朋友,就揀咗室內的座位,方便照顧。環境係好吸引,至於食物方面,有一定質素,整體來講亦唔比九龍城區的名店遜色。泰式生蝦好新鮮,口感滑得來亦彈牙。青咖喱唔太辣,味道濃郁,好惹味。最適合配上泰式薄餅。小食拼盤一次過滿足哂大家的願望。我最鍾意魚餅。燒魷魚就最啱配啤酒,唔覺唔覺又食晒一碟。飛天通菜同辣椒膏炒蜆係比較辣的菜色,又香又辣又鮮味,鍾意食辣就一流啦!我最鍾意就係明爐燒魚,簡單得來又考功架,由選魚到調配醬汁,都係展示大廚實力的機會。個汁好美味,但又唔會過於濃味,蓋過魚肉的鮮味。美味的泰菜,又點少得冰涼飲品同精緻的甜品作結呢😋!

我地帶住兩個小朋友,就揀咗室內的座位,方便照顧。

泰式生蝦好新鮮,口感滑得來亦彈牙。

青咖喱唔太辣,味道濃郁,好惹味。最適合配上泰式薄餅。

小食拼盤一次過滿足哂大家的願望。我最鍾意魚餅。

燒魷魚就最啱配啤酒,唔覺唔覺又食晒一碟。

美味的泰菜,又點少得冰涼飲品同精緻的甜品作結呢😋!
2019-12-30
2020-03-10 370 瀏覽
早幾日食泰道,但食物未到先食職員態度沒禮貌,食物質素又不是特別好食又細份,重點價錢不便宜。為一好處就係環境可以望住個海邊,不過食完個頭盤都已經無胃口了,所謂無下次
2020-03-08 343 瀏覽
來到西貢,泰國菜未必是你第一個選擇,但擁有無敵海景的泰國菜就不同了。坐outdoor會有180度沙灘海景,感覺已值回票價。食物方面點了個二人拼盤,份量很多。柚子沙律味道最好,炸物也不錯。最後來個芒果沙冰,感覺好chill。
2020-03-05 378 瀏覽
今日一行10個人諗住去食飯,諗住坐海邊會闊落啲同有海景睇,點知個職員一聽到我話要坐海邊就藐口藐視。咁我都算啦,諗住可能係我自己感覺錯。點知後尾我哋覺得大風,叫佢落一落塊擋風布。佢即刻西面,仲話我地討論下先,我心諗有乜嘢好同你討論啦!跟住往後無論係點菜或者上菜態度都非常差!其實如果你唔想俾人坐海邊,你唔好開戶外呀嘛!咁你又要開又要態度差!即係點呢!俾錢食飯唔緊要,但係食完背脊骨,真係令人失望!!諗起都嬲

,仲話我地討論下先
,我心諗有乜嘢好同你討論啦

跟住往後無論係點菜或者上菜態度都非常差!

其實如果你唔想俾人坐海邊,你唔好
開戶外呀嘛!咁你又要開又要態度差!即係點呢!

俾錢食飯唔緊要,但係食完背脊骨,真係令人失望!!
諗起都嬲
2020-02-24 422 瀏覽
呢間係朋友網上面搵同埋都幾多好評嘅一間泰國菜 不過對於住喺九龍嘅我來講入西貢有啲遠 不過幾個朋友聚會見面去遠少少都無所謂啦 介紹到呢度味道好環境靚於是我哋一行四人去咗食原本以為呢排冇咁多人 人少少佢成間餐廳場地好大有室內同室外竟然full House 好彩有訂位坐得都舒服 唔會擠迫👏🏽睇到餐牌好多嘢都想食😋香蕉🍌脆脆朱古力🍫奶茶點餐時員工有介紹今日蟹好正叫我地試下咖喱蟹 於是點左再加自己想點嘅 仲要有牛油果奶昔好滑❤️去圖🤤🤤🤤食到勁飽先走😋😋😋有機會都會再去👍🏻
於是我哋一行四人去咗食
叫我地試下咖喱蟹 於是點左
再加自己想點嘅 仲要有牛油果奶昔
好滑❤️去圖🤤🤤🤤食到勁飽先走😋😋😋
有機會都會再去👍🏻
跟男友拍拖, 給他發現了一間很浪漫的餐廳, 回憶起來, 有點難忘, 有點置身國外的感覺, 在緊張的香港氣氛下, 偷來一點輕鬆的時間這個地方在西貢, 海灣會內, 可以有 free parking, 由3 間餐廳共用一個入口 門口有一個很歐式的雕像, 穿過嘉年華的星星拱門, 旁邊旦一個很浪漫的海攤星空。划艇。海浪聲….沿著一排的星星燈路, 找到了泰道他們的外牆用了很歐式的牆, 加了燈光效果滲入牆身, 在半露天的地方 , 有星星燈包圍的帳篷加上明火的暖爐, 感覺很溫馨, 又比室內安全泰式生蝦 我很欣賞這間餐廳的汁醬, 應該是餐廳自家做的酸酸甜甜, 加上香蒜及辣椒, 配上大大隻的生蝦, 真的很肥美鮮甜 鹽燒盲曹 魚不是什麼名貴品種,勝在肉肉多魚剌少,魚身內加了大量的香茅草再包鹽烤製, 令魚皮變脆, 把開魚皮, 魚肉香嫩又帶有香茅味, 去除了魚的天然腥味, 加以泰式辣醬, 突出了魚香 汁燒安格斯牛小排這個牛小排很驚喜, 牛小排經過烤焗, 外面帶點脆脆的, 而中間只有五成熟, 把牛肉汁鎖上在裡面, 肉汁豐盈,脂肪甘香可口, 而油份不會很多, 現上在旁的泰式汁醬, 突出了鮮味及原肉口感黃金菜 – 細

星空。划艇。海浪聲….

