2015-01-21 1166 瀏覽
So Thai So Good: More than So far so good!! 一家人去試新餐廳,整體好滿意!去左三四次喇。Pros: 好味 ,係有誠意之作服務好,團隊有熱誠,今天好難得(加油喔)裝修靚得嚟 causal 舒服Cons:嘈!呢個係唯一缺點FOOD RECOMMENDATION:1、黃金沙律醬蝦- 個醬係Mayo base , 有d mustard. 三隻蝦係巨大 size, 走過油幾香口,彈牙。旁邊個番茄仔有蜜餞feel,好清果隻甜!2、魷魚圏泰式沙律-魷魚圏係輕炸,仲有moisture ,好好味。沙律嘅柚子好甜,菜亦新鮮。魚露用小pump 上,可愛!惹味,不過落太多會咸架!3、椰青浸大蜆-食過2次,1次新鮮肥大超好味!第二次冇咁好。我諗海鮮係講d運。椰青水湯底加金不換,好香!飲左d!4、青咖哩乜乜乜加簿餅:個汁好香好多香草,泰式矮瓜,小辣 only. 全部汁食哂!5、雜果waffle / brownie : 十級推薦!!!睇相都feel 唔哂佢有幾好食。waffle 個粉漿勁香麥味,唔係只有甜和牛油味㗎!記得𡁻耐d!個cream 明顯自家鮮製,又輕又軟,確幸呀

一家人去試新餐廳,整體好滿意!去左三四次喇。

Pros:
好味 ,係有誠意之作
服務好,團隊有熱誠,今天好難得(加油喔)
裝修靚得嚟 causal 舒服

Cons:
嘈!呢個係唯一缺點

FOOD RECOMMENDATION:
5、雜果waffle / brownie : 十級推薦!!!睇相都feel 唔哂佢有幾好食。waffle 個粉漿勁香麥味,唔係只有甜和牛油味㗎!記得𡁻耐d!個cream 明顯自家鮮製,又輕又軟,確幸呀! brownie 有南瓜籽,隻朱古力夠濃又唔帶酸味,加埋烘過嘅南瓜籽,好夾有特色。
6、yogurt drinks: 試咗blueberry, mango , orange, green apple. 唔太甜,幾清新!佢唔係鮮果打嘅。但呢個價錢OK啦!

以下都試過,好吃但非必食
、沙嗲:豬有d筋,雞比較好
、咸豬手:同系德國餐廳名物,好脆,好食。不過⋯⋯會滯。我會想留quota 叫多d小食囉。
、冬陰公海鮮意粉:OK。覺得唔特別。
、椰汁焗飯:OK。覺得唔特別,不如叫青or紅咖哩加白飯!

總括嚟講係勁滿意。炸物同甜品比較上特別出色。d小食嘅份量,適合三五知己嗌到成枱嘢!

唉,要減肥喇!

Yummy prawns
Clams were fat and juicy. In a slightly spicy soup
Brownie-- yum!!
Super like-- waffles!!
Waffle 十個like!
Yummy prawns
Brownie-- yum!!
Super like-- waffles!!
Waffle 十個like!
2015-01-19 1350 瀏覽
2個女仔去shopping前先去醫肚。星期六晚上要在尖沙咀找吃的真的不容易,友人想試這間新開的泰菜,想訂位卻已滿座。死心不息多我們還是要來walk in, 豈料那3張枱一等就是半個小時。還好餐廳位於美麗華商場,可以在附近逛逛不用呆等。我們被安排了一張2人枱,空間有點小,和鄰桌也是非常接近。我們點了2個小食和2個主食,這裡上菜的速度很快,不一會已經全部到齊了。椒鹽蒜辣魷魚 - 炸漿很薄也炸得香脆,但本身沒什麼味道,附上的酸辣汁味道很好也很開胃脆炸蝦餅配泰式辣醬 - 大大件,差不多有一吋厚,口感彈牙,捲青瓜同吃可減油膩感冬蔭海鮮意大利麵 - 配料有蝦、魷魚和青口,味道濃郁,假如酸辣度能再加強一點會更好脆皮豬手配香葉辣椒炒飯 - 豬手皮脆肉嫩,炒飯很香也不太辣,美中不足的是圓柱體的造型上桌時被震散了這裡的甜品好像很吸引呢,可惜太飽了,惟有下次再試好了。

