2020-08-23 851 瀏覽
星期日去銅鑼灣購物,想食啲開胃嘢,呢到啱晒。周日佢都有午市套餐,當然要叫,抵好多,不過見隔離左右都係叫餸食。可能因為人少,所以食物都好快到。黃咖哩雞飯基本上香而不辣,套餐嚟講都算好足料,好多雞肉,並無將貨就價。青咖哩魚就微辣、帶甜,個汁送飯真係好好食。魚肉應該有炸過,所以唔會一夾就散哂。同雞肉一樣,有好多件。其他蔬菜都足料,正常都應該夠飽。午市套餐包飲品,星期日銅鑼灣呢個價錢,真係無得輸,可以考慮晚市再去試其他食品。
星期日去銅鑼灣購物,想食啲開胃嘢,呢到啱晒。
可能因為人少,所以食物都好快到。
黃咖哩雞飯
青咖哩魚飯
2020-08-16
2020-07-22 878 瀏覽
同朋友去到銅鑼灣先即興想食泰國嘢都驚要等好耐點知可能因為我哋2個人,所以都唔洗等太耐就有得入座探完熱就入得,當晚都好爆,室外室內位都坐滿咁滯好彩我哋坐角落,雖然張枱有啲細,但勝在淨係得一邊有坐人好耐無嚟食過,好多嘢都想食香辣炒蜆 -113蜆嘅份量都多,無乜沙,味濃泰式生蝦 -165特別嘅係蝦頭有炸埋岀嚟,平時好少見生蝦爽口本身想叫豬肉生菜包點知我哋應該睇錯咗叫咗呢個蟹肉米粉生菜包 -88但錯有錯著,又幾好味,蟹肉都好多咁樣分好哂,食完隻手仲唔會好污糟添冬蔭公湯 -92點餐時姐姐話我哋兩個叫個細都夠,驚我哋飲唔哂,點知最後都OK,重嫌唔夠🤣🤣🤣泰特式炒粉絲 -104近排愛上咗食炒粉絲,而呢個粉絲都炒得唔錯唔會太油太乾,而且好多蔬菜,感覺健康最後叫咗個芒果糯米飯 -55有普通糯米同紫糯米揀芒果好甜同凍,凍芒果同熱糯米飯交融食埋個甜品就滿足哂
同朋友去到銅鑼灣先即興想食泰國嘢
都驚要等好耐
點知可能因為我哋2個人,所以都唔洗等太耐就有得入座
探完熱就入得,當晚都好爆,室外室內位都坐滿咁滯
好彩我哋坐角落,雖然張枱有啲細,但勝在淨係得一邊有坐人
好耐無嚟食過,好多嘢都想食

香辣炒蜆 -113
蜆嘅份量都多,無乜沙,味濃

泰式生蝦 -165
特別嘅係蝦頭有炸埋岀嚟,平時好少見
生蝦爽口

本身想叫豬肉生菜包
點知我哋應該睇錯咗
叫咗呢個蟹肉米粉生菜包 -88
但錯有錯著,又幾好味,蟹肉都好多
咁樣分好哂,食完隻手仲唔會好污糟添

冬蔭公湯 -92

泰特式炒粉絲 -104
近排愛上咗食炒粉絲,而呢個粉絲都炒得唔錯
唔會太油太乾,而且好多蔬菜,感覺健康

最後叫咗個芒果糯米飯 -55
有普通糯米同紫糯米揀
芒果好甜同凍,凍芒果同熱糯米飯交融

食埋個甜品就滿足哂
2020-06-30
20 分鐘 (堂食)
2020-07-03 994 瀏覽
💛泰簡單·我發現D泰國餐廳成日都好中意食個泰字係餐廳名度🤣🤣呢間D野食都幾好味 最驚喜係D野飲 我地嗌既3杯都好好飲 簡直打破我對泰國野飲既恐懼🤩😂·金枕頭 $135呢個就係我地黎食既目標 我真係超中意食有得點既咖哩麵包🤤佢上到檯既時候超級熱辣辣 而且佢比想像中大份好多 不過佢入面係得蜆肉 雖然蜆肉都多 但係食落就單調D 如果有多少少蔬菜就仲正啦😌·蛋網雞球炒金邊粉 $108馬拉盞炒通菜 $76呢兩個都係好classic既泰國菜 佢兩個都整得好有鑊氣 而且金邊粉入面既雞都幾嫩 唔會話好柴😎😎不過我地又眼闊肚窄啦 個金枕頭實在太大份 我地嗌多個主食有D太多 食完飽到上心口🙊😂😂·#rbyeat#rby東南亞菜#rby💛#rby銅鑼灣·📍銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
💛泰簡單

