2024-11-12 519 瀏覽
依家天氣轉涼,坐喺露天位,微風吹過真係舒服㗎。佢地嘅泰菜都好地道㗎,廚師同侍應都係泰國人,不過唔使擔心語言問題,佢地識講廣東話㗎。🍲 椰汁雞湯 Spicy & Sour Chicken Soup - $75 酸辣平衡,椰香濃郁,是一道開胃的湯。🍍 菠蘿炒飯 Pineapple Fried Rice - $128 甜鹹適中,菠蘿的清甜與其他配料融合得啱啱好。🥖 蒜蓉包 Garlic Bread - $37 好香脆,蒜香濃郁,非常適合用來沾紅咖哩。🌶️ 泰式紅咖哩 Red Curry Paste - $108 香濃微辣,咖哩醬汁濃稠,配飯或蒜蓉包都非常美味。🍹 心有靈犀 Mixed Fruit+Soda+Pearl+Grenadine - $48 清新解渴,水果的甜味和珍珠口感豐富。🍇 柚香鮮提子冰 Honey Citron & Grape - $48 酸甜平衡,柚子和提子的清香清爽。泰簡單 (銅鑼灣) 📍 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
依家天氣轉涼,坐喺露天位,微風吹過真係舒服㗎。

佢地嘅泰菜都好地道㗎,廚師侍應都係泰國人,不過唔使擔心語言問題,佢地識講廣東話㗎。

酸辣平衡,椰香濃郁,是一道開胃的湯。
椰汁雞湯

甜鹹適中,菠蘿的清甜與其他配料融合得啱啱好。

🥖 蒜蓉包 Garlic Bread - $37
好香脆,蒜香濃郁,非常適合用來沾紅咖哩。
蒜蓉包

香濃微辣,咖哩醬汁濃稠,配飯或蒜蓉包都非常美味。
泰式紅咖哩

清新解渴,水果的甜味和珍珠口感豐富。

酸甜平衡,柚子和提子的清香清爽。

泰簡單 (銅鑼灣)
📍 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
椰汁雞湯
蒜蓉包
泰式紅咖哩
2024-11-10 326 瀏覽
泰簡單俾人感覺好chill,裝修簡單舒適,幾乎所有員工都係泰國人,氣氛好輕鬆。有時lunch都會同同事黎食,餐廳夜晚有cocktail飲,天氣好嘅時候坐喺室外,傾住計食住嘢,氛圍一流。先講下菜式,豬軟骨咖喱炆得夠淋,配埋濃郁香辣嘅咖喱汁,入味既薯仔先係重點。叫埋蒜蓉包點咖喱一齊食,撕開之後用嚟吸咖喱汁,呢個組合會食上癮菠蘿炒飯每次嚟都叫,炒飯乾爽,菠蘿帶少少酸甜味,配埋蝦仁,清新又開胃。泰式燒豬肉配埋酸辣嘅泰式醬汁,味道豐富,食完你會好滿足。推薦呢度既椰青,永冇失手,次次啲椰肉都好嫩滑,飲完椰水之後仲可以挖椰肉食—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙ig Cartilage CurryPineapple Fried RiceRoasted Pork w/ Thai SauceGarlic BreadFresh Young Coconut—————————————————𖠿𖥣 泰簡單 (銅鑼灣)〒 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

Pig Cartilage Curry

Pineapple Fried Rice

Roasted Pork w/ Thai Sauce

Garlic Bread

Fresh Young Coconut

—————————————————

𖠿𖥣 泰簡單 (銅鑼灣)
〒 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2024-10-16
2024-11-08 416 瀏覽
呢間泰國餐廳好新式 環境幾好✨野食都好多選擇同性價比高 唔食得辣既朋友都好岩 室內同室外嘅位都有 皇宮大蝦蛋網炒金邊粉...King Prawn Fried Noodle in Egg Net (Crushed Peanut und Lime)馬拉盞炒通菜Stir Fried Morning Glory Malaysia RamGreen Shredded Papaya Salad🥗 木瓜絲蝦沙律Deep Fried Prawn Cake and Deep Fried Fish Cake鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅Lemon Grass + Ginge暖意洋洋(熱香茅南薑茶)Fresh Young Coconut鮮椰青 凍椰青清甜 爽😆仲好易就挖到入面啲椰肉食

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉...