我們被安排了一張2人枱,空間有點小,和鄰桌也是非常接近。
椒鹽蒜辣魷魚
脆炸蝦餅配泰式辣醬
冬蔭海鮮意大利麵
脆皮豬手配香葉辣椒炒飯

這裡的甜品好像很吸引呢,可惜太飽了,惟有下次再試好了。
2015-01-10
30 分鐘 (堂食)
朋友口中得知美麗華商場己完成裝修,多了很多食肆,我和同事2人去行了一圈,最後被so thai so good的裝修和蛋糕櫃吸引。裝修不泰式,那種湖水藍綠色反而像越南法式風格。我最喜歡的裝修風格啊~午餐的價錢72元,另加一,是尖沙咀區正常的午餐價。我們都點了泰式冬蔭公湯,味道不太辣但湯的香酸還足夠,每碗更有一隻蝦。主菜我同事點了肉碎炒金邊粉配脆香雞翼,炒金邊粉很惹味,吃一啖己經想再吃,同事則嫌有點油。還有炸雞翼份量很多,十分香脆,只是因為是單支雞翼,減少了雞翼中間的肉汁。點了青咖哩雞配白飯,這個相對不太抵吃。雞肉份量十分多,烹調時間也剛好,雞肉嫩滑,青咖哩顏色十分吸引,味道帶甜且香,只是相對炒金邊粉的惹味,這個略為單調。飲品本叫了咖啡,突然看到鄰臺的檸檬茶賣相超精美,我立即改單。不負所望,藍色的肥肥茶壺加上同色的茶杯,還奉上了2個精緻小碗裝著的小型白方糖啡方糖,整件事很美感。從來檸茶不下糖的我,也扮扮淑女夾了粒糖放茶,攪攪茶湯再呷一口,檸茶也變得高貴!加$28有士多啤梨拿破崙,但今日沒時間吃,有點飲恨的感覺。問了侍應,他說每星期的午餐餐款和甜品都會轉,唯有祈望下星期的甜品更正。同事少有的

午餐的價錢72元,另加一,是尖沙咀區正常的午餐價。

同事少有的影了餐牌和食物,說要給男友羡慕一下和令男友下次跟她來吃晚餐和甜品,這裡的晚餐也相對便宜,值得帶朋友來。

2015-01-16
  • 熱檸茶
  • 炒金邊粉
最近尖沙咀美麗華開左一個集團式既泰國菜,「so thai so good」聲稱新派泰菜、西菜融合。▲裝修好吸引,門口都多人排隊,而當日我地兩個人book了20:45分,等左六七分鐘左右。▲桌上面有靚靚餐牌,每張桌都有盛燈打到正♥♥嘩,真係影食物一流!▲香芒椰子乳酪 HK$36呢到既乳酪上面都會有水果,好可愛♥♥♥我平時唔係太好芒果,所以入口濟係覺得好芒!▲香蕉棒子乳酪 HK$36好香蕉♥ (唔係廢話黎嫁),真係好濃郁♥ 不過棒子味就好好好好淡▲脆炸蝦餅配泰式辣醬 HK$52用左薄青瓜包住個蝦餅,賣相幾可愛既而個蝦餅都唔簿,入口都唔會油膩,不過味道就一般無乜特別。▲泰式炒通菜 HK$45味道有少少辣,但真係好~普通,街邊都可能好味過佢▲青咖喱雞肉伴雞蛋炒飯 HK$75是日最滿意既菜式,賣相睇到都流口水♥♥食落好惹味,只有輕微辣(我譚仔食小辣),下次再黎可能會番叫喔!▲餐廳座位與座位之間既空間唔大,桌面也不大,與大X樂兩人桌差不多,當放到三四樣菜式時已經不行。▲脆炸芝士XX柚子XX唔記得左個名,初初以為入面既芝士是流心▲但原來是這樣,個皮好脆,如果單食就會覺得普通,但配搭埋柚子汁酸酸地幾好

