1K
2009-01-15 21 瀏覽
天寒地凍, 師傅放左監都唔知食咩好? 但又凍凍地, 心諗不如食d冇人性嘅食物~煲仔飯, 但又唔知邊間好味喎, 行黎行去都揀唔啱, 唯有放棄啦! 忽然師傅醒起呢度有間食店, 加上又未食過, 雖然唔係食煲仔飯, 但試一次亦冇壞!入到去都算唔少人, 不過地方就幾細, 坐底後就睇下有咩好食先, 左睇右睇, 前睇後睇都唔覺有咩吸引, 你話死未? 師傅嗰一刻真係有點兒後悔入左黎呢度, 不過痛定思痛後還是照樣落單, 於是師傅就柯打一碟青咖哩牛肉飯, 飲品都費事要添呀!等左一陣就有得食, 青咖哩牛肉飯係分開上, 青咖哩牛肉一兜, 白飯一碟, 師傅第一時間就梗係試下個汁先啦, 汁底比較稀, 咖哩唔算香, 不過泰式咖哩就預左唔香, 但辣味佢喺餐牌就比左兩隻辣椒仔, 點知師傅試過後發覺係微辣, 唔算吸引, 加上牛肉又乾又韌, 一d都唔似牛肉, 似豬肉多d, 加上白飯都硬硬地, 唔多好味!總括黎講食物質素唔得, 師傅淨係試個青咖哩後就已經肯定唔會再黎, 而服務一般, 環境就唔算乾淨, 勉強合格啦, 價錢就中價, 三十五蚊碟青咖哩牛肉飯, 咁嘅水準唔算抵食; 師傅成餐飯食得真係唔係咁過癮, 皆因牛唔似牛, 豬唔

總括黎講食物質素唔得, 師傅淨係試個青咖哩後就已經肯定唔會再黎, 而服務一般, 環境就唔算乾淨, 勉強合格啦, 價錢就中價, 三十五蚊碟青咖哩牛肉飯, 咁嘅水準唔算抵食; 師傅成餐飯食得真係唔係咁過癮, 皆因牛唔似牛, 豬唔似豬, 所以好肯定冇下次, 笑臉比唔到反而要比個喊臉呀!
餐牌
青咖哩牛肉
白飯
2008-12-11
海南雞飯套餐收你$38,細細碟,而且只配湯或飲品,是旦一樣,不算便宜。雞已去骨,幼切。雞肉雖然不鞋,雞皮也不厚不肥,不過食落質感不算很嫩滑,味道亦普通。只有兩款醬料配搭,亦沒有幫上忙。飯有點雞油香,但是太硬身,最為失望。是不能給予合格。反而扎肉湯檬有點水準,湯底甜甜的,扎肉爽口,作為下午茶餐($22)都算可以的了。如果喜歡辣的,一定要加點辣油,勁辣的!

2008-11-11 7 瀏覽
在佐敦柯士甸道的"泰樂廚",不知開了多久,如非因為櫥窗上的海南雞,我也未必會入去.周日晚上食客凋零,店員就顧住看電視上的掌門人.想也不想要個海南雞飯,$38一客,凍飲加$2,沒有湯跟,我倒也沒有所謂.海南雞色澤不錯,雞皮嫩滑可口,皮下肉就很粗.而油飯的油香不均勻,吃到尾味淡如白飯.唯有用些醬油來溝,才吃下一整碟.自這一帶的海南風情結業之後,在佐敦似乎沒有有點水準的海南雞飯可吃.不理是坡式泰式,也是一樣.都係吃魚粥算罷.