馬拉盞炒通菜

Green Shredded Papaya Salad🥗
木瓜絲蝦沙律

鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅

Lemon Grass + Ginge
暖意洋洋(熱香茅南薑茶)

Fresh Young Coconut
鮮椰青
凍椰青清甜 爽😆仲好易就挖到入面啲椰肉食
2024-11-07 524 瀏覽
今天中午一人午餐。12:00前到達, 12:04下單。12:20才有湯粉。問題在於早於我點菜的其他枱,都已經有食物,但我仍然未有。其實,一碗湯粉要用多少時間煮呢?催他們,只是說「整緊整緊」。好明顯係廚房漏咗我張單。食物味道又如何呢?杯泰式奶茶確實不錯,但係碗湯粉就有點失望。湯底不是遊船河湯底,只是一般味精湯。粉底不是泰國的米粉。總括而言,就係不傳統。唯一值得稱讚的地方,便是侍應的服務態度。泰國籍的服務員,每一位都有笑容,很親切。我相信唔會再有下一次。

我相信唔會再有下一次。
2024-11-07
2024-11-02 494 瀏覽
餐廳名字:泰簡單 (銅鑼灣)餐廳地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓🇹🇭🇹🇭室內外環境裝修以泰國傳統建築風格為主,柔和的素色調和充滿東南亞風情的裝飾,例如吊頂的布藝燈具與壁畫,營造出浪漫寧靜的氛圍。美麗的泰國女郎做服務,廚師全都是泰國人,連說話的口音都泰國腔調十足。🇹🇭🇹🇭冬陰功湯🥣這道傳統清湯以冬陰藥材烹製,口感清新帶有淡淡甘草味,能開腸通便,為主食做好準備。 🥳🥳炸蝦餅🍤將新鮮蝦肉、香料揉合成餅狀,再深度油炸成金黃色。餅體外酥嫰脆脆,內包裹著多汁滑嫩的蝦肉,口感十足。🥰🥰香葉辣椒炒肉碎蛋飯🥩🍳🍚以肉碎為主的餡料內藏撒上香草與微辣的椒粒,扒散蛋飯瀰漫其中。飯食入口饜足正辣,餡料咬下頓時香氣裊裊。😍😍泰式醬料豬頸肉包生菜🐷🥬肉質帶嫩的豬頸肉整塊包入生菜葉中,醬料酸甜口感讓人惦記,咬下包著的生菜更添新鮮。🤩🤩#hkfoodie #foodiegram #香港美食 #性價比餐廳 #銅鑼灣區 #泰國菜 #餐廳 #生日飯 #hkig #hkfood #hkfoodblogger
餐廳名字:泰簡單 (銅鑼灣)
餐廳地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

冬陰功湯🥣

炸蝦餅🍤

香葉辣椒炒肉碎蛋飯🥩🍳🍚

泰式醬料豬頸肉包生菜🐷🥬

2024-11-01 427 瀏覽
朋友仔介紹話呢間泰國餐廳好地道。咁就同佢去食飯睇下啦。一去到地下,見到個門面已經嘩一聲。個個裝修睇得出係好畀心機。跟住入到去搭𨋢個𨋢已經佈置好曬泰國嘅畫😳上到去間餐廳係喺天台。佢有戶外好大嘅地方。側邊有個吧檯,同埋有啲獨立房仔,上面係用稻草裝飾勁有去咗泰國嘅感覺!!!出面除咗有枱櫈之外仲有啲梳化位,成個感覺勁超chill,覺得直頭上嚟齋坐下都開心。同埋發現佢啲店完全部都係泰國人,講廣東話有各種獨有嘅韻味😂😂😂如果掛住泰國嘅話上嚟食一食都掂曬❤️
朋友仔介紹話呢間泰國餐廳好地道。咁就同佢去食飯睇下啦。

2024-10-31 446 瀏覽
銅鑼灣一向都多野食,今次同朋友去左係總統戲院側邊既樓上泰國餐廳, 個入口已經特色裝修, 上到去有種去按摩既感覺, 裡面都幾多位,仲有戶外位置, 秋涼既天氣可以坐。我地叫左小食沙爹串燒 $108,有齊豬,牛,雞, 每樣2串, 每條申燒都燒得好香, 呢度配既汁比起平時既沙爹汁多左一陣香料既味道, 好食。仲有小多士, 可以夾埋一齊食。冬陰功湯 $92 食得泰國野就必點的, 夠酸夠辣, 裡面仲有2隻大蝦, 2個人叫個細都好夠飲。皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138面頭有整左網樣既蛋餅仲有兩隻大蝦, 好得意, 金邊粉麵炒得好香, 唔會太酸。馬拉盞炒椰菜苗 $125呢個真係要點, 佢唔係炒通菜, 而係炒椰菜苗, 有咬口之外, 仲食到好嫩既感覺。最後叫左兩杯特飲- 紅毛丹冰 ($38), 黃金夢 ($60)兩款都好清新, 唔會太甜, 飯後飲一杯正。成個環境都好舒服, 裝修浪漫, 係入口位仲有沙發位, 食完出黎可以打個卡, 電梯都好岩影相。見到全部職員都係泰國人,所以係要同佢地講少少英文, 廚師應該都係, 因為個味同平時係香港食既泰國餐唔同。