📍銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
金枕頭
蛋網雞球炒金邊粉
2020-06-27 508 瀏覽
lunch set 海鮮laksa noodles ($68)laksa 湯好香,椰奶夠rich,creamy辣道適中,辣香料同椰奶的比例好均衡用料好足:大大隻蝦,夠鮮甜仲有豆卜,芽菜等等laksa必備配料油麵軟硬適中,掛湯一流lunch set 仲有飲品一杯,冷熱同樣唔洗加錢,亦唔洗加一飲品叫左凍檸茶,係自己加糖漿嘅凍檸茶,紅茶夠甘甜但餐廳上菜時間比較耐,要預留充裕的時間先好係到食recommendation rating (out of 5):
lunch set
海鮮laksa noodles ($68)
laksa 湯好香,椰奶夠rich,creamy
辣道適中,辣香料同椰奶的比例好均衡

用料好足:大大隻蝦,夠鮮甜

仲有豆卜,芽菜等等laksa必備配料
油麵軟硬適中,掛湯一流

飲品叫左凍檸茶,係自己加糖漿嘅凍檸茶,紅茶夠甘甜

但餐廳上菜時間比較耐,要預留充裕的時間先好係到食

2020-06-15 767 瀏覽
好耐無食過喇,今日因為個朋友想食泰國菜,佢就打左去book 位喇,所以我哋一行8人(岩岩好😛😝)就去食豐富的晚餐。不過入到去比較焗無咩冷氣,所以叫佢較番大d個冷氣,立即涼番曬👍🏿。我哋8個人都叫左好多款食物,有泰式炒河粉,木瓜沙律(小辣),生菜包(小辣),冬陰功湯(小辣),拼盤, 泰式金邊粉,仲有好多好多,有d都唔記得影相添🤦🏿‍♀️🤦🏿‍♀️。因為有朋友唔食得辣野,所以落單時都叫咗小辣,而且味道亦都相當不錯。每當有啲飽時,又食返啲木瓜沙律(開胃菜)又可以繼續食過😝😋😝😋食到最後梗係要叫番啲泰式甜品啦,差唔多每款甜品都好好味,有熱有凍的,我幻想自己好似去咗泰國旅行咁,實在太正啦🥰🥰。

2020-06-14
今日同班朋友去銅鑼灣聚餐,有人提議黎呢間係總統戲院頂樓既泰簡單食野鮮炸蝦餅,蝦肉餅好厚,又彈牙,蝦🦐味好濃郁,又新鮮熱辣,正👍🏻👍🏻皇宮大蝦蛋網炒金邊粉,今次既一大亮點,炒金邊粉平時就食得多,但咁好食就唔係間間都有,好惹味,蛋網又整得好靚,唔會散曬咁,黎到唔食唔得菠蘿炒飯,菠蘿味好重,炒飯又夠干身,其中亮點係平時菠蘿炒飯都係好細碟(因為要放係菠蘿入面),但呢間呢個真係好大碟😂😂咖哩魚,呢個相對就普通左少少,但咖哩味都好香,魚又夠嫩滑最後叫完第一輪之後唔多夠飽,叫多兩個粉麵,泰特色炒粉絲,泰式炒粉絲係我近期鍾意食既野,粉絲吸曬味,好食👍🏻👍🏻👍🏻蟹肉炒飯,蟹肉同蟹籽分別都好多,有驚喜😱😱整體都好入味,正👍🏻👍🏻
鮮炸蝦餅

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉

菠蘿炒飯

咖哩魚

咖哩魚,呢個相對就普通左少少,但咖哩味都好香,魚又夠嫩滑

泰特式炒粉絲

蟹肉炒飯

蟹肉炒飯,蟹肉同蟹籽分別都好多,有驚喜😱😱
整體都好入味,正👍🏻👍🏻
鮮炸蝦餅
皇宮大蝦蛋網炒金邊粉
菠蘿炒飯
咖哩魚
泰特式炒粉絲
蟹肉炒飯
2020-06-04 735 瀏覽
呢度好大好舒適呀💛 餐廳生意好好,無論室內或室外都坐滿晒人。雖然生意好,但都無要求客人限時交枱,非常難得❣️▫️燒魷魚 燒得好靚,一啲都吾韌,點埋酸辣醬好正❗沙嗲串燒 雞豬牛各兩串,肉吾鞋吾韌,好味呀❗生菜包 肉碎加香料炒到好香好惹味,但油左小小❗冬蔭功 好多隻蝦,酸酸地小小辣,好開胃❗番石榴汁 每啖都有新鮮既番石榴果肉,清甜又健康❗
▫️
燒魷魚 燒得好靚,一啲都吾韌,點埋酸辣醬好正❗