最近尖沙咀美麗華開左一個集團式既泰國菜,

「so thai so good」聲稱新派泰菜、西菜融合。
▲裝修好吸引,門口都多人排隊,

而當日我地兩個人book了20:45分,等左六七分鐘左右。
▲桌上面有靚靚餐牌,每張桌都有盛燈打到正♥♥

嘩,真係影食物一流!
▲香芒椰子乳酪 HK$36

呢到既乳酪上面都會有水果,好可愛♥♥♥

我平時唔係太好芒果,所以入口濟係覺得好芒!
▲香蕉棒子乳酪 HK$36

▲脆炸蝦餅配泰式辣醬 HK$52

用左薄青瓜包住個蝦餅,賣相幾可愛既

而個蝦餅都唔簿,入口都唔會油膩,不過味道就一般無乜特別。
▲泰式炒通菜 HK$45

味道有少少辣,但真係好~普通,街邊都可能好味過佢
▲青咖喱雞肉伴雞蛋炒飯 HK$75

是日最滿意既菜式,賣相睇到都流口水♥♥

▲餐廳座位與座位之間既空間唔大,桌面也不大,

與大X樂兩人桌差不多,當放到三四樣菜式時已經不行。
▲脆炸芝士XX柚子XX

唔記得左個名,初初以為入面既芝士是流心
▲但原來是這樣,

個皮好脆,如果單食就會覺得普通,但配搭埋柚子汁酸酸地幾好味♥

而沙律部份,醬料比較辣,唔食得辣既可以要飲多杯水啦~
▲店內都有甜品,但我地無食到,因為我要去另一到食甜品^^

而外面有好多甜品/蛋糕,都可以外賣的喔♥
小結:

so thai so good是泰西式,建議想食泰國菜還是去九龍城那些吧,

而女仔就最喜歡裝修靚♥ 食物賣相靚♥ 既餐廳,

而這裡食物還過得去,

所以for普通食下飯,都是一個不錯的選擇,而我還會再去的!

是次分享屬自費,口味因人而異 。
2015-01-16
6 分鐘 (堂食)
  • 青咖喱雞肉伴雞蛋炒飯
2015-01-16 1043 瀏覽
之前已經聽朋友講過大埔個間So Thai So Good經常大排長龍。終於係尖沙咀開左分店喇! 餐廳既裝修好靚, 每碟餸既擺盤都好有心思,,有別平時既泰國菜。加上菜色融合左西餐既煮法,驚喜連連。泰式蝦餅首先賣相已經心心眼,用青瓜包住熱辣辣既蝦餅,一齊食感覺唔會太油膩,青瓜吸左蝦餅既油膩感,蝦餅好彈牙,味道不錯。蒜茸辣椒炒通菜唔係太辣, 就算唔係好食得辣既人都接受到,不過無咩特冬蔭大頭蝦海鮮焗飯賣相相當唔錯! 海鮮都算足料,,有大頭蝦、青口,,都幾大隻。整體黎講味道都唔錯!!香辣肉碎炒泰式金邊粉有好多蔬菜配料,五顏六色,賣相好fresh,味道稍為偏辣偏濃,但非常開胃。So Thai So Good係尖沙咀美麗華,地點真係好方便,,餐廳環境好舒服,最重要係佢唔會趕人走,,,想同朋友傾幾耐都得,,, d甜品又好靚,是朋友聚會的好選擇。
蒜茸辣椒炒通菜
唔係太辣, 就算唔係好食得辣既人都接受到,不過無咩特
蒜茸辣椒炒通菜
2015-01-15
2015-01-14 1446 瀏覽
又再見面喇..自從So Thai So Good在大埔開切第一店來,吃過味道不俗新派裝修加上潮味元素,但又不偏離泰式原有味道、是現今一眾追潮派喜愛年青風格連我這位住家廚娘亦被吸睛,可謂魅力沒法檔泰國菜其實也不是近十年八年流行,但加上不少年青氣色、及融合上新派煮法就總被這個賣點吸引過來..食物選擇頗多,餐牌上的花多瞭亂相片供勢、全進侵我的視覺神經跟友人終於繞樣多時才能落單..牛奶樽型藍苺乳酪$36.,藍梅味道鮮明、乳酪質感稀杰度剛好啜一口清新芳香沒有作假的味道,自然.可愛 朋友喚來青蘋果乳酪$36.,輕輕淺嚐一口、兩者味道平衡沒有預期之強勁青蘋果酸度,約將自己的藍苺乳酪相比論我還是喜愛自已多一點..哎約..我總是語言不清,明明肚子餓、口中硬要朋友點前菜朋友亦很聽話給我揀來三文魚他他配薄多士$55.,將三文多切碎混入上香茜、乾荵、香茅等等野味香料,偶有在口腔又滲發陣陣九層塔清香、加入少少新鮮BB露筍塗在脆多士身上,將泰色融合西食、又一次見證行得通 另一款冬蔭公海鮮意大利麵$85.,看其大名定必聯想到冬蔭公湯無錯像真度90%,但就加入不少酸甜醬、因此辣度及酸度對比冬蔭公湯為底濃郁度亦較次
連我這位住家廚娘亦被吸睛,可謂魅力沒法檔
就總被這個賣點吸引過來..
食物選擇頗多,餐牌上的花多瞭亂相片供勢、全進侵我的視覺神經
跟友人終於繞樣多時才能落單..