個入口已經特色裝修, 上到去有種去按摩既感覺,

裡面都幾多位,仲有戶外位置, 秋涼既天氣可以坐。

仲有小多士, 可以夾埋一齊食。

冬陰功湯 $92

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138

馬拉盞炒椰菜苗 $125

兩款都好清新, 唔會太甜, 飯後飲一杯正。

• 皇宮大蝦蛋網炒金邊粉
  • 馬拉盞炒椰菜苗
  • 沙嗲串燒
之前食過好唔錯,今晚同朋友係附近行街,佢都話想食泰國菜,我緊係要帶佢黎食多次啦。木瓜絲蝦沙律 $94沙律色彩鮮豔,青木瓜絲口感清脆,搭配的蝦仁鮮甜,酸酸辣辣令整道菜非常開胃炸釀雞翼 $86雞翼外皮酥脆,內裡釀入肉碎、蝦、馬蹄、芫荽同胡椒,口感有少少彈牙,餡料調味適中,非常美味香辣炒蜆 $118炒蜆味道鮮香,蜆肉滑嫩冇沙,搭配嘅香料和辣椒增添了層次感,香香辣辣好有鑊氣蝦醬炒飯 $104炒飯粒粒分明,蝦醬的鮮香令米飯非常惹味,將旁邊嘅豬肉片、雞蛋絲、泰式香腸片同洋蔥絲混合米飯一齊食,口感豐富漫天飛花 $48 漫天飛花由火龍果同橙汁製作而成,甜度適中,飲落帶少許橙嘅酸酸甜甜,好開胃薄荷葉梳打$48梳打嘅薄荷味道好清爽,啱晒食完辣野飲返啖,立即解渴🧊📌泰簡單 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳

木瓜絲蝦沙律 $94

炸釀雞翼 $86

香辣炒蜆 $118

蝦醬炒飯 $104

漫天飛花 $48

薄荷葉梳打$48
梳打嘅薄荷味道好清爽,啱晒食完辣野飲返啖,立即解渴🧊

📌泰簡單 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong

#泰國菜 #銅鑼灣 #泰簡單 #木瓜沙律 #雞翼 #蜆 #蝦醬炒飯 #地道泰國菜
[✨銅鑼灣泰簡單·鬧市中嘅出色泰國餐廳 ]#泰簡單 #銅鑼灣 #泰國菜🔸醃鳳爪 $80無骨鳳爪,方便又好食,酸酸甜甜嘅泰式酸辣醬好開胃,好適合作為開胃菜🔸蒜片椰菜苗 $108蒜香味濃郁,椰菜苗清爽脆口,炒得勁香口好食!🔸泰乾炒河粉 $104無論係雞肉定河粉嘅份量都好多,河粉炒得乾身有嚼勁,味道充滿泰式風味,CP值滿滿!🔸椰汁雞湯🥥 $75濃郁清甜嘅湯底,加上香滑嘅椰奶味,配搭鮮嫩嘅雞肉,比起冬陰功更易入口,無論食唔食得辣都岩飲。🔸心有靈犀 $48雜果梳打加珍珠芝麻同石榴汁,果香味濃,味道唔錯!🔸漫天飛花 $48火龍果加橙汁特飲,幾特別嘅口味————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳由泰國人主理,廚師同侍應都是泰國人,食物非常地道唔洗講,最有特色嘅係餐廳環境;位於大樓頂樓嘅呢度雖然位於銅鑼灣鬧市中,但佢地好有心思咁布置到一個好CHILL好有泰國風情嘅環境,就好似沙漠中嘅一個小小綠洲,真係好適合鍾意泰國菜,又想打卡嘅朋友!📍泰簡單🏠銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓 @childhood.restaurant #jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeat
[✨銅鑼灣泰簡單·鬧市中嘅出色泰國餐廳 ]

#泰簡單 #銅鑼灣 #泰國菜

🔸醃鳳爪 $80

🔸蒜片椰菜苗 $108
蒜香味濃郁,椰菜苗清爽脆口,炒得勁香口好食!