沿著一排的星星燈路, 找到了泰道

他們的外牆用了很歐式的牆, 加了燈光效果滲入牆身,

泰式生蝦
我很欣賞這間餐廳的汁醬, 應該是餐廳自家做的

黃金菜 – 細
這個炸通菜比我想像中大份! 脆口而不油, 感覺似日式的炸物, 旁邊配上泰式蝦沙律, 酸甜的汁醬加上洋蔥, 中和油份, 忍不住越食越多!

椰青
椰青質量很高, 很鮮甜肉嫩
甜甜的感覺中和了泰式帶辣的菜式, 真的絕配

龍眼冰
很多龍眼肉哦, 好飲!
龍眼冰

愛上這地方, 四季來也不錯, 夏天帳篷上也有風扇呢

一邊品嚐異國食物, 一邊望住個海, 真的很享受
怕凍的還有室內, 佈置也很雅緻

整體性價比很高!
2020-02-03
慶祝紀念
紀念日
龍眼冰
病咗嘅香港,好多人假日都逃走到郊外呌呌氣,今日拜完神就去咗泰道食 late lunch,因我早排想食芒果糯米飯,但但但。 。 。最後都係未食到 😭😭😭😭睇完個餐牌呢樣又想叫,嗰樣又想叫,結果叫太多,飽得滯無位放甜品。 。 。我哋叫咗小食併盤,蝦餅魚餅好香,沙嗲豬好味,但南瓜咖哩雞個汁就稀咗啲,無乜咖哩味,鮮胡椒炒花甲好香胡椒味,而黃金菜始終係炸,比較油膩。反而佢哋個菠蘿沙冰好好味,跟杯上片菠蘿乾都好正 😋😋😋但餐廳服務態度真係一般,假日多人洗手間廁紙用晒,同佢哋講都唔更換,餸菜上檯都慢。如果坐到對住沙灘嘅檯個景真係無得頂 😍另外停車場星期六日要收費。

反而佢哋個菠蘿沙冰好好味,跟杯上片菠蘿乾都好正 😋😋😋

如果坐到對住沙灘嘅檯個景真係無得頂 😍

另外停車場星期六日要收費。
小食併盤
菠蘿沙冰
豬肉沙嗲
鮮胡椒炒花甲
南瓜咖啡雞+蒜蓉包
菠蘿沙冰
豬肉沙嗲
2020-01-23 460 瀏覽
食物水準屬於一般,大部份食物都偏鹹,而且不夠正宗,價錢比出面一般泰國菜略貴,我哋10幾人嘅午餐食咗大約$4000。價錢貴都算啦!我哋個個食到一肚氣。令人最憤怒係個男員工態度差到不得了,全程極之不耐煩,一係你問嘢佢唔答你,一係問多句向客人發脾氣,掉食物落張枱,掉毛巾落個盆,不知所謂!!!啲態度仲衰過啲舊式茶餐廳嘅待應。管理層唔管不特只,仲同所有員工集體黑面黑足三個鐘,環境好又點,我哋感覺今日嚟呢度受氣,唔會再嚟食嘢!!!

管理層唔管不特只,仲同所有員工集體黑面
2020-01-23
慶祝紀念
團年飯
2020-01-21 2337 瀏覽
If you like Thai food, beach view and sea breeze, this beachfront Thai restaurant is the place for you. Dine al fresco and feel the breeze as you take in the unbeatable panoramic sea view, it’s where you can take a break and make yourself relax while enjoying a variety of special Thai cuisine! Pomelo Salad with Deep Fried Soft Shell Crab (HK$148)👍👍👍👍👍The salad was made from simple ingredients but comes together to an inviting flavour! Tossed with pomelo, cashews, sakura shrimps accompanied wit

👍👍👍👍👍

The salad was made from simple ingredients but comes together to an inviting flavour! Tossed with pomelo, cashews, sakura shrimps accompanied with a deep fried soft crab on top, it’s the best way to start the meal with this appetising salad.

Deep Fried Barramudi with Chili Lime Sauce (HK$188)
👍👍👍👍👍

The deboned barramundi was deep fried to perfection, every inch of the fish was crispy on the outside, juicy on the inside. The sweet, sour and spicy chilli lime sauce definitely elevated the flavour to another level.

Curry Tiger Prawn (HK$298)
👍👍👍👍
Curry Tiger Prawn

The tiger prawns are cooked in the aromatic mix of spices curry, onions and bell peppers, all of these ingredients gave the dish extra vibrancy.

Interior

Menu