牛奶樽型藍苺乳酪$36.,藍梅味道鮮明、乳酪質感稀杰度剛好
啜一口清新芳香沒有作假的味道,自然.可愛
朋友喚來青蘋果乳酪$36.,輕輕淺嚐一口、兩者味道平衡
沒有預期之強勁青蘋果酸度,約將自己的藍苺乳酪相比論
我還是喜愛自已多一點..
哎約..我總是語言不清,明明肚子餓、口中硬要朋友點前菜
塗在脆多士身上,將泰色融合西食、又一次見證行得通
濃郁度亦較次,但混入彈牙意大利麵條身上、又別是一番滋味
而另一個貌不驚人白雪雪椰汁海鮮炒飯$85.,落眼力可能你只着重大蝦
無疑大蝦肉身飽滿,但就稴蝦肉油泡得乾一點、但蝦膏之味美絕對能填補這小小瑕疵
而且米質入口有着一股陣陣椰青水味道、固深信大大可能用(椰青代水煮米)
清香椰青味道,加上慷慨蝦肉及魷魚圈、好吃但超飽肚
紅豆綠茶慕絲$42.其實論賣相相當,以顏色紛亂的生果佈面
絕對是女生們之吸力,可惜綠茶味道稀薄、入口之慕絲只是一層厚厚忌廉混上紅豆
並沒有實濟上慕絲質感,一啖又一啖之厚忌廉、更貪嘴的我內心都產生一股莫名罪惡感
題外話/補充資料: 其實由裝修環境,出品同服務都不俗、只是今次甜品就較見失望 如果再來選擇,我會揀布朗尼(browie)、因為大埔舊店出品真係不錯。
2015-01-11
午餐
2015-01-13 702 瀏覽
食咗3樣嘢,水準普通,我諗比較啱鍾意用眼食嘢嘅人呢個價錢嚟講唔算好好味同埋泰國菜嘅話我都係鍾意傳統泰國菜館呢啲fusion菜唔啱我⋯⋯ 知道佢係under King Parrot Group呢個集團似乎都係得德國嘢係好味
食咗3樣嘢,水準普通,我諗比較啱鍾意用眼食嘢嘅人