都係吃魚粥算罷.
2008-07-30
工作完畢和同事Brenda,帶著疲累的身軀,不想去太遠的地方,所選了公司附近的泰樂廚進食.這已是我第二次的到來,我依舊是點了海南雞飯,原本想叫多一兩小食,可惜Brenda是細食型,她也只是點了海鮮沙律,一杯奶茶,真是給她氣壞.說回我的海南雞飯,上次比我的感覺都是ok,不錯的,不過今次d飯真係有d硬,好似有d生.要知海南雞飯,除了雞之外,那個雞油飯也佔有很重要的元素,不能馬虎!雞是很嫩滑,配以豉油及酸辣汁,的確生息不少,不過雞味都係欠一點.致於Brenda的海鮮沙律也很一般,那些海鮮像是餸頭餸尾,碎濕濕,賣相已不太討好,不過Brenda話味道ok.$40多元一餐,不過不失.希望海南雞飯水準能keep得住,有空或會一再來.
2008-07-24
兩星期前的一天,在外面開完會後回到佐敦附近,已是午飯時間,當然是祭畢五臟廟才回辦公室。這家貌似茶餐廳的店,其實是賣泰菜的,之前吃了一次海南雞飯後胃有點不舒服,但不肯定是否和此店有關,之後聽同事去吃了數次也沒有不妥,決定再給它一次機會。仍是吃海南雞飯,連飲品收費接近四十,以這種格局的店來說,絕對不算便宜。有時海南雞飯會成為當天的特價午市套餐,好像可以少付十元。泰式海南雞自然是去了骨,此店用的雞比泰妃雞瘦,雞肉雖嫩滑但稍嫌雞味不夠濃,用的應是冰鮮雞。醬油沒啥特別,反而是泰式辣汁開胃有勁,連不懂吃辣的小臣也差不多把辣汁吃光。雞油飯略乾,煮時可能沒下太多雞油。不太差,但亦不是太出色的海南雞飯。還是去橋泰比較保險。

不太差,但亦不是太出色的海南雞飯。還是去橋泰比較保險。
2008-06-22
行過見到招牌同埋門口放左好多海南雞...心郁郁入左去試叫左個海南雞飯黎到發覺係跟油飯泰國米口感唔錯不過雞就比較中下水平....去骨有點不夠完全,有時會食到d小骨肉質都係好一般食唔出皮同肉之間果層脂肪不過呢個價錢係呢區都係咁上下啦,食下無妨。跟雞上既醬料味道不錯
行過見到招牌同埋門口放左好多海南雞...

心郁郁入左去試

叫左個海南雞飯

黎到發覺係跟油飯

泰國米口感唔錯

不過雞就比較中下水平....

去骨有點不夠完全,有時會食到d小骨

肉質都係好一般

食唔出皮同肉之間果層脂肪

不過呢個價錢係呢區都係咁上下啦,食下無妨。

跟雞上既醬料味道不錯
  • 海南雞飯
2008-06-04
跟老公吃了下午茶~他點了雞絲凍檬我點了春卷加薯條雞絲凍檬很ok,餐廳供應的魚露很好味,不是很淡那種。春卷兩條,好味,好多料,但非常油膩;薯條太硬,不是金黃色的,有翻炸之嫌。環境是茶餐廳那種,有兩部電視,可能因當時跑馬關係,兩部電視播不同的台,但不算吵。
跟老公吃了下午茶~

