2009-05-04 15 瀏覽
前兩日9點左右o係學校過黎紅磡食飯原本打算去意蠔屋食焗野. 但冇開門好在有兩手準備, 搵左哩一間哩間野都有一半坐滿, 環境一般叫左個辣淑蝦球炒飯, 青咖喱雞, 豬頸肉炒雞批菇, 蒜蓉包辣淑蝦球炒飯$45賣相ok, 食落似糯米飯. 味道唔錯, 唔係太辣, 但食到佢d 辣淑粒就苦苦地個飯甜甜地, 少少泰國風味啦蝦球得4,5隻, 唔算多.豬頸肉炒雞批菇同燒豬頸肉一樣都係$48的確燒豬頸肉係較吸引. 但朋友話想叫d 菜.豬頸肉切得好細條, 唔係一塊塊既. 反而d 雞批菇就好大條味道就唔錯, d 菇好鮮甜. 豬頸肉而索晒d 汁既味但豬頸肉太少始終覺得唔係好抵青咖喱雞唔錯.入面d 料幾豐富, 有矮瓜粟米... 雞係雞柳黎, 冇骨辣就夠辣, 而且食得出d 青味, 但就唔夠杰.蒜蓉包 $12 6塊. 諗住叫黎點青咖喱既朋友話就咁食仲好食d. 我就冇乜所謂.塊蒜蓉包似係焗牛油法包多過蒜蓉包.但係新鮮焗既, 好脆!!埋單每人 $51 有糖水送. 係西米露加幾粒芒果.
前兩日9點左右o係學校過黎紅磡食飯
原本打算去意蠔屋食焗野. 但冇開門
好在有兩手準備, 搵左哩一間

哩間野都有一半坐滿, 環境一般
叫左個辣淑蝦球炒飯, 青咖喱雞, 豬頸肉炒雞批菇, 蒜蓉包

辣淑蝦球炒飯$45
個飯甜甜地, 少少泰國風味啦
蝦球得4,5隻, 唔算多.

豬頸肉炒雞批菇同燒豬頸肉一樣都係$48
的確燒豬頸肉係較吸引. 但朋友話想叫d 菜.
豬頸肉切得好細條, 唔係一塊塊既. 反而d 雞批菇就好大條
味道就唔錯, d 菇好鮮甜. 豬頸肉而索晒d 汁既味
但豬頸肉太少始終覺得唔係好抵

青咖喱雞唔錯.
入面d 料幾豐富, 有矮瓜粟米... 雞係雞柳黎, 冇骨
辣就夠辣, 而且食得出d 青味, 但就唔夠杰.

蒜蓉包 $12 6塊. 諗住叫黎點青咖喱既
朋友話就咁食仲好食d. 我就冇乜所謂.
塊蒜蓉包似係焗牛油法包多過蒜蓉包.
但係新鮮焗既, 好脆!!

埋單每人 $51 有糖水送. 係西米露加幾粒芒果.
豬頸肉+菇
咖哩
炒飯
咖哩
炒飯
  • 青咖哩
2009-02-26 11 瀏覽
都有幾個月無黎食啦, 八點幾去到, 唔係好多人今次係一班人黎食, 不過唔係叫左好多野食, 食左d咩呢?咖喱炒大硯, d現夠大, 不過少左d, 一人食得一隻~青咖哩海鮮, 正! 好香耶子味~ 紅咖哩雞, d雞都幾滑, 不過個人喜歡青咖哩多d~香葉炒豬肉碎, 又spicy又香~炸蝦餅, 幾好酸甜煎魚, 酸酸甜甜幾開胃~最後仲有又香又脆既蒜蓉包整體都好好食, 不過下次一定會叫返個冬陰公黎飲!
都有幾個月無黎食啦, 八點幾去到, 唔係好多人
今次係一班人黎食, 不過唔係叫左好多野食, 食左d咩呢?