蝦餅
2015-01-09
  • 沒有
2015-01-07 860 瀏覽
"椰汁海鮮炒飯"賣相好吸引,椰汁味好香,以$85黎講,隻蝦好大隻,好有誠意!香草煙三文魚意大利麵清清地,麵質都幾有咬口﹗"什莓忌廉泡芙"七彩繽紛,忌廉極多,一個人應該食唔曬 : )紅桑子千層班戟蛋 - 好鍾意佢支膠管,比客人自己落紅桑子醬﹗個crepe cake乾左d,應該將頭先""什莓忌廉泡芙"既忌廉分d過黎 : )餐廳美食選擇好多(連飲品選擇都好多),服務好好,人人都好快手又有笑容,值得比個like﹗ 不過可能新開業,食物上檯時好似唔夠熱辣辣,應該只係小問題,相信好快運作會更暢順﹗
香草煙三文魚意大利麵
香草煙三文魚意大利麵清清地,麵質都幾有咬口﹗
什莓忌廉泡芙
紅桑子千層班戟蛋

紅桑子千層班戟蛋
2015-01-01 1371 瀏覽
YOHO!! So thai so good係美麗華開左分店喇, 趁放假梗係同好友黎試下先啦 將西餐融合泰國菜既元素, 有軟殼蟹墨魚汁意大利麵及卡邦尼, 究竟味道會係點呢? 好期待!  脆炸蝦餅配泰式辣醬 $52青瓜刨成薄薄嘅闊條再包住新鮮熱辣嘅蝦餅, 賣相好有心思, 食落唔會覺得熱氣, 蝦餅都好有彈性彈性 沙嗲豬肉串 $45/4串平時食串燒, 最怕乾食到啲份量得好少, 又好乾身嘅肉而呢度嘅串燒, 肉質好嫩, 又夠入味, 比我嘅想像好好多, 配搭粗粒花生沙嗲醬好有口感 香辣肉碎炒泰式金邊粉 $70好欣賞有好多蔬菜做配料, 洋蔥青豆胡蘿蔔粟米紅椒黃椒青椒橙椒, 顏色好靚食完都唔會太油膩紅桑子千層班戟蛋糕 $48雖然友人已經食到頂住個胃, 但我都氹到佢比我點多個甜品, 最多我食哂 (益咗我啦hehee) 蛋糕食落唔會太甜, 不過個班戟之間嘅忌廉唔夠, 但係少啲忌廉又會健康啲, 女人真係矛盾 講返上面嘅紅桑子醬唧唧管, 可能塞住咗, 唔太user friendly, 用嘅時候要小心, 因著噴到件衫;)*小妹好怕等位, 最怕身邊嘅朋友餓襯, 好彩有得book枱, 又唔駛限時交枱,
光線集中枱上 幫我打燈影相:P
留意到高枱上盆栽之間有叉電位:D
小食大約$45-70
2027 瀏覽
餐牌大部分食物都有相, 更加吸引相機食先既客人
呢個小信封可以俾客人捐錢兒童癌病基金, 捐錢亦可以得到餐廳 設計嘅小杯:)
脆炸蝦餅配泰式辣醬 $52
脆炸蝦餅配泰式辣醬
沙嗲豬肉串 $45/4串
平時食串燒, 最怕乾食到啲份量得好少, 又好乾身嘅肉
豬肉及沙嗲串
深色d嘅係豬肉串:D
香辣肉碎炒泰式金邊粉 $70
紅桑子千層班戟蛋糕 $48
(益咗我啦hehee)