🔸泰乾炒河粉 $104

🔸椰汁雞湯🥥 $75

🔸心有靈犀 $48
雜果梳打加珍珠芝麻同石榴汁,果香味濃,味道唔錯!

🔸漫天飛花 $48
火龍果加橙汁特飲,幾特別嘅口味

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結
餐廳由泰國人主理,廚師侍應都是泰國人,食物非常地道唔洗講,最有特色嘅係餐廳環境;位於大樓頂樓嘅呢度雖然位於銅鑼灣鬧市中,但佢地好有心思咁布置到一個好CHILL好有泰國風情嘅環境,就好似沙漠中嘅一個小小綠洲,真係好適合鍾意泰國菜,又想打卡嘅朋友!

📍泰簡單
🏠銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

@childhood.restaurant #jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣食好西 #銅鑼灣餐廳 #銅鑼灣小泰國 #chill #地道泰式 #打卡一流
2046 瀏覽
2024-10-25 338 瀏覽
晚上同朋友去chill一chill,今次帶咗我去食泰菜。發現呢間餐廳係正宗泰國菜,有好多特式飲品揀,夜晚仲有cocktail可以點嚟飲。店內環境好chill,而戶外座位更優美,晚上開著滿天星燈串,好適合打卡!而廚師、侍應都係地道泰國人,非常有善。今次我哋食嘅都係辣嘅菜式,非常惹味!冬蔭功湯(細)泰式必點嘅湯品!湯配料豐富,裡面有大頭蝦、秀珍菇和草菇等食材,非常新鮮。突別係大頭蝦,味道甜鮮。香氣十足,湯底酸辣開胃惹味,味道豐富而有層次。烤豬頸肉沙律 份量十足,金黃油潤豬頸肉,味道非常出色!肉質軟嫩爽脆彈牙,有炭燒焦香,搭配自家製酸辣汁,令肉汁更鮮甜。用生菜包起,口感更有層次!飛天通菜快炒通菜,用咗豆醬、蒜蓉去炒,口感非常爽脆,味道微辣。香草辣椒肉碎炒飯上面有流心煎蛋,炒飯粒粒分明,以香草和辣椒調味,食落去非常香口,味道偏辣。飲品鮮菠蘿汁 & 心有靈犀,兩杯飲品都非常有賣相,亦都好解油膩感。心有靈犀係由雜果+珍珠芝麻+石榴汁調製嘅梳打飲品,非常有熱帶感覺嘅飲品;鮮菠蘿汁鮮、香、甜,爽口香甜。

店內環境好chill,而戶外座位更優美,晚上開著滿天星燈串,好適合打卡!而廚師侍應都係地道泰國人,非常有善。今次我哋食嘅都係辣嘅菜式,非常惹味!

冬蔭功湯(細)

烤豬頸肉沙律
用生菜包起,口感更有層次!

飛天通菜
快炒通菜,用咗豆醬、蒜蓉去炒,口感非常爽脆,味道微辣。

香草辣椒肉碎炒飯

飲品
2024-10-23 415 瀏覽
我今日放工後,約同好友去位於銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓的泰簡單食地道泰國菜,環境舒適,有室內和室外雅座,最適合打卡。我和好友點左:椰汁雞湯 Chicken Coconut Soup (細)$75,燒豬頸肉 Grilled Tender Pork $96,蟹肉炒飯 Crab Meat Fried Rice $128,咸魚炒芥蘭 Fried Kale with Salted Fish $98,2杯餐飲都係 黃金夢(鮮菠蘿汁+鮮芒果汁)Pineapple juice & Mango juice $120。椰汁雞湯椰汁味濃郁,雞肉嫩滑;燒豬頸肉香口肉嫩好好味,蟹肉炒飯好味道,芥蘭炒得青綠咸香;黃金夢真係好鮮甜好飲。