咖喱炒大硯, d現夠大, 不過少左d, 一人食得一隻~

青咖哩海鮮, 正! 好香耶子味~

紅咖哩雞, d雞都幾滑, 不過個人喜歡青咖哩多d~

香葉炒豬肉碎, 又spicy又香~

炸蝦餅, 幾好

酸甜煎魚, 酸酸甜甜幾開胃~

最後仲有又香又脆既蒜蓉包

整體都好好食, 不過下次一定會叫返個冬陰公黎飲!
  • 青咖哩
  • 咖喱炒大硯
  • 香葉炒豬肉碎
  • 蒜蓉包
2009-01-18 14 瀏覽
幫襯左呢間泰國菜館四年喇~ 雖然每年只可以黎一兩次,每次都係午餐,但係我地多數都揀A la Carte既食物,等耐少少都唔緊要~值得推介既:乾咖哩炒軟殼蟹 - 每次都係新鮮炸起既軟殼蟹,就算加埋d咖哩汁都仲會脆卜卜~ 個咖哩汁有少少飄忽既,多數都比較杰身,但係間唔中一次就會水汪汪D~ 但係味道都一樣抵讚,入口甜甜地,之後唔同香料既香味就慢慢滲出黎…食多幾啖先會覺得辣既,係香辣唔係嗆喉既死辣…配埋d有肉既軟殼蟹,非常好! (真係次次都叫架)椰青飯 - 賣相精緻,個椰青起哂D肉用黎炒飯,炒飯裝滿椰青再加少少豬肉鬆上面…飯炒得好靚,夠乾身夠味唔太油膩,用料都好足有蝦又有雞肉粒~ 讚!Phad Thai - 唔會唔好食既炒河,炒得好香好足料,無可否認唔係太正宗既~冬陰功 - 一細碗既湯有齊大蝦,草菇同筍,酸酸既青檸味,嗒嗒下d辣先攻出黎~ 我唔係好食得辣,所以一小碗就夠喇…有一次叫左一小窩都飲唔哂~另外試過佢既小食,兩個人唔應該點既,因為小食都頗大份:炸蝦餅(8大件) - 熱辣辣好彈牙,炸得好脆但係都幾油~糯米讓雞翼 (兩大隻) - 心機菜,雞翼皮脆糯米炒得好香,真係好飽肚~串燒 - 普通D,

值得推介既:

另外試過佢既小食,兩個人唔應該點既,因為小食都頗大份:
炸蝦餅(8大件) - 熱辣辣好彈牙,炸得好脆但係都幾油~

串燒 - 普通D,沙嗲偏甜
香茅雞翼 (8隻) - 呢個竟然係炸既,雖然好香口,但係唔敢食得多,同埋略嫌醃得唔夠入味~

其他菜式,不過唔太岩口味既:
青咖哩 - 用一個小窩裝住好足料既青咖哩雞,先甜後辛,水汪汪既…不過我就麻麻地,因為太水汪汪撈唔到飯,同埋佢用雞胸肉,我係唔食既~

蒜茸胡椒炒軟殼蟹 - 似避風塘炒軟殼蟹,加左原粒胡椒好香,可惜太鹹喇~ 淺嘗還可以,食多兩塊就要灌水喇~

紅咖哩燒鴨 - 黎到先知係煙鴨胸>.< 紅咖哩做得好,但係無啦啦加左提子乾,同埋煙鴨胸做咖哩就怪怪既~

有人話呢度唔係正宗泰國菜…我唔知,可能真係為左迎合香港人既口味~ 但係佢每一道菜都落足料,新鮮做起…

正唔正宗?唔理喇,好食咪得囉~
  • 乾咖哩炒軟殼蟹,椰青飯
2008-08-26 4 瀏覽
上個星期晚同女友黎食泰國菜...叫左4樣野: 濕炒牛河 (一般般,,我prefer茶餐廳較好食) 椰青飯 (好味道..好足料^^!!) good 炒通菜 (ok,,份量好夠^^完成食唔曬) 最後叫左杯 mango沙冰...好飲^^*總括而言: 兩個人賣單都係120$左右...好抵^^食唔曬...要打包!* 下次都會再去*^^!
上個星期晚同女友黎食泰國菜...
椰青飯 (好味道..好足料^^!!) good
炒通菜 (ok,,份量好夠^^完成食唔曬)
最後叫左杯 mango沙冰...好飲^^*