沙嗲串燒 雞豬牛各兩串,肉吾鞋吾韌,好味呀❗

生菜包 肉碎加香料炒到好香好惹味,但油左小小❗

冬蔭功 好多隻蝦,酸酸地小小辣,好開胃❗

番石榴汁 每啖都有新鮮既番石榴果肉,清甜又健康❗

2020-05-30 573 瀏覽
今日同fd食生日飯, 好多年前嚟過呢間,今次嚟到先發覺有似層相識嘅感覺~一坐低,就有蝦片食, 佢個蝦片好好味, 少少辣. 我就卦住食, 等d fd叫嘢食我地最後叫咗泰式爐魚, 燒豬頸肉,柚子沙律同泰式炒米粉。 全部都好好食~ 柚子沙律好清新, 爐魚唔多骨,好入味。 泰式炒米粉都好正, d米粉係好幼好幼嗰d米粉,我最鐘意食.個豬頸肉最離譜。。。。 係大碟到離譜, 食極都仲有, 根本應該放響main course, 咁大碟, 點會係小食呀。。。。好好味,好淋, 真係超抵食

一坐低,就有蝦片食, 佢個蝦片好好味, 少少辣
. 我就卦住食, 等d fd叫嘢食

個豬頸肉最離譜。。。。 係大碟到離譜
好好味,好淋, 真係超抵食
2020-05-29
  • 柚子沙律
  • 炭燒豬頸肉
2020-05-23 441 瀏覽
周五约了朋友来到吃了好几次的泰国菜,一如既往的好吃,铜锣湾总统戏院楼上,很好找。餐厅有室内和室外,个人更偏向于室外,吹着自然风,很舒服。不过要早点预约,不然就没得选位子啦~~泰国菜,一如既往选择虾饼,柚子色拉这两样必点,量大又好食😋再点了份烤鱼和菠萝炒饭,两个人量刚刚好,由于朋友是这里的常客,老板还送了份”最贵的甜品”芒果糯米饭,好大份的芒果配着甜甜的糯米饭,扶墙而出,非常愉快的晚餐!建议大家周末或周五晚上还是要早点订位!
建议大家周末或周五晚上还是要早点订位!
2020-05-15 574 瀏覽
趁放假出黎行下支持黃店,朋友就提議黎依度食。餐廳係樓上鋪,唔講我都唔知原來喺sogo後面有依間泰國菜餐廳。餐廳都幾大,一入到門口已經見到有幅連儂墻,環境開揚而且仲有分室外室內,入去之前侍應都有問有無食煙,然後安排我地坐室內。 星期六日都有lunch set 供應,而且佢嘅餐牌應該係會定期轉,我今次叫左個pad thai ($68)試下。黎到發現原來都幾大碟下,而且賣相都唔錯,不過食落就反而覺得味道唔係好夠,如果再重味多少少會更好。我下次應該會想叫其他炒飯嗰啲試下。但係我覺得依個價錢配咁嘅分量都ok,可以一試。

2020-05-15 399 瀏覽
銅鑼灣總統戲院樓上好味泰式黃店,一定要支持下!一埋位即刻送一兜泰式蝦片比我哋食住先!Menu非常多選擇,喺蘇豪區黎講價錢尚算合理!由於太肚餓關係,只係影咗幾張相!只係影咗三張相,但其實我哋三個人叫左六七個餸:冬陰功湯,黃咖喱豬仔脾,飛天通菜,芒果糯米飯(黑米),油飯(用黎撈咖喱汁)基本上全部都非常之好味,特別推介蟹肉米粉生菜包同埋芒果糯米飯!而金邊粉就有啲淡口再重口味啲會更好!由於選擇非常之多,三個人叫咗咁多個餸已經盡晒力,所以絕對會食下一次!
銅鑼灣總統戲院樓上好味泰式黃店,一定要支持下!