他點了雞絲凍檬
我點了春卷加薯條

雞絲凍檬很ok,餐廳供應的魚露很好味,不是很淡那種。

午飯時段,捨棄了近日吃得太多的海南雞飯,點了牛丸生牛肉金邊粉,原本$22一碗,因為雙拼的緣故要$27,想飲要加5元。阿姐落單後馬上端來調味架(辣椒粉和魚露等),幾周到﹗牛丸很大粒,但不夠彈牙;生牛肉浸熟後有點;金邊粉算爽口;白蘿蔔也入味夠腍;湯夠味。看看其他食客吃的海南雞飯也頗像樣,午餐連飲料$33,算抵食﹗下次或可一試。
2008-03-12 4 瀏覽
今早正在想不知吃什麼好時,經過這間餐廳,便入去order外賣了,入到去,那些服務生態度好好早餐叫了(雞翼麵+腸仔+煎蛋+凍奶茶=$23)但不知服務生是否執漏東西,結果當我走後取回公司時,卻發現整碗只有麵、腸仔、漢堡扒、凍奶茶兩隻雞翼無故飛走了>_<"(第一次外賣便這樣了)不過,呢道d漢堡扒整得都幾好味那就算吧希望下次能再試下d雞翼吧
今早正在想不知吃什麼好時,
經過這間餐廳,
便入去order外賣了,
入到去,那些服務生態度好好
早餐叫了(雞翼麵+腸仔+煎蛋+凍奶茶=$23)
但不知服務生是否執漏東西,
結果當我走後取回公司時,
卻發現整碗只有麵、腸仔、漢堡扒、凍奶茶
兩隻雞翼無故飛走了>_<"
(第一次外賣便這樣了)
不過,呢道d漢堡扒整得都幾好味
那就算吧
希望下次能再試下d雞翼吧
早前睇雜誌見到泰樂廚個海南雞飯獎,於是走去試,叫了一個海南雞飯同一個泰式生菜包,同老婆兩份食,雞飯跟中湯一個或咖啡奶茶一杯,賣36蚊,d飯太軟,林晒同唔夠香,食落冇晒胃口,d雞起骨,但冇口感,d冰鮮雞又梅又冇雞味,點解會獎,獎果碟用幾錢成本做??另外生菜包都係一般,兩人食七十蚊,為食海南雞飯就一定唔會再幫襯........
早前睇雜誌見到泰樂廚個海南雞飯獎,於是走去試,
叫了一個海南雞飯同一個泰式生菜包,同老婆兩份食,
雞飯跟中湯一個或咖啡奶茶一杯,賣36蚊,
d飯太軟,林晒同唔夠香,食落冇晒胃口,
d雞起骨,但冇口感,d冰鮮雞又梅又冇雞味,
點解會獎,獎果碟用幾錢成本做??
另外生菜包都係一般,兩人食七十蚊,
為食海南雞飯就一定唔會再幫襯........

(非會員)
招牌海南雞飯好吃, 雞既份量如泰國曼谷既水門雞飯, 食物好, 服務普通, 環境OK乾淨, 十分抵食

我見呢度有評論$30蚊海南雞飯連飲品,但我去過好似揾唔到$30呢個價,我個次要$36蚊連飲品或者湯凍飲加$2蚊,D湯係中式湯正宗海南雞飯多數都係清雞湯加冬瓜或少許菜,首先D雞唔滑同埋用鹽調味過多可能想去咗D雪味,但真係好似食去咗骨既鹽水雞咁,D飯就好多好大碟比咁多飯都無用雞咁少實唔夠送飯食唔哂,可能每個人口味唔同不過真係唔係咁好食可以話好差,味皇已經一般但佢比味皇更差,都唔明個嗰乜鬼美食爭霸戰比獎佢地,更正個次我話好食過勝利唔係泰樂廚係泰國人,不過服務態度唔錯幾好禮貌所以先唔加個咸面~~~
2007-09-10 2 瀏覽
海南雞飯抵食$30連飲品海南雞當然是冰鮮雞,但雞滑,飯香幾乾身及點雞醬料都很好食!服務非常好禮貌!
海南雞飯抵食$30連飲品
海南雞當然是冰鮮雞,但雞滑,飯香幾乾身及點雞醬料都很好食!
服務非常好禮貌!
2007-08-20 3 瀏覽
海南雞飯~~~good!
海南雞飯~~~good!
2007-08-03 13 瀏覽
呢排夜晚去開果頭上堂, 見咁多食家話呢間好食, 上次想試又搵錯路, 於是尋晚又再去搵過. 今次終於搵到啦!叫左個泰式豬脾河+例湯試下. 先上例湯,係木瓜湯, 味道一般啦! 泰式豬脾河不太大碗, 有芽菜, 冬菜, 似泰式粉. 豬脾看起來不少, 但細看之下, 豬脾肉只有兩塊, 其餘的都是豬皮, 還有很多肥膏連著! 雖然d豬脾都好腍, 但味道偏鹹! 豬皮去除肥膏後, 已經所餘無幾! 可能我本身不太喜歡很多肥膏的食物, 所以又唔覺得咁好食. 如果係因為下午茶餐的關係而俾d咁肥既豬脾人食就好唔掂! 但如果平時既都係咁就真係唔明點解咁咁多人話好食!