下次都會再去*^^!
  • 椰青飯
2008-06-24 10 瀏覽
從小小的舊鋪開始已幫襯泰豐, 老實說吃泰菜也不需一定往九龍城, 九龍城的泰菜館真的越吃越貴, 水準也很參差, 人氣店小曼谷就是一個最佳例子, 店大了; 但服務及食物水準卻成反比, 令人越吃越氣 這是不是大部份人氣食店的通病 ? !泰豐從小店到現在都保持住一定的水準, 老板娘還是一面親切, 泰藉侍應的服務也很好, 其中一兩個由小店年代已出現 ,不能說泰豐的泰菜很正宗 ( 但敢說香港又有多少間正宗的泰菜館 ? 為迎合港人口味也 差不多全是港式泰菜吧! ) 但泰豐的泰菜給我的感覺是平夾好吃啦 今次我們一行 9 人點了 : 泰式柚子沙律 / 燒豬頸肉 x 2 / 炸蝦餅 / 紅咖喱雞連法飽 / 鉄板蠔仔蛋 / 香葉肉碎炒飯 / 泰式炒金邊粉 / 豬肉炒河 / 香茅雞亦 / 泰式炒通菜 / 香葉炒青口吃得飽飽; 埋單 $460 - , 沒加一, 不收小費這漾的水準; 這樣的价錢, 我為何還要往九龍城逼 ??

這是不是大部份人氣食店的通病 ? !

但泰豐的泰菜給我的感覺是平夾好吃啦

今次我們一行 9 人點了 :

吃得飽飽; 埋單 $460 - , 沒加一, 不收小費

這漾的水準; 這樣的价錢, 我為何還要往九龍城逼 ??
2008-03-03 4 瀏覽
星期日中午食飯,唔係好多人,但見有日本人同外籍人士,睇佢地都幾識食。食雞串燒($42)、菠蘿炒飯($55)、青咖喱雞($48)同乾炒牛河($38)。串燒D雞肉好滑又有肉汁,可惜D沙爹醬麻麻地。菠蘿炒飯原個菠蘿上,飯炒得乾身夠水準。青咖喱雞好多汁,好似湯咁,裡面加唔少香料,只係小小辣但都夠味,個仔見到咁多汁即刻叫多碟白飯撈汁。最正係牛河,一D都唔油但都夠鑊氣,又有好多料。總括而言,食得滿意,但係似乎唔係好正宗泰菜,同隔離泰國人海南一樣,都要入鄉隨俗至得。

2008-01-05 5 瀏覽
比起久住的日本來說,香港的泰國菜都給我有很正統的感覺,也從來沒使我失望過的。但昨天晚上,我懷着十二分的期待步進這家菜館,卻是換回來八分的失望!菜單:沙嗲(雞&豚)各半打 無骨鳳爪沙律 泰式炒通菜 咖哩炒蟹 明爐燒魚 甜品拼盤整体來說只能用一個字去形容,就是太咸了!但是,跟我一起吃飯的家人卻沒有抱怨塩味太濃,使我感到是不是香港人的口味就是這樣,抑或只是因為我在日本太過習慣清淡吧了!(?_?)