紅桑子千層班戟蛋糕
*小妹好怕等位, 最怕身邊嘅朋友餓襯, 好彩有得book枱, 又唔駛限時交枱, 真方便
2014-12-28
豬肉及沙嗲串
2014-12-31 1020 瀏覽
美麗華商場近期開了一間集團經營的新派泰國餐廳。餐廳設計新派、有一幅3D效果的廚房壁畫作裝飾、除此之外、做甜品的廚房位是開放式的、就算是在餐廳外面都可以見到甜品師傅做甜品、而且甜品造型都幾得意。其實經過餐廳時、以為是一間食甜品的專門店!餐湯選擇都幾多、有餐廳推薦的傳統冬蔭公湯及椰汁雞湯。自己比較喜愛蕃茄湯、雖然唔係餐廳主打推介、但都冇所謂。薑汁蕃茄湯、薑味十足、入口有點酸也帶有香濃薑味!兩者十分配合!沙律點了一份自家製凱撤沙律配酥炸蝦球、雖然賣相比起其他口味沙律平平、但炸蝦球勝在夠上火(熱氣)中和了蔬菜清淡味道。通菜有小小辣及小小甜味、都幾好味。沒有用菠蘿盛載的菠蘿炒飯伴燒雞、炒飯唔太油膩、味道比較淡,雞肉完全冇雞味,可能用了雪雞,幸好沒有雪味。比較其他傳統菠蘿炒飯有點失色。軟心朱古力配雲呢嗱雪糕,朱古力用了小碗盛載,朱古力味濃郁及夠軟心!看見隔離枱點了一份特色窩芙甜品、其實有點後悔點了這個甜品。餐廳員工服務好、勝價比可以接受!

薑味蕃茄湯

自家製凱撤沙律配酥炸蝦球

通菜有小小辣及小小甜味、都幾好味。
飛天通菜

菠蘿炒飯伴燒雞

軟心朱古力配雲呢嗱雪糕

餐廳員工服務好、勝價比可以接受!

2014-12-19
薑味蕃茄湯
「做冬晚餐」選擇了在尖沙咀新開業的So Thai So Good﹗ 訂座時店員完全沒有說明有甚麼時限(之前訂了另一間,店方竟限我們1小時15分鐘內交檯),絕對值得一讚﹗這裡環境舒適,美食和飲品選擇極多﹗ 先來一杯「士多啤梨冰茶」(HK$36),不錯﹗「椰汁海鮮炒飯」(HK$85)賣相極佳,一吃下去椰汁香味濃得不得了,以這個價錢而言實在超值,讚讚讚﹗「香草煙三文魚意大利麵」(HK$80)麵質煙韌﹗「青咖喱雞肉伴雞蛋炒飯」(HK$75)非常惹味,不過辣度頗高,不能吃辣的朋友或許要作他選了 : )「蟹肉焗青口配紅咖喱汁」(HK$95)﹕非常滋味,尤其紅咖喱汁香濃得不得了,又不會太辣,好吃到令我要立刻點一碗白飯來盡情品嚐這個汁,超級推介﹗﹗﹗但更精彩的是這個「冬蔭大頭蝦海鮮焗飯」(HK$105)﹗﹗﹗ 每粒飯都滲滿很香冬蔭公味,微微的辣令人胃口大開,還有大大隻蝦和其他海鮮,賣相又超美,絕對是終極推介﹗﹗﹗讚讚讚﹗甜品時間﹗先來「青檸焦糖燉蛋」(HK$42),味道不錯,不過青檸味略嫌太淡 : )「什莓忌廉泡芙」(HK$48)色彩繽紛,小孩至愛 : )「香芒椰子乳酪」(HK$36)﹕第一口喝下去,
士多啤梨冰茶
「香草煙三文魚意大利麵」(HK$80)麵質煙韌﹗
青咖喱雞肉伴雞蛋炒飯
蟹肉焗青口配紅咖喱汁
青檸焦糖燉蛋
什莓忌廉泡芙
「什莓忌廉泡芙」(HK$48)色彩繽紛,小孩至愛 : )
香芒椰子乳酪
「香芒椰子乳酪」(HK$36)﹕第一口喝下去,我驚喜不已,椰子香跟乳酪口感完美融合,啖啖甜美可人,讚讚讚﹗
紅桑子千層班戟蛋糕
「紅桑子千層班戟蛋糕」(HK$48)賣相又是令人心甜,蛋糕上的膠管內是紅桑子醬,讓你自行傾注在蛋糕上﹗ 儘管Crepe略嫌有點乾身,但仍然值得一讚 : )