一埋位即刻送一兜泰式蝦片比我哋食住先!

泰式蝦餅

蟹肉米粉生菜包
  • 炸蝦餅
  • 芒果糯米飯
2020-05-11 397 瀏覽
平日來食午餐,很多選擇,有飯又有粉麵,大部分$6x包飲品,凍飲仲唔使加錢,兼有泰式奶茶。點了海南雞飯,雞肉超多,食到冇飯仲有雞剩,肉質唔錯,一D都唔乾,同兩款醬好夾。跟飯個湯有D普通。但D米係靚野,米香又軟熟。而家市面餐廳多數用平米好難食。奶茶ok少少唔太夠味。服務員有幾位似泰國姐姐,非常有禮。我一位用餐照給我四人桌又冇比黑面,十分難得。仲要唔收加一,座位寛闊舒服,裝修係泰feel,又有室外用餐區,天氣凍會幾有feel。茶餐廳勁搭枱都唔止呢個價錢,銅鑼灣邊度搵丫。
2020-05-11
2020-05-06 525 瀏覽
呢間食過幾次,每次都有水準同埋泰國菜特別,同好姊妹約食晚飯簡左呢間好食同埋坐得舒服的店舖,每次坐底都會招呼一蝶店舖自家炸的蝦片,今次我地食左生菜包(豬)、生蝦、馬拉盞炒菜、䄂子沙律仲有甜品每次水準都係一樣咁好食飲品我就簡左龍眼冰,菜式我最服就係生菜包😵真係夠辣夠好味,炒通菜好濃味好正呢間價錢算中等唔係平,但勝在環境優美老闆亦都好好人最後係佢既試芒果糯米飯係我地一定留返個胃食,好特別用荷葉包住,重點個飯係熱架!下次一定再同朋友黎食過
呢間食過幾次,每次都有水準同埋泰國菜特別,同好姊妹約食晚飯
每次水準都係一樣咁好食
呢間價錢算中等唔係平,但勝在環境優美老闆亦都好好人
生菜包豬肉(必食)
柚子沙律
生蝦
芒果糯米飯加班蘭糕
生菜包豬肉(必食)
生蝦
芒果糯米飯加班蘭糕
2020-04-27 408 瀏覽
無意中比我搵到間泰國菜黃店見佢喺銅鑼灣同方便一於試下叫咗個炸雲吞同肉丸小食雲吞入面嘅豬肉非常嫩滑有鮮味雲吞皮脆卜卜好正肉丸味道都幾辣又好重嘅香料味非常好食肉碎生菜包既肉碎非常多好扺食唔算好辣配生菜清新又開胃最後叫做青咖哩豬肉佢嘅青咖啡唔算辣椰香味好重肉片好多仲有好多唔同嘅蔬菜都算幾抵好㗎值得一提既係佢哋嘅蝦片勁好食雖然唔係任添嘅餐廳設計方面環境偏暗比較浪漫餐廳有室外同室內兩個部分室外可以享受燭光晚餐
無意中比我搵到間泰國菜黃店

比較浪漫
餐廳有室外同室內兩個部分
室外可以享受燭光晚餐
2020-04-17 447 瀏覽
由於新冠肺炎嘅關係, 政府推出咗一系列嘅防疫措施, 包括四人一台, 冇酒吧要飲酒只能夠喺食肆入面飲 。喺食肆入面嘅人距離要有1.5米。我哋三條女搵個地方食嘢飲嘢, 又有人想smoke。所以友人就搵左呢間佢成日去既泰菜。食完都ok既, 食物味道就ok啦, 係啤酒抵,買3送1。3條女食野飲野埋單350蚊。飲野就飲左6支啤。 野食就一碟拚盆, 拚盆啲炸野就差左小小, 感覺唔係新鮮咁。 薄餅, 實左小小,谷果鬆身啲配咖喱更好味。咖喱蝦, 無咩味道。生蝦, 無問題, 正常蟹肉炒飯, 個炒飯就乾左啲, 但味道就ok。 如果比我再揀,會再搵下有無更好食, 唔會一諗起就去呢間食肆了。
食完都ok既, 食物味道就ok啦, 係啤酒抵,買3送1。
薄餅, 實左小小,谷果鬆身啲配咖喱更好味。
咖喱蝦, 無咩味道。
生蝦, 無問題, 正常
蟹肉炒飯, 個炒飯就乾左啲, 但味道就ok。