菜單:沙嗲(雞&豚)各半打
無骨鳳爪沙律
泰式炒通菜
咖哩炒蟹
明爐燒魚
甜品拼盤

2007-10-27 1 瀏覽
買左個時新雙層芝士漢堡就去行返去黃埔揾野食, 又係想食泰國野, 咁就試下泰豐啦...原先睇個樣好似普通, 原來都好ok喎...拍得住泰苑丫~生蝦刺身有10隻都ok大隻...個sauce夠辣,好good!蝦本身就ok姐...唔算好新鮮。冬蔭功細已經幾大碗, 好濃味呀, goodgoodgood!蝦餅好得, 好彈牙呀~~~不過好大件...太多食唔曬~蝦醬炒通菜好大碟,都好好食。走時叫左個外賣芒果糯米飯...呢個就麻麻地姐..d飯有d硬好一舊舊~整體都幾好, 價錢亦唔貴~~service就好好...d泰國姐姐好好笑容, 不過多人就要搭大枱, 可能無咁舒服~~~下次會再去的!
原先睇個樣好似普通, 原來都好ok喎...拍得住泰苑丫~
蝦餅好得, 好彈牙呀~~~不過好大件...太多食唔曬~
蝦醬炒通菜好大碟,都好好食。
整體都幾好, 價錢亦唔貴~~
service就好好...d泰國姐姐好好笑容,
不過多人就要搭大枱, 可能無咁舒服~~~
下次會再去的!
2007-07-27 5 瀏覽
幾年前已開始係度食,芒果特飲一流,但過左咁多年,唔通比勝利沖昏左? 已經大不如前啦...個陣的冬陰功,pineapple fried rice,仲有fried vegetables 都係必食... 可惜水準大不如前,價錢加左都唔算係貴。但如果要食得開心,我還是選擇去金不換啦... Even though 貴d, 好食最緊要!唔好have any expectation 就會好味啦!個washroom.... 你去左第二度先黎食野啦...weekend 好嘈,要等好耐位的。最好weekday 黎啦,唔使點等,要等都唔過15 minutes.

唔好have any expectation 就會好味啦!

個washroom.... 你去左第二度先黎食野啦...

2007-07-04 7 瀏覽
20070630午後的late lunch,店裏沒什麼人,所以等菜不需多久,姐姐仔雖然沒什麼笑容,但手腳倒夠快,又很爽快的借傘給我們,有些街坊feel:)紅咖哩鴨胸:另點蒜茸包六片來配它,汁做得不錯,不會太油膩,而且加了些提子之類,帶有果香,唯一遺憾的是鴨胸用了雪藏貨,又無味道又無質感,是敗筆;鳳梨海鮮焗飯:很足料,因為裝得太滿,所以腰果肉鬆是另碟上的,飯很幹身,入口香軟入味,不錯,撈埋咖哩汁更好:)蝦醬通菜:正常,不會太油。其實吃多幾間就知,這裏是“正宗”的“港式泰菜”,如果不計較這一點,只看味道,還是吃得過的。吃得很飽,也剛好清碟,沒有浪費,相比較這個價錢,算是很值得了,有機會再來:)
20070630

蝦醬通菜:正常,不會太油。

2007-06-21 5 瀏覽
可能我唔係太鍾意食泰國菜,所以只係覺得呢度既食物一般,而且對我黎講有點辣...一桌五人點既菜如下:酸辣海鮮湯:要左少辣,酸味蓋過左辣味,但係每啖都有微辣感覺,而且湯底清,材料多,有魚有蝦有青口,且份量唔少,好味;菠蘿海鮮焗飯:少少油,飯炒得唔係好香,份量都算多,成個飯有兩隻大蝦,同埋好開心有好多腰果鋪面;泰式炒粉: 反而我覺得呢個幾好味,粉係好幼既,有蛋絲有肉粒又有其他配料,少少辣,粉呈淺橙色,仲有側邊有一粒粒既類似花生粒既野(sorry,我唔知係乜)可撈埋食,食多幾啖都唔覺膩;椰汁青咖喱雞煲:頗辣,但係辣得黎好有椰香,好多雞呀,又多芋頭(切成粒狀),但係真係好heavy,撈飯或點蒜茸包最好,真係好多汁,我地食唔晒呢;法式蒜茸包:一碟六件,都大件架,好脆,ok;香草鹹魚茄子煲: 呢個唔得,太油,味道又太普通;粉絲雜菜煲:呢個乏人問津,可能係因為太寡卦...不過好多粉絲呢!仲有糖水送,係香芋西米露,仲有粟米係入面架,一人一碗,飽晒喇!服務方面都唔錯喎,好勤快,幾好!
一桌五人點既菜如下:
酸辣海鮮湯:

菠蘿海鮮焗飯:

泰式炒粉:

椰汁青咖喱雞煲:

法式蒜茸包:
一碟六件,都大件架,好脆,ok;

香草鹹魚茄子煲:
呢個唔得,太油,味道又太普通;

粉絲雜菜煲:
呢個乏人問津,可能係因為太寡卦...不過好多粉絲呢!