• 燒豬頸肉
  • 蟹肉炒飯
  • 黃金夢
  • 椰汁雞湯
  • 咸魚炒芥蘭
2024-10-23 422 瀏覽
呢度環境好靚,泰國人主理,入面全部都係泰國人職員,好地道, 包括廚師及侍應都是地道泰國人,夜晚有cocktail飲好chill,分戶外同室內地方,戶外環境清幽浪漫舒適仲好靚,我地叫左一杯芒果菠蘿汁,入面係用左新鮮既芒果肉同埋菠蘿打混而成既一杯飲品,飲落好juicy,濃郁既芒果味,我地仲有叫左一份煎荷包蛋炒飯,辣辣地好過癮既口感,份量都ok大碟,仲有一份燒雞,雞肉燒到外脆內軟,食物選擇多,座位都好多。
呢度環境好靚,泰國人主理,入面全部都係泰國人職員,
好地道, 包括廚師侍應都是地道泰國人,夜晚有cocktail飲

仲有一份燒雞,雞肉燒到外脆內軟,食物選擇多,座位都好多。

2024-10-21 693 瀏覽
秋高氣爽,最適合便是到有戶外露天座位的餐廳唞唞氣位於總統戲院頂樓的泰國餐廳充滿東南亞風情有一部專屬𨋢直達,裝潢以木系為主 ,適合打卡環境舒適寫意,提供多款正宗泰國菜式及特色調酒冬陰功湯融合了香茅及鮮蝦等各類食材,酸辣開胃小食燒豬頸肉肥瘦適中,外焦內嫩,配個可口的泰式醬汁菠蘿炒飯原個菠蘿直接上桌特別吸睛,賣相一流蔬菜鹹魚炒芥蘭好鑊氣!口感爽脆,咸香味十足特飲黃金夢由鮮菠蘿和芒果鮮搾而成!水果味突出暖意洋洋熱香茅南薑茶有泰式風味,芳香暖胃
秋高氣爽,最適合便是到有戶外露天座位的餐廳唞唞氣
位於總統戲院頂樓的泰國餐廳充滿東南亞風情
有一部專屬𨋢直達,裝潢以木系為主 ,適合打卡
環境舒適寫意,提供多款正宗泰國菜式及特色調酒
冬陰功湯融合了香茅及鮮蝦等各類食材,酸辣開胃
冬陰功
小食燒豬頸肉肥瘦適中,外焦內嫩,配個可口的泰式醬汁
燒豬頸肉
菠蘿炒飯原個菠蘿直接上桌特別吸睛,賣相一流
菠蘿炒飯
蔬菜鹹魚炒芥蘭好鑊氣!口感爽脆,咸香味十足
鹹魚炒芥蘭
特飲黃金夢由鮮菠蘿和芒果鮮搾而成!水果味突出
黃金夢
暖意洋洋熱香茅南薑茶有泰式風味,芳香暖胃
暖意洋洋
2024-10-21
冬陰功
燒豬頸肉
鹹魚炒芥蘭
黃金夢
暖意洋洋
2024-10-20 720 瀏覽
點了六度菜式,各式各樣,沒有一度菜是好吃的,應該是沒有一度菜是做到基本水平!串燒基本上不會出錯,點了雞和牛的串燒,但店家居然可以做出蒸出來的效果,一點烤香也沒有,味道亦奇怪。冬陰功湯裏的蝦是不新鮮的,湯料亦不豐富,湯底出奇鹹。點了炒蟶子味道不好吃之餘,蟶子很韌。其他菜式超咸。只可以用一個字形容- 差。非常失望,只怪沒有看食評就試吃。 實在太難食。應該是吃過最差的泰國菜。員工的服務質素不好,說話沒有尾音。只是環境不錯吧!

2024-10-16 433 瀏覽
今日去咗一間超優雅嘅泰式餐廳,試咗佢哋嘅招牌菜式,包括冬陰功湯、菠蘿炒飯、泰式飛天通菜同鮮炸蝦餅。餐廳環境舒適優雅,服務周到細心,帶俾人一種放鬆愜意嘅感覺。首先係冬陰功湯,湯底酸辣開胃,濃郁香醇,有海蝦同唔同嘅菇類作配搭。菠蘿炒飯更是別出心裁,用半個菠蘿當作碗,將炒飯裝入菠蘿碗中,配以雞絲、海鮮同肉鬆,炒飯香氣四溢,口感香甜鮮美。泰式飛天通菜清脆爽口,炸得金黃酥脆,搭配泰式醬汁,香辣鮮美。最後,鮮炸蝦餅外脆內嫩,蝦肉鮮甜多汁,加上泰式辣醬之後就更加好食。

餐廳環境舒適優雅,服務周到細心,帶俾人一種放鬆愜意嘅感覺。