餐廳服務很好,各位店員都非常落力,不停主動添水又耐心介紹菜式,上菜極快卻不會催促客人離去,而且價錢非常公道,值得一試呢﹗
2014-12-20
蟹肉焗青口配紅咖喱汁
香芒椰子乳酪
2014-12-15 1007 瀏覽
看見一間新開的餐廳, 貌似西式甜品鋪頭, 完全不像傳統泰國菜. 點了大頭蝦酸籽醬炒金邊粉, 蝦非常太隻, 餐牌沒有註明是辣, 但少少辣椒粉也令人覺得辛辣, 好在整體也不太油膩. 另外菠蘿炒飯伴燒雞也算幾清淡, 燒雞已去骨肉質又不算太老, 而炒飯就普通. 這間店鋪所有食客都會點的, 當然是甜品. 甜品是鮮什果忌廉窩夫, 賣相很吸引, 窩夫切開再疊得高高, 但這忌廉的感覺太油膩, 像奶油. 另外飲品則點了香橙鮮奶朱古力, 因為是鮮奶所以朱古力味不濃, 雖然菜單賣相有很多橙皮絲, 但真實只得一條橙皮. 店鋪裝修很舒服, 間口牆身有一幅立體畫, 照一張就應可以看見3D效果. 服務都不錯, 價錢適中, 應該有下次.
2014-12-14
2014-12-09 1107 瀏覽
今日約左朋友去尖沙咀食飯, 行行下就去左美麗華商場, 外部在裝修中, 故商場人流也不太多。行到1樓既盡頭, 我就俾餐廳既外貌吸引左, 特別係電視播出既甜品, 原以為係一間甜品店, 但細看後才發現這裡是一間泰式餐廳。在門口查探時, 店員有禮貌地介紹餐廳剛剛開業, 還遞上餐牌及名片給我觀看。朋友不介意新嘗試, 所以我地二話不說就入座了。 小妹揀了角落的位置, 可以觀看整個餐廳, 坐位分別有半卡位, 高身吧枱及普通餐枱。由於餐廳新開張, 食客較少, 感覺寧靜及舒服。看完餐牌就點了好幾個菜, 基本上食泰菜都一定會ORDER既食物...同時叫了二杯飲品解辣 (忘記拍照但飲品味道較淡)(1) 泰式蝦餅 - 以青瓜包住, 感覺不會太油膩, 而且入口香脆爽口, 味道唔錯 (朋友則覺得無咩特別, 間間蝦餅也差不多吧)(2) 泰式炒通菜 - 少少辣, 小妹食唔度辣, 但仍可接受(3) 泰式炒金邊粉 - 基本上辣味蓋過一齊, 小妹只能吃下二啖, 本來想放棄唔食的, 朋友唔想浪費食物, 流著汗水食掉;  坦白講小妹從未食過咁辣的Phad Thai, 對呢個菜特別失望;  員工解釋顧客可選擇不辣, 但小妹則覺得

(朋友則覺得無咩特別, 間間蝦餅也差不多吧)
泰式炒通菜
(3) 泰式炒金邊粉 - 基本上辣味蓋過一齊, 小妹只能吃下二啖, 本來想放棄唔食的, 朋友唔想浪費食物, 流著汗水食掉;  坦白講小妹從未食過咁辣的Phad Thai, 對呢個菜特別失望;  員工解釋顧客可選擇不辣, 但小妹則覺得辣既情度太難接受了
泰式炒金邊粉
(4) 沙嗲串燒 - 二串豬肉, 二串雞肉; 無咩特別驚喜, 菜式整體尚可
沙嗲串燒
(5) 羊架配糯米飯 - 配搭特別, 羊架唔需要調味料也肯好味, 配上泰式醬汁則較開胃; 糯米飯外表無特別, 但內裡感覺一種甜味, 可能是羊架的肉汁所致
燒羊架
(6)什果泡芙 - 被餐牌相片吸引, 在眾多甜品中挑選了它; 賣相漂亮, 味道一流, 推介推介
什果泡芙
整體感覺還可以, 特別表揚員工服務有禮;  可能剛開業既關係, 員工會主動查問餐廳環境及食物質素如何, 讓客人可分享即時感受。
2014-12-08
什果泡芙