服務方面都唔錯喎,好勤快,幾好!
2007-05-25 17 瀏覽
好幾次路過想入去食飯,但都因為大排長龍所以放棄,今次一早就去,終於有機會一試。地方算不小但都好迫,座位箕座位之間太緊密,大家食客你眼望我眼,彼此點了什麼菜,一覽無遺。由於好生意,侍應人手不多,所以要找她們幫手都不容易,她們都穿著類似馬來西亞風情的衣服,簡單得來都有些特色。餐牌上很多款式,兩個人去食好多款都想點來試,爭扎一番後點了:酸辣海鮮湯:比較酸,得少少辣,湯料很多,如果放少些檸檬葉會好些。柚子沙律:本身鮮甜的柚子肉大大件,配合一種帶辣帶鹹的醬料,及果仁及乾提子,食落味道有點怪但幾好食。可能是因為原意為是有果甜的變得帶辣帶鹹,所以引起不能聯想的情況。蝦醬通菜:是我最欣賞的一道菜,主要是因為蝦醬味的調教是這款簡單菜式的取勝點,大廚能把蝦醬的香味濃郁的保留,但就沒有蝦醬本身的重鹹味,吃時感到香而不膩。拼盤:有魚餅、蝦餅、春卷及葉包雞。魚餅口感一般但特別在有一份香茅的味道。蝦餅就不過不失。春卷不單脆而且內裡很有咬口,不錯。葉包雞的雞肉好鞋,而且我懷疑是把雞處理了才把葉包上去。幾道菜份量不俗,都算幾抵食。這店的泰菜是調教過味道應合香港人,大部分菜式都比較清,辣味也調低,是老少咸宜的選擇。

2007-02-12 8 瀏覽
我跟KIM 相量後決定去黃埔泰豐吃泰國菜, 食物份量頗大, 我們叫了很多食物, 而且多得有點過份, 4 個大人, 一個小孩!!我們ORDER 了以下食物:-冬陰功湯(小) - 材料尚算豐富, 不過有點咸!!生蝦- OK 啦!!無骨鳳爪- 好味, 雖然叫了小辣, 可是卻似中辣, 不旖好好味啊!!蝦餅- 有6 個, 味道不錯沙爹(豬, 雞各半打) - 一般炒通菜- 一般咖哩牛腩- 牛腩炆得很軟, 而且很多呢, 吃也吃不完的樣子, 最後要打包回家!!咖哩鮮魷- 不錯聖子炒雞脾菇- 好味白飯(3 碟) 可樂(3 罐)結帳都是500 大元, 很便宜啊!!

我們ORDER 了以下食物:-
冬陰功湯(小) - 材料尚算豐富, 不過有點咸!!
生蝦- OK 啦!!
蝦餅- 有6 個, 味道不錯
沙爹(豬, 雞各半打) - 一般
炒通菜- 一般
咖哩鮮魷- 不錯
聖子炒雞脾菇- 好味
白飯(3 碟)
可樂(3 罐)

結帳都是500 大元, 很便宜啊!!
(非會員)
2007-02-11 8 瀏覽
唔打唔撞去左食lunch....幾好味幾抵set lunch 廿十幾蚊(包drink or dessert)
唔打唔撞去左食lunch....幾好味幾抵

2007-02-02 9 瀏覽
雖然我唔算係常客,但近一年幫趁了五六次,開頭都覺得幾好,星期六去食仲要等成個鐘咁濟,但一次次比一次差,唔係勁鹹就勁油,前晚去食,可能都係最後一次了,叫左個至愛芒果炒雞柳,味道尚可,但油到不能接受,變左油浸雞柳,想同個老闆娘講佢又成晚走來走去搵唔到佢埋o黎,同個泰藉侍應講,佢淨係識傻笑,咁算啦,自己撇左d油,起碼有成兩三湯匙!另外仲叫左乾加哩蝦球,我記得第一次食時d蝦好大隻的,宜家縮晒水,又係油到死;另外個鐵板蠔仔蛋亦都縮左d,但有好多蠔,味道不過不失。最後埋單終於搵個老闆娘行埋o黎,同佢講碟野油到撇左成盤油出黎,佢淨係答我一句「係咩」,唔好意思都唔講句,有無搞錯,真係抵佢越來越冷清,由以前晚晚都幾full變到得半間full!!